גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

"יש מצב שכל אדם שני בחברה הערבית הוא עני"

הדברים נאמרו בפאנל "אתגרים של עוני, אבטלה, ופשיעה בחברה הערבית" שנערך בוועידה של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" בהנחיית אחסאן הנו

ח"כ יוסף גבארין, מפלגת חד"ש / צילום: איל יצהר, גלובס
ח"כ יוסף גבארין, מפלגת חד"ש / צילום: איל יצהר, גלובס

"שיעורי העוני בחברה הערבית עלו מ-2002 ל-2012 לכ-58 אחוזים. מאז הם יורדים ועומדים כיום על כ-50 אחוזים. בשנים האחרונות רואים השתלבות בשוק העבודה, גם של נשים. מצד שני 50 אחוז זה הרבה וגם מי שמשתלב נכנס ברמות שכר הרבה יותר נמוכות מהחברה היהודית כולל המגזר החרדי", הדברים נאמרו על ידי ניצה קסיר,  המשנה ליו"ר המכון החרדי למחקרי מדיניות, בפאנל האתגרים של עוני אבטלה ופשיעה בחברה הערבית שנערך בוועידה של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" בהנחיית אחסאן הנו.

ניצה קסיר המשיכה ואמרה "יש קשר בין עוני ומצב כלכלי לבין פשיעה. אז אלה הנתונים, ויש גם את מדד איכות החיים. החברה הערבית נמצאת במקום הכי נמוך בכל המדדים בתחום. יש איזה שהוא שיפור וזה תוצאה של משאבים אבל זה לא מספיק. בשני תחומים הייתה ירידה דרסטית באיכות החיים: הביטחון האישי, והקהילה וחברה. כשאדם מרגיש פשיעה זה משפיע על החברה והקהילה. בכל המדינות יש אי שיוויון גדול. צריך לטפל בזה ולסגור פערים. כשבאים לטפל בפשיעה יש למנוע פשיעה קיימת ועתידית. כשיש פשיעה קיימת זה רק הולך ומתרחב. אז למרות ירידה קטנה בשיעורי עוני אנחנו רואים גידול הולך וגדל בפשיעה בחברה הערבית.

"חלק מהבעיה זה שאנשים זקוקים לאשראי ויש להם קושי להשיג אותו אז הם פונים לשוק האפור. דבר נוסף שצריך להתייחס אלו זה החינוך. דוח מבקר המדינה שם דגש שהפשיעה מתחילה אצל הצעירים. עם כל השיפור, התמונה רחוקה ממה שקיים בחברה היהודית עם שיעורי נשירה ונשירה סמויה. כשיש אוכלוסייה כ"כ גדולה שלא לומדת ולא עובדת זו קרקע לפשיעה".

 ניצה קסיר, המשנה ליו"ר המכון החרדי למחקרי מדיניות  / צילום: איל יצהר, גלובס

"יש מצב שכל אדם שני בחברה הערבית הוא עני"

"כמעט מחצית מהאוכלוסייה הערבית מתחת לקו העוני. כלומר מצב של כל אדם שני בחברה הערבית הוא עני" אמר חוסאם אבו בכר, מנהל סניף עפולה במוסד לביטוח לאומי. "לא מדברים על רעב אבל מושגי עוני מסוג אחר. מגיעים רבים למוסד לביטוח לאומי לקבל קצבאות, למשל קצבת הבטחת הכנסה. כמעט 40 אחוז הם מהחברה הערבית וכמובן קצבאות נוספות.

חוסאם אבו בכר, מנהל סניף עפולה במוסד לביטוח לאומי  / צילום: איל יצהר, גלובס

"האם קצבאות הביטוח הלאומי הם פתרון? אולי פתרון עזר, אבל הן לא פתרון. העוני הוא לא גזירה משמיים ולא תרבות או מנטליות הוא תוצר של מדיניות כלכלית, והפתרון הוא אך ורק בדרך של פתרונות כלכליים ושל צמיחה ופיתוח ולא קצבאות. לרוב מדברים על העוני ולא עם העניים עצמם. דובר פה על נסיעות לחו"ל, שאנחנו רואים ששליש נוסעים לחו"ל. האם זה אומר שהם מתחת לקו העוני? זה לא מדד לעוני. יש דברים שהפכו למצרך בסיסי. הרי היום אנשים רוצים להתחתן ולנסוע לחו"ל ולבנות בית וחתונה מפוארת והם מוצאים עצמם שבויים בבנקים או שוק אפור ומשם מתחילות הבעיות של האלימות".

"ב-2009 הבעלים של סופר פארם הראשון בנצרת רצה לעזוב כי היו אנשים שגנבנו פמפרס בצעקות אללה הוא אכבר"

"הפרוטקשן מתחיל מאיש אחד", כך הסביר חאלד חסן, ממצה משאבים ומפתח כלכלי לרשויות, יועץ ומפתח עסקים קטנים ובינוניים. "ואם יש כסף, אפשר להלוות ולגלגל יותר ואחרי ההלוואות יש תופעה מסוכנת שיש הרבה כסף בידיים, אבל יש גם רגולציה כמו איסור הלבנת הון. יש לא מעט עסקים במגזר הערבי שנכנסו אליהם אנשי הפשיעה האלה בעל כורחם של אנשי עסקים. אומרים להם 'קח חצי מיליון קח מיליון תן לי משכורת'. אז הוא מכוסה במשכורת. בסוף הפושע הולך להיות הכי מסודר ובעל העסק הכי מסובך. הוא חייב לתת לו כל חודש את החלק שלו או את הרווח כביכול כמשכורת. ובמוסדות המדינה הוא מסודר, אבל בלילות הוא לא מסודר, הוא עושה דברים אחרים.

"זה שהגענו למצב שהם נכנסים לעסקים לגיטימיים זה מטעה את השוק. כשאנחנו בודקים את השוק זה לא מופיע בשום דוח שאפשר למדוד, וזה מטעה את השוק, אז הרבה מהנתונים שקיימים בידי המוסדות זה לא נכון. אז צריך לרדת לעומק וזה מאוד מסוכן. הבעיה הגדולה היא שאלה שיש להם כסף, אף אחד לא מכיר אותם. היום יש מושג של "חיילים". מי שירה הוא רק חייל, מי שנותן פקודות הוא החשוב ואתה צריך ללכת למקורות ולא לחייל. במצב הזה אנשי העסקים באמת מפחדים להיכנס לזירה העסקית בגלל זה. הרבה עסקים שנפתחו כבר מקבלים איתות מהיום הראשון שאתה שייך לנו. יש לא מעט עסקים שנסגרו בחודש הראשון לפתיחתם".

מוחמד דראושה, מנהל תחום שוויון וחברה משותפת במרכז גבעת חביבה, אמר ש"ב-2007 מצאנו שהחברה הערבית אחראית ל- 7.9 אחוז מהתל"ג הישראלי. היום מדברים על קרוב ל-11. זאת אומרת שיש קפיצה ענקית בתוך עשור. כדי להיות שווים צריך מוביליות לאזור ה-16-17 אחוז. אז יהיה סוג של ייצוג הולם. כדי להגיע לשם צריך תשתיות כשהראשונה היא חינוך והשנייה היא תשתית תעסוקתית. במצב כיום למעשה זה מייצר הגירה יומיומית מישובים ערבים ליהודים או שיש כאלה שלא עובדים. השאלה איך מייצרים מקומות תעסוקה בתוך החברה הערבית במיוחד בשביל לשלב אוכלוסיות חלשות ובשביל "מהגרי עבודה" בין ישובים.

מוחמד דראושה, מנהל תחום שוויון וחברה משותפת במרכז גבעת חביבה / צילום: איל יצהר, גלובס

"איך מביאים משקיעים לחברה הערבית? פגשנו את סטף ורטהיימר בעבר והוא דיברו על חסות. אני מזכיר שב-2009 הבעלים של סופר פארם הראשון בנצרת החליט שהוא עוזב כי היו אנשים שגנבנו פמפרס בצעקות אללה הוא אכבר. היה צריך לשכנע אותו בתהליך עמוק כדי להשאיר אותו בפעילות בחברה הערבית. הנושא של חוסר בטחון בחברה מונע מלפתח עסקים".

"אי אפשר להתייחס לפשיעה בלי להסתכל בפן הכלכלי"

פתחי מרשוד, יועץ ארגוני של מרכז מסאואה, הדגיש את מקומם של עמותות וארגונים חברתיים: "לעמותות וארגונים חברתיים יש תפקיד מרכזי. אני מאמין באימפקט קולקטיבי. חבירה משותפת של ארגוני חברה אזרחית עם רשות מקומית ביחד היא קריטית והיא מתרחשת ואת זה חשוב לפתח ולחזק אותו. ארגון חברה אזרחית מוגבל בכספו ולכן חבירה ביחד והקמת שותפות זה חובה.

אחריו דיבר ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת, שפתח את דבריו כך: "אני אפתח בפעולות מהזמן האחרון בתחום של מניעת הפשיעה בחברה הערבית. לדעתי היה שינוי שאנשים הרגישו אותו. זה התחיל בהפגנה של עשרות אלפים במג'דל כרום נגד הפשיעה בחברה הערבית והמשיך להפגנות נוספות ושיירת רכבים. אנשים הרגישו שיש כאן עבודה קבוצתית שהמנהיגות מובילה והציבור התגייס. רצינו להעתיק את המחאה למוסדות בינלאומיים שמתעניינות לקבוצות מיעט.

"אי אפשר להתייחס לפשיעה בלי להסתכל בפן הכלכלי. החל מהמסחר בנשק, המסחר בסמים וגם תופעת הפרוטקשן שממשיכה. רק לפני כמה ימים קיבלתי שיחה ממישהו בישוב שאין בו פרוטקשן ועכשיו קיבלו הודעות מארגון שעומד להיכנס ו'אם לא תסייעו לנו נעשה כך וכך'. זה קיים.

ח"כ יוסף גבארין, מפלגת חד"ש / צילום: איל יצהר, גלובס

"אין ספק שהפעילות הכלכלית שאינה מתאפשרת בחברה הערבית בהרבה הקשרים של שירותים שהציבור צריך אותם - הבנקים לא נותנים אותם הם אחדות מהסיבות לבעיות בחברה הערבית . הבנקים צריכים להתאים את השירותים שלהם למציאות בחברה הערבית . למשל משכנתאות שכרוכות בהיתרי בנייה. זה מובן. אבל מי שמכיר את המציאות בשטח מכיר את הבעיה שיש הרבה בתים שאין להם היתרי בנייה. וכך שיעורי המשכנתאות היום הם 1-2 אחוז בחברה שמקבלים אותם . צריך להסתכל על הצרכים המיוחדים ולהתאים אותם לישובים הערבים".

אני חושב שהבנקים צריכים בכלל לעשות חושבים והייתי קורא לבדק בית, וזה לא מילה רעה. אני שואל מאיזה מידה הציבור הערבי נהנה מהשירותים לעומת הרחוב היהודי? אני אומר הוא לא נהנה באותה מידה וצריך להנגיש את השירותים הבנקאיים.

עוד כתבות

עובד סניטריה מרסס חומר חיטוי נגד נגיף האבולה בשוק בקונגו / צילום: ap, Moses Sawasawa

משרד הבריאות נערך לאבולה: האם יש סיבה לדאגה?

משרד הבריאות נערך לאפשרות של הגעת אבולה לישראל, לאחר שארגון הבריאות העולמי הכריז על ההתפרצות בקונגו ובאוגנדה כמצב חירום בינלאומי ● עד כמה המחלה מדבקת? למה ההתפרצות הנוכחית בעייתית במיוחד? והאם יש סיבה לחשוש מהגעת הנגיף לישראל? ● גלובס עושה סדר

הייטקיסטים קונים משמעותית פחות דירות דירות בתל אביב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתונים חדשים: הייטקיסטים קונים פחות דירות בת"א בצל הפיטורים ושער הדולר

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

הדמיית פרויקט Galleria של עלמדב בטורונטו. בעיגול: המנכ''ל רפי לזר / צילום: מצגת החברה

חוזרת לבורסה: חברת הנדל"ן שחתכה את השווי והשלימה הנפקה

עלמדב, לשעבר אלעד קנדה של יצחק תשובה וכיום בבעלות קבוצת הנדל"ן הקנדית רסטר מנג'מנט, גייסה 340 מיליון שקל לאחר שהתפשרה מול המוסדיים על השווי המבוקש

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

וויקס מעדכנת כלפי מטה את תחזית ההכנסות; המניה צונחת בטרום

בחברת האינטרנט מעדכנים את התחזית בעקבות פיטורי הענק ובעקבות האטה בצמיחת עסקי הפרטנרים של וויקס ● קצב החיסכון השנתי ממהלך הרה-ארגון יהיה 150 מיליון דולר

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

בג"ץ: שר המשפטים יריב לוין חייב לשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית

שופטי בג"ץ קבעו כי את פעולותיו של לוין ביחס למינוי השופט עמית לנשיא בית המשפט העליון ניתן לראות רק בדרך אחת: כניסיונות חוזרים ונשנים מצידו לסכל את המינוי, ולאחר שהוא הושלם – כניסיונות לפגוע בלגיטימיות של המינוי

נוי הדס, מייסדת ומנכ''לית רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

קבוצת פוקס הודיעה כי המגעים שנבחנו בין החברה לבין רשת קמעונאות הירקות והפירות נוי השדה הסתיימו ללא רכישה - וזאת "לאור אי-הסכמות עקרוניות בין הצדדים במספר נושאים"

נדב צלר, שותף–מנהל בקבוצת ספרה קרנות גידור / צילום: יונתן בלום

קרן הגידור שגייסה 200 מיליון דולר להשקעה באג"ח טכנולוגיה

קרן הגידור ספרה השלימה בתוך חודש וחצי גיוס לקרן "קונברטק", שתשקיע באג"ח להמרה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט ● נדב צלר יוביל את הקרן שהיא ההראשונה בתולדות ספרה שנסגרת לגיוסים כבר בשלב ההשקה

מנכ''ל אפל טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

האירוע האחרון של טים קוק כמנכ״ל: אפל פותחת היום את כנס WWDC

שדרוג מקיף לסירי, שיתוף פעולה עם גוגל, יכולות בינה מלאכותית חדשות במצלמה והכנות למכשירים עתידיים: אפל צפויה להעמיד את ה־AI במרכז כנס המפתחים השנתי שלה שמתחיל היום ● במקביל, עבור טים קוק, שפורש אחרי 15 שנה מתפקיד המנכ"ל בספטמבר הקרוב, מדובר גם בהופעה האחרונה על במת WWDC

גרמי לוין / צילום: Victoria Forte

מנכ"ל טבע לשעבר: "בסיס הביוטק בארה"ב קורס. ישראל צריכה חלופות"

ד"ר ג'רמי לוין, אחד הקולות הבולטים בתעשיית הביוטק בארה"ב, פרסם ספר חדש שבו הוא טוען שהון הסיכון האמריקאי הפך לפחדן, חברות נוטות יותר לטשטש כישלונות, וסין מנצלת את הוואקום שנוצר כדי להשתלט על עתיד הרפואה ● דווקא לגבי ישראל יש לו מסר יחסית אופטימי

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

40 מיליון שקל לא כולל מס: כמה יקבל באמת הזוכה בלוטו?

זוכה יחיד גרף אתמול פרס של 40 מיליון שקל בהגרלת הלוטו ● גם רשות המסים היא שותפה "שקטה" לכל זכייה משמעותית, וכך היקף המס על הזכייה עומד על כ-40%

תנודתיות בבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

כלכלנים מעריכים את התרחיש הסביר כעת להמשך המערכה

רונן מנחם: "סימני השאלה הם לגבי עוצמת ההשפעה. תלוי אם מדובר בסבב מוגבל, או אירוע מתגלגל" ● כלכלני תמיר פישמן: "ככל שהאירועים יישארו מוגבלים, הניסיון מלמד כי השווקים נוטים להתאושש במהירות" ● מודי שפריר מציין כי חלק מהמגמות בשוק ההון כבר החלו בשבוע שעבר ● רפי גוזלן: טראמפ רוצה להימנע מהסלמה מחודשת של המלחמה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

איך הפכה תוכנית החומש לחברה הערבית לקופה הקטנה של הממשלה

מאז השקתה ב־2022, נגרעו יותר מ־15 מיליארד שקל מתוכנית החומש לפיתוח החברה הערבית ● כעת, המשרד לביטחון לאומי והמשרד לשוויון חברתי פועלים להסיט כמעט מיליארד וחצי שקל מהתוכנית הכלכלית לפיתוח החברה הערבית, לטובת תקציב המשטרה

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

מנכ"ל פליי קארד על המתחרים: "חיקוי מעלי אקספרס"

"המהלך שעשינו זו רעידת אדמה שהפכה להר געש" - כך אמר היום משה מורגנשטרן, מנכ"ל הנוסע המתמיד ופליי קארד, על המעבר מכאל לישראכרט ● בהשקת כרטיס האשראי החדש, הסביר מורגנשטרן מדוע החליף חברת כרטיסי אשראי: "אחרי שקיבלתי באופן אישי צבר תלונות, הבנתי שאת קפיצת המדרגה הבאה נצטרך לעשות עם כרטיס אחר"

יהודה אבידן, מנכ''ל משרד הדתות / צילום: שרון גבאי wikimedia.org

מנכ"ל משרד הדתות נחקר בלהב 433 בחשד למרמה ואיומים

יהודה אבידן, מנכ"ל משרד הדתות מטעם ש"ס, הוא הבכיר שנחקר היום ביאח"ה להב 433 יחד עם שני בכירים נוספים ● החשדות: מרמה והפרת אמונים, איומים ושימוש לרעה בכוח המשרה ● עורך דינו: "אנו סמוכים ובטוחים כי התיק ייסגר לאחר שיתבררו העובדות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים: כ-3.75% מהתוצר

לפי האוצר, בחודש מאי לבדו עמד הגירעון על 8.3 מיליארד שקל, בדומה לגירעון בחודש מאי אשתקד ● הכנסות המדינה בחודש מאי עמדו על כ-48.2 מיליארד שקל

אסף קמרי, בעלי ''קמרי קמעונאות'' / צילום: קמרי קמעונאות

השותף החדש של רשת חנויות הנוחות קמרי

יזם הנדל"ן נפתלי שמשון רכש שליש מחברת קמרי קמעונאות, המפעילה כ־130 חנויות נוחות ומחזיקה בזיכיונות של מותגים כמו ארקפה וגולדה ● גוליבר מציגה את משפיענית ה־AI "מאיה ברקן" ● וגם: Be פארם השיקה ערכה חינמית להורים טריים הכוללת עשרות קופונים והטבות ● אירועים ומינויים

עו''ד גיא גיסין / צילום: איל יצהר

מלכודת חברות ה-BVI: המרחק שיקשה על גביית החוב של סימד

הנושים של חברת מחנות הקיץ הקורסת מבקשים לתפוס שליטה על נכסיה, וברשות ני"ע בוחנים אפשרות הסגרת בעלי השליטה לארץ ● אלא שהמרחק ורישומה של סימד באיי הבתולה עלולים להקשות

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

בכיר ישראלי: "עוצרים את התקיפות באיראן, נמשיך לתקוף בלבנון"

לפי הבכיר הישראלי, "נפציץ בדרום לבנון אם יימשכו התקיפות על יישובינו ואזרחינו" • איראן הודיעה שלא תתקוף יותר את ישראל, ואיימה: "נגיב אם היא תתקוף בלבנון" • גורם ישראלי בכיר: התחושה בהתייעצות הביטחונית הייתה שהסבב מאחורינו • צה"ל תקף כמה תשתיות במפעל פטרוכימי באיראן ● כל העדכונים 

הזדמנות קנייה? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנחנו קונים היום": בשוק יש מי שנערך לנצל את הירידות

הטילים מאיראן והסערה בוול סטריט הובילו את הבורסה המקומית לירידות חזקות, שבינתיים התמתנו קצת ● ההערכות המוקדמות לפיהם בנק ישראל יפחית את הריבית בהחלטה הקרובה יעמדו למבחן ● אלא שלצד הלחץ, גורמים בשוק כבר מזהים הזדמנות קנייה

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

טראמפ: אתקשר לנתניהו ואומר לו לא לתקוף באיראן

באיראן מאותתים שמבחינתם ה"סבב" נגמר ● טראמפ לרשת פוקס: אני מציע לאיראן - יריתם את הטילים שלכם, זה מספיק. תחזרו לשולחן המו"מ ● צה"ל: חיל האוויר יירט עד כה את כלל הטילים ששוגרו מאיראן ● ראש הממשלה נתניהו מקיים דיון ביטחוני בצל האיומים מאיראן ● ירי מלבנון לעבר שטח ישראל - למרות ההכרזה על "הפסקת האש" החדשה ● הותר לפרסום: סרן שחר גמלא ז"ל ואהד יערי ז"ל נפלו בלבנון ● עדכונים שוטפים