גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך: כך "תעבדו" על פייסבוק ותשדרגו את הפיד

אם הפיד שלכם מתחיל להעיק, הפרסומות לא רלוונטיות, ואתם עוד לא בשלים לגמילה מפייסבוק – המדריך הזה בשבילכם ● כך תסלקו את כל החלודה שהצטברה בעורקי הרשת החברתית ותלמדו אותה מחדש מה אתם אוהבים ● וגם בונוס: הפיצ'רים הכי חשובים למי שרוצה לשלוט על המידע שלו

משתמשת בפייסבוק / צילום: שאטרסטוק
משתמשת בפייסבוק / צילום: שאטרסטוק

פייסבוק צוברת עלינו הררי דאטה, זה כבר ידוע ומדובר ללא הפסקה. הכול, כדי להעניק לנו חוויית גלישה מותאמת אישית שתגרום לנו להישאר באתר, ואם אפשר להיחשף לכמה שיותר פרסומות ולהקליק עליהן. איך היא עושה את זה? נוסף לנתונים אישיים שמשפיעים על התוכן, כמו גיל, מקום מגורים, ועבודה ועוד - גם העמודים שאחריהם אנחנו עוקבים הם אמצעי חשוב הן עבור פייסבוק והן עבור המפרסמים, כדי לדעת מה אנחנו אוהבים ומה מעניין אותנו.

אבל מה קורה כשמלמדים את פייסבוק יותר מדי?

משתמשי פייסבוק רבים נמצאים ברשת החברתית עוד מאז כבשה בסערה את ישראל אי-שם ב-2007. מאז, קרוב לוודאי שהם הספיקו להצטרף כעוקבים לאלפי דפים, וכחברים - למאות קבוצות. ואתם הרי נחמדים, לא? כל חבר שפתח עסק קיבל פירגון, ומייד בלייק. התוצאה: הלייקים מצטברים ומצטברים, עד שלהעדפות אין משמעות, כי עבור פייסבוק אתם כנראה אוהבים כמעט הכול.

אז מה עושים? רגע. לאורך השנים פייסבוק עשתה הכול כדי להקשות עלינו את ניהול הפרטיות תחת מכסה המנוע. גם כשהיא כבר נענתה כביכול ללחצים עליה, ואפשרה יותר גישה וקצת יותר שליטה - היא עדיין עשתה את זה הכי עקום שאפשר - הכי מוסתר, הכי לא אינטואיטיבי, הכי לא אפקטיבי, ובעיקר - מייגע. ועד שכבר מצאתם משהו, אף אחד לא מבטיח שעוד כמה חודשים הוא יסתתר בכלל במקום אחר.

לכן, אם ציפיתם לפתרון בלחיצת כפתור - צר לנו. אין כזה. הרשת מלאה בשאלות גולשים על פיצ'רים שהיו ונעלמו או הוזזו. גולשים אחרים מחפשים כלים שיאפשרו להם להיפטר בקליק מכל העקבות הדיגיטליים, לשווא. או במילים פשוטות - אם ציפיתם לפיצ'ר שמרכז את כל העמודים שעשיתם עליהם אי-פעם לייק עם כפתור "סמן הכול" ו-"מחק" - אז תמשיכו לחכות.

אלא שלא הכול שחור. פייסבוק הלכה לאחרונה בכל זאת קצת לקראתנו, והפכה משימה שהייתה כמעט בלתי אפשרית - למשימה שהיא "רק" מייגעת.

מה היא עשתה? פייסבוק שינתה לאחרונה את העמוד שמרכז את כל העמודים שעשינו עליהם לייק אי-פעם כך שאפשר להסיר אותם אחד אחד - בנגיעה פשוטה אחת בלבד.

ההבדל הוא, שעד לא מזמן, הדרך היחידה להסיר לייקים בסיטונות הייתה להגיע לעמוד שבו מרוכזת רשימת העמודים שקיבלו מאתנו מלייק, ללחוץ על כפתור קטן שהוצג בצד המסך, לצד השם של כל דף אותו רצינו לעזוב, ולאחר מכן - לחכות להופעת תפריט קטן, ואז - לבחור מתוך התפריט באפשרות הסרת הלייק. זו הייתה פעולה איטית, שדרשה סבלנות וריכוז, ואם רציתם למחוק כמה אלפי דפים הייתם נאלצים להיפרד גם מכמה שעות מחייכם. לא עוד. בנייד, אגב, זו הייתה משימה מעצבנת פי כמה.

עתה, וזה החידוש הגדול - פייסבוק מציעה באפליקציה בנייד ממשק חדש שבו כל עמוד פייסבוק שעשיתם לו לייק זוכה לכפתור ענק, שגם מגיב יחסית בזריזות להסרת הלייק, וגם לא תוקע את המסך בסיום כל נגיעה. אפשר פשוט להקדיש לכך כשעה של סשן לחיצות ולהיפטר מכל העמודים שיושבים לכם כאבן-ריחיים על הפיד, ולהשאיר רק את העמודים שאתם בטוחים שאתם אוהבים. בניגוד למצב שהיה קודם, עתה הממשק בנייד נוח יותר למחיקה מאשר במחשב - שגם בו נדרשת עתה רק לחיצה אחת להסרת הלייק.

תראו בזה סוג של מדיטציה. אנחנו לא יכולים להבטיח לכם עד כמה ישתנה התמהיל בפיד וכמה תרגישו בכך, אבל שווה לנסות. אני אישית עשיתי זאת ונפטרתי אולי מאלפי עמודים, וכבר עכשיו הפיד נראה הרבה יותר רענן.

במחשב

תיכנסו לעמוד הזה: https://www.facebook.com/pages/?category=liked

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Pages".

תחת המילה Pages שבראש העמוד ממוקמים זה לצד זה כפתורים.

כדי להגיע לרשימת העמודים עליהם עשיתם לייק לחצו על הכפתור הכי ימני - "Liked Pages".

אם אינכם רואים אותו, גללו הצדה את הכפתורים שתחת המילה Pages עד להופעת הכפתור.

הורדת לייק על עמודים בפייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

מסלקים את "תחומי העניין"

התיאור שלעיל, על מקורות הלימוד של פייסבוק אודות העדפותינו - הוא רק קצה קצהו של הקרחון. כדי להצליח להציג לנו תוכן רלוונטי, פייסבוק בודקת לא רק על אילו פוסטים ותגובות עשינו לייקים, אלא גם על איזה תוכן בדיוק אנחנו משתהים, ועוד. לאחר מכן, היא מצליבה ומסיקה מסקנות מכל מה שזז (וגם ממה שלא זז). הכול, כדי להתאים לנו את התוכן בפיד ואת המודעות אישית.

תופתעו, אבל לפייסבוק יש עמוד שמרכז ומציג את כל תחומי העניין שלכם - כאלה שפייסבוק למד עליכם בכוחות עצמו. אתם מוזמנים להיכנס לעמוד הזה, ולנקות אותו מכל "תחומי העניין" שהצטברו בו לאורך השנים. כך תמחקו את כל מה שפייסבוק למד עליכם לאורך השנים ותאפשר לה ללמוד אתכם מחדש, כדי שהתוכן והמודעות שתצרכו יתאימו לכם יותר. אם בא לכם, באותה הזדמנות אתם יכולים להזין "ידנית" למערכת את תחומי העניין האמיתי שלכם, מבין האפשרויות שפייסבוק מציעה.

יש לציין שהמחיקה הזאת לא תעזור לכם לשמור על הפרטיות, משום שפייסבוק, הו פייסבוק, שומרת את כל תחומי העניין המחוקים תחת לשונית "Removed Interests" (תחומי עניין שסולקו).

כיצד עושים זאת? במחשב, אפשר כיום להסיר תחום עניין בקליק אחד. זה לא מה שימנע מכם את הצורך להקליק מאות או אלפי פעמים אבל לפחות תוכלו לעשות את זה בקלות ומהירות יחסית. באפליקציה בנייד המשימה מסורבלת יותר. ליד כל שם של תחום עניין לחצו על השלוש נקודות ואז ב-Remove Interest. שימו לב שלא כל תחומי העניין נמצאים תחת אותה קטגוריה ותאלצו לעבור קטגוריה קטגוריה ולסלק מכל אחת את תחומי העניין שהצטברו תחתיה.

ועוד הערה קטנה: המערכות הללו לא עובדות מהר כמו הפיד וייתכן שייקח להן קצת זמן להסתנכרן. אני מצאתי עשרות תחומי עניין באפליקציה, כמה שעות לאחר שמחקתי את כל תחומי העניין דרך המחשב.

את עמוד תחומי העניין תמצאו במחשב

https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=information_about_you&section_id=interests#interests

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Settings & Privacy", לאחר מכן ב-"Settings" ואז ב-"Access Your Information".

לוחצים על החץ שליד Ads ואז על Ads Interests.

סילוק תחומי עניין מפייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

איך מקבלים עוד קצת שליטה על הפרטיות?

איננו רוצים להתיימר ליצור את האשליה ששימוש בכלי השליטה על הפרטיות שפייסבוק מעניקה לנו, אכן ישפר משמעותית את מצבנו. עם זאת, שווה להכיר אותם ולשחק איתם בהתאם להעדפותיכם.

1. לפני הניקיון אנו ממליצים לנצל את ההזדמנות כדי לגבות את כל מה שיש לכן בפייסבוק - כל המידע בפרופיל, התמונות, אנשי הקשר וההודעות, וגם את כל המידע שפייסבוק אספה עלינו. עושים את זה מתוך פייסבוק עצמו:

במחשב

https://www.facebook.com/dyi/?x=AdnE2aoEk8zoJgty&referrer=yfi_settings&tab=new_archive

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Settings & Privacy", לאחר מכן ב-"Settings" ואז ב-"Download Your Information". בוחרים מה לגבות, באיזה טווח זמן ובאיזה פורמט ואיכות לשמור, ולוחצים על "CREATE FILE". ברירת המחדל היא לשמור את כל המידע ואת המדיה באיכות בינונית ואפשר להסתפק בה. התכוננו נפשית לכך שייתכן שייקח כמה ימים להכין את הקובץ, ושאם תבחרו להוריד את כל המידע, גודלו של הקובץ עלול להגיע לכמה ג'יגה בייטים.

2. כחלק מהניסיון של פייסבוק להדוף את הביקורת נגדה כמי שמקשה על השליטה של המשתמשים בפרטיות היא השיקה שני עמודים שמרכזים קיצורי דרך לכל מקום רלוונטי לפרטיות שיש בעץ ההגדרות הסבוך שלה.

א. דרך אחד העמודים הללו, אפשר בעצם להגיע למקומות בהם שולטים בפרטיות התוכן כמו פוסטים, תמונות, חברים, מודעות, הודעות ועוד. בך הכול קיימים 17 סעיפים. לצד כל אחד מהסעיפים יופיע חץ קטן. לחיצה עליו תפתח תפריט קצר עם עוד כמה אפשרויות, מדויקות יותר.

במחשב

https://www.facebook.com/your_information/

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Settings & Privacy", לאחר מכן ב-"Settings" ואז ב-"Access Your Information".

2. עמוד נוסף באפליקציה בנייד, יוביל אתכם לריכוז קישורים לתפריטי הגדרות פרטיות "קשות", כמו זיהוי פנים, מיקום, זיהוי דו שלבי, ועוד.

באנדרואיד

לוחצים על שלושת הפסים בקצה העליון של האפליקציה, בוחרים ב-"Privacy Shortcuts".

עוד כתבות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?