גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ניהול וקריירה

פינלנד מציגה: כך תעבדו חצי מהזמן מהבית ועוד באישור המדינה

אחרי ניסוי בהכנסה אוניברסלית והענקת מספר רב של ימי חופשה, פינלנד שוב מגדירה מחדש גמישות בעבודה: בינואר ייכנס לתוקף תיקון לחוק שיאפשר לעובדים הפינים לבחור מהיכן לעבוד עד מחצית משעות העבודה החודשיות ● האם המודל יעבוד גם במדינות אחרות, ומדוע לא כולם מתלהבים ממנו

הלסינקי./ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
הלסינקי./ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

כבר כיום נחשבת פינלנד למדינה ששעות העבודה בה הן הגמישות ביותר - הכי רחוק ממודל התשע-עד-חמש שהגדיר דורות שלמים של עובדים ברחבי העולם. עוד ב-1996 אימצה המדינה הנורדית חוק מהפכני לשעתו, שאפשר לרוב העובדים בה לחרוג עד שלוש שעות בכל יום משעות העבודה המקובלות, אם הדבר מוסכם על המעסיק. צעד שלאחר מכן אומץ ככלי להגברת התפוקה והמוטיבציה בחברות סטארט-אפ רבות, או מה ששווק עד לאחרונה במודעות גיוס בתור "זמני עבודה גמישים" - היו אפשריים כבר לפני עשרים שנה בחברות פיניות מן השורה.

כעת, מתכוונת המדינה להגביר עוד יותר את הגמישות המוצעת לעובדים.

עקרון הגמישות מחלחל למדינות נוספות

בעוד כחודשיים, מתחילת שנת 2020, ייכנס לתוקף במדינה עדכון של אותו חוק, הלוקח את הגמישות בשעות העבודה צעד אחד קדימה וכולל בתוכו גם אפשרות לגמישות במקום העבודה. כך, למשל, קובע החוק החדש שתהיה לעובד האפשרות לעבוד מהבית, מבית קפה או ממתחם חללי עבודה משותפים (או כל מקום אחר) עד מחצית מזמן העבודה החודשי. הוא גם יוכל לצבור שעות נוספות ביום מסוים כדי להפוך אותם לימי חופשה בעתיד או לימי עבודה חלקיים בעתיד, או להתחיל את העבודה מוקדם מאוד בבוקר כדי לסיים בצהריים ולאסוף את הילדים מהגן. במילים אחרות, הפינים מהמרים על כך שעתיד העבודה הוא במתן גמישות מקסימלית לעובדים.

רק 4% עובדים יותר מדי

שבוע העבודה בפינלנד עומד על קרוב ל-40 שעות בממוצע. החוק החדש, לפי הדיווחים בתקשורת המקומית, מאפשר לרוב העובדים (למעט בעבודות מסוימות המוגדרות כדורשות שעות קבועות) להיות חופשיים לבחור את מקום העבודה של מחצית מהשעות. נדגיש שהחוק רק מאפשר גמישות, אך זו צריכה להיקבע בהסכמה בין העובד למעסיק, במסגרת חוזה שישי או קולקטיבי. החוק מאפשר גם חריגה של ארבע שעות (לעומת שלוש בעבר) ממועדי העבודה הקבועים. כמו כן, הוא יאפשר לעובדים לצבור 60 שעות עבודה על חשבון ימי עבודה רגילים, ואז להמיר אותם בימי חופשה (לעומת 40 שעות בחוק הקיים). בנוסף, החוק גם מרחיב את החלתו על מגזרי עבודה חדשים, ביניהם מי שעוסק בייעוץ. 

מהחוק מוחרגים עובדים ש"יש להם שליטה מלאה על לוח הזמנים שלהם", כמו מנהלים בכירים שעובדים במשרות שבהן שעות העבודה אינן מפוקחות. 

ההתפתחות הזאת היא חלק מהקריסה של מודלי עבודה ישנים, שכללו לרוב עבודה במשרד משותף מתשע עד חמש. בפינלנד, שיעור החברות המציעות לעובדים להגיע מאוחר או מוקדם, להתאים את העבודה לזמן שלהם, עומד על כ-92%, לפי סקר שבוצע עוד ב-2011. ביפן, לעומת זאת, הוא עומד על 18% בלבד. ביניהן ניצבת ארה"ב, עם כ-50% מהעסקים המציעים גמישות כלשהי. הממשלה הבריטית, לדוגמה, השתכנעה בעשור האחרון ששעות עבודה גמישות הן מרכיב התורם לכלכלה ולרווחה, וקידמה חקיקה המאפשרת זאת. חברות ענק כמו וירג'ין או PWC אימצו בשמחה את האפשרויות החדשות. בבריטניה, שיעור העסקים המציעים שעות עבודה גמישות עומד על 72%, לפי BBC.

היתרונות לעובדים ברורים. אם העבודה והמעסיק מאפשרים, הם מסוגלים להתאים את העבודה לחיים האישיים שלהם, ולשמור על איזון בין העבודה למשפחה שתורם לאיכות חיים רבה יותר. כבר כיום ממוקמת פינלנד באחד המקומות הראשונים ב-OECD מבחינת אחד המדדים העיקריים לאיזון זה (Work-Life Balance), כשרק 4% מהאוכלוסייה מוגדרים כמי שעובדים "שעות ארוכות מאוד מדי שבוע" (יותר מ-50 שעות), לעומת ממוצע של 12% בארגון (ו-15% בישראל). שיעור האבטלה בה נמוך.

אולם מחקרים אחרונים מראים שישנם יתרונות גם למעסיקים מסוג כזה: העובדה שהעובד מרגיש חופשי מובילה לכך שאינו צפוי לעזוב את עבודתו בגלל שחיקה או הרגשת מיאוס, והתפוקה שלו אף עשויה לגדול. מחקר שנעשה לגבי מגזר הטכנולוגיה הבריטי מצא כי שעות עבודה גמישות מעלות את המוטיבציה של העובדים להיות יעילים יותר ב-89%. ובנוגע להשפעה של עבודה מהבית: מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד על עובדים ב"קול-סנטר" סיני מצא כי שעות עבודה גמישות ואפשרות לעבוד מהבית הגבירו את התפוקה שלהם ב-13%, לעומת מי שהיו במרכז עצמו, והיו כרוכים בפחות ימי מחלה.

מעבדה של תחום העבודה

הסיבה לעדכון החוק הנוכחי היא ניסיון של פינלנד להמשיך לטייב את תנאי העבודה בה, בין השאר מתוך רצון להיות חממה טכנולוגית עולמית ולהתחרות בשוקי עבודה דינמיים בארה"ב ובאירופה. אף שבמדינה חיים רק 5.5 מיליון בני אדם, היא מככבת במגזר הטכנולוגי. בעבר הייתה זו נוקיה שהחזיקה את הענף הזה על כתפיה. מאז היא נחלשה משמעותית, אך חברות אחרות הפעילות בנוף ההייטק האירופי צצות מהלסינקי. האחרונה שבהן, שפועלת גם בישראל בחודשים האחרונים, היא חברת משלוחי המזון וולט.

שיקולים תרבותיים מאפשרים את הרפורמה הזו בפינלנד, אך לא במקומות אחרים. כמו המודל הסקנדינבי כולו, הפועל בהצלחה בדנמרק, בשבדיה, בפינלנד ובנורבגיה, הבסיס להצלחה הוא אמון גבוה של התושבים זה בזה, וחוסר סובלנות כלפי מי שמנצל את המערכת ועובר על החוקים. כלכלנים הראו בעבר כי יישום המודל הסקנדינבי, הכרוך בחלוקה מחדש של המשאבים בעזרת מסים גבוהים, יביא ל"קריסת-מערכות" במדינות כמו יוון, שבהן אין לכידות חברתית גבוהה, אין אמון רב אחד בשני ואפילו יש הבנה ונכונות להעלמות מסים ול"עבודה על המערכת".

החוק הפיני אושרר במתכונתו הנוכחית בחודש שעבר, לאחר שנוסח במשותף על ידי ארגוני עובדים וארגוני מעסיקים, בתיווך המערכת הפוליטית. למעשה, הוא יוצר בקיעים במצב התעסוקתי המוסכם שנוצר לאחר עשורים של משא ומתן קיבוצי בין העובדים למעסיקים, ויש מי שחוששים שהוא פורם את ההגנה שהוענקה לעובדים ברחבי המדינה. לכן, יש גם מי שמתנגדים לשיטה המוצעת, בנימוק שעבודה מהבית נוטה "להימרח" על פני שעות רבות יותר, והיא עשויה להוביל - במקום שעות עבודה מוגדרות ותחומות - לעבודה מסביב לשעון.

בשנים האחרונות הפכה פינלנד לסוג של מעבדה בתחום העבודה, בין השאר כשביצעה ניסוי שכלל הכנסה גלובלית למובטלים (למעשה: דמי אבטלה ללא צורך להתייצב בלשכה). היא גם מעניקה לפי חוק כ-30 ימי חופשה בתשלום בשנה. כעת, היא צפויה לסמן את הכיוון לעתיד גם בתחום הגמישות בעבודה, ובחינת השאלה אם החוקים החדשים ייצרו שונות גבוהה בשעות העבודה ובמקום העבודה של עובדים במדינה, וכיצד הדבר ישפיע על הרווחה האישית של התושבים, על הפריון במדינה ועל התחרותיות העסקית בה.

עוד כתבות

שמוליק ינאי (ימין) עם אחיו עופר / צילום: תמונה פרטית

"הצלחתו של עופר פתחה לי את התיאבון": שמוליק ינאי משקיע ברחפנים ובזעפרן

הוא היה בעבר כתב כלכלי, עבר לייצג קרן השקעות אמריקאית שהזרימה הון לחברת המדיה של טראמפ והקים ארבע חברות טכנולוגיה ● לאחר שמכר חברת רחפנים לניקוי פאנלים סולאריים, מסביר שמוליק ינאי כיצד הפך אחיו, המיליארדר עופר ינאי, ל"כדור הבדולח" שלו

ניר ואלי ברקת / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אביב חופי

פי 2 מהאקזיט בצ'ק פוינט: "האחים ברקת רואים את השווי של מיטב ולא מאמינים"

שווי של 3 מיליארד שקל להחזקותיהם בבית ההשקעות הגדול בישראל דוחף את האחים ושותפם יובל רכבי למימוש שיעפיל על מכירת מניות צ'ק פוינט, שהיוותה את הבסיס להצלחתם ● בשוק מעריכים: הרוכש הפוטנציאלי יהיה גוף זר ● וגם: אלה המכשולים הצפויים בדרך לאקזיט

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

המאבק מסלים: באל על מאשימים את כאל ב"הונאה צרכנית"

לגלובס נודע כי במועדון הנוסע המתמיד מבית אל על הוציאו מסמך משפטי תקיף לחברת כרטיסי האשראי כאל - זאת על רקע הקמפיין שהעלתה בימים האחרונים למועדון הלקוחות החדש שלה - FlyAll ● הטענה: "פרסום שקרי וניצול המוניטין הרב שנצבר ללא דין" ● כאל בתגובה: "מכתב ההתראה הוא המשך ישיר לניסיון לייצר חשש והרתעה במקום להתמודד עם התחרות"

הצעת חוק להגבלת שכ''ט לנכי צה''ל / צילום: Shutterstock

אושר סופית: יוגבל שכר הטרחה עבור טיפול בתביעות של נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה

הצעת החוק הקובעת לראשונה הגבלה על שכר-הטרחה שרשאים עורכי דין ומייצגים אחרים לגבות בתביעות נכי צה"ל וכוחות הביטחון לקבלת תגמולים בשל הנכות ● יו"ר הוועדה: "טיפלנו בנושא בחרדת קודש, תוך שמיעת כלל הקולות והבנת המורכבויות" ● זה מה שכוללת ההצעה

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

החברה שבדרך לאקזיט של 2.7 מיליארד דולר, והקשר הישראלי

ברויטרס יצא דיוווח לפיו פיוניר נמצאת במגעים למכירתה לידי Nuvei מקנדה ● פיוניר החלה להיסחר כשמוזגה לחברת SPAC בשנת 2021, שוויה במיזוג היה 3.3 מיליארד דולר ● בחברה שנוסדה ע"י ישראלים, יותר ממחצית מהעובדים מועסקים בישראל

הייטקיסטים קונים משמעותית פחות דירות דירות בתל אביב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתונים חדשים מגלים: הייטקיסטים קונים פחות דירות בתל אביב

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

האם שוק ההנפקות ימשיך לשעוט? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החברה שחתכה 50% מהשווי לקראת ההנפקה, ומה יקרה ליתר

שוק ההנפקות בת"א נמצא באחת התקופות הטובות ביותר שלו, אך הסלמה ביטחונית עלולה לאיים על ההמשך ● בשוק מדגישים כי "ההיסטוריה מלמדת שהשווקים יוצאים ממלחמות מחוזקים" ● וגם: למה השווי של חברת הנדל"ן הקנדית עלמדב נחתך ביותר מ-50%?

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

כבר קניתם טלוויזיה חדשה למונדיאל? אלה הענפים שרושמים זינוק בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף המחשבים והסלולר רושם את העלייה הגדולה ביותר, לצד ענפי התיירות ומוצרי החשמל. ומי נפגע הכי הרבה?

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

"יש לנו משתמשים שלא דיברו בטלפון 40 שנה": החברה שהפכה תמלול לחירשים למכונת מזומנים

חברת נגיש, שמנגישה תוכן לחירשים, מגייסת 85 מיליון דולר וצופה הכנסות של 100 מיליון דולר כבר השנה ● תוכנית פיילוטים חדשה תאפשר לסטארט־אפים רפואיים לנסות את המוצרים שלהם בבית החולים בני ציון ● וחוקרים מבר־אילן טוענים: סוכרת היריון מגבירה סיכונים למחלות בהמשך החיים ● השבוע בביומד

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

מגמה שלילית באסיה הבוקר; מחירי הנפט מטפסים

לאחר התקיפות האמריקאיות סביב מצר הורמוז, החוזים העתידיים על וול סטריט בירידות קלות ● מחירי הנפט מטפסים במתינות ● השווקים באסיה מתנהלים במגמה שלילית בהובלת מדד הקוספי שמאבד למעלה מ-3%

עגורנים באתר בנייה. בעיגול: נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק / צילום: שאטרסטוק, תמר מצפי

להפעיל עגורנים מהקרקע בזמן מלחמה? היוזמה שנתקעה בצנרת

במהלך מבצע "שאגת הארי" הבטיח משרד העבודה מהפך שיאפשר הפעלת מנופים מהקרקע ויגן על חיי המפעילים בעורף ● אלא שלפי גורמים בענף הנדל"ן, הקריטריונים הקשוחים בלמו את המהלך: "הכללים החדשים פשוט לא מאפשרים עבודת מנוף ברוב האתרים בארץ"

הבדיקות החדשניות שמגלות באיזו מהירות אנחנו מזדקנים

איך אפשר למדוד את הגיל הביולוגי של כל איבר ומהו התאום הדיגיטלי שחברות ענק כבר מתחרות עליו? ● במרוץ להארכת החיים חוקרים מפתחים בדיקות שמגלות בן כמה הגוף שלנו באמת ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה בחברה / צילום: אמיר לוי - ניו יורק

דלתא מורידה את יעד הרווח ו"רותמת" את הדולר החלש להקפצת שכר הבעלים

חברת ההלבשה התחתונה דלתא מבקשת להגדיל את שכרו של אייזיק דבח, בעל השליטה והמנכ"ל, כך שיעמוד על עד 2.3 מיליון דולר בשנה – פי 115 מהשכר הממוצע של עובדי החברה ● בין היתר יופחת יעד הרווח הנקי למענק – שבו לא עמד דבח אשתקד – ב-8.5 מיליון דולר

תחנת הכוח דוראד / צילום: יגאל גורן

תחנת הכוח דוראד חתמה על עסקת בינוי בהיקף של 3 מיליארד שקל

תחנת הכוח חתמה על הסכם בינוי ורכש מול חברת מנרב, יחד עם שותף בינלאומי, וכך מתקדמת במירוץ שהזניקה רשות החשמל להקמת תחנות כוח, במסגרתו ארבע תחנות הכוח הראשונות שיסגרו פיננסית יקבלו תיעדוף בחיבור לרשת ● לפי הודעת מנרב, תחנת הכוח דוראד 2 צפויה לפעול באמצעות גז טבעי ובהספק מוערך של כ-800 מגה־וואט

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במצר הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

טראמפ מאיים בתקיפה, באיראן עונים: "נגיב בעוצמה"

טראמפ: האיראנים הם אלה שהפילו את המסוק אמריקאי, אנחנו נגיב ● הרמטכ"ל בצפון: "התקיפה באיראן הייתה הכנה למהלומה משמעותית וכבדה" ● מחבל שחדר לשטח ישראל מדרום לבנון פתח באש לעבר כוח צה"ל שפעל במרחב ● מקור בממשלת לבנון: המשוואה של "תקיפת הדאחיה בביירות מול תקיפה איראנית לעבר ישראל" - קרסה ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

אחרי אנתרופיק: OpenAI הגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה

חברת הבינה המלאכותית של סם אלטמן הודיעה כי הגישה מסמכים ראשוניים ל-SEC לקראת הנפקה אפשרית ● OpenAI, המוערכת בכ-850 מיליארד דולר, מצטרפת לאנתרופיק שהגישה תשקיף בשבוע שעבר ● במקביל, SpaceX כבר חשפה לציבור את מסמכי ההנפקה שלה ומבקשת להנפיק לפי שווי מונומנטלי

הריסה ובנייה מחדש ברובע 4 בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

ויתור על חניה וצמצום שטחים: המחיר שמשלמים דיירים כדי להוציא לפועל מיזמי פינוי־בינוי

עליית הריבית והתייקרות עלויות הבנייה פגעו בכדאיות הכלכלית של פרויקטים רבים בתחום ההתחדשות העירונית ● יזמים ועורכי דין מדווחים שדיירים רבים מסכימים לוותר על חלק מהתמורות, בדגש על הטבות כמו חניה, מפרט הדירה ודמי השכירות, בניסיון להימנע מהפחתת שטחים שיחזירו את היזם לוועדות התכנון

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בדרך לחתימת הסכם ביטחוני, טורקיה ניסתה לשבש מטוסי בכירים באירופה

לפי דיווח בפוליטיקו, מטוסים שהטיסו את שרי ההגנה של צרפת, יוון והולנד לפסגת ביטחון בקפריסין סבלו מהפרעות בקשר, כשבמקביל מטוסי F-16 טורקיים עקבו אחריהם באוויר ● אנקרה מכחישה את הדיווח וטוענת כי מדובר ב"טענות פוליטיות" ● האירוע התרחש על רקע חתימת הסכם ביטחוני חדש בין צרפת לקפריסין, שמעורר התנגדות חריפה בצפון האי ובטורקיה

כותרות העיתונים בעולם

דיווח: ישראל פגעה באחד ממרכזי הטילים החשובים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה אפשר ללמוד על איראן מסבב הלחימה הקצר, דיווח שישראל תקפה במתחם "אחמד כאזמי" באיראן, ובצרפת טוענים שישראל מגינה על סוחרי קפטגון בסוריה • כותרות העיתונים בעולם 

מושגים לאזרחות מיודעת. ארביטראז' / צילום: Shutterstock

זה ידוע כ"רווח חסר סיכון", אבל לא כל־כך פשוט לעשות ממנו כסף

מהם פערי הארביטראז' שמזיזים את הבורסה? ● כשלנכס אחד יש שני מחירים שונים, נוצר פוטנציאל לגרוף רווחים • אבל כשהמתחרים בשוק הם אלגוריתמים, קשה מאוד לזכות בכל הקופה • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים