גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרחבות בסין ושירותי הסעות ללא נהג: מובילאיי חשפה את התוכניות לעתיד

שנתיים וחצי לאחר מכירתה לאינטל, מובילאיי ערכה לראשונה כנס משקיעים שבו הציגה את התחזיות שלה להמשך - החל ממסחור נתונים שמגיעים מכלי רכב ועוד מוניות אוטונומיות ● במובילאיי הציגות הכנסות של 640 מיליון דולר מתחילת השנה ● נשיא החברה, אמנון שעשוע: "אנחנו רצים למרחקים ארוכים"

פרופסור אמנון שעשוע  / צילום: מיכל רז חיימוביץ
פרופסור אמנון שעשוע / צילום: מיכל רז חיימוביץ

"מובילאיי היא אחת הרכישות המוצלחות ביותר בהיסטוריה של אינטל וגם תחום הפעילות בעל קצב הצמיחה המהיר ביותר בחברה האם על בסיס שנתי", זה המסר אותו מנסה החברה הישראלית לקדם בכנס משקיעים בינלאומי שנערך השבוע במשרדי החברה בירושלים. זהו אירוע עצמאי ראשון מסוגו בישראל שעורכת החברה, שעד כה הציגה את נתוניה ואת תוכניותיה במסגרת כנסים של החברה האם אינטל או בתערוכת CES בלאס וגאס.

בכנס, שבו לקחו חלק נציגים מגופי השקעות בינלאומיים גדולים ונציגים של התקשורת הבינלאומית, העריך נשיא מובילאיי אמנון שעשוע כי החברה תמשיך להציג הכנסות "משמעותיות ועקביות" גם במהלך העשור הבא, וזאת כחלק ממדיניות הצמיחה וההתרחבות שהיא מציגה.

על פי נתוני החברה, הרבעון השלישי של 2019 היה רבעון שיא מבחינת הכנסות - 229 מיליון דולר - עם צמיחה של 20% בהכנסות על בסיס שנתי. בצמיחה תמך בהמשך המומנטום של שוק מערכות הסיוע המתקדמות לנהיגה (ADAS). 

הצמיחה הנוכחית מיוחסת בעיקר להתרחבות המואצת של שוק ה-ADAS (מערכות עזר לנהג) בעולם ולעמדה הדומיננטית של מובילאיי בשוק הזה. באירוע שחררה מובילאיי גם מספר נתונים על היקף החדירה שלה, ועל פי נתוניה, עד סוף 2019 יסתכם היקף מסירות השבבים של המהדורות השונות של ה-EYEQ בכ-50 מיליון יחידות. מערכות של מובילאיי נמצאות כיום בכ-300 דגמי רכב של 27 יצרניות רכב שונות, והחברה רשמה השנה זכיות בחוזים חדשים של יצרניות רכב - בהם חוזה לאספקת ארבעה מיליון מערכות ליצרנית רכב גדולה באירופה, שתי זכיות בחוזים עם יצרניות רכב בסין ועסקה עם יצרנית הרכב הגדולה בהודו. לדברי החברה השוק ההודי צפוי להיות שוק מפתח בתחום ה-ADAS בשנים הקרובות, וזאת בשל היותו בעל הצמיחה המהירה ביותר בעולם, החדירה המזערית של מערכות ADAS לשוק עד כה והמודעות ההולכת וגוברת מצד הרגולטורים בהודו לנושא הבטיחות המתקדמת ברכב.

מה הם מנועי הצמיחה העתידיים?

מנועי הצמיחה העתידיים של החברה יתרחבו לתחומים כמו מסחור מידע מכלי רכב - דוגמת מיפוי על בסיס נתונים "שנקצרים" מכלי הרכב בהם מותקנות המערכות של מובילאיי, והשוק הצומח של "מוביליות כשירות" (MAAS) - כלומר שירותי הסעות בכלי רכב ללא נהג.

הרחבת הפעילות של החברה בעסקי מסחור הנתונים רושמת כיום התקדמות מואצת בדרך ליצירת בסיס מיפוי אוטומטי בהיקף גלובלי, על בסיס הנתונים שמזרימות לה מספר יצרניות רכב גדולות ששותפות לפרויקט ובהן ב.מ.וו, פולקסווגן, ניסאן ואחרים. החברה מעריכה שיהיה בידה בסיס מיפוי של כל האיחוד האירופי כבר ברבעון הראשון של 2020, ושל חלק גדול מארה"ב לפני סוף אותה שנה. החוזים האחרונים בהם זכתה בסין, הודו ואזורים נוספים בעולם יאפשרו לה להגיע למיפוי בקנה מידה גלובלי. ההיקף של השוק הגלובלי למסחור מידע מכלי רכב, בעיקר לצורך מיפוי, נאמד בכ-72.5 מיליארד דולר.

ביחס לתחום העסקי של המוביליות כשירות בכלי רכב אוטונומיים, שהיקפו צפוי להגיע לכ-160 מיליארד דולר עד 2030, מציין שעשוע כי החברה מאמצת אסטרטגיה של "אצנית למרחקים ארוכים" בסיוע מחקר ופיתוח ממקורות מימון עצמיים, שיאפשרו לה לכסות סגמנטים משמעותיים בשוק. 

מובילאיי מתמודדת כיום מול תחרות הולכת וגוברת בפלח הליבה של טכנולוגיית ה-ADAS בתעשיית הרכב. בין השאר הכריזו לאחרונה טויוטה, ב.מ.וו וספקית הטיר1 הגדולה קונטיננטל על כוונות לפתח פלטפורמה אוטונומית עצמאית בשיתוף עם מפתחת האלגוריתמים הישראלית "קרטיקה". ככל הידוע קונטיננטל מתמודדת כיום על חוזה לאספקת מיליוני יחידות ADAS מתחרות לכלי הרכב העתידיים של אחת מיצרניות הרכב הגדולות בעולם.

מובילאיי מתרחבת בסין

במהלך האירוע שחררה מובילאיי מספר הכרזות חדשות, ובהן הכרזה על זכייה בפרויקט לפיתוח מערכות נהיגה אוטונומיות בדרגה 4 (נהיגה ללא צורך בנהג במסלולים מוגדרים) עם יצרנית הרכב הסינית NIO. על פי ההודעה, NIO תעבוד בשיתוף פעולה עם מובילאיי כדי לפתח מערכת נהיגה אוטונומית למוניות-רובוטיות על בסיס רכבי הדור הבא של NIO, שישווקו בהיקף גלובלי למפעילים של שירותי הסעות ללא נהג.

מובילאיי מסרה כי הפרויקט שלה בישראל לפיתוח שירות מסחרי של מוניות רובוטיות ציבוריות בשיתוף עם פולקסווגן "נמצא על המסלול לקראת הפעלה מסחרית בתל אביב ב-2022" (ראו תיבה נפרדת). בנוסף הודיעה מובילאיי על חתימת חוזה עם קבוצת התחבורה הצרפתית הגדולה RATP לשיתוף פעולה ארוך טווח, שמטרתו פריסה רחבת היקף של פתרונות תחבורה אוטונומיים על בסיס פלטפורמת הנהיגה האוטונומית של מובילאיי. המטרה היא להגיע לצי של שאטלים בפריסה גלובלית. הניסויים יחלו בפריז ב-2020. 

"פרויקט המונית האוטונומית ידחוף למטה את מחירי התחבורה הציבורית"

בשבוע שעבר נערכה בישראל ישיבת הדירקטוריון הראשונה של פרויקט המוניות האוטונומיות המשותף לפולקסווגן, מובילאיי וצ'מפיון מוטורס, עליו הוכרז בשנה שעברה. ארז דגן, סגן נשיא למוצרים ואסטרטגיה במובילאיי, אומר כי הפרויקט עומד בלוחות הזמנים המתוכננים וכי בשנה הבאה יחלו באזור תל אביב הניסויים המעשיים בפלטפורמה האוטונומית שנמצאת בפיתוח. הניסויים לא יתבצעו בכלי הרכב החשמליים של פולקסווגן, שאמורים לשרת את הפרויקט המסחרי הסופי.

דגן מעריך כי כאשר השירות יפעל הוא יהיה זול יותר משירותי ההסעות הקיימים ועשוי לדחוף את כלל המחירים בשוק כלפי מטה, בין היתר בשל העלות המופחתת שנובעת מוויתור על הצורך בהעסקת נהג אנושי משגיח. להערכתו, ירידת המחירים תביא לעלייה משמעותית בביקוש של שירותי זימון נסיעות אוטונומיים ושיתופיים. דגן חושף כי הפתרון האוטונומי של הפרויקט ישלב בתוכו טכנולוגיות ורכיבים דוגמת לייזרים, חיישני גיבוי ועוד, שמקורם בין השאר בחברות סטארט-אפ ישראליות שונות - שאינן קשורות עסקית למובילאיי ואינטל. הדבר יהפוך את מובילאיי למעין האב (מרכז) טכנולוגי, שיקדם את פעילות החברות מהאקוסיסטם הישראלי בארץ ובעולם.

ביחס להתקדמות הרגולציה אומר דגן כי הפרויקט זוכה לסיוע מהרגולטור הישראלי, ובעיקר ממנהלת תחליפי דלקים ורכב חכם במשרד ראש הממשלה - שמבצעת תיאום בין הגופים הממשלתיים השונים האחראים על הרגולציה של הפעלת הרכב האוטונומי בישראל בכלל, ושל שירותי התחבורה הציבורית האוטונומיים בפרט. הוא מעריך כי הרגולציה בתחום צפויה להתקדם בישראל מהר יותר מאשר היא מתקדמת בארה"ב למשל, וזאת בשל ההכרה של הרגולטור בצורך לאפשר התקדמות מהירה של השוק וכן תרומתם של כלי רכב כאלה כפתרון להקלה על הגודש הנובע משימוש אינטנסיבי ברכב פרטי. 

לדברי דגן, הפרויקט הישראלי יהיה פרויקט מסחרי שיעמוד בפני עצמו, אולם במקביל הוא ישמש גם כפיילוט לפרויקטים נוספים של "מוביליות כשירות" (MAAS, שירותי הסעות בכלי רכב ללא נהג) שאותם תפתח החברה בעולם, ובכללם פרויקט מקביל הנמצא בשלבי הכנה בקליפורניה. 

עוד כתבות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר