גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא בטוח שמה שמצליח בת"א יצליח בחוץ. בתל אביבים יש משהו יותר פתוח"

רבקה מיכאלי, אנרגטית כתמיד, רצה מהפקה להפקה, מסדרה להצגה ● ראיון רציני־מצחיק על הצלחה כלכלית, הצגות לתל אביבים ואבנר נתניהו

רבקה מיכאלי / צילום: ניצן הפנר
רבקה מיכאלי / צילום: ניצן הפנר

בין עיסוקיה הרבים, בימים אלה מצטלמת רבקה מיכאלי לסרט תיעודי על חייה שישודר ב-yes. הבימאית והמפיקה תמר טל ענתי צמודה אליה ביומיום ומתעדת את הפעילות האינטנסיבית של הצעירה בת ה-81, שאומנם כבר אין לה כוח לראיונות ארוכים, וגם את אלה שהיא מוכנה לקיים היא מתעקשת שיהיו טלפוניים, אבל בכל מה שקשור לעשייה אמנותית, אפשר לראות אותה בכל מקום - בקולנוע, בטלוויזיה ועל הבה.

אז דיברנו בטלפון בין לבין, כי ב-12:00 היא כבר הייתה צריכה לצאת לאנשהו. היא ראיינה אותי בעבר הרחוק בטלוויזיה ואני אותה, כך שאנחנו מכירות. מיכאלי עוברת במציאות אותנטית כמו שהיא על המסך - חכמה, מצחיקה, נעימה מאוד. נדמה שהיא מתמסרת, קלילה וזורמת, אבל בפועל היא תמיד נשארת בשליטה.

"תמר נוסעת איתי לניו יורק, לבולדר קולורדו, שם הבת שלי גרה", היא משתפת, "וממש עכשיו נברתי בתמונות ובמכתבים וסידרתי קצת. צריך לזרוק הרבה, אבל איכשהו, תמיד חבל לעשות את זה".

זה בטח מרגיש משונה, סוג של חשבון נפש.

"זה בעיקר תגובות של 'אוי אוי, תראי איך אני נראית'. אני לא שותפה לסרט, מה שאני לא רוצה לא יצטלם, זה הסיכום שלנו. אני מודעת למצלמה כמובן, אבל זה לא ריאליטי כמו 'האח הגדול' וזה גם לא 'מחוברות'. אני משתגעת, אבל לא איבדתי שליטה".

עכשיו אפשר לצפות בה בכמה סדרות בו-זמנית. אחת מהן היא "אבא משתדל", סדרה המתבססת על חייו של הקומיקאי טל פרידמן כאב לילדה אוטיסטית. הסדרה עוסקת ביוסי וייס בן ה-50, מדריך טיולים שמפוטר מעבודתו ונאלץ לחזור ולהתרגל לחיים בבית ולאבהות לבניו יוחאי וגלעד, ולבתו דנה בת ה-18 בעלת הצרכים המיוחדים, המגולמת על-ידי ג'וי ריגר. אשתו יעל רוצה לנצל את ההזדמנות לחזור למשרתה כרופאה רחוק מהבית, ואמו חנה מרוכזת בעצמה והקשיים מסביב לא ממש מזיזים לה.

מיכאלי מגלמת את דמותה האנטיפתית של חנה בהומור שובה לב, עד שכמעט קשה לתעב את האגואיזם שהיא מפזרת לכל עבר. "ישבתי עם הבמאי והכותבים על כל ניואנס. אני מכירה את אמא של טל, שגם היא קטנה כמוני, וכמובן שהדמות היא לא אחד לאחד היא, אבל הסיפור היה צריך להיות עגול, אז חנה מנצלת את יוסי עד הסוף, אבל מתפעלת מהבן הגאון שלא שם עליה".

חוץ מאמא של טל, יצא לך להיפגש עם המשפחה שלו כדי ללמוד על הדינמיקה ביניהם?

"הבנים שלו השתתפו בסרט והילדה הייתה בביקור בסט במשך יום שלם ולא זזה מג'וי".

אבל מתחת לשכבות האיפור של ההומור שמכסה את המציאות בסדרה בסוג של נורמליות בתוך האי נורמליות, מסתתר פצע מאוד כואב.

"יש בסדרה מקומות נוגעים ללב. בסצנות ביני לבין טל או הילדה, כשהמגננות שחנה שמה על עצמה מתקלפות קצת, זה מבצבץ החוצה".

ג'וי ריגר שינתה את המראה שלה לגמרי כדי להיכנס לדמות של הילדה שסובלת מאוטיזם ופיגור, עם שיניים תותבות, הליכה, מימיקות. יצא לך פעם לשנות את המראה שלך בשביל תפקיד?

"לא עמדתי אף פעם במבחן הזה, כי עניין המשחק אצלי לא היה לגמרי ברור. עבדתי ברדיו וברשות השידור ופחות נצמדתי לתיאטרון ולקולנוע, כי כדי לצלם סרט הייתי צריכה להיעדר מהעבודה במשך שישה שבועות והיה לי קשה להשתחרר. כך יצא שעד גיל 55 לא ממש התפניתי למשחק, אבל כן עשיתי לא מעט תוכניות בידור. אז מצד אחד קיפחתי את העניין, אבל כלכלית הרווחתי הרבה".

הפסדנו אותך כשחקנית דרמטית מצוינת.

"תהיה הזדמנות נוספת. צילמתי סרט של במאית ישראלית שחיה בגרמניה ויעלה עוד מעט".

מה שבטוח, הבחירה בתוכניות בידור במקום בתיאטרון הוכיחה את עצמה כלכלית.

"המבחן הוא בהחלט כלכלי, אבל במשך שנים פחדתי להיות פקידת תיאטרון. יש שחקנים שמעלים עוד הצגה ועוד אחת, והם נשחקים".

את מתכוונת להצגות שרצות מאות פעמים?

"אני מתכוונת להצגות שאת חייבת לעשות ולא רוצה לעשות. גם בבידור עשינו 360 הצגות של 'ילדות קשה' במשך תשעה חודשים. אני לא משתעממת כי כל הזמן זה נדמה לי כמו משהו חדש. אולי זה קשור לזיכרון קצר. אני כל-כך נכנסת לעניין שאני עושה, שאני לא מרגישה את זה".

ליה קניג היא אמא שלך ב"אבא משתדל". את שולחת את הבן לבשר לה שהיא עומדת למות.

"היא מדהימה, טפו טפו. כל הסט היה סביבה. זה אומנם תפקידון, אבל רציתי שהיא תרגיש הכי נוח".

זה הזמן לדבר על הגיל. מיכאלי אומרת שבכל ראיון מגיעה השאלה הגילאית, ואף פעם אין לה בעיה עם זה. מבחינתה, זה טריגר מעולה לקדם את ההצגה "הגלולה" שכתב רוני סיני וביים רועי שגב והתחילה לרוץ בבית ליסין. המחזה, העוסק באייג'יזם ובשימור הנעורים, מספר על עדינה ברמן, מיכאלי, שהשוכר של דירתה, מדען שעובד על פרויקט מתקדם, מציע לה גלולת נעורים. עדינה הסקפטית בולעת אותה והופכת לצעירה נאה שרוצה לבלוע שוב את החיים, רק הבעיה שהתפוגה שלה עומדת על 20 דקות בלבד.

אי אפשר להתחמק מלשאול את מיכאלי אם הייתה לוקחת גלולה כזאת. "רק כדי לתקן את הברכיים. זה מעייף לחיות כל-כך הרבה שנים. בגילי המופלג אני מושכת לשאלות האלה. אבל המחלות האחרונות שמהן סבלתי הן מחלות של צעירים. היה לי אפנדיציט, שזאת מחלת נעורים, ובעקבות הניתוח הידבקות מעיים. הקוד היום הוא 'צעירות ונראות'. אני מרחתי את הקרמים הכי יקרים.

"ההצגה עלתה בפסטיבל 'פותחים במה' של בית ליסין, ראו כי טוב והעלו אותה עוד כמה פעמים. ואז הוזמנו להחליף הצגה של התיאטרון בקריית מוצקין, ולמרות שזאת לא הצגה לתל אביבים, התגובות היו מצוינות".

מה זה "לא הצגה לתל אביבים"? יוצא שאת מצדיקה את הקניינים שטוענים שטעם הקהל מחוץ לתל אביב שונה ולכן צריך להביא אליו הצגות פחות עמוקות.

"יש הבדל. אף פעם אין ביטחון שמה שמצליח בתל אביב יצליח בחוץ, זאת המציאות. בתל אביבים יש משהו יותר פתוח והנה, לשמחתנו, עשינו עם 'הגלולה' שלוש הצגות ברצף בחוץ".

לא מזמן ירדה מהמסך עוד סדרה שבה מיכאלי לקחה חלק ועסקה בגיל, "זה לא הגיל" בקשת, על אישה שמתאהבת בחבר של בנה. גם שם מיכאלי גילמה אם מהגיהינום ונהנתה מכל רגע. "היה כיף והיה הרבה הומור בצד. את תופעת הקוגריות אני מכירה היטב. מחקר שקראתי לפני שנה ניבא שבעתיד את הצעירים יחנכו נשים בוגרות. נחמד, לא?".

מאיפה את מפיקה את האנרגיה שלך?

"מסקרנות אין קץ. אני משדרת ב-103FM פעם בשבוע, חופרת, קוראת את כל התחקירים שאפשר, עורכת לבד את המוזיקה. היה אצלי ישי ריבו ואמר לי, 'אני המום. באמת הקשבת לשירים'. למדתי מאהוד מנור להתייחס לפופ ברצינות".

מן הצד השני, גם פוליטיקאים מתייחסים אליה ברצינות. אחרי שבאחד הראיונות כינתה את מצביעי מפלגת זהות של משה פייגלין "טמבלים", פייגלין האשים אותה בכישלונו בבחירות, לא פחות. "לא היה לי אכפת אם הוא ייבחר", היא צוחקת. "חשבתי שהרוח המיסטית ההיא והנהירה אחרי מפלגות שמדברות בשם אלוהים מגוחכת. אם היה לי כוח השפעה כזה, כמו שהוא טוען שיש לי, הייתי אומרת איך לבחור נכון, אבל לצערי אין לי אותו".

אז מה יהיה?

"לא יהיה. אולי ניוושע על-ידי אבנר נתניהו. הוא חמוד".

עוד כתבות

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

ג'יימס בולדווין. קאנון אמריקאי / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

כל הכיעור וכל היופי שבעולם מתנקזים לרחוב אחד בהארלם

קריאה מחודשת ב"אם רחוב ביל היה יכול לדבר" של ג׳יימס בולדווין מציפה מחאה רלבנטית על גזע, מגדר ואלימות ממסדית

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

שליח של GetPackage / צילום: באדיבות GetPackage

באיזו עיר בארץ מזמינים הכי הרבה משלוחים, ומתי?

הערים המובילות בהיקף המשלוחים הן תל אביב עם 11.5%, חיפה עם 9.5% ופתח תקווה עם 7%, כך עולה מנתונים של חברת השליחויות Get Package המסכמים את שנת 2025● תקציב הפרסום בדיגיטל של הביטוח הלאומי עובר ל–Funia, וקרן אדמונד דה רוטשילד מעניקה פרסים בהיקף של כרבע מיליון שקל למעצבי אופנה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל פוקס / צילום: ההסתדרות

הסמנכ"ל החדש בחברת הבת של פוקס: הבן של ויזל

איתי ויזל ימונה לסמנכ"ל מכירות בחברת הבת איתי ברנדס ● בתחילת 2025 עוד עמד שכרו על כ-13 אלף שקל ובשנת 2028 הוא צפוי לעמוד על כ-28 אלף שקל

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

מומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק / צילום: Shutterstock

השינוי בתקן 21: המומחים מנתחים את עדכון הרווח היזמי והשפעתו על השוק

השמאי הממשלתי פרסם הנחיות חדשות לבדיקת כדאיות כלכלית בהתחדשות עירונית. מומחים מסבירים מה משמעות השינויים

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון