גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לי חולשה לחוזקות

ב–2001 התפרסם המחקר של מכון גאלופ, שתפר תוכנה לזיהוי חוזקות אינדיבידואליות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי ● הטור הפותח בגיליון נובמבר של 'ליידי גלובס'

ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר
ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר

1. קמנו בבוקר כדי לרוץ בפארק, אבל טפטופי הגשם שלחו אותנו משם למכון. עלינו באי חשק על ההליכון, רק כדי לגלות שהאוזניות שלי נקרעו. אבל זה בעצם מעולה, כי יש לנו הזדמנות לדבר. עכשיו היא מקטרת כמה קשה לה בארגון, כשהיא משווה את עצמה לקולגות המקצוענים שעובדים לצידה. לפני כל נסיעה לכנס היא לא ישנה לילות, מתענה, הלחץ הורג אותה. ובימים? היא יוצאת מעורה כדי לשפר יכולות, לשדרג את עצמה, לפצות על החסרים. כל הזמן הם מכרסמים בנפשה, החסרים. לעומת זאת, בעבודה השוטפת היא כובשת לב, מביאה ביצועי על, אנשים הרוסים עליה.

אולי תתרכזי במה שאת חזקה בו, אני אומרת לה, את סובלת, מתאמצת, ובסוף מרגישה, במקרה הטוב, ממוצעת מינוס. אז למה לא לחזק את החלקים שאת מבריקה בהם?

2. לי יש כל כך הרבה חולשות, שאם הייתי מתמקדת בהן, לא הייתי יוצאת מזה. רוב הדברים שהצלחתי להשיג לא באמת נבעו מזה שהשקעתי בלנסות להתגבר על חסרים. זה תבע ממני יותר מדי זמן, ומתח, ועצבנות, ואי שקט, וכאבי לב. אז הסטתי את המאמץ למה שדווקא כן עובד טוב, קטן ככל שיהיה.

שמתי לב שבכל פעם שאני יושבת לשיחות נפש עם מישהו (אם זה לא נפש, זה לא), אני מנסה לזהות את החוזקות, המקומות שבהם הוא סופר-חד, שבהם אין עליו. איך מזהה? פשוט עושה את הדבר שהכי פחות דורש ממני מאמץ: מקשיבה. ומקשיבה עוד. יום אחד ישבתי עם מישהו שכנראה גם יודע לזהות, והוא חייך כשנפרדנו: את יודעת, אני קולט שיש לך הקשבה אקטיבית (גם אני קלטתי אותך, הנה מישהו שרואה אותי). רובנו לא יודעים להעריך את הכישרונות שאנחנו מפוצצים בהם. לעומת זאת, מתבאסים קשות ממה שקשה, ובקלות נכנסים ללופים.

3. יש איזה ציווי תרבותי, חוזה אופנתי לא כתוב, שסוגר עלינו במין הטפה אלוהית מהדהדת, כאילו איזה גרועים אנחנו, אפסים, אם אנחנו לא זזים מהמקום שנוח לנו. לא מתה על הציווי הזה.

לפני שבוע הלך לעולמו פרופ' קרלו שטרנגר, מגדולי הפסיכואנליטיקאים והפילוסופים בארץ. היו לי שיחות איתו על זה. "אנשים מגיעים אליי ואומרים: אני רוצה לעבוד על החולשות שלי", הוא אמר לי פעם בראיון, "ואני אומר: תעשה לחולשות שלך אאוטסורסינג. בוא נראה איך אתה עושה את הדבר הנכון כשזה קל וטבעי לך".

הוא עצמו התפתה לתפקיד ניהולי כראש החוג לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת ת"א. "זה כל כך לא התאים לי", הוא אמר לי בדיעבד, "המחשב הפנימי שלי קרס מול בניית מערכת שעות. להופיע? צריך בגבולות. יותר מדי עושה לי לא טוב. היום אני משתדל לעשות את הדברים שטובים לי. אני מגביל את שעות הטיפול שלי בשבוע. הבנתי בשלב מסוים שלעזאזל הכסף, אם אני עובד יותר מ-51 שעות שבועיות זה מתחיל להיות לי קשה. היום, אחרי שהורדתי בשעות, אני נהנה מכל פגישה, כי אני לא עושה יותר ממה שנכון. לצאת מאזור הנוחות זה בולשיט".

היה משהו מנחם בדברים שלו. להיות מנהל של ארגון, יכול להיות טייטל שמצטלם בתנוחות מאוד פוטוגניות של הצלחה, אבל כשזה לא יושב על חוזקה, זה יכול להיות הדבר הכי רחוק ממימוש עצמי. ראיתי מה קורה לאנשים שהיו מעולים בתחומם, עד שהפכו להיות מנהלים.

החוזקה של שטרנגר הייתה כישרונו להבין לעומק בני אדם, ולכתוב. הוא סיפר לי שהוא סובל מדיסלקציה ארגונית והפרעות קשב. "לא הקשבתי לעצמי עד גיל 40. התחלתי להרגיש התקפי חרדה, עייפות נוראית, הרגשתי שלא טוב לי, והבנתי - משהו לא בסדר. עברתי שנתיים קשות כשסחטתי את הלימון יותר מדי. גם טיפלתי, גם פיתחתי סדנאות מנהיגות, הרציתי בלי סוף עד שהבטריות שלי היו על אפס. למזלי, התעוררתי ושאלתי את עצמי מה לא נכון". אחרי שזייף, הבין. מה שווה 'הצלחה' חיצונית אם משמעותה ללכת הפוך לטבע שלך ("בשבילי לכתוב ספרים זה סיפוק מאוד גדול", הודה, "זה נותן משמעות לחיי"). לפעמים ייקח לנו שנים לחקור את זה כדי לדעת איפה החוזקות ומה טבעי לנו, במקום לחתור תחת עצמנו.

4. כשדיברתי על זה בזמנו עם הפילוסוף ד"ר שמעון אזולאי, הוא אמר לי ש"המסר של שטרנגר הוא הרסני, כי הוא אומר: אל תתאמץ, אל תחרוג מעצמך, אל תעשה מעצמך יותר".

אני ראיתי את זה אחרת. הרעיון הוא לא 'אל תתאמץ', אלא שיש מאמץ שהוא פשוט לא נכון לנו. למה לכפות על עצמנו מאמץ וחריגה שמנוגדים לטבע שלנו. אבל אזולאי מתעקש שאם אתה לא חורג מתוך עצמך, וסובל, אז אין לזה משמעות. "בסופו של דבר, כל פעילות בעלת ערך כרוכה בסבל", אמר לי, "כשנוח לאנשים, הם לא עושים כלום". פחות מסכימה עם זה. כשנוח, אנחנו עושים את הדבר שאנחנו מוכשרים בו, והוא יוצא לנו בקלות, יחסית לאחרים.

מה שאנחנו מגדירים חוזקות הם בעצם קשרים מנטליים חזקים במוח. כשאנחנו עושים משהו שיושב על החיבורים הסינפטים האלה, זה מרגיש כאילו נדלק לנו משהו שם. טוב לנו, יש זרימה, וזה סימן טוב לחוזקה.

5. כשמתחילה עבודה על מגזין חדש, ואני מול דפים ריקים שצריכים עכשיו להתמלא בחומרים משמעותיים, אני נכנסת למרחב של אי ודאות. אבל זה מרחב שאני מרגישה בו נוח, גם אם אתיש את עצמי מבוקר עד לילה, עד שיצא לי עשן מהאזניים. במקום הזה לרוב האנשים שאני מכירה יהיה מאוד לא נוח. אז מה? נוח להם במקומות אחרים, שבהם לי לא.

ב-1002 התפרסם המחקר של מכון גאלופ שהקיף יותר מ-2 מיליון איש ותפר תוכנה לזיהוי חוזקות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי באמצעות התוכנה. אבל אפשר לדעת בלעדיה. בשביל זה צריך לגלות למה אנחנו נמשכים וגורם לנו סיפוק (לפעמים כבר מגיל צעיר מאוד), מה אנחנו לומדים בקלות ויודעים לעשות בקלות, מה נעים לנו ואחרים רואים אותו אצלנו, ומתפעלים. כל אלה הם הד למבנה פנימי סמוי שבו מקופל הסוד.

6. כשידעתי איך זה כשזה זה, יכולתי לשחרר מהמקומות שזה לא, שבהם אני לא משהו, ולא להציק לעצמי בניסיונות להתחזק שם. אז אני לגמרי מדוממת מנועים, נותנת להם להתנוון לאיטם בחושך, שיפנו מקום לדברים שכן יוצאים לי טוב. אני לא בעד להכניע משהו שמתנגד בתוכך. ככה גם בספורט. לא ארוץ כי צריך, או כי זה הקצב של הקבוצה. כן ארוץ כשהגוף מבקש, ואני נענית. כי הדברים צריכים להתאים למידותינו. וכשזה קורה, תהיו בטוחים שאנחנו מתים לעשות אותם.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"בהנחה קטנה": בכמה נמכר קוטג' עם 6 חדרים במזכרת בתיה?

על מגרש בשטח של כ־200 מ"ר בשכונת הראשונים במזכרת בתיה נמכר קוטג' בשטח בנוי של 140 מ"ר תמורת 4.4 מיליון שקל ● המתווך גלעד דמרי: "המחירים ביישוב עדיין ברמה גבוהה, מה שמקשה על קידום עסקאות נוספות" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

מעל התכנון המקורי: ג'נריישן קפיטל גייסה כמיליארד שקל ואלה המוסדיים שהשתתפו

הגיוס גבוה מהתוכנית המקורית לגייס 800 מיליון שקל • לגלובס נודע כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה היו קרן הגידור נוקד שתהפוך לבעלת עניין וכן מגדל, כלל, מנורה, הראל, קרן הגידור ספרה, אנליסט, מור, איילון ועוד

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

חברת האג״ח סימד הגישה בקשה לפשיטת רגל: חובות הבעלים 100 מיליון דולר

זאת שבוע וחצי לאחר שחשפה כי בעליה משכו 100 מיליון שקל ורוקנו את קופת החברה ● דיווח נוסף מהיום מעלה כי רשות ניירות ערך פתחה בבדיקה וביקשה מהחברה מסמכים

אושרי כהן ב''בופור'' (2007). סרט מלחמה ללא אויב נראה לעין / צילום: יח''צ

כוחות צה''ל חוזרים לבופור - והסיפור שוב נפתח מחדש

חזרתם של כוחות צה”ל לבופור מחזירה גם את אחת הטראומות המכוננות של החברה הישראלית ● מרוביק רוזנטל, דרך רון לשם ועד יוסף סידר, התרבות הישראלית ניסתה להפוך את ההר לזיכרון סגור, אבל החדשות מהשבוע שוב טורפות את הקלפים

מפעל גלעם - קיבוץ מענית / צילום: איל יצהר

גלעם השלימה את ההנפקה בשווי של 1.03 מיליארד שקל; אלה המוסדיים שרכשו

בעלי השליטה קרן פימי ועמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות מכרו מעט פחות ממה שתכננו ● לאחר ההנפקה פימי תמשיך להחזיק ב-29% ממניות החברה ● לגלובס נודע כי המוסדיים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם מנורה מבטחים ומיטב

טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר איראני: "המשא ומתן במבוי סתום והכדור במגרש של טראמפ"

היעד האופטימי שהציב טראמפ למו"מ עם איראן: "טקס חתימה בשבוע הבא" ● ארה"ב הטילה סנקציות חדשות על גופים הקשורים לאיראן ● טראמפ על האפשרות לפעולה צבאית להוצאת האורניום מאיראן: "צריך להיות שם שבועיים, ועם הרבה ציוד" ● סרן איתן שמואל למברג, בן 21 ממשמר השבעה, נפל בקרב בדרום לבנון ● דיווחים שוטפים

פגיעת רחפן במוצב שומרה, סוף אפריל / צילום: Reuters, Anadolu

מומחים סבורים: חיזבאללה איבד את הבייס - ולא מוצא את מקומו במפה הפוליטית החדשה

צה"ל מעריך שמבצע "חיצי הצפון" הותיר את חיזבאללה עם שבריר מיכולותיו, אך נראה שהאיום הגדול ביותר עליו כעת הוא פנים־לבנוני ● מול דעת קהל עוינת, ממשל שדורש מונופול על הנשק וצניחה בתמיכת השיעים, מומחים מאמינים שהארגון משתמש בהסלמה בצפון כדי לייצר נרטיב של הצלחה ● כך מנסה חיזבאללה לפוצץ את המגעים המדיניים - ולשרוד פוליטית בכל מחיר

גם זה קרה פה / צילום: יוסי זמיר, Shutterstock

הפער בין מה שרואים באוצר למה שרואים ב-OECD

ב–OECD פסימיים, באוצר רואים ורוד ● הכשל של חוק המעונות ● ומה מפריע לטיעון של התעשיינים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפולת בוול סטריט / צילום: אילוסטרציה: Shutterstock

חדשות טובות הן חדשות רעות: מה עומד מאחורי המפולת בוול סטריט?

דווקא דוח תעסוקה מצוין שלח את השווקים לירידות חדות בשל חשש המשקיעים כי נגוזה התקווה להורדת ריבית ● ומה אומרים המומחים?

פרויקט חופים WEST בנתניה. כמחצית מהדירות עדיין עומדות למכירה / הדמיה: אתר החברה

135 דירות מחכות: משבר הדיור דרך סיפורה של חברה אחת

המגדל החצי ריק של אזורים בנתניה מספר את כל מצוקת הקבלנים והמשבר בשוק הדיור ● מנגד, הוא מעיד שהיזמיות הגדולות עדיין לא ממהרות להתגמש במחירון הרשמי, גם כשהן מובילות במספר הדירות לא מכורות וכשנדמה שהמבצעים הלכו רחוק במיוחד

מתוך הסרט בופור / צילום: יח''צ

היכן צולם הסרט "בופור" שביים יוסף סידר?

איזו מדינה אסייתית היא הראשונה בעולם שאסרה רכיבה על פילים, על שם מי נקראת כיכר ספרא בירושלים, וכמה צבעים יש בדגל הגאווה? ● הטריוויה השבועית

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אושרית בירודקר / צילום: Kingshuk Bhuyan

חוקרת הביטחון שבטוחה: זו המדינה שצריכה להדיר שינה מעינינו

שיחה עם ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ● על הניהול הלקוי שהפך את פקיסטן ממדינה עשירה לענייה, הנשק והמיליארדים שמחברים אותה לסעודיה והאינטרס המשותף עם ישראל

ניר ברקת וצבי סטפק / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, איל יצהר

האחים ברקת שמים את בית ההשקעות מיטב על המדף; צבי סטפק לגלובס: "אין לנו שום כוונה למכור"

לאחר זינוק של 1,300% תוך 3 שנים וכשמניית מיטב נסחרת בשיא, בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש להחזקות של משפחת ברקת בשווי של 3.3 מיליארד שקל ● צבי סטפק אמר ל"גלובס": "אין לנו שום כוונה למכור את חלקנו במיטב" ● המניה נפלה ב-9% לאחר פרסום כוונת המכירה

גבול ירדן / צילום: Associated Press, Raad Adayleh

המלחמה באיראן דוחפת קדימה את המסדרון האזורי לאירופה, אבל בלי ישראל

המלחמה האזורית אמנם מדגישה את הצורך בנתיבי מסחר חדשים לאירופה, אך מתברר שפרויקט הענק הזה לא זקוק לישראל ● שילוב של סחבת בירוקרטית בגבולות, תשתיות לא מספקות וקיפאון מדיני חריף מול ערב הסעודית עלול להותיר את ישראל מאחור

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמציע: תתחילו לחשוב על החיים בגיל 100

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

חייל אוקראיני מטיס רחפן FPV / צילום: ap, Emma Burrows

המומחה שמזהיר: רחפני הנפץ בדרך לזירה נוספת

רחפני הסיב האופטי של חיזבאללה הפכו לאחד מהאיומים הקטלניים מול צה"ל ● באוקראינה מצאו מענה טכנולוגי לזיהוי ויירוט ● וגם: האם איום כלי הטיס עשוי להתרחב לזירות נוספות בישראל?

סצינה שמתארת את המערב הפרוע כפי שהצטייר בתרבות האמריקאית / אילוסטרציה: Shutterstock

מערב פרוע? דווקא שם היה פיקוח הדוק על נשק

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: קרבות האקדחים האגדיים לא אפיינו את אותם זמנים כמו שאת דפי הספרים ומסכי הקולנוע

מתחם הבונקרים Vivos xPoint / צילום: באדיבות WSJ

הם עברו לחיות בבונקרים כדי לשרוד את סוף העולם. האיום הגיע מבפנים

מתחם של מאות בונקרים בדרום דקוטה משווק כמפלט המושלם מתרחישים כמו מלחמה גרעינית או מגפה עולמית ● אלא שמה שהיה אמור להיות "הישרדות ברמת חמישה כוכבים", הפך לזירת קרבות ● מבעיות תשתית, דרך סכסוכי שכנים ועד יוקר הארנונה - התביעות נערמות, ואפילו נשקים נשלפו

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעקבות פסיקת בג"ץ: לוין פרסם מועמדים לחלק מבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה שם המחסור החמור ביותר ● מזה שנה וחצי לא מונו שופטים בישראל עקב סירובו של לוין להביא לאישור הוועדה מועמדים שלא מוסכמים על כל חברי הוועדה