גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליונר, הסכם הממון שבמחלוקת ודירת המריבה

הסכם ממון חייב את האישה בפיצוי מוסכם בסך 150 דולר ליום על כל יום איחור בפינוי דירת בעלה לשעבר, איש עסקים אמיד שהונו מוערך בעשרות מיליוני שקלים ● תביעת האישה לביטול ההסכם נדחתה, כשביהמ"ש למשפחה קבע: "הסיכוי לבטל הסכם ממון נדיר. הפיצוי סביר"

גירושים / צילום: שאטרסטוק
גירושים / צילום: שאטרסטוק

האם הסכם ממון המחייב אישה בפיצוי בסך 150 דולר ליום על כל יום איחור בפינוי דירת בעלה לשעבר, איש עסקים אמיד שהונו מוערך בעשרות מיליוני שקלים, מהווה הסכם דרקוני שיש לבטלו בדיעבד? שאלה זו עומדת לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בערעור שהגישה אישה על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה, שחייב אותה בפיצוי בסך כ-300 אלף שקל, לאחר שסירבה להתפנות, במשך כשנתיים, מדירת בעלה בנפרד. זאת, בניגוד להסכם הממון שחייב אותה בפינוי הדירה 90 יום ממתן הודעת פינוי על-ידי הבעל. בהסכם נקבע עוד כי על כל יום איחור בפינוי תשלם האישה 150 דולר פיצוי לבעל.

הערעור עוסק בבני זוג שנישאו בשנות ה-90, ולהם שני ילדים קטינים. האישה מתארת בערעורה שחייהם נוהלו באורח "אמיד ביותר" וכללו פערים כלכליים עצומים בינה לבן זוגה לשעבר. לטענתה, הגבר הוא מנכ"ל ובעלים (במשותף עם קרוב משפחתו) של חברת נדל"ן משפחתית המחזיקה בנדל"ן בשווי כ-47 מיליון שקל, בעל נכסים פרטיים בישראל וכן חשבונות בנק של עשרות מיליונים; בזמן שהיא לא פיתחה כושר השתכרות משמעותי ומועסקת כמורה חדשה בהיקף חלקי ובשכר נמוך.  

הסכם הממון שבלב הפרשה נחתם בין הצדדים בינואר 2013, כשלטענת האישה, "במהלכם התקין של חיי הנישואים, בחטף, בדרך-לא-דרך ותוך הטעיה, רמייה וניצול תמימותה, החתים הגבר את האישה על הסכם ממון מקפח, המותיר בידו את כל הרכוש, שנאמד בעשרות מיליונים, ומקנה לאישה זכות רק במחצית שווי הזכויות בדירת המגורים". לטענתה, בעלה אמר לה בזמן החתימה כי ההסכם נועד רק לצרכים עסקיים, ו"רוח ההסכם כולו היא קיפוח ועושק, כשהאישה מולכת שולל באשר למטרתו, מהותו והשלכותיו", וכך גם התנאי בהסכם הממון שעניינו חיובה בקנס בסך 150 דולר בגין כל יום שבו יתעכב פינויה מדירת המגורים.

סחיטה רגשית  

ב-2017 החליט הגבר כי ברצונו להתגרש, והוא שלח לאשתו הודעת פינוי מהדירה, אולם היא סירבה להתפנות. בעקבות הסירוב הגיע הסכסוך לסיבוב המשפטי הראשון שלו בבית המשפט לענייני משפחה, עם תביעה בגובה 296 אלף שקל שהגיש הגבר, באמצעות עו"ד אורלי לוי-ברון, נגד האישה. התביעה הוגשה לאחר שהאישה "הודיעה" לגבר על ביטול הסכם הממון, אך תביעתה לביטול ההסכם נדחתה.

מנגד, התקבלה תביעת הבעל לפינויה מהדירה, אך האישה לא התפנתה. בכתב ההגנה לא כפרה האישה בנכונות התחשיב שבתביעת הבעל, והציבה עצמה במצב משפטי של "הכול או לא כלום". לטענתה, לא סביר להורות לה לצאת לרחוב כעבור 90 ימים, ללא הסדר מראש, כי ההסכם הוא דורסני, כושר השתכרותה דל, והיא אינה יכולה לקיים את שני ילדיה ולמצוא להם מדור על בסיס המזונות שנפסקו לה, 7,000 שקל בחודש.

עוד לטענתה, ניתן וראוי לבטל את סעיף הפיצוי שבהסכם הממון, כיוון שאישורו נעשה שלא בגמירות-דעת; ומדובר בחוזה למראית-עין, שהושג בסחיטה רגשית ובנסיבות חתימת ההסכם לקו בחוסר תום-לב.

השופט ארז שני מבית המשפט לענייני משפחה דחה את טענות האישה וקבע כי "צד המתקשר בהסכם, עליו לקחת בחשבון כי יחויב במלוא ביצוע תניותיו אם תיכשל תביעתו, כפי שקרה כאן", ו"ממילא הסכמי ממון, סיכוי ביטולם נדיר, והתובעת צריכה הייתה לקחת בחשבון כי אם תיכשל, תחויב בפיצוי". 

עוד נקבע בפסק הדין כי 90 ימים מהווים זמן שדי בו למצוא מדור חלוף, וההסכם הקצה לאישה, בנוסף לדמי המזונות, כ-2.7 מיליון שקל, שיכולים היו לשמש למגוריה ולמגורי הילדים.

השופט הוסיף כי טענות התוקפות את ההסכם, כגון אי-סבירות התקופה, דלות אמצעי האישה וכדומה, אינן במקומן ומהוות ניסיון נוסף לתקוף ולבטל את ההסכם כפסק דין, לאחר שתובענת האישה לביטולו נדחתה.

כן דחה בית המשפט את הטענה כי פיצוי בסך 150 דולר ליום איחור בפינוי הדירה הוא דרקוני ובלתי סביר, וקבע כי "מדובר בפיצוי סביר להבטחת פינוי, שהרי הפיצוי אמור להיות גבוה בשיעור מסוים משכר דירה ריאלי, שאחרת מה אינטרס לזה הצריך להתפנות, בפינוי?".

פעולות נקמניות

על קביעות אלה ערערה האישה לבית המשפט המחוזי, באמצעות עו"ד-ד"ר שרון פרילינג; ערעור שהצטרף לערעורים נוספים שהגישה נגד פסק הדין שדחה את בקשתה לביטול הסכם הממון, ונגד המזונות שנפסקו לטובתה. 

לטענתה, מכוח פסק הדין שחייב אותה בפיצוי, הגיש הבעל שתי תביעות נוספות לחיוב בפיצוי, בגין התקופה שממועד פסק הדין ועד המועד שבו פינתה את הדירה, באוגוסט השנה. לטענתה, חיובה בקנס ממועד תחילת ההליכים ועד היום, מהווה הענשתה על מימוש זכות היסוד שלה לפנות לערכאות משפטיות, כשסך "סכום הקנס" המבוקש על כל התקופה הוא כ-400 אלף שקל.

עוד לטענתה, משמעות פסק הדין והפיצוי היא שבית המשפט אומר "היה עלייך לוותר מראש על זכותך הבסיסית לפנות לערכאות לקבלת סעד משפטי, שכן מימוש זכות היסוד שלך כרוכה בקנס דרקוני"; "אין לאפשר מציאות זו, אשר לא זו בלבד שהיא מנוגדת לדין, אלא שהיא מנוגדת לכל עיקרון של צדק והגינות וחותרת תחת זכויות יסוד מהותיות המוכרות בפסיקה".

עוד נטען כי ההליך המשפטי שהגיש הבעל "אינו אלא חוליה נוספת בשרשרת פעולות נקמניות מצד הגבר, שנועדו להתעלל באישה, באופן שראוי לגנאי. הגבר חצה כל קו אדום, ולמרבה הצער, בית המשפט לענייני משפחה לא עמד כשומר בשער, אלא דומה שחיזק והעצים את הדורסנות, תוך תמיכה בסנקציה הקיצונית (הפיצוי היומי - א' ל"ו) והגדרתה כ'סבירה' בעיניו, למרבה הפליאה".

לטענתה, בית המשפט לענייני משפחה ניתח את המקרה, "כאילו עסקינן בסכסוך עסקי, בהתעלם מהמורכבות שאנו בתחום דיני המשפחה, בתא משפחתי שאינו שוויוני בכוחות הצדדים, מהיות האישה ההורה המטפל העיקרי בילדים, שלא יכלה לצאת לבדה מן הבית ללא הילדים; ובהתעלם מן העובדה הבסיסית שבן זוג (קל וחומר כזה שתלוי כלכלית בבן זוגו ונדרש לקחת אחריות על ילדים קטינים) אינו יכול להישלך לרחוב בחלוף 90 ימים ממועד גחמה של בן זוגו שאינו רוצה אותו עוד בחייו, וזאת על יסוד קדושת הסכם ממון, שדרכי השגתו ראויות לכל ביקורת".

לטענת האישה, הותרת פסק הדין של השופט שני על כנו "תהווה פשיטת רגל מוסרית ותכשיר את הקרקע לניצול ציני וחמור של צדדים חלשים בתא המשפחתי, ללא הגנה מהמערכת המשפטית, בראייתה את הסכסוך בפריזמה צרה של סכסוך עסקי טהור". 

תגובה: "האישה חתמה על הסכם ממון לאחר שהבינה את תוכנו"

בא-כוח הבעל, עו"ד לוי-ברון, מסרה בתגובה: "ב-2013 חתמו הצדדים על הסכם ממון ואישרו אותו בבית המשפט, לאחר שבית המשפט הסביר לאישה את תוכנו, והיא אישרה שהבינה את תוכנו, את מהותו ואת התוצאות המשפטיות הנובעות ממנו, לרבות המשמעות המשפטית והכלכלית הנובעת מאי-פינוי הדירה במועד, דהיינו: תשלום 150 דולר לכל יום איחור. האישה, שהינה משכילה ודעתנית, אישרה בבית המשפט כי 'קביעת הסכום הגבוה נועדה להבטחת הפינוי'.

"כעבור מספר שנים, עם פרוץ הסכסוך, בחרה האישה להפר את התחייבותה על-פי הסכם הממון, וסירבה לפנות את דירת הבעל במועד למעלה משנתיים, תוך שהיא מהתלת בבית המשפט, בילדים, בגורמים המקצועיים, פוגעת בבני המשפחה ובעצמה.

"לו הייתה האישה מקיימת את הוראות ההסכם במועד, הייתה מקבלת למעלה מ-2 מיליון שקל, אלא שהיא בחרה לעשות דין לעצמה, ומשכך קיבלה 'רק' למעלה מ-1.6 מיליון שקל. טענתה, שהפיצוי המוסכם פוגע בזכות הגישה שלה לערכאות היא מגוחכת, נטולת בסיס משפטי ואינה עומדת במבחן השכל הישר; האישה פנתה לערכאות ותביעתה נדחתה. מי שלא מציית להסכם ומשליך יהבו (ונכשל) על ביטול ההסכם, נוטל סיכון שתניית הפיצוי תופעל נגדו.

"הותרת פסק הדין על כנו היא מחויבת המציאות ומקיימת את עקרונות הוודאות והיציבות המשפטיים".

עוד כתבות

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם