גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ללא תכנון אורבני, היישובים הערביים יהפכו למחנות עובדים"

כך אמר  מוחמד ברכה, ראש ועדת המעקב של החברה הערבית, בוועידת הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" ● יו"ר בנק הפועלים, עודד ערן: "בשל מצוקת הדיור בחברה הערבית, השקנו מוצר המאפשר לצעירים ערבים לרכוש דירה, גם כשלא ניתן לרשום משכנתא בטאבו"

מוחמד ברכה בכנס של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" / צילום: איל יצהר, גלובס
מוחמד ברכה בכנס של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" / צילום: איל יצהר, גלובס

"לצערנו האירועים האחרונים מעיבים על הוועידה, אבל למרות זאת התכנסנו כאן, יהודים וערבים, כי אנחנו מאמינים בדו-קיום ושיתוף-פעולה לעתיד, כי אין דרך אחרת" - כך אמר עיסא חורי, יו"ר הפורום הכלכלי הערבי, בוועידה של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס", שנערכה היום (ג') בנצרת תחת הכותרת "פיתוח כלכלי: חזון אסטרטגי ואתגרים עתידיים".

לדברי חורי, "באנו לדבר היום על חזון אסטרטגי ועל אתגרים עתידיים בנושא שחשוב לכלל החברה הישראלית ולא רק למגזר בודד. לסוגיות בהן נדון יש חשיבות רבה לטיפול בחסמים ושיפור מצבה של החברה הערבית בזירות שונות של הכלכלה. חשוב לנו להציג את המאמצים שהושקעו מצד הפורום הכלכלי הערבי בשנים האחרונות, במטרה להוביל לשינוי במעמדה הכלכלי-חברתי של החברה הערבית בישראל". 

עיסא חורי, יו"ר הפורום הכלכלי הערבי / צילום: איל יצהר, גלובס

אחריו עלה לבמה מוחמד ברכה, ראש ועדת המעקב של החברה הערבית, ואמר: "אסור לאמץ את הנוהל הקיים במדינת ישראל של דיבור על שילוב האזרחים ללא שילוב היישובים, מה גם ששילוב האזרחים לא קוצר הצלחות. תוכנית 922 נתנה תוספות תקציב ואורך נשימה לרשויות הערביות, אך כללה שני פרקים קשים ומסוכנים: בנייה רוויה על אדמה פרטית ללא תכנון תשתיות; והסעיף שני נוגע לתפקיד המשטרה.

"אפשר לראות שהמצב יתפתח לאזורים מסוכנים, של יישובים עם בנייה רוויה לא תשתיות מספיקות וללא תפיסה של תכנון אורבני. זה מצב שיהפוך את היישובים הערביים למחנות עובדים ללא שירותים סבירים. אלה יכולים להפוך לחממה לבעיות חברתיות קשות כמו פשע, אלימות וסמים - דבר שכבר קיים כיום, אך במסגרת התכנון הממשלתי העתידי אנחנו הולכים למחוזות מאוד מסוכנים כלפי הציבור הערבי".

לדברי ברכה, "לפני שנים יזמתי הצעת חוק די פשוטה שמעולם לא זכתה להצבעת רוב. ההצעה אמרה שיש לקחת את המעמד הסוציו-אקונומי בחשבון כאשר הממשלה קובעת אזורי עדיפות כלכלית. זה דבר די הגיוני, אבל כל ממשלות ישראל לא הסכימו לקבל את הדבר הזה, כי הם ידעו שהמשמעות של זה היא לתת אזורי עדיפות גם ליישובים הערביים", הוסיף ברכה.

"אני גורס כי מערכת המושגים הקיימת בכלכלה הישראלית, של הפחתת מעורבות הממשלה, של מס שלילי, של ניהול הכלכלה על-פי חוקי השוק - כל אלה הם מושגים שפוגעים בשכבות החלשות. אם מתייחסים לציבור הערבי, ה-20%, שכל יישוביהם באשכולות הנמוכים ביותר, 4 ומטה, בסולם הסוציו-אקונומי - חוקי השוק טובים לחזקים, וזו תפיסה אנטי-חברתית ואנטי-ערבית של הכלכלה הישראלית".

לדבריו, "התפיסה הממשלתית היא הפחתת המס על עשירים, כמו הנושא של מס הכנסה שלילי, והיא מובילה לצמצום מעורבות המדינה בפרויקטים חברתיים ובתמיכה בשכבות החלשות. זה מצב שכופה שוליות כלכלית וחברתית על הציבור הערבי. לכן, אם רוצים לדבר על תפיסה חברתית שאמורה להיטיב עם התושבים הערבים ועם מצבם, צריך להרחיב את שטחי השיפוט של הרשויות המקומיות ואת אזורי התעשייה' ולא להhקלע למושגי כלכלה חופשית כביכול, ששמעון פרס קרא לה 'כלכלה חזירית'". 

"מחויבים לאמון בין-מגזרי"

"כשרכשתי את 'גלובס' ב-2017, זה היה תחת החלטה לקבל על עצמנו חזון, במסגרתו אנו מחויבים לפעול לאמון בין-מגזרי", סיפרה אלונה בר-און, יו"רית "גלובס", מעל במת הכנס. "הגדרנו את עצמנו כגוף תקשורת עצמאי, ואנחנו פועלים דרך רגולציה עצמית ומנסים להגדיר מחדש את הפער שבין דמוקרטיה ואנרכיה, בין חופש הביטוי ושליליות יתר.

"אנחנו עושים הרבה נהלים ושיטות כדי לייצר את האמון ואת הגיוון הבין-מגזרי. אנחנו מתייחסים לדבריו של הנשיא ראובן ריבלין כאל נאום מכונן, ולא רק נאום השבטים, אלא גם הנאום שנשא שנה אחר-כך, בו אמר שהמערכות שמנהלות את חיינו, בהן התקשורת והחינוך, לא התאימו את עצמן לחברה ב-2019. אנו פועלים כדי לשנות זאת". 

אלונה בר און, יו"רית "גלובס" / צילום: איל יצהר, גלובס

"במציאות הכאוטית בה אנו נמצאים בשנה האחרונה וגם ביום הזה, לא נותר זמן רב לדון בדברים החשובים באמת. הכנס החשוב הזה שם במרכז דיון אסטרטגי בעתידה של החברה הערבית והשתתפותה בכלכלה הישראלית", אמר בכנס עודד ערן, יו"ר בנק הפועלים.

לדבריו, "האתגרים הם גדולים, ואיתם עלינו להתמודד כחברה מאוחדת. אך אסור לשכוח את ההתפתחויות החיוביות בחברה הערבית בשנים האחרונות: עלייה במספר הסטודנטים, השתתפות צעירים במגזר ההייטק ועוד. המגזר הציבורי מאבד מיציבותו, אבל דווקא בתקופה זו אחריותינו לפעול ויכולתנו להשפיע הן גדולות מתמיד".

ירון הוסיף כי "לאחרונה, בשל מצוקת הדיור בחברה הערבית, השקנו מוצר חדש המאפשר לצעירים ערבים לרכוש דירה, גם כאשר לא ניתן לרשום משכנתא בטאבו. אנו מבינים שהתרומה של החברה הערבית לחברה הישראלית הולכת וצומחת, ובראייה בעתיד, כדי למצב את ישראל כחברה מובילה בטכנולוגיה, בסייבר ובפינטק וגם בצדק חברתי, עלינו לפעול שילוב החברה הערבית בכל תחומי החברה". 

עודד ערן, יו"ר בנק הפועלים / צילום: איל יצהר, גלובס

עוד נאמה בכנס ד"ר מהא כרכבי סבאח, חוקרת ומרצה בסוציולוגיה ואנתרופולגיה, שאמרה: "ניצבים בפנינו אתגרים רבים וחסמים מושרשים אשר ממשיכים לעצב את כלכלת האוכלוסייה הערבית ואת מרקמה החברתי. אנו מחויבים לשותפות בעשייה ובחזון. הפורום הכלכלי הערבי שואף להשפיע על המדיניות הקיימת המפלה ביסודה, דרך קריאה לסגירת הפערים הכלכליים החברתיים, אך יותר מכל להשתיתו של שיח שמבוסס על מונחי שוויון וצדק, שיח פוליטי דמוקרטי מהותי הנלחם בהדרה". 

ד"ר מהא כרכבי סבאח, חוקרת ומרצה בסוציולוגיה / צילום: איל יצהר, גלובס

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק