גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשטראמפ הפציר במושל קנטאקי: "אסור לך להרשות לזה לקרות לי"

אבל זה קרה לו ● מפלגתו של הנשיא נוצחה אתמול בבחירות, שם ובמדינת וירג'יניה, בסימן מבשר רעות לסיכוייה בשנה הבאה ● מדוע הגאות הכלכלית אינה עוזרת לו? אולי מפני שרוב האמריקאים אינם מרגישים בה, לפי סקר חדש

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומושל קנאטקי מאט בווין / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומושל קנאטקי מאט בווין / צילום: רויטרס

הרפובליקה האמריקאית הסדירה את חייה הפוליטיים לפני 230 שנה עם תיאבון אלקטורלי עצום. היא החליטה לבחור יותר בעלי כהונות, לעתים יותר קרובות, ממה שנבחרו, או נבחרים, כמעט בכל מקום אחר. האמריקאים בוחרים אפילו שופטים ותובעים ומפקחי משטרה ויושבי ראש ועדי הורים; והם כמובן בוחרים מושלי מדינות ובתי מחוקקים לכל אחת מן המדינות.

מסורת, הקשורה בהרגליה של חברה חקלאית בהתאם לתאריכי הקציר והזריעה, הפכה את יום שלישי הראשון של חודש נובמבר ליום הבחירות של אמריקה. יש גם מועדים אחרים, אבל הבחירות החשובות ביותר נערכות ביום הזה.

באמריקה בוחרים את הנשיא אחת לארבע שנים, את בית הנבחרים הפדרלי אחת לשנתיים, סנאטורים אחת לשש שנים, מושלי מדינות אחת לארבע שנים. יש אפוא באמריקה בחירות כלליות ומה שמכנים "בחירות של אמצע קדנציה" (mid-term). אמצע-הקדנציה האחרונות, בדיוק לפני שנה, הנחילו לדמוקרטים את השליטה בבית הנבחרים, ואיפשרו את הליכי האימפיצ'מנט הננקטים עכשיו נגד הנשיא טראמפ.

לאמריקאים יש גם בחירות של "רבע קדנציה" (הכינוי הוא שלנו, לא שלהם), בשנה השלישית של כהונת הנשיא. בניגוד לאמצע הקדנציה הן מוגבלות מאוד גיאוגרפית, וממילא מעוררות פחות עניין. אבל הן משגרות רמזים על הבאות. בחירות של רבע קדנציה בישרו רעות למפלגה הדמוקרטית בימי הנשיא אובמה ב-2009 וב-2013, ובישרו רעות לרפובליקאים ב-2017.

אתמול היה יום רבע הקדנציה, והנשיא נחל שתי מפלות, שאין צורך להפריז בחשיבותן, אבל גם אין מקום להמעיט ממנה.

"הסוציאליסטים הרדיקליים בוושינגטון"

בזמן כתיבת הרשימה הזו נראה שמפלגתו איבדה את כהונת המושל במדינת קנטאקי, בגבול שבין המערב התיכון לדרום. זו מדינה אולטרה-שמרנית, שטראמפ ניצח בה בהפרש עצום (30%) ב-2016. זו מדינתו של מיץ' מקונל, מנהיג הרוב הרפובליקאי בסנאט.

הפרש ניצחונו של המועמד הדמוקרטי, אנדי בשיר, על המושל הרפובליקאי מאט בווין הוא קטנטן, בערך 5,000 קולות מתוך 1.44 מיליון. מספר מפתיע של התמודדויות אלקטורליות בארה"ב מסתיים בניצחונות כל כך דחוקים עד שאפשר להמשיל אותם להטלת מטבע.

אבל התוצאה בקנטאקי מעניינת אותנו היום מפני שהנשיא טראמפ טרח בכבודו ובעצמו להגיע למדינה הזו שעות אחדות לפני פתיחת הקלפיות. הוא ערך עצרת המונים, והשווה בה את המועמד הדמוקרטי ל"סוציאליסטים הרדיקליים בוושינגטון", הזוממים לגזול ממנו את הנשיאות. הוא ניסה לשוות נופך ארצי לבחירות שהן מעיקרן מקומיות. הוא הפציר ברפובליקן לנצח, מפני ש"אם אתה תפסיד, הם יגידו שטראמפ נחל את התבוסה הגדולה ביותר בתולדות העולם. אסור לך להרשות לזה לקרות לי". זה קרה "לו", ואין אפוא מנוס מלדבר על כישלונו.

אפשר גם לדבר על הצלחתו של המנצח הדמוקרטי לגייס קולות בפרוורים של המעמד הבינוני. קולות הפרוורים נחשבים מפתח לניצחון דמוקרטי בבחירות לנשיאות. בזכותם הדמוקרטים השתלטו לפני שנה על בית הנבחרים בוושינגטון.

קולות הבינוניים מן הפרוורים הנחילו אתמול ניצחון גדול לדמוקרטים גם בבחירות לאסיפה המחוקקת של מדינת וירג'יניה, הסמוכה לבירה וושינגטון. וירג'יניה הייתה לפנים מדינה שמרנית ימנית מאוד. בה הייתה עיר הבירה של מדינות הדרום בזמן מלחמת האזרחים, והפרדה גזעית נמשכה בה מאה שנה אחר כך. היא פנתה בכיוון ליברלי יותר בעשר השנים האחרונות. אבל הרפובליקאים הוסיפו להחזיק בשני הבתים של אסיפתה המחוקקת. הם איבדו אותם אתמול.

מדוע אנחנו צריכים להתעניין בפוליטיקה של וירג'יניה? קודם כול מפני שהיא שימשה שבשבת רוחות בשנים קודמות של "רבע קדנציה". יתר על כן, ערב ההצבעה סר אליה סגן הנשיא מייק פנס, וקרא לה לשלוח "מסר לאמריקה" של תמיכה בטראמפ ושל התנגדות להדחתו. רוב הווירג'ינים שלחו מסר הפוך בהחלט.

"הסקרים המזויפים" והכלכלה "הטובה ביותר"

אין קושי להניח שהנשיא ימצא תירוצים או נחמות. הוא אינו נוטה להודות בתבוסות, קל וחומר לקבל אחריות עליהן. אבל הוא יתקשה לטעון להצלחה. רבע הקדנציה לא סיפקה לו את התחמושת המבוקשת.

הבית הלבן מתמודד בשבועות האחרונים עם שיטפון של סקרים שליליים. הם מעמידים את הנשיא בגירעון פופולריות המגיע בחלק מן המקרים עד 15%. סקר של העיתון "וושינגטון פוסט" ושל רשת הטלוויזיה אי.בי.סי הראה השבוע, כי הנשיא היה מוכה שוק על ירך בידי כל אחד מחמשת הטוענים הדמוקרטים המובילים לנשיאות. ג'ו ביידן היה מביס אותו על פי הסקר בהפרש היסטורי של 17% (שלא נרשם דוגמתו זה 35 שנה).

תגובת הנשיא ואנשיו היא שהסקרים האלה "מזויפים", אפילו כאשר הם באים מרשת פוקס הידידותית. הם טוענים שהסקרים ה"אמיתיים" הם אלה המונחים על שולחנותיהם, בחדרי חדרים. הם קיוו שווירג'יניה וקנטאקי יקלו עליהם להוסיף ולבטל את חומרת הסקרים. זה לא קרה.

כמובן, סקרים הנערכים שנה לפני הבחירות לנשיאות אינם יותר מצילום מצב, העשוי לחזור ולהשתנות. אבל הם מסקרנים. מדוע זה נשיא, הטוען שהוא יצר את "הכלכלה הטובה ביותר מאז ומעולם", אינו מצליח לתרגם את השגשוג הכלכלי להצלחה פוליטית? זו שאלה חשובה מפני שאמריקאים נוטים להעניק לנשיאים תקופת כהונה שנייה. במאה השנה האחרונות היו רק שלושה יוצאים מן הכלל, והם יצאו מן הכלל בזמן משברים כלכליים. ממילא טראמפ היה צריך להיחשב למועמד טבעי לכהונה שנייה.

סקר שפירסם השבוע ה"פייננשל טיימס" בשיתוף עם מרכז מחקר כלכלי יוקרתי, קרן פיטרסון, מעניק תשובה חלקית. שני שלישים מן הנסקרים אמרו, שלא צמחה להם כל טובה מן השגשוג של טראמפ. זה נתון לא צפוי, הצריך להדאיג את הנשיא, מפני שהוא שומט לכאורה את הקרקע מתחת לאחת הטענות האפקטיביות ביותר שלו: "בין שאתם אוהבים את טראמפ או שונאים אותו, הוא מיטיב איתכם" (לא ציטוט ישיר, אלא פרפראזה).

ספר חדש, שעתה זה יצא בארה"ב, הנקרא "ניצחון האי-צדק", קובע, כי "בפעם הראשונה זה מאה שנה, שיעורי המס המוטלים על המעמד העובד גבוהים מאלה המוטלים על המיליארדרים". קיצוצי המס שהנהיג טראמפ בתחילת כהונתו נועדו להגיע אל כיסיהם של בעלי הכנסות בינוניות ונמוכות. כך הוא הבטיח לפחות. לא כן קרה. המס השולי על בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר עמד לפני 60 שנה על 53%. עכשיו הוא עומד על 23%. השכירים באמריקה משלמים 25%.

אלה מספרים שאינם מועילים לעניינו של הנשיא, אם כי קשה לטעון שמראית העין של אי-צדק היא כשלעצמה תמנע את בחירתו החוזרת. בוחרים בארה"ב אינם נוטים להעניש פוליטיקאים על כוונותיהם, אלא על מעשיהם. טראמפ יצטרך למצוא נוסחה חדשה לשווק את הפירוש שלו למעשיו, מפני שלפחות לפי שעה הנוסחה הקיימת אינה עובדת. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

אוטובוס של דן / צילום: Shutterstock

לידיעת חברי דן: זה הרווח הפנטסטי של בעלי השליטה

קבוצת ווליו-LBH של ווליו בייס, יאיר אפרתי, עופר לינצ'בסקי ושמעון בן חמו תפיק רווח מוערך של פי 5 (כ-2 מיליארד שקל) על השקעתה בחברת התחבורה הציבורית

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

הפגנת תמיכה בעם האיראני במינכן, אתמול / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

בנו של השאה קרא: "להתערב צבאית"; הפגנות ענק באירופה ובצפון אמריקה

הפגנות ענק לתמיכה בעם האיראני גם בצפון אמריקה: עשרות אלפים בלוס אנג'לס, סן דייגו וטורונטו ● מוקדם יותר נערכה הפגנת ענק במינכן ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● צה"ל תקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

בודקים את המיתוס. משולש ברמודה / צילום: Shutterstock

לא עב"מים: זה ההסבר לתופעת משולש ברמודה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: איך יכול להיות שבברמודה נרשמו כל־כך הרבה תאונות? למדע יש תשובות טובות

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

תחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הצפת ערך ענקית בתחבורה: השליטה בדן צפויה להימכר לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

הרוכשים הם שותפות בראשה עומד מנכ"ל דן, אופיר קרני, כלל ביטוח וזרועות ההשקעה הריאליות של לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות אינווסט ● בנוסף לפעילות התחבורה, הנכסים של דן גם כוללים גם זרוע נדל"נית שמקימה משרדים ומבני מגורים

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● בחברה הגרמנית בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תמחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה, ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

תקלה בשירות / צילום: Shutterstock, Ken stocker

תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט: "התקלה מיודעת ונמצאת בטיפול"

לקוחות ברחבי הארץ מדווחים הערב על תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט, שבגללה לא ניתן לצפות בשידורים ● מהוט מסרו כי התקלה נקודתית ונמצאת בטיפול

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

אילן רום / צילום: יוסי זמיר

"ישראל היא כבר לא מדינת אי": ראיון אופטימי עם מנכ"ל משרד האוצר

עם עבר של 25 שנים במוסד ותואר בארכיאולוגיה, אילן רום אינו מנכ"ל האוצר הטיפוסי ● למרות הביקורת על כך שהכנסת חוררה את חוק ההסדרים, הוא מתגאה: "מעולם לא עברו כל כך הרבה רפורמות בשנת בחירות" ● עם זאת, הוא מתריע שהציבור ישלם מיליארדים כ"מס פיצול" ● כך הוא נלחם בהון השחור, מגן על עצמאות אגף התקציבים ומקדם חזון להפוך למעצמת אנרגיה ומים ביום שאחרי

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המשלחת הישראלית באולימפיאדת החורף / צילום: Hassan Ammar, AP

מה משותף ללברון ג'יימס, ג'ורג' קלוני וג'סטין טימברלייק?

איזו מדינה הודיעה לאחרונה על יוזמה להנפקת דרכונים לגמלים שבשטחה, באיזה ענף באולימפיאדת החורף מתחרה השנה לראשונה נבחרת ישראלית, ואיך נקראת הרשת החברתית לבוטים של בינה מלאכותית? ● הטריוויה השבועית

צילומים: Shutterstock / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השוק מתחמם: המתחרות של אובר בוחנות כניסה לישראל

בזמן שהצעת החוק להסדרת שירותי הנסיעות השיתופיות כבר עברה קריאה ראשונה, חברות בינלאומיות ובהן בולט וליפט מקיימות גישושים ראשוניים עם משרד התחבורה ומתכננות ביקור בארץ ● לגלובס נודע שפנגו כבר בוחנת אפשרות לשיתופי פעולה ● במקביל היבואנים ממשיכים להוריד מחירים על רקע השקל המתחזק והדשדוש בביקושים ● השבוע בענף הרכב 

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022