גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לירות ולשתוק: איך חברה מסין מאיימת על חופש הביטוי בתעשיית הגיימינג העולמית

קבוצת Tencent הסינית הפכה לאחד הגורמים המשמעותיים בשוק הגיימינג לאחר שרכשה מניות בחברות שמאחורי פורטנייט, League of Legends ועוד ● מעורבותה בחברת בליזארד ששללה זכייה מגיימר שתמך במחאה בהונג קונג מעלה שורה של חששות

קבוצת Tencent הסינית  / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
קבוצת Tencent הסינית / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

אם תשאלו גיימרים מי היא החברה הכי חשובה בעולם הגיימינג, סביר להניח שרוב האנשים ישיבו כי נינטנדו היפנית או Epic Games האמריקאית, שעומדת מאחורי המשחק המצליח פורטנייט. אולם יכול להיות שהתשובה נמצאת בכיוון אחר לגמרי - קבוצת טנסנט (Tencent) הסינית, חברת החזקות ששווה מאות מיליארדי דולרים, פועלת בתחומי התקשורת, האינטרנט, והבידור ועומדת בין היתר מאחורי WeChat. בשנים האחרונות הפכה החברה, שמחזיקה בחטיבת משחקי וידאו, להיות אחד הגורמים המשמעותיים בעולם הגיימינג. מלבד פיתוח משחקים והפצתם בשוק הסיני, היא רכשה בשנים האחרונות מניות בשורה של שחקניות מובילות בתחום, כולל 40% מ-Epic Games, החברה מאחורי פורטנייט.

תעשיית הגיימינג אמנם צומחת ומשגשגת, אך העיסוק בהשפעה הסינית עליה לא נמצא במוקד. החששות מפני ההשלכות של עוצמתה הכלכלית והטכנולוגית של סין ממוקדים בעליונות טכנולוגית פוטנציאלית של סין בתחומים כמו בינה מלאכותית והדור החמישי, אולם לגיימינג יש השפעות משלו. זה תחום בידורי ו"רך", אבל ניתן להעביר דרכו מסרים, ואם סין תשתלט על התעשייה הדבר עלול להוביל לפגיעה בערכים דמוקרטיים ומערביים כמו חופש הביטוי. עוד לפני העובדה שטנסנט רוכשת מניות בחברות המובילות בתעשייה, סין נחשבת לשוק משחקי הוידיאו הגדול בעולם, וכדי להפיץ בו משחקים דרוש אישור של הממשל. אף חברה לא רוצה להרגיז את השלטונות הסיניים. זה נכון בתחומים רבים, וזה נכון גם בתחום הגיימינג.

רק לפני חודש קיבלנו הצצה להשפעה הסינית, או לכל הפחות למשנה הזהירות שנוקטות חברות עסקיות כלפי נושאים שרגישים לממשל הסיני, סביב תחרות ESport - טורניר מקצועי של משחקי וידאו. הסיפור מתחיל מהשחקן המקצועי מהונג קונג, צ'נג וואי, המכונה "Blitzchung" (בליץ-צ'אנג), שזכה בטורניר של המשחק Hearthstone שנערך בטייוואן. בראיון שנערך אחרי הזכייה, בליץ-צ'אנג בחר לנצל את הבמה כדי לעורר מודעות למציאות הפוליטית המורכבת במולדתו, שם נערכות בחודשים האחרונים הפגנות למען הדמוקרטיה ונגד הממשל הסיני. "שחררו את הונג קונג - זו המהפכה של העידן שלנו", הוא הכריז בסינית בשידור, בעודו לובש מסכה שמזוהה עם המפגינים.

קריאתו של בליץ-צ'אנג עוררה תגובתה חריפה במיוחד מצד Blizzard Entertainment (בליזארד) האמריקאית, שאירגנה את הטורניר. החברה החרימה את כספי הזכייה שלו בטורניר, כשלושת אלפים דולר, והשעתה אותו לשנה שלמה ממשחקים, צעד שעורר ביקורות חריפות נגד החברה וטענות כי היא מתכופפת בפני סין, בניסיון לרצות את המעצמה.

המחאות בהונג קונג הציפו את המתיחות הקיימת בין המערב לסין, ובליזארד היא רק אחת מהחברות שספגו ביקורת בנושא. אפל, שסין היא אחד השווקים החשובים עבורה גם מבחינת מכירות וגם מבחינת שרשרת הייצור שלה, הסירה לאחרונה מחנות האפליקציות שלה אפליקציה שסייעה למפגינים בהונג קונג לדעת איפה קיימת נוכחות שוטרים. במקביל, גוגל הסירה מחנות האפליקציות שלה את משחק התפקידים Revolution of Our Times שמשחזר את ההפגנות בהונג קונג, שלושה ימים בלבד לאחר שיצא, בטענה שהוא מפר את מדיניות החברה הנוגעת לאירועים רגישים.

החשש מכך שסין תנצל את עוצמתה הטכנולוגית כדי לפגוע בחופש הביטוי ולקבוע נרטיב שיתאים לאינטרסים שלה מתבטא גם בכך שארה"ב פתחה לאחרונה, לפי דיווחים, בחקירה נגד פלטפורמת הסרטונים הסינית טיק טוק שזוכה לפופולריות רבה במערב, על מנת לבדוק אם זו פוגעת בביטחון הלאומי של ארה"ב. מחוקקים אמריקאים כבר הביעו חששות לפיהם מדיניות סינון התוכן של טיק טוק בשווקים בינלאומיים מתבססת על כללי הצנזורה הסיניים, כפי שעלה מדיווח של ה"גרדיאן".

האם יש חשש לפגיעה בחופש הביטוי? אם תחום ה-ESport הוא מצומצם יחסית (אבל צומח מהר), המקרה שהתרחש ב-NBA, ליגת הכדורסל הטובה בעולם, כבר מוכיח כי יש סיבה לדאגה. באותו שבוע שבו בליזארד הטיילה סנקציות על בליץ-צ'אנג, תמך דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של קבוצת ה-NBA יוסטון רוקטס, במחאות בהונג קונג בציוץ בטוויטר. הוא אמנם מחק את הציוץ בעקבות הסערה שעורר, אבל הנזק כבר נעשה, וחברות סיניות הודיעו על השעיית העסקים שלהן עם ה-NBA. בין החברות האלו נמצאת גם חברת טנסנט, שחתומה על הסכם של 1.5 מיליארד דולר לשידורי אינטרנט בסין של משחקי ה-NBA, ומסרה כי לא תשדר את משחקיה של יוסטון רוקטס ולא תסקר את הקבוצה. לא רק זאת, בסוף השבוע האחרון עצרה טנסנט שידור משחק NBA בגלל דגל טאיוואן שהונף בקהל, כך לפי דיווח באתר חדשות טאיוואני.

הממשל הסיני הידק את הרגולציה

כדי להבין את החשיבות של תעשיית הגיימינג בכלל, ושל התעשייה בסין בפרט, אפשר להתמקד בכמה מספרים: שוק הגיימינג צמח ביותר מפי שניים בשש השנים האחרונות והגיע לכ-120 מיליארד דולר (כמחצית מההכנסות מגיעה ממכירות קונסולות), כך לפי "וול סטריט ג'ורנל"; ב-2018 היו בעולם 2.35 מיליארד גיימרים, מעל 50% מהם באסיה-פסיפיק, לפי אתר סטטיסטה. בארה"ב ובמערב אירופה ביחד יש סביב 400 מיליון גיימרים. שוק ה-ESport עדיין קטן, ולפי תחזיות באתר סטטיסטה, ההכנסות ממנו יגיעו ל-1.8 מיליארד דולר ב-2022. אולם במקביל, מספר הצופים הקבועים בתחרויות יעמוד בעוד שלוש שנים על 300 מיליון איש, גידול של פי חמישה בעשור. בטנסנט צופים כי בתוך שנה יגיע שוק ה-ESport בסין ל-1.5 מיליארד דולר, אבל זאת תחזית אופטימית ביחס לתחזיות אחרות.

בליזארד, שעמדה במוקד הסערה, היא חברה בת של Activision Blizzard, שנסחרת בוול סטריט לפי שווי של 41 מיליארד דולר. במחצית הראשונה של השנה הסתכמו הכנסות בליזארד באסיה-פסיפיק ב-400 מיליון דולר (12% מהכנסותיה). קוליסטר ג'ונסון, סמנכ"ל התפעול של החברה האם, אמר בשיחת המשקיעים בפברואר כי לתכנים של בליזארד יש "הזדמנות משמעותית בסין". בדוח השנתי האחרון שהחברה הוציאה צוין כי "כדי לפעול בסין, כל המשחקים מחוייבים באישור רגולטורי. להחלטה של הממשל בסין לבטל את האישור לאחד המשחקים שלנו או לא לאשר מוצר שאנחנו מעוניינים למכור בסין בעתיד עשויות להיות השפעות שליליות על העסק שלנו".

אולם מאחורי הפוטנציאל של החברה בסין עומדת חברה אחת בולטת, טנסנט, שמחזיקה ב-5% ממניותיה וצפויה לסייע לה להפיץ את המשחק Call of Duty למובייל בקרב עשרות מיליוני גיימרים בסין. בשיחת משקיעים באוגוסט אמר ג'ונסון כי החברה מתכננת לנצל את "הרשת העצומה, ערוצי ההפצה הנרחבים והמומחיות בשיווק מקומי" של טנסנט. המקרה של בליזארד זאת רק דוגמא אחת לתלות של חלק מחברות הגיימינג בטנסנט, שמהווה את שער הכניסה לסין של חברות גיימינג רבות. הפצת משחקים בסין דורשת קבלת אישורים רגולטורים בשל כללי צנזורה נוקשים במדינה, ויש צורך גם בביצוע התאמות לקהל המקומי כדי לגשר על פערי תרבות ושפה. טנסנט מטפלת בתחומים אלו עבור החברות.

החיבור הזה משפיע על תעשיית הגיימינג כולה. במקרה הספציפי של המחאות בהונג קונג, לא ידוע על מעורבות של הממשל הסיני, אך בשנים האחרונות הממשל הידק את הרגולציה ואסר הפצת משחקים שנחשבים אלימים או ממכרים. טנסנט עצמה כבר טעמה מנחת זרועו ונאלצה להפסיק להפעיל משחקים או לשנות בהם תכנים, ובין היתר נדרשה לשנות את המשחק PUBG כך שיהיה פחות אלים וייראה פטריוטי יותר, לאחר שהגרסה המקורית לא קיבלה רישיון מהממשלה לבצע בה מוניטיזציה. ייתכן שבעקבות זאת, היום החברה נזהרת במיוחד מול הממשל, כפי שניתן לראות במקרה של ה-NBA.

כדי להבין את עומק הבעיה, מספיק לבחון את האחזקות של טנסנט: החברה מחזיקה בבעלות על מפתחת המשחקים Riot Games האמריקאית, שאחראית על משחקים כמו League of Legends, המשחק הפופולרי ביותר בעולם שהניב לפי הערכות הכנסות של 1.4 מיליארד דולר בשנה שעברה; מניות מיעוט ב-Bluehole הדרום קוריאנית שפיתחה את PUBG, המתחרה הגדול ביותר של פורטנייט. לפי דיווחים, טנסנט אף מתכננת רכישה של החברה; ב-84% מהחברה הפינית Supercell, לאחר שהשקיעה בה 8.6 מיליארד דולר במסגרת אחת הרכישות הגדולות בתחום אי פעם; ב-80% מחברת Grinding Gear Games מניו זילנד; ב-5% ממניות החברה הצרפתית Ubisoft, מפתחת ומפיצת Assassin's Creed; כאמור, ב-40% ממניות epic games, ועוד.

אפילו נינטנדו, חברת הגיימינג הרווחית בעולם, זקוקה לטנסנט ומשתפת עמה פעולה על מנת להשיק את קונסולת נינטנדו סוויץ' בסין. טנסנט עתידה לספק שירותי ענן ושרתים לפלטפורמת האונליין של סוויץ', לבצע לוקליזציה של משחקי ניינטנדו לשפה הסינית, ולאפשר למשתמשים לשלם על משחקים עבור סוויץ' באמצעות אפליקציית ווי צ'ט.

בעולם המערבי מנסים להחזיר מלחמה

חברת בליזארד אמנם תלויה בטנסנט ובשוק הסיני בכלל, אבל המחאה נגדה עשויה לגרום לה לחשוב פעמיים בפעם הבאה. גיימרים ואוהדים קראו להחרים את החברה, העובדים שלה עצמה מחו נגדה, והיא אף איבדה את תמיכתה של מיצובישי כספונסרית למשחקיה; מחוקקים אמריקאים דמוקרטיים ורפובליקנים שלחו מכתב למנכ"ל אקטיוויז'ן בליזארד, רוברט קוטיק, בו עודדו את החברה לשנות את אופן פעולתה והביעו חשש מ"החלטה מדאיגה במיוחד לאור התאבון הגובר של ממשלת סין ללחוץ על עסקים אמריקאים כדי שיסייעו לה בהשתקת חופש הביטוי", ומ"השפעה מצמררת על גיימרים שמעוניינים להשתמש בפלטפורמה כדי לקדם זכויות אדם וחירויות יסוד".

בעקבות התגובה הציבורית החריפה, בליזארד החליטה להעניק לבליץ-צ'אנג בחזרה את כספי הזכייה שלו, אך המשיכה לטעון כי פעל באופן שדורש ענישה, ולכן השעייתו מהמשחקים עדיין בתוקף. בשבוע שעבר התנצל נשיא החברה ג'יי. אלן ברק ואמר: "קיבלנו החלטות מהר מדי", אך ההתנצלות לא הרגיעה את המחאה נגד החברה.

כל זה לא מנע מחברת Riot Games, שכאמור נמצאת בבעלות טנסנט, להוציא הודעה לפיה במשחקי ESport של League of Legends אין להביע עמדות אישיות. "אנחנו משרתים אוהדים ממדינות ותרבויות שונות, וזה מגיע עם אחריות לשמור את הדעות האישיות על נושאים רגישים (פוליטיים, דתיים ואחרים) בנפרד". אפיק גיימס, שנמצאת בבעלות חלקית של טנסנט, דווקא נקטה בגישה שונה ומנכ"ל ומייסד החברה טים סוויני צייץ בטוויטר כי "החברה תומכת בזכות של שחקני ויוצרי פורטנייט לדון בפוליטיקה ובזכויות אדם", אך ייתכן שההצהרה נוגעת לפחד לעורר ביקורת דומה לזו שבליזארד נתקלה בה.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"