גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

הגבלת כוחה האדיר של מערכת המשפט תחזיר את אמון הציבור

בתחילת שנות ה-80 האקטיביזם השיפוטי, שבעבר פעל להבטיח זכויות אדם, שינה את אופיו והתמקד בהענקת סמכויות ועוצמה לבית המשפט העליון וליועץ המשפטי, שהפכו שותפים מרכזיים בניהול המדינה ● אמון הציבור במוסדות שלטון החוק, פרויקט מיוחד

פרופ' דניאל פרידמן / צילום: כדיה לוי, גלובס
פרופ' דניאל פרידמן / צילום: כדיה לוי, גלובס

במהלך 35 השנים הראשונות שלאחר קום המדינה (העידן הקלאסי של המשפט בישראל) זכה בית המשפט העליון למעמד-על, פרי מדיניות שקולה ומאוזנת. הוא קידם את חופש הביטוי (פסק דין קול העם), את חופש העיסוק (פסק דיין שייב) ואת ערך השוויון. בית המשפט גם ריכך את התוצאות הקשות הנובעות מהמונופול שהוענק לדת בנושאי נישואים וגירושים, והורה לרשום כנשואים בני זוג מעורב, יהודי ונוצרייה, שנישאו בחו"ל; וכן הביא לשידורי טלוויזיה בשבת.

האקטיביזם השיפוטי הזה נעשה תוך צניעות וללא יוהרה. בית המשפט העליון, בעידן הקלאסי, לא הטיל ספק בכוחה של הכנסת לבטל באמצעות חקיקה את ההלכות שקבע, ולא היה עולה על דעת שופטיו לפנות לתקשורת ולנהל מאבק פוליטי נגד חקיקה המשנה הלכה שנקבעה בפסיקה.

צניעותו של בית המשפט השתקפה גם בהכרה בגבולות סמכותו. כך למשל, בתשובה לעתירה נגד האמנתו של שגריר גרמניה בישראל, הבהיר השופט זוסמן כי הנושא איננו שפיט, וכי בנושא כזה אין למשפטן שום יתרון על הממשלה או הכנסת.

בית המשפט הכיר גם בסכנות שבפניהן ניצבת המדינה הציונית, הציב גבולות לחופש הביטוי ואישר את פסילת הסרט "המאבק על הקרקע - או פלסטין בישראל", בנימוק שיש בו "הסתה של המיעוטים נגד המדינה ואזרחיה..." (פסק דין עין גל). הוא גם שלל גם את זכותם של גורמים שייצגו את העמדה הלאומית הפלסטינית להתמודד בבחירות לכנסת (פסק דין ירדור).

עמדות אלה זיכו את בית המשפט באמון של הרוב המכריע בציבור.

כל זה השתנה עם פרוץ המהפכה המשפטית בתחילת שנות ה-80. בית המשפט המשיך אומנם במסורת הקודמת בכל הנוגע לדיני משפחה ולהבטחת השוויון לנשים (פסקי הדין שקדיאל ואליס מילר), אולם מעבר לכך הכול התהפך. האקטיביזם השיפוטי, שבעבר פעל להבטיח זכויות אדם, שינה את אופיו והתמקד בהענקת סמכויות ועוצמה לבית המשפט העליון וליועץ המשפטי, שהפכו שותפים מרכזיים בניהול המדינה. ההמצאה המדהימה של העליון שלפיה היועץ המשפטי מוסמך לשלול אפילו מראש הממשלה את ייצוגו בבית המשפט, לא תרמה לזכויות אדם. היא פגעה בהן, אבל השליטה את מערכת המשפט על כל שאר מערכות השלטון.

בצד כל אלה התרחשה רדיקליזציה של זכויות אדם, תוך התעלמות מהאינטרס הציבורי. בית המשפט העליון איפשר למפלגת "כך" הגזענית ולגורמים פלסטינים לאומניים להיבחר לכנסת, בניגוד להלכת ירדור שנפסקה בעבר, ובהמשך אישר את מועמדותם של עזמי בשארה ומפלגת בל"ד לכנסת. אושרה גם הקרנת הסרט "ג'נין ג'נין", על התעמולה השקרית שבו (בניגוד להלכת עין גל). לכך הצטרפה מעורבות בנושאים ביטחוניים, שכללה את ביטול "נוהל שכן" ואת פסק דין "קלפי המיקוח", ונוצרה תחושה שבית המשפט גלש לפסיקה פוסט-ציונית.

התפתחויות אלה גררו ביקורת חריפה על מערכת המשפט גם מהאגף הליברלי המתון, שכלל אישים דוגמת רות גביזון, שלמה אבינרי, בן דרור ימיני, אמנון דנקנר, רובי ריבלין, גדי טאוב ומיכאל איתן. הדברים הגיעו לכך שנשיא העליון בדימוס, משה לנדוי, תקף בפומבי את האקטיביזם של העליון בראשותו של אהרן ברק.

במקביל החל מתוך כותלי בית המשפט או בעידודו מסע תעמולה שנועד להכשיר את המהפכה המשפטית ואת שלטון המשפטנים, מהלך שהעניק למערכת המשפט גוון מפלגתי. תופעה חמורה יותר הייתה תפירת תיקים וחקירות כנגד אישים, שנראה היה כי הם עלולים לסכן את "הישגי" המהפכה המשפטית. די להזכיר את משפטיהם של עו"ד דרור חוטר-ישי, של יעקב נאמן ואת החקירה נגד ראובן (רובי) ריבלין. זאת, כאשר מערכת המשפט רחוקה מלתת דוגמה אישית ביחסה לנעשה בתוכה, ודי להזכיר את ההימנעות מהתמודדות אמיתית עם החשדות הכבדים ביחס למה שאירע בפרקליטות תל-אביב בתקופתה של רות דוד.

כל אלה גרמו לירידה דרסטית באמון הציבור בבית המשפט העליון ובמערכת המשפט.

לאחר פרישתם של אהרן ברק ודורית ביניש מנשיאות העליון, חל בו שינוי לטובה בכך שחדל להתערב בעניינים ביטחוניים וחזר בו מעמדות פוסט-ציוניות. דוגמאות בולטות הן ביטול פסק הדין שאישר למחבל שחזר ללבנון לתבוע פיצויים בישראל (דעת מיעוט של מלצר שהפכה לדעת רוב בדיון הנוסף) וביטול פסק הדין שחייב את המדינה להחזיר גופות מחבלים בשעה שטרוריסטים סירבו לשחרר גופות חיילים (דעת מיעוט של השופט ניל הנדל, שהפכה לדעת רוב בדיון הנוסף בהנהגת הנשיאה חיות). אולם גם לכך יש יוצאים מהכלל דוגמת פסק הדין שהעניק לתומכת חרם כרטיס כניסה לישראל.

במקביל המשיך בית המשפט להרחיב את סמכויותיו ללא גבול. כך, למשל, בוטל ללא צידוק חוק יסוד שקבע באופן זמני תקציב דו-שנתי, וכעת עומד העליון לדון, ללא סמכות, בתוקפו של חוק יסוד: הלאום. נמשכת גם התופעה של סימביוזיה בין בתי המשפט לבין התביעה הפלילית והייעוץ המשפטי, הפועלים ללא פיקוח ובקרה ממשיים.

בעיה חמורה נוספת נעוצה בכך שהאנרגיה המושקעת בטיפול בנושאים שאינם שפיטים ובמאבקים סביב הרחבת סמכויות מערכת המשפט פוגעת ביכולתה של המערכת לטפל בנושאים הנמצאים בתחומה ולהעניק שירות סביר לאזרחים הנזקקים לה. אין זה מפתיע שבדוח הבנק העולמי בעניין עשיית עסקים זכה הנושא של אכיפת חוזים בישראל לציון נמוך במיוחד, ובדוח חטיבת המחקר של בנק ישראל צוין כי משך הזמן לאכיפת חוזים בישראל הוא "הגבוה ביותר מבין המדינות המפותחות".

תפקוד השלטון במדינה ואיכות החיים בה מותנים בכך שהכוח האדיר הנתון בידי מערכת המשפט לא יחרוג מגבולותיו, ישמש להגנת זכויות האדם ולא לפגיעה בהן. המצב הנוכחי רחוק מלהשביע רצון, ואין תמה שאמון הציבור במערכת זו התערער.

צריך לקוות שנזכה לכך שהעליון יחזור לעקרונות יסוד, יימנע מעיסוק בנושאים בלתי שפיטים הנמצאים בתחומן של רשויות אחרות ויאמץ מדיניות שתצמצם את אי-הוודאות המשפטית, שבה הדבר היחיד הצפוי הוא החלטות בלתי צפויות של בית המשפט.

לא פחות חשובה היא רפורמה בתפקיד היועץ המשפטי, שהכוח המרוכז בידיו, והיעדר כל פיקוח ממשי על הפעלתו, אינם מתיישבים עם שלטון דמוקרטי. שיקום המערכת ישקם גם את אמון הציבור בה. 

הכותב כיהן כשר המשפטים בין השנים 2007 ל-2009

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר / צילום: ענבל מרמרי

טאואר מציגה שיא במכירות ועוקפת את התחזיות

יצרנית השבבים הישראלית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות בגובה 460 מיליון דולר ורווח נקי של 88 סנט למניה ● מניית טאואר עלתה בוול סטריט

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווחים קפצו ועובדי הבורסה קיבלו אופציות בשווי של כמעט 12 מיליון שקל

הכנסות הבורסה זינקו ב-36% ברבעון השני והרווח הנקי קפץ ב-81% ● העלייה במחזורי המסחר, ההכנסות מסליקה והגידול בפעילות בשוק ההון ממשיכים לתדלק את הצמיחה ● לראשונה: הבורסה הקצתה לעובדיה שאינם המנכ"ל והסמנכ"לים אופציות בשווי של 12 מיליון שקל

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט זינקה: הדוחות, השבבים והנפט דחפו את המדדים לשיאים

דאו ג'ונס ו-S&P 500 בשיאים, נאסד"ק זינק ב-2% ● שר האוצר האמריקאי: תיתכן עסקה לפתיחת המצר היום או מחר ● ג'ף בזוס ממשיך לממש מניות: מתכנן למכור מניות אמזון בשווי כ-4.1 מיליארד דולר ● שר האוצר האמריקאי: "ין יציב חשוב לא רק לארה"ב, אלא לכל אסיה" ● הלילה לאחר הנעילה: הדוחות המסקרנים של  AMD ו-SpaceX

קמפיין סקיי מקס / צילום: צילוo מסך מיוטיוב

איך קרה שמאחורי הפרסומות של פליי קארד וסקיי MAX עומד משרד פרסום אחד

באופן חרחג בשוק, בחודש האחרון טיפל משרד הפרסום מקאן ת"א גם בפרסומת החדשה של MAX לכרטיס חדש בתחום התעופה, וגם בפרסומת של פליי קארד השייך לאל על - וטופל עד כה במשרד אחר ● בדיוויד אינטרקונטיננטל השקיעו 40 מיליון שקל בשדרוג חדרי הפרימיום, ושבוע האופנה של תל אביב יתקיים בנובמבר בסימן נשים פורצות דרך ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בהייטק קופץ ליותר מ-35 אלף שקל. ויש גם בשורה רעה

השכר הממוצע בהייטק עמד בחודש מאי 2026 על 35,760 שקל בחודש, לעומת 31,459 שקל בחודש במאי אשתקד - זינוק של 13.7% ● עם זאת, מספר המשרות נשאר קפוא במקום ● ומה קורה במגזר הכללי?

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"פצצת זמן": מניית SpaceX בדרך לשבוע דרמטי, ויש מי שצופה מפולת

היום תפרסם חברת החלל של אילון מאסק את הדוחות הראשונים שלה בתור חברה ציבורית ● יומיים לאחר מכן יתבצע השחרור הראשון של מניות חסומות של בעלי מניות ותיקים, מה שעלול ליצור לחץ שלילי על המניה ● אך עם סיום המהלך, בסוף השנה, האנליסטים צופים זינוק מטאורי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חברת ההלבשה שמציגה צמיחה דו־ספרתית בהכנסות וברווחים

דלתא מותגים הציגה צמיחה של 27% ברווח הנקי על רקע התרחבות פעילותה בישראל ובאירופה, ובזכות המשך הצמיחה במותגי הזכיינות ועלייה במכירות מותגי החברה ●  ויליפוד הציגה גידול דו־ספרתי ברווחיות הגולמית והתפעולית, אותו ייחסה למחירי קנייה נוחים יותר, בעקבות התחזקות השקל מול הדולר והאירו

בניין הביטוח הלאומי בירושלים / צילום: Shutterstock

מי שמחוץ למעגל העבודה ישלם יותר: תוכנית האוצר לכיסוי הבור בביטוח לאומי

​באוצר פרסמו לאחרונה תחזית מדאיגה, לפיה ב־2029 ביטוח לאומי לא יצליח לעמוד בהתחייבויות ● בין הסיבות: הרחבת מעגל הזכאים והטבות נרחבות לאוכלוסיות שאינן במעגל התעסוקה ● בין הצעדים המקודמים: הקשחת תנאי הזכאות והעלאת דמי התשלום רק למי שאינו עובד

וואלה

וואלה תפצה עיתונאית שפונתה ב-7 באוקטובר ממפלסים ופוטרה בשל "היעדרויות מהמערכת"

עורכת וואלה סלבס, מיטל קויפמן, תפוצה ע"י וואלה בכ-53 אלף שקל, זאת לאחר שבית הדין לעבודה קבע כי היא פוטרה תוך הפרת חובת תום-הלב ● בוואלה טענו כי קויפמן לא עמדה ביעדים שהוצבו לה, אך בית הדין ציין כי נקבע "רף דרישות בלתי ריאלי המציב את העובדת המפונה בפני כישלון ידוע מראש" ● וואלה: "פסק הדין שגוי מעיקרו"

מנהיגי בריטניה וספרד / צילומים: AP -Osmancan Gürdoğan, Kirsty Wigglesworth

דוגמה אישית: אירופה בוערת, אך מנהיגי היבשת מקפידים לצאת לחופשת קיץ

ראש ממשלת ספרד ספג ביקורת חריפה על יציאתו לחופשה בזמן משבר ההגירה בסאוטה ● ראש ממשלת בריטניה יצא לחופשה שבועיים בלבד לאחר כניסתו לתפקיד ● ואיפה נופשים מנהיגי גרמניה, צרפת ואיטליה

ג'ף בזוס, מייסד אמזון. 16 אלף פוטרו / צילום: Associated Press, Pablo Martinez Monsivais

אמזון בשיא, בזוס ניגש לקופה: מימוש ענק של 4.1 מיליארד דולר

לאחר הדוחות החזקים, המייסד הגיש תוכנית למכירת 15 מיליון מניות ● בזוס מחזיק בכ-8% ממניות החברה והונו נאמד על ידי פורבס בכ-280 מיליארד דולר ● אתמול חצתה החברה את רף ה-3 טריליון דולר בשווי שוק

הבנקים לא מגלגלים את הירידה בריבית לנוטלי המשכנתאות / איור: גיל ג'יבלי

הריבית ירדה, אבל הבנקים לא ממהרים להוזיל את המשכנתא

הריבית במשק ירדה בשנה האחרונה באחוז שלם, אבל רק חלק מההקלה הגיעה לציבור ● יועצי משכנתאות מדווחים כי הבנקים העלו את המרווחים שלהם, ולפעמים פי שניים, לעומת המצב לפני כמה חודשים ● אישוש לכך ניתן למצוא גם בנתוני בנק ישראל

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

מייסדי מאנדיי מציגים: לגייס, לפספס, לפטר 620 עובדים, ואז לבקש הכפלת שכר

מסמך שהוגש לרשות ניירות ערך האמריקאית, זמן קצר לפני פיטורי 20% מעובדי החברה, מגלה כי מייסדי מאנדיי מבקשים להכפיל את חבילת התגמול השנתית שלהם ● הזיגזג הניהולי, התירוצים סביב עידן ה־AI וההבטחות הפומביות לא לבצע פיטורים - מעלים תהיות לגבי עודף הביטחון של המייסדים והתרבות הארגונית בחברה

אבטחת סייבר | אילוסטרציה: Shutterstock

גם מיקרוסופט מזהירה: אירוע סייבר ענק ומאות אלפי משתמשים בסכנה

תוקפים השתלטו על חשבון של מפתח מוכר בפלטפורמה GitHub, והחדירו קוד זדוני לעשרות ספריות קוד פתוח נפוצות, המשמשות גם מפתחים ב-Hugging Face • הקוד נועד לגנוב סיסמאות, מפתחות גישה והרשאות, ועלול להשפיע על אלפי ארגונים ומאות אלפי משתמשים ברחבי העולם • ומה ממליצים מומחי האבטחה לעשות?

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

בעוד חודש, 4 חברות לפחות יפעילו קו לניו יורק. מינימום לכרטיס: 1,400 דולר

דלתא ויונייטד צפויות לחזור לחגים, ישראייר ממתינה לקבלת אישור להפעלת הקו - ובכך היצע המושבים לניו יורק יוגדל לרמה שלא נראתה הרבה זמן ● בדיקה מעלה כי הכרטיסים עדיין יקרים

כבאיות בדרכן למוקדי שריפה (אילוסטרציה) / צילום: ap, Mahmoud Illean

השריפה ליד בן שמן נבלמה: כביש 1 וכביש 6 נפתחו, עומסים באזור

השריפה סמוך לבן שמן נבלמה ● כביש 6 וכביש 1, שנחסמו בשל השריפה, נפתחו אך באזור ישנם עומסים

מטה פלנטיר בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

"ביקוש שלא מהעולם הזה": פלנטיר זינקה ב-30% אחרי הדוחות

לאחר פרסום דוחות חיוביים, מניית פלנטיר בוול סטריט ● החברה מצפה לסך הכנסות שנתי של עד 8.16 מיליארד דולר, בעוד ההכנסות מהפעילות בארה"ב צפויות לעלות ב-134% לעומת השנה שעברה ל-3.42 מיליארד דולר

מינויים בעייתיים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רגע לפני הבחירות: סבב מינויים בחברות הביטחוניות

לקראת הנפקת התעשייה האווירית ובהמשך גם רפאל ותומר, המאבק על הכיסאות בדירקטוריונים מתעצם ● ועדת המינויים אישרה חלק מהמועמדים, פסלה אחרים, וברקע גובר המתח בין שיקולים מקצועיים לפוליטיים

דיון של ועדת הכספים (ארכיון) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות מיליוני שקלים לאיו"ש ולחרדים: הדיונים בוועדת הכספים

ועדת הכספים אישרה היום (ג') שורת בהעברות תקציביות, לרבות כ-360 מיליון שקל בכספים קואליציוניים, על אף שהדיון לא אושר בוועדת ההסכמות ● ח"כ נעמה לזימי ועמותת חדו"ש עתרו לבג"ץ בדרישה למנוע את העברת הכספים הקואליציוניים

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: עינת לברון

חודש בלבד אחרי שנחתמה: התפוצצה העסקה בין חיים כצמן וצחי אבו

היחסים בין הצדדים עלו על שרטון, לאחר שצחי אבו, בעל השליטה בארי נדל"ן שרכשה את ג'י סיטי של חיים כצמן, הכניס לעסקה שותפים נוספים ● בחודש שעבר הודיעו הצדדים על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן המניב (26%) תמורת 661 מיליון שקל