גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמישה מיתוסים על מערכת המשפט - והאמת מאחוריהם

כל הכרעה משפטית תלויה בשתי שאלות: מה הן העובדות, ומה אומר עליהן החוק • גם כשמערכת המשפט עצמה נאשמת, חשוב להכיר את המסכת העובדתית • הנתונים שלפניכם לא מספיקים כדי לגבש פסק דין חלוט, אך הם התחלה ● אמון הציבור במוסדות שלטון החוק, פרויקט מיוחד

בית המשפט העליון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
בית המשפט העליון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כל הכרעה משפטית תלויה בשתי שאלות: מה הן העובדות, ומה אומר עליהן החוק. גם כשמערכת המשפט עצמה היא הנאשמת - בסחבת, באליטיזם, בכוח מופרז - חשוב להכיר את המסכת העובדתית. הנתונים שלפניכם אומנם לא מספיקים כדי לגבש פסק דין חלוט, אבל הם התחלה.

רוצים לשמוע עוד על הנושא? האזינו לפודקאסט: כך נסדק אמון הציבור במערכת המשפט 

המיתוס: "מערכת המשפט מוצפת, והתיקים נסחבים שנים"

על מה הוויכוח?

תלונה נפוצה על בתי המשפט בישראל היא שההכרעה בתיקים נגררת ללא סוף. מלבד עינוי הדין לנאשמים, לתובעים ולנתבעים, עלתה גם הטענה שאיכות השיפוט נפגעת. שופט העליון בדימוס יצחק זמיר כתב לפני שנה בכתב-העת "עורך הדין" כי המכשלה העיקרית של מערכת המשפט היא "עומס העבודה, שהוא כבד פי שניים ואף יותר מאשר בבתי המשפט בדמוקרטיות המערביות".

מה אנחנו יודעים?

בתי המשפט בישראל מסיימים לטפל בכל שנה בקרוב ל-800 אלף תיקים. רובם הגדול בבתי משפט השלום, שסגרו ב-2018 קרוב ל-719 אלף תיקים - 28% יותר מאשר לפני עשור. בעוד שבבית המשפט העליון מספר התיקים הנסגרים עולה על הנפתחים, בערכאות אחרות התיקים המטופלים נערמים. בבתי המשפט המחוזיים מלאי התיקים יותר מהוכפל בעשור האחרון. בה-בשעה, מספר שופטי השלום עלה בעשור הזה בפחות מ-20%.

השוואה שנערכה בהנהלת בתי המשפט לפני כמה שנים, העלתה כי מספר התיקים לנפש בישראל כפול מהממוצע באירופה. שיעור התקנים לשופטים מקצועיים הוא שליש מהממוצע. יש שמציעים להקל את העומס על השופטים בהפניית תיקים לבוררות, אלא שבהשוואה נמצא גם כי בישראל יש לכל 100 אלף נפש רק 5 שופטים לא-מקצועיים, שמוסמכים לנהל גישור, לעומת יותר מ-100 בממוצע באירופה.

מחברי המחקר קושרים את מספר התיקים הגבוה לריבוי עורכי הדין בישראל. אחת מכל 146 ישראלים היא עורכת דין - כפול מהממוצע באירופה ו-76% יותר מאשר במדינה הבאה בסולם, יוון.

מנין לנו?

דוח הנהלת בתי המשפט לשנת 2018 ומסמך של מחלקת המחקר במוסד: השוואה בין ישראל ובין מערכות המשפט של המדינות החברות בוועדה האירופית ליעילות הצדק (CEPEJ). 

המיתוס: "השופטים בישראל לא מייצגים את האוכלוסייה"

על מה הוויכוח?

מרבים להאשים את מערכת המשפט שרוב שופטיה באים מרקע דומה. עם מינוי עופר גרוסקופף ואלכס שטיין לעליון לפני כשנתיים, טענה למשל ח"כ רויטל סויד: "חברי הוועדה בחרו לשמר את הרוב הגברי המוחץ והבטיחו שיישאר רק שופט ערבי אחד בעליון". שרת המשפטים דאז איילת שקד מחתה: "מעל 50% מהמינויים שעשיתי ומהמינויים בכלל הן שופטות".

מה אנחנו יודעים?

לפני כשנה היו בישראל 718 שופטות ושופטים, 52% מהם (372) נשים. מבין כ-250 שופטים חדשים שמונו בתקופת שקד, 54% היו נשים. זה שיפור גדול: מחקר שנעשה באוניברסיטת תל-אביב מצא כי ב-1992 רק 33% מהשופטים היו נשים. נמצא בו עוד כי בין 1992 ל-2017 השתפר גם הייצוג של מגזרים אחרים: יהודים דתיים - מ16.6% ל-19.8%, וערבים - מ-2.9% ל-8%.

שיעור הנשים בתפקידי שיפוט_משרוקית

גם אחרי השיפור, ייצוג הערבים נמוך פי שלושה בערך מחלקם באוכלוסייה. אשר לנשים - חלקן פוחת בעקביות ככל שערכאת השיפוט גבוהה יותר. בלימודי משפטים הן דווקא הרוב בתארים הראשון והשני, וכמחצית מתלמידי הדוקטורט.

על חלקם של יהודים יוצאי מדינות ערב לא מצאנו מספרים מדויקים, אבל פחות מ-23% מהשופטים, לפי המחקר, גדלו בפריפריה החברתית-כלכלית.

מנין לנו?

נתוני המל"ג, ניתוח של יוזמת הנגשת המידע "תולעת המשפט" ומחקר של אלון חספר שהתפרסם השנה. 

המיתוס: "רק בישראל השופטים הוותיקים ממנים את החדשים"

על מה הוויכוח?

מבקרי מערכת המשפט טוענים כי העליונים בישראל שומרים עם מועדון סגור, שכן הם בוחרים את עמיתיהם בשיטת "חבר מביא חבר". שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, שהתגאתה במינוי שופטים מרקע שונה, קראה השנה לשנות את השיטה. לדבריה, "ברוב מוחלט של הדמוקרטיות המערביות, נבחרי הציבור הם אלה שממנים את שופטי הערכאה העליונה".

מה אנחנו יודעים?

כל השופטים החדשים בישראל נבחרים בוועדה לבחירת שופטים, ששלושה מתשעת חבריה הם שופטים עליונים, ושניים נוספים עורכי דין. הדרג הפוליטי תורם ארבעה חברים: שר המשפטים, שר נוסף ושני חברי כנסת.

השוואה לעולם מגלה מצב מורכב. בדנמרק השיטה דומה לזו שלנו, עם כוח רב יותר למשפטנים. גם בפורטוגל יש לשופטים תפקיד חשוב. בספרד קיימת חלוקת עבודה: בתי הפרלמנט והממשלה ממנים עשרה שופטים, והשופטים עצמם את שני הנותרים. בארה"ב, מנגד, אין לשופטים מעמד רשמי בבחירה, וביפן הבחירה פוליטית במיוחד: העליונים ממונים בידי הממשלה ואחר כך נדרשים לזכות באמון הציבור בבחירות כל עשור.

בסך-הכול, ברוב הדמוקרטיות המערביות נבחרי הציבור מחזיקים בעיקר הכוח למינוי שופטי הערכאה העליונה, אבל ישראל בהחלט אינה היחידה שמעניקה להם תפקיד בבחירת עמיתיהם.

מנין לנו?

סקירות של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, של המכון הישראלי לדמוקרטיה ושל התנועה למשילות. 

המיתוס: "בית המשפט העליון עמוס כי בג"ץ מתערב בכל דבר"

על מה הוויכוח?

האשמה רווחת נגד בג"ץ היא שהוא מתערב בעניינים לא-לו. "אם בג"ץ מתערב בכל דבר", שאל אמיר אוחנה קצת לפני מינויו לשר המשפטים, "בשביל מה צריך בחירות?". קשה להכריע בטענה הזו באמצעות נתונים יבשים, אבל יש לה גרסה שמזמינה תשובה עובדתית. שר האנרגיה יובל שטייניץ טען כי האקטיביזם של בג"ץ יוצר עומס חריג של תיקים על בית המשפט העליון כולו: העליון בארה"ב דן ב-70 מקרים בשנה; העליון בישראל דן ב-3,000 עד 4,000 תיקים.

מה אנחנו יודעים?

בית המשפט העליון בישראל עמוס: ב-2018 הוא דן ביותר מ-9,000 תיקים. 15 שופטיו מקיימים לעתים 30 דיונים ביום, בכמה הרכבים ובכמה אולמות במקביל.

אלא שרוב התיקים האלה אינם עתירות לבית הדין הגבוה לצדק. שופטי בג"ץ עצמם צריכים לדון, תחת הכובע של בית המשפט העליון, בערעורים על פסיקות של ערכאות נמוכות, ובהן בתי המשפט המחוזיים ובתי הדין לעבודה ולמשפחה.

ובכל זאת, בשבתו כבג"ץ העליון סיים ב-2018 את הטיפול ב--2,227 תיקים, כמעט פי שניים מאשר ב-2013. קרוב ל-6,000 מהתיקים שטיפל בהם ב-2018 נידונו בידי שופט יחיד, הליך חסכוני יותר שבו נדחות למשל בקשות ערעור.

בהרבה מדינות אחרות ישנן ערכאות ערעור מיוחדות ולכן שופטי העליון פנויים יותר: בארה"ב מקדיש בית המשפט העליון ישיבות לכ-80 תיקים בשנה, אבל הוא מקבל 7,000 בקשות ומפנה את רובן לערכאות ערעור פדרליות. עוד רבבות ערעורים מוגשים מראש למוסדות האלה.

המספרים מלמדים אפוא כי חלק גדול מהעומס על שופטי העליון נובע מהיעדר בתי משפט מיוחדים לערעורים בישראל, אבל גם לריבוי העתירות לבג"ץ יש בו חלק.

מנין לנו?

הדיווח השנתי של הנהלת בתי המשפט וכן אתרי הרשויות המקבילות במדינות אחרות. 

המיתוס: "רוב התיקים שהמשטרה פותחת נגמרים בכלום"

על מה הוויכוח?

טענה חוזרת נגד מערכת אכיפת החוק היא שרבים מהתיקים הפליליים שהמשטרה פותחת כלל לא מובילים לכתב אישום. לעתים הביקורת היא כלפי פרקליטות המדינה, שסוגרת אותם בלי הצדקה, ולעתים כלפי המשטרה, שהגישה אותם לשווא. גרסה זו חביבה במיוחד על שר התקשורת דוד אמסלם, יוזם החוק שמגביל פרסום סיכומי חקירות, שטען כי הפרקליטות דוחה 90% מהמלצות המשטרה.

מה אנחנו יודעים?

הפרקליטות פותחת כל שנה כ-30 אלף תיקים על בסיס תיקי החקירה שקיבלה מהמשטרה. נתון זה נמוך בכמה אלפים ממספר התיקים שהמשטרה הגישה, שכן הפרקליטות יכולה לאחד כמה חקירות לתיק אחד.

מה עושה הפרקליטות בתיקים האלה? לפי הערכות שמסר פרקליט המדינה שי ניצן ב-2017, כ-40% מהם נסגרים בהמלצת המשטרה עצמה. בין הנותרים, הפרקליטות מגישה כתב אישום רק בכ-20%. אבל זה לא אומר ש-80% נסגרים: 16% מועברים לטיפול גופי תביעה אחרים כגון התביעה המשטרתית.

נתונים מדויקים יותר יש על התיקים שטופלו תוך חודש מפתיחתם (הרוב): 68% נגנזו ללא כתב אישום, 20% הועברו לגופים אחרים, ו-11% הובילו להגשת כתב אישום.

תיקים פליליים שנפתחו בפרקליטות ב-2018 וטופלו תוך חודש_משרוקית

מנין לנו?

סקירות של מרכז המחקר של הכנסת, המכון הישראלי לדמוקרטיה והתנועה למשילות

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם