גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמפיין ה"מוצלח" של נתניהו יוצר דה-לגיטימציה להחלטות הפרקליטות בעניינו

הקמפיין של נתניהו ואנשיו, שתכליתו לערער את אמון הציבור ביועמ"ש ובפרקליטות, כנראה נוחל הצלחה - וזה צריך להדיר שינה מעיני כל מי שרוממות שלטון החוק בגרונו ● אמון הציבור במוסדות שלטון החוק, פרויקט מיוחד

חן מענית / צילום: איל יצהר, גלובס
חן מענית / צילום: איל יצהר, גלובס

כותרת אפשרית לגיליון המושקע של "גלובס", שעוסק באמון הציבור במוסדות שלטון החוק, יכולה הייתה להיות: "כך הצליח ראש ממשלת ישראל החשוד בפלילים לגרום לירידה באמון הציבור בפרקליטות וביועץ המשפטי לממשלה, זמן קצר לפני שהם מקבלים החלטה סופית אם להגיש נגדו כתב אישום".

זה לא שאין נושאים אחרים שחשוב לעסוק בהם בהקשר של אמון הציבור במערכת המשפט. זה לא שאין גורמים אחרים, אובייקטיביים ומוצדקים, לירידה באמון הציבור בבתי המשפט בכלל, ובפרקליטות בעיקר, כגון פרשת הפרקליטה המושחתת רות דוד, פרשת חילופי המסרונים בין השופטת לחוקר, החקירה האגרסיבית של ניר חפץ, השאלות הקשות סביב הרשעת רומן זדורוב ברצח הילדה תאיר ראדה, היחס המחפיר לשופטת הילה גרסטל כשהקימה את נציבות הביקורת על הפרקליטות ועוד. מערכת המשפט שלנו לא חפה מבעיות ומכשלים, והיא ראויה לעתים לביקורת נוקבת. ואכן, אנחנו עוסקים בכל אלה ובהרחבה בגיליון זה.

אולם בעיתוי הרגיש הנוכחי, הדבר המרכזי שתפקידנו להזהיר מפניו הוא המתקפות חסרות התקדים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו על רשויות אכיפת החוק. מתקפות שמערבבות במכוון טיעונים ענייניים בחלקם, עם כאלה שהם שקריים, אישיים וקונספירטיביים. מתקפות שתכליתן ליצור דה-לגיטימציה להחלטת היועמ"ש והפרקליטות מחודש פברואר, להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד נתניהו בגין שחיתות ציבורית. מתקפות שמכינות את דעת הקהל גם להחלטה הסופית בתיקי ראש הממשלה.

כאשר שר משפטים במדינת ישראל, עושה דברו של ראש ממשלה חשוד בשחיתות, מעלה בפומבי (בנאום שנשא בשבוע שעבר) תיאוריית קשר כאילו יש "פרקליטות בתוך הפרקליטות", מעין ארגון מחתרתי כביכול הפועל בתוך הרשות הציבורית הרשמית, אז עם כל הסלידה שלנו מפרשיות שהאירו את הפרקליטות באור שלילי בשנים האחרונות, התפקיד המרכזי שלנו הוא להתריע מפני פגיעה במערכות אכיפת החוק. כי פגיעה אנושה בהן היא פגיעה בדמוקרטיה. וזו העת שבה על התקשורת לנבוח בקול הרם ביותר.

ההשפעה לרעה של נתניהו ואנשיו על אמון הציבור במערכת אכיפת החוק, אינה עניין של הרגשה. נתונים אובייקטיביים שאספנו מעידים על כך שהסיבה המרכזית לירידה באמון הציבור במערכת המשפט היא פרשות תיקי ראש הממשלה. 44% מבין 600 המשיבים במדגם המיוחד שערכנו עבור גיליון זה אמרו כי מידת האמון שלהם במערכת המשפט ירדה בשנה האחרונה. מבין אלה שהשיבו כי מידת האמון שלהם במערכת המשפט השתנתה בשנה האחרונה, 30% הצביעו על פרשות תיקי ראש הממשלה כסיבה העיקרית לשינוי. ובמילים אחרות, הקמפיין של נתניהו ואנשיו, שתכליתו לערער את אמון הציבור ביועמ"ש ובפרקליטות, כנראה נוחל הצלחה - וזה צריך להדיר שינה מעיני כל מי שרוממות שלטון החוק בגרונו.

ביקורת כספין

אחד ממאפייני הדמוקרטיה הוא שהיא מורכבת משלוש רשויות שמאזנות זו את זו: הרשות המבצעת, הרשות המחוקקת והרשות השופטת. אולם בעוד ששתי הראשונות עומדות לבחירת הציבור, באופן ישיר או עקיף, מדי כמה שנים - הרשות השופטת אינה נבחרת על-ידי הציבור. דווקא בשל כך, אמון הציבור הוא כמו אוויר לנשימה עבור הרשות השופטת. במובן הזה היא דומה לתקשורת, שגם היא אינה נבחרת, ורק אמון הציבור בה מאפשר את קיומה התקין.

השופט מאיר שמגר, נשיא בית המשפט העליון לשעבר שהלך לעולמו בחודש שעבר, כתב כי "כדי להבטיח את שלטון החוק, צריך העם לקבל על עצמו את עול השלטון הזה, וכדי שיקבלו מרצונו, צריך שירחש אמון במשפט ובשופטים". הדברים נכונים, כמובן, גם להיום. והם נכונים לא רק ביחס לבתי המשפט ולשופטים אלא גם ביחס ליועמ"ש, לפרקליטות ולמשטרה.

ושוב, מתן אמון במערכת המשפט אין משמעותו הימנעות מביקורת עליה. ההפך הוא הנכון - ביקורת מבוססת-עובדות על הפרקליטות, על המשטרה ועל בתי המשפט היא הכרחית לתקינות עבודתם. אולם בעידן הרשתות החברתיות וריבוי ערוצי התקשורת, שבו קשה לציבור להבחין בין ביקורת עניינית מבוססת-עובדות, לביקורת שקרית שהיא ספין, יש סכנה שאמון הציבור במערכת המשפט ייפגע מהסיבות הלא נכונות.

בין נוה לזדורוב

אבל עם כל הכבוד לחקירות נתניהו ולהשפעתן על אמון הציבור במערכת המשפט, הסוגיה היא רחבה בהרבה. לפי המדגם, פרשות תיקי נתניהו הן אחד הגורמים המרכזיים לירידה באמון הציבור במערכת המשפט, אבל ממש לא היחיד.

19% מהמשיבים למדגם הצביעו על "פרשת אפי נוה", ראש לשכת עורכי הדין הקודם, כאחת הסיבות המרכזיות לשינוי במידת האמון שלהם במערכת המשפט. נזכיר כי באותו מקרה נחשפו כשלים משמעותיים בהליך מינוי שופטים במדינת ישראל. החשד המרכזי שנחקר הוא שנוה פעל והפעיל אחרים במסגרת תפקידו ומעמדו כיו"ר הלשכה, על-מנת לקדם את מועמדותה לשיפוט של אתי כרייף, במקביל למערכת יחסים אינטימית שניהל עימה ובזיקה הדוקה למערכת יחסים זו. כן נחקר החשד כי נוה פעל במסגרת תפקידו ומעמדו בעניינן של עורכת דין מהמגזר הפרטי ושל מתמחה. זאת, תוך שהוא מנהל עימן מערכות יחסים אינטימיות.

17% מהמשיבים למדגם הצביעו על פרשת רומן זדורוב כסיבה עיקרית לשינוי במידת האמון שלהם במערכת המשפט. זדורוב, שהורשע ברצח הילדה תאיר ראדה, מנהל מערכה משפטית עיקשת על חפותו. סנגורו של זדורוב, עו"ד ירום הלוי, הגיש לאחרונה בקשה למשפט חוזר בעניינו, תוך שהוא טוען לשורה ארוכה של כשלים שנפלו בחקירתו של זדורוב ובהתנהלות הפרקליטות.

תופעה עולמית

כשמדברים על "אמון הציבור" במערכת המשפט, חשוב גם לשאול מיהו אותו "ציבור". ישראל של 2019 אינה מיקשה אחת. היא מורכבת מציבורים שונים שכל אחד מהם תופס ורואה את מערכת המשפט בצורה שונה. די אם נזכיר בהקשר זה את המחאה של הישראלים יוצאי אתיופיה, שיצאו בביקורת חריפה נגד יחס המשטרה והמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) אליהם; את הביקורת הנוקבת של אזרחי ישראל הערבים, שלטענת חלקם מערכת המשפט מפלה אותם לרעה; ואת הבעיה המיוחדת של נפגעות עבירות מין, שרבות מהן נמנעות מלהתלונן בשל החשש ממסירת עדות במשטרה ובבית המשפט. גם בכל אלה נעסוק בגיליון מיוחד זה.

ולבסוף, יש עוד נתונים שחשוב לגעת בהם במסגרת דיון בירידה מסוימת באמון הציבור במערכת המשפט. למשל, שלא מדובר בתופעה שהיא ייחודית למערכת הזו או לישראל. מחקרים רבים מראים ירידה עקבית באמון הציבור בכל מערכות השלטון כמעט, ובכל רחבי העולם, ובמקביל גם ירידה משמעותית באמון הציבור בתקשורת.

בזמנים שבהם אנשים מנהלים את רוב הקשרים החברתיים שלהם - וצורכים את רוב הידע שלהם - ברשתות חברתיות וירטואליות ובקבוצות סגורות של חברים שהם בוחרים לעצמם, אין להתפלא על כך. בעת הזו, מערכת המשפט, כמו התקשורת, צריכה למצוא נתיבים חדשים לחיזוק אמון הציבור בה. 

בזמנים שבהם אנשים מנהלים את רוב הקשרים החברתיים שלהם - וצורכים את רוב הידע שלהם - ברשתות חברתיות ובקבוצות סגורות של חברים שהם בוחרים לעצמם, אין להתפלא על כך. בעת הזו מערכת המשפט, כמו התקשורת, צריכה למצוא נתיבים חדשים לחיזוק אמון הציבור בה.

בזמנים כאלה חשוב יותר מתמיד להבהיר איזה חלק מהביקורת על מערכת המשפט היא אמיתית ובונה, ואיזה חלק מהביקורת היא שקרית והורסת, ומהו האינטרס שעומד מאחורי כל אמירה ומאחורי כל מהלך. להפוך את רשויות אכיפת החוק לשק חבטות, זה לפגוע בדמוקרטיה הישראלית. 

***חזקת החפות: החשודים המוזכרים ברשימה לא הורשעו בכל עבירה, ושמורה להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; נובה עולה ב-4%, אנרג'יאן ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר