גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגישה כלפי בזק התרככה: האם כעת הסיבים ייצאו מההקפאה?

הפעם כבר לא דורשים מבזק להגיע לכל בית ובית, ומציעים תוכנית יצירתית שאמורה להקל עם המפעילים האחרים ● גם אם זה מה שיביא לקפיצת המדרגה, בכלל לא בטוח שהבשורה תגיע לפריפריה ● פרשנות

מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן והשר דוד אמסלם. / צילום: יוסי זמיר
מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן והשר דוד אמסלם. / צילום: יוסי זמיר

חודשים ארוכים של המתנה הגיעו לקיצם. משרד התקשורת פרסם את מתווה המדיניות החדש שלו לחילוץ שוק התקשורת מהמבוי הסתום שבו הוא שרוי. במרכז המתווה: התוכניות לפריסת הסיבים האופטיים, שיאפשרו אינטרנט במהירות גבוהות במיוחד.

המדיניות החדשה מתייחסת בעיקר לפריסת סיבים אופטיים על ידי בזק ומתחרותיה בשוק הקווי, אך מכיוון שבישראל נהוגה מדיניות של קבוצות תקשורת שפועלות ומספקות שירותים במגוון תחומים, הרי שכל תחום פעילות אחד משפיע על תחום פעילות אחר, ולכן לפעילות הקווית יש השפעה על הפעילות הסלולרית ולהפך.

מצד אחד, המהלך אמור לחולל שינוי גדול בשוק התקשורת כבר בשנת 2020, שכן פריסת הסיבים האופטיים של בזק, החברה הגדולה בשוק, הייתה תקועה במשך זמן רב. מצד שני, המהלך מעורר שאלות אסטרטגיות עמוקות בתקופה שבה כל השוק נמצא באי ודאות קשה וכאשר חלק מהמפעילים נמצאים במצב כלכלי קשה. מבחינת אלו, כל שינוי שעשוי להשתמע ממנו שמדובר בהקלה לבזק, מיד נתפס כמאיים עליהם ישירות.

בשורה התחתונה, המדיניות החדשה מביאה עימה ניסיון לחשיבה חדשה ויצירתית אך גם אי ודאות מפני שחלק מהחברות והמיזמים יתקשו לשרוד אותו.

מה חדש במתווה הנוכחי?

מה שהתחדש זה שבפעם השלישית משרד התקשורת מתעשת ומבין שאין דבר כזה בעולם פריסה אוניברסלית מלא-מלא על ידי מפעיל אחד בלבד. כלומר, שמפעיל אחד מחויב להגיע לכל בית ובית במדינה. לא משנה כרגע אם מדובר בסיבים אופטיים או בכבלי קואקס או נחושת.

בסוף הכלכלה פוגשת במציאות, ויש יישובים שפשוט לא משתלם להגיע אליהם באמצעות סיבים אופטיים וצריך למצוא חלופות. בפעם הראשונה שהמשרד התעשת זה היה בתקופה שדני רוזן היה מנכ"ל משרד התקשורת, אז המשרד שם לו למטרה להכניס מתחרים לבזק. גם אז הוא יזם חלוקה של הארץ לאזורי פריסה כאלה ואחרים, שהמתחרה החדש יידרש לפרוס בו תשתיות (אגב, המתחרה היה בזמנו אופק בבעלות שאול אלוביץ').

הפעם השנייה הייתה רק לאחרונה, כשהמשרד הבין שאי אפשר לחייב את הוט להשלים פריסה של תשתיותיה באופן מלא. נכון, המקרים שונים אבל העיקרון דומה - פריסה אוניברסלית קרקעית של 100% לכל בית ואתר על ידי חברות תשתית איננה אפשרית.

הפעם השלישית היא כעת כשהמשרד מבין שחייבים למצוא דרכים יצירתיות כדי לקדם את ישראל לעולם הסיבים ושלא נפגר מאחור.

מה יקרה באזורים שבהם בזק לא תפרוס סיבים?

זמן מה שבזק מסרבת לפרוס סיבים אופטיים בטענה שכופים עליה מודל לא כלכלי. המשרד ניסה ללכת בדרכים כוחניות ולאלץ אותה לפרוס, אך החברה נותרה בעמדתה. אחרי שהבינו שבכוח זה לא יעבוד, הגיעה הממשלה להבנה שצריך לנהוג בגמישות, וזאת בניגוד גמור למדיניות הקשוחה שהונהגה בשנה האחרונה.

הרעיון החדש הוא לטפל בדיוק בשורש הבעיה שכואבת לבזק - חובת הפריסה האוניברסלית. לכן, הוחלט לסגת מהדרישה ולהעביר לבזק את הכדור מתוחכמת. בזק היא זו שתחליט היכן לפרוס ומהם האזורים הכלכליים שמשתלמים עבורה. אותם אזורים שבזק תבחר "ייצבעו" כאזורים שהיא תהיה מחויבת לפרוס בהם סיבים אופטיים תחת הגדרות של לוחות זמנים קשיחים.

באזורים שבזק "ויתרה" עליהם ולא הודיעה מראש שהם באזורי הבחירה שלה ייערך מכרז לבחירת מפעיל שיפרוס ויקבל בלעדיות. בזק לא תוכל להתחרט ולפרוס שם תשתיות בעתיד. במקביל, תוקם קרן ייעודית שתמומן על ידי המפעילים ובזק, וייעודה הוא להשלים את הפריסה באותו אזור.

המטרה היא לתמרץ את המפעיל שכן ייכנס לאותם אזורים, ולהעניק לו הקלות שיאפשרו לו להרוויח מאותו אזור שבזק החליטה שהוא לא כלכלי. ההיגיון מאחורי המהלך הוא שאם בזק הגיעה למסקנה שאזור מסוים אינו משתלם לה בהיותה החברה עם היתרונות הכי גדולים לגודל, אזי הוא לא יהיה משתלם עבור אף מפעיל, ולכן חייבים להעניק תמריצים למפעילים מתחרים באותם אזורים.

למה נותנים לבזק להחליט בעצמה מה טוב לה?

זו השאלה הגדולה. בסופו של דבר, החובה של המדינה היא לדאוג לפריפריה, ולכן סימן השאלה כאן מתבקש. האם זו הדרך היעילה ביותר לפרוס בפריפריה או שהמדינה הייתה צריכה להכריע בשאלה הזאת? השאלה הזו מקבלת מענה דרך הקרן האוניברסלית, וכאן לא ברור עד הסוף מה יהיה המנגנון לחישוב התמריצים והאם זה יביא את הפתרון לפריפריה.

עם זאת, באותם אזורים שבזק בחרה לפרוס, תחול עליה החובה להמשיך ולהחכיר את תשתיותיה למתחרות. כלומר, השוק הסיטונאי יחול על הסיבים האופטיים בכל מקום שתפרוס.

מה עוד המדינה עושה כדי שהסיבים יגיעו לפריפריה?

נקודה נוספת וחשובה שלא קיבלה מספיק ביטוי היא ההחלטה להפחית את מחירי השימוש בתשתיות הפסיביות של בזק, כלומר הקנים ותעלות התקשורת שלה שהם חלק מהשוק הסיטונאי היום. התפיסה מאחורי ההחלטה היא שאם בזק החליטה לא לפרוס באזור מסוים מפני שהוא לא כלכלי עבורה, אז אין סיבה שמחיר השימוש באותם קנים יישאר על כנו. הרי לשיטתה של בזק אין בכך כדאיות כלכלית ולכן הם שווים פחות.

התשתיות הפסיביות הן לא רק תשתיות תת-קרקעיות, אלא הן כוללות גם שימוש בתשתיות עליות כמו עמודי תקשורת. לאחרונה הפכו אלה להיות מבוקשים על ידי מתחרותיה של בזק שפורסות סיבים גם על עמודי תקשורת במקומות שבהם אין לה תעלות תקשורת. בערך מחצית מהרשת של בזק היא עלית.

למה הכללים החדשים לא מחייבים את הוט?

הוט הוחרגה מחובת ההשקעה והפריסה, אבל ההחלטה לגביה נעשה בעיקר מתוך הכרה במצבה הרעוע של החברה ולא מתוך הגיון כלכלי. הממשלה פשוט לא מאמינה בהוט והיא סבורה שהחברה נמצאת במבוי סתום. בממשלה היו שמחים אילו היה אפשר לראות בהוט כחברת תשתיות, אבל המציאות היא שמדובר בחברה שכל יום שעובר זוהרה מתעמעם והתובנה היחידה לגביה היא שהחברה צריכה להחליט על גורלה.

האם כל המפעילים צפויים לשתף פעולה?

היה צפוי שמתחרותיה של בזק יתנגדו וגם בזק עצמה תשחק את המשחק עד הסוף. ראשית לגבי המתחרות. על פי המדיניות המוצעת, הקרן תמומן על ידי כל המפעילים בשיעור של חצי אחוז מהכנסותיהם. במילים אחרות, בזק תממן כ-44% מהקרן. ההיגיון הוא שהוויתור על חובת הפריסה הוא כלכלי לה.

השאלה שעדיין פתוחה היא כיצד יחושבו ההכנסות שמהם ייגזר התשלום. האם פעילות טלוויזיה של מפעיל צריכה להיות חלק מהתשלום? ואם הוא משדר דרך לוויין מה קורה?

העיקרון שנקבע הוא שהיכן שיש זיקה לפעילות שעוברת דרך הקרקע, כמו למשל סלולר, היא תיכלל בהכנסות לצורך חישוב ההפרשה לקרן.

במצב הכלכלי של המפעילים צפויה התנגדות מסיבית לרעיון. אף מפעיל לא יסכים להקצות מיליונים שאין לו לטובת הקרן. ככל הנראה המפעילים ידרשו שהמדינה תממן את הקרן מכספיה.

מעבר לשאלת המימון של הקרן, נשאלת השאלה מדוע בזק שמממנת את הקרן לא יכולה להשתתף במכרזים באותם אזורים לא כלכליים ולמה התמריצים ניתנים רק למתחרותיה?

התשובה לכך היא שבזק לא יכולה להתמודד במכרזים, מפני שהמדינה רוצה להציב לבזק תמריץ הפוך - שהיא תחליט מראש לפרוס בכמה שיותר אזורים.

אם המדינה תאפשר לבזק להשתתף במכרזים, המשמעות היא שמראש יהיה לה פחות כדאי לבחור אזורי פריסה והיא תעדיף יותר אזורים שבהם היא יכולה להתמודד במכרזים ולקבל כספים מהקרן. בנוסף, במסגרת המכרז מקבלת בזק יתרון אדיר, כי היא השחקן הגדול והחזק בשוק, ולכן מראש יש לה את הסיכוי הגבוה ביותר לזכות.

האם זה הוגן או לא? אין כאן תשובה חד משמעית, בעולם שהמודל הזה פועל חברות הבזק יכולות להתמודד במכרזים, כאן הוחלט אחרת וכאמור יש היגיון בשיגעון.

האם בזק אמרה את המילה האחרונה?

לגבי הכוונה להפחית את מחירי השימוש בתשתיות הפסיביות של בזק צפויה מלחמה קשה מצידה. בזק טוענת שהשימוש בתשתיות הפסיביות שלה פוגע בה קשות ושהמפעילים עושים בהן כרצונם. הם נכנסים ללא היתר לכל גוב, והרבה פעמים החברה מגלה זאת רק בדיעבד. התוצאה היא שלל תלונות ומאבקים מול משרד התקשורת שאינו אוכף את מדיניותו.

לטענת בזק, המחיר חייב לעלות כדי שהשימוש בקנים יהיה מושכל. האמת היא שהמחיר שנקבע הוא כל כך נמוך לשימוש בתשתיות בזק שהוא כבר ממש לא מהווה חסם, אבל במצב של מתחרותיה אפשר להבין למה הם יילחצו שהמחירים יירדו. ההתעסקות במחיר הפסיבי בשלב הזה משולה לעז שמישהו הכניס כדי שיוכל להוציא אותה לצורכי מו"מ. המחיר הפסיבי הוא שולי ואינו מעכב תחרות, אבל העיקר שתקעו עוד סעיף שאפשר יהיה לריב עליו.

כיצד ישפיע הפלונטר הפוליטי על המתווה החדש?

בעיה נוספת שעומדת בפני המהלך היא השאלה האם ניתן יהיה להעביר אותו בחוק ההסדרים בשל היעדר ממשלה חדשה. הרגישות הפוליטית עשויה לגרום לעיכוב במימוש המהלך ויש לקוות שהיועץ המשפטי לממשלה יאפשר יישום של המהלך שטומן בחובו פוטנציאל רב לשיקום שוק התקשורת.

בשורה התחתונה, כבר לפני מספר חודשים כשמשרד התקשורת פרסם סדרה של שימועים שנועדו להסדיר מהלכים חוצי שוק בענף התקשורת, הערכנו כאן שמדובר בניצנים של שינוי בחשיבה ושהדבר נקלט היטב גם בבזק שרוצה מאוד לקדם את מתווה הסיבים שלה ולא יכולה.

היום התמונה מתבהרת והמתווה שפורסם יביא את בזק להתחיל לפרוס סיבים. השאלה היא עקרונית, והיא האם המדינה מקלה על בזק במתווה החדש והאם זה בכלל נכון להקל עליה בעת הזאת אם מסתכלים בצורה רחבה על יחסי הכוחות בשוק ועל הרווחיות של בזק.

ישנם לא מעט סימני שאלה בעיקר סביב הפריסה בפריפריה והאם המנגנון יהיה יעיל דיו כדי להבטיח שתהיה שם פריסה. באזורי הביקוש הרי ממילא לא הייתה בעיה. בזק היא מונופול, ולכן צריך לוודא שהקרן תעשה את עבודתה, מה שכרגע לא בטוח.

סימן שאלה נוסף הוא סביב המתווה היצירתי באופן יחסי. אין רגולציה מושלמת, אך צריך להודות שיש כאן חשיבה יצירתית שמלמדת על כך שמשרד התקשורת, תחת שרביטו של השר דוד אמסלם והמנכ"ל נתי כהן, משנה תפיסה ומתחיל לחשוב שאי אפשר להתנהל במדיניות כוחנית בלבד. 

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"