גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטשולר שחם מוביל את התשואות בגמל ובהשתלמות - והוא עושה זאת באמצעות התמקדות בכמה מניות בודדות

מאומדנים שנעשו בשוק בימים האחרונים עולה כי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות המובילות רשמו באוקטובר תשואות נומינליות ברוטו נאות של יותר מ-1%

גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות המובילות רשמו בחודש אוקטובר, ככל הנראה, תשואות נומינליות ברוטו נאות, העולות על 1% ואף מגיעות לרמות של 1.5%. תשואות אלה, שעולות מאומדנים שנעשו בשוק בימים האחרונים, קשורות ישירות במה שקורה בשוקי ההון בעולם, שוקי החוב ושוקי המניות, והן מתווספות לתשואות חזקות מאוד של יותר מ-8% שרשמו כל הגופים, המנהלים בשוקי הגמל וההשתלמות בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

למעשה, התשואות הגבוהות באוקטובר יתווספו לתשואות של יותר מ-9% שרשמו בממוצע הגופים המובילים בשוק, במה שנראה כמו הדרך לתשואה שנתית ממוצעת בשיעור דו-ספרתי בכלל הענף, ולא רק במסלולים מתמחים מסוימים, אלא אם שוקי ההון ישנו כיוון. התשואות בגמל, בהשתלמות, בפנסיה החדשה ובביטוחי המנהלים, שמנוהלים בשוקי ההון ושאינם מבטיחים תשואה, מסייעים לציבור הרחב להיות חלק ממה שקורה בשוקי ההון וליהנות מהעליות (או לספוג הפסדים בתקופות של ירידות בשווקים), וזאת דרך יותר מ-1.2 טריליון שקל שהגופים המנהלים בשווקים אלה מנהלים עבור הציבור הרחב.

לרשימת תשואות קופות הגמל - לחצו כאן

מבדיקת "גלובס" לנתוני הגמל-נט שהתפרסמו רק בימים האחרונים, עולה כי תשואות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו בסוף ספטמבר עמדו בממוצע על יותר מ-4.3%. התשואה האמורה נמוכה משמעותי מזו שנרשמה עד כה ב-2019, וזאת משום שהיא עדיין כוללת את התשואה החלשה במיוחד שרשמו ענפים אלה ברבעון הרביעי של 2018, ובמיוחד בחודש דצמבר "האדום".

על כל פנים, בסיכום התשואות ל-12 החודשים האחרונים במסלולים הכלליים והכמו-כלליים, שמנהלים לפחות חצי מיליארד שקל, בשוקי הגמל וההשתלמות, עולה כי יש גוף אחד שנהנה הכי הרבה מהגאות בשווקים - והוא אלטשולר שחם, שאת השקעותיו מנהלים גילעד אלטשולר ודני ירדני, ושמוביל את דירוגי התשואות בקרנות ההשתלמות ובקבוצות הגילאים המרכזיות בקופות הגמל לתגמולים. הצלחה זו בתשואות מיתרגמת לגידול ניכר בנכסים שמנהל בית ההשקעות, בגלל התשואה ובגלל הפקדות והעברות שמגיעות לניהולו, והיא באה לידי ביטוי בהנפקה המאוד מוצלחת של אלטשולר שחם גמל ופנסיה  מוקדם יותר השנה.

לצד אלטשולר שחם יש עוד כמה גופים שבולטים לחיוב בדירוגי התשואות עד כה ב-2019, ובראשם בית ההשקעות ילין לפידות, שאותו מובילים שני מייסדיו, דב ילין ויאיר לפידות; ואנליסט , שמנוהל על ידי איציק שנידובסקי וששני בעלי השליטה בו - אהוד שילוני ושמואל לב - מציינים בימים אלה 25 שנים לאנליסט גמל ישראל עם תשואה שנתית ממוצעת של 10.8% לתקופה זו, כשהם ממשיכים במגמה עם תוצאות טובות מאוד גם השנה.

מי מפזר ומי מרכז את התיק?

התשואה שרושמים הגופים הפנסיוניים משמעותית לחוסכים, ומהווה אמת מידה מובילה לבחירה בגוף זה או אחר, אבל במידה רבה מדובר במדד שלא רק שמתבסס כולו על העבר (אף שהוא משפיע על המוניטין לגבי היכולת להניב תשואה גם בעתיד), אלא גם לא מתיימר לשקף רמות סיכון בניהול התיקים.

אחד ההיבטים שתורמים השנה לתשואה, ושרלוונטי גם לבחינת הסיכון, הוא הרכב תיק המניות, ובעיקר הפיזור בתיק המניות. למשל, ניהול תיק מניות עם מספר נמוך מאוד של מניות נפרדות עלול להצביע על תלות רבה יחסית בקבוצה צרה של מניות, גם אם הן נבחרו אחת-אחת, בעוד שריבוי מוגזם של מניות בתיק עלול ללמד על קושי לשלוט בכל אחת ואחת מהן בזמן נתון, תוך ניתוח מספק על איך ומה השתנה באותה חברה ביחס לשוק.

כיצד מפזרים הגופים המוסדיים

אתר "פנסיה פתוחה" מבית "הסדנא לידע ציבורי", שמפתח כלי לניתוח תיקי ההשקעות באפיקי החיסכון לטווח בינוני ארוך (פנסיה, גמל, ביטוח מנהלים), עשה בדיקה מעמיקה עבור "גלובס", ומצא כיצד נראה תיק המניות בהחזקה ישירה של 10 קבוצות הגמל, וכן הפנסיה וביטוחי החיים, המובילות והגדולות בשוק, ולצדן עוד גוף מוסדי שונה וגדול מאוד - עמיתים.

מהבדיקה המעמיקה שאנשי "פנסיה פתוחה" ביצעו, עולה כי בשוק המקומי יש שני קצוות ברורים: האחד מתמקד ב"צ'רי פיקינג" של ממש במניות, שהוא מכניס לתיקים העמיתים שלו - אלטשולר שחם, שנכון לדוחות הכנס הבודד של יוני השנה, החזיק ישירות רק ב-42 מניות ישראליות שונות וב-25 מניות זרות מסוימות. מספר נמוך זה מלמד על תלות רבה במניות מסוימות, עם פיזור נמוך לכאורה - דבר שעשוי להקשות בתקופות של ירידות, שיפגעו במניות שנבחרו.

בצד השני של הסקאלה ניצבים קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות שלה, אקסלנס. הפניקס ואקסלנס גם נמנים עם הגופים שבולטים לחיוב בתשואות הגבוהות יחסית לאורך זמן, כשעל פי נתוני "פנסיה פתוחה" הם החזיקו ביוני ישירות בכ-350 מניות ישראליות נפרדות בכל אחד מהתיקים הגדולים שלהם, ועוד יותר מ-170 מניות בודדות זרות שמוחזקות ישירות. לגבי החברות הישראליות נציין כי הפניקס-אקסלנס מחזיקה ישירות בחלק משמעותי מהמניות שנסחרות בבורסה המקומית, כשברור שמדובר גם בשורה ארוכה של חברות ששווי השוק שלהן נמוך מאוד ושההשקעה של הפניקס-אקסלנס בהן נמוכה מאוד.

משה קאשי מ"פנסיה פתוחה" הסביר בהקשר זה כי "כיום השוואה בין מסלול חיסכון כזה או אחר מתבססת בעיקרה על שני מדדים בלבד - דמי ניהול ותשואה - שהוא בכלל נתון המלמד על עבר. מדובר אמנם במדדים חשובים מאוד, אבל הם לא מספיקים לבדם, וכדאי לבדוק עוד היבטים, הנוגעים למשל לסיכון בתיק ולפיזור שלו. הניתוח שעשינו לגבי מספר המניות המוחזקות ישירות בתיקי החיסכון לטווח ארוך, מאיר סוגיה חשובה וגם חושף מקרים של פיזור יתר ופיזור חסר בתיק המניות, ומדגיש את הצורך בבחינה של אינדיקטורים נוספים העשויים להוות תמרורי אזהרה באשר לאופן ניהול הנכסים. מדדים המספקים מידע על הרכב התיק והערכת הסיכון בזמן אמת יכולים אף לרמז על ביצועיו העתידיים של התיק".

המספרים שאנו מציגים כאן נוגעים לחשיפה ישירה למניות מסוימות שנבחרו על ידי הגופים המנהלים עצמם, ושהיתרה שלהם מנוהלת תדיר על ידם, והם לא נותנים גילוי לגבי החשיפה המלאה לרכיב המנייתי, שכוללת גם השקעה במניות באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות. אגב, מבחינת רוב הגופים החשיפה למניות, ודאי בחו"ל, נעשית בעיקר באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות, שמסמנות סקטורים ושווקים שמעניינים את המוסדיים הישראליים, בלי שהם מנסים לצלול לעומק לגבי מספר גבוה מדי של מניות. זאת, בין השאר, משום ש"צ'רי פיקינג" על מספר גדול של מניות מאתגר הרבה יותר בכל הקשור לדרישות תשומת הלב הניהולית לבחירת מניות ולמעקב מוצלח אחרי ההתפתחויות בהן.

בכל אופן, איך נראים הגופים השונים - השניים שבקצוות והאחרים שביניהם - כשבוחנים את ממוצע ההחזקה שלהם למניה בודדת (בהחזקה ישירה, ללא החזקות עקיפות)? על פי "פנסיה פתוחה", בשוק הגמל ישנו אלטשולר שחם, שאצלו מדובר בהחזקה של 294 מיליון שקל בממוצע למניה בתיק הגמל, ואילו אצל כל השאר מדובר בהחזקה ממוצעת במניה בהיקף דו-ספרתי (פסגות במקום השני, עם החזקה ישירה בהיקף של 43 מיליון שקל למניה בממוצע), כשאקסלנס של הפניקס בתחתית עם החזקה ישירה במניה בהיקף ממוצע של פחות מ-13 מיליון שקל, כשרק מגדל והלמן אלדובי נמצאים בקרבתה.

בשוק פוליסות החיסכון של חברות הביטוח ההחזקה הישירה במניות גבוהה יותר מאשר בשוק הגמל, בגלל האופי הארוך של התיק, והוא נע בטווחים של 26 מיליון שקל למניה בממוצע בהפניקס ל-93 מיליון שקל למניה במגדל. וכך אנו מגיעים לשוק שבו פעילים כל השחקנים האלה - הפנסיה. בשוק זה בולטת ההחזקה הגבוהה יחסית של מנורה מבטחים, שמחזיקה ישירות בכ-70 מניות זרות ובעוד כ-120 ממניות בודדות ישראליות בכל אחד מהתיקים שלה. בפנסיה מנורה מבטחים היא הכי גדולה, וכך יוצא שבתיק זה היא היחידה שקרובה להחזקה הממוצעת של אלטשולר שחם במניה יחידה, עם ממוצע החזקה ישירה בכל מניה בודדת בהיקף של 162 מיליון שקל. 

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל