גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קיבלתי מתנה. נתינה זה דבר שלא דורש ממני כלום. זה ממלא אותי, מחזק אותי"

מירי בלבול מארחת את חבריה לארוחת ערב בביתה, ומשחזרת איך הקימה בית ספר להלבשת בתים ● על הדרך היא גם מעצבת דירות לנערים שנפלטו מהבית, ולנשים שיצאו ממעגל הזנות

כמה הצטערתי שהחשיכה ירדה לפני שהגעתי לביתה של מירי בלבול ברעות. כמו כל תל אביבית כמהתי לפיסת נוף, לקו רקיע נקי מבניינים. החצר האחורית של הבית פרשה ידיים לקראתנו. לא תחומה בגדר חיה, לא בקיר בטון אופנתי ואף לא בחומת ברזל עאלק טרנדית. לא. נוף מונח מקצה לקצה, הנה הרי ירושלים מנומרים בנצנוצי אורות, איזה צל צלו של מסגד באופק, ויללת תנים שליוותה את ההתכנסות, עד שהם נרגעו (וגם אנחנו).

בעלת הבית היא גם בעלת בית ספר שמכשיר תלמידים בהלבשת בתים, שהוציאה לאחרונה ספר המתעד מהפכים בדירות הקולטות בני נוער שנפלטו ממסגרות. אפשר היה לצפות שהבית שלה יהיה הכי טרנדי, הכי אופנתי ועכשווי ומודרני. ולא כך. מירי בלבול שומרת בביתה על סגנון אישי, חם, הכי לא קורבן עיצוב. שני שולחנות עץ מהוהים, בסגנון שאבי-שיק, חוברו להם יחדיו בקצה הגינה, עם כיסאות עץ כפריים נוחים וגדולים. על מצעיות (פלייסמטס) מחבל בגוני שחור וטבעי הונחו צלחות קרמיקה שחורות ומעליהן קעריות יפהפיות עם אלמנטים גרפיים בשחור לבן, מפיות שחורות, עציצי תבלין בלב השולחן, קנקני מים בשילוב של זכוכית וחבל, נרות, ומאחור: גרלנדה ספרטנית של שרשרת מנורות פשוטות. התמהיל הזה יוצר קסם של פשטות חמימה ולא מתאמצת, לצד תשומת לב והידור בפריטים - וכאן מונחת אבן היסוד בהום סטיילינג: קחו תשתית חפה ופשוטה והפיחו בה סגנון.

בלבול מתרוצצת בין המטבח לחצר, מוזגת יין ואצה למטבח, ושוב ושוב. האנרגיה שלה משרה על כולם אווירת עליצות חמה, וגם כשכולנו מתיישבים למנות הראשונות - היא עומדת. מרימה גביע ומודה בהמון חום ואהבה לכל חבריה שהתכנסו ובאו. מציעים לה כיסא: שבי, מירי. אבל האנרגיה אינה יודעת מנוח, ומירי מציגה את חבריה אחד אחד, ומשרטטת את התחנות בביוגרפיה שלה דרך כנופיית החברים.

האורחים שלה באים כולם מעולמות העיצוב, האופנה, האוכל - זה חלק מתפיסת העולם של המארחת, תפיסה הוליסטית שמאמינה שעקרונות היופי חלים על העולמות האלה. אבל הסיפור המעניין שייך לורה, השכנה שלה.

"הגעתי לרעות לפני 27 שנה. הייתי נגדת בצבא, ולרעות התקבלו רק קצינים בכירים. הגשנו בקשה, והייתי בלחץ להתקבל. פניתי למפקד שלי בצבא, והוא אמר לי: תבטיחי לי ארוחה בבית, ואני מבטיח לך להתקבל. וכך היה! ואז הגיע שלב הגרלת הבתים, קיבלנו את הדגם הבסיסי - בית קטן עם 3 חדרים. האדם הראשון שקיבל אותי ביישוב הייתה ורה גולדנברג אורן, שהייתה בוועד של רעות, הנדסאית בניין בחיל האוויר שעברה הסבה מקצועית לאחות בטיפול נמרץ לב, וכיום היא בעיקר עוסקת ביוגה ומטיילת בעולם. היא גם לימדה אותי לבשל, איך להכין אוכל ביד קלה".

המנות הראשונות על השולחן: סלט סלק עם גבינת עיזים, פיסות סשימי דג לברק מסודרות ביד אמן על פלטת צפחה, כרוביות עם כיפה ירוקה פציחה של עשבי תיבול ופיסטוקים, סלט חסה וענבים, חצאי קישואים עם קרעי מוצרלה על גבם הירוק והפריך. המארחת הכפילה כמויות - וכל צד של השולחן קיבל מכל הטוב הזה. התיבול נעשה ברגע האחרון, וכל המנות שמרו על טריות כיפית.

"כשהשתחררתי מהצבא", ממשיכה בלבול, "נרשמתי לקורס סטיילינג בעבודי. לילך אלגרבלי הייתה אחת המרצות, ורק כשהתחלתי ללמוד הבנתי שאני בעצם בקורס אופנה. נשארתי". גם את שירלי גליק היא הכירה באותם לימודים. גליק, מאז ימיה ככתבת בגיא פינס, עוסקת בסגנון אופנה ומרצה על סטיילינג. לילך ושירלי מסכימות שמירי היא המקרה הקלאסי של תלמידה שעלתה על המורה.

"עיצוב הוא הרבה יותר מאשר חלל נאה". מירי בלבול בביתה / צילום: רמי זרנגר

לחבר את החדר לחיים

ההיכרות עם גילי סיוון, עיתונאית אופנה, סטייליסטית ואוצרת תערוכות בתחום, הייתה טבעית, על סטים של הפקות אופנה. סיוון, שמשלבת בעבודתה תרומה לקהילה, מצאה בבלבול את אותם יסודות המשלבים הצלחה עם פעילות חברתית. "אלוהים נתן לי מתנה. נתינה זה לא דבר שדורש ממני כלום", היא אומרת בהתרגשות, "זה ממלא אותי, מחזק אותי ומתגמל אותי.

"יש רגעים קשים, כמו הפרויקט שבו עיצבנו דירות לנשים שיצאו ממעגל הזנות. אנחנו יושבות עם הנשים, שומעות על העבר שלהן, על החלומות שלהן, ומעצבות לכל אחת חדר בדמותה. באחד מהקורסים האחרונים ניגשה אליי בחורה והודתה לי על החדר היפה שעשינו לה - היא עזבה בית לא מתפקד ובמשך שנים גרה מתחת לגשרים, התחממה מפרוות חתולים מזדמנים - ופתאום יש לה חדר משלה".

את בית הספר להום סטיילינג פתחה לפני שש שנים. עבודת הסיום של כל מחזור היא פרויקט חברתי, כמו דירות לילדים שהוצאו מבתיהם, וחדרים לחיילים בודדים ולנשים שנחלצו ממעגל הזנות. "אנחנו פוגשים את הצעירים, שומעים מה הם חולמים ויוצאים לעצב", היא מספרת. 60 חדרים כאלה היא כינסה בספר שיצא לאחרונה, ‘חדר משלהם’, שכל ההכנסות מממכירתו יחזרו לחברה. "עיצוב הוא הרבה יותר מחלל נאה. הוא יכול לשנות חיים, לעטוף ולחבק, למלא באנרגיה טובה. ואת זה אפשר לעשות בתקציב נמוך". את קרני כנען, בעלת רשת חנויות לעיצוב הבית, היה לה קל לגייס. "בכל פרויקט שיוצא לדרך אני מרימה טלפון לקרני, ומיד מקבלת כל מה שצריך. ממש לאחרונה עיצבנו מחדש את החדר של תאיר ראדה ז"ל. אמא שלה רצתה להפוך את החדר לנעים, ויחד עם זה שלא יהיה עצוב, שלא יהיה חלל זיכרון. חיברתי את החדר לחיים, כפי שהבנתי שתאיר רצתה, והכנסתי הרבה ירק שמסמל את החיים".

גל גאון, אדריכל ובעלים ואוצר של גלריית טאלנט לעיצוב עכשווי במרכז תל אביב, הוא החבר הכי רענן של בלבול - קשר שנוצר אחרי שהביאה אליו לפגישה מעצב מוצר ממרוקו.

כשפרצה מלחמת צוק איתן, לבלבול היה קשה לעמוד מנגד והיא הובילה את פרויקט צו 8 - שבסופו עוצבו למעלה מ-120 חדרים לחיילים. "גייסתי 250 מעצבות, פנינו למשרדי הרווחה והגענו לחיילים נזקקים. הכול היה מתרומות של ספקים שלי. זה היה פרויקט אלוהי!".

אומרים על הסגנון בארץ שהוא חקייני, שאין כאן תרבות עיצובית עמוקה.

"אנחנו מדינה צעירה, ואני יכולה לומר שתרבות העיצוב הולכת ומתפתחת. אנשים נוסעים לחו"ל, רואים הרבה, מקבלים השראה. אז נכון שיש כאן חקיינות, אבל זה נמצא בכל מקום בעולם. אני נוסעת מדי שנה לתערוכות בפריז, מילנו, ניו יורק, ולאחרונה גם לבוקרשט, ויכולה לומר שלא בכל שנה צצה מגמה עיצובית חדשה שתכבוש את העולם. להיפך, זה דומה מאוד, אין פריצות דרך".

רומניה? אני משתוממת. "כן, יש שם שבוע עיצוב מאוד מעניין, רוח חדשה ומסקרנת. אפילו נתתי שם הרצאה לאחרונה. זה מדרבן אותי לשכלל את האנגלית שלי, כי אני רוצה לחזור לשם עם כמה רעיונות".

"זו המנה שזכתה למחמאות גדולות בתוכנית ‘מאסטר שף’, והכניסה אותי לשופטים". מעורב דגים של מירי בלבול / צילום: רמי זרנגר

מוח קודח חלומות

1,500 סטודנטים להום סטיילינג היא הכשירה עד כה בבית הספר שלה. לא מכבר נפתח סניף בצפון, במושב רגבה. "אני מלמדת ומלווה את הסטודנטים עד קו הגמר", היא מספרת. בלבול התזזיתית שוב נעלמת, וניחוח המנה העיקרית עולה מהמטבח. היא מפתיעה אותנו במנה שהעבירה אותה את מבחן הכניסה ל’מאסטר שף’: מעורב דגים מוגש עם פיתה תוצרת בית וסלט עגבניות חריף. "התקשרו אליי מהתוכנית והציעו לי. הלכתי בסבבה, בלי ציפיות, ועשיתי את המנה הזאת. אייל שני אמר שזו מנה מאוד ישראלית וחיים כהן אפילו אמר שהיא גאונית. מה הסוד שלה? זה טייק אוף על מעורב ירושלמי, עם בצל מקורמל שהוא לא מתוק, אלא חמוץ חריף".

זו מנה נהדרת. טרייה ופריכה, עם פיתה חמימה שתפחה במחבת. הסלט מוסיף עקצוץ של חריפות - וביחד יש מחול טעמים ומרקמים נהדר. אחרי שעברה את האודישנים ועברה לשלב הבא היא יצרה מנה ששומרת על הרוח הישראלית המקומית עם צביטה של עכשוויות: ארטישוק ממולא בבשר עם רוטב לימון ופיסטוק, שהוגש בצלחת מרוקאית יפה.

הגישה שלה בבישול היא כמו בהום סטיילינג. התבלינים הם אלה שנותנים את המגע הסופי. חומרי הגלם הם אבני היסוד. ההנאה שלה מהיצירה ומהצילחות (כן, מילה לא חיננית), היא אותה הנאה. הבן שלה, אליאור, הוא בעל מסעדת ALENBI בניו יורק, והיא התלבטה איתו לגבי התפריט של האירוח שלנו. הבן השני, עמית, בהייטק. לקינוח היא מציגה פאי פיסטוק משובח ועוגת לימון טעימה להפליא. אמנות, אוכל, עיצוב, אופנה - הכול משמש בערבוביה בחייה של מירי בלבול. בתזזית וברעב, המוח קודח חלומות, עם כל אחד מהיושבים סביב השולחן היא זוממת ליצור פרויקט. זה יקרה.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק