גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לפני השטח: חוסר היעילות של הרשות לפינוי מוקשים

לפני תשע שנים יצאה לדרך ברעש גדול הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, אך כעת הטענות נגד אפקטיביות המיזם נערמות ● בקצב כזה פינוי הקרקעות צפוי להסתיים במאה ה-23 ויעלה 6 מיליארד שקל ● משרד הביטחון: אנחנו עובדים בסטנדרט גבוה מהמקובל בעולם

פינוי מוקשים ברמת הגולן /  צילום: משרד הביטחון
פינוי מוקשים ברמת הגולן / צילום: משרד הביטחון

בשנת 2011 הוקמה הרשות לפינוי מוקשים (רלפ"מ) תחת משרד הביטחון, כדי לפנות בשלב ראשון 100 אלף דונם זרועי מוקשים, אחרי שהילד דניאל יובל איבד את רגלו בפיצוץ בשנת 2010. אלא שבדיקת "גלובס" מעלה כי פעילות הרשות בעייתית ביותר - עד היום היא הוציאה 300 מיליון שקל ופינתה לפי הצהרתה רק כ-9,000 דונם (המספר האמיתי אפילו נמוך יותר). חוסר היעילות הזאת זועק לשמיים, במיוחד כשמשווים אותו לנעשה בעולם בתחום פינוי המוקשים.

המוקשים

המלחמות הרבות שידעה ישראל הותירו אחריהן אלפי שדות מוקשים לאורך הגבולות. ההערכות מדברות על מאות אלפי מוקשים שממשיכים לזהם שטחים עצומים. בשנת 2010 אמר מי שהיה אז קצין הנדסה ראשי, שלי משה, כי השטח הממוקש בישראל מוערך ב-200 אלף דונם, שטח גדול מירושלים ותל-אביב ביחד. השטחים הממוקשים מתמקדים בארבע אזורים שונים: רמת הגולן, הבקעה, הערבה ויהודה ושומרון.

לבעיית המוקשים בישראל יש השלכות רבות על הביטחון, הבטיחות, התיירות, החקלאות וכמובן הנדל"ן. הצורך בשימוש במוקשים היום לשם הגנה על הגבולות הצטמצם משמעותית. בידי צה"ל יש פתרונות טובים יותר, והשטחים הממוקשים מהווים היום בעיקר נטל ביטחוני וכלכלי.

מבקר המדינה כתב ב-2016 כי "המשימה הלאומית לפינוי שדות מוקשים היא בעלת חשיבות גבוהה בשל רמת הסיכון הנשקפת מהם לחיי אדם, ובשל הצורך האזרחי לייעד קרקעות יקרות ערך לשימוש מועיל. כיום קיימים במדינה מאות אלפי דונמים של שטחים ממוקשים או חשודים במיקוש, ועקב כך, בהיותם סכנה לציבור, הם מגודרים ואסורים לשימוש. אף על-פי כן נרשמים מדי שנה בשנה מקרים של כניסת אזרחים וחיילים לשדות מוקשים, וחלק מהם מסתיימים בפציעה, באובדן גפיים ואף במוות".

משבר המוקשים בישראל עלה למודעות בשנת 2010. בזמן בילוי משפחתי בשלג בפסגות הגולן, עלה דניאל יובל בן ה-10 על מוקש, נפצע קשה ואיבד את רגלו. דניאל התגייס למאמץ "הקואליציה לפינוי מוקשים ישראל" שהוקמה על-ידי ג'רי וויט, אזרח אמריקאי שאיבד גם הוא את רגלו בישראל כתוצאה מפיצוץ מוקש. הקמפיין הציבורי הצליח במהירות רבה ומפתיעה, ובעקבותיו נחקק "החוק לפינוי שדות מוקשים ושטחי נפלים" כבר בשנת 2011.

מטרת החוק נוסחה כך: "ליצור תשתית נורמטיבית לפינוי שדות מוקשים שאינם חיוניים לביטחון המדינה ולפינוי שטחי נפלים ולהכריז עליהם נקיים ממוקשים או מנפלים, לפי העניין, ברמת בטיחות מרבית לאזרחים, בהתחשב במחויבויותיה הבין-לאומיות של מדינת ישראל, והכול בפרק זמן קצר ככל הניתן". החוק קבע כי תוקם רשות לפינוי מוקשים (רלפ"מ) שתפעל במשרד הביטחון.

הרלפ"מ הוציאה עד 2018 יותר מ-275 מיליון שקל על פעילות פינוי המוקשים, אך הגיעה לתוצרים דלים במיוחד. הרשות הצהירה כי במשך כ-9 שנים פינתה כ-9,000 דונם בלבד מתוך כ-200 אלף הדונמים הממוקשים שבשטח ישראל. בפועל, ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי קיימת כפילות בהצהרות הרלפ"מ, וכי כ-3,000 דונם הם עבודות חוזרות ונשנות על אותם שטחים בערבה, באזור ספיר-עין יהב. העבודות החוזרות נדרשו עקב כשלים שנתגלו - מוקשים חיים שנמצאו בשטח, והן עלו לקופת המדינה יותר מ-120 מיליון שקל. כך יוצא שהנתון האמיתי של שדות מוקשים מפונים הוא כ-6,000 דונם, שגם הם מחושבים בצורה של יחידות מ"ר בשילוב עומק.

יש לציין כי גורם ברשות לפינוי מוקשים הכחיש לחלוטין את הטענות לחזרה על פינוי מוקשים בהיקפים כה נרחבים, ולדבריו מדוברות בעבודות שהופסקו באמצע בשל נטישת חברה באמצע הפרויקט וכן בשל גילוי צורך בהעמקת החפירה לאיתור מוקשים לאחר סיום הפרויקט.

רק לשם השוואה והבנת הפערים האדירים, ארגון MAG הבריטי, שפועל לפינוי מוקשים במדינות מתפתחות בעולם, הצהיר כי הצליח לטהר ב-2018 שטח של יותר מ-127 אלף דונם בעלות של כ-270 מיליון שקל בלבד. בנוסף, מחיר פינוי מוקשים בעולם עומד על 2-8 דולר למ"ר. בישראל המחיר עומד על כ-14 דולר למ"ר.

גורם העוסק בפינוי מוקשים בישראל ובעולם טען כי בפרויקטים שהוציאה הרשות למכרז, בכ-80% משטח שדה המוקשים לא היה ולו מוקש אחד. דוגמה קיצונית היא אתר ים המלח, שעלות הפינוי בו הסתכמה ב-30 מיליון שקל, אולם 100% מהשטח נמצא ללא מוקשים. בפרויקט אילת-באר אורה משנת 2016, פינו כ-460 דונם שבהם נמצאו 16 מוקשים, בעלות של 15 מיליון שקל.

בשנת 2017 בוצע פרויקט פיילוט לפינוי מוקשים באמצעות כלבים בערבה תיכונה. פרויקט זה נועד לבחון את יעילות הכלבים בגילוי מוקשים. השטח שהוקצה לפינוי פונה בעבר, אך לאחר הפינוי אותרו בו מוקשים מסוכנים. בשלבים מוקדים יחסית, התגלה כשל חמור בהפעלת הכלבים, שהותירו מאחוריהם מוקשים מסוכנים שכמעט גבו חיי אדם במהלך הפרויקט. לבסוף, השיטה הוחלפה בהפעלת כלים מכאניים והשטח פונה.

לטענת גורם שהשתתף בפיילוט הכושל, המדינה הוציאה מיליוני שקלים, בין היתר על הקמת מתקן ייעודי לאימון כלבים ועל הבאת כלבים "מיוחדים" מקמבודיה. לדבריו, בשטח של כ-220 דונם אותרו בסך-הכול 17 מוקשים. וכאמור, שטח זה כבר פונה בעבר.

יתר על כן, רוב השטחים שכבר טוהרו ונוקו ממוקשים, לא שוחררו לציבור בסופו של דבר. לטענת גורם הבקי בפרטים, מתוך כ-4,000 דונמים שפונו במרחב רמת הגולן ואזור עמק בית שאן, רק כ-90 דונם שוחררו לשימוש הציבור.

דוח מבקר המדינה משנת 2016 ציין כי מתוך שישה פרויקטים שהסתיימו על-ידי הרלפ"מ, רק אחד שוחרר לציבור, והוסרו הגדרות.

כך יוצא שבתשע שנות הרפל"מ ומאות מיליוני השקלים שכבר הושקעו בה, התקבלה תנובה דלה במיוחד. קצב פינוי המוקשים עומד כ-1,000 דונם לשנה, מתוכם כ-30% עבודות חוזרות, לצד הוצאות של כ-30 מיליון שקלים. המשמעות היא שאם לא יחול שינוי בהתנהלות הרלפ"מ, העלות הסופית של הפרויקט וניקוי כל 200 אלף הדונמים צפויה להגיע בהערכה מינימליסטית ל-6 מיליארד שקל ולהסתיים אי-שם סביב המאה ה-23.

המחשה נוספת לאי-יעילות הרלפ"מ נמצאת בפרויקט ב"ארץ המנזרים" שבערבה. בשנה החולפת בוצע שם פינוי מוקשים שהונחו על-ידי צה"ל לאחר מלחמת ששת הימים. שטח הפינוי חולק לשני פרויקטים שווים בין קבלן של הרלפ"מ לבין יחידת יהלום של ההנדסה הקרבית הצה"לית. בעוד שמשך הפינוי של הרלפ"מ עמד על יותר משנה, לטענת גורם בצה"ל - הצבא הצליח לסיים את הפרויקט בפחות מחודש.

כמו בכל תחום, גם לפעולות ניקוי המוקשים קיימת תקינה בינלאומית, שמטרתה לקבוע סטנדרט מקצועי הולם ואיכותי. הרגולטור הבינלאומי בעניין הוא Geneva International Centre for Humanitarian Demining. תקן הפינוי העולמי הוגדר על 99.65% פינוי מוקשים מתוך השטח. לדברי מנהל הרלפ"מ, מרסל אביב, הרשות החליטה להחמיר אף מעבר לסטנדרט של התקינה הבינלאומית.

כך או אחרת, נראה כי נדרשת חשיבה מחודשת בתוך הרלפ"מ ועל הרלפ"מ.

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי הרשות אחראית לפינוי של 90 אלף דונם, שאינם חיוניים לביטחון המדינה. בכל אתרי הפינוי של הרשות, העבודות הן ברמה גבוה יותר מהנהוג בעולם, כדי לוודא שלא יישארו מוקשים בשטח.

בשנתיים האחרונות פינתה הרשות כ-3,000 דונם ברמת הגולן, בקעת הירדן והנגב. בנוסף, הרשות מיפתה על-פי מודל שטפונות בנחל ערבה מעל ל-25 אלף דונם של שטח חשוד במיקוש.

פינוי המוקשים ברמת הגולן הוא בשדות סורים ישנים, שאינם ממופים. עבודות הפינוי מורכבות עקב סוג האדמה וסוגי המוקשים, ולכן העלות ומשך הפינוי עולים בהתאם. מאז החלה לפעול הרשות בשנת 2012, פונו למעלה מ-10 אלף דונם שהועברו לידי צה"ל ורמ"י. 

דובר צה"ל מסר בתגובה נתונים אחרים, ולטענת צה"ל, עד כה פונו על-ידי הרלפ"מ 1,440 דונם במרחב רמת הגולן, מתוכם 1,140 כבר שוחררו לציבור. "משנת 2013 ועד היום פונו כ-1,140 דונם של שטחים ממוקשים במרחב רמת הגולן ושוחררו לציבור. כ-300 דונם של שטח ממוקש מצויים בהליכי פינוי וישוחררו לציבור עם סיום העבודות".

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים