גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

יש לי חולשה לחוזקות

ב–2001 התפרסם המחקר של מכון גאלופ, שתפר תוכנה לזיהוי חוזקות אינדיבידואליות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי ● הטור הפותח בגיליון נובמבר של 'ליידי גלובס'

ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר
ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר

1. קמנו בבוקר כדי לרוץ בפארק, אבל טפטופי הגשם שלחו אותנו משם למכון. עלינו באי חשק על ההליכון, רק כדי לגלות שהאוזניות שלי נקרעו. אבל זה בעצם מעולה, כי יש לנו הזדמנות לדבר. עכשיו היא מקטרת כמה קשה לה בארגון, כשהיא משווה את עצמה לקולגות המקצוענים שעובדים לצידה. לפני כל נסיעה לכנס היא לא ישנה לילות, מתענה, הלחץ הורג אותה. ובימים? היא יוצאת מעורה כדי לשפר יכולות, לשדרג את עצמה, לפצות על החסרים. כל הזמן הם מכרסמים בנפשה, החסרים. לעומת זאת, בעבודה השוטפת היא כובשת לב, מביאה ביצועי על, אנשים הרוסים עליה.

אולי תתרכזי במה שאת חזקה בו, אני אומרת לה, את סובלת, מתאמצת, ובסוף מרגישה, במקרה הטוב, ממוצעת מינוס. אז למה לא לחזק את החלקים שאת מבריקה בהם?

2. לי יש כל כך הרבה חולשות, שאם הייתי מתמקדת בהן, לא הייתי יוצאת מזה. רוב הדברים שהצלחתי להשיג לא באמת נבעו מזה שהשקעתי בלנסות להתגבר על חסרים. זה תבע ממני יותר מדי זמן, ומתח, ועצבנות, ואי שקט, וכאבי לב. אז הסטתי את המאמץ למה שדווקא כן עובד טוב, קטן ככל שיהיה.

שמתי לב שבכל פעם שאני יושבת לשיחות נפש עם מישהו (אם זה לא נפש, זה לא), אני מנסה לזהות את החוזקות, המקומות שבהם הוא סופר-חד, שבהם אין עליו. איך מזהה? פשוט עושה את הדבר שהכי פחות דורש ממני מאמץ: מקשיבה. ומקשיבה עוד. יום אחד ישבתי עם מישהו שכנראה גם יודע לזהות, והוא חייך כשנפרדנו: את יודעת, אני קולט שיש לך הקשבה אקטיבית (גם אני קלטתי אותך, הנה מישהו שרואה אותי). רובנו לא יודעים להעריך את הכישרונות שאנחנו מפוצצים בהם. לעומת זאת, מתבאסים קשות ממה שקשה, ובקלות נכנסים ללופים.

3. יש איזה ציווי תרבותי, חוזה אופנתי לא כתוב, שסוגר עלינו במין הטפה אלוהית מהדהדת, כאילו איזה גרועים אנחנו, אפסים, אם אנחנו לא זזים מהמקום שנוח לנו. לא מתה על הציווי הזה.

לפני שבוע הלך לעולמו פרופ' קרלו שטרנגר, מגדולי הפסיכואנליטיקאים והפילוסופים בארץ. היו לי שיחות איתו על זה. "אנשים מגיעים אליי ואומרים: אני רוצה לעבוד על החולשות שלי", הוא אמר לי פעם בראיון, "ואני אומר: תעשה לחולשות שלך אאוטסורסינג. בוא נראה איך אתה עושה את הדבר הנכון כשזה קל וטבעי לך".

הוא עצמו התפתה לתפקיד ניהולי כראש החוג לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת ת"א. "זה כל כך לא התאים לי", הוא אמר לי בדיעבד, "המחשב הפנימי שלי קרס מול בניית מערכת שעות. להופיע? צריך בגבולות. יותר מדי עושה לי לא טוב. היום אני משתדל לעשות את הדברים שטובים לי. אני מגביל את שעות הטיפול שלי בשבוע. הבנתי בשלב מסוים שלעזאזל הכסף, אם אני עובד יותר מ-51 שעות שבועיות זה מתחיל להיות לי קשה. היום, אחרי שהורדתי בשעות, אני נהנה מכל פגישה, כי אני לא עושה יותר ממה שנכון. לצאת מאזור הנוחות זה בולשיט".

היה משהו מנחם בדברים שלו. להיות מנהל של ארגון, יכול להיות טייטל שמצטלם בתנוחות מאוד פוטוגניות של הצלחה, אבל כשזה לא יושב על חוזקה, זה יכול להיות הדבר הכי רחוק ממימוש עצמי. ראיתי מה קורה לאנשים שהיו מעולים בתחומם, עד שהפכו להיות מנהלים.

החוזקה של שטרנגר הייתה כישרונו להבין לעומק בני אדם, ולכתוב. הוא סיפר לי שהוא סובל מדיסלקציה ארגונית והפרעות קשב. "לא הקשבתי לעצמי עד גיל 40. התחלתי להרגיש התקפי חרדה, עייפות נוראית, הרגשתי שלא טוב לי, והבנתי - משהו לא בסדר. עברתי שנתיים קשות כשסחטתי את הלימון יותר מדי. גם טיפלתי, גם פיתחתי סדנאות מנהיגות, הרציתי בלי סוף עד שהבטריות שלי היו על אפס. למזלי, התעוררתי ושאלתי את עצמי מה לא נכון". אחרי שזייף, הבין. מה שווה 'הצלחה' חיצונית אם משמעותה ללכת הפוך לטבע שלך ("בשבילי לכתוב ספרים זה סיפוק מאוד גדול", הודה, "זה נותן משמעות לחיי"). לפעמים ייקח לנו שנים לחקור את זה כדי לדעת איפה החוזקות ומה טבעי לנו, במקום לחתור תחת עצמנו.

4. כשדיברתי על זה בזמנו עם הפילוסוף ד"ר שמעון אזולאי, הוא אמר לי ש"המסר של שטרנגר הוא הרסני, כי הוא אומר: אל תתאמץ, אל תחרוג מעצמך, אל תעשה מעצמך יותר".

אני ראיתי את זה אחרת. הרעיון הוא לא 'אל תתאמץ', אלא שיש מאמץ שהוא פשוט לא נכון לנו. למה לכפות על עצמנו מאמץ וחריגה שמנוגדים לטבע שלנו. אבל אזולאי מתעקש שאם אתה לא חורג מתוך עצמך, וסובל, אז אין לזה משמעות. "בסופו של דבר, כל פעילות בעלת ערך כרוכה בסבל", אמר לי, "כשנוח לאנשים, הם לא עושים כלום". פחות מסכימה עם זה. כשנוח, אנחנו עושים את הדבר שאנחנו מוכשרים בו, והוא יוצא לנו בקלות, יחסית לאחרים.

מה שאנחנו מגדירים חוזקות הם בעצם קשרים מנטליים חזקים במוח. כשאנחנו עושים משהו שיושב על החיבורים הסינפטים האלה, זה מרגיש כאילו נדלק לנו משהו שם. טוב לנו, יש זרימה, וזה סימן טוב לחוזקה.

5. כשמתחילה עבודה על מגזין חדש, ואני מול דפים ריקים שצריכים עכשיו להתמלא בחומרים משמעותיים, אני נכנסת למרחב של אי ודאות. אבל זה מרחב שאני מרגישה בו נוח, גם אם אתיש את עצמי מבוקר עד לילה, עד שיצא לי עשן מהאזניים. במקום הזה לרוב האנשים שאני מכירה יהיה מאוד לא נוח. אז מה? נוח להם במקומות אחרים, שבהם לי לא.

ב-1002 התפרסם המחקר של מכון גאלופ שהקיף יותר מ-2 מיליון איש ותפר תוכנה לזיהוי חוזקות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי באמצעות התוכנה. אבל אפשר לדעת בלעדיה. בשביל זה צריך לגלות למה אנחנו נמשכים וגורם לנו סיפוק (לפעמים כבר מגיל צעיר מאוד), מה אנחנו לומדים בקלות ויודעים לעשות בקלות, מה נעים לנו ואחרים רואים אותו אצלנו, ומתפעלים. כל אלה הם הד למבנה פנימי סמוי שבו מקופל הסוד.

6. כשידעתי איך זה כשזה זה, יכולתי לשחרר מהמקומות שזה לא, שבהם אני לא משהו, ולא להציק לעצמי בניסיונות להתחזק שם. אז אני לגמרי מדוממת מנועים, נותנת להם להתנוון לאיטם בחושך, שיפנו מקום לדברים שכן יוצאים לי טוב. אני לא בעד להכניע משהו שמתנגד בתוכך. ככה גם בספורט. לא ארוץ כי צריך, או כי זה הקצב של הקבוצה. כן ארוץ כשהגוף מבקש, ואני נענית. כי הדברים צריכים להתאים למידותינו. וכשזה קורה, תהיו בטוחים שאנחנו מתים לעשות אותם.

עוד כתבות

דובאי / צילום: Reuters

דובאי כבר לא בטוחה, ועשירי העולם מחפשים את המקלט הבא

דובאי כבר לא לא משדרת ביטחון, ועשירי העולם מחפשים בית חדש ● חלקם עזבו את ארץ המקור מסיבות ביטחוניות, בזמן שאחרים מעוניינים בהטבות מס נרחבות ● לאן הם עוברים, והמדינה שמנסה להתבסס כיעד החדש

הנפקת פלייטיקה בנאסד''ק. המגעים עם רוביו הסתיימו / צילום: יח''צ

פלייטיקה מזהירה מחולשה בהמשך השנה; נפלה בחדות בוול סטריט

חברת הגיימינג הישראלית רשמה הכנסות של 731 מיליון דולר ורווח נקי של 48 מיליון דולר ● Disney Solitaire המשיך לצמוח במהירות, אך מספר המשתמשים ירד והחברה מעריכה כי תסיים את השנה בחלק התחתון של התחזית ● המניה נפלה במעל 15%

איור: Shutterstock

סודוקו כנראה לא יציל את המוח שלכם. אז מה כן?

מחקר גדול שפורסם לאחרונה הגיע למסקנה אופטימית: בני 70 ו־80 יכולים לשפר את יכולותיהם הקוגניטיביות ממש כמו צעירים ● אלא שההבטחה מעוררת מחלוקת: האם אימוני מוח באמת משפרים את תפקוד המוח כולו, או שהמפתח נמצא בכלל במקום אחר? ● על דבר אחד כולם מסכימים: התפיסה שהמוח בהכרח מידרדר עם הזמן כבר לא רלוונטית

קווינס. שכר הדירה החציוני בדירות הנמצאות בפיקוח שכר דירה ברובע נמוך ב־13% ממחיר השוק / צילום: Shutterstock

ניו יורק: שוכרי דירות עשירים תופסים נתח מפתיע משוק הדיור המפוקח

במנהטן, שכר הדירה בדירות בפיקוח נמוך במחצית ממחיר השוק, בעוד שבברונקס הפער עומד על 12% בלבד

מאפים בקפה גליקסון / צילום: פנינה אברמוביץ'

פרעצל מתפקע ומתוקים עוצרי נשימה: בית הקפה המושחת בקיבוץ

בתוך הנוף המשגע של יישובי אלונה גילינו מרחב של אמנות ואוכל ● סדנת נרות משעוות דבורים, ממלכת פימו שמתחזה לממתקים וקפה עמוס מעדני שמרים

נובה על מסכי הנאסד''ק. הדרישות יכבידו על הישראליות שנסחרות בוול סטריט / צילום: Nasdaq, Inc.

נובה עקפה את תחזית ההכנסות והרווח בוול סטריט: "המשך גידול בנתח שוק"

תוצאות שיא לנובה ברבעון השני: עקפה את תחזיות ההכנסות והרווח בשוק, הציגה תחזית אופטימית לרבעון הבא והמניה מגיבה בעליות בטרום-מסחר בוול סטריט • המנכ"ל: "הישגים הנגזרים מהתרחבות נתח השוק והעמקת שיתופי הפעולה"

מעריצים מחופשים לרגל הקרנת ספיידרמן החדש בקולנוע. הפיכת החוויה לייחודית / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

ההדלפה של ספיידרמן נתנה להוליווד שיעור בהגנה עצמית

העותק המודלף של ספיידרמן שצבר מיליוני צפיות בתוך שעות חשף כיצד X הפכה מצינור הפצה לרשת חברתית לתשתית פיראטית יעילה ● בזמן שהאולפנים ממשיכים להסתמך על כלים משפטיים, הוליווד מבינה שקו ההגנה החדש עשוי להיות דווקא חוויית הקולנוע עצמה

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

אמדוקס עקפה את התחזיות, אך הוצאות על פיטורים הפילו את הרווח

חברת אמדוקס דיווחה הלילה על רווח רבעוני של 1.84 דולר למניה, מעל לצפי האנליסטים ● הרווח הנקי צנח ב-60% בשל הוצאה חד פעמית בעקבות גל פיטורי הענק

פרופ' פיליפ אגיון / צילום: Patrick Imbert

"אנשים יהפכו למיליארדרים בן לילה": התחזית של זוכה פרס נובל והסכנות

פרופ' פיליפ אגיון, זוכה פרס נובל לכלכלה ב-2025, בנה מודל שעשוי לסייע לעולם לשרוד את מהפכת ה-AI ● בראיון מיוחד לגלובס הוא מסביר מדוע לא צריך בשלב המעבר להגן על משרות, איך "האובססיה להעניש עשירים תהפוך את כולנו לעניים" ולמה ישראל עלולה לפספס את ההזדמנות להפוך למובילה הכלכלית של האזור

המומחית שמסבירה: האם 2 מיליון שקל זה מספיק לפנסיה

שיחה עם אלה אלקלעי, יו"ר IBI קרנות נאמנות ופעילה חברתית ● על כלל־האצבע שאמור להבטיח לפרוש בלי דאגות, האוכלוסייה שמצויה בסיכון הגדול ביותר והפרשה שהחלה ברעיון חכם ויצאה משליטה ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? סדרה חדשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א 35 עלה ב-1% ועבר לתשואה שבועית חיובית; טאואר זינקה בחדות

ת"א 35 קפץ ב-1% ומדד הבנקים טיפס ב-1.2% ● פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בתוך המדדים המובילים, משקלה עדיין נמוך ● טאואר זינקה ב-9% ● נקסט ויז'ן דיווחה על חוזים בהיקף כ-14 מיליון דולר ● אחר הצהריים יתפרסם דוח התעסוקה בארה"ב, בנק אוף אמריקה: הדוח יצביע על שוק עבודה יציב ● לפי ג'יי.פי מורגן השוק מתמחר האטה בסקטור השבבים והטכנולוגיה, "היא לא תתרחש"

''סבחה'' מתקן התפלת מים של מקורות באילת / צילום: אתר החברה

מקורות עותרת לבג"ץ נגד הממשלה: הגבילו את הארנונה על מתקני המים

העתירה הוגשה בעקבות העלאה של פי 16 בארנונה על מתקן מים במועצה האזורית חוף אשקלון ● במקורות מזהירים כי ללא התערבות רשויות מקומיות נוספות ילכו בעקבותיה, ודורשת לקבוע תעריף ארנונה אחיד לכל מתקני המים בארץ

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בצל פיטורי העובדים: משקיעי מאנדיי אישרו את הכפלת שכר המנכ"לים

אספת בעלי המניות אישרה את הכפלת חבילת התגמול של המנכ"לים המשותפים רועי מן וערן זינמן, שבועות ספורים לאחר פיטורי כ-620 עובדים לפני כשבועיים, ולאחר שמניית מאנדיי איבדה כ-38% מערכה מתחילת השנה ● שווי חבילת השכר של כל אחד מהם צפוי לעלות בהדרגה מ-7.3 מיליון דולר ל-14.6 מיליון דולר עד 2029

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל. בעיגול: אילהם אלייב, נשיא אזרבייג'ן / צילומים: דוברות רפאל, AP-Ebrahim Noroozi

אזרבייג'ן הולכת ומתרחקת מישראל. מי תקטוף את הפירות?

ישראל סופגת ביקורת גוברת מאזרבייג'ן, בין השאר בגין הכרת הממשלה ברצח העם הארמני ● למרות עסקה נאה שנסגרה על מערכות רפאל, בחברות חוששים כי מגמת הצטמצמות העסקאות עם הלקוחה האסטרטגית תימשך ● ממקורות הדאגה: הסתערות החברות האמריקאיות ועיכוב לא מוסבר בהכרעת מכרז חלל

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים / צילום: Shutterstock

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים

גם אם אתם רגע לפני פרישה, או כבר יצאתם לפנסיה יש עדיין דרכים בהן תוכלו למקסם את הקצבה שתקבלו כל חודש ● מהסדר בו נכון למשוך את אפיקי החיסכון, איך אפשר להחזיק שתי קרנות השתלמות וגם למה אם אתם עדיין עובדים לא כדאי למהר למשוך את קצבת הפנסיה ● עצות לקראת פרישה: חלק ראשון

איגור ברסלבסקי, ממייסדי החברה

השריד האחרון של חברת ההייטק המוכרת נמכר לענקית גיימינג שנכנסת לישראל

סופר סוניק, חטיבת המשחקים הגדולה האחרונה שנותרה מרכישת החברה הישראלית איירון סורס, נמכרת ב-40 מיליון דולר לטריפלדוט הבריטית שנכנסת לראשונה לפעילות בישראל ● כשליש מעובדי החברה יפוטרו במסגרת המהלך

יעל שיינין, יועמ''שית רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

הלוחמת במונופולים ובקרטלים: "מה פתאום יו"ר בנק כותב בוואטסאפ ליו"ר אחר 'בוא ניפגש'? זה מטריד מאוד"

מנכ"לי ענק, בעלי רשתות ועורכי הדין היקרים בישראל - את כולם עו"ד יעל שיינין פגשה וחקרה בבתי המשפט ● מתיאום מחירי המזון ועד הבדיקות המורכבות במיזוגים הגדולים, היועמ"שית הפורשת של רשות התחרות מסכמת חמש שנים בתפקיד ומבהירה: "העסקים יצירתיים, אבל אנחנו בעקבותיהם. יש האזנות סתר, הם מפחדים"

קלוד / אילוסטרציה: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500

חשבון X עצמאי נתן לסוכן הבינה המלאכותית של אנתרופיק לנהל תיק השקעות של 50 אלף דולר במטרה להשיג תשואה גבוהה ממדד S&P 500 ● כעת טוענים מפעילי הפרויקט כי התיק הניב תשואה של 19% מאז מרץ, וכי משקיעים כבר מעתיקים את העסקאות שלו בהיקף של כ-27 מיליון דולר

דניאל כהן, מנכ''ל ושותף בקבוצת הפיננסים פרופיט / צילום: ענבל מרמרי

מנכ"ל פרופיט מזהיר מהטרנדים ומהטעויות שהחוסכים עושים בניהול הפנסיה

התחרות בגמל מתחממת ובמקביל גם אפיקי המסחר העצמאי צומחים במהירות ● דניאל כהן, מנכ"ל קבוצת פרופיט, עושה סדר בטרנדים החמים כמו "פמילי אופיס" ו–IRA, ומסביר למה מהפכת הבינה המלאכותית רק מחזקת את המומחים ולא מחליפה אותם ● "המסלול לצמיחה פיננסית", סדרת מפגשים בשיתוף פרופיט

בנימין נתניהו / צילום: אוליבייה פיטוסי-הארץ

חשיפת גלובס: נתניהו דורש להעביר 400 מיליארד שקל לביטחון בתקופת הבחירות

לגלובס נודע כי ראש הממשלה הורה אמש בדיון רב משתתפים לכנס את הכנסת כדי להצביע על פריצת התקציב כך שיאפשר תוספת של 400 מיליארד שקל לרכש הצבא, שתיפרס על 13 שנה ● הדבר עשוי להוביל לפריצת יעד הגירעון ולערעור אמון השווקים בכלכלה