גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובמבר כבר כאן: כך תשתתפו בחגיגת הקניות עם מינימום פגיעה בסביבה

רצף אירועי הקניות בסוף השנה גורמים לנו הנאה רגעית, אך יש להם השלכות חברתיות, סביבתיות וכלכליות • מהייצור הזול שפוגע בארצות העולם השלישי, שקיות הפלסטיק שאי-אפשר למחזר ועד נזקי השילוח המהיר • איך לנצל את המבצעים וגם למתן את ההשפעה על הסביבה?

מסוע חבילות ממיין חבילות מאתרי קניות אונליין / צילום: דוברות דואר ישראל
מסוע חבילות ממיין חבילות מאתרי קניות אונליין / צילום: דוברות דואר ישראל

עוד לא הספקנו להתאושש מחגי תשרי, והנה לפנינו חודש נובמבר גדוש החגים: חגי הקניות. חגיגת רשת שאליה מצטרפות לעתים גם החנויות הפיזיות כדי לא לפספס את הגל העולה של גיהוצי האשראי והרכישות, ומודעות הניבטות אלינו מכל עבר ומדרבנות אותנו: קנו עכשיו, רק היום. זה מתחיל ממש הערב (ד'), עם שופינג IL, וממשיך לאורך החודש עם יום הרווקים הסיני, בלאק פריידיי, סייבר מאנדיי, ומשם למבצעי חג המולד. אם תרבויות שונות חוגגות חגים מסורתיים מקומיים, תרבות הצריכה מגבשת את האנושות כולה סביב חגי הקניות הבינלאומיים, שהפכו פופולריים בשנים האחרונות לנוכח התפתחות זירת המסחר האלקטרונית.

אנו קונים ברשת יותר מתמיד לאורך השנה כולה, אך נובמבר-דצמבר רושמים שיא גלובלי של פעילות רשת צרכנית. שירות הדואר האמריקאי, לדוגמה, ביצע בשנה שעברה 850 מיליון משלוחים בין חג ההודיה ליום השנה האזרחית החדשה - כ-15% מכל חבילות השנה בתוך כחודש. על-פי דוח צרכנים שערכה חברת האנליטיקס אדובי, חמישה מימי הקניות העמוסים ביותר בשנה ברחבי העולם מתרחשים בתאריכים 26-21 בנובמבר. ובצד השני של העולם, לפי הערכות משרד הדואר הסיני, השנה צפויה עלייה של 35% במספר החבילות בהשוואה לשנה שעברה - שבה שונעו יותר ממיליארד חבילות שנרכשו ביום הרווקים הסיני. ואל מול בוננזת הקניות המקוונת, לא רבים מאיתנו עוצרים לחשוב על ההשלכות הסביבתיות של אותה חבילה העושה כעת את דרכה הבין-יבשתית אלינו הביתה.

ישראל לא נשארת מאחור גם בתחום הזה, אף שהרכישות המקומיות בסחר המקוון עדיין בתחילתן. אך יחד עם זאת, הישראלים קונים יותר ויותר ברשת. בשנת 2018 הוזמנו באמצעות דואר ישראל 65 מיליון חבילות, וכעת מעריכים כי בשנת 2019 יוזמנו כ-70 מיליון חבילות. ביום הרווקים הסיני בשנה שעברה, ישראל הייתה בין עשרת המדינות שהזמינו הכי הרבה פריטים ביחס לגודל האוכלוסייה.

הפריטים שאנחנו קונים הופכים לחד-פעמיים

להמתין לחגי קניות בשביל לרכוש מוצר שאנחנו רוצים או צריכים בהנחה, זה לא דבר רע. הבעיה מתחילה בכך שחגי הקניות דוחפים אותנו לקנות מוצרים זולים שאנחנו לא צריכים ותוחלת חייהם קצרה. לקניות הזולות ברשת יש השלכות סביבתיות וחברתיות: זיהום הקרקע והמים, שימוש בחומרים נחותים וניצול משאבי הטבע, שלא מצליחים להתחדש ולעמוד בקצב הצריכה שלנו. הייצור עצמו מתבצע לרוב במדינות עולם שלישי - הרחק מהעין המערבית, במפעלים ללא פיקוח סביבתי ובתנאי העסקה פוגעניים.

עוד לפני השינוע ושילוח הפריטים שרכשנו, נדרשת אריזתם; לעתים רבות בניילון על ניילון, ולא אחת אותו ניילון עוטף קופסת פלסטיק, כשכל אלה נדחסים לתוך קופסת קרטון המרופדת בניילון נוסף או גזרי נייר. ההערכות הן כי נדרשים כ-2 מיליון עצים כדי לייצר מיליארד קופסאות קרטון. ארגזי קרטון העטופים בסרט דביק אינם ניתנים למיחזור ונותרים להתפרק במזבלות במשך שנים רבות.

כשאנחנו ניגשים לאתרי הקניות, לא אחת אנחנו קונים מוצרים נוספים שלא תכננו מראש לרכוש. בעבר, אם הוגבלנו על-ידי מספר החנויות בעיר, כעת העולם כולו הפך לכפר גלובלי קטן של שופינג בהישג יד. "רכישה און-ליין היא בעלת השלכות סביבתיות רבות. ראשית היא כוללת צריכה יתר; אתה גולש באתר ולוחץ על כפתור וקצת מנותק מהעולם של מה אתה צריך וכמה ולמה. סביר שתרכוש מוצרים זולים יותר באיכות נמוכה יותר שיתקלקלו מהר יותר או יישברו בקלות או יוצרו מחומרים ללא השגחה ובייצור לא מוקפד", אומרת ד"ר נטע ליפמן, מנכ"לית האגודה הישראלית לאקולוגיה ומדעי הסביבה.

לדבריה, "במקום לרכוש תוצרת מקומית שהשינוע שלה פשוט וחסכוני, אנחנו רוכשים מוצרים מיבשות אחרות שצריכים לחצות ימים ויבשות על-מנת להגיע אלינו. מעבר לכך, האריזה במוצרים הנרכשים און-ליין מייצרת פסולת רבה שלא נצרכת לרוב ברכישה רגילה, כשהמון-המון פלסטיק וניילון מיוצרים רק לצורך שינוע בטוח".

אנחנו רוכשים מגוון מוצרים - קטנים כגדולים. בין אם מדובר במטען לטלפון, בבגד חדש או במכשירים אלקטרוניים, פעמים רבות מבצעי הרשת יובילו אותנו לרכישת יתר של מוצרים בעלי אורך חיים קצר, באיכות חומר ירודה. זילות המוצרים וקלות הרכישה גורמות להקלת ראש בהשלכתם, וכתוצאה מכך יותר מוצרים מושלכים מהר והופכים לפסולת. לא מפתיע, אם כן, שאנחנו ממהרים לזרוק אל האשפה את פרטי האופנה המהירים, שהופכים לעתים לחד-פעמיים. ממחקר שערכה קרן אלן מקרתור מעריך כי מטען משאית עמוס בטקסטיל מושלך לאשפה בכל שנייה. בנוסף למשאבים הנדרשים לייצור הבגדים הללו - בהם מים, גזי חממה ועוד, הפריטים שאנחנו ממהרים לזרוק מכילים לעתים קרובות סיבי פלסטיק, הנותרים לזהם את הסביבה ואת האוקיינוסים זמן רב אחרי שסיימנו את השימוש שלנו בבגד.

אריזות הפלסטיק או מוצרי הפלסטיק שאנחנו רוכשים לעתים גודשים את המזבלות ולא מובאים לרוב למיחזור. 381 מיליון טון של פלסטיק מיוצרים בשנה: 55% מהם מסיימים במזבלות, 25% נשרפים ופולטים גזי חממה, ועד 20% מובאים למיחזור. מאז המצאת הפלסטיק ועד היום, מוחזרה רק 9% מהכמות שיוצרה במצטבר. סקטור האריזות משתמש ב-42% מהפלסטיק המיוצר בעולם, וייצור הפלסטיק צפוי להכפיל את עצמו בשני העשורים הבאים, אם דפוסי הצריכה שלנו לא ישתנו, ולהזיק מאוד לכדור הארץ.

מחקר שפורסם השנה מצא כי כאשר נחשף פלסטיק לשמש, הוא מייצר מתאן ואתילן - גזי חממה עוצמתיים. פוליאתילן בצפיפות נמוכה, החומר, המשמש לייצור שקיות, עטיפות פלסטיק, ניילון נצמד ועוד הוא סוג הפלסטיק הפולט את גזי החממה הרבים ביותר. גם מוצרים שמיהרנו לרכוש והופכים במהרה לפסולת אלקטרונית, מכבידים על הסביבה; ממצאי האו"ם מראים שרק כ-20% מהפסולת האלקטרונית ממוחזרת, וכאשר פסולת אלקטרונית מגיעה למזבלות, קיים פוטנציאל לדליפת חומרים רעילים כמו עופרת וכספית לאוויר, למים ולאדמה.

שינוע המשלוחים גם הוא הליך בעל השלכות סביבתיות, ו"מהפכות השילוח" האחרונות אינן מבשרות טובות לסביבה. מניתוח שערכה בשנה שעברה מעבדת האקלים של אוניברסיטת קליפורניה נמצא כי משלוח של יומיים, כמו זה שהועמד בחינם לחברי אמזון פריים, הותיר טביעת רגל פחמנית גדולה יותר מאופציות איטיות יותר שנשלחו במשך שבוע. הסיבה לכך היא ששילוח המשנע פריטים לדלתכם מהר דורש משאיות רבות יותר המונעות באמצעות דיזל ולא אחת חוזרות ריקות. כשיש לבית העסק מרווח זמן, הוא יכול להמתין ולמצות את שטח המשאית, אך כשהשעון מתקתק - תחבורה רבה יותר נשלחת לכבישים. מגמה נוספת המתרחבת, היא האפשרות להזמין לבית הצרכן פריטים רבים, לבחור מה שרוצים ולהחזיר את היתר לחברה. תהליך זה מייצר כמויות גדולות של אשפה, ושינוע יתר של תחבורה המונעת על דלק של עודף צריכה.

"שיח הפסולת מסתיר הרבה מידע מהציבור"

כ-95% מהרכישות של הישראלים הן בסכום נמוך מ-75 דולר - כדי להימנע מתשלום המס - מה שעלול אולי להעיד על טיבם של הפריטים. בסקר שביצעה לאחרונה פייפאל בקרב צרכנים ישראליים, 65% מהנשאלים מודים כי מוצר שנמצא בהנחה יעודד אותם לקנות אותו, גם אם לא תכננו לעשות זאת מראש, 40% מתכוונים להגדיל את כמות הרכישות שלהם ברשת, מהם 62% יעשו זאת באתרים סיניים. כשמדובר במוצרים זולים, כמעט חד-פעמיים, הם הופכים לפסולת הדורשת טיפול. 80% מהפסולת שלנו מועברת להטמנה, ללא מיון, ללא מיחזור או טיפול.

"ישראל היא אחת המדינות הצומחות ביותר בתחום הסחר המקוון, אחת המדינות שמזמינים בה הכי הרבה פריטים לנפש", אומרת נוי קדם, סמנכ"לית תקשורת בדואר ישראל. "התקופה המשמעותית ביותר מבחינת צריכה, היא בחודשים נובמבר ודצמבר, שבהם חלים חגי הקניות".

השנה, מעריכים בדואר ישראל, יוזמנו בחודשי הקניות 14.5 מיליון חבילות - גידול של 7% מול תקופה מקבילה אשתקד, אז הוזמנו 13.5 מיליון חבילות. הגידול המשמעותי הוא גם במשקל החבילות; אם בשנת 2018 נמסרו חבילות במשקל 3000 טון בתקופת חגי הקניות, ב-2019, צפויה החברה לחלק חבילות במשקל שיא של 3,600 טון (עבור חודשיים בלבד). הגידול המשמעותי בנפח החבילות מעיד על כך שהצרכן הישראלי עובר לרכוש מוצרים גדולים כמו מוצרי חשמל ועוד.

לגידול במשקל החבילות יש משמעות לוגיסטית-סביבתית; אריזות גדולות יותר ואתגר שינוע גדול. דואר ישראל מעידים על כך ששינוע מהיר של פריטים גדולים וכבדים הוא מאתגר, וכולל החלפת צי הרכב ברכבים מסחריים גדולים יותר וכן הגדלת צי המשאיות, החלפת המחסנים למחסנים גדולים יותר, ועוד.

ריבה ולדמן, דוקטורנטית לניהול פסולת ומנהלת המרכז לחינוך סביבתי בפארק המיחזור חירייה, רואה מדי יום את ערימות הפסולת הגדולות שתרבות הצריכה שלנו מייצרת. "שיח הפסולת מסתיר הרבה מידע מהציבור. קחי לדוגמה את "קמפיין הקיימות" של H&M. הם מעודדים אותך להביא שקית של בגדים ישנים, אבל כדי לתת לך בחזרה קופון הנחה שתוכלי לקנות שוב בחנות שלהם. אז מה עשינו בזה? מה עושים עם הבגדים האלה? במקרה של H&M זה נוסע למרכז לוגיסטי, משם לנתב"ג, משם עולה למטוס לאירופה, ומשם טס שוב ומגיע למדינות עולם שלישי, בעיקר לאפריקה. משאיות שלמות של בגדים פורקות שם טונות של טקסטיל ותעשייה מקומית שלמה של תופרות ואורגות נמחקה. בנוסף לזיהום שהשארנו על פני כדור הארץ, השארנו אנשים בעולם השלישי בלי עתיד ובלי עבודה".

"חגי הקניות" הם דבר יחסית חדש, ששורשיו בתרבות האמריקאית.

"חבל מאוד שמסורות שהיו יפות בארץ ואופייניות לחברה שלנו מחקות את החברה האמריקאית. חנוכה, החג הקרוב הבא, היה חג של התכנסות משפחתית והפך להיות חג של מתנות. כל יום יש הדלקת נר, מוזמנים למישהו אחר ומביאים מתנות. היה לנו ט"ו באב, שבו יוצאים זוגות אוהבים לטבע, ועכשיו יש לנו בישראל גם את וולנטיינס. עוד חג קניות. חג הפסח, שסימל התרגשות וניקיון - הפך להיות חג קניות. המעוז היחיד שלא נכבש בארץ זה יום הזיכרון.

"אם בנובמבר הקרוב יש לציבור צורך לצאת שוב למסע של שופינג מטורף, כנראה שכל מה שנרכש בנובמבר בשנה שעברה נזרק או נמאס עלינו, וסימן שאנחנו צריכים למלא את החיים שלנו מחדש. אולי אנחנו צריכים להתחיל למלא אותם בחוויות במקום בחפצים. בכל שנה אנחנו מקימים בחירייה את 'יום ללא קניות', יום שאותו מקדישים בכל מקום לבילוי עם האנשים הקרובים ולא לקניות".

ממה מורכבת היום הפסולת שלנו?

"הרכב הפסולת שלנו השתנה. אם עד לפני עשור 40% מהפסולת שלנו הייתה אורגנית, היום רק בסביבות 30% הוא אורגני. יש לנו הרבה יותר קרטון, אריזות, פלסטיק. מדברים על ללכת לקניות עם שקית בד כדי לחסוך פלסטיק, אבל היום - תזמיני אוזניות בדואר ותראי בכמה שקיות ואריזות הן יגיעו. לרוב משלוחים מגיעים בקרטון מעורב בפלסטיק, שני חומרים מודבקים, שאי-אפשר למחזר. צרכנות-יתר משנה את הרכב הפסולת שלנו. פסולת הנייר למשל קטנה, אבל יש לנו הרבה יותר 'נייר אמזון' - קרטונים גדולים שדורשים טיפול אחר, היערכות אחרת והקצאת משאבים. טיפול בפסולת הוא דבר מורכב". 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים