גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעבור מיליארד דולר: המהלך של מלינדה גייטס

מלינדה גייטס הודיעה כי היא מתכוונת להשקיע סכום אגדי לקידום שוויון מגדרי בעשור הקרוב

מלינדה וביל גייטס /  צילום: Gettyimages ישראל
מלינדה וביל גייטס / צילום: Gettyimages ישראל

"רק בעוד 208 שנים נזכה להשיג שוויון מגדרי בארה"ב, על פי הניתוח של הפורום הבינלאומי לכלכלה", כך פתחה מלינדה גייטס את הקמפיין שלה לקידום שוויון מגדרי, Equality Can't Wait, No Joke, בהשתתפות מיטב הקומיקאים האמריקאים באוגוסט האחרון. זה היה הפרומו לקראת ההכרזה הגורפת שלה החודש בטוויטר, שלפיה הקרן הפילנתרופית שלה ושל בעלה, ביל גייטס, יחד עם חברת ההשקעות שלה Pivot Ventures, מתכוונות להשקיע בעשור הקרוב מיליארד דולר בקידום שוויון מגדרי בארה"ב. "אני רוצה לראות יותר נשים מקבלות החלטות, שולטות במשאבים ובעיצוב מדיניות", הצהירה.

גייטס, 55, מציגה נתונים מדאיגים מסקר שנערך בקרב 8,500 גברים בחודש מרץ האחרון - כ-47% מהם טוענים שפערי שכר בין גברים לנשים הם המצאה של גופים שונים לצורך קידום אג'נדה פוליטית. מתוכם, 28% מבני ה-18-34 חושבים שפערי השכר הם בעצם פייק ניוז. "זה רק מנציח את הבעיה, אישה מרוויחה 81 סנט על כל דולר שגבר מרוויח", היא קובעת.

ניכר ש-2019 היא השנה שלה, שנה שבה היא נוכחת, כותבת ומתראיינת על הקרן הפילנתרופית שלה ושל ביל ועל האוטוביוגרפיה שלה 'The Moment Of Lift'. הספר, שלפי ה'ניו יורק טיימס' הפך לרב מכר, מתייחס ברובו לפעילות שלה ב-20 השנים האחרונות בעמותה, שבמסגרתה פגשה נשים מרחבי העולם, לרבות אפריקה והודו, והגיעה למסקנה שהעצמת נשים יכולה לשנות את העולם.

בספר היא מספרת איך ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט ואחד האנשים העשירים ביותר בעולם, החליט לקחת חלק בהסעות הבוקר של ילדיהם. יומיים בשבוע הוא היה אחראי לקחת אותם לבית הספר, דבר, שלטענתה, השפיע על יתר האבות שראו בו דוגמה, וגם על הנשים, שטענו בפני בני זוגן שאם ביל יכול להסיע בבוקר לבית הספר, גם הם יכולים.

הספר והחשיפה הציבורית מגיעים לאחר שנים רבות שבהן נמנעה מאור הזרקורים. אולי משום כך, דמותה של גייטס די מעומעמת. היא שומרת בקנאות על פרטיותה, וגם בספרה היא לא ממש נחשפת. בכל פעם שהיא צריכה לספר על חייה, היא מתייחסת לעצמה רק במסגרת מערכת היחסים שלה עם ביל, וכמעט שאינה מדברת על עצמה כאינדיבידואל.

היא נולדה למשפחה אמריקאית קתולית מהמעמד הבינוני, בדאלאס שבטקסס. אמה לא למדה בקולג', ואביה היה מהנדס. הם הקדישו את חייהם לארבעת ילדיהם במטרה שכולם ירכשו השכלה, ויתחילו את חייהם עם הזדמנויות שוות. גייטס, שבצעירותה נמשכה למחשבים ואף זכתה בתחרויות מתמטיקה, סימנה לעצמה מסלול ברור לתואר ראשון במדעי המחשב ולאחר מכן המשיכה מיידית לתואר שני במינהל עסקים.

עם סיום לימודיה ב-1987, שלחה קורות חיים והתקבלה למיקרוסופט כמנהלת מוצר. לימים היא הכירה את ביל, מייסד החברה והמוח המוביל. לאחר כמה מפגשים אקראיים, הם התחילו לנהל מערכת יחסים במקביל לתפקידה בחברה. השניים נישאו לאחר כשש שנים (ב-1994), ועם לידת בתם הבכורה ב-1996, גדעה גייטס את הקריירה ובחרה לגדל את שלושת ילדיה באחוזה שלהם שעל גדת אגם וושינגטון.

מאז שנת 2000 היא עומדת יחד עם ביל בראש קרן הצדקה שייסד, אשר מתמקדת בצמצום הפערים בתחומי הבריאות והמשפחה באפריקה ובהודו. הם יצאו אז בהכרזה שהקרן תחזיק מזומנים בהיקף של יותר מ-28 מיליארד דולר, סכום ששווה לתקציב הארגון הבריאות העולמי. אחד המשקיעים הבולטים בקרן הוא וורן באפט, הנחשב חבר קרוב של הזוג. נכון להיום הקרן מחזיקה הון של כ-42.3 מיליארד דולר, ומדורגת כקרן הפרטית העשירה בעולם.

מעורבותה של גייטס בקרן הפכה אותה למבוקשת בקרב מוסדות כלכליים רבים. היא גם זכתה בפרסים ובעיטורי כבוד בעקבות הפרויקטים לקידום סוגיות בריאות, חיסונים ופתרונות לבעיית האיידס בקרב אוכלוסיית העולם השלישי.

במאי האחרון היא התראיינה לאופרה ווינפרי ונשאלה האם במסגרת העבודה המשותפת שלה עם ביל, הוא המוח והיא הלב. "זה פשוט שטויות", ענתה, "לביל אכן יש מוח מבריק, אבל נחשו מה? גם לי יש. בנוסף, יש לי לב גדול באמת, אבל נחשו מה, גם לבעלי יש לב ענק".

"אנחנו רק מתחילים להבין את הצרכים". מלינדה גייטס / צילום: Gettyimages ישראל

מתייחסת רק לשוליים

כבר ביום הולדתה ה-50 הכריזה גייטס כי היא מתכוונת להשקיע בחברות המנוהלות על ידי נשים, או שיש בהן לפחות 40% נשים חברות הנהלה. אך מה עומד מאחורי ההצהרה שלה בדבר ההשקעה העצומה בשוויון מגדרי? עד כה, לא נראה שהיא מגובה בתוכנית היערכות מסודרת. כשנשאלה איך היא הולכת לתקוף את הנושא, היא קצת התחמקה והציגה את התובנות שאספה לגבי נשים חסרות השכלה ואמצעים, אך לא ביחס למתרחש בעולם העסקי, הפוליטי והחברתי המערבי. היא לא מציגה תובנות או כלים שיכולים לסייע לנשים בעולם הקריירה והעבודה. אולי בגלל שהיא לא סללה את דרכה כמו נשים אחרות, שפרצו דרך קריירה, אלא בחרה בתא המשפחתי לאורך השנים, כקריירה עיקרית.

יש שמבקרים את הספר על כך שהוא מוצג מנקודת מבט של אישה לבנה, עשירה ומצליחה, שמתייחסת רק למידע שנאסף בקרב האוכלוסיות החלשות והשוליות ביותר בעולם. "לא משנה היכן נולדת, החיים שלך יהיו קשים יותר כילדה", מצהירה גייטס. למרות זאת, באחד הראיונות שלה ב-Harvard Business Review, התעקשה המראיינת ושאלה את גייטס מהן התוכניות הספציפיות שהקרן הציבה במסגרת התרומה המיועדת של מיליארד דולר, כדי להעצים נשים במדינות מתפתחות.

"אהיה גלויה איתך", ענתה גייטס בנחישות, "אנחנו רק מתחילים להבין את הצרכים בשטח. זה מתחיל במחסומים שנשים מתמודדות איתם, כך שבמדינות שונות זה יכול להיות נישואים בגיל מאוד צעיר. לכן, חלק מהדברים הספציפיים שאנו עושים הוא להשקיע מוקדם בתכנון המשפחה, באמצעי מניעה. אחד הדברים שאנחנו כמעט מקבלים כמובנים מאליהם בארה"ב הוא הגלולה, שאפשרה לנשים לתכנן את חייהן, אופציה שלא קיימת במדינות העולם השלישי".

לא כולם מתלהבים מהאג'נדה שלה. גייטס ספגה במהלך השנים הרבה ביקורת על החדרת אמצעי המניעה בקרב נשים באפריקה, מארגונים קתוליים שמלינים על ההתערבות שלה בילודה. במשך השנים גם נשמעת ביקורת נוקבת על הקרן של בני הזוג, שמכונים 'האלוהים החדשים', ונולד המושג 'פילנתרוקפיטליזם', בעקבות המיליארדרים שהחליטו להתערב בהתרחשויות העולמיות כאג'נדה, ולא באמת כמתן צדקה. הטענה היא שמדובר בקבוצה קטנה של תורמים פרטיים שממלאת תפקיד מוגזם בקבלת החלטות בנושאי מדיניות לאומית וגלובלית, ושהיוזמות שלהם מכוונות בעיקר למטרות רווח ומינוף.

לשנות את חוקי העבודה

ומה צפויים להיות האתגרים שלה בארה"ב? "כשאישה צעירה מסיימת את לימודי הקולג', היא רוצה לשאת את עיניה לדוגמאות מופת נשיות על מנת לקבל מוטיבציה", אומרת גייטס, "ומסתבר שיש אולי כמה נשים בודדות, שניתן לספור על יד אחת, שיכולות להוות מודל לחיקוי. אין כמעט מנהיגות בשום תחום. לא בהייטק, לא בתחומי ההנדסה והכספים, וכמובן שגם לא בפוליטיקה ובזירה המתוקשרת. כך שלבחורות, בשלב שבו הן צריכות לקבל החלטות בנוגע לקריירה ולעתידן, אין ממש לאן לשאוף. זה יוצר חסם ומעכב התפתחות".

לדבריה, הסטטיסטיקות מראות ש-80% מהנשים יעזבו מקומות עבודה שבהם הן מרגישות מאוימות או מושפלות על ידי גברים, גם אם זאת משרת חייהן והן מתוגמלות היטב. "צריך להוריד את המחסומים הללו, לחוקק חוקים בנושא ולייצר רשת תמיכה. למרות שאנחנו בשנת 2019, חוקי העבודה בארה"ב הם אותם חוקים שנקבעו לפני עשרות שנים, עוד מהתקופה שבה נשים נשארו לטפל בילדים ובמשק הבית. דבר פעוט, כמו ביטוח בריאות, חל רק על הגבר העובד, וכך אשתו נתונה לחסדיו, ויכולה לממש את זכויותיה רק דרכו".

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם