גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם עסקת בזק לא תצא לפועל צפויים להימחק מיליארדי שקלים מכספי הציבור הישראלי"

עמי ברלב מנכ"ל ביקום קורא לשר התקשורת לאשר העברת השליטה בבזק לידי קרן סרצ'לייט: "הופתענו מהפרסומים בתקשורת שלפיהם השר שוקל שלא לחתום על היתר השליטה אם היועץ המשפטי לא יאשר לו" ● לדבריו, אם אין לשר אמסלם קרבה עסקית, חברית או משפחתית, לקרן הגידור האמריקאית סרצ'לייט או למשפחת פורר, אין כל סיבה שלא יחתום על היתר השליטה

שר התקשורת דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר
שר התקשורת דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר

מנכ"ל חברת ביקום, עמי ברלב, קורא לשר התקשורת דוד אמסלם לחתום בדחיפות על העסקה למכירת מניות השליטה בחברה לידי קרן ההשקעות הזרה סרצ'לייט ואיש העסקים דוד פורר. במכתב שנשלח לשר אמסלם, כותב ברלב כי לעסקה התקבלו כל האישורים הדרושים, לרבות המלצת הדרג המקצועי במשרד התקשורת.

ביקום מחזיקה ב-26.34% ממניות חברת בזק ומוגדרת כבעלת השליטה בה. מוקדם יותר השנה חתמה קבוצת סרצ'לייט-פורר על הסכם לרכישת השליטה בביקום. בהמשך אף קיבלה העסקה את אישורו של ביהמ"ש המחוזי בת"א, לאחר שזכתה בתמיכתם של מחזיקי איגרות החוב של ביקום ושל החברה האם שלה, אינטרנט זהב, שנמצאת במצב של חדלות פירעון.

במכתבו לשר אמסלם (העתק נשלח ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט) כותב המנכ"ל ברלב, כי למיטב ידיעתו, אישר הדרג המקצועי במשרד התקשורת את טיוטת היתר השליטה לקבוצת סרצ'לייט-פורר, וכי היא הונחה לחתימת השר. יש להדגיש כי בכל הקשור למתן היתרי שליטה בחברות תקשורת בישראל, הרי שאישור מטעם הדרג המקצועי משמעו הסכמה לעסקה גם מצדה של מערכת הביטחון הישראלית.

למרות זאת, כותב ברלב, כי "חברתנו הופתעה והוטרדה ביותר נוכח פרסומים בתקשורת שלפיהם כבוד השר שוקל שלא לחתום על היתר השליטה, אם היועץ המשפטי לא יאשר לו". ברלב מדגיש כי שאלת החתימה של השר אמסלם על ההיתר היא שאלה עובדתית של ניגוד עניינים.

לדברי ברלב, אם אין לשר קרבה עסקית, חברית או משפחתית, לקרן הגידור האמריקאית סרצ'לייט או למשפחת פורר, אין כל סיבה שלא יחתום על היתר השליטה או שיעכב את חתימתו. "זו שאלה שהתשובה לה נמצאת אצל השר בלבד, ולא אצל היועץ המשפטי לממשלה", נאמר במכתב לשר אמסלם.

"מדובר בעסקה איכותית, עסקה המגינה על כספי ציבור המושקעים בקבוצת ביקום/בזק, ועסקה שמזרימה מאות מיליוני דולרים לחיזוק ולשיפור שוק התקשורת הישראלי. כל עיכוב נוסף באישורה של העסקה עשוי לגרום נזק בלתי הפיך לכספי הציבור והפנסיות, כמו גם לבזק עצמה", כותב ברלב.

"אם העסקה לא תצא אל הפועל צפויים הכספים לעיל להיקלע לסחרור פיננסי חסר תקדים ולמחוק לציבור הישראלי מיליארדי שקלים. הסיכון עצום. מעבר לכך, עיכובה של העסקה עשוי לגרום טלטלה פיננסית באחת מחברות התקשורת הגדולות בישראל ולגרום נזק לשוק התקשורת הישראלי, לציבור ולצרכני שירותי התקשורת בישראל", כותב עוד ברלב.

בשנתיים האחרונות נקלעו אינטרנט זהב והחברה האם לשעבר, יורוקום תקשורת (שהייתה בבעלות שאול אלוביץ'), לסחרור פיננסי, שהוביל אותן להליכי חדלות פירעון. סחרור זה איים גם על ביקום, שנשלטת בידי אינטרנט זהב, ואף על החברה העסקית שבתחתית הפירמידה, ענקית התקשורת בזק, שחוותה בעצמה קשיים עסקיים גדולים ומורכבים.

לדברי ברלב הליכי חדלות פירעון אלו מעמידים בסכנה חוב ציבורי עצום של כ-3 מיליארד שקלים, שניטל על-ידי חברות הקבוצה, ושמוחזק ברובו בידי קרנות הפנסיה, קופות הגמל, קרנות הנאמנות ומשקיעים פרטיים שונים. הצעת הרכישה שהגישה קבוצת סרצ'לייט-פורר אושרה לכן כהסדר כולל לחובותיה של אינטרנט זהב וביקום, ומשום כך אושרה גם בידי ביהמ"ש המחוזי בת"א.

נוסף על כך מדגיש ברלב, כי הצעת ההסדר תאפשר לייצב את השליטה בחברת בזק, ולהעבירה לגורם מוכר, בעל אמצעים ומוניטין, ועתיר ניסיון בשוק התקשורת הבינלאומי. "יציבות ובעל שליטה חדש כאמור דרושים לא פחות לבזק עצמה - אשר כבוד השר וצוות משרדו אמונים על יציבותה ותפקודה התקינים, וזאת בהתחשב באירועים מהותיים שליליים אשר אירעו בבזק בשנה האחרונה ואשר מחזקים את הצורך בהשלמתה הדחופה של העסקה".

עוד כותב ברלב במכתבו לשר, כי "כלל הגורמים המעורבים באישור הצעת ההסדר עשו לילות כימים כדי לאשרה בלוחות הזמנים הקצרים ביותר, ואכן עוד במהלך חודש אוגוסט 2019 אושרה ההצעה ברוב כמעט מוחלט של מחזיקי איגרות החוב ובעלי המניות של ביקום ושל אינטרנט זהב, וניתן להסדר אף אישור בית המשפט על-ידי כבוד הנשיא השופט איתן אורנשטיין". לדבריו, העסקה עברה את המשוכות הקשות ביותר וקיבלה את כל האישורים, למעט אישור שר התקשורת.

תספורת באינטרנט זהב

במסגרת העסקה שעל הפרק ירכשו סרצ'לייט ופורר את מניות השליטה בביקום (52%) מידי אינטרנט זהב, ובמקביל יזרימו הון לביקום כנגד הקצאת מניות נוספות. בסך הכול צפויים הרוכשים להשקיע סכום של 485 מיליון שקל ברכישת השליטה בביקום, ודרכה להפוך לבעלי השליטה בחברת בזק.

אינטרנט זהב עצמה תשתמש בסכום שתקבל ובמזומן שבקופתה להזרמה של 345 מיליון שקל לביקום כנגד הקצאת מניות ואיגרות חוב, כך שבסך הכול יוזרם לקופתה של ביקום סכום של כ-640 מיליון שקל. העסקה תשפר משמעותית את מצבה הפיננסי של ביקום ותאפשר לפרוע במלואה את יתרת החוב של ביקום למחזיקי אג"ח ב' (כ-240 מיליון שקל), וכן לבצע פירעון מוקדם בהיקף של כ-614 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ג'.

לאחר השלמת ההסדר, תמכור כנראה אינטרנט זהב את המניות והאג"ח של ביקום שתקבל במסגרת ההסדר. עם זאת, לנוכח החוב היקף החוב הגבוה של אינטרנט זהב למחזיקי האג"ח שלה (כ-750 מיליון שקל), צפויים מחזיקי האג"ח שלה לספוג תספורת של מעל 50%. 

עוד כתבות

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

חלום הרכבת הטרנס-אירופית נתקל במציאות / צילום: Shutterstock

אירופה יצאה בתוכנית חלומית שתחבר את היבשת כולה. בפועל אין לה סיכוי

הנציבות האירופית חשפה תוכנית שאפתנית - לחבר את ערי הבירה של היבשת ברכבות מהירות עד 2040 ● אלא שהתשתיות המיושנות דורשות השקעה של כ-400 מיליארד אירו, תקציב שהמדינות עצמן לא יכולות לעמוד בו ● ונדמה שבמצב שבו הטיסות קצרות וזולות יהיה קשה לשכנע באלטרנטיבה

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גרם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל זינקה ביותר מ-17% ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה / צילום: Shutterstock

האולטימטום והתגובה החריפה: המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה

מניות הביטוח צנחו בחדות אחרי שהמפקח דרש משמונה חברות בענף לעדכן עד פברואר את התעריפים שהן גובות על ביטוח מקיף וביטוח צד ג' ● בחברות זועמים, וטוענים כי המחירים ממילא יורדים, אבל גורמים בענף מסבירים כי האיום מצד הרגולטור עשוי להוריד אותם עוד יותר

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

פרופיל בעלי העסקים בישראל מתבהר / צילום: Shutterstock

שנה לרפורמה שמקילה על עוסקים זעירים: 80% טרם ניצלו את ההטבות

לפי נתוני רשות המסים רוב העסקים הזעירים הם בבעלות צעירים בני 35 ומטה, המרוויחים פחות מ־6,000 שקל בחודש ● עד כה נרשמו קצת יותר מ־100 אלף מהזכאים, רבים מהם מתחת לסף המס ● המהלך הביא לעלייה במספר המדווחים בזכות ההקלות והנגישות שהרפורמה מאפשרת

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

"קודם כול תגידו לא": ד"ר זואי צ'אנס רוצה ללמד אותנו איך להשפיע על אחרים

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה בעליות קלות באירופה; פומה זינקה בכ-19%

הדאקס טיפס בכ-0.2% ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, והיום לא מתקיים מסחר בשל חג ההודיה ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 91 אלף דולר