גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוטרדים מגובה חשבון החשמל? ב-2020 התעריף עשוי לרדת ב-3%-5%

הסיבה העיקרית לירידת התעריפים: הוזלה חדה במחירי הדלקים והתחזקות השקל וגם הכנסות חד-פעמיות מזכיות משפטיות של חח"י ומכירת תחנת כוח שהייתה ברשותה ● החדשות הרעות: נשלם יותר על אנרגיות מתחדשות ● האם הצרכנים ייהנו מהירידה בתשומות של הסקטור היצרני?

תחנת אורות רבין בחדרה / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל
תחנת אורות רבין בחדרה / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

הצרכן הישראלי ייהנה מירידה משמעותית בתעריף החשמל לשנת 2020. מהערכות של גורמי מקצוע עולה כי תעריפי החשמל בשנה הבאה יהיו נמוכים בכ-5% לעומת התעריפים הנוכחיים - וזאת בהנחה שלא יחולו שינויים דרמטיים עד מועד קביעת התעריף בסוף נובמבר. מצד שני, קיימות גם הערכות הצופות ירידה חדה יותר של עד 9%.

רשות החשמל, הגורם הממשלתי האחראי על תעריפי החשמל, אמורה לפרסם בסוף נובמבר או בתחילת דצמבר 2019 את תעריפי החשמל לסוגי הצרכנים השונים של חברת החשמל ל-2020 (צרכנים ביתיים, צרכנים תעשייתיים וכו'). התעריף ייקבע ברשות רק בתום הליך של שימוע ציבורי ויפורסם ככל הנראה בסוף החודש הבא.

בשנה שעברה למשל, פרסמה רשות החשמל בתחילת דצמבר שהתעריף לצרכן הביתי צפוי לעלות ב-7%-8% - הכעס הציבורי על ההתייקרות החדה הצפויה גרם לשר האוצר, משה כחלון, לנקוט שורת צעדים כדי לצמצם אותה. בין היתר, בוטלה הכוונה להעלות את המס על הפחם. בסיכום כל הצעדים הופחתה ההתייקרות לצרכנים הביתיים (חד-פאזי) ל-2.9%.

תעריף החשמל יורד

המחירים יורדים והשקל מתחזק

השנה לא צפויה להיות לכחלון סיבה להתאמץ. מחירי הדלקים, הגורם העיקרי שדחף את תעריפי החשמל למעלה ב-2019, ירדו השנה משמעותית ולוחצים את תעריף החשמל חזק למטה.

תעריף החשמל לקראת ירידה

תעריף החשמל אמור להחזיר לחברת החשמל את ההוצאות שהיא אמורה להוציא במהלך השנה לצורך ייצור החשמל, הולכתו ברשת החשמל הארצית, חלוקתו לשכונות ואספקתו לבתי הצרכנים. מדובר בהוצאה שנתית העומדת נכון להיום על כ-25 מיליארד שקל. הרכיב העיקרי בסל ההוצאות של חברת החשמל היא עלות הדלק, שמשמש את חברת החשמל להפעלת תחנות הכוח המייצרות חשמל. מדובר בעיקר בפחם ובגז טבעי, וכמויות קטנות של סולר ומזוט.

חברת החשמל משלמת על הדלקים האלה בדולרים, כך שהתחזקות השקל מול הדולר השנה צפויה לחסוך לה בשנה הקרובה כמה עשרות מיליוני שקלים.

אבל, השינוי היותר דרמטי נוגע למחירי הדלקים עצמם: מחירי הפחם שרוכשת חברת החשמל צללו השנה ב-40%. מחיר הגז הטבעי צפוי לרדת כתוצאה מהמכרז שפרסמה חברת החשמל לרכישת גז טבעי - מכרז שבו זכה מאגר לוויתן במחיר של 4.8 דולר ליחידת חום. השנה שילמה חברת החשמל 6.3 דולר על הגז שהיא רוכשת. לפי נתונים שפורסמו בסוף אוקטובר מתחילת השנה ירדו עלויות הדלקים שרוכשת חברת החשמל ב-7.45%. בעלויות אחרות של תפעול מערכת החשמל - לא חל שינוי.

אירועים נוספים, חד-פעמיים, אמורים להתווסף לירידה הדרמטית במחירי הדלקים וללחוץ למטה את התעריפים. האירוע הבולט של השנה היה תוצאות המכרז למכירת תחנת הכוח של חברת החשמל באלון תבור - שהניב לחברת החשמל 1.9 מיליארד שקל. מדובר במיליארד שקל יותר מהשווי של התחנה בספרים. בעת המכירה, הצהיר יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, שההפרש יוחזר לצרכני החשמל, אם כי ההחלטה הסופית היא בידי הרשות.

שני אירועים נוספים אמורים להניב מאות מיליוני שקלים שמיועדים לחזור לצרכני החשמל. הראשון הוא פיצוי כספי ענקי, שחברת החשמל קיבלה במסגרת הסדר ה-GIS בהיקף 465 מיליון שקל. מדובר בהסדר שהתקבל לאחר שקרטל של חברות בינלאומיות שמכרו רכיבים לחברת החשמל במחיר מפוקע.

האירוע השני הוא ההסדר השנוי במחלוקת עם חברות הגז המצריות - שבמסגרתו אמורות חברות הגז המצריות לשלם לחברת החשמל כ-60 מיליון דולר לאחר שהסיכום יאושר סופית. מדובר בפיצוי לחברת החשמל על הפיצוץ בצינור הגז וביטול ההסכם לאספקת גז.

מחיר החשמל בישראל לעומת אירופה

האנרגיה המתחדשת יקרה לצרכנים

לצד גורמים שלוחצים את התעריף למטה ישנם גם רכיבים שהתייקרו משמעותית. הבולט ביותר הוא הסבסוד ליצרני אנרגיה מתחדשת: חברת החשמל מחויבת לרכוש מבעלי מערכות סולארית וטורבינות רוח את כל החשמל המופק מהן, לפי תעריפים קבועים מראש ל-20 שנה.

הסבסוד של יצרני האנרגיה המתחדשת הופך לנטל שהולך וגדל ככל ששיעור ייצור החשמל הסולארי עולה, אם כי המגמה הזו תיעצר בעוד כמה שנים בגלל שמתנים סולאריים, שמתחברים היום כבר אינם זקוקים לסבסוד.

בכל אופן, בתקופה האחרונה חלה האצה בקצב חיבור המערכות לרשת ותעריף החשמל צפוי לעלות כתוצאה מכך בשיעור שיקזז באופן חלקי את ההוזלות ברכיבים האחרים. סעיף נוסף שבו הוצאות חברת החשמל גדלו הוא רכישות החשמל מיצרני חשמל פרטיים - אלה גדלו השנה בין היתר כתוצאה מכניסתם של יצרנים אחרים.

האם ההוזלה תגיע לצרכנים?

המרוויחים העיקריים מירידת מחירי החשמל צפויים להיות, כמובן, הצרכנים. כל אחוז ירידה בתעריף החשמל מביא לחיסכון של 35 שקל לפני מע"מ לחשבון החשמל השנתי, שמשלם משק בית ממוצע, שצורך 7,500 קוט"ש.

אבל, לא רק הצרכן הביתי יחסוך כסף בעקבות הוזלת תעריף החשמל - הרווח העיקרי הוא בסקטור היצרני - בכל העסקים שהחשמל הוא תשומת ייצור שלהם: מפעלים, בתי מלון, קניונים. הוזלת תעריפי החשמל תגדיל את שורת הרווח שלהם או שתתגלגל לצרכנים באמצעות הורדת יוקר המחיה. כיצד יתחלק החיסכון - זו כבר שאלה של תחרותיות. בענפים שהתחרות בהם נמוכה, היצרנים ישמרו אצלם את החיסכון, בעוד שבמגזרים היותר תחרותיים יתגלגל החיסכון לכיסיהם של הצרכנים.

על-פי מודי שפריר, אסטרטג ראשי בבנק מזרחי טפחות, ירידת מחירי החשמל של 3%-5% בחודש ינואר (בהנחה ותתממש) תוריד ישירות את מדד ינואר ב-0.07%-0.11%, זאת בנוסף להשפעות העקיפות של הירידה על שאר הרכיבים במדד המחירים לצרכן.

תעריף החשמל הוא רכיב מרכזי במשק ולשינויים בו יש השפעות מקרו-כלכליות. אחד התחומים הקריטיים שבהם הוזלת התעריף צפויה להשפיע היא מדיניות הריבית של בנק ישראל. הוועדה המוניטרית של הבנק מתלבטת מאד בשאלה אם להוריד את הריבית בחזרה לרמת השפל ההיסטורית של 0.1%. השיקול המכריע מבחינת הוועדה יהיה קצב האינפלציה - ככל שהאינפלציה תמשיך לרדת ולהתרחק מיעד המחירים הקבוע בחוק בנק ישראל כך גדלה ההיתכנות להורדת ריבית.

על-פי שפריר, "ירידת מחירי החשמל לכשעצמה לא תשפיע יתר על המידה על הריבית, אך זו תתווסף להערכתנו כי סביבת האינפלציה תיוותר מתונה מאוד גם בשנה הבאה (במיוחד בנטרול העלאות המסים הצפויות) - הערכה התומכת מצידה בהורדת ריבית בנק ישראל לכ-0.1%".

נציין בהקשר לכך כי שוק הריביות בישראל כבר מתמחר סבירות של 100% לכך שריבית בנק ישראל תרד ל-0.10% בשנה הקרובה. 

פגיעה ירוקה: הוזלת החשמל מרחיקה תהליכים של התייעלות האנרגטית

ירידת מחירי החשמל היא בשורה לצרכנים ולמגזר העסקי, אך תשמח הרבה פחות את מי שמנסים לקדם בישראל התייעלות אנרגטית ומעבר לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת. התייעלות אנרגטית, המביאה לחיסכון בחשבון חשמל, הופכת לפחות כדאית ככל שמחיר החשמל נמוך יותר.

תומכי "החשמל הירוק" לא יאהבו לשמוע שירידת המחירים הנוכחית נגרמה במידה רבה הודות לשימוש הנרחב שחברת החשמל עושה בפחם. המחיר הזול של הפחם יקשה על הארגונים הסביבתיים במאבקם לשכנע את הממשלה להחליט על הפסקה מוחלטת של ייצור הפחם עד 2030.

לדברי איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, שורש הבעיה טמון בכך שתעריף החשמל לא מגלם את הנזק הסביבתי שגורם הפחם (ובמידה פחותה יותר גם הגז הטבעי). "חסכון בחשמל וגם ייצור עצמי של חשמל סולארי היו יכולים להיות הרבה יותר כדאיים בעולם של תעריפי חשמל אמיתיים, כאלו שמזהים ומחשבנים את הזיהום ואת פליטות גזי החממה", אומר פרנס, "תעריפי החשמל בישראל לא מזהים את העלויות החיצוניות של הייצור בשריפת דלקים. גם שרשות החשמל מקבלת החלטות בנושא תעריפים אלה לא עוברות בחינה סביבתית. התוצאה היא פגיעה מתמשכת בתחום החשמל הירוק. משקי החשמל המפותחים נמצאים במגמה הפוכה מישראל, חשמל מזהם שמעצים את משבר האקלים הופך להיות יקר ומפנה מקום לחשמל ירוק וזול". 

בדרך לעוד הכנסות? תחנת הכוח ברמת חובב עשויה להימכר במיליארד דולר

מכירת תחנת הכוח רמת חובב, שתתבצע במהלך השנה הקרובה, אמורה להכניס עוד כמיליארד דולר לקופתה של חברת החשמל. שמונה קבוצות ישראליות ובינלאומיות אמורות להתמודד במכרז, שנחשב לגדול ביותר שפורסם בישראל מאז הפרטת בתי הזיקוק.

הליך המיון המוקדם למכרז ריכז עניין מיוחד בקרב חברות סיניות, לאחר שבמכרז הקודם זכתה קבוצה בה שותפה צ'יינה הרבור (PMEC) יחד עם מבטח שמיר ורפק. זכייתם של הסינים התאפשרה לאחר שמשרד הביטחון אישר את הצעתה, בעקבות בירור משפטי, שהעלה שלחברה הסינית לא הייתה שליטה בקבוצה המתמודדת. תחנת הכוח רמת חובב כפולה בגודלה מתחנת הכוח באלון תבור, שנמכרה תמורת 1.9 מיליארד שקל. מצד שני, המכרז של רמת חובב אינו כולל "סוכריות", כמו אפשרות להקמת תחנות כוח נוספות בשטח המתחם.

בין הקבוצות שניגשו להליך המיון המוקדם נמצאות ככל הנראה קבוצת האצ'יסון הסינית ו-Opc של עידן עופר, שהגיעה למקום השני בהתמודדות על תחנת הכוח באלון תבור. גם הזוכות במכרז באלון תבור, רפק ו-pmec ניגשו להליך המיון המוקדם. קבוצות נוספות שניגשו הן שיכון ובינוי עם אדלטק (השותפה בתחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל דוראד ובתחנות כוח נוספות), קרן נוי עם סימנס, אגודת משקי הקיבוצים (המחזיקה 40.67% מתחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיה) ואלייד, חברת invenergy מארה"ב, וקבוצה שבה שותפות רבוע כחול עם אלומיי ו-Zhejiang energy הסינית. 

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"