גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לפני השטח: חוסר היעילות של הרשות לפינוי מוקשים

לפני תשע שנים יצאה לדרך ברעש גדול הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון, אך כעת הטענות נגד אפקטיביות המיזם נערמות ● בקצב כזה פינוי הקרקעות צפוי להסתיים במאה ה-23 ויעלה 6 מיליארד שקל ● משרד הביטחון: אנחנו עובדים בסטנדרט גבוה מהמקובל בעולם

פינוי מוקשים ברמת הגולן /  צילום: משרד הביטחון
פינוי מוקשים ברמת הגולן / צילום: משרד הביטחון

בשנת 2011 הוקמה הרשות לפינוי מוקשים (רלפ"מ) תחת משרד הביטחון, כדי לפנות בשלב ראשון 100 אלף דונם זרועי מוקשים, אחרי שהילד דניאל יובל איבד את רגלו בפיצוץ בשנת 2010. אלא שבדיקת "גלובס" מעלה כי פעילות הרשות בעייתית ביותר - עד היום היא הוציאה 300 מיליון שקל ופינתה לפי הצהרתה רק כ-9,000 דונם (המספר האמיתי אפילו נמוך יותר). חוסר היעילות הזאת זועק לשמיים, במיוחד כשמשווים אותו לנעשה בעולם בתחום פינוי המוקשים.

המוקשים

המלחמות הרבות שידעה ישראל הותירו אחריהן אלפי שדות מוקשים לאורך הגבולות. ההערכות מדברות על מאות אלפי מוקשים שממשיכים לזהם שטחים עצומים. בשנת 2010 אמר מי שהיה אז קצין הנדסה ראשי, שלי משה, כי השטח הממוקש בישראל מוערך ב-200 אלף דונם, שטח גדול מירושלים ותל-אביב ביחד. השטחים הממוקשים מתמקדים בארבע אזורים שונים: רמת הגולן, הבקעה, הערבה ויהודה ושומרון.

לבעיית המוקשים בישראל יש השלכות רבות על הביטחון, הבטיחות, התיירות, החקלאות וכמובן הנדל"ן. הצורך בשימוש במוקשים היום לשם הגנה על הגבולות הצטמצם משמעותית. בידי צה"ל יש פתרונות טובים יותר, והשטחים הממוקשים מהווים היום בעיקר נטל ביטחוני וכלכלי.

מבקר המדינה כתב ב-2016 כי "המשימה הלאומית לפינוי שדות מוקשים היא בעלת חשיבות גבוהה בשל רמת הסיכון הנשקפת מהם לחיי אדם, ובשל הצורך האזרחי לייעד קרקעות יקרות ערך לשימוש מועיל. כיום קיימים במדינה מאות אלפי דונמים של שטחים ממוקשים או חשודים במיקוש, ועקב כך, בהיותם סכנה לציבור, הם מגודרים ואסורים לשימוש. אף על-פי כן נרשמים מדי שנה בשנה מקרים של כניסת אזרחים וחיילים לשדות מוקשים, וחלק מהם מסתיימים בפציעה, באובדן גפיים ואף במוות".

משבר המוקשים בישראל עלה למודעות בשנת 2010. בזמן בילוי משפחתי בשלג בפסגות הגולן, עלה דניאל יובל בן ה-10 על מוקש, נפצע קשה ואיבד את רגלו. דניאל התגייס למאמץ "הקואליציה לפינוי מוקשים ישראל" שהוקמה על-ידי ג'רי וויט, אזרח אמריקאי שאיבד גם הוא את רגלו בישראל כתוצאה מפיצוץ מוקש. הקמפיין הציבורי הצליח במהירות רבה ומפתיעה, ובעקבותיו נחקק "החוק לפינוי שדות מוקשים ושטחי נפלים" כבר בשנת 2011.

מטרת החוק נוסחה כך: "ליצור תשתית נורמטיבית לפינוי שדות מוקשים שאינם חיוניים לביטחון המדינה ולפינוי שטחי נפלים ולהכריז עליהם נקיים ממוקשים או מנפלים, לפי העניין, ברמת בטיחות מרבית לאזרחים, בהתחשב במחויבויותיה הבין-לאומיות של מדינת ישראל, והכול בפרק זמן קצר ככל הניתן". החוק קבע כי תוקם רשות לפינוי מוקשים (רלפ"מ) שתפעל במשרד הביטחון.

הרלפ"מ הוציאה עד 2018 יותר מ-275 מיליון שקל על פעילות פינוי המוקשים, אך הגיעה לתוצרים דלים במיוחד. הרשות הצהירה כי במשך כ-9 שנים פינתה כ-9,000 דונם בלבד מתוך כ-200 אלף הדונמים הממוקשים שבשטח ישראל. בפועל, ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי קיימת כפילות בהצהרות הרלפ"מ, וכי כ-3,000 דונם הם עבודות חוזרות ונשנות על אותם שטחים בערבה, באזור ספיר-עין יהב. העבודות החוזרות נדרשו עקב כשלים שנתגלו - מוקשים חיים שנמצאו בשטח, והן עלו לקופת המדינה יותר מ-120 מיליון שקל. כך יוצא שהנתון האמיתי של שדות מוקשים מפונים הוא כ-6,000 דונם, שגם הם מחושבים בצורה של יחידות מ"ר בשילוב עומק.

יש לציין כי גורם ברשות לפינוי מוקשים הכחיש לחלוטין את הטענות לחזרה על פינוי מוקשים בהיקפים כה נרחבים, ולדבריו מדוברות בעבודות שהופסקו באמצע בשל נטישת חברה באמצע הפרויקט וכן בשל גילוי צורך בהעמקת החפירה לאיתור מוקשים לאחר סיום הפרויקט.

רק לשם השוואה והבנת הפערים האדירים, ארגון MAG הבריטי, שפועל לפינוי מוקשים במדינות מתפתחות בעולם, הצהיר כי הצליח לטהר ב-2018 שטח של יותר מ-127 אלף דונם בעלות של כ-270 מיליון שקל בלבד. בנוסף, מחיר פינוי מוקשים בעולם עומד על 2-8 דולר למ"ר. בישראל המחיר עומד על כ-14 דולר למ"ר.

גורם העוסק בפינוי מוקשים בישראל ובעולם טען כי בפרויקטים שהוציאה הרשות למכרז, בכ-80% משטח שדה המוקשים לא היה ולו מוקש אחד. דוגמה קיצונית היא אתר ים המלח, שעלות הפינוי בו הסתכמה ב-30 מיליון שקל, אולם 100% מהשטח נמצא ללא מוקשים. בפרויקט אילת-באר אורה משנת 2016, פינו כ-460 דונם שבהם נמצאו 16 מוקשים, בעלות של 15 מיליון שקל.

בשנת 2017 בוצע פרויקט פיילוט לפינוי מוקשים באמצעות כלבים בערבה תיכונה. פרויקט זה נועד לבחון את יעילות הכלבים בגילוי מוקשים. השטח שהוקצה לפינוי פונה בעבר, אך לאחר הפינוי אותרו בו מוקשים מסוכנים. בשלבים מוקדים יחסית, התגלה כשל חמור בהפעלת הכלבים, שהותירו מאחוריהם מוקשים מסוכנים שכמעט גבו חיי אדם במהלך הפרויקט. לבסוף, השיטה הוחלפה בהפעלת כלים מכאניים והשטח פונה.

לטענת גורם שהשתתף בפיילוט הכושל, המדינה הוציאה מיליוני שקלים, בין היתר על הקמת מתקן ייעודי לאימון כלבים ועל הבאת כלבים "מיוחדים" מקמבודיה. לדבריו, בשטח של כ-220 דונם אותרו בסך-הכול 17 מוקשים. וכאמור, שטח זה כבר פונה בעבר.

יתר על כן, רוב השטחים שכבר טוהרו ונוקו ממוקשים, לא שוחררו לציבור בסופו של דבר. לטענת גורם הבקי בפרטים, מתוך כ-4,000 דונמים שפונו במרחב רמת הגולן ואזור עמק בית שאן, רק כ-90 דונם שוחררו לשימוש הציבור.

דוח מבקר המדינה משנת 2016 ציין כי מתוך שישה פרויקטים שהסתיימו על-ידי הרלפ"מ, רק אחד שוחרר לציבור, והוסרו הגדרות.

כך יוצא שבתשע שנות הרפל"מ ומאות מיליוני השקלים שכבר הושקעו בה, התקבלה תנובה דלה במיוחד. קצב פינוי המוקשים עומד כ-1,000 דונם לשנה, מתוכם כ-30% עבודות חוזרות, לצד הוצאות של כ-30 מיליון שקלים. המשמעות היא שאם לא יחול שינוי בהתנהלות הרלפ"מ, העלות הסופית של הפרויקט וניקוי כל 200 אלף הדונמים צפויה להגיע בהערכה מינימליסטית ל-6 מיליארד שקל ולהסתיים אי-שם סביב המאה ה-23.

המחשה נוספת לאי-יעילות הרלפ"מ נמצאת בפרויקט ב"ארץ המנזרים" שבערבה. בשנה החולפת בוצע שם פינוי מוקשים שהונחו על-ידי צה"ל לאחר מלחמת ששת הימים. שטח הפינוי חולק לשני פרויקטים שווים בין קבלן של הרלפ"מ לבין יחידת יהלום של ההנדסה הקרבית הצה"לית. בעוד שמשך הפינוי של הרלפ"מ עמד על יותר משנה, לטענת גורם בצה"ל - הצבא הצליח לסיים את הפרויקט בפחות מחודש.

כמו בכל תחום, גם לפעולות ניקוי המוקשים קיימת תקינה בינלאומית, שמטרתה לקבוע סטנדרט מקצועי הולם ואיכותי. הרגולטור הבינלאומי בעניין הוא Geneva International Centre for Humanitarian Demining. תקן הפינוי העולמי הוגדר על 99.65% פינוי מוקשים מתוך השטח. לדברי מנהל הרלפ"מ, מרסל אביב, הרשות החליטה להחמיר אף מעבר לסטנדרט של התקינה הבינלאומית.

כך או אחרת, נראה כי נדרשת חשיבה מחודשת בתוך הרלפ"מ ועל הרלפ"מ.

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי הרשות אחראית לפינוי של 90 אלף דונם, שאינם חיוניים לביטחון המדינה. בכל אתרי הפינוי של הרשות, העבודות הן ברמה גבוה יותר מהנהוג בעולם, כדי לוודא שלא יישארו מוקשים בשטח.

בשנתיים האחרונות פינתה הרשות כ-3,000 דונם ברמת הגולן, בקעת הירדן והנגב. בנוסף, הרשות מיפתה על-פי מודל שטפונות בנחל ערבה מעל ל-25 אלף דונם של שטח חשוד במיקוש.

פינוי המוקשים ברמת הגולן הוא בשדות סורים ישנים, שאינם ממופים. עבודות הפינוי מורכבות עקב סוג האדמה וסוגי המוקשים, ולכן העלות ומשך הפינוי עולים בהתאם. מאז החלה לפעול הרשות בשנת 2012, פונו למעלה מ-10 אלף דונם שהועברו לידי צה"ל ורמ"י. 

דובר צה"ל מסר בתגובה נתונים אחרים, ולטענת צה"ל, עד כה פונו על-ידי הרלפ"מ 1,440 דונם במרחב רמת הגולן, מתוכם 1,140 כבר שוחררו לציבור. "משנת 2013 ועד היום פונו כ-1,140 דונם של שטחים ממוקשים במרחב רמת הגולן ושוחררו לציבור. כ-300 דונם של שטח ממוקש מצויים בהליכי פינוי וישוחררו לציבור עם סיום העבודות".

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי