גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אומרים בסינית שופינג? סין כבר לא המפעל של כולם

בזמן שהתרגלנו לחשוב על סין כעל "המפעל של העולם", היא הפכה להיות הצרכנית השנייה בגודלה בעולם לאחר ארה"ב ● הצריכה הפרטית של סין מהווה יותר מ-10% מהצריכה הגלובלית, והחברה הסינית בקושי התחילה לגרד את הפוטנציאל שלה

מדרחוב בשנג'ן, סין / צילום: shutterstock
מדרחוב בשנג'ן, סין / צילום: shutterstock

נובמבר הפך בשנים האחרונות להיות חודש הקניות העולמי. מסורתית בארה"ב (למעשה כבר משנות ה-50 של המאה הקודמת), סוף השבוע של חג ההודיה, נחשב כתקופה בה נפתחת "עונת הקניות" שלאורך השנים קיבל את השם Black Friday. במהלך השנים האחרונות Black Friday הפך להיות חג עולמי של ממש וזאת לא מעט בשל התפתחות הטכנולוגיה שהובילה למעבר גדול לכיוון הסחר המקוון. במקרה או שלא במקרה, בסין יום הרווקים אשר מצוין ב-11/11 בכל שנה, קיבל גם הוא גוון של יום קניות מובהק כאשר בשנים האחרונות אף עקף את היקף הרכישות של Black Friday ,Cyber Monday ו-Amazon Prime Day יחדיו.

במקור, יום הרווקים הסיני היה בכלל פסטיבל מקומי שהחל ב-1993 באחת מהאוניברסיטאות בסין, שמטרתו הייתה לחגוג את הרווקות (אגב, כונה במקור Bachelor's day ולא Singles day שכן הוא היה פסטיבל שחגג במקור את הרווקות הגברית). פסטיבל זה היה כל כך מוצלח עד שהחל להתפשט בשאר האוניברסיטאות והפך אט אט להיות חג לאומי לא רשמי.

חברות המסחר המקוון הסיניות אימצו את יום הרווקים והפכו אותו ליום הקניות הלאומי של סין. במהלך השנים האחרונות, היקף הקניות עלה בכל שנה בעשרות עד מאות אחוזים וכפי שזה נראה, מגמה זו גם תימשך בשנים הבאות.

איכות החיים בסין עולה בקצב מהיר

היסטורית התרגלנו לחשוב על סין כעל "המפעל של העולם" שמייצר מוצרים שכולנו צורכים. פחות שמנו לב שלמעשה סין הפכה להיות הצרכנית השנייה בגודלה בעולם לאחר ארה"ב. הצריכה הפרטית של סין עומדת על יותר מ-10% מהצריכה הגלובלית, והיופי כאן הוא שהחברה הסינית עוד לא התחילה לגרד את פוטנציאל הצריכה שלה.

עלייתן של ערי הפריפריה בסין

משקל הצריכה הפרטית בתוצר הסיני עומד על 36% בלבד, מרחק שנות אור מכל כלכלה מערבית מתקדמת. כך לדוגמה, משקל הצריכה ביפן עומד על כ-61%, בבריטניה על 65% ובארה"ב על כ-69%. הנתון הזה לא מפתיע שכן מנוע הצמיחה של סין באופן מסורתי לא היה הצריכה הפרטית אלא בעיקר תעשייה ונדל"ן. ואולם כיום, מנוע הצמיחה של סין הולך ומשתנה כאשר המקום בו יש את הפוטנציאל הרב ביותר לשנים הבאות הוא הצריכה הפרטית, תהליך שהממשל הסיני מקדם מאוד במסגרת תכניות הצמיחה ארוכות הטווח שלו. אחת מנקודות המפתח לעוצמת הצריכה הפרטית בסין בשנים הבאות היא עלייתן של ערי הפריפריה בסין כמנועי צמיחה מרכזיים לאחר שבעבר, היו אלו הערים הגדולות.

בפשטות, שילוב של תהליך עיור שהולך ומתקדם, שכר שעולה, שיפור הנגישות לאינטרנט ביחד עם רמת חיים שנחשבת לנמוכה יחסית צפוי להוביל לתקופה של "הדבקת" איכות החיים מצד הסינים שחיים בפריפריה לעומת המרכז. דוגמה טובה לכך היא שיעור חדירת הטלפונים הסלולריים באוכלוסייה. בעוד שבערים הגדולות שיעור החדירה עומד על כ-80%, בערי הפריפריה מדובר על 30% בלבד הוזלת עלויות רכישת מכשירים סלולריים חכמים בשילוב עם פריסת תשתיות הדור החדש בסין צפויים לחבר עוד אוכלוסייה לממשק העיקרי היום לקניות מקוונות, ולהוות את הבסיס ממנו הצרכן הסיני יוכל לשפר את מצבו בשנים הבאות".

אחד מהמדדים המקובלים לרמת החיים הוא התוצר לנפש עם תקנון לכוח הקניה של כל מדינה ומנתון זה ניתן ללמוד שני דברים - ראשית, איכות החיים בסין עולה בקצב מהיר מאוד בהשוואה לשאר העולם. שנית, רמת החיים בסין עדיין רחוקה מאוד בהשוואה לעולם המפותח.

המשמעות - עד אשר סין תדביק את הפער עם העולם המפותח, ניתן לצפות כי הצריכה הפרטית תמשיך לצמוח בקצב גבוה משמעותית ביחס לשאר העולם. מדובר על מדינה שנהנית מקצב גידול מהיר יותר בצד המקורות (עלייה בהכנסה, כניסה לשוק העבודה) עם נטייה שולית לצרוך גבוהה בהשוואה לעולם המפותח וזאת, בין השאר, על רקע רמת החיים הנמוכה יחסית של רוב אזרחיה. כלומר, עם גדילתו של מעמד הביניים הסיני והעלייה המתמשכת ברמת העושר של האזרח הממוצע, כך יגדל הביקוש למוצרים שישפרו את רמת חייהם באופן שידביק את הפער לעולם המפותח, בין אם בצריכת תרופות ושירותים רפואיים ובין אם בצריכת מוצרי יוקרה שונים. בשורה התחתונה, סין נמצאת בתהליך שכבר היום שם את הצרכן הסיני במרכז. לתמורות אלו ישנן משמעויות רבות לא רק לסין אלא לעולם כולו.

לאור תהליכי הזדקנות האוכלוסייה בעולם וההאטה בפוטנציאל הצמיחה ברחבי העולם המפותח, חברות חפצות חיים שירצו להמשיך ולייצר קצבי מכירות גבוהים יהיו חייבות גישה לפוטנציאל הלא ממומש שנקרא הצרכן הסיני.

כשלוקחים זאת החשבון, מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין מקבלת גוון חדש, מעבר לנושא זליגת הטכנולוגיה, המניפולציה במטבע וכו' - ארה"ב רוצה גישה רבה יותר לשווקים הסיניים בדיוק מאחר שהפוטנציאל העסקי שם הוא כל כך גדול.

מניה במבחן: עליבאבא ועשרת השודדים

יום הרווקים הסינים שוב שבר שיאים, כאשר המכירות של שתי ענקיות האונליין בסין הגיעו בשעות הראשונות של יום המסחר ל-50 מיליארד דולר, הרבה מעבר לציפיות והרבה מעבר ליעד הצמיחה בהשוואה לשנה שעברה.

עליבאבא  שמה לה ליעד מכירות בהיקף של 31 מיליארד דולר, צמיחה של 20% ביחס לשנה שעברה. הדיווחים שהחברה משחררת לשוק מעידים שהחברה הגיעה לחצי מהיעד ב-90 הדקות הראשונות של המסחר והצליחה להשיג יותר מ-80% מהיעד כבר באמצע היום.

קצב הצמיחה בצריכה העולמית הוא חד ספרתי כמובן, כאשר בחלק מהכלכלות המערביות נרשמה האטה בשנה האחרונה. לעומת זאת, הצריכה באונליין ממשיכה לצמוח בקצב דו ספרתי גבוה מידי שנה, חברות האונליין נוגסות בשנים האחרונות בשווקי הריטייל המסורתיים ועתה מתחילים לראות באופן די ברור את המעבר במרכזי הכובד בעולם. בפרספקטיבה של חמש שנים בלבד, האונליין הצליח להגיע לנתח של כ-15% מסך הצריכה העולמית, בהשוואה ל-6% בלבד בשנת 2014. הערכות להמשך צמיחה דו ספרתית צפויות להוביל את הרכישות ברשת מרמה של כ-2.9 טריליון דולר בשנת 2019 לכדי 4.9 טריליון בשנת 2025. מגמה זו באה לידי ביטוי בדוחות הכספיים של ענקיות האונליין שבשנים האחרונות הפכו להיות הקניונים המרכזיים של העולם. אמזון, עליבאבא, איביי ו-JD מהוות קרוב ל-20% מהיקף מכירות זה.

חלקה של עליבאבא בהכנסות מהאונליין הבינלאומי נמצא בטווח שבין 2%-3%. החברה שמתהדרת בשווי שוק של כמעט חצי טריליון דולר, הוקמה בשנת 1994 ומצליחה כל שנה להציג קצב גידול של עשרות אחוזים בהיקף הפעילות שלה. החברה שפועלת בתחום האונליין כבר 25 שנה הצליחה לפתח את הפעילות שלה באמצעות חדירה בינלאומית, שינוי מתמיד בחוויית הקנייה, פיתוח פלטפורמות שונות למסחר ומתן שירותים עודפים. לחברה מספר פלטפורמות מסחר מקוון ליצרנים וחברות B2B (עסקים המוכרים לעסקים) ו-B2C (עסקים המוכרים ללקוחות) ובנוסף לכך היא מעניקה שרותי תשלום מקוון ושירותי מחשוב ענן.

ב-12 החודשים האחרונים הגיעה החברה להיקף מכירות של כ-65 מיליארד דולר, המגלם קצב צמיחה שנתי של 36% ולפי הדיווחים כ-80% מקניות האונליין בסין נעשות דרך אתרי הקבוצה השונים. פוטנציאל הצמיחה בצריכה הסינית, שמהווה כיום 36% בלבד מסך התוצר מספיק ככל הנראה לתמוך בהמשך הצמיחה החדה במכירות החברה גם בשנים הבאות. עם זאת, החברה פועלת כל הזמן להגדיל את הפעילות שלה גם מחוץ לגבולות סין וכיום מכירות הבינלאומיות של החברה מסתכמות בכ-27%. החברה פועלת ומשפרת את חווית הקנייה בשווקי היעד בזמן שהיא ממשיכה לחדור לשווקים חדשים. קיצור זמני השילוח והנגשת פלטפורמות המסחר בשווקי היעד (באמצעות התאמת שפה, מטבע וכדומה), הם רק חלק קטן מהפעולות בהן החברה נוקטת כדי להמשיך ולתמוך בקצבי הצמיחה האגרסיביים שהיא מציגה.

קצבי צמיחה אגרסיביים, מלווים בשולי רווחיות גבוהים (בטח בהשוואה לחברות הקמעונאיות המסורתיות), בשילוב מינוף אפסי בחברה, באים לידי ביטוי בתמחור המנייה, אם כי עדיין זו אינה מתומחרת במכפילים הגבוהים המאפיינים את החברות המערביות בתעשייה. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא, והוא אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר