גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוכנה על מסלול ההמראה: החברה שמייצרת רכיבים לבואינג מציגה גידול בביקושים

בזמן שבואינג מתאוששת בהדרגה ממשבר אסון התעופה הכפול, חברת ספיריט אירוסיסטמס שמייצרת עבורה רכיבים, מציגה גידול בביקושים ● כניסתה לאירופה יחד עם תחזית הגידול המואץ של הסקטור, עשויות לסייע להמשך הצמיחה שלה

גוף מטוס שנשלח ממפעלי ספיריט / צילום: רויטרס
גוף מטוס שנשלח ממפעלי ספיריט / צילום: רויטרס

פרשת בואינג לא מפסיקה לייצר כותרות ועוד כותרות. מאז תאונת שני מטוסי 737 מדגם מקס החדש של החברה, שהובילה לקרקוע המטוס בשורה ארוכה של מדינות, הדברים מתגלגלים בנסיעה איטית והסוף לפרשה לא נראה קרוב. אלא שבשבועיים האחרונים נרשמה דווקא התפתחות חיובית שמשליכה על יצרנית המטוסים - חברת בואינג הודיעה כי היא צופה להאיץ בחזרה את קצב ייצור המטוס הנמכר ביותר שלה מדגם 737 מקס ל-57 מטוסים בחודש עד סוף 2020, וזאת לאחר שהקטינה אותו ל-42 מטוסים בעקבות התאונה בתחילת השנה.

בעוד הבעיה הגדולה של בואינג נמצאת ברצפת הייצור, זה לא מונע ממשקיעים לחפש הזדמנויות השקעה מעניינות בשרשרת המזון של תעשיית התעופה. חברת ספיריט אירוסיסטמס (סימול: SPR, Spirit Aerosystems) היא ספק משנה מרכזי של באוינג, שמצליחה לשמור על יציבות פיננסית מרשימה, ומהווה לדעתנו הזדמנות טובה לעקוב אחריה.

תלויה בבואינג, עולה יותר ממנה

למרות היותה תלויה מאוד בבואינג ובדגם מטוס 737 מקס, באופן מפתיע מניית SPR ירדה בכ-9% בלבד מאז הטרגדיה במרץ, שגרמה למותם של מאות נוסעים ואנשי צוות. למעשה, זה לא מונע ממחיר המניה להשלים עלייה של כ-22% מתחילת השנה בעוד מניית בואינג מציגה עלייה של כ-9% באותה תקופה.

עם זאת, נדמה כי בשוק האג"ח מגלים דאגה גדולה יותר משוק המניות. סדרת אג"ח דולרית של ספיריט אירוסיסטס, בעלת קופון של 4.6% ומח"מ 6.8 שנים, נסחרת בתשואה שנתית לפדיון של כ-3.71%, מה שמגלם מרווח סיכון של 183 נ"ב מעל העקום הממשלתי האמריקאי. מדובר בדיסקאונט ביחס למדד הרחב הכולל אג"ח של חברות אמריקאיות בדירוג BBB, שהמרווח עליהן עומד על 135 נ"ב בממוצע.

מכאן ניתן לטעון שמחירה הנוכחי של האיגרת של ספיריט מתמחר (ולא בצדק) תרחיש שלילי אשר יוביל לפגיעה בדירוג האשראי של החברה, וזאת אף על פי שתחזית הדירוג של החברה הינה יציבה במודי'ס ו-S&P.

להערכתנו, ככל שעובר הזמן נראה שהשפעת סוגיית המטוס 737 הולכת ופוחתת, כך שהמרווחים על איגרת החוב עשויים להתכווץ ולהתכנס לכיוון הרמה העקבית עם קבוצת ההשוואה הרלוונטית.

חברת ספיריט אירוסיסטמס הינה יצרנית רכיבים וגופים של מטוסים הגדולה בעולם הנסחרת בשווי שוק של כ-9 מיליארד דולר. ספיריט אירוסיסטמס מייצרת גופי מטוסים, כנפי מטוסים וחלקי חילוף מתקדמים של מטוסים אזרחיים וצבאיים. החברה מספקת את מוצריה למספר יצרני מטוסים מהדרג הראשון בעולם, ובפרט לחברות בואינג ואיירבוס, עם מחזור מכירות שנתי של למעלה מ-7 מיליארד דולר.

ספיריט אירוסיסטמס, שנוסדה ב-1943 ושימשה כחטיבה בתוך בואינג, צמחה בקצב מהיר מאז הפיצול שלה מבואינג, וזכתה לאורך השנים בחוזים גדולים לאספקת רכיבים למטוסיה, כולל בין השאר את דגם 787 (מטוס רחב-גוף נפוץ בעולם הידוע בשם Dreamliner) ודגם 737 - מטוס הנוסעים המסחרי, צר-הגוף, הנמכר ביותר בעולם. במקביל, החברה חיזקה את מעמדה התחרותי בשוק העולמי ב-2006 בעקבות רכישת חטיבת רכיבים של חברת BAE Systems הבריטית, תמורת 80 מיליון פאונד במזומן. רכישה זו אפשרה לספיריט אירוסיסטמס להרחיב את בסיס הכנסותיה באירופה וסיפקה לחברה חשיפה לבסיס לקוחות גדול יותר, לרבות יצרנית המטוסים הגדולה בעולם איירבוס.

מספר המטוסים יוכפל תוך 15 שנה?

פעילותה של ספיריט אירוסיסטמס נהנית בשנים האחרונות מרוח גבית חזקה שמגיעה מהגידול בתעבורה אווירית של מטוסים ונוסעים. העלייה בביקושים לטיסות מסחריות בעולם מצריכה בניית עוד ועוד מטוסים והקמת חברות תעופה נוספות, מצב שאמור להביא גם לעלייה בביקושים ובהזמנות לרכיבים, ובכך למצב היטב את החברות הפועלות בתחום. להערכת בואינג, צי המטוסים הגלובלי צפוי לגדול לכ-45,240 מטוסים עד 2035, כמעט כפול ממספר המטוסים הנמצאים בשירות כיום על רקע עלייה בהזמנות מאסיה, אפריקה והמזרח התיכון.

המודל העסקי של החברה הינו יחסית פשוט יחסית ומתאפיין בנראות גבוהה לאור זרם הכנסות מאספקת רכיבים במסגרת חוזים ארוכי טווח עם בואינג ואיירבוס, כאשר בנוסף צפויה ספיריט למנף את הצמיחה באמצעות תהליכי M&A נוספים.

בצד החסרונות לחברה תלות בשני לקוחות מרכזיים - בואינג ואיירבוס אחראיות על כ-80% וכ-15% מההכנסות בהתאמה, כך שהקטנת הזמנות מצד אחת מהן עלולה לפגוע בשורת ההכנסות. יחד עם זאת, סיכון זה מתקזז עם העובדה שספיריט אירוסיסטמס הינה הספקית הבלעדית של כמעט כל המוצרים אותם היא מוכרת ליצרניות מטוסים, כך שחולשה בבואינג יכולה להוות דווקא הזדמנות לאיירבוס ולהיפך.

אחד הפרמטרים החשובים שמאפיינים את הפרופיל העסקי של ספיריט אירוסיסטמס הוא צבר ההזמנות במונחים פיננסיים של החברה. בשנה האחרונה סיפקה החברה 828 יחידות של גופי מטוסים לבואינג ו-835 יחידות לאיירבוס, עלייה של כ-7% ו-5% בהשוואה ל-2017 בהתאמה. לאחר כל האספקות הללו דיווחה החברה על עלייה בצבר ההזמנות שלה לרמת שיא של כ-50 מיליארד דולר. מצב זה משפר את הנראות העסקית בהכנסות ותומך בתחזית ארוכת טווח להשגת יעד היקף משלוחים של 2,000 יחידות בשנה.

לאור זאת, ולמרות ציפייה שאופי פעילותה יסבול ממחזוריות עסקית וחשיפה ללקוח מרכזי, תוצאותיה הכספיות של ספיריט אירוסיסטמס מתאפיינות ביציבות לאורך שנים. בחמש השנים האחרונות מתאפיינות מכירות החברה במגמת צמיחה עקבית, הן בהיקף ההכנסות והן בהיקף משלוחים, כשלזכותה ייאמר כי היא תמיד נהנית מרווחיות חיובית.

התייעלות לצמצום הלחץ על הרווחיות

אופי פעילות זה דורש מספיריט אירוסיסטמס לנקוט באופן מתמיד צעדי התייעלות בתפעול ובייצור על מנת לצמצם את הלחץ על הרווחיות. עם זאת, עד כה התמודדה החברה עם לחצים אלה בהצלחה רבה, כאשר צעדים שנקטה להורדת עלויות במקביל למכירת נכסים, שמרו על יציבות המרווחים התפעוליים שלה. כך למשל, מרווח ה-EBITDA עמד בסוף 2018 על רמה של 14.8%, שיפור לעומת 2017 ו-2016, אך בדומה לשנת 2015.

מבחינת פרופיל הנזילות, לחברה יתרות נזילות מספקות הכוללות קופת מזומנים של כ-1.5 מיליארד דולר וקו אשראי זמין בהיקף של 700 מיליון דולר עד 2023. בנוסף, ספיריט נהנית מגמישות פיננסית גבוהה לאור יכולתה לייצר תזרים מזומנים חופשי משמעותי. מאז 2013 ידעה החברה לייצר בממוצע תזרים מזומנים חופשי של כ-380 מיליון דולר בשנה, מה שמבטא כ-30% מסך החוב וכ-6.5% מסך ההכנסות של השנים האחרונות. בהתייחס לכך, נציין כי החברה קבעה לעצמה יעד תזרים מזומנים של 7%-9% מסך ההכנסות בשנים הקרובות.

לסיכום, ניתן לומר כי בעוד שהסיכונים עדיין קיימים, הרי שחברת ספיריט אירוסיסטמס תמשיך ליהנות מצבר הזמנות גדול במיוחד אשר משפר את הנראות העסקית בהכנסותיה ותומך בתחזית ארוכת הטווח, כאשר תהליכי M&A נוספים אמורים להאיץ את הצמיחה ובמקביל גם להפחית את התלות שלה בבואינג. 

הכותבים הם המנכ"ל המשותף בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל ואנליסט החוב בבנק ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר