גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלומברג מול טראמפ: האם הרבה מאוד כסף חשוב מהרבה מאוד כסף?

מייקל בלומברג מכין את הקרקע להתמודדות על מועמדות הדמוקרטים לנשיאות, אולי ● הוא ידלג על פברואר, ויעבור ישר למרץ ● זה מעולם לא עבד, אבל זה עשוי לעבוד אם המועמד הדמוקרטי המוביל, ג'ו ביידן, יתמוטט ● בלומברג יטען אז למעמד הבוגר האחראי והפרגמטי

מייקל בלומברג  / צילום: רויטרס
מייקל בלומברג / צילום: רויטרס

במערכת פוליטית שבה יוקר הבחירה לנשיא חצה ב-2012 את תקרת מיליארד הדולר, והוא מוסיף לטפס, כמעט מאליה נשאלת השאלה מדוע בעצם מיליארדרים אינם מתמודדים על הנשיאות בהמוניהם, פעם אחר פעם.

זו שאלה מעשית לחלוטין. פוליטיקאים אמריקאיים בכל הדרגים ממשכנים את עצמם למימון הקריירה. לעתים קרובות הם מקדישים יותר זמן לאיסוף תרומות ממה שהם מקדישים לפעולה שלשמה נבחרו: ממשל - אם הם נשיאים, או מושלי מדינות, או ראשי ערים ומחוזות, או חקיקה - אם הם חברי קונגרס, או חברים באסיפות מחוקקים מקומיות.

חוקי מימון הבחירות בארה"ב מלאים פרצות, המקילות על תרומות חריגות. אבל הן מגבילות תרומות ישירות לכל מועמד בכל דרג. התקרה הנוכחית היא 2,800 דולר למועמד יחיד במהלך סיבוב בחירות אחד. אפשר לעבות את התרומה הזו דרך ארגונים מפלגתיים, או באמצעות "ועדי פעולה", ואלה הם מומיו הניכרים של החוק. אבל נקל לראות מדוע מועמדים (לא ציון מגדרי) לנשיאות נאלצים להקדיש כמות מבעיתה של זמן, כדי למלא את קופתם. (יש גם מימון ציבורי בבחירות הכלליות, אבל הוא מחייב את הממומן לקבל עליו הגבלות. מועמדים מצליחים נוטים לוותר על המימון הציבורי, כדי להישאר פטורים מהגבלות.)

אין הגבלה, לעומת זאת, על הסכום שמועמד רשאי להוציא על עצמו. היש אפוא סיבה שאדם, אשר שוויו מוערך ב-52 מיליארד דולר, לא ינסה את כוחו?

לבחור בין מצליח לרגיש

מייקל בלומברג כבר השתמש פעם במיליארדים שלו - אז הם הוערכו רק בחמישה או שישה - כאשר החליט להתמודד על ראשות העיר ניו יורק בשנת 2001. הוא ניצח, כרפובליקן (עניין נומינלי לחלוטין; היה לו מעט מאוד מן המשותף על המפלגה), ונכנס לנעליו הגדולות מאוד של רודי ג'וליאני רק ארבעה חודשים ופחות לאחר אחד-עשר בספטמבר. הוא מילא את הנעליים. הוא כיהן כראש העיר 12 שנה, ונחל הצלחה ניכרת, במידה שאנחנו מודדים הצלחה בצמיחה כלכלית ובניהול פנקסים. ה"ניו יורק טיימס" מזכיר הבוקר לקוראיו, שבזמן בלומברג גדל מאוד חוסר השוויון בעיר.

מה מחשיבים האמריקאים יותר? ניהול מצליח, או רגישות חברתית? לא, באמת. אם אין הם יכולים להתחמק מבחירה; אם לא נניח להם להשיב, "ניהול מצליח וגם רגישות חברתית"; אם יהיה עליהם לבחור בין מצליח לרגיש, מה הם יעדיפו?

אפשר שעל השאלה הזו יקום או ייפול גורלה של הנשיאות, תחילה בתהליך הבחירה של המועמד הדמוקרטי, אחר כך בשלב הגמר.

צירוף נסיבות מוצלח מבחינת בלומברג זימן את ההודעה על זינוקו האפשרי למרוץ אל אוסף של סקרים חדשים מבית ה"ניו יורק טיימס". הסקרים נערכו בשש מדינות, שבהן דונלד טראמפ ניצח ב-2016 בהפרשים קטנטנים עד זערוריים. הן עשויות להכריע את הכף בעוד שנה. מצביעים דמוקרטיים בשש המדינות התבקשו לדרג את המועמד המועדף בעיניהם, מבלי לנקוב בשמו או בשמה, על יסוד מזגם הפוליטי.

55% השיבו כי הם מעדיפים מועמד "שיהיה מתון יותר מרוב הדמוקרטים", ו-39% העדיפו "ליברלי יותר מרוב הדמוקרטים" (בעגה הפוליטית האמריקאית, "ליברלי" שקול כנגד "שמאלי"). 62% העדיפו מועמד "המבטיח לחפש מכנה משותף עם הרפובליקאים", ורק 33% העדיפו מישהו "המבטיח להיאבק לטובת סדר יום פרוגרסיבי", זאת אומרת לטובת רפורמה רדיקלית.

בין דמוקרטים מתנהל בימים האלה ויכוח, שהוא ספק רעיוני, ספק טקטי. הסקר המצוטט כאן אינו היחיד המראה, שמצביעי המפלגה מוכנים להכפיף את הצבעתם לשיקולים טקטיים. אם מועמד פרגמטי מן המרכז יגדיל את סיכויי המפלגה לנצח בנובמבר, אין זה מן הנמנע שהם יעדיפו אותו על פני מועמד הקרוב יותר אל לבם מן הבחינה האידיאולוגית. אין כל ספק שבלומברג היה רוצה להיות הפרגמטי הזה.

בין דמגוג לדמגוג

ב-2016 בלומברג אמר, כי ישקול להתמודד כמועמד עצמאי, אם הברירה תהיה בין טראמפ לסנדרס. זה האחרון סיכן אז את הילארי קלינטון במקדימות הדמוקרטיות, והתעורר החשש שהאמריקאים ייקראו לבחור בין דמגוג פופוליסטי מן הימין לדמגוג פופוליסטי מן השמאל.

בלומברג חוזר עכשיו ושוקל התמודדות מסיבה דומה מאוד: כדי שאמריקאים לא יחויבו לבחור בין שני קצוות רדיקליים.

שורה של טוענים לנשיאות במפלגה הדמוקרטית מנסים למצוא מקום טוב במרכז. הבולט בהם הוא כמובן סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן. אף כי הוא נחלש בחודשים האחרונים, הוא עדיין מוביל כמעט בכל הסקרים הארציים. מדד הסקרים המצוטט ביותר, realclearpolitics.com, מעניק יתרון של כמעט שמונה אחוזים לביידן על פני יריבתו הקרובה ביותר, הסנאטורית הפרוגרסיבית אליזבת' וורן. מיד אחריה, בהפרש קטן, בא הסנאטור הסוציאליסטי ברני סנדרס. בשבועות האחרונים התבסס במקום הרביעי פיט בוטיג'יג', הצעיר והמלוטש, ראש עיר בינונית ממדינת אינדיאנה. אף הוא עומד במרכז. הוא אמנם נמצא הרחק מאחור בזירה הארצית, אבל יש לו פוטנציאל מסוים של זינוק מכוח פופולריות במדינות הפותחות את הבחירות המקדימות.

נוכחותו המפתיעה של בוטיג'יג', על אף ניסיונו הציבורי המוגבל, מכעיסה שורה של דמוקרטים בעלי דף קורות חיים מרשים בהרבה. ארבעה סנאטורים, מושל אחד, שר שיכון לשעבר וצירת קונגרס אחת מזדנבים מאחוריו, וקרובים להפליא אל מעמד של טעות סטטיסטית. לא ברור כלל כמה זמן יוכלו להוסיף ולהתמודד, בעיקר אם ינחלו תבוסות בשני הסיבובים הראשונים של המקדימות, בתחילת פברואר.

או אז, אם גם ביידן ימעד, האומנם בוטיג'יג' בן ה-37 יוכל לאסוף את השברים ולהציג חלופה מרכזית ליקירי השמאל הרדיקלי, וורן וסנדרס? קצת קשה להאמין.

לעומת זאת, אם בלומברג יהיה שם בבוא האביב, הוא יוכל לטעון למעמד הבוגר המנוסה, שיחזיר את המפלגה אל המרכז.

"יום שלישי הגדול"

ביום ה' הוא הודיע לא על הצגת מועמדותו, כי אם על מהלך טכני שיאפשר לו להציג את המועמדות. הוא מתכוון למלא את טופסי ההרשמה להתמודדות במקדימות של מדינת אלבמה, בדרום העמוק של ארה"ב. היא אחת מ-14 מדינות שיצביעו באותו היום עצמו, שלושה במרץ, במה שמכנים "יום שלישי הגדול", Super Tuesday.

זו אסטרטגיה מסופקת. היא מעולם לא עלתה יפה. טוענים לנשיאות, שניסו לדלג על המדינות הפותחות, בייחוד איווה וניו המפשייר, איבדו את התנופה. אבל כאן החישוב הוא מלכתחילה צר מאוד. הוא מיוסד פחות על תנופה ויותר על אנחת רווחה של מצביעים, שינהרו אל בלומברג מאין להם מוצא. הוא רוצה להיות "המטפל הראשי של אמריקה", nanny in chief, כותבת עליו הבוקר מורין דאווד ב"ניו יורק טיימס".

אחד מאנשי בלומברג אומר לאתר הרשת Axios, "מייק יוציא כל סכום הנחוץ להביס את טראמפ. ארצנו עומדת לחזות במערכת בחירות שכמותה לא נראתה מעולם".

ייתכן, אם כי הנבואה הזו אינה מביאה בחשבון שכדי להגיע אל הפלייאוף צריך תחילה לנצח במוקדמות. המלה "מיליארדר", היא כשלעצמה, קרובה עכשיו להיות גידוף במפלגה הדמוקרטית.

לפני ארבע שנים, כאשר רבים דחקו בו להתמודד על הנשיאות, בלומברג העיר, כי ספק אם "מיליארדר יהודי גרוש וקטן-קומה" יהיה משאת נפשם של האמריקאים. טראמפ נוהג לקרוא לו "מייקל הקטן". ביום ו' אמר הנשיא, כי "מייקל הקטן ייכשל, מפני שאין לו הקסם". אכן, הגיע הזמן לברר אחת ולתמיד אם הכסף יענה הכול, ואם הרבה מאוד כסף חשוב מהרבה מאוד קסם. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?