גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

יש לי חולשה לחוזקות

ב–2001 התפרסם המחקר של מכון גאלופ, שתפר תוכנה לזיהוי חוזקות אינדיבידואליות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי ● הטור הפותח בגיליון נובמבר של 'ליידי גלובס'

ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר
ורד רמון ריבלין / צילום: רמי זרנגר

1. קמנו בבוקר כדי לרוץ בפארק, אבל טפטופי הגשם שלחו אותנו משם למכון. עלינו באי חשק על ההליכון, רק כדי לגלות שהאוזניות שלי נקרעו. אבל זה בעצם מעולה, כי יש לנו הזדמנות לדבר. עכשיו היא מקטרת כמה קשה לה בארגון, כשהיא משווה את עצמה לקולגות המקצוענים שעובדים לצידה. לפני כל נסיעה לכנס היא לא ישנה לילות, מתענה, הלחץ הורג אותה. ובימים? היא יוצאת מעורה כדי לשפר יכולות, לשדרג את עצמה, לפצות על החסרים. כל הזמן הם מכרסמים בנפשה, החסרים. לעומת זאת, בעבודה השוטפת היא כובשת לב, מביאה ביצועי על, אנשים הרוסים עליה.

אולי תתרכזי במה שאת חזקה בו, אני אומרת לה, את סובלת, מתאמצת, ובסוף מרגישה, במקרה הטוב, ממוצעת מינוס. אז למה לא לחזק את החלקים שאת מבריקה בהם?

2. לי יש כל כך הרבה חולשות, שאם הייתי מתמקדת בהן, לא הייתי יוצאת מזה. רוב הדברים שהצלחתי להשיג לא באמת נבעו מזה שהשקעתי בלנסות להתגבר על חסרים. זה תבע ממני יותר מדי זמן, ומתח, ועצבנות, ואי שקט, וכאבי לב. אז הסטתי את המאמץ למה שדווקא כן עובד טוב, קטן ככל שיהיה.

שמתי לב שבכל פעם שאני יושבת לשיחות נפש עם מישהו (אם זה לא נפש, זה לא), אני מנסה לזהות את החוזקות, המקומות שבהם הוא סופר-חד, שבהם אין עליו. איך מזהה? פשוט עושה את הדבר שהכי פחות דורש ממני מאמץ: מקשיבה. ומקשיבה עוד. יום אחד ישבתי עם מישהו שכנראה גם יודע לזהות, והוא חייך כשנפרדנו: את יודעת, אני קולט שיש לך הקשבה אקטיבית (גם אני קלטתי אותך, הנה מישהו שרואה אותי). רובנו לא יודעים להעריך את הכישרונות שאנחנו מפוצצים בהם. לעומת זאת, מתבאסים קשות ממה שקשה, ובקלות נכנסים ללופים.

3. יש איזה ציווי תרבותי, חוזה אופנתי לא כתוב, שסוגר עלינו במין הטפה אלוהית מהדהדת, כאילו איזה גרועים אנחנו, אפסים, אם אנחנו לא זזים מהמקום שנוח לנו. לא מתה על הציווי הזה.

לפני שבוע הלך לעולמו פרופ' קרלו שטרנגר, מגדולי הפסיכואנליטיקאים והפילוסופים בארץ. היו לי שיחות איתו על זה. "אנשים מגיעים אליי ואומרים: אני רוצה לעבוד על החולשות שלי", הוא אמר לי פעם בראיון, "ואני אומר: תעשה לחולשות שלך אאוטסורסינג. בוא נראה איך אתה עושה את הדבר הנכון כשזה קל וטבעי לך".

הוא עצמו התפתה לתפקיד ניהולי כראש החוג לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת ת"א. "זה כל כך לא התאים לי", הוא אמר לי בדיעבד, "המחשב הפנימי שלי קרס מול בניית מערכת שעות. להופיע? צריך בגבולות. יותר מדי עושה לי לא טוב. היום אני משתדל לעשות את הדברים שטובים לי. אני מגביל את שעות הטיפול שלי בשבוע. הבנתי בשלב מסוים שלעזאזל הכסף, אם אני עובד יותר מ-51 שעות שבועיות זה מתחיל להיות לי קשה. היום, אחרי שהורדתי בשעות, אני נהנה מכל פגישה, כי אני לא עושה יותר ממה שנכון. לצאת מאזור הנוחות זה בולשיט".

היה משהו מנחם בדברים שלו. להיות מנהל של ארגון, יכול להיות טייטל שמצטלם בתנוחות מאוד פוטוגניות של הצלחה, אבל כשזה לא יושב על חוזקה, זה יכול להיות הדבר הכי רחוק ממימוש עצמי. ראיתי מה קורה לאנשים שהיו מעולים בתחומם, עד שהפכו להיות מנהלים.

החוזקה של שטרנגר הייתה כישרונו להבין לעומק בני אדם, ולכתוב. הוא סיפר לי שהוא סובל מדיסלקציה ארגונית והפרעות קשב. "לא הקשבתי לעצמי עד גיל 40. התחלתי להרגיש התקפי חרדה, עייפות נוראית, הרגשתי שלא טוב לי, והבנתי - משהו לא בסדר. עברתי שנתיים קשות כשסחטתי את הלימון יותר מדי. גם טיפלתי, גם פיתחתי סדנאות מנהיגות, הרציתי בלי סוף עד שהבטריות שלי היו על אפס. למזלי, התעוררתי ושאלתי את עצמי מה לא נכון". אחרי שזייף, הבין. מה שווה 'הצלחה' חיצונית אם משמעותה ללכת הפוך לטבע שלך ("בשבילי לכתוב ספרים זה סיפוק מאוד גדול", הודה, "זה נותן משמעות לחיי"). לפעמים ייקח לנו שנים לחקור את זה כדי לדעת איפה החוזקות ומה טבעי לנו, במקום לחתור תחת עצמנו.

4. כשדיברתי על זה בזמנו עם הפילוסוף ד"ר שמעון אזולאי, הוא אמר לי ש"המסר של שטרנגר הוא הרסני, כי הוא אומר: אל תתאמץ, אל תחרוג מעצמך, אל תעשה מעצמך יותר".

אני ראיתי את זה אחרת. הרעיון הוא לא 'אל תתאמץ', אלא שיש מאמץ שהוא פשוט לא נכון לנו. למה לכפות על עצמנו מאמץ וחריגה שמנוגדים לטבע שלנו. אבל אזולאי מתעקש שאם אתה לא חורג מתוך עצמך, וסובל, אז אין לזה משמעות. "בסופו של דבר, כל פעילות בעלת ערך כרוכה בסבל", אמר לי, "כשנוח לאנשים, הם לא עושים כלום". פחות מסכימה עם זה. כשנוח, אנחנו עושים את הדבר שאנחנו מוכשרים בו, והוא יוצא לנו בקלות, יחסית לאחרים.

מה שאנחנו מגדירים חוזקות הם בעצם קשרים מנטליים חזקים במוח. כשאנחנו עושים משהו שיושב על החיבורים הסינפטים האלה, זה מרגיש כאילו נדלק לנו משהו שם. טוב לנו, יש זרימה, וזה סימן טוב לחוזקה.

5. כשמתחילה עבודה על מגזין חדש, ואני מול דפים ריקים שצריכים עכשיו להתמלא בחומרים משמעותיים, אני נכנסת למרחב של אי ודאות. אבל זה מרחב שאני מרגישה בו נוח, גם אם אתיש את עצמי מבוקר עד לילה, עד שיצא לי עשן מהאזניים. במקום הזה לרוב האנשים שאני מכירה יהיה מאוד לא נוח. אז מה? נוח להם במקומות אחרים, שבהם לי לא.

ב-1002 התפרסם המחקר של מכון גאלופ שהקיף יותר מ-2 מיליון איש ותפר תוכנה לזיהוי חוזקות. ברור שרצתי לבדוק מה החוזקות שלי באמצעות התוכנה. אבל אפשר לדעת בלעדיה. בשביל זה צריך לגלות למה אנחנו נמשכים וגורם לנו סיפוק (לפעמים כבר מגיל צעיר מאוד), מה אנחנו לומדים בקלות ויודעים לעשות בקלות, מה נעים לנו ואחרים רואים אותו אצלנו, ומתפעלים. כל אלה הם הד למבנה פנימי סמוי שבו מקופל הסוד.

6. כשידעתי איך זה כשזה זה, יכולתי לשחרר מהמקומות שזה לא, שבהם אני לא משהו, ולא להציק לעצמי בניסיונות להתחזק שם. אז אני לגמרי מדוממת מנועים, נותנת להם להתנוון לאיטם בחושך, שיפנו מקום לדברים שכן יוצאים לי טוב. אני לא בעד להכניע משהו שמתנגד בתוכך. ככה גם בספורט. לא ארוץ כי צריך, או כי זה הקצב של הקבוצה. כן ארוץ כשהגוף מבקש, ואני נענית. כי הדברים צריכים להתאים למידותינו. וכשזה קורה, תהיו בטוחים שאנחנו מתים לעשות אותם.

עוד כתבות

כך נוצרים הפערים בריביות בין הבנקים / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

מאחורי המסלולים: איך מרוויחים הבנקים על המשכנתא שלכם

נתוני בנק ישראל חושפים פערים בריביות ובמסלולי המשכנתאות בין הבנקים הגדולים ● מומחים מסבירים למה הריבית הממוצעת מטעה, איך הבנקים מרוויחים מכל מסלול, ומה באמת קובע את העסקה הטובה ביותר עבור הלקוח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; מניות השבבים הפילו את המדדים

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.1% ● השקל נחלש מול הדולר ● קמטק, נובה וטאואר רשמו ירידות חדות, לנוכח הירידות בסקטור השבבים בוול סטריט - שחזר לטריטוריה דובית ● מניית חברת הקנאביס אינטרקיור זינקה ב-20% לאחר שהודיעה כי תקבל פיצוי של 230 מיליון שקל מרשות המסים על נזקי המלחמה

אתר SHEIN / צילום: Shutterstock

70% נמחקו מהשווי: שיין מגיעה לבורסת הונג קונג ב־27 מיליארד דולר

ענקית האופנה יוצאת להנפקה בהונג קונג לפי שווי הנמוך בכ־70% משיא השווי שלה ● התשקיף חושף האטה חדה בצמיחה, הפסד ברבעון הראשון, עלייה בעלויות ופיצוי ענק למשקיעים מוקדמים

דימה אוסמולובסקי / צילום: מתוך סרטון באינסטגרם

אזהרה חריגה של רשות ני"ע: הסוחר מדובאי שפנה לישראלים - פועל ללא רישיון

דמיטרי אוסמולובסקי, שמכונה ברשתות "המאסטר", פועל לפי הרשות גם להפניית משקיעים לזירת מסחר שאינה בעלת רישיון ● רשות ני"ע: "פעילות ללא רישיון אינה מצויה תחת פיקוח הרשות"

צילום: Shutterstock

סמנכ"לית הכספים ראתה את הדוח ופרשה, הבעלים קיבל בטעות מיליון שקל

בסוף השבוע פורסמו שני סיפורים על אי סדרים בחברות חדשות בבורסה בת"א: בסט ותומר מזון ● בעוד שבאחת הכסף שלקחו הבעלים חזר, באחרת מהווה התפטרות הסמנכ"לית תמרור אזהרה

נתב''ג ביום חמישי / צילום: Ken Whitman

המספרים לא משקרים: עם כזה תזרים שלילי, אין פלא שנתב"ג בכאוס

בעוד בוועד העובדים של רשות שדות התעופה זועקים על מחסור בכוח אדם, הדוחות הכספיים חושפים: נתח שכר העובדים זינק ליותר מ־50% ● על פי הערכות, השכר הממוצע ברשות עומד על כ־25 אלף שקל ברוטו - כמעט פי שניים מהממוצע במשק ● כעת, העיניים נשואות ליום חמישי, אז צפויים לעבור בנתב"ג שוב כ־100 אלף נוסעים

חממה של אינטרקיור / צילום: אינטרקיור

התשלום גדול משווי החברה: פיצוי מהמדינה הטיס את מניית הקנאביס

אינטרקיור קיבלה כמעט רבע מיליארד שקל מרשות המסים בגין הרס והשבתת המפעל שלה בניר עוז בעקבות מלחמת חברות ברזל ● המניה זינקה במעל 20%, ועדיין רחוקה מהשיא האחרון שלה

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

רכבות ללא נהג: הליך המיון המוקדם למכרזי המטרו יוצא לדרך

נת"ע פרסמה את הליך המיון המוקדם למכרזי אינפרא 2 של המטרו, בהיקף של כ־30 מיליארד שקל ● המטרו מתוכנן לפעול ללא נהגים, עם רכבת בכל דקה וחצי ויכולת להסיע כ־2 מיליון נוסעים ביום ● העבודות הראשונות צפויות להתחיל בסוף 2028 - תחילת 2029

מושגים לאזרחות מיודעת. שביתה / צילום: Shutterstock

פנחס עידן הוביל שביתה או לא? מתברר שמדובר בשאלה משמעותית

השיבושים בנתב"ג הציפו דיון ער על פרקטיקת השביתה ● איך שביתה מוגדרת, ומתי היא חוקית? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

צילום: Shutterstock

אירוע נדיר: סטארט אפ הסייבר נסגר, היזמים יחזירו חלק מהכסף

ארבע שנים אחרי שגייסו 51 מיליון דולר באחד מסבבי הסיד הגדולים שנראו בישראל, החליטו מייסדי מינימוס (גאטסי לשעבר) לסגור את החברה ולפטר את כ־35 עובדיה ● לאחר שינוי אסטרטגיה וניסיונות שלא צלחו למצוא רוכש, היזמים נקטו בצעד חריג: במקום להמשיך עד שהקופה תתרוקן, הם יחזירו למשקיעים את כ־10 מיליון הדולר שנותרו בה

ישיבה בבני ברק (ארכיון גלובס) / צילום: רפי קוץ

האיום של רשות המסים נגד יותר מ־1,000 ישיבות

הרשות שיגרה החודש מכתבי אזהרה לישיבות שנהנות מזיכוי מס בגין תרומות, כשעליהן להצהיר שלא לומדים אצלן משתמטים ולהעביר רשימות תלמידים ותעודות זהות עד 11 באוקטובר ● מוסד לימוד שלא יעמוד בדרישות, הטבתו תישלל מיד: "ירגישו את החיסרון בכיס"

חדש למנויי גלובס: תמלול מלא של שיחות משקיעים

לעיתים הכותרות הגדולות של עונת הדוחות לא מסתתרות בעמודים המפרטים את התוצאות הכספיות, אלא דווקא באמירות של הנהלת החברה לאחר הדוחות ● גלובס משיק שירות חדש למנויים: תמלול מלא של שיחות המשקיעים ● וגם: 3 כותרות שהסתתרו השבוע בשיחות הוועידה

ריי דאליו, סקוט בסנט / צילומים: reuters-Thomas Mukoya,  AP - Seth Wenig

משבר החוב של ארה"ב בשיא. שר האוצר ומשקיע העל מציעים פתרונות

בסוף השבוע פרסם ריי דאליו את הדרך להוצאת ארה"ב ממשבר החוב, והזהיר שבקרוב יהיה כבר מאוחר מדי ● במקביל, שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט, כבר מיישם את הפתרון שלו - רכישה עצמית של אג"ח ארה"ב, ומשחרר מסרים מרגיעים לשוק

ניתוח חברה: סופווייב / צילום: יח''צ/ אסף לוי

עם דחיפה מהקרדשיאנס: כך הפכה חברת ה"החלום" לתופעה נדירה בבורסה בת"א

חברת האסתטיקה הרפואית שהצטרפה לבורסה בגל ההנפקות של 2021 הפכה, בניגוד לרובן, ליצרנית מזומנים רווחית וצומחת ● עם טכנולוגיה מוגנת פטנט, מודל הכנסות חוזרות ופריסה עולמית, היא שברה את רצף האכזבות שהניב הענף ● האם תנצח גם תחרות גוברת ושינויי רגולציה ● ניתוח חברה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני (ארכיון) / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 50% על יבוא רכבים מקנדה

בעקבות פיצוץ שיחות הסחר, נשיא ארה"ב הודיע על העלאת מכסים חדה שתיכנס לתוקף ב-1 לינואר 2027, ותחול על כלי רכב וחלקי חילוף ● המהלך עשוי לפגוע קשות ביצרניות הרכב ולערער את שרשראות האספקה המשותפות בין ארה"ב לקנדה

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock

חושבים לקנות רכב חדש בקרוב? תקראו את זה קודם

שורה של גזירות מס בתחום הרכב מקודמות כעת במשרד האוצר ליום שאחרי הבחירות, במטרה לסייע בין היתר להתמודד עם הגירעון בקופת המדינה ● התקנות צפויות להתמקד בכלי רכב עם הנעה אלטרנטיבית, שצפויים לכווץ משמעותית את הכנסות המדינה ממיסוי דלק

שרה נתניהו, רעיית רה''מ, ובניה יאיר ואבנר / צילום: יוסי זמיר

ראש הממשלה נתניהו: איראן ניסתה לרצוח את אחד מבניי

משרד האוצר האמריקאי הטיל סנקציות על קרוב ל-60 גופים, בני אדם וכלי שיט הקשורים לאיראן. השר סקוט בסנט הזהיר: כל קשר כלכלי עם איראן עלול לחשוף מדינות וגופים לסנקציות ● דוח מועצת אוקטובר מתריע כי הקונספציה הביטחונית לא נעלמה אלא שינתה את צורתה ● המגמה המדאיגה שזוהתה, והאזהרה: "חיזבאללה מנצל את השקט כדי להתעצם" ● לארה"ב הגיע מידע מודיעיני: חמאס מתכנן לרמות ולא להתפרק מנשק ● קושנר הזהיר את ח'ליל אל-חיה: אם התהליך ייפסק, לא נבלום את ישראל ● עדכונים שוטפים

בית סנדיסק כפר סבא / צילום: איל יצהר

המניה זינקה ב־3,400% בשנה. זה לא הספיק כדי למנוע העברת פעילות להודו

לגלובס נודע שיצרנית שבבי הזיכרון סנדיסק, פיטרה עשרות ממרכז הפיתוח בכפר סבא ● המהלך מגיע על רקע העברת פרויקט מרכזי להודו ● בקרב העובדים מעלים שאלות על העיתוי: חודשים ספורים לפני יציאתה לדרך של תוכנית חדשה לרכישת מניות החברה בהנחה משמעותית

בינה מלאכותית מוטמעת ברובוט כלב / צילום: ap, Joan Mateu Parra

הקפיצה הגדולה הבאה של הבינה המלאכותית היא אל העולם האמיתי

מהנדסים ומשקיעים מסתערים על "מודלים של העולם", המכונים גם "מודלי פעולה גדולים", בתקווה לחולל בתחום הרובוטיקה את המהפכה ש־ChatGPT חולל בכתיבה ובתכנות

רקטות חלל, מוצגות בהאיקואו שבמחוז האינאן בדרום סין, היום / צילום: ap, Ng Han Gua

חימוש לוויינים: הלחימה העתידית עשויה להתרחש מחוץ לאטמוספירה

בארה"ב שמים את נושא החלל ההתקפי בראש סדר העדיפויות של וושינגטון, וגם בישראל יש מי ששואף שנהיה מדינה "מובילה בתחום החלל ההתקפי" ● על מי מאיים ראש נפץ גרעיני בחלל, ולמה סין יותר מפחידה את ארה"ב מאשר רוסיה?