גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלטשולר שחם מוביל את התשואות בגמל ובהשתלמות - והוא עושה זאת באמצעות התמקדות בכמה מניות בודדות

מאומדנים שנעשו בשוק בימים האחרונים עולה כי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות המובילות רשמו באוקטובר תשואות נומינליות ברוטו נאות של יותר מ-1%

גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי
גילעד אלטשולר / צילום: תמר מצפי

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הכלליות המובילות רשמו בחודש אוקטובר, ככל הנראה, תשואות נומינליות ברוטו נאות, העולות על 1% ואף מגיעות לרמות של 1.5%. תשואות אלה, שעולות מאומדנים שנעשו בשוק בימים האחרונים, קשורות ישירות במה שקורה בשוקי ההון בעולם, שוקי החוב ושוקי המניות, והן מתווספות לתשואות חזקות מאוד של יותר מ-8% שרשמו כל הגופים, המנהלים בשוקי הגמל וההשתלמות בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

למעשה, התשואות הגבוהות באוקטובר יתווספו לתשואות של יותר מ-9% שרשמו בממוצע הגופים המובילים בשוק, במה שנראה כמו הדרך לתשואה שנתית ממוצעת בשיעור דו-ספרתי בכלל הענף, ולא רק במסלולים מתמחים מסוימים, אלא אם שוקי ההון ישנו כיוון. התשואות בגמל, בהשתלמות, בפנסיה החדשה ובביטוחי המנהלים, שמנוהלים בשוקי ההון ושאינם מבטיחים תשואה, מסייעים לציבור הרחב להיות חלק ממה שקורה בשוקי ההון וליהנות מהעליות (או לספוג הפסדים בתקופות של ירידות בשווקים), וזאת דרך יותר מ-1.2 טריליון שקל שהגופים המנהלים בשווקים אלה מנהלים עבור הציבור הרחב.

לרשימת תשואות קופות הגמל - לחצו כאן

מבדיקת "גלובס" לנתוני הגמל-נט שהתפרסמו רק בימים האחרונים, עולה כי תשואות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ב-12 החודשים האחרונים שהסתיימו בסוף ספטמבר עמדו בממוצע על יותר מ-4.3%. התשואה האמורה נמוכה משמעותי מזו שנרשמה עד כה ב-2019, וזאת משום שהיא עדיין כוללת את התשואה החלשה במיוחד שרשמו ענפים אלה ברבעון הרביעי של 2018, ובמיוחד בחודש דצמבר "האדום".

על כל פנים, בסיכום התשואות ל-12 החודשים האחרונים במסלולים הכלליים והכמו-כלליים, שמנהלים לפחות חצי מיליארד שקל, בשוקי הגמל וההשתלמות, עולה כי יש גוף אחד שנהנה הכי הרבה מהגאות בשווקים - והוא אלטשולר שחם, שאת השקעותיו מנהלים גילעד אלטשולר ודני ירדני, ושמוביל את דירוגי התשואות בקרנות ההשתלמות ובקבוצות הגילאים המרכזיות בקופות הגמל לתגמולים. הצלחה זו בתשואות מיתרגמת לגידול ניכר בנכסים שמנהל בית ההשקעות, בגלל התשואה ובגלל הפקדות והעברות שמגיעות לניהולו, והיא באה לידי ביטוי בהנפקה המאוד מוצלחת של אלטשולר שחם גמל ופנסיה  מוקדם יותר השנה.

לצד אלטשולר שחם יש עוד כמה גופים שבולטים לחיוב בדירוגי התשואות עד כה ב-2019, ובראשם בית ההשקעות ילין לפידות, שאותו מובילים שני מייסדיו, דב ילין ויאיר לפידות; ואנליסט , שמנוהל על ידי איציק שנידובסקי וששני בעלי השליטה בו - אהוד שילוני ושמואל לב - מציינים בימים אלה 25 שנים לאנליסט גמל ישראל עם תשואה שנתית ממוצעת של 10.8% לתקופה זו, כשהם ממשיכים במגמה עם תוצאות טובות מאוד גם השנה.

מי מפזר ומי מרכז את התיק?

התשואה שרושמים הגופים הפנסיוניים משמעותית לחוסכים, ומהווה אמת מידה מובילה לבחירה בגוף זה או אחר, אבל במידה רבה מדובר במדד שלא רק שמתבסס כולו על העבר (אף שהוא משפיע על המוניטין לגבי היכולת להניב תשואה גם בעתיד), אלא גם לא מתיימר לשקף רמות סיכון בניהול התיקים.

אחד ההיבטים שתורמים השנה לתשואה, ושרלוונטי גם לבחינת הסיכון, הוא הרכב תיק המניות, ובעיקר הפיזור בתיק המניות. למשל, ניהול תיק מניות עם מספר נמוך מאוד של מניות נפרדות עלול להצביע על תלות רבה יחסית בקבוצה צרה של מניות, גם אם הן נבחרו אחת-אחת, בעוד שריבוי מוגזם של מניות בתיק עלול ללמד על קושי לשלוט בכל אחת ואחת מהן בזמן נתון, תוך ניתוח מספק על איך ומה השתנה באותה חברה ביחס לשוק.

כיצד מפזרים הגופים המוסדיים

אתר "פנסיה פתוחה" מבית "הסדנא לידע ציבורי", שמפתח כלי לניתוח תיקי ההשקעות באפיקי החיסכון לטווח בינוני ארוך (פנסיה, גמל, ביטוח מנהלים), עשה בדיקה מעמיקה עבור "גלובס", ומצא כיצד נראה תיק המניות בהחזקה ישירה של 10 קבוצות הגמל, וכן הפנסיה וביטוחי החיים, המובילות והגדולות בשוק, ולצדן עוד גוף מוסדי שונה וגדול מאוד - עמיתים.

מהבדיקה המעמיקה שאנשי "פנסיה פתוחה" ביצעו, עולה כי בשוק המקומי יש שני קצוות ברורים: האחד מתמקד ב"צ'רי פיקינג" של ממש במניות, שהוא מכניס לתיקים העמיתים שלו - אלטשולר שחם, שנכון לדוחות הכנס הבודד של יוני השנה, החזיק ישירות רק ב-42 מניות ישראליות שונות וב-25 מניות זרות מסוימות. מספר נמוך זה מלמד על תלות רבה במניות מסוימות, עם פיזור נמוך לכאורה - דבר שעשוי להקשות בתקופות של ירידות, שיפגעו במניות שנבחרו.

בצד השני של הסקאלה ניצבים קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות שלה, אקסלנס. הפניקס ואקסלנס גם נמנים עם הגופים שבולטים לחיוב בתשואות הגבוהות יחסית לאורך זמן, כשעל פי נתוני "פנסיה פתוחה" הם החזיקו ביוני ישירות בכ-350 מניות ישראליות נפרדות בכל אחד מהתיקים הגדולים שלהם, ועוד יותר מ-170 מניות בודדות זרות שמוחזקות ישירות. לגבי החברות הישראליות נציין כי הפניקס-אקסלנס מחזיקה ישירות בחלק משמעותי מהמניות שנסחרות בבורסה המקומית, כשברור שמדובר גם בשורה ארוכה של חברות ששווי השוק שלהן נמוך מאוד ושההשקעה של הפניקס-אקסלנס בהן נמוכה מאוד.

משה קאשי מ"פנסיה פתוחה" הסביר בהקשר זה כי "כיום השוואה בין מסלול חיסכון כזה או אחר מתבססת בעיקרה על שני מדדים בלבד - דמי ניהול ותשואה - שהוא בכלל נתון המלמד על עבר. מדובר אמנם במדדים חשובים מאוד, אבל הם לא מספיקים לבדם, וכדאי לבדוק עוד היבטים, הנוגעים למשל לסיכון בתיק ולפיזור שלו. הניתוח שעשינו לגבי מספר המניות המוחזקות ישירות בתיקי החיסכון לטווח ארוך, מאיר סוגיה חשובה וגם חושף מקרים של פיזור יתר ופיזור חסר בתיק המניות, ומדגיש את הצורך בבחינה של אינדיקטורים נוספים העשויים להוות תמרורי אזהרה באשר לאופן ניהול הנכסים. מדדים המספקים מידע על הרכב התיק והערכת הסיכון בזמן אמת יכולים אף לרמז על ביצועיו העתידיים של התיק".

המספרים שאנו מציגים כאן נוגעים לחשיפה ישירה למניות מסוימות שנבחרו על ידי הגופים המנהלים עצמם, ושהיתרה שלהם מנוהלת תדיר על ידם, והם לא נותנים גילוי לגבי החשיפה המלאה לרכיב המנייתי, שכוללת גם השקעה במניות באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות. אגב, מבחינת רוב הגופים החשיפה למניות, ודאי בחו"ל, נעשית בעיקר באמצעות תעודות סל וקרנות נאמנות, שמסמנות סקטורים ושווקים שמעניינים את המוסדיים הישראליים, בלי שהם מנסים לצלול לעומק לגבי מספר גבוה מדי של מניות. זאת, בין השאר, משום ש"צ'רי פיקינג" על מספר גדול של מניות מאתגר הרבה יותר בכל הקשור לדרישות תשומת הלב הניהולית לבחירת מניות ולמעקב מוצלח אחרי ההתפתחויות בהן.

בכל אופן, איך נראים הגופים השונים - השניים שבקצוות והאחרים שביניהם - כשבוחנים את ממוצע ההחזקה שלהם למניה בודדת (בהחזקה ישירה, ללא החזקות עקיפות)? על פי "פנסיה פתוחה", בשוק הגמל ישנו אלטשולר שחם, שאצלו מדובר בהחזקה של 294 מיליון שקל בממוצע למניה בתיק הגמל, ואילו אצל כל השאר מדובר בהחזקה ממוצעת במניה בהיקף דו-ספרתי (פסגות במקום השני, עם החזקה ישירה בהיקף של 43 מיליון שקל למניה בממוצע), כשאקסלנס של הפניקס בתחתית עם החזקה ישירה במניה בהיקף ממוצע של פחות מ-13 מיליון שקל, כשרק מגדל והלמן אלדובי נמצאים בקרבתה.

בשוק פוליסות החיסכון של חברות הביטוח ההחזקה הישירה במניות גבוהה יותר מאשר בשוק הגמל, בגלל האופי הארוך של התיק, והוא נע בטווחים של 26 מיליון שקל למניה בממוצע בהפניקס ל-93 מיליון שקל למניה במגדל. וכך אנו מגיעים לשוק שבו פעילים כל השחקנים האלה - הפנסיה. בשוק זה בולטת ההחזקה הגבוהה יחסית של מנורה מבטחים, שמחזיקה ישירות בכ-70 מניות זרות ובעוד כ-120 ממניות בודדות ישראליות בכל אחד מהתיקים שלה. בפנסיה מנורה מבטחים היא הכי גדולה, וכך יוצא שבתיק זה היא היחידה שקרובה להחזקה הממוצעת של אלטשולר שחם במניה יחידה, עם ממוצע החזקה ישירה בכל מניה בודדת בהיקף של 162 מיליון שקל. 

עוד כתבות

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסום ברשת איקס, 28.10.25 / צילום: רפי קוץ

בנט וקיש מתווכחים על לימודי המתמטיקה. מי צודק?


הנתונים על לימודי המתמטיקה לא מבשרים טובות, ושני שרי חינוך מנסים להתנער מהאשמה • בנט טען שקיש ביטל את הרפורמה שלו, קיש הכחיש זאת בתוקף. איפה עוברת האמת? ● המשרוקית של גלובס

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

"פופוליזם זול, ובסוף הציבור ישלם": מנכ"ל ביג נגד הצעד של סמוטריץ'

שר האוצר פרסם מוקדם יותר היום (ד') את כוונתו להכפיל את תקרת הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט, ובעלי העסקים בישראל זועמים ● "בכל העולם לא רק שלא מגדילים את הפטור, אלא מבטלים אותו לחלוטין", אומר מנכ"ל ביג חי גאליס ● "אם שר האוצר רוצה לדפוק את המשק הישרלי ואת העסקים בישראל - שיחתום על הצו"

צמיד של פנדורה / צילום: שטארסטוק

תגובת שרשרת: שוק התכשיטים בישראל מתקשה להתרחב, וסמוטריץ' לא מסייע

בשנים האחרונות נדרש שוק התכשיטים להמציא את עצמו מחדש, בעיקר לאור העדפות דור ה־Z שהפך לכוח קנייה משמעותי ● עד כמה תשפיע החלטת שר האוצר להעלות את הפטור ממע"מ על יבוא מחו"ל, ומה נדרש מהשחקניות בענף

מחבלי חמאס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

סוגיית פירוז חמאס תקועה ובישראל החלו להכשיר תשתיות בדרום

מבוי סתום? הצומת האסטרטגי של ישראל - והאפשרויות ● צה"ל: חשש לחדירת מחבלים ביישוב כוכב יעקב שבשומרון ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

מנכ"ל וויזאייר נחת בישראל. הצדדים יצליחו לגשר על הפערים?

מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית הגיע לישראל וצפוי להיפגש עם שרת התחבורה מירי רגב ● ברקע, התוכנית להקמת בסיס בישראל, והפערים המשמעותיים שנפערו ● הצדדים יצליחו לרדת מהעץ?

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

צביקה שווימר, מנכ''ל אלטקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

קרפור מציגה שיפור ברווח, עיתוי החגים פגע בהכנסות הרשת

רשת הקמעונאות, שבשליטת אלקטרה צריכה, סבלה במהלך הרבעון השלישי מירידה של 6% במכירות בחנויות זהות, אך הצליחה לשפר את הרווח התפעולי ובשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

פרופיל בעלי העסקים בישראל מתבהר / צילום: Shutterstock

שנה לרפורמה שמקילה על עוסקים זעירים: 80% טרם ניצלו את ההטבות

לפי נתוני רשות המסים רוב העסקים הזעירים הם בבעלות צעירים בני 35 ומטה, המרוויחים פחות מ־6,000 שקל בחודש ● עד כה נרשמו קצת יותר מ־100 אלף מהזכאים, רבים מהם מתחת לסף המס ● המהלך הביא לעלייה במספר המדווחים בזכות ההקלות והנגישות שהרפורמה מאפשרת

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ לברקת: "חלף זמן רב מההחלטה, קדם את תו התקן לעסקי המילואימניקים"

חצי שנה אחרי החלטת הממשלה לקידום עסקים של מילואימניקים - טרם גובשה תוכנית עבודה ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיגר מכתב לשר הכלכלה ניר ברקת, שהגיע לידי גלובס, ובו קרא לזרז את יישום ההחלטה