גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ון בולטון: אינטרסים פיננסיים מכתיבים מדיניות טראמפ כלפי טורקיה

טראמפ אירח אתמול את ארדואן בבית הלבן והכריז: "אני אוהד גדול של נשיא טורקיה" ● ארדואן מתח ביקורת על הקונגרס האמריקאי מעל בימת הבית הלבן ● טראמפ: "יש לנו יחסים מצוינים עם הכורדים"

הנשיא דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמש / צילום: רויטרס
הנשיא דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמש / צילום: רויטרס

ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ שפוטר (או, כדבריו, התפטר) בספטמבר, טוען שאינטרסים פיננסיים או אישיים מניעים את מדינות דונלד טראמפ כלפי טורקיה. הדברים נאמרו ערב ביקורו של רג'פ טאיפ ארדואן , נשיא טורקיה, בבית הלבן. במהלך הביקור הצהיר טראמפ שהוא "אוהד גדול" של ארדואן.

בולטון נאם בכנס סגור שערכה קרן גידור של מורגן סטנלי במאיימי, פלורידה. הוא אמר כי אחד מהסיבות לתסכוליו בעת ששירת בממשל טראמפ היתה מדיניות הנשיא כלפי טורקיה. הוא הביא כדוגמה את התנהלות טראמפ לנוכח תמימות הדעים בין דמוקרטים ורפובליקאים להטיל סנקציות על טורקיה לאחר שארדואן החליט לרכוש ברוסיה מערכות להגנה מפני טילים, למרות שטורקיה חברה בנאט"ו. טראמפ עמד על כך שהחלטת ארדואן היתה סבירה. (על כך בהמשך).

בולטון אמר כי לדעתו מניעים אישיים או עסקיים מכתיבים את התנהלותו של טראמפ כלפי הטורקים מפני שאף אחד מיועצי הנשיא אינו תומך בו בסוגיית טורקיה. את המידע על דברי בולטון בכנס של מורגן סטנלי פרסמה רשת NBC.

במקביל דיווח "ניו יורק טיימס", כי מאחורי המדיניות הסלחנית של טראמפ כלפי טורקיה נמצאים חתנים של שלושה מוקדי כוח בוושינגטון ובאנקרה: ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, שיש לו השפעה רחבה, אם כי לא מוגדרת, בנושאי חוץ; שר האוצר הטורקי, בראט אלבייראק, חתנו של ארדואן שממונה בפועל על היחסים בין אנקרה לושינגטון; ומחמט עלי יאלצ'ינדאג, חתנו של איל הון טורקי, שנעשה שותף בעסקי הנדל"ן של משפחת טראמפ באיסטנבול.

השלושה, לחוד או יחדיו, מהווים ערוץ תקשורת בלתי פורמלי בין טראמפ לבין ארדואן, לדברי ה"טיימס". פעילות השלישיה מראה כיצד קשרים פרטיים בלתי פורמליים מסייעים בעיצוב מדיניות החוץ האמריקאית בחלק רגיש זה של העולם.

כך, למשל, ביולי עמדה טורקיה לקבל את המשלוח הראשון של טילי נ.מ. אס-400 מרוסיה, בעסקה שנויה במחלוקת, וארדואן, הכריז על כך בבטחה, למרות שמשרד-החוץ האמריקאי ומחוקקים בקונגרס הזהירו לא פעם, כי קיום העסקה יחייב את ארה"ב להטיל סנקציות על אנקרה בהתאם לחוק האמריקאי. (וכך אכן היה).

העובדה שארדואן לא נבהל מהתראות הסטייט דיפרטמנט והמחוקקים מראה שהוא הימר על כך שבסופו של דבר לא יממש ממשל טראמפ את האיום, למרות שעסקת הטילים עם רוסיה מנוגדת במפורש לחוק האמריקאי.

אנליסטים העריכו אז, כי ארדואן בנה על מחלוקת גלויה בין טראמפ לבין שר-החוץ שלו, מייק פומפיאו, בסוגיית הטילים. פומפיאו הזהיר בפומבי את הנהגת טורקיה שמימוש העסקה עם רוסיה מנוגד לחוק משנת 2017, שאוסר מתן סיוע אמריקאי או מכירת נשק אמריקאי למדינות שמשתפות פעולה עם "יריבות" של ארה"ב. למרות זאת, הביע טראמפ "הבנה" לצורך של ארדואן לרכוש את הטילים הרוסיים.

על פי הערכה זו, מאמין ארדואן שבמחלוקות פנימיות בין טראמפ לבין שריו ועוזריו הבכירים ידו של הנשיא תהיה כמעט תמיד על העליונה. ההתבטאויות הפומביות של טראמפ אכן מראות שהוא אינו נוטה להתקפל בסוגיית טורקיה.

וכך, למרות רכישת הטילים מרוסיה, למרות הסנקציות, למרות פלישת טורקיה לצפון סוריה, תוך התעלמות בוטה ממכתב מוזר של טראמפ לארדואן שבו הוא קרא לו לא להקצין את העימות עם הכורדים ("אל תהיה בחור קשוח, אל תהיה שוטה"), ביקר אתמול ארדואן לבית הלבן, בילה שם כמעט יום שלם וזכה לשמוע מטראמפ שהוא "אוהד גדול" שלו. יתר על כן, הוא זכה בפרס: במסיבת עיתונאים בבית הלבן הודיע טראמפ, כי הוא מקווה להגיע להסכם עם טורקיה שיביא ליגדול משמעותי בסחר בין שתי המדינות.

באותה מסיבת עיתונאים השמיע טראמפ כמה הצהרות מדהימות. הוא אמר: "יש לנו יחסים מצוינים עם הכורדים. עכשיו אנו ניצבים לצידם; אנחנו מסתדרים עימם". הוא לא הסביר איך הדברים מתיישבים עם בגידת ארה"ב בכורדים בעקבות החלטתה להסיג כמעט את כל כוחותיה מצפון סוריה.

טראמפ הוסיף: "אני חושב שלנשיא ארדואן יש יחסים מצוינים עם הכורדים... כורדים רבים חיים עתה בטורקיה והם מאושרים ויש מי שודאג להם".

אלה, כמובן, אמירות מופרכות. לטורקיה יש יריבות נצחית עם הכורדים והיא גורסת שכל הכורדים בצפון סוריה הם טרוריסטים. פלישת הכוחות הטורקיים לאזור זה חוללה משבר הומניטרי ואילצה אלפים כורדים לנטוש את בתיהם. דברי טראמפ על "היחסים המצוינים" של ארדואן עם הכורדים מספקים לנשיא טורקיה חיפוי להמשך פעולותיו הדורסניות נגד הכורדים. למעשה, טראמפ עצמו השתמש במילון של ארדואן והכריז באחרונה ש"הכורדים אינם מלאכים".

ובהפרה גסה של הפרוטוקול הדיפלומטי, תקף ארדואן מבימת הבית הלבן את הקונגרס בגלל עמדותיו נגד טורקיה, ובעיקר בגלל תמיכתו בכורדים. הוא מתח ביקורת על אלה שתומכים ב"ארגוני טרור" כורדים והגדיר אותם כ"מופרעים", שכל כוונתם "לפגוע ביחסים בין טורקיה לארה"ב".

הוא אף יצא נגד הקונגרס בגין החחלטה שמגנה את פשע השמדת העם שחוללה טורקיה נגד הארמנים. "התפתחויות היסטוריות וטענות מסוימות משמשות לפיצוץ היחסים ההדדיים (בין טורקיה לארה"ב)", קבל ארדואן. הוא הביע תקווה ש"הסנט ישלוף את ארה"ב ממעגל הקסמים הזה".

ואכן, טראמפ הזמין כמה סנטורים רפובליקאים לפגישה עם ארדואן במטרה להביא להפשרת היחסים בין טורקיה לגבעת הקפיטול. האם הפגישה הזו נתיב פרי כלשהו קשה לדעת.

עוד כתבות

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי?

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: מבוי סתום במאמצי התיווך בין איראן לארה"ב

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

יו"ר הפד פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים; בשווקים מעריכים כי הפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר, שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● "הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום", אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

תעריף הדלק עודכן / צילום: ap, Marta Lavandier

אחרי ההוזלה בינואר: מיום ראשון מחיר הדלק יעלה ב-3 אגורות לליטר

משרד האנרגיה הודיע כי מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יתעדכן בחצות הלילה שבין יום שבת לראשון ויעמוד בחודש פברואר 2026 על 6.88 שקלים בתדלוק בשירות עצמי ● מדובר בעלייה של 3 אגורות לעומת המחיר בינואר, שעמד על 6.85 שקלים לליטר אחרי הוזלה ניכרת של 26 אגורות

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט-אפ הישראלי פליופס וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוריד את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כל-כך דחוף?"

שופטי בג"ץ רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת גלי צה"ל עד 1 במרץ, ובהם זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ● מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"