גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

יש לי חולשה לחוזקות

ב–2001 התפרסם המחקר של מכון גאלופ, שתפר תוכנה לזיהוי חוזקות אינדיבידואליות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי ● הטור הפותח בגיליון נובמבר של 'ליידי גלובס'

ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר
ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר

1. קמנו בבוקר כדי לרוץ בפארק, אבל טפטופי הגשם שלחו אותנו משם למכון. עלינו באי חשק על ההליכון, רק כדי לגלות שהאוזניות שלי נקרעו. אבל זה בעצם מעולה, כי יש לנו הזדמנות לדבר. עכשיו היא מקטרת כמה קשה לה בארגון, כשהיא משווה את עצמה לקולגות המקצוענים שעובדים לצידה. לפני כל נסיעה לכנס היא לא ישנה לילות, מתענה, הלחץ הורג אותה. ובימים? היא יוצאת מעורה כדי לשפר יכולות, לשדרג את עצמה, לפצות על החסרים. כל הזמן הם מכרסמים בנפשה, החסרים. לעומת זאת, בעבודה השוטפת היא כובשת לב, מביאה ביצועי על, אנשים הרוסים עליה.

אולי תתרכזי במה שאת חזקה בו, אני אומרת לה, את סובלת, מתאמצת, ובסוף מרגישה, במקרה הטוב, ממוצעת מינוס. אז למה לא לחזק את החלקים שאת מבריקה בהם?

2. לי יש כל כך הרבה חולשות, שאם הייתי מתמקדת בהן, לא הייתי יוצאת מזה. רוב הדברים שהצלחתי להשיג לא באמת נבעו מזה שהשקעתי בלנסות להתגבר על חסרים. זה תבע ממני יותר מדי זמן, ומתח, ועצבנות, ואי שקט, וכאבי לב. אז הסטתי את המאמץ למה שדווקא כן עובד טוב, קטן ככל שיהיה.

שמתי לב שבכל פעם שאני יושבת לשיחות נפש עם מישהו (אם זה לא נפש, זה לא), אני מנסה לזהות את החוזקות, המקומות שבהם הוא סופר-חד, שבהם אין עליו. איך מזהה? פשוט עושה את הדבר שהכי פחות דורש ממני מאמץ: מקשיבה. ומקשיבה עוד. יום אחד ישבתי עם מישהו שכנראה גם יודע לזהות, והוא חייך כשנפרדנו: את יודעת, אני קולט שיש לך הקשבה אקטיבית (גם אני קלטתי אותך, הנה מישהו שרואה אותי). רובנו לא יודעים להעריך את הכישרונות שאנחנו מפוצצים בהם. לעומת זאת, מתבאסים קשות ממה שקשה, ובקלות נכנסים ללופים.

3. יש איזה ציווי תרבותי, חוזה אופנתי לא כתוב, שסוגר עלינו במין הטפה אלוהית מהדהדת, כאילו איזה גרועים אנחנו, אפסים, אם אנחנו לא זזים מהמקום שנוח לנו. לא מתה על הציווי הזה.

לפני שבוע הלך לעולמו פרופ' קרלו שטרנגר, מגדולי הפסיכואנליטיקאים והפילוסופים בארץ. היו לי שיחות איתו על זה. "אנשים מגיעים אליי ואומרים: אני רוצה לעבוד על החולשות שלי", הוא אמר לי פעם בראיון, "ואני אומר: תעשה לחולשות שלך אאוטסורסינג. בוא נראה איך אתה עושה את הדבר הנכון כשזה קל וטבעי לך".

הוא עצמו התפתה לתפקיד ניהולי כראש החוג לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת ת"א. "זה כל כך לא התאים לי", הוא אמר לי בדיעבד, "המחשב הפנימי שלי קרס מול בניית מערכת שעות. להופיע? צריך בגבולות. יותר מדי עושה לי לא טוב. היום אני משתדל לעשות את הדברים שטובים לי. אני מגביל את שעות הטיפול שלי בשבוע. הבנתי בשלב מסוים שלעזאזל הכסף, אם אני עובד יותר מ-51 שעות שבועיות זה מתחיל להיות לי קשה. היום, אחרי שהורדתי בשעות, אני נהנה מכל פגישה, כי אני לא עושה יותר ממה שנכון. לצאת מאזור הנוחות זה בולשיט".

היה משהו מנחם בדברים שלו. להיות מנהל של ארגון, יכול להיות טייטל שמצטלם בתנוחות מאוד פוטוגניות של הצלחה, אבל כשזה לא יושב על חוזקה, זה יכול להיות הדבר הכי רחוק ממימוש עצמי. ראיתי מה קורה לאנשים שהיו מעולים בתחומם, עד שהפכו להיות מנהלים.

החוזקה של שטרנגר הייתה כישרונו להבין לעומק בני אדם, ולכתוב. הוא סיפר לי שהוא סובל מדיסלקציה ארגונית והפרעות קשב. "לא הקשבתי לעצמי עד גיל 40. התחלתי להרגיש התקפי חרדה, עייפות נוראית, הרגשתי שלא טוב לי, והבנתי - משהו לא בסדר. עברתי שנתיים קשות כשסחטתי את הלימון יותר מדי. גם טיפלתי, גם פיתחתי סדנאות מנהיגות, הרציתי בלי סוף עד שהבטריות שלי היו על אפס. למזלי, התעוררתי ושאלתי את עצמי מה לא נכון". אחרי שזייף, הבין. מה שווה 'הצלחה' חיצונית אם משמעותה ללכת הפוך לטבע שלך ("בשבילי לכתוב ספרים זה סיפוק מאוד גדול", הודה, "זה נותן משמעות לחיי"). לפעמים ייקח לנו שנים לחקור את זה כדי לדעת איפה החוזקות ומה טבעי לנו, במקום לחתור תחת עצמנו.

4. כשדיברתי על זה בזמנו עם הפילוסוף ד"ר שמעון אזולאי, הוא אמר לי ש"המסר של שטרנגר הוא הרסני, כי הוא אומר: אל תתאמץ, אל תחרוג מעצמך, אל תעשה מעצמך יותר".

אני ראיתי את זה אחרת. הרעיון הוא לא 'אל תתאמץ', אלא שיש מאמץ שהוא פשוט לא נכון לנו. למה לכפות על עצמנו מאמץ וחריגה שמנוגדים לטבע שלנו. אבל אזולאי מתעקש שאם אתה לא חורג מתוך עצמך, וסובל, אז אין לזה משמעות. "בסופו של דבר, כל פעילות בעלת ערך כרוכה בסבל", אמר לי, "כשנוח לאנשים, הם לא עושים כלום". פחות מסכימה עם זה. כשנוח, אנחנו עושים את הדבר שאנחנו מוכשרים בו, והוא יוצא לנו בקלות, יחסית לאחרים.

מה שאנחנו מגדירים חוזקות הם בעצם קשרים מנטליים חזקים במוח. כשאנחנו עושים משהו שיושב על החיבורים הסינפטים האלה, זה מרגיש כאילו נדלק לנו משהו שם. טוב לנו, יש זרימה, וזה סימן טוב לחוזקה.

5. כשמתחילה עבודה על מגזין חדש, ואני מול דפים ריקים שצריכים עכשיו להתמלא בחומרים משמעותיים, אני נכנסת למרחב של אי ודאות. אבל זה מרחב שאני מרגישה בו נוח, גם אם אתיש את עצמי מבוקר עד לילה, עד שיצא לי עשן מהאזניים. במקום הזה לרוב האנשים שאני מכירה יהיה מאוד לא נוח. אז מה? נוח להם במקומות אחרים, שבהם לי לא.

ב-1002 התפרסם המחקר של מכון גאלופ שהקיף יותר מ-2 מיליון איש ותפר תוכנה לזיהוי חוזקות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי באמצעות התוכנה. אבל אפשר לדעת בלעדיה. בשביל זה צריך לגלות למה אנחנו נמשכים וגורם לנו סיפוק (לפעמים כבר מגיל צעיר מאוד), מה אנחנו לומדים בקלות ויודעים לעשות בקלות, מה נעים לנו ואחרים רואים אותו אצלנו, ומתפעלים. כל אלה הם הד למבנה פנימי סמוי שבו מקופל הסוד.

6. כשידעתי איך זה כשזה זה, יכולתי לשחרר מהמקומות שזה לא, שבהם אני לא משהו, ולא להציק לעצמי בניסיונות להתחזק שם. אז אני לגמרי מדוממת מנועים, נותנת להם להתנוון לאיטם בחושך, שיפנו מקום לדברים שכן יוצאים לי טוב. אני לא בעד להכניע משהו שמתנגד בתוכך. ככה גם בספורט. לא ארוץ כי צריך, או כי זה הקצב של הקבוצה. כן ארוץ כשהגוף מבקש, ואני נענית. כי הדברים צריכים להתאים למידותינו. וכשזה קורה, תהיו בטוחים שאנחנו מתים לעשות אותם.

עוד כתבות

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

ביהמ"ש המחוזי: יש לשפר את הסדר החוב המוצע של פאפאיה גיימינג

כשפיצוי של 719 מיליון דולר מרחף מעל החברה, השופטת איריס לושי-עבודי נעתרה לבקשת פאפיה גיימינג למנות מנהל הסדר, אך הורתה לשפר את הסדר החוב המוצע ● השופטת שלחה מסר גם לתובעת סקילז, ציינה כי היא אינה יכולה להתנגד באופן נחרץ לכל הסדר, והודיעה כי תיתן צו הקפאת הליכים ל-45 יום בכפוף להסכמת סקילז

אילוסטרציה: Shutterstock

קנו דירות בת"א, הפרויקט נתקע, ויקבלו את הכסף בחזרה: הפסיקה שתטלטל את ענף הנדל"ן

פרויקט תמ"א 38 בנאות אפקה בתל אביב נקלע לקשיים ומונה לו כונס ● כשנה לאחר שהדירות היו צריכות להימסר, שתי משפחות פנו לבית המשפט וביקשו להשיב להן את הכספים ● באופן חריג ולראשונה - השופטת קיבלה את הבקשה ופתחה דיון מחודש על כללי המשחק

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, ארכיון / צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הגרעין של טראמפ עם סעודיה מגיע לקונגרס; מומחים מזהירים מפני הסיכון להפצת נשק גרעיני

טראמפ הגיש לאישור הקונגרס את הסכם הגרעין האזרחי עם סעודיה, שנחתם ל-30 שנה וכולל אפשרות להקמת כורים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים ● יישום ההסכם מותנה בהצטרפות סעודיה להסכמי אברהם, אך הוא אינו כולל איסור קבוע על העשרת אורניום ● מומחים מזהירים כי ההסכם עלול להחליש את מנגנוני מניעת הפצת הנשק הגרעיני ולהגביר סיכונים ביטחוניים באזור

משרדי חברת טבע / צילום: סיון פרג'

בהשראת ארדואן? הרשויות בטורקיה פתחו בחקירה נגד טבע

רשות התחרות בטורקיה פתחה בחקירה נגד חברת התרופות טבע בחשד שנקטה מהלכים להגבלת התחרות בשוק התרופות הגנריות, בין היתר באמצעות שימוש אסטרטגי בהליכי פטנטים והצגת מידע מטעה לכאורה לרשויות הבריאות ● החברה: "מדובר בהליך הנוגע לתרופת הקופקסון מהעבר, ונשתף פעולה עם הרשויות"

הימים הטובים ביותר בבורסה מגיעים בדיוק כשלא מצפים להם

רוצים להשיג את התשואה הממוצעת של ה־S&P 500? קחו בחשבון תקופות אדומות - 19 מתוך 20 הימים החזקים ביותר של המדד בכ־70 השנים האחרונות הגיעו כשהיה עמוק בשוק דובי ● השאלה היא: האם יש לכם את אורך הנשימה הדרוש לשרוד ירידות תלולות ולהימנע מתזמון השוק ● המחשבון

מערכת חינוך על סף קריסה. מה יציל אותה? / צילום: Shutterstock

מורים יעברו לאחריות הרשויות המקומיות? המהפכה שמתכנן האוצר למערכת החינוך

תוכנית מגירה באוצר מציעה שינוי שורשי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ● במוקד: העברת העסקת המורים והניהול השוטף מירושלים לרשויות המקומיות, כפי שנהוג בסקנדינביה ובארה"ב ● שרי ומנכ"לי משרד החינוך לשעבר חלוקים: ניעור הכרחי או מתכון לאי־שוויון?

טילי ספייק / צילום: רפאל

אחדות אזורית מול טורקיה: החברות הישראליות משדרגות את חיל האוויר היווני

הקשר בין התעשיות הביטחוניות הישראליות לבין משרד ההגנה באתונה הולך ומתהדק ● יוון צפויה להשלים באוקטובר את הסמכת טילי ספייק NLOS של רפאל לשיגור ממסוקי אפאצ'י ● את המערכות האלקטרוניות של המסוקים משדרגת אלביט

צבי סטפק, גילעד אלטשולר, שמואל לב, דייב לובצקי, יוסי לוי / צילום: אילן בשור, איל יצהר, כדיה לוי, יח''צ

מחצית של שיאים בבתי ההשקעות: ההכנסות צמחו, שורת הרווח טסה – ומי נשאר מאחור?

בזכות הפקדות אוטומטיות, גאות בשווקים ומינוף תפעולי חזק - חמשת בתי ההשקעות הנסחרים רשמו זינוק של 52% ברווח הנקי המצרפי ל־651 מיליון שקל ● מיטב ואי.בי.אי מובילים בזכות פעילות המסחר העצמאי והשירותים להייטק, בעוד אלטשולר שחם נותר הרחק מאחור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לקראת הדוח של אנבידיה: וול סטריט ננעלה בעליות בהובלת מניות השבבים; תשואות האג"ח ירדו

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● קנדה הודיעה היום על מכסי תגמול נגד ארה"ב ● דיקס ספורטינג גודס נפלה בחדות לאחר שחתכה את התחזית ● הקריפטו ממשיך בראלי: הביטקוין חצה את רף ה-80 אלף דולר ● הנפט נפל ביותר מ־3%: ארה״ב מאותתת כי אינה צופה חזרה למלחמה מלאה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב: מדד הביטוח קפץ בכ-3%, נאייקס זינקה בחדות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מניות הביטוח קפצו בעקבות הדוחות הכספיים של הפניקס ומנורה ● נאייקס קפצה במעל 12%, לאחר שהודיעה על רכישה בגובה 350 מיליון דולר ● מניות הנפט איבדו גובה, על רקע הירידה במחירי הנפט בעולם ● השקל התחזק מול הדולר ונסחר סביב 2.97 שקלים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

לאחר צניחת המניה: נאייקס מבצעת רכישה ממונפת של 350 מיליון דולר

ספקית פתרונות התשלומים הישראלית נאייקס רוכשת במזומן את החברה האמריקאית IPS Group, שעוסקת בטכנולוגיות החניה החכמה, באמצעות חוב חדש ● המנכ"ל: "שילוב עם IPS יאפשר לנו להציע לערים פלטפורמה לניהול ותשלום, ולחבר בין עולם החניה לבין פתרונות טעינת הרכב החשמלי" ● המניה מזנקת במסחר בת"א

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

אנתרופיק בדרך להנפקה הגדולה מכולן. החידה: בכמה היא מסבסדת לכם את קלוד

חברת הענק שמאחורי מודל השפה הפופולרי מכוונת לשווי של 2 טריליון דולר ואולי תחליף את ספייס איקס כמנפיקה הגדולה ● קצב הצמיחה שלה גבוה, והיא מציגה רווח תפעולי, אבל בשוק תוהים "האם אנתרופיק לא מממנת את השאילתות שלנו כדי שנחזור אליה על חשבון המתחרות"

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בסיטי מעריכים: זה מה שיקרה בהחלטת הריבית הקרובה

למרות שהאינפלציה בשפל של חמש שנים, בענקית ההשקעות סיטי מעריכים כי החלטת הריבית עשויה ליפול לשני הכיוונים, אך מעריכים כי בנק ישראל יעדיף לשמור על זהירות • עם זאת, להערכתם צפויות עוד שתי הפחתות עד תחילת 2027 • ומה חושבים הכלכלנים המקומיים?

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

טענות להפסדים של יותר מ־100 מיליון שקלים: אבישי נריה נגד שותפו איציק ברוך, בעלי קבוצת יובלים

קבוצת יובלים עדכנה בהודעה לבורסה על קבלת "מכתב דרישה למיצוי זכויות" מצד אבישי נריה, אשר טוען להפסדים בכמה חברות שבהן הוא וברוך מחזיקים במשותף ● ביובלים אומרים כי מדובר ב"טענות סרק שאין בהן ממש", המועלות לכאורה לאור הסתבכות כלכלית של נריה עצמו

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה בבורסה צללה במעל 15%. אלה הסיבות

הרווח התפעולי של יצרנית הכוונות החכמות סמארט שוטר צנח ברבעון השני כ-70% והסתכם ב-238 אלף דולר ● החברה דיווחה על גידול בהוצאות אותו ייחסה, בין היתר, לתיסוף השקל

איתי ליפקוביץ', מנכ''ל ומייסד הורייזן / צילום: NEO MEDIA

מנהל ההשקעות הזה מסמן מניה אחת: "היא תפתיע ובגדול"

כשמנכ"ל בית ההשקעות הורייזן איתי ליפקוביץ' מסתכל על הדרמה בתשואות האג"ח בארה"ב, הוא רואה הזדמנות: "כשהאוצר מתערב בשוק, המניות עולות" ● למה הוא מחפש מציאות דווקא בחברות האג"ח שבשוק חוששים מהן? ● וגם: ענקית הטכנולוגיה שהוא משוכנע שתפתיע בגדול

פרופ’ אברהם (אבי) דגני ז''ל / צילום: מתוך אתר גאוקרטוגרפיה

מייסד ונשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה פרופ’ אבי דגני הלך לעולמו בגיל 88

פרופ’ אבי דגני, ממייסדי תחום מחקרי השוק והסקרים בישראל ומי שייסד עם רעייתו ד"ר רינה דגני את קבוצת גיאוקרטוגרפיה, הלך לעולמו בגיל 88 ● לאורך יותר מחמישה עשורים שילב בין מחקר אקדמי לעולם העסקי והיה מחלוצי תחום מערכות המידע הגאוגרפיות בישראל ● הוא היה מעורב בשורה של פרויקטים שעיצבו את תל אביב, ואף מיוחסת לו טביעת האצבע על הסיסמה "עיר ללא הפסקה"

מורה בכיתה / אילוסטרציה: Shutterstock

חשבנו שרמת התלמידים בארץ בעייתית, עכשיו בואו נדבר על המורים

מחקר חדש חושף כי המורים בישראל מציגים כישורים נמוכים מהממוצע האקדמי, עם פערים חריפים במקצועות המדעיים ● כמו כן, 78% בלבד מהמורים בישראל הם בעלי תואר אקדמי לעומת 84% ב-OECD

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-1%, מדד הבנייה נופל ב-2%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 ב-0.6% ● הבוקר בעולם נרשמת יציבות לקראת נתוני האינפלציה בארה"ב והדוח של אנבידיה ● בנק דיסקונט: הריבית בישראל עדיין גבוהה מידי ● הראל: נאום נגיד הפד שצפוי ביום שישי ישפיע על כל העולם וגם עלינו ● הפועלים: מניית השבבים הישראלית שצללה מהווה הזדמנות

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

דיווח: בריטניה תטיל סנקציות על התנחלויות שעשויות לפגוע בסחר עם ישראל

ראש ממשלת בריטניה צפוי להכריז על איסור יבוא מההתנחלויות ועל סנקציות אישיות נגד בכירים במפעל ההתנחלויות, בעוד גורמים בלייבור חוששים מפגיעה רחבה ביצוא הישראלי וביחסים הכלכליים בין המדינות