גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך: כך "תעבדו" על פייסבוק ותשדרגו את הפיד

אם הפיד שלכם מתחיל להעיק, הפרסומות לא רלוונטיות, ואתם עוד לא בשלים לגמילה מפייסבוק – המדריך הזה בשבילכם ● כך תסלקו את כל החלודה שהצטברה בעורקי הרשת החברתית ותלמדו אותה מחדש מה אתם אוהבים ● וגם בונוס: הפיצ'רים הכי חשובים למי שרוצה לשלוט על המידע שלו

משתמשת בפייסבוק / צילום: שאטרסטוק
משתמשת בפייסבוק / צילום: שאטרסטוק

פייסבוק צוברת עלינו הררי דאטה, זה כבר ידוע ומדובר ללא הפסקה. הכול, כדי להעניק לנו חוויית גלישה מותאמת אישית שתגרום לנו להישאר באתר, ואם אפשר להיחשף לכמה שיותר פרסומות ולהקליק עליהן. איך היא עושה את זה? נוסף לנתונים אישיים שמשפיעים על התוכן, כמו גיל, מקום מגורים, ועבודה ועוד - גם העמודים שאחריהם אנחנו עוקבים הם אמצעי חשוב הן עבור פייסבוק והן עבור המפרסמים, כדי לדעת מה אנחנו אוהבים ומה מעניין אותנו.

אבל מה קורה כשמלמדים את פייסבוק יותר מדי?

משתמשי פייסבוק רבים נמצאים ברשת החברתית עוד מאז כבשה בסערה את ישראל אי-שם ב-2007. מאז, קרוב לוודאי שהם הספיקו להצטרף כעוקבים לאלפי דפים, וכחברים - למאות קבוצות. ואתם הרי נחמדים, לא? כל חבר שפתח עסק קיבל פירגון, ומייד בלייק. התוצאה: הלייקים מצטברים ומצטברים, עד שלהעדפות אין משמעות, כי עבור פייסבוק אתם כנראה אוהבים כמעט הכול.

אז מה עושים? רגע. לאורך השנים פייסבוק עשתה הכול כדי להקשות עלינו את ניהול הפרטיות תחת מכסה המנוע. גם כשהיא כבר נענתה כביכול ללחצים עליה, ואפשרה יותר גישה וקצת יותר שליטה - היא עדיין עשתה את זה הכי עקום שאפשר - הכי מוסתר, הכי לא אינטואיטיבי, הכי לא אפקטיבי, ובעיקר - מייגע. ועד שכבר מצאתם משהו, אף אחד לא מבטיח שעוד כמה חודשים הוא יסתתר בכלל במקום אחר.

לכן, אם ציפיתם לפתרון בלחיצת כפתור - צר לנו. אין כזה. הרשת מלאה בשאלות גולשים על פיצ'רים שהיו ונעלמו או הוזזו. גולשים אחרים מחפשים כלים שיאפשרו להם להיפטר בקליק מכל העקבות הדיגיטליים, לשווא. או במילים פשוטות - אם ציפיתם לפיצ'ר שמרכז את כל העמודים שעשיתם עליהם אי-פעם לייק עם כפתור "סמן הכול" ו-"מחק" - אז תמשיכו לחכות.

אלא שלא הכול שחור. פייסבוק הלכה לאחרונה בכל זאת קצת לקראתנו, והפכה משימה שהייתה כמעט בלתי אפשרית - למשימה שהיא "רק" מייגעת.

מה היא עשתה? פייסבוק שינתה לאחרונה את העמוד שמרכז את כל העמודים שעשינו עליהם לייק אי-פעם כך שאפשר להסיר אותם אחד אחד - בנגיעה פשוטה אחת בלבד.

ההבדל הוא, שעד לא מזמן, הדרך היחידה להסיר לייקים בסיטונות הייתה להגיע לעמוד שבו מרוכזת רשימת העמודים שקיבלו מאתנו מלייק, ללחוץ על כפתור קטן שהוצג בצד המסך, לצד השם של כל דף אותו רצינו לעזוב, ולאחר מכן - לחכות להופעת תפריט קטן, ואז - לבחור מתוך התפריט באפשרות הסרת הלייק. זו הייתה פעולה איטית, שדרשה סבלנות וריכוז, ואם רציתם למחוק כמה אלפי דפים הייתם נאלצים להיפרד גם מכמה שעות מחייכם. לא עוד. בנייד, אגב, זו הייתה משימה מעצבנת פי כמה.

עתה, וזה החידוש הגדול - פייסבוק מציעה באפליקציה בנייד ממשק חדש שבו כל עמוד פייסבוק שעשיתם לו לייק זוכה לכפתור ענק, שגם מגיב יחסית בזריזות להסרת הלייק, וגם לא תוקע את המסך בסיום כל נגיעה. אפשר פשוט להקדיש לכך כשעה של סשן לחיצות ולהיפטר מכל העמודים שיושבים לכם כאבן-ריחיים על הפיד, ולהשאיר רק את העמודים שאתם בטוחים שאתם אוהבים. בניגוד למצב שהיה קודם, עתה הממשק בנייד נוח יותר למחיקה מאשר במחשב - שגם בו נדרשת עתה רק לחיצה אחת להסרת הלייק.

תראו בזה סוג של מדיטציה. אנחנו לא יכולים להבטיח לכם עד כמה ישתנה התמהיל בפיד וכמה תרגישו בכך, אבל שווה לנסות. אני אישית עשיתי זאת ונפטרתי אולי מאלפי עמודים, וכבר עכשיו הפיד נראה הרבה יותר רענן.

במחשב

תיכנסו לעמוד הזה: https://www.facebook.com/pages/?category=liked

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Pages".

תחת המילה Pages שבראש העמוד ממוקמים זה לצד זה כפתורים.

כדי להגיע לרשימת העמודים עליהם עשיתם לייק לחצו על הכפתור הכי ימני - "Liked Pages".

אם אינכם רואים אותו, גללו הצדה את הכפתורים שתחת המילה Pages עד להופעת הכפתור.

הורדת לייק על עמודים בפייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

מסלקים את "תחומי העניין"

התיאור שלעיל, על מקורות הלימוד של פייסבוק אודות העדפותינו - הוא רק קצה קצהו של הקרחון. כדי להצליח להציג לנו תוכן רלוונטי, פייסבוק בודקת לא רק על אילו פוסטים ותגובות עשינו לייקים, אלא גם על איזה תוכן בדיוק אנחנו משתהים, ועוד. לאחר מכן, היא מצליבה ומסיקה מסקנות מכל מה שזז (וגם ממה שלא זז). הכול, כדי להתאים לנו את התוכן בפיד ואת המודעות אישית.

תופתעו, אבל לפייסבוק יש עמוד שמרכז ומציג את כל תחומי העניין שלכם - כאלה שפייסבוק למד עליכם בכוחות עצמו. אתם מוזמנים להיכנס לעמוד הזה, ולנקות אותו מכל "תחומי העניין" שהצטברו בו לאורך השנים. כך תמחקו את כל מה שפייסבוק למד עליכם לאורך השנים ותאפשר לה ללמוד אתכם מחדש, כדי שהתוכן והמודעות שתצרכו יתאימו לכם יותר. אם בא לכם, באותה הזדמנות אתם יכולים להזין "ידנית" למערכת את תחומי העניין האמיתי שלכם, מבין האפשרויות שפייסבוק מציעה.

יש לציין שהמחיקה הזאת לא תעזור לכם לשמור על הפרטיות, משום שפייסבוק, הו פייסבוק, שומרת את כל תחומי העניין המחוקים תחת לשונית "Removed Interests" (תחומי עניין שסולקו).

כיצד עושים זאת? במחשב, אפשר כיום להסיר תחום עניין בקליק אחד. זה לא מה שימנע מכם את הצורך להקליק מאות או אלפי פעמים אבל לפחות תוכלו לעשות את זה בקלות ומהירות יחסית. באפליקציה בנייד המשימה מסורבלת יותר. ליד כל שם של תחום עניין לחצו על השלוש נקודות ואז ב-Remove Interest. שימו לב שלא כל תחומי העניין נמצאים תחת אותה קטגוריה ותאלצו לעבור קטגוריה קטגוריה ולסלק מכל אחת את תחומי העניין שהצטברו תחתיה.

ועוד הערה קטנה: המערכות הללו לא עובדות מהר כמו הפיד וייתכן שייקח להן קצת זמן להסתנכרן. אני מצאתי עשרות תחומי עניין באפליקציה, כמה שעות לאחר שמחקתי את כל תחומי העניין דרך המחשב.

את עמוד תחומי העניין תמצאו במחשב

https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=information_about_you&section_id=interests#interests

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Settings & Privacy", לאחר מכן ב-"Settings" ואז ב-"Access Your Information".

לוחצים על החץ שליד Ads ואז על Ads Interests.

סילוק תחומי עניין מפייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

איך מקבלים עוד קצת שליטה על הפרטיות?

איננו רוצים להתיימר ליצור את האשליה ששימוש בכלי השליטה על הפרטיות שפייסבוק מעניקה לנו, אכן ישפר משמעותית את מצבנו. עם זאת, שווה להכיר אותם ולשחק איתם בהתאם להעדפותיכם.

1. לפני הניקיון אנו ממליצים לנצל את ההזדמנות כדי לגבות את כל מה שיש לכן בפייסבוק - כל המידע בפרופיל, התמונות, אנשי הקשר וההודעות, וגם את כל המידע שפייסבוק אספה עלינו. עושים את זה מתוך פייסבוק עצמו:

במחשב

https://www.facebook.com/dyi/?x=AdnE2aoEk8zoJgty&referrer=yfi_settings&tab=new_archive

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Settings & Privacy", לאחר מכן ב-"Settings" ואז ב-"Download Your Information". בוחרים מה לגבות, באיזה טווח זמן ובאיזה פורמט ואיכות לשמור, ולוחצים על "CREATE FILE". ברירת המחדל היא לשמור את כל המידע ואת המדיה באיכות בינונית ואפשר להסתפק בה. התכוננו נפשית לכך שייתכן שייקח כמה ימים להכין את הקובץ, ושאם תבחרו להוריד את כל המידע, גודלו של הקובץ עלול להגיע לכמה ג'יגה בייטים.

2. כחלק מהניסיון של פייסבוק להדוף את הביקורת נגדה כמי שמקשה על השליטה של המשתמשים בפרטיות היא השיקה שני עמודים שמרכזים קיצורי דרך לכל מקום רלוונטי לפרטיות שיש בעץ ההגדרות הסבוך שלה.

א. דרך אחד העמודים הללו, אפשר בעצם להגיע למקומות בהם שולטים בפרטיות התוכן כמו פוסטים, תמונות, חברים, מודעות, הודעות ועוד. בך הכול קיימים 17 סעיפים. לצד כל אחד מהסעיפים יופיע חץ קטן. לחיצה עליו תפתח תפריט קצר עם עוד כמה אפשרויות, מדויקות יותר.

במחשב

https://www.facebook.com/your_information/

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Settings & Privacy", לאחר מכן ב-"Settings" ואז ב-"Access Your Information".

2. עמוד נוסף באפליקציה בנייד, יוביל אתכם לריכוז קישורים לתפריטי הגדרות פרטיות "קשות", כמו זיהוי פנים, מיקום, זיהוי דו שלבי, ועוד.

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Privacy Shortcuts".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ