גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראליות בוול סטריט הצטרפו באוקטובר למגמה הכללית: עלייה של 2.2% במדד גלובס-פרומתאוס

תת-מדד מדעי החיים במקום טוב באמצע: עלה ב-3.5% לעומת צניחה של 4.2% בת"א ביומד וזינוק של 7.7% בנאסד"ק ביוטכנולוגיה ● אינמוד, מניה חדשה בתת-המדד, בולטת בעלייה של כ-43% מתחילת חודש ספטמבר

ענת כהן-דייג, מנכ"לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר
ענת כהן-דייג, מנכ"לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר

החברות הישראליות נסחרו בחודש אוקטובר בוול סטריט במגמה חיובית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר החברות הללו, לעלייה של 2.2%. באותה תקופה, מדד ת"א 125 עלה ב-3% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 3.7%, תוך כדי קביעת שיא חדש.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים עלה באוקטובר בשיעור של 3.5%. מנגד, מדד ת"א ביומד ירד בשיעור של 4.2%, ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה הוסיף לערכו לא פחות מ-7.7%.

החברה שבלטה בתת-המדד החודש היא חברת אינמוד, חברה חדשה במדד שמסכמת עלייה של כ-43% מתחילת חודש ספטמבר ועלייה של יותר מ-100% מיום ההנפקה באוגוסט השנה. החברה, העוסקת בתחום האסתטיקה הרפואית, ונוסדה על-ידי משה מזרחי - ממייסדי חברת סינרון - פועלת למעלה מ-20 שנה ומוכרת מוצרים וטכנולוגיות לשוק הדרמטולוגי והקוסמטי-רפואי. אינמוד קיבלה במהלך החודש אישור ממשרד הבריאות הקנדי למכירה של מספר מוצרים. נוסף על כך, היא מציגה בתוצאות הרבעון השני קצב חדירה מרשים לשווקים אחרים, כגון ספרד, הודו ואוסטרליה, ומנייתה מגיבה לכך בחיוב.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט נסחרו גם הן במגמה חיובית בחודש אוקטובר, שהובילה את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לעלייה של 3.2%. במקביל, מדד ת"א טכנולוגיה עלה בשיעור של 6% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה עלה ב-3.4%.

גלובס-פרומתאוס אוקטובר 2019

"קומפיוג'ן נאלצה להמציא עצמה מחדש"

נציגה מעניינת וותיקה בגלובס-פרומתאוס היא החברה ישראלית העוסקת במחקר ופיתוח של תרופות אימונותרפיה לסרטן - קומפיוג'ן - הנסחרת גם בישראל וגם בארה"ב בשווי של כ-312 מיליון דולר.

לדברי אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס ייעוץ כלכלי וראש תחום הטכנולוגיה בפירמה, קומפיוג'ן היא חברה שהמציאה את עצמה מחדש מספר פעמים במהלך כ-25 שנות קיומה. "החברה החלה את דרכה בתקופה שבה מופה לראשונה רצף הגנום האנושי, והיא פיתחה מוצרי חומרה ותוכנה ייעודיים לצורך ביצוע אנליזות על רצפי גנים, תחום שזכה לכינוי ביו-אינפורמטיקה. המודל העסקי של החברה כלל בתחילת הדרך מכירת רישיונות תוכנה, ששימשו את ענקיות הפארמה בניסיונותיהן לפתח תרופות חדשות".

עם זאת, לדברי שבח, בשנים שלאחר סיום פרויקט ריצוף הגנום האנושי, שקעה לאיטה בעולם הפארמה ההבנה שאופן פעולת הגנים מורכב משמעותית מכפי שנחזה, ותחום הביו-אינפורמטיקה שבו עסקה קומפיוג'ן "שקע בתרדמת" בשל אי-ההצלחה לתרגם את ריצוף הגנום לפיתוח תרופות בהיקף משמעותי. החברה נאלצה להמציא את עצמה מחדש.

"האסטרטגיה שנקטה החברה תחת המנכ"לית, ד"ר ענת כהן-דייג, כללה התקדמות בשרשרת הערך", מציין שבח. "במקום למכור תוכנות גילוי תרופות לחברות ענק, קומפיוג'ן החליטה להשתמש בכלים החישוביים הייחודיים שפיתחה, ובידע שצברה, לצורך גילוי וזיהוי נתיבי פעולה חדשים בתחום ריפוי הסרטן, ואז להשתמש בכספים שבקופתה לביצוע הוכחות היתכנות וניסויים ראשוניים במולקולות חדשות, שיכולות לנצל נתיבי ריפוי אלו.

"במילים אחרות, קומפיוג'ן חדלה מלהיות ספקית תוכנה בתחום גילוי התרופות, והפכה לחברה המפתחת תרופות בעצמה, על בסיס טכנולוגיות הגילוי החישוביות שבבעלותה. הגישה אפשרה לקומפיוג'ן ליצור הצעת ערך מעניינת בהרבה לחברות פארמה. במקום לספק תוכנה, היא עברה לספק מולקולות שעברו ניסויים ראשוניים בהצלחה, והחלה להתקשר עם חברות הפארמה הגדולות בהסכמי מסחור שכללו מימון ניסויים, תמלוגים ואף השקעה בקומפיוג'ן עצמה. מדובר בסכומים של עשרות מיליוני דולרים ששולמו עד כה, עם הסכמים הכוללים אבני דרך ותמלוגים שעשויים להגיע למאות מיליוני דולרים".

ייחודיות בשיטת גילוי התרופות

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, הייחודיות של קומפיוג'ן היא כבר בשלב הגילוי ובשיטת גילוי התרופות שלה. לדבריהם, יש סיכוי ממשי שקומפיוג'ן פיתחה "נוסחה" עובדת שמאפשרת לה לחזות באמצעות האלגוריתמים שלה מסלולים ביולוגיים שלא היו ידועים עד כה, ושלהם הפוטנציאל לטפל בסרטן במנגנונים חדשים.

"ה'נוסחה' מבוססת על ניתוח Big Data של רצפי דנ"א וחלבונים שונים, וככל שהשיטה תוכיח את עצמה, ייחודיותה הוא בכך שהיא יכולה לגלות מנגנונים חדשים ובכך לפתח תרופות חדשניות אשר אינן מפותחות על-ידי אחרים", אומר שבח. עם זאת, הוא מציין, עדיין מוקדם לומר בוודאות שהשיטה עובדת, ובכל מקרה יש להמתין להצלחה, לפחות של תרופה ראשונה שתצא לשוק על בסיס השיטה.

נכון להיום, בשל משאביה המוגבלים של קומפיוג'ן, שעברה לאחרונה תהליך התייעלות משמעותי, ולמרות שלפלטפורמה של החברה יישומים רחבים, היא ממקדת את השימוש בפלטפורמה החישובית שלה בתחום תרפויטי מוגדר. זאת, מכיוון שעליה להשקיע מאמצים לא רק בשלב הגילוי, אלא גם בשלבי פיתוח התרופה. בהתאם, קומפיוג'ן ממקדת מאמצים בתחום פיתוח תרופות אימונותרפיות לסרטן - תחום שבו היא מעריכה שהפלטפורמה שלה יכולה לייצר ערך משמעותי.

בפרומתאוס מציינים כי התרופות של קומפיוג'ן נועדו למוטט את מסכי ההגנה של תאים סרטניים - שמסתירים את אותם תאים מפני מערכת החיסון של הגוף, כך שאינה יכולה להילחם נגדם - כך שיתאפשר למערכת החיסון לתקוף אותם (ומכאן מקור השם אימונו-תרפיה).

המודל העסקי של החברה הוא למסחר את המולקולות בפיתוח (עם חברות ביו-פארמה) תמורת תשלומי upfront, תשלום אבני דרך, תמלוגים ו/או השקעה בחברה. מכיוון שצנרת המוצרים של החברה עדיין צעירה, לחברה אין הכנסות קבועות או שוטפות. לדברי כלכלני פרומתאוס, קומפיוג'ן רשמה הכנסות בגובה 17.8 מיליון דולר ב-2018, לעומת אפס הכנסות ב-2017.

גידול זה, לפי פרומתאוס, הקטין בכ-40% את ההפסד הנקי לכ-22.6 מיליון דולר ב-2018. הוצאות החברה משקפות את רמת ההשקעה הגבוהה בצנרת המוצרים, מתוך כוונה שהסכמי שיתוף פעולה עתידיים, אם יתממשו, יסבו לחברה רווחים נאים שיפצו על ההוצאות בהווה.

לפי פרומתאוס, הגידול המהותי בהכנסות נובע מתשלומי upfront בגין שני שיתופי פעולה של החברה עם שחקניות חזקות: אסטרה-זנקה ובאייר. לחברה גם הסכם שיתוף פעולה קליני עם ענקית הפארמה בריסטול מאיירס סקוויב (BMS), כנגד אקוויטי. שיתוף הפעולה כולל בחינת היעילות הקלינית של התרופה המובילה בצנרת התרופות של קומפיוג'ן בשילוב עם תרופה של BMS לטיפול בסוגי סרטן שונים, וגם בחינת שילובים אפשריים עתידיים. לפי הנהלת החברה, אחד מתוצרי הלוואי של שיתופי פעולה אסטרטגיים עם השחקניות הללו הוא יצירת פוטנציאל הכנסות, אך לא פחות חשוב, הם מהווים הוכחת היתכנות ליכולות הגילוי והפיתוח של קומפיוג'ן.

על פי פרסומיה, מטרתה של קומפיוג'ן היא לייצר עוד שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות פארמה וביוטק גדולות, שיציפו את הערך של הידע והפלטפורמה הטכנולוגית שלה.

שבח מציין כי השאלה לגבי הצלחתה העתידית של קומפיוג'ן עדיין פתוחה. "נכון להיום, המודל העסקי מייצר הכנסות משיתופי פעולה, שהן אמנם גדולות, אך אינן מכסות את מלוא הוצאות החברה, ויתרה מכך, עדיין לא מדובר בהכנסות סדירות. אלו יגיעו אם וכאשר אחת המולקולות החדשניות של קומפיוג'ן תגיע לשלבי מסחור". בפרומתאוס מעריכים שאם הדבר יקרה, הכנסות החברה יוכלו להיות מאוד משמעותיות, ובנוסף ייתכן שזה יפנה משאבים לפיתוח מספר גדול בהרבה של תרופות על בסיס פלטפורמת הגילוי שלה - כך שפוטנציאל החברה משמעותי ביותר. 

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015, ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ, ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ