גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא בטוח שמה שמצליח בת"א יצליח בחוץ. בתל אביבים יש משהו יותר פתוח"

רבקה מיכאלי, אנרגטית כתמיד, רצה מהפקה להפקה, מסדרה להצגה ● ראיון רציני־מצחיק על הצלחה כלכלית, הצגות לתל אביבים ואבנר נתניהו

רבקה מיכאלי / צילום: ניצן הפנר
רבקה מיכאלי / צילום: ניצן הפנר

בין עיסוקיה הרבים, בימים אלה מצטלמת רבקה מיכאלי לסרט תיעודי על חייה שישודר ב-yes. הבימאית והמפיקה תמר טל ענתי צמודה אליה ביומיום ומתעדת את הפעילות האינטנסיבית של הצעירה בת ה-81, שאומנם כבר אין לה כוח לראיונות ארוכים, וגם את אלה שהיא מוכנה לקיים היא מתעקשת שיהיו טלפוניים, אבל בכל מה שקשור לעשייה אמנותית, אפשר לראות אותה בכל מקום - בקולנוע, בטלוויזיה ועל הבה.

אז דיברנו בטלפון בין לבין, כי ב-12:00 היא כבר הייתה צריכה לצאת לאנשהו. היא ראיינה אותי בעבר הרחוק בטלוויזיה ואני אותה, כך שאנחנו מכירות. מיכאלי עוברת במציאות אותנטית כמו שהיא על המסך - חכמה, מצחיקה, נעימה מאוד. נדמה שהיא מתמסרת, קלילה וזורמת, אבל בפועל היא תמיד נשארת בשליטה.

"תמר נוסעת איתי לניו יורק, לבולדר קולורדו, שם הבת שלי גרה", היא משתפת, "וממש עכשיו נברתי בתמונות ובמכתבים וסידרתי קצת. צריך לזרוק הרבה, אבל איכשהו, תמיד חבל לעשות את זה".

זה בטח מרגיש משונה, סוג של חשבון נפש.

"זה בעיקר תגובות של 'אוי אוי, תראי איך אני נראית'. אני לא שותפה לסרט, מה שאני לא רוצה לא יצטלם, זה הסיכום שלנו. אני מודעת למצלמה כמובן, אבל זה לא ריאליטי כמו 'האח הגדול' וזה גם לא 'מחוברות'. אני משתגעת, אבל לא איבדתי שליטה".

עכשיו אפשר לצפות בה בכמה סדרות בו-זמנית. אחת מהן היא "אבא משתדל", סדרה המתבססת על חייו של הקומיקאי טל פרידמן כאב לילדה אוטיסטית. הסדרה עוסקת ביוסי וייס בן ה-50, מדריך טיולים שמפוטר מעבודתו ונאלץ לחזור ולהתרגל לחיים בבית ולאבהות לבניו יוחאי וגלעד, ולבתו דנה בת ה-18 בעלת הצרכים המיוחדים, המגולמת על-ידי ג'וי ריגר. אשתו יעל רוצה לנצל את ההזדמנות לחזור למשרתה כרופאה רחוק מהבית, ואמו חנה מרוכזת בעצמה והקשיים מסביב לא ממש מזיזים לה.

מיכאלי מגלמת את דמותה האנטיפתית של חנה בהומור שובה לב, עד שכמעט קשה לתעב את האגואיזם שהיא מפזרת לכל עבר. "ישבתי עם הבמאי והכותבים על כל ניואנס. אני מכירה את אמא של טל, שגם היא קטנה כמוני, וכמובן שהדמות היא לא אחד לאחד היא, אבל הסיפור היה צריך להיות עגול, אז חנה מנצלת את יוסי עד הסוף, אבל מתפעלת מהבן הגאון שלא שם עליה".

חוץ מאמא של טל, יצא לך להיפגש עם המשפחה שלו כדי ללמוד על הדינמיקה ביניהם?

"הבנים שלו השתתפו בסרט והילדה הייתה בביקור בסט במשך יום שלם ולא זזה מג'וי".

אבל מתחת לשכבות האיפור של ההומור שמכסה את המציאות בסדרה בסוג של נורמליות בתוך האי נורמליות, מסתתר פצע מאוד כואב.

"יש בסדרה מקומות נוגעים ללב. בסצנות ביני לבין טל או הילדה, כשהמגננות שחנה שמה על עצמה מתקלפות קצת, זה מבצבץ החוצה".

ג'וי ריגר שינתה את המראה שלה לגמרי כדי להיכנס לדמות של הילדה שסובלת מאוטיזם ופיגור, עם שיניים תותבות, הליכה, מימיקות. יצא לך פעם לשנות את המראה שלך בשביל תפקיד?

"לא עמדתי אף פעם במבחן הזה, כי עניין המשחק אצלי לא היה לגמרי ברור. עבדתי ברדיו וברשות השידור ופחות נצמדתי לתיאטרון ולקולנוע, כי כדי לצלם סרט הייתי צריכה להיעדר מהעבודה במשך שישה שבועות והיה לי קשה להשתחרר. כך יצא שעד גיל 55 לא ממש התפניתי למשחק, אבל כן עשיתי לא מעט תוכניות בידור. אז מצד אחד קיפחתי את העניין, אבל כלכלית הרווחתי הרבה".

הפסדנו אותך כשחקנית דרמטית מצוינת.

"תהיה הזדמנות נוספת. צילמתי סרט של במאית ישראלית שחיה בגרמניה ויעלה עוד מעט".

מה שבטוח, הבחירה בתוכניות בידור במקום בתיאטרון הוכיחה את עצמה כלכלית.

"המבחן הוא בהחלט כלכלי, אבל במשך שנים פחדתי להיות פקידת תיאטרון. יש שחקנים שמעלים עוד הצגה ועוד אחת, והם נשחקים".

את מתכוונת להצגות שרצות מאות פעמים?

"אני מתכוונת להצגות שאת חייבת לעשות ולא רוצה לעשות. גם בבידור עשינו 360 הצגות של 'ילדות קשה' במשך תשעה חודשים. אני לא משתעממת כי כל הזמן זה נדמה לי כמו משהו חדש. אולי זה קשור לזיכרון קצר. אני כל-כך נכנסת לעניין שאני עושה, שאני לא מרגישה את זה".

ליה קניג היא אמא שלך ב"אבא משתדל". את שולחת את הבן לבשר לה שהיא עומדת למות.

"היא מדהימה, טפו טפו. כל הסט היה סביבה. זה אומנם תפקידון, אבל רציתי שהיא תרגיש הכי נוח".

זה הזמן לדבר על הגיל. מיכאלי אומרת שבכל ראיון מגיעה השאלה הגילאית, ואף פעם אין לה בעיה עם זה. מבחינתה, זה טריגר מעולה לקדם את ההצגה "הגלולה" שכתב רוני סיני וביים רועי שגב והתחילה לרוץ בבית ליסין. המחזה, העוסק באייג'יזם ובשימור הנעורים, מספר על עדינה ברמן, מיכאלי, שהשוכר של דירתה, מדען שעובד על פרויקט מתקדם, מציע לה גלולת נעורים. עדינה הסקפטית בולעת אותה והופכת לצעירה נאה שרוצה לבלוע שוב את החיים, רק הבעיה שהתפוגה שלה עומדת על 20 דקות בלבד.

אי אפשר להתחמק מלשאול את מיכאלי אם הייתה לוקחת גלולה כזאת. "רק כדי לתקן את הברכיים. זה מעייף לחיות כל-כך הרבה שנים. בגילי המופלג אני מושכת לשאלות האלה. אבל המחלות האחרונות שמהן סבלתי הן מחלות של צעירים. היה לי אפנדיציט, שזאת מחלת נעורים, ובעקבות הניתוח הידבקות מעיים. הקוד היום הוא 'צעירות ונראות'. אני מרחתי את הקרמים הכי יקרים.

"ההצגה עלתה בפסטיבל 'פותחים במה' של בית ליסין, ראו כי טוב והעלו אותה עוד כמה פעמים. ואז הוזמנו להחליף הצגה של התיאטרון בקריית מוצקין, ולמרות שזאת לא הצגה לתל אביבים, התגובות היו מצוינות".

מה זה "לא הצגה לתל אביבים"? יוצא שאת מצדיקה את הקניינים שטוענים שטעם הקהל מחוץ לתל אביב שונה ולכן צריך להביא אליו הצגות פחות עמוקות.

"יש הבדל. אף פעם אין ביטחון שמה שמצליח בתל אביב יצליח בחוץ, זאת המציאות. בתל אביבים יש משהו יותר פתוח והנה, לשמחתנו, עשינו עם 'הגלולה' שלוש הצגות ברצף בחוץ".

לא מזמן ירדה מהמסך עוד סדרה שבה מיכאלי לקחה חלק ועסקה בגיל, "זה לא הגיל" בקשת, על אישה שמתאהבת בחבר של בנה. גם שם מיכאלי גילמה אם מהגיהינום ונהנתה מכל רגע. "היה כיף והיה הרבה הומור בצד. את תופעת הקוגריות אני מכירה היטב. מחקר שקראתי לפני שנה ניבא שבעתיד את הצעירים יחנכו נשים בוגרות. נחמד, לא?".

מאיפה את מפיקה את האנרגיה שלך?

"מסקרנות אין קץ. אני משדרת ב-103FM פעם בשבוע, חופרת, קוראת את כל התחקירים שאפשר, עורכת לבד את המוזיקה. היה אצלי ישי ריבו ואמר לי, 'אני המום. באמת הקשבת לשירים'. למדתי מאהוד מנור להתייחס לפופ ברצינות".

מן הצד השני, גם פוליטיקאים מתייחסים אליה ברצינות. אחרי שבאחד הראיונות כינתה את מצביעי מפלגת זהות של משה פייגלין "טמבלים", פייגלין האשים אותה בכישלונו בבחירות, לא פחות. "לא היה לי אכפת אם הוא ייבחר", היא צוחקת. "חשבתי שהרוח המיסטית ההיא והנהירה אחרי מפלגות שמדברות בשם אלוהים מגוחכת. אם היה לי כוח השפעה כזה, כמו שהוא טוען שיש לי, הייתי אומרת איך לבחור נכון, אבל לצערי אין לי אותו".

אז מה יהיה?

"לא יהיה. אולי ניוושע על-ידי אבנר נתניהו. הוא חמוד".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. פגיעת ברק / צילום: Maxime Raynal

ברק לא מכה באותו מקום פעמיים? חוקי הפיזיקה קובעים אחרת


אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: למרות הביטוי המוכר, בפועל חוקי הטבע והפיזיקה עובדים באופן הפוך לחלוטין

בובות פאנקו / צילום: Shutterstock

בובות הפופ קרסו כי למעריצים נמאס לקבל עוד מאותו הדבר

פאנקו, יצרנית בובות הפופ שהפכה לסמל הנוסטלגיה של הוליווד, מזהירה מקריסה בעקבות הפסדים כבדים וחוב תופח ● מעבר למשבר העסקי, נפילתה חושפת את העייפות מתרבות השכפולים ומראה כי אי אפשר לתעש רגשות בלי שבסוף גם הם יהפכו למלאי עודף

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל לוחץ מטה, הטיסות והפירות דוחפים מעלה: מה צפוי היום במדד

בשוק מעריכים כי המחירים עלו בכ-0.5% באוקטובר, וזאת על רקע צפי להשפעות מקזזות ● גם רכיב ההלבשה וההנעלה זוכה לחודש חזק עם תחילת החורף - "זה עשוי להיות הגורם הדומיננטי החודש", אומר יוני פנינג מבנק מזרחי ● וגם: איך המדד ישפיע על החלטת הריבית בסוף החודש?

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

הקצין הבכיר שנחקר במחלקה לחקירות שוטרים: ראש להב 433 - ניצב מני בנימין

החשדות נגד ניצב בנימין: הפרת אמונים ושימוש לרעה בכוח המשרה ● לאחר שהמפכ"ל דני לוי מינה ממלא מקום זמני לראש היחידה - השר בן גביר דרש לבטל את המינוי ובכך נוצרה מתיחות נוספת בין השניים ● בתוך כך, הניצב נחקר במשך שעות והורחק מכל מתקני המשטרה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

ניהול סיכונים ובקרה פנימית / צילום: Shutterstock

ניהול סיכונים ובקרה פנימית: מה מנהלים יכולים ללמוד מאירועי 7 באוקטובר

ועדת תורג'מן חשפה כיצד הטיות קוגניטיביות עיצבו את קבלת ההחלטות לפני 7 באוקטובר ● אבל הן עלולות להפיל גם חברות עסקיות ● כך תזהו אותן ותמנעו טעויות קריטיות בארגון שלכם

ליאור סושרד בקמפיין לפרויקט UTOPIA / צילום: אייל נבו

כמה שילם ליאור סושרד על דירה בפרויקט שהוא מקדם בשדה דב?

המנטליסט רכש דירת 3 חדרים בפרויקט שאותו הוא מפרסם בשדה דב - עסקה שבוצעה בנפרד מהתקשרותו ועל פי ההערכות מיועדת להשקעה ● קרן Awz מקנדה תקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה מיידית של 5 מיליארד שקל ● בהאקתון השיקומי של עמותת Restart פותחו פתרונות מותאמים לעשרות פצועי ופצועות צה"ל ● וגם: בתחילת 2026 ייפתח בזכרון יעקב המלון החדש מבית רשת גורדוניה ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפעם זה יצליח? המדינה נחושה לצמצם את השימוש שלנו במזומן

טיוטת חוק ההסדרים מחזירה את הניסיון להגביל החזקה של מזומן ל־200 אלף שקל בלבד ● מאז שנת 2014 מנסה המדינה לצמצם את השימוש בשטרות כדי לפגוע בהון השחור שמזין גם את ארגוני הפשיעה, אך נבלמה שוב ושוב על ידי המפלגות החרדיות ● מה שונה הפעם, ואיזו יוזמה שנגנזה דווקא הצליחה להשאיר חותם?

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

GAC HYPTEC HT / צילום: יח''צ

הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים

AION HT, הקרוס-אובר החשמלי הגדול של GAC, מציב את טסלה Y על הכוונת, אבל זול ממנה בעשרות אלפי שקלים ● יש לו תא נוסעים מאובזר ויוקרתי, ואיכות נסיעה טובה, אם כי מערכת ההנעה צנועה למדי

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: ap, Leo Correa

בהנחה של כמעט 60%: מחיר מציאה לדירות חדשות במגדל הרוס

רמ"י הוציאה למכרז נוסף 40 דירות להשכרה במגדלי דה וינצ'י, שנפגעו במלחמה עם אירן, כשהיא מקצצת כמעט 60% ממחיר המינימום ● ואולם מצב הדירות הינו רע, ולמשתתפים במכרז לא יתאפשר כלל לבחון את הדירות במגדל הצפוני שנפגע קשות

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

חיפה מובילה במספר עסקאות הנדל''ן שבוצעו בה ברבעון האחרון / צילום: Shutterstock

מהפך: העיר שמובילה במכירת הדירות, והזינוק של תל אביב

ברבעון השלישי של השנה העיר חיפה קפצה למקום הראשון במספר עסקאות הנדל"ן שבוצעו בה, לאחר שנמכרו בה פי 3 יותר דירות מאשר הרבעון הקודם ● תל אביב הגיעה למקום השני לאחר שרשמה זינוק של 38% במספר העסקאות שבוצעו בה ברבעון הנוכחי

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

סיילספורס / צילום: Reuters, Rafael Henrique

סיילספורס רוכשת סטארט־אפ ישראלי בן שנה בכ-100 מיליון דולר

דוטי, שהוקמה ב־2024, פיתחה "מוח ארגוני" מבוסס בינה מלאכותית, שמרכז את כלל הידע הפנים־ארגוני ומנגיש אותו לעובדים בצורה מיידית ומותאמת הקשר ● בסיילספורס ציינו כי שילוב הטכנולוגיה והצוות של דוטי, יחזק את מרכז המחקר ופיתוח ה-AI של החברה בישראל

סל התרופות / צילום: Shutterstock, Quality Stock Arts

באין שר בריאות, הרכב ועדת סל הבריאות יעלה להצעת מחליטים בממשלה

ההרכב דומה לזה שדן בסל של 2025 ● הועדה צפויה להשלים את עבודתה בתחילת 2026 ● בין התרופות שיבחנו על ידי ועדת הסל השנה נמצאות תרופות לטיפול בסכיזופרניה, אלצהיימר, בסוכרת וכתמיד תרופות לטיפול בסרטן, תרופות לדלקות עור ומעי וחיסונים רבים לצד רבות נוספות

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיימת זכות "למכר עצמי" של דירה ממושכנת בהליך חדלות פירעון?

פסק דין שניתן לאחרונה מדגיש כי חייבים ונושים צריכים להבין שהליך חדלות פירעון משנה את מסגרת הזכויות והשליטה בנכסים