גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם מתקדמים לקראת צמצום זיהום הפלסטיק - וישראל מדשדשת מאחור

דוח שמפרסמים האו"ם וקרן "אלן מקארתור" חושף כי 200 חברות ענק בינלאומיות, בהן קוקה-קולה, מארס, נסטלה, לוריאל ופפסי, פועלות לצמצום משמעותי בשימוש בפלסטיק בלתי ניתן למיחזור ● בינתיים בישראל אין תמרוץ או רגולציה, ולא קיימות תוכניות ממשלתיות שמתמודדות עם הסוגיה

פסולת פלסטיק בחופים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
פסולת פלסטיק בחופים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

שנת 2019 מתקרבת אל סיומה, ואפשר באופן זהיר להגדירה כ"שנת הפלסטיק". כשמחאת האקלים שוטפת את הרחובות, ומיליוני בני אדם דורשים מהממשלות שלהם לפעול לבלימת משבר האקלים ויישום פרקטיקות של קיימות בשלל תחומי החיים, צפוי היה שהגל לא ייעצר על סף דלתם של עסקים ויחייב את המגזר הפרטי לבצע שינויים ברוח התקופה.

בין השיח על ההכרח לצמצם את פליטות גזי החממה למיסי פחמן ותחבורה מקיימת, ישנו עיסוק מוגבר בכלים החד-פעמיים ואריזות הפלסטיק. גם אם ישנם גורמים המשפיעים הרבה יותר על פליטות גזי החממה ומשבר האקלים, פסולת הפלסטיק מזהמת את כדור הארץ ופוגעת בבעלי החיים, ומסתמן כי הטיפול בה עלול להיות מהיר וקל יותר.

קרן "אלן מקארתור" התפרצה לפני שנה לדלת פתוחה. היא ייסדה יוזמה שנועדה לעודד חברות להתחיל ביישום "כלכלת פלסטיקה מיחזורית", והצליחה לגייס שיתוף-פעולה של 400 חברות וארגונים ברחבי העולם, בהם גם חברות ענק גלובליות. בשותפות חברות ממשלות, ארגונים עולמיים, אוניברסיטאות ועסקים רבים, שעליהם נטל השינוי העיקרי.

החותמים על ההתחייבות מסכימים על יישום שישה צעדי מדיניות עיקריים: הימנעות משימוש באריזות מיותרות וקשות למיחזור באמצעות תכנון ועיצוב מחדש של האריזות; יישום מודלים של שימוש חוזר היכן שניתן; התאמת וייעוד אריזות הפלסטיק לשימוש חוזר; הפסקת שימוש בחומרים מסוכנים לבריאות בייצור הפלסטיק; וצמצום השימוש במשאבים בלתי מתכלים.

בין החברות החתומות על היוזמה ניתן למצוא את ענקית הקמעונאות יוניליוור, פפסי, קוקה-קולה, לוריאל, נסטלה, וולמרט, מארס ועוד.

כעת, בשיתוף תוכנית הסביבה של האו"ם, מפרסמת הקרן דוח על התקדמות 200 חברות שכבר שותפות לתהליך. בעוד שרבות מההתחייבויות לשנת 2018 התמקדו במיחזור ועיצוב אריזות, במסגרת הדוח הודיעו יוניליוור, מארס ופפסיקו על הפחתת שימוש בפלסטיק בתולי (פלסטיק המופק מחדש ולא מחומר ממוחזר) עד שנת 2025. לפי הדוח, בשנה האחרונה יוניליוור הודיעה כי תקצץ את השימוש באריזות הפלסטיק הבתוליות ב-50% עד 2025, מארס ב-25% ופפסי ב-20% בעסקי המשקאות.

בדוח צוין כי חברות הסכימו להגדיל את השימוש בפלסטיק ממוחזר באריזות פי חמישה עד שנת 2025, מממוצע של 4% תכולת פלסטיק ממוחזר ב-2018, ל-22% עד שנת 2025. רק הצעד הזה מקביל להורדת 1.7 מיליון מכוניות מהכביש מדי שנה, קיצוץ פליטות הפחמן ב-8 מיליון טון והשארת 25 מיליון חביות נפט מזהם באדמה.

לפי הדוח, 43 חברות החתומות על האמנה ציינו כי יש להן פרויקטי פיילוט הבודקים אפשרות לשימוש חוזר באריזות, אם כי נכון לעת עתה 97% מאריזות הפלסטיק מיועדות לשימוש יחיד. החברות המחויבות ליוזמה מייצרות 20% מאריזות הפלסטיק בעולם, ובהן שבעה מתוך עשרת היצרנים הגדולים ביותר של אריזות הפלסטיק. לפי קרן אלן מקארתור, נסטלה לבדה מייצרת 1.7 מיליון טונות של אריזות פלסטיק בשנה, וקוקה-קולה ייצרה 3.3 מיליון טון פלסטיק ב־2017. ניתוח שביצעה הקרן מצביע על כך שהחלפת 20% בלבד מאריזות הפלסטיק החד-פעמיות באריזות לשימוש חוזר, שווה ערך ל-10 מיליארד דולר.

מחוקקים ברחבי העולם, ביניהם האיחוד האירופי, קנדה והודו, החלו לאסור שימוש בכלים חד-פעמיים מסוימים, ומנגד חברות חוששות כי כשמוצרי פלסטיק חד-פעמיים נהנים ממוניטין ציבורי נמוך ומפוקפק, המוניטין שלהן עצמן עלול להינזק כשצרכנים יזהו את שמן על אריזות פלסטיק או בקבוקים הזרוקים בטבע, או מצולמים כשהם שקועים בבטנן של חיות ים שקיפחו את חייהן. זאת, מבלי להזכיר את הסכנות הבריאותיות לאדם כתוצאה משימוש בכלי פלסטיק חד-פעמיים. אין זה מפתיע, אם כן, שבקרב המגזר העסקי נולדות עוד ועוד יוזמות הקשורות לצמצום פלסטיק. קוקה-קולה ופפסיקו, שתי חברות עיקריות של בקבוקי פלסטיק, נטשו באוגוסט האחרון את קבוצת לובי הפלסטיק - לאחר שזיהו שהזעם הציבורי עלול לפגוע בפעילותן.

"בעיית הפלסטיק עצומה. בשביל לייצר פתרון אמיתי, הוא חייב לשלב בין סוגי פתרונות: מדיניות וחקיקה ברמה הגלובלית, לאומית ומקומית, השתנות אופן ההתנהלות העסקית ומעורבות אזרחית תוך שינוי התנהגות. היוזמה המדוברת רצינית ואיתרה נכון שעל-מנת לייצר פתרון אמיתי, חייבים לשלב כוחות בין גורמי השוק השונים", אומרת מיכל ביטרמן, מנכ"לית the natural step, ארגון הפועל להטמעת קיימות אסטרטגית בחברה הישראלית. "עסק אחד, גדול ככל שיהיה, לא מסוגל לייצר שינוי בעצמו. לכל עסק שרשרת ספקים, לקוחות, חקיקה בו עליו לעמוד ולקוחות. זאת ועוד, מדובר בסכומי כסף גדולים שיש לגייס. משום כך התאגדות עסקים מובילים גדולים לצד ממשלות, בסוג יוזמה כזה, היא כיוון נכון בהחלט. מעבר לכך, היוזמה מאפשרת לעסקים להשתלב בפתרון על-ידי בחירה של צעדים מגוונים לפעולה. יש להמתין ולראות את התפתחות היוזמה בפועל. אם תצבור מומנטום ותתרחב, בהחלט יש פה תחילת פתרון עולמי".

בסופו של דבר, הפתרון חייב לעבור דרך צמצום הפלסטיק במקור.

"המפתח העיקרי הוא בהפחתת השימוש במקור. בין השאר באמצעות הפחתת שימוש באריזות, הורדת האריזות לשימוש כמו שקיות, עיטוף מוגזם וכדומה. בנוסף, הפחתת והורדה מהמדפים של המוצרים החד-פעמיים שאין בהם צורך כגון: קשים, כלים חד-פעמיים. שנית, יש לפעול לשינוי הרכב החומר עצמו כדי שיכיל כמה שפחות חומרים מסוכנים, כגון ה-pvc. שלישית, יש לייצר מערכת של כלכלה מעגלית שלפיה החומר בסוף חייו יכול לשמש כחומר גלם לשימוש נוסף.

"רביעית, יש למצוא חלופות לחומר הפלסטיק. פה נדרשת מרבית ההשקעה כיוון שמדובר במציאת חלופות מתכלות שאינן יוצרות בעיה סביבתית אחרת, ובמקביל עומדות בסטנדרט כלכלי ראוי לעסקים. כדי שזה יקרה יש לתעדף את החלופות, לייצר די תחרות בשוק של החלופות ולתת סובסידיה ותמרוץ להחדרתן לשוק, עד אשר יהפכו למוצר המבוקש, בעוד המוצר המזהם יהפוך לבלתי ראוי ונחות. הדרך לכך יכולה להתקצר מאוד אם תהיה רגולציה שתאסור על שימוש בפלסטיק ותמרוצים שיסבסדו את המחקר והיישום של תחליפים. המודעות הצרכנית גם חשובה, וכאן משתלבים הקמפיינים הציבוריים".

ישראל עדיין מדשדשת הרחק מאחור.

"בישראל עדיין אין מיזמים בסדר גודל כזה. יש יוזמות ראשוניות שמתעסקות בסוגיית הפלסטיק והחד-פעמי. גם החברות הגלובליות, שלהן יש נציגות בישראל, ברובן עדיין לא מיישמות את הפרויקטים הללו בישראל. יוזמות שקיימות הן ברמת השלטון המקומי וארגונים אשר החליטו על הוצאת קשים, הפחתת כלים חד-פעמיים.

"גם הממשלה בישראל בעיכוב בטיפול בתחום זה. כרגע אין רגולציה או תמרוץ בנושא. לא קיימת תוכנית מיחזור שמספקת פתרון קצה לפלסטיק, אף משרד לא מתקצב פיתוח טכנולוגי-יישומי של חלופות לפלסטיק, ואין חקיקה מגבילה על שימוש. מעבר לכך, אף משרד לא יצא בקמפיין ממשלתי והעלאת מודעות ציבורית, כמו גם בתוכנית להפחתת שימוש במקור. יש אפילו יוזמות שהולכות בניגוד למהלכים העולמיים לצמצום הפלסטיק, כמו המהלך של שופרסל או זה שמשרד החקלאות תמך בו, לעטיפת פירות וירקות באריזות פלסטיק".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"