גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ון בולטון: אינטרסים פיננסיים מכתיבים מדיניות טראמפ כלפי טורקיה

טראמפ אירח אתמול את ארדואן בבית הלבן והכריז: "אני אוהד גדול של נשיא טורקיה" ● ארדואן מתח ביקורת על הקונגרס האמריקאי מעל בימת הבית הלבן ● טראמפ: "יש לנו יחסים מצוינים עם הכורדים"

הנשיא דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמש / צילום: רויטרס
הנשיא דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמש / צילום: רויטרס

ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ שפוטר (או, כדבריו, התפטר) בספטמבר, טוען שאינטרסים פיננסיים או אישיים מניעים את מדינות דונלד טראמפ כלפי טורקיה. הדברים נאמרו ערב ביקורו של רג'פ טאיפ ארדואן , נשיא טורקיה, בבית הלבן. במהלך הביקור הצהיר טראמפ שהוא "אוהד גדול" של ארדואן.

בולטון נאם בכנס סגור שערכה קרן גידור של מורגן סטנלי במאיימי, פלורידה. הוא אמר כי אחד מהסיבות לתסכוליו בעת ששירת בממשל טראמפ היתה מדיניות הנשיא כלפי טורקיה. הוא הביא כדוגמה את התנהלות טראמפ לנוכח תמימות הדעים בין דמוקרטים ורפובליקאים להטיל סנקציות על טורקיה לאחר שארדואן החליט לרכוש ברוסיה מערכות להגנה מפני טילים, למרות שטורקיה חברה בנאט"ו. טראמפ עמד על כך שהחלטת ארדואן היתה סבירה. (על כך בהמשך).

בולטון אמר כי לדעתו מניעים אישיים או עסקיים מכתיבים את התנהלותו של טראמפ כלפי הטורקים מפני שאף אחד מיועצי הנשיא אינו תומך בו בסוגיית טורקיה. את המידע על דברי בולטון בכנס של מורגן סטנלי פרסמה רשת NBC.

במקביל דיווח "ניו יורק טיימס", כי מאחורי המדיניות הסלחנית של טראמפ כלפי טורקיה נמצאים חתנים של שלושה מוקדי כוח בוושינגטון ובאנקרה: ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, שיש לו השפעה רחבה, אם כי לא מוגדרת, בנושאי חוץ; שר האוצר הטורקי, בראט אלבייראק, חתנו של ארדואן שממונה בפועל על היחסים בין אנקרה לושינגטון; ומחמט עלי יאלצ'ינדאג, חתנו של איל הון טורקי, שנעשה שותף בעסקי הנדל"ן של משפחת טראמפ באיסטנבול.

השלושה, לחוד או יחדיו, מהווים ערוץ תקשורת בלתי פורמלי בין טראמפ לבין ארדואן, לדברי ה"טיימס". פעילות השלישיה מראה כיצד קשרים פרטיים בלתי פורמליים מסייעים בעיצוב מדיניות החוץ האמריקאית בחלק רגיש זה של העולם.

כך, למשל, ביולי עמדה טורקיה לקבל את המשלוח הראשון של טילי נ.מ. אס-400 מרוסיה, בעסקה שנויה במחלוקת, וארדואן, הכריז על כך בבטחה, למרות שמשרד-החוץ האמריקאי ומחוקקים בקונגרס הזהירו לא פעם, כי קיום העסקה יחייב את ארה"ב להטיל סנקציות על אנקרה בהתאם לחוק האמריקאי. (וכך אכן היה).

העובדה שארדואן לא נבהל מהתראות הסטייט דיפרטמנט והמחוקקים מראה שהוא הימר על כך שבסופו של דבר לא יממש ממשל טראמפ את האיום, למרות שעסקת הטילים עם רוסיה מנוגדת במפורש לחוק האמריקאי.

אנליסטים העריכו אז, כי ארדואן בנה על מחלוקת גלויה בין טראמפ לבין שר-החוץ שלו, מייק פומפיאו, בסוגיית הטילים. פומפיאו הזהיר בפומבי את הנהגת טורקיה שמימוש העסקה עם רוסיה מנוגד לחוק משנת 2017, שאוסר מתן סיוע אמריקאי או מכירת נשק אמריקאי למדינות שמשתפות פעולה עם "יריבות" של ארה"ב. למרות זאת, הביע טראמפ "הבנה" לצורך של ארדואן לרכוש את הטילים הרוסיים.

על פי הערכה זו, מאמין ארדואן שבמחלוקות פנימיות בין טראמפ לבין שריו ועוזריו הבכירים ידו של הנשיא תהיה כמעט תמיד על העליונה. ההתבטאויות הפומביות של טראמפ אכן מראות שהוא אינו נוטה להתקפל בסוגיית טורקיה.

וכך, למרות רכישת הטילים מרוסיה, למרות הסנקציות, למרות פלישת טורקיה לצפון סוריה, תוך התעלמות בוטה ממכתב מוזר של טראמפ לארדואן שבו הוא קרא לו לא להקצין את העימות עם הכורדים ("אל תהיה בחור קשוח, אל תהיה שוטה"), ביקר אתמול ארדואן לבית הלבן, בילה שם כמעט יום שלם וזכה לשמוע מטראמפ שהוא "אוהד גדול" שלו. יתר על כן, הוא זכה בפרס: במסיבת עיתונאים בבית הלבן הודיע טראמפ, כי הוא מקווה להגיע להסכם עם טורקיה שיביא ליגדול משמעותי בסחר בין שתי המדינות.

באותה מסיבת עיתונאים השמיע טראמפ כמה הצהרות מדהימות. הוא אמר: "יש לנו יחסים מצוינים עם הכורדים. עכשיו אנו ניצבים לצידם; אנחנו מסתדרים עימם". הוא לא הסביר איך הדברים מתיישבים עם בגידת ארה"ב בכורדים בעקבות החלטתה להסיג כמעט את כל כוחותיה מצפון סוריה.

טראמפ הוסיף: "אני חושב שלנשיא ארדואן יש יחסים מצוינים עם הכורדים... כורדים רבים חיים עתה בטורקיה והם מאושרים ויש מי שודאג להם".

אלה, כמובן, אמירות מופרכות. לטורקיה יש יריבות נצחית עם הכורדים והיא גורסת שכל הכורדים בצפון סוריה הם טרוריסטים. פלישת הכוחות הטורקיים לאזור זה חוללה משבר הומניטרי ואילצה אלפים כורדים לנטוש את בתיהם. דברי טראמפ על "היחסים המצוינים" של ארדואן עם הכורדים מספקים לנשיא טורקיה חיפוי להמשך פעולותיו הדורסניות נגד הכורדים. למעשה, טראמפ עצמו השתמש במילון של ארדואן והכריז באחרונה ש"הכורדים אינם מלאכים".

ובהפרה גסה של הפרוטוקול הדיפלומטי, תקף ארדואן מבימת הבית הלבן את הקונגרס בגלל עמדותיו נגד טורקיה, ובעיקר בגלל תמיכתו בכורדים. הוא מתח ביקורת על אלה שתומכים ב"ארגוני טרור" כורדים והגדיר אותם כ"מופרעים", שכל כוונתם "לפגוע ביחסים בין טורקיה לארה"ב".

הוא אף יצא נגד הקונגרס בגין החחלטה שמגנה את פשע השמדת העם שחוללה טורקיה נגד הארמנים. "התפתחויות היסטוריות וטענות מסוימות משמשות לפיצוץ היחסים ההדדיים (בין טורקיה לארה"ב)", קבל ארדואן. הוא הביע תקווה ש"הסנט ישלוף את ארה"ב ממעגל הקסמים הזה".

ואכן, טראמפ הזמין כמה סנטורים רפובליקאים לפגישה עם ארדואן במטרה להביא להפשרת היחסים בין טורקיה לגבעת הקפיטול. האם הפגישה הזו נתיב פרי כלשהו קשה לדעת.

עוד כתבות

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניות וויקס ולמונייד זינקו, מובילאיי ירדה

טראמפ תבע היום את בנק גיי.פי.מורגן על סך 5 מיליארד דולר, בטענה שהבנק סגר את חשבונותיו שלא כדין ● הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי ● אינפלציה עיקשת: מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב עלה ב-2.8% בנובמבר ● מובילאיי צופה הכנסות של 1.9-1.98 מיליארד דולר, בשוק ציפו ליותר ● אינטל תפרסם את הדוח הרבעוני שלה אחרי הנעילה

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי