גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטשולר שחם מוביל את התשואות בגמל ובהשתלמות - והוא עושה זאת באמצעות התמקדות בכמה מניות בודדות

מאומדנים שנעשו בשוק בימים האחרונים עולה כי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות המובילות רשמו באוקטובר תשואות נומינליות ברוטו נאות של יותר מ-1%

גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות המובילות רשמו בחודש אוקטובר, ככל הנראה, תשואות נומינליות ברוטו נאות, העולות על 1% ואף מגיעות לרמות של 1.5%. תשואות אלה, שעולות מאומדנים שנעשו בשוק בימים האחרונים, קשורות ישירות במה שקורה בשוקי ההון בעולם, שוקי החוב ושוקי המניות, והן מתווספות לתשואות חזקות מאוד של יותר מ-8% שרשמו כל הגופים, המנהלים בשוקי הגמל וההשתלמות בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

למעשה, התשואות הגבוהות באוקטובר יתווספו לתשואות של יותר מ-9% שרשמו בממוצע הגופים המובילים בשוק, במה שנראה כמו הדרך לתשואה שנתית ממוצעת בשיעור דו-ספרתי בכלל הענף, ולא רק במסלולים מתמחים מסוימים, אלא אם שוקי ההון ישנו כיוון. התשואות בגמל, בהשתלמות, בפנסיה החדשה ובביטוחי המנהלים, שמנוהלים בשוקי ההון ושאינם מבטיחים תשואה, מסייעים לציבור הרחב להיות חלק ממה שקורה בשוקי ההון וליהנות מהעליות (או לספוג הפסדים בתקופות של ירידות בשווקים), וזאת דרך יותר מ-1.2 טריליון שקל שהגופים המנהלים בשווקים אלה מנהלים עבור הציבור הרחב.

לרשימת תשואות קופות הגמל - לחצו כאן

מבדיקת "גלובס" לנתוני הגמל-נט שהתפרסמו רק בימים האחרונים, עולה כי תשואות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו בסוף ספטמבר עמדו בממוצע על יותר מ-4.3%. התשואה האמורה נמוכה משמעותי מזו שנרשמה עד כה ב-2019, וזאת משום שהיא עדיין כוללת את התשואה החלשה במיוחד שרשמו ענפים אלה ברבעון הרביעי של 2018, ובמיוחד בחודש דצמבר "האדום".

על כל פנים, בסיכום התשואות ל-12 החודשים האחרונים במסלולים הכלליים והכמו-כלליים, שמנהלים לפחות חצי מיליארד שקל, בשוקי הגמל וההשתלמות, עולה כי יש גוף אחד שנהנה הכי הרבה מהגאות בשווקים - והוא אלטשולר שחם, שאת השקעותיו מנהלים גילעד אלטשולר ודני ירדני, ושמוביל את דירוגי התשואות בקרנות ההשתלמות ובקבוצות הגילאים המרכזיות בקופות הגמל לתגמולים. הצלחה זו בתשואות מיתרגמת לגידול ניכר בנכסים שמנהל בית ההשקעות, בגלל התשואה ובגלל הפקדות והעברות שמגיעות לניהולו, והיא באה לידי ביטוי בהנפקה המאוד מוצלחת של אלטשולר שחם גמל ופנסיה  מוקדם יותר השנה.

לצד אלטשולר שחם יש עוד כמה גופים שבולטים לחיוב בדירוגי התשואות עד כה ב-2019, ובראשם בית ההשקעות ילין לפידות, שאותו מובילים שני מייסדיו, דב ילין ויאיר לפידות; ואנליסט , שמנוהל על ידי איציק שנידובסקי וששני בעלי השליטה בו - אהוד שילוני ושמואל לב - מציינים בימים אלה 25 שנים לאנליסט גמל ישראל עם תשואה שנתית ממוצעת של 10.8% לתקופה זו, כשהם ממשיכים במגמה עם תוצאות טובות מאוד גם השנה.

מי מפזר ומי מרכז את התיק?

התשואה שרושמים הגופים הפנסיוניים משמעותית לחוסכים, ומהווה אמת מידה מובילה לבחירה בגוף זה או אחר, אבל במידה רבה מדובר במדד שלא רק שמתבסס כולו על העבר (אף שהוא משפיע על המוניטין לגבי היכולת להניב תשואה גם בעתיד), אלא גם לא מתיימר לשקף רמות סיכון בניהול התיקים.

אחד ההיבטים שתורמים השנה לתשואה, ושרלוונטי גם לבחינת הסיכון, הוא הרכב תיק המניות, ובעיקר הפיזור בתיק המניות. למשל, ניהול תיק מניות עם מספר נמוך מאוד של מניות נפרדות עלול להצביע על תלות רבה יחסית בקבוצה צרה של מניות, גם אם הן נבחרו אחת-אחת, בעוד שריבוי מוגזם של מניות בתיק עלול ללמד על קושי לשלוט בכל אחת ואחת מהן בזמן נתון, תוך ניתוח מספק על איך ומה השתנה באותה חברה ביחס לשוק.

כיצד מפזרים הגופים המוסדיים

אתר "פנסיה פתוחה" מבית "הסדנא לידע ציבורי", שמפתח כלי לניתוח תיקי ההשקעות באפיקי החיסכון לטווח בינוני ארוך (פנסיה, גמל, ביטוח מנהלים), עשה בדיקה מעמיקה עבור "גלובס", ומצא כיצד נראה תיק המניות בהחזקה ישירה של 10 קבוצות הגמל, וכן הפנסיה וביטוחי החיים, המובילות והגדולות בשוק, ולצדן עוד גוף מוסדי שונה וגדול מאוד - עמיתים.

מהבדיקה המעמיקה שאנשי "פנסיה פתוחה" ביצעו, עולה כי בשוק המקומי יש שני קצוות ברורים: האחד מתמקד ב"צ'רי פיקינג" של ממש במניות, שהוא מכניס לתיקים העמיתים שלו - אלטשולר שחם, שנכון לדוחות הכנס הבודד של יוני השנה, החזיק ישירות רק ב-42 מניות ישראליות שונות וב-25 מניות זרות מסוימות. מספר נמוך זה מלמד על תלות רבה במניות מסוימות, עם פיזור נמוך לכאורה - דבר שעשוי להקשות בתקופות של ירידות, שיפגעו במניות שנבחרו.

בצד השני של הסקאלה ניצבים קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות שלה, אקסלנס. הפניקס ואקסלנס גם נמנים עם הגופים שבולטים לחיוב בתשואות הגבוהות יחסית לאורך זמן, כשעל פי נתוני "פנסיה פתוחה" הם החזיקו ביוני ישירות בכ-350 מניות ישראליות נפרדות בכל אחד מהתיקים הגדולים שלהם, ועוד יותר מ-170 מניות בודדות זרות שמוחזקות ישירות. לגבי החברות הישראליות נציין כי הפניקס-אקסלנס מחזיקה ישירות בחלק משמעותי מהמניות שנסחרות בבורסה המקומית, כשברור שמדובר גם בשורה ארוכה של חברות ששווי השוק שלהן נמוך מאוד ושההשקעה של הפניקס-אקסלנס בהן נמוכה מאוד.

משה קאשי מ"פנסיה פתוחה" הסביר בהקשר זה כי "כיום השוואה בין מסלול חיסכון כזה או אחר מתבססת בעיקרה על שני מדדים בלבד - דמי ניהול ותשואה - שהוא בכלל נתון המלמד על עבר. מדובר אמנם במדדים חשובים מאוד, אבל הם לא מספיקים לבדם, וכדאי לבדוק עוד היבטים, הנוגעים למשל לסיכון בתיק ולפיזור שלו. הניתוח שעשינו לגבי מספר המניות המוחזקות ישירות בתיקי החיסכון לטווח ארוך, מאיר סוגיה חשובה וגם חושף מקרים של פיזור יתר ופיזור חסר בתיק המניות, ומדגיש את הצורך בבחינה של אינדיקטורים נוספים העשויים להוות תמרורי אזהרה באשר לאופן ניהול הנכסים. מדדים המספקים מידע על הרכב התיק והערכת הסיכון בזמן אמת יכולים אף לרמז על ביצועיו העתידיים של התיק".

המספרים שאנו מציגים כאן נוגעים לחשיפה ישירה למניות מסוימות שנבחרו על ידי הגופים המנהלים עצמם, ושהיתרה שלהם מנוהלת תדיר על ידם, והם לא נותנים גילוי לגבי החשיפה המלאה לרכיב המנייתי, שכוללת גם השקעה במניות באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות. אגב, מבחינת רוב הגופים החשיפה למניות, ודאי בחו"ל, נעשית בעיקר באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות, שמסמנות סקטורים ושווקים שמעניינים את המוסדיים הישראליים, בלי שהם מנסים לצלול לעומק לגבי מספר גבוה מדי של מניות. זאת, בין השאר, משום ש"צ'רי פיקינג" על מספר גדול של מניות מאתגר הרבה יותר בכל הקשור לדרישות תשומת הלב הניהולית לבחירת מניות ולמעקב מוצלח אחרי ההתפתחויות בהן.

בכל אופן, איך נראים הגופים השונים - השניים שבקצוות והאחרים שביניהם - כשבוחנים את ממוצע ההחזקה שלהם למניה בודדת (בהחזקה ישירה, ללא החזקות עקיפות)? על פי "פנסיה פתוחה", בשוק הגמל ישנו אלטשולר שחם, שאצלו מדובר בהחזקה של 294 מיליון שקל בממוצע למניה בתיק הגמל, ואילו אצל כל השאר מדובר בהחזקה ממוצעת במניה בהיקף דו-ספרתי (פסגות במקום השני, עם החזקה ישירה בהיקף של 43 מיליון שקל למניה בממוצע), כשאקסלנס של הפניקס בתחתית עם החזקה ישירה במניה בהיקף ממוצע של פחות מ-13 מיליון שקל, כשרק מגדל והלמן אלדובי נמצאים בקרבתה.

בשוק פוליסות החיסכון של חברות הביטוח ההחזקה הישירה במניות גבוהה יותר מאשר בשוק הגמל, בגלל האופי הארוך של התיק, והוא נע בטווחים של 26 מיליון שקל למניה בממוצע בהפניקס ל-93 מיליון שקל למניה במגדל. וכך אנו מגיעים לשוק שבו פעילים כל השחקנים האלה - הפנסיה. בשוק זה בולטת ההחזקה הגבוהה יחסית של מנורה מבטחים, שמחזיקה ישירות בכ-70 מניות זרות ובעוד כ-120 ממניות בודדות ישראליות בכל אחד מהתיקים שלה. בפנסיה מנורה מבטחים היא הכי גדולה, וכך יוצא שבתיק זה היא היחידה שקרובה להחזקה הממוצעת של אלטשולר שחם במניה יחידה, עם ממוצע החזקה ישירה בכל מניה בודדת בהיקף של 162 מיליון שקל. 

עוד כתבות

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט