גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בהתחלה אמא שלי הייתה מאוד גאה בי, עכשיו היא אומרת ‘איזה ילד טיפש יש לי'"

שי פרדו היה יכול לפתח סדרה בינלאומית ● במקום זה הוא מתעקש להמשיך בהתנדבות כבר שנה שמינית עם פסטיבל הסיגדיאדה, ולנסות להשיג לו מימון

שי פרדו/ צילום: כפיר זיו
שי פרדו/ צילום: כפיר זיו

עד גיל שבע חי אשטו פרדו באתיופיה. בימי שישי היה יורד עם אחיו לשביל שחיבר בין שני הכפרים היהודיים, ויחד שכנעו עוברים ושבים לבוא אליהם הביתה ולנוח מההליכה הארוכה. כשהיו מביאים אורח הביתה, ועוזרים להוריהם למלא את מצוות הכנסת אורחים, קיבלו מאמא שלהם "אינגוצ'ה" - עוגה קטנה ומיוחדת.

אבל מהרגע שבו החל מסעם לישראל - שנמשך לא פחות משנה - ואחרי שאשטו הפך לשי, הוא עבר למצב הישרדות. הוריו שהיו ממעמד גבוה ומבוסס באתיופיה, נצר לשושלת קייסים מכובדת, מצאו את עצמם עובדים בכל עבודה אפשרית כדי שלא יחסר כלום לילדים, והוא עצמו נתן במשך שנים ארוכות לחיים לעבור לידו, עד שגילה את האמנות והתחיל לחיות מחדש דרכה.

כיום, כבר שמונה שנים שהוא נותן הזדמנות לבני העדה לחוות את האמנות באמצעות ה"סיגדיאדה" - פסטיבל תרבות אתיופי שמשלב הופעות בתשלום של אמנים מהקהילה ומחו"ל בתחומים שונים: מוזיקה, מחול, קולנוע, אופנה וקולינריה, לצד הופעות חינמיות - שאותו הוא מארגן ומפיק בעצמו. פרויקט חיים שבכל שנה הוא מתחיל מאפס מימון, ובתוך העומס והלחץ להצליח ולא להפסיד כסף, הוא מוותר על המקום שלו כאמן. בפסטיבל שייפתח היום (חמישי, 7.11), במתחם הקאמרי, הוא יעלה את הצגת היחיד שלו "מואה אנבאסה", שבה הוא מקים לתחייה את גיבורי "ביתא ישראל" שסיפורם טרם נחשף.

"הקטע הכי מרגש בהצגה שלי 'גור אריה יהודה' הוא כשאני חייב לצאת לפנימייה", הוא אומר כשאנחנו יושבים בקפה ליד "הבימה", התיאטרון שבו התעקש לקיים את הסיגדיאדה השנייה, כדי להוכיח שאתיופים יכולים להסתובב בתיאטרון הלאומי כמו כל אחד אחר.

"אני אומר בהצגה: 'אבא, אמא, אני לא רוצה ללכת לפנימייה', וכשאני רואה את אמא בוכה, אני אומר 'זה לא באמת, סתם דיבורים, כל החברים שלי שם', כדי לא לצער את ההורים. היינו חייבים לצאת לישיבות, כי זה היה בהסכם הקואליציוני שהמפד"ל מקבלת את חינוך בני העדה. הבנות למדו באולפנות איך להיות מטפלות, אני למדתי להיות מוסכניק, ואין לי שום קשר לזה".

בפנימייה גילה את מייקל ג'קסון ואת פרינס ושכנע את הרב לשלוח אותו למקהלת "פרחי מעלות" ולתזמורת, כנגן חצוצרה, ופתאום היה לו במה להיאחז. ב"מקווה ישראל" המשיך לשיר ולנגן על מנדולינה, וכשהגיעו נציגי צה"ל ושאלו מי רוצה רישיון נהיגה על אוטו ומשאית, הוא חתם על טופס שהפך אותו לנהג בוס, בלי שידע מה זה אומר.

"למזלי, נשלחתי להיות נהג בוס ברמאללה, והמפקד שלי, איש מדהים, הפך למנטור שלי והיה נותן לי את הרכב האישי שלו כדי שאסע ללמוד משחק במרכז לתקשורת חזותית בירושלים. אחרי השחרור נקלטתי בקבוצת הפולקלור 'נטלה שחורה' וכשהקרן האמריקאית שמימנה אותה הפסיקה, באתי למנהלת ואמרתי: בואי נקים תיאטרון".

לפרדו לא היה מושג למה הוא נכנס. במשך שבע שנים וחצי הוא נלחם כדי לקבל תמיכה ממשרד התרבות, ובמהלכן הקים עמותה וגילה שיש תקציב עתק לעולים שאמור להגיע לקהילה, אבל מתבזבז בדרך על כל מיני פונקציונרים. רק אחרי שהפתיע את השר דאז, מתן וילנאי, בכנס שאליו לא הוזמן, הצליח לקבל תקציב, גם רטרואקטיבית, ויצא לדרך.

"תיאטרון נטלה" העלה הצגות של כותבים מהעדה והפך לבית ספר לתיאטרון לנשים ולילדים. במקביל, שיחק פרדו בתיאטרון "החאן" בהצגה "צל חולף", וגילה שאף יוצא אתיופיה לא בא לצפות בהצגה. הם לא באו גם כששיחק, מאוחר יותר, במחזות של שייקספיר, צ'כוב וטנסי ויליאמס, בתיאטרון "המעבדה", בבאר שבע, בבית ליסין, בתיאטרון לילדים ולנוער ובאנסמבל הרצליה. "כשהייתי מזמין חברים לפרמיירות של ההצגות, הם היו מתחמקים, ואם היו מגיעים, הם היו נדבקים לקיר ולא מרגישים נוח. זה גרם גם לי להרגיש לא נוח".

כשהיה כמעט בן 26, גיל המקסימום להתקבל ללימודים בניסן נתיב, מצא מחליף לניהול "נטלה", עבר את בחינות הקבלה, וכדי לממן את שכר הלימוד ולהתקיים עבד בלילות כמאבטח בבניין ההסתדרות וכשחקן ב"נטלה" וב"חאן". הוא רץ ממקום למקום ופעם בשלושה ימים הגיע לבית ההורים לחדש כוחות. ואז פרצה המחאה החברתית.

"אני פעיל חברתי וזיהיתי הזדמנות להביא את הסיפור של העדה לחצי מיליון האנשים שעברו שם ולא מכירים אותו. הקמתי את 'מאהל הנחמדים'. עמדתי 12 שעות ודיברתי בלי הפסקה. התגובות הדהימו אותי. אנשים כעסו ששיקרו להם כל השנים. המארגנים של המחאה כעסו עליי שהכנסתי את התכנים שלי לתוך המחאה ואני אמרתי להם: 'ונגיד שנצליח להוריד את שכר הדירה, מי יקבל את הדירה? לא אני, אין לי סיכוי'".

כמה חודשים אחר כך נחשף לתיאטרון "אפולו" האפרו-אמריקאי בהארלם והחליט להקים מודל דומה בישראל. כך יצאה לדרך הסיגדיאדה הראשונה בפלורנטין. כאלף משתתפים לקחו חלק במסיבת רחוב ענקית, צפו במופעים ועשו לו חשק למסד את האירוע ולקיים אותו בהבימה. "אמרו לי, 'לך לקריית גת, לבאר שבע, יש שם הרבה אתיופים', אבל אני התעקשתי. טרקו לי דלתות והצלחתי להגיע ל'הבימה' דרך מישהו שהכרתי. אמרו לי: 'אם תצליח להביא 300 איש זאת תהיה הצלחה'. באו 4,000, אסתר רדא הופיעה והיה מעולה".

ומאיפה הכסף?

"דפקתי על דלתות, מכרתי כרטיסי כבוד לאנשים שיש להם כסף, ביקשתי חסויות".

והלכת לבקש תמיכה ממשרד התרבות.

"אבל לא עמדנו בקריטריונים. העמותות למען האתיופים לא עזרו, כי הם כעסו שגנבתי להן את העבודה. כשזכיתי בפרס של הג'וינט ומשרד התרבות על שינוי חברתי, הכנסתי את הכסף לפסטיבל. עיריית ת"א תמכה מההתחלה, אבל חברות מסחריות לא היו מעוניינות להיכנס.

"כל שנה אני צריך להמציא טריק אחר כדי למשוך מימון והשנה אנחנו עושים את הפסטיבל בשלוש מדינות במקביל: אתיופיה, ארה"ב וישראל. אנחנו מחלקים שלושה פרסים ואחד מהם אמורה לקבל נשיאת אתיופיה, כסמל לחוזק נשי. אגב, כרגע אני בגירעון של 68 אלף שקל".

איך תכסה אותו?

"בהלוואה אם אצטרך. חברתי ל'תיאטרון הנפש' כדי לקבל תקציב קטן ממשרד התרבות. התקווה היא שיום אחד גם אצליח להרוויח משכורת מהפסטיבל. בשלוש השנים הראשונות של הפסטיבל, אמא שלי הייתה מאוד גאה בי; עכשיו היא אומרת 'איזה ילד טיפש יש לי', כי אני עושה את זה בהתנדבות".

אז למה אתה מתעקש? כתבת סדרה שהייתה יכולה להקפיץ אותך למגרש הבינלאומי, תשקיע בה את הזמן ולא בפעילות אלטרואיסטית שלא ממש מעריכים.

"הציעו לי לבוא עם הסינופסיס של הסדרה ל-HBO ועשיתי חשבון שאני צריך לקחת איתי עוד מישהו שילווה אותי בכתיבה, שזה הרבה כסף, ולהתפנות לזה במשך לפחות חצי שנה. לא יכולתי לעשות את זה כי לא היו לי משאבים. ראיתי את ההזדמנות מתפוגגת, למרות שאני חושב שאוכל לחזור לזה".

על מה הסדרה?

"לא יכול להגיד. בינתיים אני מרצה, מופיע עם ההצגה שלי, מלמד תיאטרון בתיכונים. אני צריך לעשות הרבה כסף במעט זמן כדי להתפנות לסיגדיאדה הבאה".

מדהים שיש לך אנרגיה להרים את הפרויקט הזה בפעם השמינית.

"האהבה שאני מקבל מהקהל ומהתקשורת, ומאנשים שכן נרתמים לעזור כמו מפעל הפיס וחברת הטכנולוגיה אוונטי, מחזיקה אותי. ביום שבכל התיאטראות הרפרטואריים יופיע שחקנים אתיופיים, אוכל לחפש את הדבר הבא בשביל עצמי".

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00