גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ניהול וקריירה

פינלנד מציגה: כך תעבדו חצי מהזמן מהבית ועוד באישור המדינה

אחרי ניסוי בהכנסה אוניברסלית והענקת מספר רב של ימי חופשה, פינלנד שוב מגדירה מחדש גמישות בעבודה: בינואר ייכנס לתוקף תיקון לחוק שיאפשר לעובדים הפינים לבחור מהיכן לעבוד עד מחצית משעות העבודה החודשיות ● האם המודל יעבוד גם במדינות אחרות, ומדוע לא כולם מתלהבים ממנו

הלסינקי./ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
הלסינקי./ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

כבר כיום נחשבת פינלנד למדינה ששעות העבודה בה הן הגמישות ביותר - הכי רחוק ממודל התשע-עד-חמש שהגדיר דורות שלמים של עובדים ברחבי העולם. עוד ב-1996 אימצה המדינה הנורדית חוק מהפכני לשעתו, שאפשר לרוב העובדים בה לחרוג עד שלוש שעות בכל יום משעות העבודה המקובלות, אם הדבר מוסכם על המעסיק. צעד שלאחר מכן אומץ ככלי להגברת התפוקה והמוטיבציה בחברות סטארט-אפ רבות, או מה ששווק עד לאחרונה במודעות גיוס בתור "זמני עבודה גמישים" - היו אפשריים כבר לפני עשרים שנה בחברות פיניות מן השורה.

כעת, מתכוונת המדינה להגביר עוד יותר את הגמישות המוצעת לעובדים.

עקרון הגמישות מחלחל למדינות נוספות

בעוד כחודשיים, מתחילת שנת 2020, ייכנס לתוקף במדינה עדכון של אותו חוק, הלוקח את הגמישות בשעות העבודה צעד אחד קדימה וכולל בתוכו גם אפשרות לגמישות במקום העבודה. כך, למשל, קובע החוק החדש שתהיה לעובד האפשרות לעבוד מהבית, מבית קפה או ממתחם חללי עבודה משותפים (או כל מקום אחר) עד מחצית מזמן העבודה החודשי. הוא גם יוכל לצבור שעות נוספות ביום מסוים כדי להפוך אותם לימי חופשה בעתיד או לימי עבודה חלקיים בעתיד, או להתחיל את העבודה מוקדם מאוד בבוקר כדי לסיים בצהריים ולאסוף את הילדים מהגן. במילים אחרות, הפינים מהמרים על כך שעתיד העבודה הוא במתן גמישות מקסימלית לעובדים.

רק 4% עובדים יותר מדי

שבוע העבודה בפינלנד עומד על קרוב ל-40 שעות בממוצע. החוק החדש, לפי הדיווחים בתקשורת המקומית, מאפשר לרוב העובדים (למעט בעבודות מסוימות המוגדרות כדורשות שעות קבועות) להיות חופשיים לבחור את מקום העבודה של מחצית מהשעות. נדגיש שהחוק רק מאפשר גמישות, אך זו צריכה להיקבע בהסכמה בין העובד למעסיק, במסגרת חוזה שישי או קולקטיבי. החוק מאפשר גם חריגה של ארבע שעות (לעומת שלוש בעבר) ממועדי העבודה הקבועים. כמו כן, הוא יאפשר לעובדים לצבור 60 שעות עבודה על חשבון ימי עבודה רגילים, ואז להמיר אותם בימי חופשה (לעומת 40 שעות בחוק הקיים). בנוסף, החוק גם מרחיב את החלתו על מגזרי עבודה חדשים, ביניהם מי שעוסק בייעוץ. 

מהחוק מוחרגים עובדים ש"יש להם שליטה מלאה על לוח הזמנים שלהם", כמו מנהלים בכירים שעובדים במשרות שבהן שעות העבודה אינן מפוקחות. 

ההתפתחות הזאת היא חלק מהקריסה של מודלי עבודה ישנים, שכללו לרוב עבודה במשרד משותף מתשע עד חמש. בפינלנד, שיעור החברות המציעות לעובדים להגיע מאוחר או מוקדם, להתאים את העבודה לזמן שלהם, עומד על כ-92%, לפי סקר שבוצע עוד ב-2011. ביפן, לעומת זאת, הוא עומד על 18% בלבד. ביניהן ניצבת ארה"ב, עם כ-50% מהעסקים המציעים גמישות כלשהי. הממשלה הבריטית, לדוגמה, השתכנעה בעשור האחרון ששעות עבודה גמישות הן מרכיב התורם לכלכלה ולרווחה, וקידמה חקיקה המאפשרת זאת. חברות ענק כמו וירג'ין או PWC אימצו בשמחה את האפשרויות החדשות. בבריטניה, שיעור העסקים המציעים שעות עבודה גמישות עומד על 72%, לפי BBC.

היתרונות לעובדים ברורים. אם העבודה והמעסיק מאפשרים, הם מסוגלים להתאים את העבודה לחיים האישיים שלהם, ולשמור על איזון בין העבודה למשפחה שתורם לאיכות חיים רבה יותר. כבר כיום ממוקמת פינלנד באחד המקומות הראשונים ב-OECD מבחינת אחד המדדים העיקריים לאיזון זה (Work-Life Balance), כשרק 4% מהאוכלוסייה מוגדרים כמי שעובדים "שעות ארוכות מאוד מדי שבוע" (יותר מ-50 שעות), לעומת ממוצע של 12% בארגון (ו-15% בישראל). שיעור האבטלה בה נמוך.

אולם מחקרים אחרונים מראים שישנם יתרונות גם למעסיקים מסוג כזה: העובדה שהעובד מרגיש חופשי מובילה לכך שאינו צפוי לעזוב את עבודתו בגלל שחיקה או הרגשת מיאוס, והתפוקה שלו אף עשויה לגדול. מחקר שנעשה לגבי מגזר הטכנולוגיה הבריטי מצא כי שעות עבודה גמישות מעלות את המוטיבציה של העובדים להיות יעילים יותר ב-89%. ובנוגע להשפעה של עבודה מהבית: מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד על עובדים ב"קול-סנטר" סיני מצא כי שעות עבודה גמישות ואפשרות לעבוד מהבית הגבירו את התפוקה שלהם ב-13%, לעומת מי שהיו במרכז עצמו, והיו כרוכים בפחות ימי מחלה.

מעבדה של תחום העבודה

הסיבה לעדכון החוק הנוכחי היא ניסיון של פינלנד להמשיך לטייב את תנאי העבודה בה, בין השאר מתוך רצון להיות חממה טכנולוגית עולמית ולהתחרות בשוקי עבודה דינמיים בארה"ב ובאירופה. אף שבמדינה חיים רק 5.5 מיליון בני אדם, היא מככבת במגזר הטכנולוגי. בעבר הייתה זו נוקיה שהחזיקה את הענף הזה על כתפיה. מאז היא נחלשה משמעותית, אך חברות אחרות הפעילות בנוף ההייטק האירופי צצות מהלסינקי. האחרונה שבהן, שפועלת גם בישראל בחודשים האחרונים, היא חברת משלוחי המזון וולט.

שיקולים תרבותיים מאפשרים את הרפורמה הזו בפינלנד, אך לא במקומות אחרים. כמו המודל הסקנדינבי כולו, הפועל בהצלחה בדנמרק, בשבדיה, בפינלנד ובנורבגיה, הבסיס להצלחה הוא אמון גבוה של התושבים זה בזה, וחוסר סובלנות כלפי מי שמנצל את המערכת ועובר על החוקים. כלכלנים הראו בעבר כי יישום המודל הסקנדינבי, הכרוך בחלוקה מחדש של המשאבים בעזרת מסים גבוהים, יביא ל"קריסת-מערכות" במדינות כמו יוון, שבהן אין לכידות חברתית גבוהה, אין אמון רב אחד בשני ואפילו יש הבנה ונכונות להעלמות מסים ול"עבודה על המערכת".

החוק הפיני אושרר במתכונתו הנוכחית בחודש שעבר, לאחר שנוסח במשותף על ידי ארגוני עובדים וארגוני מעסיקים, בתיווך המערכת הפוליטית. למעשה, הוא יוצר בקיעים במצב התעסוקתי המוסכם שנוצר לאחר עשורים של משא ומתן קיבוצי בין העובדים למעסיקים, ויש מי שחוששים שהוא פורם את ההגנה שהוענקה לעובדים ברחבי המדינה. לכן, יש גם מי שמתנגדים לשיטה המוצעת, בנימוק שעבודה מהבית נוטה "להימרח" על פני שעות רבות יותר, והיא עשויה להוביל - במקום שעות עבודה מוגדרות ותחומות - לעבודה מסביב לשעון.

בשנים האחרונות הפכה פינלנד לסוג של מעבדה בתחום העבודה, בין השאר כשביצעה ניסוי שכלל הכנסה גלובלית למובטלים (למעשה: דמי אבטלה ללא צורך להתייצב בלשכה). היא גם מעניקה לפי חוק כ-30 ימי חופשה בתשלום בשנה. כעת, היא צפויה לסמן את הכיוון לעתיד גם בתחום הגמישות בעבודה, ובחינת השאלה אם החוקים החדשים ייצרו שונות גבוהה בשעות העבודה ובמקום העבודה של עובדים במדינה, וכיצד הדבר ישפיע על הרווחה האישית של התושבים, על הפריון במדינה ועל התחרותיות העסקית בה.

עוד כתבות

עומסי תנועה בכניסה הדרומית לנתב''ג (ארכיון) / צילום: תמונה פרטית

חידת נתב"ג: עם 20 אלף חניות, איך נגמר המקום?

רשות שדות התעופה קראו אתמול לנוסעים לא להגיע עם רכב - אחרי שהחניונים הציבוריים היו בתפוסה מלאה ● מערך החניה בנתב"ג הוא הגדול בישראל ומהגדולים בעולם עם כ-20 אלף מקומות חניה ● אז איך זה שבכל זאת אין מקום בחניון, ולמה דווקא עכשיו?

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

קרסו נשארה בלי הקבלן המבצע בפרויקט הירושלמי

לפי הדיווח של קרסו, בשבועות האחרונים הפסיקה החברה הקבלנית נטע ליפשיץ את העבודות בפרויקט "יובל הצעירה" בירושלים באופן חד־צדדי, ובהמשך הודיעה כי לא תוכל להמשיך בביצוען ● בקרסו מציינים כי מספר קבלנים כבר הביעו נכונות עקרונית להשלים את הפרויקט

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני, שתצטרף לקרן כמנהלת פלטפורמה, אמרה לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

הקומה החדשה בקניון הזהב / צילום: מורג ביטן

הקניון הגדול בישראל משיק קומה חדשה

קומת הפלטינום בקניון הזהב, המשתרעת על כ-12 אלף מ"ר, הוקמה בהשקעה של כ-100 מיליון שקל וכוללת כ-30 חנויות ● עם השלמת ההרחבה משתרע הקניון בראשל"צ על שטח כולל של כ-122 אלף מ"ר, ובכך הוא הופך לקניון הגדול בישראל

מנצחות את השוק? מה קרנות האג''ח האלו לא בהכרח מספרות למשקיעים / צילום: Unsplash, kenny eliason

אל תיפלו בפח של קרנות אג"ח שטוענות שהן מנצחות את השוק

קרנות אג"ח אקטיביות טוענות שהן משיגות תשואה גבוהה ממדד הייחוס, אבל לא פעם התשואות האלה נובעות מסיכונים סמויים

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

"משהו תמיד נשבר בסוף" - האזהרה משוק האג"ח

תשואות האג"ח בארה"ב כבר נסחרות בשיאים של עשרות שנים, אך ממשיכות בדרכן כלפי מעלה, בעיקר בגלל זעזוע האנרגיה העולמי והחששות מאינפלציה עיקשת ● עלייה מהירה בתשואות קדמה לרבים מהאסונות הכלכליים ב-50 השנה האחרונות, ואנליסטים מנסים להעריך כמה גבוהות עליהן להיות כדי ששוק המניות יתחיל להינזק

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

אייר אינדיה בדרך לתביעה ייצוגית על ביטול הטיסות לישראל לאחר מתקפת הכטב"מים מאיראן

בית המשפט המחוזי מרכז אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת התעופה, לאחר שקבע כי קיימת אפשרות סבירה שהיא לא עמדה בחובותיה לפי חוק שירותי תעופה ● הסיבה: לא סיפקה לנוסעים שירותי סיוע ולא הציעה כרטיסי טיסה חלופיים לאחר שהפסיקה את הטיסות לישראל וממנה באפריל 2024 • מנגד אייר אינדיה טוענת: לא ניתן לחייב חברות לספק טיסות חלופיות בכל תנאי ובכל מחיר

עידן נוריק, אהוד שניאורסון / צילום:  חן גלילי, יח''צ, רועי פלדה

השותפים לשעבר של אהוד ברק בדרך להקמת חברת סייבר חדשה

לגלובס נודע שמנכ"ל פאראגון עידן נוריק מתכנן להקים חברת סייבר חדשה, כשאליו צפוי להצטרף שותפו אהוד שניאורסון וגם סא"ל מכהן בהליכי שחרור ● החברה העתידית קיבלה התחייבות עקרונית להשקעה מקרן סקויה וקרן סוויש של עומרי כספי ● ברקע: פאראגון מתכננת לצאת למיזוג ספאק בניו יורק

רצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

גורמים במערכת הביטחון: "לא יהיה מנוס מפעולה רחבה ברצועת עזה"

מערכת הביטחון מוטרדת מניסיונות חמאס לשקם את המשילות ברצועה ● נתניהו: "יש סימנים שלקראת הבחירות אויבינו ינסו לתקוף אותנו" ● בישראל מאשרים: צה"ל חיסל את מח"ט צפון הרצועה בחמאס ● צה"ל ומג"ב פעלו במהלך הלילה בכפר ג'אלוד שבחטיבת שומרון בעקבות התפרעות של יותר מ-100 ישראלים ● שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו: איראן איימה לפגוע בנכסים אמריקאים ● עדכונים שוטפים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר הדלק יזנק מחר בלילה לשיא כל הזמנים

מחיר הדלק יעלה מחר בלילה ל-8.27 שקלים לליטר, קפיצה של 52 אגורות ● "ההתייקרות נובעת מעליית מחירי הנפט בשווקיים העולמיים, עקב העמקת המשבר במפרץ גם לזירה החות'ית"

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

משרד האוצר נגד עסקת צים: "סיכונים מהותיים" וחשש ממעורבות קטאר

האוצר: מבנה העסקה אינו מבטיח שליטה ישראלית אפקטיבית, פיקוח על הבעלות וההנהלה או צי שיתאים לצרכים הלאומיים לאורך זמן ● גם משרד ראש הממשלה הודיע על התנגדותו לעסקה ● מטעם פימי נמסר: "חוות-הדעת גובשה לפני הצגת מלוא פרטי העסקה המעודכנת והמשופרת, שיוגשו באופן מסודר בתוך 45 יום"

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

המניה שצנחה היום ב-16% ואיבדה כבר למעלה ממיליארד שקל

מניית אלקטרה נדל"ן, המתמחה ברכישת מקבצי דיור בארה"ב, צללה במסחר בת"א ● בשוק יש מי שמצביע על יציאתה הצפויה של המניה ממדד ת"א 90 בעדכון המדדים הקרוב, אך גם עליית הריבית בארה"ב עלולה להיות קשורה למגמה השלילית

אפליקציית מיטב טרייד

ניסיון הפריצה למיטב טרייד: מה הלקוחות צריכים לדעת?

ניסיון הפריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד העלה חששות לא מעטים בקרב לקוחות ומשקיעים ● מה בדיוק קרה שם, מהי האחריות המוטלת על החברה בצל תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, ומאילו סיכוני הונאה והתחזות על הלקוחות להיזהר כעת? ● גלובס עושה סדר

מיכאל בן יעקב, פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"שיא של כמעט 20 שנה": מנהל ההשקעות שמסמן את הלהיט הבא בבורסה

מיכאל בן יעקב, מנהל השקעות ואנליסט בפרופאונד, הגיע לשוק ההון בניגוד לאזהרות אביו, שנכווה ממשבר מניות הבנקים ● זה לא מפריע לו להמליץ על סקטור הפיננסים, הודות לפוטנציאל ההתייעלות שהוא טומן ● וגם לאנרגיה המתחדשת והתשתיות הוא חוזה עתיד ירוק

אילוסטרציה: Shutterstock

"שערוריה": בית הדין הכריח חברה לשלם פיצויי עתק לעובד. כך היא הגיבה

ביה"ד חייב מעסיקה לשלם לעובד שעבד אצלה 52 ימים בלבד, וחלה ארבע שנים לאחר מכן, 890 אלף שקל בשל אובדן פנסיית נכות - זאת לאחר שהמעסיקה לא העבירה כספים לקרן פנסיה במשך תקופת ההעסקה הקצרה - והביאה לקטיעת הרצף הפנסיוני של העובד ולכך שלא יהיה זכאי לקצבת נכות בהמשך ● ב"כ המעסיקה: "סעד שערורייתי, נערער"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח בשיא של 19 שנה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים, במרכז העניינים בולטות מניות מטא ואנבידיה; מדד הפחד (VIX) זינק ● האג"ח ל-10 שנים טיפס לרמת שיא של 19 שנה ● לאחר יום מסחר תנודתי, הברנט ננעל בעלייה קלה סביב 105.28 דולר לחבית ● הביטקוין השלים רצף ירידות של 5 ימים, הארוך מזה 4 חודשים ● פדרל ריזרב הבהיר כי טכנולוגיית הבינה המלאכותית לא צפויה לבלום את לחצי האינפלציה בטווח הקרוב

מחסום משטרתי ליד בסיס פיירפורד בבריטניה, שבו נמנע פיגוע גדול / צילום: ap, Alastair Grant

איראן "נוקמת" באירופה על שיתוף הפעולה עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: איראן מנסה לפגוע באירופה וניסיון הפיגוע בבריטניה עשוי להיות רק ההתחלה, מה חושבות מדינות האזור על הבחירות בישראל, ומה יעשה טראמפ עם איראן? ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

מיצג לתמיכה במשטר האיראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

לא טילים ולא נפט: הנשק האמריקאי שמכאיב לאיראן

כותרות העיתונים בעולם: הרשת החשאית של איראן באירופה, הנשק הכלכלי של ארה"ב נגד טהרן והדרך שבה חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פאלו אלטו ואלקטרה נדל"ן זינקו, אלביט ירדה

ת"א 35 ננעל ללא שינוי, מדדי הנדל"ן בלטו לטובה ● שינוי כיוון באלקטרה נדל"ן? זינקה ב-10% לאחר שנפלה אתמול ב-16% ● פאלו אלטו זינקה לאחר שחזרה בפער ארביטראז' חיובי מוול סטריט ● אירוע סייבר בזירה המקומית: ניסיון פריצה לחשבונות מיטב טרייד ● השקל שינה כיוון לקראת הנעילה והתחזק בכ-0.5%, 3.06 שקלים

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אחרי שעות באוויר: איך תפצה אל על את הטסים למיאמי שהוחזרו לישראל?

טיסה LY017 של אל על המריאה היום מנתב"ג בדרכה למיאמי, אך לאחר מספר שעות באוויר הסתובבה ושבה לישראל עקב תקלה בלתי צפויה ● לצד הפיצוי שתעניק החברה, הנוסעים יוכלו לבחור אם לצאת בטיסה חלופית או לקבל החזר כספי ● כמה כסף יקבלו הנוסעים בכל מחלקה?