גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

הגבלת כוחה האדיר של מערכת המשפט תחזיר את אמון הציבור

בתחילת שנות ה-80 האקטיביזם השיפוטי, שבעבר פעל להבטיח זכויות אדם, שינה את אופיו והתמקד בהענקת סמכויות ועוצמה לבית המשפט העליון וליועץ המשפטי, שהפכו שותפים מרכזיים בניהול המדינה ● אמון הציבור במוסדות שלטון החוק, פרויקט מיוחד

פרופ' דניאל פרידמן / צילום: כדיה לוי, גלובס
פרופ' דניאל פרידמן / צילום: כדיה לוי, גלובס

במהלך 35 השנים הראשונות שלאחר קום המדינה (העידן הקלאסי של המשפט בישראל) זכה בית המשפט העליון למעמד-על, פרי מדיניות שקולה ומאוזנת. הוא קידם את חופש הביטוי (פסק דין קול העם), את חופש העיסוק (פסק דיין שייב) ואת ערך השוויון. בית המשפט גם ריכך את התוצאות הקשות הנובעות מהמונופול שהוענק לדת בנושאי נישואים וגירושים, והורה לרשום כנשואים בני זוג מעורב, יהודי ונוצרייה, שנישאו בחו"ל; וכן הביא לשידורי טלוויזיה בשבת.

האקטיביזם השיפוטי הזה נעשה תוך צניעות וללא יוהרה. בית המשפט העליון, בעידן הקלאסי, לא הטיל ספק בכוחה של הכנסת לבטל באמצעות חקיקה את ההלכות שקבע, ולא היה עולה על דעת שופטיו לפנות לתקשורת ולנהל מאבק פוליטי נגד חקיקה המשנה הלכה שנקבעה בפסיקה.

צניעותו של בית המשפט השתקפה גם בהכרה בגבולות סמכותו. כך למשל, בתשובה לעתירה נגד האמנתו של שגריר גרמניה בישראל, הבהיר השופט זוסמן כי הנושא איננו שפיט, וכי בנושא כזה אין למשפטן שום יתרון על הממשלה או הכנסת.

בית המשפט הכיר גם בסכנות שבפניהן ניצבת המדינה הציונית, הציב גבולות לחופש הביטוי ואישר את פסילת הסרט "המאבק על הקרקע - או פלסטין בישראל", בנימוק שיש בו "הסתה של המיעוטים נגד המדינה ואזרחיה..." (פסק דין עין גל). הוא גם שלל גם את זכותם של גורמים שייצגו את העמדה הלאומית הפלסטינית להתמודד בבחירות לכנסת (פסק דין ירדור).

עמדות אלה זיכו את בית המשפט באמון של הרוב המכריע בציבור.

כל זה השתנה עם פרוץ המהפכה המשפטית בתחילת שנות ה-80. בית המשפט המשיך אומנם במסורת הקודמת בכל הנוגע לדיני משפחה ולהבטחת השוויון לנשים (פסקי הדין שקדיאל ואליס מילר), אולם מעבר לכך הכול התהפך. האקטיביזם השיפוטי, שבעבר פעל להבטיח זכויות אדם, שינה את אופיו והתמקד בהענקת סמכויות ועוצמה לבית המשפט העליון וליועץ המשפטי, שהפכו שותפים מרכזיים בניהול המדינה. ההמצאה המדהימה של העליון שלפיה היועץ המשפטי מוסמך לשלול אפילו מראש הממשלה את ייצוגו בבית המשפט, לא תרמה לזכויות אדם. היא פגעה בהן, אבל השליטה את מערכת המשפט על כל שאר מערכות השלטון.

בצד כל אלה התרחשה רדיקליזציה של זכויות אדם, תוך התעלמות מהאינטרס הציבורי. בית המשפט העליון איפשר למפלגת "כך" הגזענית ולגורמים פלסטינים לאומניים להיבחר לכנסת, בניגוד להלכת ירדור שנפסקה בעבר, ובהמשך אישר את מועמדותם של עזמי בשארה ומפלגת בל"ד לכנסת. אושרה גם הקרנת הסרט "ג'נין ג'נין", על התעמולה השקרית שבו (בניגוד להלכת עין גל). לכך הצטרפה מעורבות בנושאים ביטחוניים, שכללה את ביטול "נוהל שכן" ואת פסק דין "קלפי המיקוח", ונוצרה תחושה שבית המשפט גלש לפסיקה פוסט-ציונית.

התפתחויות אלה גררו ביקורת חריפה על מערכת המשפט גם מהאגף הליברלי המתון, שכלל אישים דוגמת רות גביזון, שלמה אבינרי, בן דרור ימיני, אמנון דנקנר, רובי ריבלין, גדי טאוב ומיכאל איתן. הדברים הגיעו לכך שנשיא העליון בדימוס, משה לנדוי, תקף בפומבי את האקטיביזם של העליון בראשותו של אהרן ברק.

במקביל החל מתוך כותלי בית המשפט או בעידודו מסע תעמולה שנועד להכשיר את המהפכה המשפטית ואת שלטון המשפטנים, מהלך שהעניק למערכת המשפט גוון מפלגתי. תופעה חמורה יותר הייתה תפירת תיקים וחקירות כנגד אישים, שנראה היה כי הם עלולים לסכן את "הישגי" המהפכה המשפטית. די להזכיר את משפטיהם של עו"ד דרור חוטר-ישי, של יעקב נאמן ואת החקירה נגד ראובן (רובי) ריבלין. זאת, כאשר מערכת המשפט רחוקה מלתת דוגמה אישית ביחסה לנעשה בתוכה, ודי להזכיר את ההימנעות מהתמודדות אמיתית עם החשדות הכבדים ביחס למה שאירע בפרקליטות תל-אביב בתקופתה של רות דוד.

כל אלה גרמו לירידה דרסטית באמון הציבור בבית המשפט העליון ובמערכת המשפט.

לאחר פרישתם של אהרן ברק ודורית ביניש מנשיאות העליון, חל בו שינוי לטובה בכך שחדל להתערב בעניינים ביטחוניים וחזר בו מעמדות פוסט-ציוניות. דוגמאות בולטות הן ביטול פסק הדין שאישר למחבל שחזר ללבנון לתבוע פיצויים בישראל (דעת מיעוט של מלצר שהפכה לדעת רוב בדיון הנוסף) וביטול פסק הדין שחייב את המדינה להחזיר גופות מחבלים בשעה שטרוריסטים סירבו לשחרר גופות חיילים (דעת מיעוט של השופט ניל הנדל, שהפכה לדעת רוב בדיון הנוסף בהנהגת הנשיאה חיות). אולם גם לכך יש יוצאים מהכלל דוגמת פסק הדין שהעניק לתומכת חרם כרטיס כניסה לישראל.

במקביל המשיך בית המשפט להרחיב את סמכויותיו ללא גבול. כך, למשל, בוטל ללא צידוק חוק יסוד שקבע באופן זמני תקציב דו-שנתי, וכעת עומד העליון לדון, ללא סמכות, בתוקפו של חוק יסוד: הלאום. נמשכת גם התופעה של סימביוזיה בין בתי המשפט לבין התביעה הפלילית והייעוץ המשפטי, הפועלים ללא פיקוח ובקרה ממשיים.

בעיה חמורה נוספת נעוצה בכך שהאנרגיה המושקעת בטיפול בנושאים שאינם שפיטים ובמאבקים סביב הרחבת סמכויות מערכת המשפט פוגעת ביכולתה של המערכת לטפל בנושאים הנמצאים בתחומה ולהעניק שירות סביר לאזרחים הנזקקים לה. אין זה מפתיע שבדוח הבנק העולמי בעניין עשיית עסקים זכה הנושא של אכיפת חוזים בישראל לציון נמוך במיוחד, ובדוח חטיבת המחקר של בנק ישראל צוין כי משך הזמן לאכיפת חוזים בישראל הוא "הגבוה ביותר מבין המדינות המפותחות".

תפקוד השלטון במדינה ואיכות החיים בה מותנים בכך שהכוח האדיר הנתון בידי מערכת המשפט לא יחרוג מגבולותיו, ישמש להגנת זכויות האדם ולא לפגיעה בהן. המצב הנוכחי רחוק מלהשביע רצון, ואין תמה שאמון הציבור במערכת זו התערער.

צריך לקוות שנזכה לכך שהעליון יחזור לעקרונות יסוד, יימנע מעיסוק בנושאים בלתי שפיטים הנמצאים בתחומן של רשויות אחרות ויאמץ מדיניות שתצמצם את אי-הוודאות המשפטית, שבה הדבר היחיד הצפוי הוא החלטות בלתי צפויות של בית המשפט.

לא פחות חשובה היא רפורמה בתפקיד היועץ המשפטי, שהכוח המרוכז בידיו, והיעדר כל פיקוח ממשי על הפעלתו, אינם מתיישבים עם שלטון דמוקרטי. שיקום המערכת ישקם גם את אמון הציבור בה. 

הכותב כיהן כשר המשפטים בין השנים 2007 ל-2009

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח בשיא של 19 שנה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים, במרכז העניינים בולטות מניות מטא ואנבידיה; מדד הפחד (VIX) זינק ● האג"ח ל-10 שנים טיפס לרמת שיא של 19 שנה ● לאחר יום מסחר תנודתי, הברנט ננעל בעלייה קלה סביב 105.28 דולר לחבית ● הביטקוין השלים רצף ירידות של 5 ימים, הארוך מזה 4 חודשים ● פדרל ריזרב הבהיר כי טכנולוגיית הבינה המלאכותית לא צפויה לבלום את לחצי האינפלציה בטווח הקרוב

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

אופיר שריד / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

מנכ"ל מליסרון אופיר שריד הלך לעולמו

אופיר שריד, שהלך היום לעולמו בגיל 54 לאחר מאבק במחלה קשה, הוביל את מליסרון כמעט שבע שנים ונחשב למנהל ג'נטלמני ומוערך בענף ייצרי ● הוא נכנס לתפקיד רגע לפני הקורונה, הוביל את החברה בשינוי אסטרטגי שכלל כניסה משמעותית למגורים, ובמקביל המשיך להרחיב ולחזק את פעילות הקניונים

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הפלונטר הפוליטי שמשאיר את ענקיות ההייטק בערפל רגולטורי

לפי מנגנון המס הגלובלי, תאגידי הענק חייבים לשלם לפחות 15% מס - מהלך שאישורו מתעכב בארץ ● החשש: יגרום לבריחת כספים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

למרות הוזלת הבלו: מחיר הדלק צפוי לזנק שוב השבוע

השבוע, בין יום רביעי לחמישי, צפוי מחיר הדלק לטפס ולחצות שוב את רף ה-8 שקלים לליטר ● אומנם מחיר הדלק מורכב בחלקו הגדול ממס הבלו, שהופחת בתחילת החודש, אך השינוי הנוכחי נובע בעיקר ממחיר הנפט

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

הפגישה הדרמטית עם רשות התחרות: מאחורי פיצוץ הסכם הגז בין ניו־מד לדליה

בסוף השבוע הודיעה ניו־מד על ביטול עסקת הענק, בהיקף של 6.7 מיליארד דולר ● יומיים קודם לכן הציבה בפניה רשות התחרות את התנאים לאישור, וההערכות הן שההודעה נועדה לרכך את המגבלות החדשות ● מדובר בשעת מבחן למנכ"ל החדש של ניו־מד - ניב סרנה

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

השקל נופל לשפל של כחודשיים. אלו הסיבות

הרחבת פערי הריבית, המתיחות במזרח התיכון והתחזקות הדולר בעולם תומכות במטבע האמריקאי בטווח הקצר ● עם זאת, עודף החשבון השוטף ויתרות המט"ח בישראל עשויים להגביל את הפיחות בשקל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב, השקל נחלש ב-1%; אלקטרה נדל"ן נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● שבוע המסחר בעולם נפתח ברגל שמאל: מחירי הנפט ותשואות האג"ח בארה"ב ממשיכים לטפס, החוזים בניו יורק אדומים ● המסחר יתקיים השבוע במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות

ראש השב''כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף / לע״מ

רונן בר משיב לנתניהו: אלה שקרים, אגיש נגדו תביעת דיבה

ראש השב"כ לשעבר הודיע כי ינחה את עורכי דינו לתבוע את ראש הממשלה בעקבות ההאשמות שהטיח בו בנוגע לליל 7 באוקטובר • בר דורש לחשוף את המסמכים ולוח הפגישות של נתניהו עם גורמי ביטחון וגורמים זרים, ומתכוון לזמן לעדות גם את אנשי לשכתו • "הזהרתי אותו מאסון ממשמש ובא, הוא התעלם מההתרעות"

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

"משהו תמיד נשבר בסוף" - האזהרה משוק האג"ח

תשואות האג"ח בארה"ב כבר נסחרות בשיאים של עשרות שנים, אך ממשיכות בדרכן כלפי מעלה, בעיקר בגלל זעזוע האנרגיה העולמי והחששות מאינפלציה עיקשת ● עלייה מהירה בתשואות קדמה לרבים מהאסונות הכלכליים ב-50 השנה האחרונות, ואנליסטים מנסים להעריך כמה גבוהות עליהן להיות כדי ששוק המניות יתחיל להינזק

תורים בנתב''ג (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

תשאירו את הרכב בבית: ההודעה החריגה של נתב"ג

רש"ת עדכנה היום כי החניונים בשדה התעופה בתפוסה מלאה ● מדי יום במהלך סוכות צפויים לעבור בנתב"ג מעל 90 אלף נוסעים

צוות OpenWeb

חד הקרן מתל אביב שכמעט והנפיק - מבקש הקפאת הליכים

אופן ווב, שהגיעה בשיאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר והכינה את הקרקע להנפקה, מבקשת הקפאת הליכים בשל חוב של 20 מיליון דולר לקרן ליקווידיטי • החברה טוענת כי הקרן הקפיאה את חשבונותיה וסיכלה את ניסיונותיה להשיג מימון ולהימכר, וכי בכך הובילה אותה לחדלות פירעון ● במייל לעובדים, המנכ"ל האשים את הקרן: "פעולותיה היו מכוונות, ולתפיסתנו, דורסניות"

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: שלומי יוסף

קרסו נשארה בלי הקבלן המבצע בפרויקט הירושלמי

לפי הדיווח של קרסו, בשבועות האחרונים הפסיקה החברה הקבלנית נטע ליפשיץ את העבודות בפרויקט "יובל הצעירה" בירושלים באופן חד־צדדי, ובהמשך הודיעה כי לא תוכל להמשיך בביצוען ● בעקבות זאת, ב־26 בספטמבר מסרה לה קרסו הודעת סילוק יד ● בקרסו מציינים כי מספר קבלנים כבר הביעו נכונות עקרונית להשלים את הפרויקט

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

מנכ"ל אנבידיה סימן את התחום הלוהט הבא: עכשיו הוא נכנס אליו

אחרי ש-OpenAI עצרה את הפיתוח בשל אירועי סייבר חמורים, אנבידיה מנצלת את המומנטום ומשיקה כלי קוד פתוח לניטור ובדיקת סוכני AI לפני הרצתם, כחלק מתפיסת הבטיחות החדשה של ג'נסן הואנג

תור למונית בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

בנתב"ג מעדכנים: החניונים נפתחו, ניתן להגיע עם רכב

לאחר שאתמול רשות שדות התעופה קראה לטסים לא להגיע לשדה עם רכב פרטי, הבוקר מעדכנים בנתב"ג כי החניונים נפתחו מחדש ● "החל מהבוקר ניתן להחנות בחניוני נתב"ג, לאחר שהתפנו מקומות חניה"

מחסום משטרתי ליד בסיס פיירפורד בבריטניה, שבו נמנע פיגוע גדול / צילום: ap, Alastair Grant

איראן "נוקמת" באירופה על שיתוף הפעולה עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: איראן מנסה לפגוע באירופה וניסיון הפיגוע בבריטניה עשוי להיות רק ההתחלה, מה חושבות מדינות האזור על הבחירות בישראל, ומה יעשה טראמפ עם איראן? ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

גרוק כבר מדבר עברית בטסלה. מי הבא בתור?

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

איילת ניצן, סמנכ''לית השיווק של יד2 / צילום: טל רביב

סמנכ"לית השיווק של יד2: באחת מכל ארבע מודעות מורידים מחיר

לפני חצי שנה עשה אתר יד2 היסטוריה, כשנמכר לאייפקס בריטניה בעסקה הגדולה ביותר של אתר אינטרנט בישראל ● כעת חושפת סמנכ"לית השיווק איילת ניצן את אחורי הקלעים של העסקה, מסבירה את הקפיצה בביקושים לדירות שני חדרים, מגלה למה החליפה משרד פרסום, ונזכרת ברגע המכונן שבו סמנכ"ל כספים "נכנס בה" מול כל ההנהלה

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

איור: גיל ג'יבלי

18 מנדטים על הכוונת: המיזמים ששואפים לשנע מאות אלפי ישראלים מחו"ל לקלפי. עד כמה זה ריאלי?

שורת יוזמות אזרחיות התגייסו לסייע לישראלים תושבי חו"ל להגיע ארצה ולממש את זכות ההצבעה בבחירות ● עם זאת, מי שחלם על "טיסה חינם" נותר מאוכזב ● בעוד שמארגני היוזמות מציגים פעילות א־פוליטית, המהלך מעורר מחלוקת קשה ● מי עומד מאחורי המיזמים ומה הם מציעים?