גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

"לא בטוח שמה שמצליח בת"א יצליח בחוץ. בתל אביבים יש משהו יותר פתוח"

רבקה מיכאלי, אנרגטית כתמיד, רצה מהפקה להפקה, מסדרה להצגה ● ראיון רציני־מצחיק על הצלחה כלכלית, הצגות לתל אביבים ואבנר נתניהו

רבקה מיכאלי / צילום: ניצן הפנר
רבקה מיכאלי / צילום: ניצן הפנר

בין עיסוקיה הרבים, בימים אלה מצטלמת רבקה מיכאלי לסרט תיעודי על חייה שישודר ב-yes. הבימאית והמפיקה תמר טל ענתי צמודה אליה ביומיום ומתעדת את הפעילות האינטנסיבית של הצעירה בת ה-81, שאומנם כבר אין לה כוח לראיונות ארוכים, וגם את אלה שהיא מוכנה לקיים היא מתעקשת שיהיו טלפוניים, אבל בכל מה שקשור לעשייה אמנותית, אפשר לראות אותה בכל מקום - בקולנוע, בטלוויזיה ועל הבה.

אז דיברנו בטלפון בין לבין, כי ב-12:00 היא כבר הייתה צריכה לצאת לאנשהו. היא ראיינה אותי בעבר הרחוק בטלוויזיה ואני אותה, כך שאנחנו מכירות. מיכאלי עוברת במציאות אותנטית כמו שהיא על המסך - חכמה, מצחיקה, נעימה מאוד. נדמה שהיא מתמסרת, קלילה וזורמת, אבל בפועל היא תמיד נשארת בשליטה.

"תמר נוסעת איתי לניו יורק, לבולדר קולורדו, שם הבת שלי גרה", היא משתפת, "וממש עכשיו נברתי בתמונות ובמכתבים וסידרתי קצת. צריך לזרוק הרבה, אבל איכשהו, תמיד חבל לעשות את זה".

זה בטח מרגיש משונה, סוג של חשבון נפש.

"זה בעיקר תגובות של 'אוי אוי, תראי איך אני נראית'. אני לא שותפה לסרט, מה שאני לא רוצה לא יצטלם, זה הסיכום שלנו. אני מודעת למצלמה כמובן, אבל זה לא ריאליטי כמו 'האח הגדול' וזה גם לא 'מחוברות'. אני משתגעת, אבל לא איבדתי שליטה".

עכשיו אפשר לצפות בה בכמה סדרות בו-זמנית. אחת מהן היא "אבא משתדל", סדרה המתבססת על חייו של הקומיקאי טל פרידמן כאב לילדה אוטיסטית. הסדרה עוסקת ביוסי וייס בן ה-50, מדריך טיולים שמפוטר מעבודתו ונאלץ לחזור ולהתרגל לחיים בבית ולאבהות לבניו יוחאי וגלעד, ולבתו דנה בת ה-18 בעלת הצרכים המיוחדים, המגולמת על-ידי ג'וי ריגר. אשתו יעל רוצה לנצל את ההזדמנות לחזור למשרתה כרופאה רחוק מהבית, ואמו חנה מרוכזת בעצמה והקשיים מסביב לא ממש מזיזים לה.

מיכאלי מגלמת את דמותה האנטיפתית של חנה בהומור שובה לב, עד שכמעט קשה לתעב את האגואיזם שהיא מפזרת לכל עבר. "ישבתי עם הבמאי והכותבים על כל ניואנס. אני מכירה את אמא של טל, שגם היא קטנה כמוני, וכמובן שהדמות היא לא אחד לאחד היא, אבל הסיפור היה צריך להיות עגול, אז חנה מנצלת את יוסי עד הסוף, אבל מתפעלת מהבן הגאון שלא שם עליה".

חוץ מאמא של טל, יצא לך להיפגש עם המשפחה שלו כדי ללמוד על הדינמיקה ביניהם?

"הבנים שלו השתתפו בסרט והילדה הייתה בביקור בסט במשך יום שלם ולא זזה מג'וי".

אבל מתחת לשכבות האיפור של ההומור שמכסה את המציאות בסדרה בסוג של נורמליות בתוך האי נורמליות, מסתתר פצע מאוד כואב.

"יש בסדרה מקומות נוגעים ללב. בסצנות ביני לבין טל או הילדה, כשהמגננות שחנה שמה על עצמה מתקלפות קצת, זה מבצבץ החוצה".

ג'וי ריגר שינתה את המראה שלה לגמרי כדי להיכנס לדמות של הילדה שסובלת מאוטיזם ופיגור, עם שיניים תותבות, הליכה, מימיקות. יצא לך פעם לשנות את המראה שלך בשביל תפקיד?

"לא עמדתי אף פעם במבחן הזה, כי עניין המשחק אצלי לא היה לגמרי ברור. עבדתי ברדיו וברשות השידור ופחות נצמדתי לתיאטרון ולקולנוע, כי כדי לצלם סרט הייתי צריכה להיעדר מהעבודה במשך שישה שבועות והיה לי קשה להשתחרר. כך יצא שעד גיל 55 לא ממש התפניתי למשחק, אבל כן עשיתי לא מעט תוכניות בידור. אז מצד אחד קיפחתי את העניין, אבל כלכלית הרווחתי הרבה".

הפסדנו אותך כשחקנית דרמטית מצוינת.

"תהיה הזדמנות נוספת. צילמתי סרט של במאית ישראלית שחיה בגרמניה ויעלה עוד מעט".

מה שבטוח, הבחירה בתוכניות בידור במקום בתיאטרון הוכיחה את עצמה כלכלית.

"המבחן הוא בהחלט כלכלי, אבל במשך שנים פחדתי להיות פקידת תיאטרון. יש שחקנים שמעלים עוד הצגה ועוד אחת, והם נשחקים".

את מתכוונת להצגות שרצות מאות פעמים?

"אני מתכוונת להצגות שאת חייבת לעשות ולא רוצה לעשות. גם בבידור עשינו 360 הצגות של 'ילדות קשה' במשך תשעה חודשים. אני לא משתעממת כי כל הזמן זה נדמה לי כמו משהו חדש. אולי זה קשור לזיכרון קצר. אני כל-כך נכנסת לעניין שאני עושה, שאני לא מרגישה את זה".

ליה קניג היא אמא שלך ב"אבא משתדל". את שולחת את הבן לבשר לה שהיא עומדת למות.

"היא מדהימה, טפו טפו. כל הסט היה סביבה. זה אומנם תפקידון, אבל רציתי שהיא תרגיש הכי נוח".

זה הזמן לדבר על הגיל. מיכאלי אומרת שבכל ראיון מגיעה השאלה הגילאית, ואף פעם אין לה בעיה עם זה. מבחינתה, זה טריגר מעולה לקדם את ההצגה "הגלולה" שכתב רוני סיני וביים רועי שגב והתחילה לרוץ בבית ליסין. המחזה, העוסק באייג'יזם ובשימור הנעורים, מספר על עדינה ברמן, מיכאלי, שהשוכר של דירתה, מדען שעובד על פרויקט מתקדם, מציע לה גלולת נעורים. עדינה הסקפטית בולעת אותה והופכת לצעירה נאה שרוצה לבלוע שוב את החיים, רק הבעיה שהתפוגה שלה עומדת על 20 דקות בלבד.

אי אפשר להתחמק מלשאול את מיכאלי אם הייתה לוקחת גלולה כזאת. "רק כדי לתקן את הברכיים. זה מעייף לחיות כל-כך הרבה שנים. בגילי המופלג אני מושכת לשאלות האלה. אבל המחלות האחרונות שמהן סבלתי הן מחלות של צעירים. היה לי אפנדיציט, שזאת מחלת נעורים, ובעקבות הניתוח הידבקות מעיים. הקוד היום הוא 'צעירות ונראות'. אני מרחתי את הקרמים הכי יקרים.

"ההצגה עלתה בפסטיבל 'פותחים במה' של בית ליסין, ראו כי טוב והעלו אותה עוד כמה פעמים. ואז הוזמנו להחליף הצגה של התיאטרון בקריית מוצקין, ולמרות שזאת לא הצגה לתל אביבים, התגובות היו מצוינות".

מה זה "לא הצגה לתל אביבים"? יוצא שאת מצדיקה את הקניינים שטוענים שטעם הקהל מחוץ לתל אביב שונה ולכן צריך להביא אליו הצגות פחות עמוקות.

"יש הבדל. אף פעם אין ביטחון שמה שמצליח בתל אביב יצליח בחוץ, זאת המציאות. בתל אביבים יש משהו יותר פתוח והנה, לשמחתנו, עשינו עם 'הגלולה' שלוש הצגות ברצף בחוץ".

לא מזמן ירדה מהמסך עוד סדרה שבה מיכאלי לקחה חלק ועסקה בגיל, "זה לא הגיל" בקשת, על אישה שמתאהבת בחבר של בנה. גם שם מיכאלי גילמה אם מהגיהינום ונהנתה מכל רגע. "היה כיף והיה הרבה הומור בצד. את תופעת הקוגריות אני מכירה היטב. מחקר שקראתי לפני שנה ניבא שבעתיד את הצעירים יחנכו נשים בוגרות. נחמד, לא?".

מאיפה את מפיקה את האנרגיה שלך?

"מסקרנות אין קץ. אני משדרת ב-103FM פעם בשבוע, חופרת, קוראת את כל התחקירים שאפשר, עורכת לבד את המוזיקה. היה אצלי ישי ריבו ואמר לי, 'אני המום. באמת הקשבת לשירים'. למדתי מאהוד מנור להתייחס לפופ ברצינות".

מן הצד השני, גם פוליטיקאים מתייחסים אליה ברצינות. אחרי שבאחד הראיונות כינתה את מצביעי מפלגת זהות של משה פייגלין "טמבלים", פייגלין האשים אותה בכישלונו בבחירות, לא פחות. "לא היה לי אכפת אם הוא ייבחר", היא צוחקת. "חשבתי שהרוח המיסטית ההיא והנהירה אחרי מפלגות שמדברות בשם אלוהים מגוחכת. אם היה לי כוח השפעה כזה, כמו שהוא טוען שיש לי, הייתי אומרת איך לבחור נכון, אבל לצערי אין לי אותו".

אז מה יהיה?

"לא יהיה. אולי ניוושע על-ידי אבנר נתניהו. הוא חמוד".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

מנהל ההשקעות שמסמן את הלהיט הבא בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אחרי חודש מעורב בשווקים: מסלול החיסכון שטיפס וזה שאכזב ● כשריבית האג"ח מתחילה לכאוב - הראסל 2000 נגרר מאחור ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב לא עוצרות ● וגם: אחרי שנים של ביצועי חסר, האם נייס מתחילה להתאושש?

מוג'תבא פורמוחסן

גולה איראני בטור מיוחד לגלובס: הלחץ הכלכלי יביא לקריסת המשטר

כלכלת איראן קורסת תחת אינפלציה דוהרת ושיתוק של יצוא הנפט, כשהיא מותירה מיליונים בעוני קיצוני ● מוג'תבא פורמוחסן, עיתונאי בכיר באתר האופוזיציוני "איראן אינטרנשיונל" שברח מטהרן לפני כשעשור, מנתח כיצד הלחץ הכלכלי שם את המשטר בנקודת אל־חזור

שרת התחבורה, מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"אנחנו לא גוף מודיעיני": במשרד התחבורה מסירים אחריות

נראה שעיקר השיח סביב טיסת פליי דובאי בשבוע שעבר מתנקז כעת לשאלה אחת: מי היה אחראי? אם שואלים את משרד התחבורה, התשובה ברורה: לא אנחנו ● "השיטה שאנחנו עובדים זו השיטה הידועה הבעולם - לסמוך על הביטחון במדינת המוצא ועל הרגולציה הבינלאומית"

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

ידידה של ישראל בדרך לתקציב ביטחון שלא נראה כמותו

חברות ביטחוניות ישראליות משתתפות בתערוכות באזרבייג'ן ובמרוקו ומעמיקות שם את הקשרים הביטחוניים ● החברה הבת האמריקאית של רפאל קיבלה הסכם להסמכת טיל ספייק SR עבור צבא ארה"ב ● וגרמניה מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון לכ־140 מיליארד אירו ב־2027, לצד בחינת ייצור מיירטי פטריוט במדינה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישי גרין / צילום: פרטי

מייסד אופן ווב בהתייחסות ראשונה לקריסה: "חברת הייטק לא שורדת ללא היזם שלה"

שנתיים מאז המאבק שהסתיים בהדחת המייסד נדב שובל, חברת התוכנה הישראלית אופן ווב מבקשת כעת מבית המשפט הגנה מפני נושיה ● בדרך היא ספגה ירידה בהכנסות והסתבכה מול מיקרוסופט ● ישי גרין, ממייסדיה, משוכנע שהכול היה נראה אחרת אילו שובל היה נשאר: "אחרי ההדחה, החברה התחילה לחשב את קיצה לאחור"

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

ההפתעה שחיכתה למיליון איש: צ׳ק של 500 דולר עם מכתב של טראמפ

הבית הלבן טוען שמדובר בהחזר כספים שנגבו ביתר ממבוטחי אובמה־קר, אבל הדמוקרטים מצביעים על העיתוי והחלוקה הגיאוגרפית ● ובמקביל: ההבטחה הגדולה בהרבה של טראמפ - 5,000 דולר לכל אמריקאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

50 מ"ר היום - ממ"ד ומרפסת בעתיד: בכמה נמכרה דירה בנתניה?

ברחוב נחום בשכונת רמת ידין בנתניה, נמכרה דירת 3 חדרים בשטח של 50 מ"ר, בלי חניה ובלי מרפסת, בקומה הרביעית מתוך ארבע תמורת 1.45 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הדירה עמד על 1.49 מיליון שקל, והיא עמדה על המדף כחודשיים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

משחק מונופול / צילום: Shutterstock

כאב הראש הענק של ייצור משחקי מונופול תוצרת ארה''ב

מגשים סדוקים, עלויות גבוהות ודילמה סביב הקוביות הכבידו על ניסיונה של חברה אחת לייצר בארה"ב גרסה של המשחק הקלאסי

ליאור פרנקל בשיחה עם עמנואל / צילום: טל בדראק

בגיל 28 היא הפכה למפעילת הסוכנים הראשונה של אמ"ן למרות הפרעה טורדנית כפייתית

עם מי מדברים? עמנואל, מפעילת הסוכנים הראשונה באמ"ן ובעלת סדרת ההרצאות "הקוד האנושי", שמביאה את עולם הריגול לחדר הישיבות ● על מה מדברים? השיטה לרתום את האדם שמולך, היכולת המפתיעה של מנהל לקבוע את הנרטיב של העובד, ומה האקס פקטור שסלל לה את הדרך ● פופקורן

בורסת ניו יורק / צילום: ap, Ted Shaffrey

ההיסטוריה מלמדת: 16 פעמים זה קרה בשווקים. בכל פעם משהו נשבר

זה כבר לא רק הרמה של תשואת האג״ח, גם קצב הזינוק מתחיל להדאיג את השוק ● אנליסט בוול סטריט בחן 16 תקופות דומות בחמשת העשורים האחרונים ● מה הוא גילה?

הדירה ברחוב אלחנן 24 בחיפה / צילום: פרטי

חיפה: דירה שקטנה מהמרפסת שלה, נמכרה ב־1.55 מיליון שקל

מתחילת השנה היו בעיר כ־200 עסקאות בדירות בנות שני חדרים ● המיוחד בדירה: המרפסת שלה מגיעה לשטח של 63 מ"ר, חדר השינה של הדירה הוא גם הממ"ד שלה

מטוס של פליי דובאי בשמי ישראל / צילום: דני שדה

יותר מדי ידיים על ההגה: מי אחראי על ביטחון הטיסות הזרות?

הטייס כבר טס בעבר לישראל, ובעניינו הצטברו לפי הדיווחים סימני אזהרה - אך איש מהגורמים שהיו מעורבים באישור הטיסה לא עצר אותה • המידע על הנוסעים ואנשי הצוות מועבר לרשות המסים, במשרד התחבורה מפנים את האחריות לבדיקה המודיעינית לגורמי הביטחון, והשרה רגב אמרה הערב בכאן 11 כי "המוסד אחראי על הטיסות הזרות" • כך נוצרה שרשרת של גורמים, אך בלי כתובת אחת ברורה

אלון ליפשיץ / צילום: תם שקד

מייסד קרן הדיפנס מספר על ההשקעה שהסתבכה והעסקה הגדולה בגרמניה

"תפארת אשתי ואני נפגשים עם יזמים יחד, וכל אחד מביא משהו אחר. בלעדיה לא הייתה הנקו, ולא הייתה אורליוס. אני אנליטי, ולה יש תפיסה רחבה, היא יודעת לקרוא אנשים" ● שיחה קצרה עם אלון ליפשיץ, מייסד קרן הדיפנס טק אורליוס קפיטל

יקב פאוקר / צילום: נעמה כספי

לזכור אותם דרך האוכל, היין והשביל: חמישה מקומות שנולדו מגעגוע

עגלת קפה שהיא מפגש חברתי, יקב שהגשים חלום, טיילת רצופת זיכרונות ואנדרטה עוצרת נשימה ● תחנות הנצחה שבהן מחזיקים את הכאב וממשיכים בחיים

ג'ייסון צוויג / צילום: Michael Bucher

הוא מבכירי העיתונאים הפיננסים בעולם ויש לו עצה מפתיעה למשקיעים

ג'ייסון צוויג, מבכירי העיתונאים הפיננסיים ובעל טור בוול סטריט ג'ורנל, שמתפרסם בבלעדיות בגלובס, בראיון מיוחד ● לרגל צאתו בעברית של הספר "המשקיע הנבון" בעריכתו, הוא מסביר למה AI אינה בועה, למה ספייס איקס היא הימור ומייעץ: "נהיה משקיעים טובים יותר אם נקבל פחות החלטות. תעמידו פני מתים"● וגם: מה למד מההיכרות עם באפט ועל השנה המכוננת בירושלים

פרופ' מוסא יודעים / צילום: מיקי אופק

"כמעט התעלפנו כשראינו את המאמר": מחקר האלצהיימר שריגש את חתן פרס ישראל

פרופ' מוסא יודעים, מפתח התרופה לפרקינסון של טבע וחתן פרס ישראל, לא עוצר: בגיל 86, יש לו עוד שתי תרופות פוטנציאליות לאלצהיימר בפיתוח וחממה שהקים, המשקיעה במכשירים רפואיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על ההחלטה לעלות לישראל, על התקווה שמצא במחקר חדש ועל הפרישה הכפויה מהטכניון ● וגם: מה הדבר האחד ביום שהוא לא מוותר עליו?

דולפין / צילום: Shutterstock

דולפינים שמעבירים ידע, תמנונים עם "מדריך" ותמרוני חתולים: מה קורה כשמסתכלים על חיות אחרת?

באוסטרליה צפו כיצד נקבת הדולפין מעבירה טכניקת ציד לגור שלה ● מחקר גילה שלחתול יש "טביעת אצבע" כימית שרק חתולים מסוגלים לפרש ● כאן נכנס למשוואה ה־AI, שיאתר את מה שבני האדם פספסו

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

הותר לפרסום: עידן דוד, לשעבר יו"ר נתיבי איילון, נחקר בחשד להפרת אמונים וזיוף

עידן דוד, יו"ר נתיבי איילון נחקר בחשד לקבלת דבר במרמה, הפרת אמונים, זיוף, שימוש במסמך מזוייף והגשת תצהיר כוזב ● דוד הודח גם מתפקידו כחבר דירקטוריון

המאם אל-המאמי, טייס המשנה המחבל מטיסת פליי-דובאי

פרטים חדשים על זהות הטייס המפגע, החשד למחדל ומה אומרים באמירויות?

באיחוד האמירויות הודו היום לראשונה כי מדובר באירוע טרור וכי טייס המשנה תקף את הקברניט בגרזן חירום וניסה להשתלט על המטוס ● במקביל נחשפו פרטים על עברו של טייס המשנה ועל אזהרות שהועלו בעניינו בעבר

אורי עבדת / צילום: מיכאל גלעדי

חברי הילדות רק רצו להרוויח 1,000 שקל. כיום הם מנהלים 120 דירות

אורי עבדת והשותף שלו לדירה הגיעו לתחום שכירות המשנה כמעט במקרה: כשאחד מהם יצא למילואים הם השכירו את החדר והבינו את הפוטנציאל ● כך הפך סאבלט נקודתי, לחברה שמנהלת 120 נכסים בשכירות משנה