גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רוצים להיות נורמליים, רוצים להשתגע: היום שבו התחילה המהפכה האיסלאמית המתמדת

בסוף אוקטובר 1979 איראן שיגרה מסר ברור: היא רוצה יחסים מדיניים ומסחריים נורמליים עם ארה"ב ● בתחילת נובמבר 1979 איראן שיגרה מסר עוד יותר ברור: לא רוצים להיות נורמליים, רוצים להשתגע ● כך היה, וכך היא נשארה, זה 40 שנה בדיוק ● פרשנות

המנהיג העליון של איראן, האייתולה חמינאי / צילום: רויטרס
המנהיג העליון של איראן, האייתולה חמינאי / צילום: רויטרס

היום לפני 40 שנה, הרפובליקה האיסלאמית של איראן החליטה, שאין לה כל עניין להיות נורמלית. אי אפשר לטעות בחשיבות ההחלטה. היא שינתה את סדרי ההיסטוריה. היא חרצה את גורל המזרח התיכון. ישראל חיה בצילה, עכשיו הרבה יותר ממה שמישהו העלה בדעתו אז.

בארבעה בנובמבר 1979, "סטודנטים" איראניים פלשו אל מתחם השגרירות של ארה"ב בטהרן, תפסו את כל אנשי הסגל שהיו שם, 52 במניין, והחזיקו בהם כמעט 15 חודשים. יחסי ארה"ב עם איראן נותקו, והתחילה סדרה של סנקציות, הנמשכת באופן כזה או אחר עד עצם היום הזה; והונחו היסודות למשטר רדיקלי של מהפכה מתמדת, של חתרנות ושל התפשטות טריטוריאלית.

האקט ההוא כמובן לא היה ספונטני, אבל מקובל להניח שהוא התרחש דווקא בארבעה בנובמבר מפני שקנאי המהפכה חששו מפני מגמה של נרמול ביחסי איראן עם המערב.

שלושה ימים קודם, ראש הממשלה המתון והפרגמטי של איראן, מהדי באזרגאן, פגש את היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, זביגנייב ברז'ינסקי. הם נפגשו באלג'יר, בחגיגות 25 השנה של יום העצמאות האלג'ירי. ברז'ינסקי לא היה מכבד את המאורע ההוא בנוכחותו אלמלא העניק לו הזדמנות לחדש את הדיאלוג עם איראן, שהושבת תשעה חודשים קודם, עם נפילת השאה.

700 אלף חביות נפט

קצת קשה להאמין, אבל יחסי איראן עם ארה"ב דווקא עמדו בסימן שיפור. קודם כול, לשתי הארצות היו שגרירויות מלאות זו בבירתה של זו. שנית, ארה"ב רכשה 700 אלף חביות נפט ביום מאיראן, והתקרבה בהדרגה אל רמת הרכש של ימי השאה (900 אלף). שלישית, ארה"ב אפילו חידשה אספקה של חלפים לנשק אמריקאי ברשות הצבא האיראני.

כמובן, לאיראנים היו רגשי מרירות ניכרים כלפי התפקיד שארה"ב מילאה בחיזוק רודנותו של השאה. ראש הממשלה באזרגאן עצמו היה חבר זוטר בממשלה הדמוקרטית הלאומית-חילונית, שסוכנות הביון של ארה"ב עזרה להפיל ב-1953.

אבל באזרגאן היה איש מפוכח ומאופק. הוא אמנם היה מוסלמי מאמין, בעל ידיעות מופלגות בהיסטוריה ובתרבות של האיסלאם. אבל הוא לא רצה משטר תיאוקרטי, אלא דמוקרטיה חוקתית. הוא אפילו התנגד לשימוש הלשון "הרפובליקה האיסלאמית".

חומייני מינה אותו לראש הממשלה הראשון של המהפכה מפני שהמשטר החדש היה זקוק לתמיכת המעמד הבינוני והסוחרים. אל נכון הוא חשב שממשלה חילונית למראית עין תקל עליו לשכך חששות חיצוניים. שרר פחד מהתערבות אמריקאית חוזרת, כמו ב-1953; והיה חשש גם מפני התערבות עיראקית, שאמנם התממש כמעט שנה לאחר תפיסת השגרירות.

ההימור הבטוח של הרדיקלים

הרדיקלים חרקו שיניים. לא היה בעיניהם עניין מסוכן יותר לשלום המהפכה מאשר הפשרה כלשהי, אפילו עסקית ופרגמטית, ביחסים עם "השטן הגדול". סוף סוף, המהפכה עצמה הייתה ניצחון לא רק על אויביה הפנימיים, אלא גם על אויביה החיצוניים: לא רק על השאה ועושי דברו, אלא גם על ארה"ב ועל ישראל.

כיבוש השגרירות האמריקאית היה אקט מחושב לחלוטין מצד מבצעיו ומתכנניו. בנסיבות שונות הוא היה מניב מלחמה, חוץ מזה שארה"ב עדיין הייתה מוכה וחבולה ממלחמת וייטנאם (הסתיימה רק ארבע שנים וחצי קודם, בתבוסה אמריקאית מזעזעת), ולא היו לה האמצעים לפתוח מלחמה אפילו נגד איראן מוחלשת.

אבל בלתי נמנעים היו הניתוק המיידי של היחסים הדיפלומטיים והסנקציות הכלכליות. כל סיכוי להבנה ולעסקים נגנז בן לילה. הנזק לאיראן היה עצום ממדים, והיא כמעט שילמה עליו מחיר קיומי. אבל הרדיקלים היו מוכנים להסתכן, והסיכון בהחלט השתלם. הם הקימו מדינת קסרקטין, שהפכה למעצמה אזורית ולמערערת שיטתית של הסטאטוס-קוו.

מהדי באזרגאן עצמו התפטר מיד, והשלטון עבר, בשלבים, לידי הגרעין הקשה של המהפכה. המסר הברור למעמד הבינוני ולמשכילים הפחות-או-יותר חילוניים היה שלא יינתן להם כל תפקיד בניהול איראן. המעטים שהצליחו לקבל תפקידים בשנים הבאות סיימו במנוסה מבוהלת לגלות (עם ניסיונות התנקשות תכופים בחייהם), בעלייה לגרדום או סתם בשקיעה אל חוסר רלוונטיות.

מחזור ה-40

התאריך הזה, שבו אנחנו עוסקים, 40 שנה לשבר הגדול, מעניין לא רק מפני שהוא עגול. היסטוריונים של איראן נהגו לדבר על תנודות מחזוריות של 40 שנה בהיסטוריה שלה. אחת ל-40 שנה (פלוס-מינוס) נמצאת ברחובותיה די אנרגיה, כדי לטלטל את אמות הסיפים. הייתכן שהטלטלה ממשמשת ובאה? או שהיא כבר באה, פעמיים בעשר השנים האחרונות, והמשטר חסון במידה כזאת ששום יריב פנימי לא יוכל לו.

כך או כך, תגובתו של האייטוללה חמינאי בשבוע שעבר על ההתקוממויות העממיות בעיראק ובלבנון הייתה רבת משמעות. המונרך האבסולוטי הזה, ששלטונו ארוך עכשיו מזה של השאה, ייחס את ההתקוממויות ל"התערבות זרה". זה התירוץ המזומן לכל עריץ, כל אימת שהוא צריך להצדיק את פקיעת סבלנותם של ההמונים.

השאה עצמו היה מדבר על "קומוניסטים", גם כשלא היו; והקומוניסטים היו מדברים על סוכנים אמריקאיים ולפעמים גם ציוניים (הונגריה, צ'כוסלובקיה, פולין, ברית המועצות עצמה); משטר פוטין ממשיך את המסורת הזו, כל אימת שצעירי מוסקבה מחרפים את נפשם ויוצאים לרחובות למחות על עריצותו; מדינת המשטרה הגדולה ביותר מאז ומעולם, סין, מייחסת באלה הימים את ההתקוממות בהונג קונג לידיהם הבוחשות של זרים.

האם המהפכה תירגע?

דילמה רגילה של מהפכנים בהיסטוריה היא מה לעשות בשלב הבא: האם המהפכה יכולה להרשות לעצמה להירגע ולהתמסד, מבלי לאבד את חיוניותה, או שהיא מוכרחה להמשיך, גם אם עליה להמציא סיבות.

המהפכה הצרפתית לא הצליחה להירגע, והציתה מלחמת עולם (אם כי אז עדיין לא התחילו לספור מלחמות כאלה). היא השתוללה כמעט 25 שנה. המהפכה האמריקאית הוסיפה להתפשט, עד שתפסה את מרחב היבשה המלא שבין שני אוקיאנוסים, פלוס ארכיפלג בלב האוקיאנוס הבא. לקח לה 120 שנה. במהלכן היא גם לחמה מלחמת אזרחים אחת ואין-ספור מלחמות נגד ילידיה האינדיאנים.

המהפכה הבולשביקית הייתה זקוקה למלחמת אזרחים קטלנית, למלחמות אזוריות ולמלחמת עולם, אבל עדיין סירבה לשקוט על שמריה. המהפכה הסינית הוסיפה להשתולל 25 שנה לאחר ניצחונה, לפני שנרגעה יחסית; ועכשיו היא מחדשת את עוויתותיה האגרסיביות.

המהפכה האיראנית לא הייתה מעוניינת בנורמליות אז, והיא לא התפתתה אליה מני אז. זו בשורה רעה לכל שכנותיה, הקרובות והרחוקות; אבל רוב לקחי העבר רומזים ששנאת הנורמליות היא חרב פיפיות. שמונים מיליון בני אדם אינם יכולים להתקיים לאורך ימים על להט מהפכני.

גם מדינת משטרה, המנוהלת בידי קנאים, מוכרחה להתחשב במציאות. כמובן, היכולת לרגל על הנתינים מעולם לא הייתה משופרת יותר, גם בזכות גאוני טכנולוגיה בארצות דמוקרטיות, המספקים אמצעי ציתות והצצה לשוטרי חרש. אבל בסופו של דבר זה לא יספיק.

האם אנחנו רואים רק מהרהורי לבנו? כמובן, גם מהרהורי לבנו, אבל לא רק. אנחנו מאמינים ברוח האדם. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, TSMC ב-5%

דאו ג'ונס עולה ב-0.4% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● בגוגל פוטרו 30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● ירידה תלולה במכירות הבתים בארה"ב ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות