גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעות אלטרנטיביות - סיכונים מגלקסיה אחרת

בשעה טובה רשות ני"ע החליטה לבחון את מה שמכונה השקעות אלטרנטיביות ● מהמסמך שחיברה אפשר ללמוד מה הם סימני האזהרה החשובים בתחום זה, אבל מעבר לכך חשוב שהמשקיע ישאל אם הוא יכול לעשות בהשקעות אלה את כל הבדיקות הדרושות

השקעות אלטרנטיביות / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
השקעות אלטרנטיביות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

רשות ני"ע מתייחסת בכובד ראש לנושא ההשקעות האלטרנטיביות ומפרסמת מסמך הדרכה לציבור תחת השם "המדריך לגלקסיה להשקעות לא מפוקחות". מדובר ביוזמה ברוכה, אשר יש לה צורך אמיתי לאור ריבוי ההצעות המגיעות לציבור וכן עקב הקושי של המשקיעים להגיע למידע מלא ואמיתי על ההשקעות המוצעות להם.

השקעות אלטרנטיביות הן כל ההשקעות שאינן נסחרות בשוק ההון, כאג"ח ומניות, אלא כהסכם בין שותפים לצורך השקעה בפעילות כלכלית כלשהי. תחום זה רחב ומגוון והוא למעשה מביא לכך שחלק מכספי הציבור המשקיעים יוצא מחשבון הבנק שלו ועובר לגורמים אחרים, מנהלי הקרן המבצעים את ההשקעות בפועל. מדובר בהשקעות ישירות בנדל"ן, במתן אשראי מסוגים שונים, בהשקעה בחברות, בפרויקטים בתחום התשתיות ועוד. פעמים רבות ההשקעה אינה נזילה ואינה רשומה בחשבון הבנק שלנו. המנהל אינו מפוקח ולמעשה כל אחד יכול להקים קרן או לגייס כסף להשקעה אלטרנטיבית.

התחום פרח בשנים האחרונות עקב העושר והנזילות הגבוהים שיש בעידן הכלכלי הנוכחי - שילוב של הריביות והתשואות הנמוכות בשוקי ההון. בתקופה זו קיים היצע נרחב של השקעות אלטרנטיביות ולכן מדובר במסמך הרשות על "תופעה מסוכנת". מדוע מסוכנת? ראשית, כי היו בשנים האחרונות לא מעט הונאות ונפילות בפח והרשות מונה במסמך את חלקן. עבור המשקיע, ההצעות להשקעה נראות טוב והן מפתות בשלב המכירה, אולם חסר ידע ומידע ברור לגביהן לצורך החלטה מושכלת. המידע חסר גם לאחר ביצוע ההחלטה וההשקעה, לאחר שהמשקיע הוציא מחשבונו את מיטב כספו ולעיתים אפילו שלח אותו אל מעבר לים, לניהול של גורמים שגם לגביהם אין לו מידע נגיש. רושם חיובי וקסם אישי אינם מספיקים כדי לפעול נכון ולשמור על חסכונותינו. צריך יותר מכך.

לכן חשוב לנסות ללמוד את הקרנות ולהבין אותן, ואו אז לברור את אלו שפוטנציאל ההצלחה שלהן גדול יותר וסיכויי הכישלון של המשקיע בהן נמוכים יותר. לשם כך רשות ני"ע מפנה את הציבור לייעוץ מקצועי. אך בהיעדר מעורבות של יחידות הייעוץ בבנקים, לאן יפנו המשקיעים?

אין גופים אובייקטיביים רבים הבוחנים קרנות אלטרנטיביות אשר ברשותם ידע וכלים ובעיקר ניסיון כדי להצליח לעמוד על המשמר, אלא שהבעיה היא שלרוב גופים אלה מייעצים לגופים המוסדיים בישראל והידע נשמר בגופים הגדולים, ללא זליגה לציבור המשקיעים המשווע למידע מהימן אודות הכוכבים האמיתיים הסובבים בגלקסיה. כדי להבין טוב יותר את דבריה וכוונתה של הרשות, עיבדנו כאן לנוחיותכם את המסמך לפי מספר נושאים עיקריים.

מי יודע מי ראה היכן וכיצד מנוהל כספנו?

הבעיה בהשקעות לא מפוקחות היא שאין דרך לפקח ולראות כיצד פועל מנהל הקרן שנתנו לו את כספנו לצורך ההשקעה, לדעת היכן באמת הכסף נמצא, היכן נמצאים הנכסים בהם השקענו, מהם כללי המשחק וכיצד כספנו יחזור אלינו. אמנם אלו שלהם נתנו את מיטב כספנו מעוניינים להצליח ולא להונות אותנו, אך קיימים ניגודים ברורים בשאיפות ובכוונות של כל אחד מהצדדים. כדי לצמצם את הסיכון הגלום בניגודים אלו, עלינו לבחון ולהכיר את כל כללי המשחק ואת האנשים, לשאול עליהם, לבדוק את מנגנון ההשקעה ורק לאחר מכן להחליט אם הוא מתאים לנו. בחלק גדול מהמקרים התשובה תהיה "לא", זה לא מתאים לנו.

איך נמכרת לנו השקעה הלא מפוקחת?

מסמך הרשות עוסק בכך רבות - איך ובעיקר מדוע מצליחים למכור לנו דברים שלא מתאימים לנו? קרנות שלא היינו קונים אילו היינו יודעים ומבינים טוב יותר או בלשון המסמך, "מדוע אנשים מתפתים"?

פעמים רבות אין מדובר ב"קרן" מסודרת אלא בפרויקט או הלוואה מסוכנת שנראית כמו השקעה אלטרנטיבית מקובלת. את זה צריך לבחון ולהבין לפני ההחלטה, כאשר יש לכך מבחנים וסימנים רבים אשר מוכרים לנו היטב. את חלקם אנו יודעים להציף והם נמצאים במסמך בדיקה מסודר. השורה התחתונה היא שקל לחדור את מערכות ההגנה האנושיות והפסיכולוגיות שלנו. מציעים תשואה נאה של 12% ויותר, מספרים לנו שרבים וטובים משקיעים, כי זאת הזדמנות נדירה שתחלוף מהר, ואנחנו? אופטימיים ורוצים להרוויח, להצליח. תפקידו של היועץ האובייקטיבי הוא לסנן את היצע הקרנות בצורה חסרת רגשות ועם פחות מעורבות. בגופים המקצועיים הבוחנים את הקרנות האלטרנטיביות הנתונים מראים כי רק אחת מ-11 קרנות עוברת את מערכת הסינון.

איך נדע את האמת על ההשקעה?

הרשות שואלת איך ניתן לזהות השקעה לא מפוקחת, אך יש כאן שאלה עמוקה יותר, כיצד ניתן לזהות מתי לא נותנים לנו את כל המידע האמין והיא אף משתמשת במילה "הונאה". גם הרשות אומרת ובצדק, שלא כל השקעה לא מפוקחת היא השקעה רעה או טובה, בדיוק כפי שהדבר נכון גם לגבי השקעה כן מפוקחת ולכן נחדד את השאלה, "כיצד לבנות מהמידע, את התמונה הדרושה לי להחלטה נכונה"?

יש מידע חסר, מידע מטעה, מידע לא רלוונטי ואת כל זה צריך לנתח: לרכז, לבקר, להשוות, להוציא מסקנות, כלומר עבודה של אנליסט. ניתוח המידע דורש ניסיון והבנה כמו גם יכולות, משאבים וזמן. הוא דורש יכולת השוואה וניסיון עם קרנות רבות, דורש קשרים כדי לשאול אחרים שמכירים את מנהלי ההשקעה המוצעת לנו, דורש זמן וכסף כדי לנסוע לעיתים לארצות אחרות כדי לבדוק נכסים ולפגוש את המנהלים פנים אל פנים ועוד. את זה כמעט אף משקיע בודד לא יכול לעשות בכוחות עצמו.

מהם סימני האזהרה?

הרשות מונה שורה חשובה של סימנים, בהם תשואה גבוהה "מובטחת", לחץ בזמן להחלטה מהירה, מחסור בחומרים ועוד. סימנים אלו ורבים אחרים מוכרים היטב והרשות מנתה אותם נכונה, אבל זהו אתגר גדול עבור המשקיע. חסרים לו כאמור המשאבים והידע, גם אם הוא לקוח מנוסה, בעל היקף נכסים גדול או מייצג ארגון גדול. תמיד יהיה חסר את מרכיב ה"ניסיון", תחושת הבטן, ההבנה כי זה "לא יעבוד".

ושוב, אין אני מתייחס לעניין של רמאות, אלא לסיכוי ההצלחה בהשקעה המוצעת. הניסיון, היכרות עם מנהלי השקעות רבים, עם קרנות רבות, כאלו שהצליחו וכאלו שפחות, היכולת לחפש ולשאול במקום שאיש לא חשב עליו, כן, בעיקר לשאול שאלות ולחפש את הבעיות, כל אלו יכולים לשמור על המשקיע. לכן הרשות מבקשת, בצדק, "לחשוב פעמיים". מניסיוננו, דרושות הרבה יותר משתי מחשבות.

המשקיע לא באמת יכול לבדוק בעצמו

טוב. קראתם את מסמך הרשות. האם עכשיו אתם מבינים מה וכיצד לבדוק? האם עבור המשקיע, העיסוק בתחום זה באמת יכול להיות פשוט יותר מאשר מסע ברחבי הגלקסיה?

ברור לכל כי גם המסמך של הרשות וגם הספרות הקיימת בנושא, לא מסייעים למשקיעים ללמוד ולהבין את הדרוש כדי לקבל החלטה מבוססת ואחראית, בין אם על כספם ובין אם על כספי אחרים.

לכן, לקראת סיום המסע לגלקסיה, הרשות מציעה כי אם לאחר שבדקתם עדיין "הדברים אינם ברורים", כדאי לפנות לגורם אובייקטיבי המתמחה בהשקעות מסוג זה. ליועץ מומחה בתחום זה יש כלים וידע, מודל דירוג פנימי, ניסיון, משאבים הדרושים לבדיקה ועוד. ישנם רבים המשווקים את ההצעות להשקעות אלטרנטיביות לצורך קבלת דמי הפצה ושיווק, אך אין הם בודקים ואין להם מה לתרום למשקיע. לעומת זאת, גורם מייעץ המכבד ומעריך את עצמו כבעל מקצוע בתחום ההשקעות, יספק לכם את הדרוש כדי לקבל החלטות שתהיינה נכונות יותר ותצמצמנה את מרחב הטעות. 

הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו - ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, פירמת הפמילי אופיס המלווה אירגונים ומשפחות במשק בייעוץ השקעות ובתוך כך עוסקת בבקרה ובחינת של השקעות אלטרנטיביות עבור לקוחותיה. אין לראות בייעוץ תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?