גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

דרישת התשלום של רמ"י גרמה לאלומיי להקפיא פרויקט אגירה שאובה של 1.4 מיליארד שקל בצוק מנרה

למנכ"ל הפרויקט, דורון גרופר, ולחברי הצוות שלו ניתנה הודעה על הפסקת הסכם העסקה, הצפויה להיכנס לתוקף בעוד 90 יום, אם לא תירשם התקדמות מול רמ"י

שלמה נחמה, יו"ר אלומיי קפיטל  / צילום: אלי דסה
שלמה נחמה, יו"ר אלומיי קפיטל / צילום: אלי דסה

ה"הפתעה" שהכינה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לחברת האנרגיה הירוקה אלומיי קפיטל - דרישת תשלום של כ-160 מיליון שקל בגין חכירת הקרקע לפרויקט אגירה שאובה שהיא מקדמת בצוק מנרה - הובילה את אלומיי להשעות את העבודות הקשורות לפרויקט, שהקמתו הוערכה ב-1.4 מיליארד שקל. זאת, לאחר שעוד קודם לכן נדחתה כמה פעמים הסגירה הפיננסית לפרויקט שבגליל העליון, שהיקפה כ-1 מיליארד שקל, מול קונסורציום מממנים בראשות בנק מזרחי-טפחות.

ככל הידוע, עקב הנסיבות, למנכ"ל הפרויקט דורון גרופר (בנו של פסח גרופר ז"ל, בעבר ח"כ ושר בממשלת ישראל) ולחברי הצוות שלו, ניתנה הודעה על הפסקת הסכם העסקה, הצפויה להיכנס לתוקף בעוד 90 יום, וזאת אם לא תירשם התקדמות מול רמ"י. חלק מאנשי הצוות יעברו לעבוד על פרויקטים אחרים של אלומיי.

את דחיית הסגירה הפיננסית תלו בתחילת השנה גורמים בסביבת הפרויקט לעיכוב בהתייחסות רמ"י לגובה דמי ההסכמה שהוא דורש. כעת, משזה הגיע, הסכום שנקבה רמ"י הופך את פרויקט האגירה השאובה לבלתי כלכלי עבור אלומיי, שמצדה מתכננת להיאבק ברוע הגזירה ולנסות להפחית בצורה ניכרת את היקף התשלום הנדרש.  

בינתיים, כאמור, בשל חוסר הוודאות סביב עתיד הפרויקט, השעתה אלומיי את הקמתו. את העבודות בפועל על הקרקע לא ניתן היה להתחיל עד כה, בשל התלות של רישיון הבנייה שיוענק לפרויקט בשמאות של רמ"י, שהתקבלה כעת. בהודעה שפרסמה אלומיי בנושא בתחילת החודש, היא ציינה, בין השאר, כי היא סבורה שדרישת התשלום מרמ"י גבוהה באופן משמעותי מהסכום הסביר לתשלום.

למרות המצב המורכב שאליו נקלעה, אלומיי יכולה לשאוב עידוד מדרישות קודמות של רמ"י בפרויקטים של אגירה שאובה, ובהם פרויקטים בגלבוע ובכוכב הירדן, שם בסופו של דבר נרשמה הפחתה משמעותית בהיקף התשלום - מה שאיפשר את הוצאתם לפועל.

אלומי כנראה תבקש הארכה

כך או אחרת, המשקיעים לא נבהלו מההתפתחויות האחרונות בקשר לפרויקט. מאז שעדכנה אלומיי בקשר לדרישת רמ"י בתחילת החודש, מנייתה התקדמה בכמה אחוזים, והשלימה זינוק של קרוב ל-60% מתחילת השנה, המוביל אותה להיסחר סביב רמות השיא שלה, המשקפות לה שווי נוכחי של כ-520 מיליון שקל.

מלבד אלומיי, המחזיקה בעיקר הזכויות בפרויקט, ושותפותיה לפרויקט, מי שצפויה להתאכזב מביטולו האפשרי היא חברת הקבלנות והבנייה אלקטרה, שלפני כשנה מונתה כקבלן הראשי לביצוע עבודות ההקמה לפרויקט, בהיקף שהוערך ב-300 מיליון דולר (כ-1.1 מיליארד שקל). השלמת ההסכם לביצוע העבודות היתה כפופה לכמה נושאים, ובהם הסגירה הפיננסית עבור הפרויקט. משום שלא נסגר הסכם סופי, אלקטרה לא הכלילה עבודות אלה בצבר העבודות שהיא מציגה בדוחותיה, שם היא מציינת כי "פרויקט זה אינו נכלל ביתרת הצבר - בהמתנה לסגירה פיננסית של מזמין העבודה".

המועד האחרון שנקבע להגעה לסגירה פיננסית לפרויקט על ידי רשות החשמל, הוא סוף פברואר 2020, וכעת הליך הערעור עלול להתארך מעבר לתאריך זה, כך שניתן להעריך כי אלומיי תפנה לבית המשפט בבקשה לקבל הארכה לאותו מועד. 

פרויקט צוק מנרה, בהספק מתוכנן של 156 מגהוואט בשעה, תוכנן להתחיל לפעול בשנת 2024. אלומיי היא בעלת הזכויות העיקרית בפרויקט, עם החזקה של 75%, לצד שותפתה, חברת שבע מיזרקות, שבעיקר מניותיה מחזיקה חברת אמפא של שלומי פוגל ומשפחת נקש. טכנולוגיית אגירה שאובה מתבססת על הפרשי גובה, עם מים שיורדים ממאגר עליון למאגר תחתון, תוך הפעלת טורבינות המייצרות חשמל.

אלומיי נמצאת בשליטתם של היו"ר, שלמה נחמה (לשעבר יו"ר בנק הפועלים), חמי רפאל והמנכ"ל, רן פרידריך. לבד הפרויקט בצוק מנרה, פעילותה של אלומיי קפיטל מתרכזת בייצור אנרגיה פוטו-וולטאית באירופה. נוסף על כך, היא שותפה בתחנת הכוח הפרטית לייצור חשמל דוראד, שאחראית על עיקר הכנסותיה בשלב הנוכחי, והיא מחזיקה גם בפעילות בתחום הביו-גז.

לקראת גיוס אג"ח בהיקף של כ-100 מיליון שקל שביצעה מוקדם יותר השנה, החברה פרסמה מצגת עם תחזיות לקפיצת מדגרה ניכרת בפעילותה בשנים הקרובות - מה שהקפיץ אז את מנייתה בשיעור-דו ספרתי בתוך ימים ספורים. אחד הפרויקטים המרכזיים שצפוי לתמוך בצמיחה בפעילות, הוא תחנת כוח סולארית בהספק של כ-300 מגהוואט בספרד (פרויקט טלאסול), הצפויה להניב הכנסות שנתיות של 23-25 מיליון אירו, ולהתחיל לפעול לקראת סוף 2020. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Hussein Malla

רף המתיחות בין סעודיה לחות'ים עולה מדרגה, וארדואן מנסה לנצל את הוואקום

מתקפות החות'ים משתקות את נמלי התעופה בממלכה וחושפות מבוכה ביטחונית חסרת תקדים ● בזמן שסעודיה נאבקת לשמור על תדמיתה, ארדואן מציב רגל במפרץ באמצעות ברית הגנה אזורית ● המהלך מדליק נורה אדומה בירושלים, הרואה את טורקיה מתבססת בזירות נוספות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

עם זינוק של 450% מהשפל ותרופה חדשה לסכיזופרניה: טבע ממציאה את עצמה מחדש

עשור לאחר המשבר של טבע שהדיח את החברה ממעמדה כ"מניית העם" הישראלית, ענקית התרופות השלימה קאמבק ● מאחורי הזינוק עומדת תרופה חדשה שיוצאת לשוק ותרופות נוספות בתכנון ● שווי השוק של טבע בניו יורק עומד היום על 47.9 מיליארד דולר - ובכך היא חזרה להיות החברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר בבורסה המקומית

רות אליאס, הפניקס פיננסים, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

רות אליאס, הפניקס: "חברה מוצלחת מאפשרת שיח גם על הסיכונים"

רות אליאס, משנה למנכ"ל וסגנית היועץ המשפטי של הפניקס פיננסים, תיארה בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס את תחנות הקריירה שהובילו אותה לשילוב בין משפט, עסקים והשקעות ● היא הדגישה את חשיבותם של חישוב מסלול מחדש, חשיבה יצירתית ובניית מערכות יחסים, לצד התאמת אסטרטגיית ההשקעות לשינויים בשוק ומגוון אופני חשיבה ● "בארגון שיש בו ייצוג הולם של נשים וגברים, הרווח הוא לגמרי של הארגון"

רפי סער, ראש עיריית כפר סבא / צילום: יח''צ

מזומנים דרך אשת ראש העיר: כך פעל עפ"י החשד מנגנון השוחד בכפר סבא

מעצר ראש עיריית כפר סבא רפי סער ואשתו חושף חשדות חריגים לשחיתות עירונית ● במשטרה טוענים כי בת הזוג תפקדה כ"זרוע הביצועית" שגרפה מזומנים מקבלנים בתמורה להטיית מכרזים

רפי סער / צילום: שלומי יוסף

ראש עיריית כפר סבא הוא הבכיר שנעצר הבוקר בחשד לשחיתות

רפי סער, ראש עיריית כפר סבא, נעצר הבוקר יחד עם 16 נוספים בחשד לפרשת שחיתות ציבורית ● עפ"י החשד, בתמורה לכספי שוחד שהועברו בעיקר במזומן, פעלו סער ומנכ"ל החכ"ל, במעורבות אשתו של סער, כדי להיטיב עם המשחדים, והביאו לזכייתם במכרזים ● מעצרם של סער ואשתו הוארך ב-8 ימים

כנס משקיעות הדור הבא: כלים מעשיים ואסטרטגיה פיננסית

הכנס, בשיתוף הפניקס ובנק לאומי, עוסק בבניית הון פיננסי ומקצועי וקבלת החלטות בעולם השקעות משתנה ● הכנס יתמקד בסיפורי קריירה מעוררי השראה, במצב השוק וכמובן בסוגיות עומק שונות הקשורות בהשקעות

יפעת אורון, מנכ''לית בלקסטון ישראל, בכנס משקיעות גלובס / צילום: שלומי יוסף

יפעת אורון, מנכ"לית בלקסטון ישראל: "אנחנו לא בבועת AI"

"אם מסתכלים על הדאטה סנטרים בעולם, שיעור השטחים הפנויים בהם הוא פחות מ־1% - ויש צורך בהשקעות הון אדירות", כך אמרה יפעת אורון, שותפה בכירה בבלקסטון ומנהלת הפעילות של החברה בישראל, בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס ● "אנחנו לא רק משקיעים, אלא עובדים קשה מאוד ומנסים לייצר סינרגיה בין כל החברות שאנחנו משקיעים בהן"

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

בשל ריכוז בנזן חריג: לימודים בוטלו, הציבור מתבקש להתרחק מבזן

משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה מזהירים כי התגלו בסמוך לבית הזיקוק בזן ריכוזים חריגים של בנזן ● בנזן הוא חומר מסרטן, תוצר של תעשיית הנפט ● הלימודים מבוטלים בשני בתי ספר בקרית אתא ● הציבור מונחה שלא להתקרב למרחק של קילומטר מבזן, ובפרט ילדים ונשים בהריון

איתי ליפקוביץ', מנכ''ל ומייסד הורייזן / צילום: NEO MEDIA

עם 25 עובדים מקריית מוצקין ו-2 מיליארד שקל של לקוחות. בית ההשקעות שבדרך לאקזיט

איתי ליפקוביץ' מוכר תמורת 40 מיליון שקל את בית ההשקעות הורייזן, שמנהל כ-2 מיליארד שקל ● לאחר שנים של גאות הוא מעריך כי "יהיו גם תקופות פחות טובות, אבל יש לנו עוד הרבה מקום לצמוח", ומסביר מדוע בחר לפעול מקריית מוצקין: "המנגנון שלנו הרבה יותר רזה"

בנין פילת רמת החייל ת''א / צילום: תמר מצפי

החברה הישראלית שבדרך לבורסה הקנדית

קבוצת פילת, שפועלת בתחום אבחון והערכת עובדים, תחל להיסחר בבורסת TSX Ventures בטורונטו באמצעות מיזוג הפוך במחצית הראשונה של 2027 ● פילת מתכננת לגייס במהלך כ-13 מיליון שקל לפי שווי כ-112 מיליון שקל

נשיא לשכת רואי החשבון, רו''ח חן שרייבר / צילום: פרטי

בעקבות חשיפת גלובס: נשיא לשכת רואי החשבון נגד רשמת השותפויות

השבוע נחשף בגלובס כי רשמת השותפויות פנתה לעשרות שותפויות לא רשומות בדרישה להסדיר את הרישום או לעמוד בפני סנקציות ● לשכת רואי החשבון דורשת להקפיא את ההתראות שנשלחו לשותפויות: "לא ניתן לקבל מצב שבו אלפי עסקים נדרשים לפעול בתוך 45 ימים, תחת איום בנקיטת הליכים, ללא שיח מקדים"

רחפנים של אונדס / צילום: מצגת החברה

אחרי בליץ רכישות: אונדס מקימה חברת AI בשיתוף פלנטיר

החברה החדשה, Regna AI, תהיה בבעלות מלאה של אונדס, תפתח מודלי בינה מלאכותית למשימות ביטחוניות ומבצעיות על בסיס התשתית הטכנולוגית של פלנטיר ותעסיק גם עובדים בישראל ● המהלך מגיע לאחר מסע רכישות נרחב של אונדס בישראל, שבמסגרתו רכשה שורה של חברות ביטחוניות וטכנולוגיות ומעסיקה כאן כבר כאלף עובדים

יהלומים / אילוסטרציה: Shutterstock, Bjoern Wylezich

ענקית היהלומים הבינלאומית חוזרת לפעול בישראל

לאחר הפסקה של תשע שנים, דה בירס, מחברות היהלומים הגדולות בעולם, חוזרת לפעול בישראל ● חזרת החברה מאפשרת ליהלומנים ולקניינים ישראלים לבחון את סחורת החברה ולהשתתף בתהליך רכישה בינלאומי בלי לצאת את גבולות המדינה ● נשיא הבורסה ליהלומים: "רגע היסטורי לענף היהלומים הישראלי"

צוותים רפואיים מפנים פצוע לקבלת טיפול לאחר הפיצוץ בצפון, היום / צילום: ap

האסון בטיול השנתי: הוועדה הממונה על פינוי מוקשים התכנסה פעמיים בלבד בקדנציה האחרונה

נער בן 14 נהרג ו-24 בני אדם נפצעו בפיצוץ נפל במהלך טיול שנתי ברכס רמים ● לפי תחקיר ראשוני של צה"ל, מדובר ככל הנראה בנפל של פצצת מצרר של חיזבאללה שנותרה בשטח מאז המלחמה ואחד התלמידים הכניס לתיקו ● ועדת המשנה לפינוי מוקשים ונפלים, בראשות ח"כ ניסים ואטורי, התכנסה פעמיים בלבד בכנסת הנוכחית, למרות התרעות קודמות של מבקר המדינה על ליקויים בפינוי נפלים

לינדה כהן-רופא, סמנכ''לית אסטרטגיה וטרנספורמציה בשטראוס, בכנס משקיעות הדור הבא / צילום: כדיה לוי

סמנכ"לית אסטרטגיה בשטראוס: "בחברה יש גם כובע עסקי וגם של אחריות חברתית ואני מאוד מגשימה את עצמי"

לינדה כהן-רופא, סמנכ"לית אסטרטגיה וטרנספורמציה בשטראוס, התארחה היום בכנס משקיעות הדור הבא של גלובס וסיפרה על תפקידה, על 18 שנותיה בשטראוס ועל העצות שהייתה נותנת לנשים בתחילת דרכן: "אנחנו נוטים להשקיע בעבודה, אבל ההשקעה הפנימית, היכולת להבין היטב מי אנחנו, היא מאוד חשובה"

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

לאחר "הנפקת השנה" והבונוס הנדיב לעובדים, תדהר מפטרת עשרות מהם

חברת הנדל"ן שהשלימה ביוני הנפקה ראשונית בת"א, יוצאת לתוכנית התייעלות שנועדה לחסוך 30 מיליון שקל בשנה ● המנכ"ל אורי לוין: "החלטה לא פשוטה שכוללת פרידה מאנשים טובים; תתמוך ביכולתנו לממש את האסטרטגיה" ● מאז ההנפקה - מניית תדהר מדשדשת

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע מכרה כרטיסים ליעד הפופולרי. כעת מתברר שאין לה אישור לטוס אליו

ארקיע הודיעה על השקת טיסות ישירות לטוקיו ומכרה כרטיסים, אך לא קיבלה את כל האישורים הנדרשים להפעלתן ● הרשויות ביפן אינן מאשרות את הפעלת הטיסות באמצעות מטוס וצוות בחכירה רטובה ● החברה מבטלת ארבע טיסות שתוכננו לאוקטובר ולינואר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בתל אביב: ת"א 35 ללא שינוי, הבנייה והנדל"ן הובילו את העליות; בזן איבדה כמעט חצי מיליארד שקל

יום מסחר תנודתי בתל אביב הסתיים במגמה מעורבת: ת"א 90 הוסיף 0.2%, בעוד ת"א 35 דרך במקום ● מדד הבנייה התבלט בירוק; סקטור התקשורת רשם ירידות ● בזן צללה ואיבדה כ-469 מיליון שקל משוויה ברקע הדיווח על דליפת בנזן; תדהר הודיעה על ארגון מחדש ופיטורים ● טבע ריכזה עניין לאחר קבלת אישור ה-FDA לתרופה לסכיזופרניה ● אלקו תזרים 95 מיליון שקל לאלקטרה נדל"ן - המניה זינקה

תוספת מרפסות. נדרש רוב של 75% מבעלי הדירות בבניין / אילוסטרציה: תמר מצפי

השכנים בנו מרפסות ויצטרכו להרוס אותן: הלקח מפסק דין של המחוזי

המפקחת על המקרקעין הורתה להרוס מרפסות שבנייתן הושלמה, לאחר שהתברר כי הן נבנו לפני שניתן היתר בנייה וללא הסכמה של השכנים ● ערעור שהגישו הנתבעים נדחה גם הוא ● השופטים: יש להוכיח הסכמה של השכנים

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: כדיה לוי

רפורמת משרד הבריאות לשיפור השירות לילדים וההודאה: ההמתנה לא תתקצר

שמונה חודשים מאז שרפורמת התפתחות הילד של משרד הבריאות נכנסה לתוקף, לגלובס נודע כי בשיחות סגורות המנכ"ל משה בר סימן טוב אמר כי זמני ההמתנה אינם רלוונטיים ֽ● במקביל, כבר חצי שנה שהמשרד לא מפרסם את זמני ההמתנה, בניגוד להתחייבות