גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

"יש מצב שכל אדם שני בחברה הערבית הוא עני"

הדברים נאמרו בפאנל "אתגרים של עוני, אבטלה, ופשיעה בחברה הערבית" שנערך בוועידה של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" בהנחיית אחסאן הנו

ח"כ יוסף גבארין, מפלגת חד"ש / צילום: איל יצהר, גלובס
ח"כ יוסף גבארין, מפלגת חד"ש / צילום: איל יצהר, גלובס

"שיעורי העוני בחברה הערבית עלו מ-2002 ל-2012 לכ-58 אחוזים. מאז הם יורדים ועומדים כיום על כ-50 אחוזים. בשנים האחרונות רואים השתלבות בשוק העבודה, גם של נשים. מצד שני 50 אחוז זה הרבה וגם מי שמשתלב נכנס ברמות שכר הרבה יותר נמוכות מהחברה היהודית כולל המגזר החרדי", הדברים נאמרו על ידי ניצה קסיר,  המשנה ליו"ר המכון החרדי למחקרי מדיניות, בפאנל האתגרים של עוני אבטלה ופשיעה בחברה הערבית שנערך בוועידה של הפורום הכלכלי הערבי ו"גלובס" בהנחיית אחסאן הנו.

ניצה קסיר המשיכה ואמרה "יש קשר בין עוני ומצב כלכלי לבין פשיעה. אז אלה הנתונים, ויש גם את מדד איכות החיים. החברה הערבית נמצאת במקום הכי נמוך בכל המדדים בתחום. יש איזה שהוא שיפור וזה תוצאה של משאבים אבל זה לא מספיק. בשני תחומים הייתה ירידה דרסטית באיכות החיים: הביטחון האישי, והקהילה וחברה. כשאדם מרגיש פשיעה זה משפיע על החברה והקהילה. בכל המדינות יש אי שיוויון גדול. צריך לטפל בזה ולסגור פערים. כשבאים לטפל בפשיעה יש למנוע פשיעה קיימת ועתידית. כשיש פשיעה קיימת זה רק הולך ומתרחב. אז למרות ירידה קטנה בשיעורי עוני אנחנו רואים גידול הולך וגדל בפשיעה בחברה הערבית.

"חלק מהבעיה זה שאנשים זקוקים לאשראי ויש להם קושי להשיג אותו אז הם פונים לשוק האפור. דבר נוסף שצריך להתייחס אלו זה החינוך. דוח מבקר המדינה שם דגש שהפשיעה מתחילה אצל הצעירים. עם כל השיפור, התמונה רחוקה ממה שקיים בחברה היהודית עם שיעורי נשירה ונשירה סמויה. כשיש אוכלוסייה כ"כ גדולה שלא לומדת ולא עובדת זו קרקע לפשיעה".

 ניצה קסיר, המשנה ליו"ר המכון החרדי למחקרי מדיניות  / צילום: איל יצהר, גלובס

"יש מצב שכל אדם שני בחברה הערבית הוא עני"

"כמעט מחצית מהאוכלוסייה הערבית מתחת לקו העוני. כלומר מצב של כל אדם שני בחברה הערבית הוא עני" אמר חוסאם אבו בכר, מנהל סניף עפולה במוסד לביטוח לאומי. "לא מדברים על רעב אבל מושגי עוני מסוג אחר. מגיעים רבים למוסד לביטוח לאומי לקבל קצבאות, למשל קצבת הבטחת הכנסה. כמעט 40 אחוז הם מהחברה הערבית וכמובן קצבאות נוספות.

חוסאם אבו בכר, מנהל סניף עפולה במוסד לביטוח לאומי  / צילום: איל יצהר, גלובס

"האם קצבאות הביטוח הלאומי הם פתרון? אולי פתרון עזר, אבל הן לא פתרון. העוני הוא לא גזירה משמיים ולא תרבות או מנטליות הוא תוצר של מדיניות כלכלית, והפתרון הוא אך ורק בדרך של פתרונות כלכליים ושל צמיחה ופיתוח ולא קצבאות. לרוב מדברים על העוני ולא עם העניים עצמם. דובר פה על נסיעות לחו"ל, שאנחנו רואים ששליש נוסעים לחו"ל. האם זה אומר שהם מתחת לקו העוני? זה לא מדד לעוני. יש דברים שהפכו למצרך בסיסי. הרי היום אנשים רוצים להתחתן ולנסוע לחו"ל ולבנות בית וחתונה מפוארת והם מוצאים עצמם שבויים בבנקים או שוק אפור ומשם מתחילות הבעיות של האלימות".

"ב-2009 הבעלים של סופר פארם הראשון בנצרת רצה לעזוב כי היו אנשים שגנבנו פמפרס בצעקות אללה הוא אכבר"

"הפרוטקשן מתחיל מאיש אחד", כך הסביר חאלד חסן, ממצה משאבים ומפתח כלכלי לרשויות, יועץ ומפתח עסקים קטנים ובינוניים. "ואם יש כסף, אפשר להלוות ולגלגל יותר ואחרי ההלוואות יש תופעה מסוכנת שיש הרבה כסף בידיים, אבל יש גם רגולציה כמו איסור הלבנת הון. יש לא מעט עסקים במגזר הערבי שנכנסו אליהם אנשי הפשיעה האלה בעל כורחם של אנשי עסקים. אומרים להם 'קח חצי מיליון קח מיליון תן לי משכורת'. אז הוא מכוסה במשכורת. בסוף הפושע הולך להיות הכי מסודר ובעל העסק הכי מסובך. הוא חייב לתת לו כל חודש את החלק שלו או את הרווח כביכול כמשכורת. ובמוסדות המדינה הוא מסודר, אבל בלילות הוא לא מסודר, הוא עושה דברים אחרים.

"זה שהגענו למצב שהם נכנסים לעסקים לגיטימיים זה מטעה את השוק. כשאנחנו בודקים את השוק זה לא מופיע בשום דוח שאפשר למדוד, וזה מטעה את השוק, אז הרבה מהנתונים שקיימים בידי המוסדות זה לא נכון. אז צריך לרדת לעומק וזה מאוד מסוכן. הבעיה הגדולה היא שאלה שיש להם כסף, אף אחד לא מכיר אותם. היום יש מושג של "חיילים". מי שירה הוא רק חייל, מי שנותן פקודות הוא החשוב ואתה צריך ללכת למקורות ולא לחייל. במצב הזה אנשי העסקים באמת מפחדים להיכנס לזירה העסקית בגלל זה. הרבה עסקים שנפתחו כבר מקבלים איתות מהיום הראשון שאתה שייך לנו. יש לא מעט עסקים שנסגרו בחודש הראשון לפתיחתם".

מוחמד דראושה, מנהל תחום שוויון וחברה משותפת במרכז גבעת חביבה, אמר ש"ב-2007 מצאנו שהחברה הערבית אחראית ל- 7.9 אחוז מהתל"ג הישראלי. היום מדברים על קרוב ל-11. זאת אומרת שיש קפיצה ענקית בתוך עשור. כדי להיות שווים צריך מוביליות לאזור ה-16-17 אחוז. אז יהיה סוג של ייצוג הולם. כדי להגיע לשם צריך תשתיות כשהראשונה היא חינוך והשנייה היא תשתית תעסוקתית. במצב כיום למעשה זה מייצר הגירה יומיומית מישובים ערבים ליהודים או שיש כאלה שלא עובדים. השאלה איך מייצרים מקומות תעסוקה בתוך החברה הערבית במיוחד בשביל לשלב אוכלוסיות חלשות ובשביל "מהגרי עבודה" בין ישובים.

מוחמד דראושה, מנהל תחום שוויון וחברה משותפת במרכז גבעת חביבה / צילום: איל יצהר, גלובס

"איך מביאים משקיעים לחברה הערבית? פגשנו את סטף ורטהיימר בעבר והוא דיברו על חסות. אני מזכיר שב-2009 הבעלים של סופר פארם הראשון בנצרת החליט שהוא עוזב כי היו אנשים שגנבנו פמפרס בצעקות אללה הוא אכבר. היה צריך לשכנע אותו בתהליך עמוק כדי להשאיר אותו בפעילות בחברה הערבית. הנושא של חוסר בטחון בחברה מונע מלפתח עסקים".

"אי אפשר להתייחס לפשיעה בלי להסתכל בפן הכלכלי"

פתחי מרשוד, יועץ ארגוני של מרכז מסאואה, הדגיש את מקומם של עמותות וארגונים חברתיים: "לעמותות וארגונים חברתיים יש תפקיד מרכזי. אני מאמין באימפקט קולקטיבי. חבירה משותפת של ארגוני חברה אזרחית עם רשות מקומית ביחד היא קריטית והיא מתרחשת ואת זה חשוב לפתח ולחזק אותו. ארגון חברה אזרחית מוגבל בכספו ולכן חבירה ביחד והקמת שותפות זה חובה.

אחריו דיבר ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת, שפתח את דבריו כך: "אני אפתח בפעולות מהזמן האחרון בתחום של מניעת הפשיעה בחברה הערבית. לדעתי היה שינוי שאנשים הרגישו אותו. זה התחיל בהפגנה של עשרות אלפים במג'דל כרום נגד הפשיעה בחברה הערבית והמשיך להפגנות נוספות ושיירת רכבים. אנשים הרגישו שיש כאן עבודה קבוצתית שהמנהיגות מובילה והציבור התגייס. רצינו להעתיק את המחאה למוסדות בינלאומיים שמתעניינות לקבוצות מיעט.

"אי אפשר להתייחס לפשיעה בלי להסתכל בפן הכלכלי. החל מהמסחר בנשק, המסחר בסמים וגם תופעת הפרוטקשן שממשיכה. רק לפני כמה ימים קיבלתי שיחה ממישהו בישוב שאין בו פרוטקשן ועכשיו קיבלו הודעות מארגון שעומד להיכנס ו'אם לא תסייעו לנו נעשה כך וכך'. זה קיים.

ח"כ יוסף גבארין, מפלגת חד"ש / צילום: איל יצהר, גלובס

"אין ספק שהפעילות הכלכלית שאינה מתאפשרת בחברה הערבית בהרבה הקשרים של שירותים שהציבור צריך אותם - הבנקים לא נותנים אותם הם אחדות מהסיבות לבעיות בחברה הערבית . הבנקים צריכים להתאים את השירותים שלהם למציאות בחברה הערבית . למשל משכנתאות שכרוכות בהיתרי בנייה. זה מובן. אבל מי שמכיר את המציאות בשטח מכיר את הבעיה שיש הרבה בתים שאין להם היתרי בנייה. וכך שיעורי המשכנתאות היום הם 1-2 אחוז בחברה שמקבלים אותם . צריך להסתכל על הצרכים המיוחדים ולהתאים אותם לישובים הערבים".

אני חושב שהבנקים צריכים בכלל לעשות חושבים והייתי קורא לבדק בית, וזה לא מילה רעה. אני שואל מאיזה מידה הציבור הערבי נהנה מהשירותים לעומת הרחוב היהודי? אני אומר הוא לא נהנה באותה מידה וצריך להנגיש את השירותים הבנקאיים.

עוד כתבות

שלט עם תמונה של המנהיג העליון של איראן, אייתוללה מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Anjum Naveed

"אי־אפשר להסתיר לנצח": חרושת שמועות לגבי מצבו של מוג'תבא חמינאי מציפה את איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היחידה שמאיימת לחסל את מנהיגי לבנון, ארדואן מנצל את ההסלמה במזרח התיכון וגורף הישגים בפסגת נאט"ו, והלווית חמינאי מעוררת אי־נוחות בקרב תושבי איראן ● כותרות העיתונים בעולם   

דונלד טראמפ בשיחות בפסגת נאט''ו / צילום: ap, Filip Singer

טראמפ תוקף מדינה מפתיעה: "שותפה נוראית, אנשים רעים, אל תדברו איתם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחריף את הטון בפסגת נאט"ו באנקרה, תוקף את ספרד וקורא לנתק את כל הסחר איתה, שב על דרישתו לקבל את גרינלנד ומשבח את טורקיה על רקע המלחמה באיראן ● נשיא טורקיה ארדואן שיבח בדבריו את טראמפ ואת הרצון שלו "להשכין שלום"

כריכת הספר ''לא סקיצה''

הדרך להצלחה של אנדי וורהול הישראלי

גדעון עמיחי הוא ללא ספק הקריאייטיב הגדול והמוכשר ביותר שהוציא מקרבו ענף הפרסום בישראל ● ספרו החדש מציג סקיצות ששלח למגזין הנודע "ניו יורקר" בעת שהותו בארה"ב, לאחר שהשלים בהצטיינות את לימודיו בבצלאל - ושלא התקבלו

צילום: Shutterstock, charnsitr

נעילה אדומה בוול סטריט: מניות השבבים צללו, ספייס אקס נפלה

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● קבלת-פנים צוננת לספייס אקס במדד נאסד"ק 100 ● התוצאות הכספיות של סמסונג הציתו חששות שהגאות במניות השבבים מתפוגגת ● DeepSeek מפתחת שבב בינה מלאכותית משלה ● מיקרוסופט הודיע על פיטורי 4,800 עובדים ● בעקבות התקיפות בהורמוז: ארה"ב מבטלת את היתר הנפט לאיראן, מחיר הנפט מזנק

שי רקנאטי ואודי רקנאטי / איור: גיל ג'יבלי

אודי רקנאטי חוזר למרכז הבמה: האיש שמכר את אי.די.בי משתלט על מכבי ת"א

תמורת 50 מיליון דולר ששולמו עבור מניות משפחת פדרמן, הפכו אודי רקנאטי ובנו שי, שהוביל את המהלך, לבעלי שליטה במכבי ת"א כדורסל ● מדובר בעוד מהלך מפתיע של איש העסקים, שבעבר עזב את עסקי המשפחה וחזר - רק כדי למכור אותם

חייל אוקראיני מתכונן לתקיפה בגבול רוסיה / צילום: ap, Evgeniy Maloletka

דרך לחימה חדשה מתגבשת. האם מדובר באבולוציה או במהפכה?

צבאות ברחבי העולם מתמודדים עם קצב מסחרר של התפתחויות טכנולוגיות ועם הלקחים ממלחמת אוקראינה ומהמלחמה במפרץ הפרסי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

טראמפ באיום נוסף על איראן, ובמסר לישראל: "חושב שתיסוג מלבנון"

נשיא ארה"ב טען: "מגיע להם, הם ביקשו הפסקה להלוויה והתחילו לירות טילים" • הוא הוסיף: "חושב שישראל תיסוג מלבנון" • איראן מאיימת לסגור את מצר הורמוז בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות ● טראמפ: "האיראנים הם סרטן שיש לגדוע" ● באיראן הציעו "פרס" על ראשו של טראמפ: "להרוג אותו בכל מקום שיימצא" ● בישראל עודכנו: בוטל ביקורו של שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' ● עדכונים שוטפים

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים קורץ לצעירים: משיק פלטפורמה לילדים מגיל 8

הורים יוכלו לפתוח לילדיהם דרך האפליקציה של הבנק חשבון ג'וניור ולהזמין עבורם כרטיס נטען עם מגבלה של 2,500 שקל ● במסגרת המהלך, הורים יוכלו גם לפתוח לילדיהם פיקדון בריבית קבועה שנתית של 4%, אך עם כמה הגבלות משמעותיות

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

ארה"ב לא יכלה לשתוק על המהלך הזה של איראן

ארה"ב תקפה באיראן לאחר שמשמרות המהפכה תקפו שלוש מכליות שניסו לצאת ממצר הורמוז דרך המרחב הימי הדרומי - שנמצא בשטח עומאן ● הנתיב החלופי הזה עשוי לפגוע בתוכנית האיראנית לגבות תשלום על מעבר במצר ● וגם: המפסידות הגדולות מההסלמה, ומה יעשה טראמפ

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

בעקבות התקיפות בהורמוז: ארה"ב מחזירה את הסנקציות על איראן, הנפט מזנק

גורם אמריקאי הזהיר כי פעולותיה של איראן במצר הורמוז הן "בלתי מתקבלות על הדעת" וכי הן ייענו בצעדי תגובה ● הנפט מזנק ב-4% ● "צעד לא רציונלי מצד ארה"ב", אמר ברט אריקסון, שותף ב־Obsidian Risk Advisors, חברת ייעוץ סיכונים

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

עמוד אינסטגרם בשווי 80 מיליון שקל: אסף רפפורט השלים את רכישת ישראל בידור

העסקה הבאה של אסף רפפורט בתחום המדיה: קרן מריט, שמובילה גם את עסקת רשת 13, רוכשת 60% מחברת-האם של ישראל בידור, Z Platform, לפי שווי של 80 מיליון שקל ● מייסדי ישראל בידור, האחים דוד ושלמה סער, ימשיכו לנהל באופן עצמאי את הקבוצה, הכוללת מספר ערוצי אינסטגרם וטיקטוק מסחריים מהמובילים בישראל

חברת הכנסת מירב כהן. פרסום ברשת איקס, 03.07.26 / צילום: יח''צ

המנדטים זולגים מהליכוד לבנט?

ח"כ מירב כהן, חברת מפלגתו של נפתלי בנט, טענה כי כשבנט מתחזק, הליכוד נחלש ● המגמה בסקרים מראה שזה לא בדיוק המצב ● המשרוקית של גלובס

משרדי MyHeritage

מיי הריטג' מפטרת עשרות עובדים בישראל

לגלובס נודע כי חברת הטכנולוגיה הישראלית, המתמחה בחקר שורשים משפחתיים ובדיקות DNA, החלה במהלך שבמסגרתו יפוטרו עשרות עובדים בישראל, וכ-15% מכוח העובדה של החברה ● החברה מעסיקה כיום כ-500 עובדים בישראל, בארה"ב ובאירופה

השכר במשק מזנק / אילוסטרציה: Shutterstock

השכר שלכם עלה לאחרונה? הגרף שכדאי להכיר

אם אתם מרגישים שהדיבורים על העלאות שכר נמצאים כמעט בכל מקום, אתם כנראה צודקים ● גרף שפרסם השבוע בנק ישראל גילה כי השכר הריאלי טיפס בשנה האחרונה בחדות - 4.5% ריאלית - ובקצב מואץ מאז מבצע "שאגת הארי" ● אלא שמומחים מזהירים: אם המגמה תימשך, היא עלולה להתגלגל לעליות מחירים נוספות

מבצע הנפט החשאי של ארה''ב בהורמוז / צילום: Reuters, Mohammed Aty

ארה"ב תקפה באיראן וסגרה לה את הברז. האם המלחמה מתחדשת?

בתגובה לירי איראני על מכליות נפט, ארה"ב תקפה הלילה עשרות מטרות באיראן והודיעה על החזרת הסנקציות על מכירת נפט ● איך תושפע איראן, מה זה אומר על מצבה של ישראל, והאם המלחמה תחזור? ● גלובס עושה סדר

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

לקראת כריית המנהרות: זה הצעד שיקרה בחודש הבא במטרו

לאחר שנים של תכנון והיערכות, פרויקט המטרו עולה שלב: בחודש הבא תחל הקמת פיר השילוח הראשון שממנו תשוגר מכונת ה-TBM לחפירת מנהרות קו M2 ● הקו יחבר בין פתח תקווה, גבעת שמואל, בני ברק, גבעתיים, תל אביב וחולון, וצפוי לשרת יותר מחצי מיליון נוסעים מדי יום

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

מיליארד שקל כבר הושקעו: המרוץ טכנולוגי נגד הרחפנים של חיזבאללה

חודשיים לאחר שנתניהו הקצה תקציב של 2 מיליארד שקל למלחמה באיום הרחפנים בצפון, מערכת הביטחון כבר פיזרה מחצית מהסכום במרוץ טכנולוגי נגד השעון ● מפיתוח יירוט עם גלי מיקרו, דרך גדרות לחיתוך הסיב האופטי ועד עסקאות המיליונים עם מאגוס, עין שלישית וקלע

מחלף גלילות / צילום: אלבטרוס

גלילות, הרצליה ופתח תקווה: זיהום הקרקע שמאיים על אלפי דירות חדשות במרכז

המדינה מודה כי באינספור מתחמים המיועדים לבנייה, כמו גלילות, סירקין ועוד, עלולות להימצא תרכובות מסוכנות בקרקע ● רשות מקרקעי ישראל: "מספיק ש־5% ממתחם מזוהם, כדי שהוא יוכרז חשוד. לא נאשר בנייה לפני שקרקע תהיה מטוהרת"

שי רקנאטי / צילום: מיכה לובטון

משפחת רקנאטי רוכשת את מניות משפחת פדרמן במכבי ת"א במחיר של 50 מיליון דולר

לאחר השלמת בעסקה משפחת רקנאטי תחזיק ב־58% ממניות קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב ● המשמעות המסתמנת היא שאריק שטילמן שנכנס לקבוצה בקול תרועה והבטחות גדולות, ימצא עצמו ככל הנראה מחוץ למבנה הבעלות ● מדובר באחת העסקאות המשמעותיות בספורט הישראלי

אתר בנייה (אילוסטרציה) צילום: Shutterstock

פינוי מחזיקים ושחרור תוכנית שנתקעה 15 שנה: 2 החלטות משמעותיות בענף הנדל"ן

בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר את פינוי מתחם בקעת קנאים ואימץ את עמדת רמ"י ● ועדת הערר המחוזית מרכז קבעה כי אין לעכב תוכניות נקודתיות בשל תכנון כוללני שטרם הבשיל ● ההחלטות צפויות להשפיע על עשרות הליכי פינוי ותוכניות בנייה נוספות