גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משתקמים אחרי שבץ? ספיידרמן יכול לעזור: המציאות הרבודה נכנסת לעולם הרפואה

טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה מתחילות להיכנס לעולם הרפואה ● מנכ"ל Sixense אמיר רובין וראש ארגון חברות המציאות הרבודה אורי ענבר מסבירים מדוע הולוגרמות הן העתיד של התחום ומספרים מה יכול עולם הרפואה ללמוד מתעשיית הרכב באימוץ הטכנולוגיות החדשות

אורי ענבר ואמיר רובין/ צילום: שלומי יוסף
אורי ענבר ואמיר רובין/ צילום: שלומי יוסף

אתם מכירים אותה אולי כחאליסי, אם הדרקונים, אבל השחקנית אמיליה קלרק היא היום קודם כל אם חולי השבץ שאינם מצליחים לקבל טיפול. אחרי שלקתה בשבץ בעקבות מפרצת במוח, הקימה קלרק את העמותה Same You, לתמיכה במטופלים שאינם מצליחים להשיג גישה לטיפולי שיקום נאותים.

השבץ הכה בה כשהייתה בת 24 בלבד, חדשה יחסית בתפקידה בסדרה "משחקי הכס". בגלל הסטיגמה והחשש שכותבי הסדרה יהרגו את דמותה אם יחששו שהיא עצמה תמות, לא סיפרה מה קרה לה עד שהסדרה נגמרה. ההחלטה של קלרק למקד את העמותה שלה בנגישות לטיפול היא מעניינת. עמותות לרוב מדגישות מודעות, מחקר, אולי אבחון מוקדם ומניעה. אולם רוב הרופאים ונפגעי השבץ יסכימו כנראה עם עמדתה: הגישה לטיפול אחרי הפגיעה היא אחד המפתחות הקריטיים לשיקום.

אמיר רובין, מנכ"ל חברת סיקסנס, שהקים בארה"ב יחד עם מפיק העל ומנכ"ל מרוול לשעבר אבי ארד, מנסה להפוך את השיקום להרבה יותר נגיש, וגם להרבה יותר מהנה, באמצעות טכנולוגיה של מציאות מדומה. המיזם של החברה הוא אחת מדוגמאות רבות לאופן שבו מציאות מדומה ומציאות רבודה יכולות להשתלב ולמעשה כבר משתלבות בעולם הרפואה.

מפיק העל הבין את הפוטנציאל

הבריאות, אומר רובין, היא אחד התחומים הכי חמים בעולם המציאות המדומה והמרובדת, לצד משחקים ובידור, שיווק ומכירות, חינוך והכשרה. אולם בעוד שרוב החברות לוקחות את התחום לכיוון של הנחיית מומחים מרחוק, בסיקסנס החליטו להתמקד באחד התחומים הכי פחות טכנולוגיים ואולי הכי זנוחים בעולם הרפואי - שיקום אחרי שבץ או פגיעה מוחית.

ייתכן שההחלטה הזאת קשורה בכך שרובין וארד, מייסדי החברה, נפצעו במהלך שירותם הצבאי ועברו במחלקות השיקום. רובין נפצע בזמן אימון ב-1979, וארד נפצע במלחמת ששת הימים.

"אני זוכר שאחרי שבועיים של טיפול, כשאני עדיין קשור למיטה כדי שלא אהרוס משהו בגוף כשאני זז, הגיע שלב הפיזיותרפיה", מספר רובין. "קיבלתי את הפיזיותרפיסט הכי טוב במחלקה. הוא היה עיוור, אבל הרגיש את הגוף שלנו. הוא היה גיבור על בעולם החיילים הפצועים. במשך שנתיים וחצי של טיפול הוא הסביר לי ולימד אותי מה הוא עושה, אבל הכול היה אצלו בראש, זו לא הייתה תורה שאפשר לשכפל".

כמה עשורים אחרי הפציעה, כשהוא כבר מנכ"ל סיקסנס, פגש רובין את אדם אלססר, מייסד ומנכ"ל פנומברה, שפיתחה מעין "שואב אבק" לקרישי דם זעירים והצליחה להפחית את זמן סילוק הקריש מ-50 דקות לפחות מ-10 דקות, כדברי רובין. "אדם פגש אותי דרך חבר משותף וסיפר לי על החברה, אבל גם על התסכול שלו. הוא אמר לי, ‘מה עוזר לחולים הטיפול המהיר שנתנו להם אם השיקום הוא מימי הביניים? אין דאטה, אין מתודולוגיה".

המפגש הוליד שיתוף פעולה בין החברות. "המטרות הן לאסוף מידע על כל מה שקורה בטיפול, אך לא פחות חשוב מזה, להפוך את החוויה המתישה והמשעממת הזאת למבדרת יותר".

לדברי רובין, ארד ראה את הפוטנציאל של הטכנולוגיה הזאת מיד. "הוא תמיד אמר לי, אני רוצה שאנשים ירגישו שהם ספיידרמן, שהם איירון מן. ואני חושב שאם הם ירגישו ככה, הם יוכלו לשרוד בעיות רפואיות רציניות".

לדוגמה, אם אדם אחרי שבץ או אחרי פציעת ראש צריך להרים יד משותקת, לפעמים הוא יכול להרים אותה כמה מילימטרים בלבד. אם נניח על עיניו קסדת מציאות מדומה, הוא יוכל לראות את עצמו כמי שהרים את השמש. אותה תנועת יד זעירה יכולה להתבטא במהלך מרהיב במשחק גיבורי על. כשהקסדה מונחת על הראש, בית החולים נעלם, המודעות לנכות נעלמת. האימון המתיש הולך לאחת החוויות הנעימות ביותר עבור המטופל בתקופת ההחלמה.

המערכת גם אוספת מידע רב, שעוזר למטופל להרגיש שהוא משתפר ולמטפל להתאים את הטיפול. לא רק זאת, המידע מאפשר להוכיח למערכת הבריאות שהשיקום כדאי, שיש בו טעם אולי מעבר למספר הפגישות שנקבעו בפרוטוקול מיושן. "אם מפסיקים למטופל את השיקום לפני שהוא מוכן לכך, הוא גמור", אומר רובין. "הוא יהיה תמיד מחוץ לחברה".

רובין אומר כי "סיקסנס השקיעה בפלטפורמה הזאת יותר מכל ההשקעות האחרות עד היום בטכנולוגיה אימרסיבית ברפואה, של כל החברות האחרות יחד". המוצר נקרא The Real system ונמצא בהתקנות ראשונות, אחרי קבלת אישור FDA בחודש מרץ. "זה כבר לא אימון או הכשרה אלא כלי טיפולי לכל דבר", אומר רובין. השקה מסחרית צפויה ב-2020.

הצעד הבא בפעילות המשותפת יהיה כנראה בתחום הטיפול בפוסט-טראומה. "נערכו ניסויים נהדרים באקדמיה, שבהם עזרו למטופלים לעבור את החוויה הנוראית מחדש בהדרגה ותוך שליטה בסיטואציה".

הדרך להחזיר חולי אלצהיימר לעולם מוכר

בישראל קיימות היום 250 חברות בתחום המציאות המדומה והמציאות הרבודה. "יש כאן יכולות נדירות, למשל בתחום עיבוד תמונה. הטאלנטים שמגיעים מהצבא ומהתעשיות הביטחוניות, אי אפשר למצוא את זה בשום מקום, חוץ מבארה"ב, ושם קשה להגיע אליהם. הם ‘מסודרים’ בקבוצות ענק, כמו בואינג ואחרות".

כמה חברות מקומיות עוסקות במציאות מדומה בתחום הטיפולי. אורי ענבר, שייסד את Ogmento (שנמכרה ב-2016 לאפל תחת השם Flyby) והיום ראש הארגון של חברות מציאות רבודה, מציין את XR-Health (לשעבר VR-Health) כאחת הבולטות. החברה משתמשת במציאות מדומה לאימון קוגניטיבי של חולי אלצהיימר, לדוגמה, ולאבחון תנועה וניהול כאב. "במקרה של חולה אלצהיימר, אפשר לשדר לו עולם מוכר יותר ובעיקר להרגיע אותו", מדגים ענבר כיצד ניתן להשתמש בטכנולוגיה.

"הם יכולים להיות לרגע בתל אביב של שנות ה-50, או בניו יורק של שנות ה-50, לראות את הרחוב, לשמוע את המוזיקה", מוסיף רובין. "המוזיקה קריטית לגמישות המוח לא רק באלצהיימר אלא גם בפגיעות ראש ובהפרעות דיבור. ואם מישהו נמצא בגינה ושכח את הדרך הביתה, משקפי מציאות מדומה יכולים להחזיר אותו ולזהות עבורו מכרים במורד הרחוב".

בכמה בתי חולים בישראל כבר משתמשים בטכנולוגיות מציאות מדומה. לדוגמה, בית החולים השיקומי לילדים אלי"ן הטמיע בשנים האחרונות מגוון טכנולוגיות מסוג זה. לדברי מורית בארי, מנכ"לית בית החולים, "ילדים צריכים ללמוד יכולות הקשורות להתנהלות בעולם שמחוץ לבית החולים. שיקום פירושו לא רק להחזיר להם, כמו במבוגרים, יכולות שאבדו אלא ללמד אותם את היכולות הללו כל עוד המוח גמיש. למשל, התנהלות במרחב, חציית כביש, קניות. אנחנו צריכים ללמד אותם את כל זה בסביבה בטוחה.

"הילדים הללו נולדו לדור שרגיל לסביבה טכנולוגית, ולכן הם נלהבים מאוד ומגיעים עם המערכות הללו להישגים שגם מבוגרים לא תמיד מגיעים אליהם. השימוש בבידור לשיקום חשוב עבורם במיוחד כי קשה להם יותר לייצר את המוטיבציה רק מעצם הבנת חשיבות הטיפול, כפי שיכול מבוגר.

"בנוסף, הכלים הללו מאפשרים לילדים לשחק במשחקי מחשב כמו כל הילדים. שם הם חווים תקשורת עם ילדים אחרים שאולי לא יודעים בכלל שהם נכים".

העתיד של טכנולוגיית המציאות הרבודה הוא בכלל הולוגרמות, טוען ענבר, משום שהן לא יחייבו הרכבת משקפיים. בישראל פועלת כבר היום חברת Realview imaging, שמציגה בחדרי הניתוח מעין הולוגרמה של תמונות ההדמיה של המטופל ומידע עליו, באופן תלת ממדי במקום על מסך. בשלב הזה, הטכנולוגיה של Realview היא כבדה ויקרה לעומת קסדת מציאות מדומה או משקפי מציאות רבודה, אבל ההשקעה מתקבלת יפה בחדר ניתוח, שבו ממילא הציוד כולו יקר.

מהמוסכניק של חברת פורשה לעולם הרפואה

התעשייה שבה היכולות הללו כבר הוטמעו ויכולה לשמש דוגמה לאופן שבו כלי מציאות רבודה יכולים להשתלב בעולם הרפואי היא תעשיית הרכב.

"לחברת פורשה היה צורך", מדגים רובין את הפוטנציאל. "המכוניות שלה נמצאות בכל מקום בעולם, אך בכמות קטנה, ואילו הטיפול ברכב דורש מומחיות ייחודית. הם יצרו פלטפורמת AR, למרבה הצער עם חברה שפשטה מאוחר יותר את הרגל, שדרכה מוסכניק זוטר יכול לתקשר עם מוסך האם כאשר הוא נתקל בבעיה שאינו יכול לפתור. בעזרת משקפי המציאות הרבודה שלו הוא יראה את המנוע, ועליו את הידיים של המומחה, שיראה לו מה הוא צריך לעשות. המומחה יוכל לתקן את האיש שבשטח בזמן אמת, באמצעות הוראות באוזנייה.

"היה מרשים לראות את תהליך ההטמעה של המוצר הזה בפורשה. הם הצליחו לא רק להתחיל להשתמש בטכנולוגיה הזאת במהירות, אף שמדובר בחברה ותיקה בתעשייה שמרנית, אלא גם למדוד בצורה מאוד מדויקת כמה כסף וכמה זמן נחסכו להם". התוצאות היו משביעות רצון, והאנלוגיה לצרכים של עולם הרפואה ברורה למדי.

סיקסנס עצמה משתמשת ביכולות דומות בתחומים שאינם רפואה. היא מספקת פלטפורמות להדרכה והכשרה, לאימון ספציפי לבעיה, ואחר כך לשילוב ידע של מומחה. "למשל, יש לנו עכשיו בארה"ב חיילים שחוזרים הביתה מעיראק וקשה למצוא להם עבודה. באמצעות טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה, אנחנו מלמדים אותם ריתוך. אנחנו מאפשרים להם להתאמן על תנועות הידיים ולקבל ‘זיכרון גופני’ של התנועה הנכונה, בלי לבזבז משאבים יקרים לשווא". גם במקרה הזה, האנלוגיה לרפואה ברורה.

האם הצעד הבא הוא החלפת העובד המומחה ברובוט?

רובין: "אותה יכולת ניתוח ועיבוד תמונה יכולה להנחות רובוט כמו שהיא יכולה להנחות אדם, אך בעיקר במשימות שהן רפיטטיביות. לדוגמה, בפסי ייצור רובוטים עובדים מצוין. העבודה המונוטונית תיעשה על ידי הרובוטים, ולא רק כדי לחסוך בכסף, אלא כי בני האדם לא טובים בזה".

ענבר עצמו, המוביל את כנס הדגל של ארגון חברות המציאות הרבודה, AWE (Augmented World Expo), מקדם את הרעיון של "ענן מציאות רבודה", שבו כל אדם או כל חברה מסחרית יוכלו "להעשיר" חפץ או מקום במידע אקטואלי, היסטורי או הוראות שימוש, והצרכן יבחר מתוך ההיצע הזה מה שדרוש לו בכל רגע נתון.

"מפתחי גוגל גלאס היו חוקרים גאונים אבל אנשי ביזנס"

אורי ענבר מציין את 2009 כשנת הנסיקה של טכנולוגיות מציאות מדומה ומציאות רבודה, שהחלו את דרכן בעולם הגיימינג. "בדיוק אז הקמנו את Ogmento, שהיה הראשון שגייס כסף עבור מציאות רבודה בתחום המשחקים", הוא מספר. "באותה תקופה בערך, בסדרה הישראלית ‘מסודרים’, שודר קטע של מציאות רבודה, וכמה אתרי טכנולוגיה בחו"ל חשבו בטעות שסטארט-אפ ישראלי אכן פיתח זאת. כלומר, העולם כבר החל לחשוב על התחום כאפשרי".
תחילה, היישומים של טכנולוגיות המציאות הרבודה היו בעיקר בעולם הגיימינג, אבל אחרי הכישלון המסחרי של גוגל גלאס ושל מוצרי הדור הראשון לסמארטפונים, הם החלו לזלוג לארגונים גדולים, שזיהו את הפוטנציאל של הטכנולוגיה לענות על צרכים בוערים שלהם.

האנשים בפרויקט גוגל גלאס היו "אוסף של חוקרים גאונים, אבל לא אנשי ביזנס", אומר אמיר רובין על הכישלון של המוצר. "הם פיתחו טכנולוגיה מגניבה ולא ידעו בדיוק עבור איזה צורך או לקוח הם מפתחים אותה. אם אתה לא מפתח טכנולוגיה כך שתפתור לפחות בעיה אחת גדולה, אין אפשרות לעשות סקייל אפ".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט