גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד האג"ח שעשה עלייה מאירופה לישראל

בשנים האחרונות נוצרו איגרות חוב חדשות לבנקים באירופה וגם בישראל, אשר כבר זכו בקרנות שיעקבו אחר ביצועיהן ● השנה הצטרף אל אלה מדד CoCo בנקים ישראלי - מה מאפיין אותו וכיצד הוא נראה בהשוואה מול אג"ח "רגילות" בשוק שלנו?

חדווה בר / צילום: תמר מצפי
חדווה בר / צילום: תמר מצפי

בעולם ההשקעות של תשואות הולכות ופוחתות, ציבור המשקיעים נמצא בחיפוש מתמיד אחרי אפיקי השקעה עם פוטנציאל תשואה. הבעיה היא שאי אפשר כיום לקבל תשואה עודפת באפס סיכון.

השאלה כמה רחוק אנחנו מוכנים ללכת. שוק המניות מציע רווחים גבוהים (על הנייר), אבל כאלה שכרוכים גם בסיכון לא מבוטל. שוקי האג"ח מכילים גם הם אפשרויות רבות לתשואה גבוהה משמעותית מהאפיקים ה"סולידיים" הקלאסיים כדוגמת פיקדון בנקאי ומק"מ, אך השקעה באיגרות חוב כאלה אינה ערובה להצלחה.

אם בעבר יכולנו להקצות חלק מתיק ההשקעות לאג"ח של בנקים מקומיים וליהנות מפיצוי סביר על כספנו, כיום התשואה הגלומה באפיק זה הינה סביב האפס. למעשה, מדד תל-בונד צמודות בנקים, שעוקב אחר סדרות צמודות מדד שהונפקו על ידי בנקים בישראל מציע כיום תשואה שלילית של 0.3%. כלומר, בהיעדר אינפלציה שנתית של 0.5% לכל הפחות (בהנחה של עלויות השקעה נמוכות למדי), השקעה מסוג זה היא שוות ערך להשארת הכסף מתחת למזרן.

אז מה החלופה שעומדת לרשות המשקיעים בישראל במקרה שהם דבקים ברצונם להיצמד לאג"ח של מוסדות בנקאיים בישראל ובמקביל, ליהנות מפוטנציאל חיובי? התשובה היא אג"ח קוקו.

למה לי CoCo עכשיו?

איגרות חוב בעלות מנגנון מותנה לספיגת הפסדי קרן מכונות אג"ח CoCo (בשמן המלא: Contingent Convertible) ותפקידן להפחית את הסיכון לכשל מערכתי של הבנקים. מדובר במכשיר חוב סחיר שמונפק על ידי מוסדות פיננסיים במסגרת כללי הרגולציה שנוצרו מאז המשבר הפיננסי של 2008.

במהלך העשור האחרון הפכו איגרות אלה למכשיר נפוץ למדי בקרב הבנקים באירופה והחל משנת 2016 אג"ח CoCo אומצו ביד רחבה גם על ידי הבנקים בישראל. עד כה, הונפק בשוק המקומי חוב בסך של כ-15 מיליארד שקל במכשיר זה.

נכון להיום, אג"ח CoCo היא המכשיר היחיד שהבנקים יכולים לגייס באמצעותה חוב שיוכר להם לצורך חישוב הלימות ההון הנדרש על ידי בנק ישראל. הסיבה לכך שהיא מוכרת ויתר סדרות האג"ח וההתחייבות הנדחות שהבנקים הנפיקו בעבר כבר לא, היא המנגנון הייחודי שמאפיין אג"ח CoCo בנקים - יש בו מנגנון המרה אוטומטי למניות או אף למחיקת החוב, בהתאם לקרות אירועים שהוגדרו מראש בשטר החוב, או על רקע החלטה של המפקחת על הבנקים על הפעלת מנגנון זה בטרם ירד הון הליבה של הבנק מתחת לשיעור מסוים.

ההסתברות לקרות אירוע מסוג זה גרמה לכך שסדרות אג"ח CoCo הנסחרות במסחר הרציף בבורסה בישראל מאופיינות ביחידת מסחר שלרוב נמצא רק באג"ח גלובליות בחו"ל - 50 אלף שקל. כלומר, בניגוד למרבית סדרות האג"ח בבורסה, שהמסחר בהן אפשרי החל משקל בודד אחד, רכישה של אג"ח מסוג CoCo דורשת השקעה של 50 אלף שקלים לפחות. מדובר בחסם משמעותי עבור משקיעים פרטיים המעוניינים להשקיע באפיק זה ובמקביל לפזר סיכונים על פני מספר סדרות של בנקים שונים.

מדד CoCo בנקים הניב השנה תשואה עודפת

שוק אג"ח צומח במהירות

שוק איגרות החוב מסוג CoCo בעולם נמצא בצמיחה מטאורית בשנים האחרונות ונאמד כיום בסך התחייבותי של כ-250 מיליארד דולר. הכוח שמניע את הצמיחה לסדרות אלה הוא עידוד רגולטורי להנפקת אג"ח CoCo יחד עם ביקושים הולכים וגוברים בקרב משקיעים הכמהים לייצר תשואה משמעותית בתיקי ההשקעות.

השוק המרכזי של איגרות אלו נמצא באירופה, ובנקים ברחבי היבשת מנפיקים ביתר שאת סדרות אג"ח CoCo בשלושת המטבעות העיקריים: אירו, דולר וליש"ט. המנפיקים הגדולים בתחום זה הינם הבנקים הספרדים סנטנדר ובילבאו (BBVA), HSBC וברקליס מבריטניה.

חשוב לציין כי הבנקים האמריקאים מחוץ למשחק של הנפקות הקוקו, שכן בארה"ב הבנקים נהוג להנפיק מניות בכורה על מנת לעמוד בדרישות הלימות ההון במדינה.

בדומה לישראל, גם בעולם יחידות המסחר של אג"ח קוקו נחשבות לגבוהות יחסית - ישנן לא מעט סדרות עם מינימום 200 אלף דולר לקנייה - בהחלט סכום שאינו מתאים לכל כיס.

על כן, פתרון שנועד לגשר על פער זה נוצר בתעשיית קרנות הסל (ETF), בה החלו להשיק משנה שעברה קרנות סל שמתמחות באפיק זה. Invesco ו-WisdomTree הן מהחלוצות של תחום זה, וכל אחת מהן מנהלת כבר מאות מיליוני אירו בקרנות הסל בניהולה.

אחד ממנהלי המדדים המובילים בתחום האג"ח בעולם - Markit - היה זה שהניח את אבן הפינה לקרנות אלה באמצעות המדד שהשיק - Markit iBoxx USD Contingent Convertible Liquid Developed Market AT1. מאז השקתו של מדד זה, ביצועיו האפילו על הביצועים מרבית מדדי האג"ח באירופה ובפער ניכר על איגרות החוב הבנקאיות "הרגילות" ביבשת.

מדד CoCo כחול לבן

אחרי שהמתנו בסבלנות להיווצרות מסה קריטית בשוק המקומי, בשנה זו הגיעה העת ליצירת מדד אג"ח CoCo בנקים ישראלי. כאמור, שוק האג"ח מסוג זה נאמד כיום בשווי של 15 מיליארד שקל ומכיל 20 סדרות של 7 מנפיקים שונים.

מבחינת מאפיינים של המדד, המח"מ שלו נחשב לקצר-בינוני יחסית (3.2) והתשואה השנתית הגלומה בו הינה 2.25% (במונחים שקליים). דירוג האשראי של המדד הינו AA מינוס, זהה לזה של מדדי תל-בונד מרכזיים כמו תל-בונד שקלי ותל-בונד שקלי 50 למשל.

הפרמטר המעניין ביותר במדד הינו מרווח האשראי שלו. נכון להיום, אינדקס אג"ח CoCo בנקים מאופיין בתוספת תשואה שנתית של 1.9% ביחס לאג"ח ממשלתית במח"מ דומה. מנגד, תל-בונד צמודות בנקים (שמדורג בדירוג גבוה יותר של AA פלוס), מציג מרווח אשראי של 0.7% בלבד.

מן הסתם, בשוק ההון אין ארוחות חינם ותשואה עודפת של למעלה מאחוז בשנה על סדרות אג"ח של אותו מנפיק כרוכה בסיכון. כאמור, איגרת מסוג קוקו בהגדרה מסוכנת יותר מסדרת אג"ח בנקים "רגילה" ובמצב של חדלות פירעון של הבנק או משבר כלכלי נרחב, עלולה לחשוף את המשקיעים להפסד משמעותי. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר