גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ון בולטון: אינטרסים פיננסיים מכתיבים מדיניות טראמפ כלפי טורקיה

טראמפ אירח אתמול את ארדואן בבית הלבן והכריז: "אני אוהד גדול של נשיא טורקיה" ● ארדואן מתח ביקורת על הקונגרס האמריקאי מעל בימת הבית הלבן ● טראמפ: "יש לנו יחסים מצוינים עם הכורדים"

הנשיא דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמש / צילום: רויטרס
הנשיא דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמש / צילום: רויטרס

ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ שפוטר (או, כדבריו, התפטר) בספטמבר, טוען שאינטרסים פיננסיים או אישיים מניעים את מדינות דונלד טראמפ כלפי טורקיה. הדברים נאמרו ערב ביקורו של רג'פ טאיפ ארדואן , נשיא טורקיה, בבית הלבן. במהלך הביקור הצהיר טראמפ שהוא "אוהד גדול" של ארדואן.

בולטון נאם בכנס סגור שערכה קרן גידור של מורגן סטנלי במאיימי, פלורידה. הוא אמר כי אחד מהסיבות לתסכוליו בעת ששירת בממשל טראמפ היתה מדיניות הנשיא כלפי טורקיה. הוא הביא כדוגמה את התנהלות טראמפ לנוכח תמימות הדעים בין דמוקרטים ורפובליקאים להטיל סנקציות על טורקיה לאחר שארדואן החליט לרכוש ברוסיה מערכות להגנה מפני טילים, למרות שטורקיה חברה בנאט"ו. טראמפ עמד על כך שהחלטת ארדואן היתה סבירה. (על כך בהמשך).

בולטון אמר כי לדעתו מניעים אישיים או עסקיים מכתיבים את התנהלותו של טראמפ כלפי הטורקים מפני שאף אחד מיועצי הנשיא אינו תומך בו בסוגיית טורקיה. את המידע על דברי בולטון בכנס של מורגן סטנלי פרסמה רשת NBC.

במקביל דיווח "ניו יורק טיימס", כי מאחורי המדיניות הסלחנית של טראמפ כלפי טורקיה נמצאים חתנים של שלושה מוקדי כוח בוושינגטון ובאנקרה: ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, שיש לו השפעה רחבה, אם כי לא מוגדרת, בנושאי חוץ; שר האוצר הטורקי, בראט אלבייראק, חתנו של ארדואן שממונה בפועל על היחסים בין אנקרה לושינגטון; ומחמט עלי יאלצ'ינדאג, חתנו של איל הון טורקי, שנעשה שותף בעסקי הנדל"ן של משפחת טראמפ באיסטנבול.

השלושה, לחוד או יחדיו, מהווים ערוץ תקשורת בלתי פורמלי בין טראמפ לבין ארדואן, לדברי ה"טיימס". פעילות השלישיה מראה כיצד קשרים פרטיים בלתי פורמליים מסייעים בעיצוב מדיניות החוץ האמריקאית בחלק רגיש זה של העולם.

כך, למשל, ביולי עמדה טורקיה לקבל את המשלוח הראשון של טילי נ.מ. אס-400 מרוסיה, בעסקה שנויה במחלוקת, וארדואן, הכריז על כך בבטחה, למרות שמשרד-החוץ האמריקאי ומחוקקים בקונגרס הזהירו לא פעם, כי קיום העסקה יחייב את ארה"ב להטיל סנקציות על אנקרה בהתאם לחוק האמריקאי. (וכך אכן היה).

העובדה שארדואן לא נבהל מהתראות הסטייט דיפרטמנט והמחוקקים מראה שהוא הימר על כך שבסופו של דבר לא יממש ממשל טראמפ את האיום, למרות שעסקת הטילים עם רוסיה מנוגדת במפורש לחוק האמריקאי.

אנליסטים העריכו אז, כי ארדואן בנה על מחלוקת גלויה בין טראמפ לבין שר-החוץ שלו, מייק פומפיאו, בסוגיית הטילים. פומפיאו הזהיר בפומבי את הנהגת טורקיה שמימוש העסקה עם רוסיה מנוגד לחוק משנת 2017, שאוסר מתן סיוע אמריקאי או מכירת נשק אמריקאי למדינות שמשתפות פעולה עם "יריבות" של ארה"ב. למרות זאת, הביע טראמפ "הבנה" לצורך של ארדואן לרכוש את הטילים הרוסיים.

על פי הערכה זו, מאמין ארדואן שבמחלוקות פנימיות בין טראמפ לבין שריו ועוזריו הבכירים ידו של הנשיא תהיה כמעט תמיד על העליונה. ההתבטאויות הפומביות של טראמפ אכן מראות שהוא אינו נוטה להתקפל בסוגיית טורקיה.

וכך, למרות רכישת הטילים מרוסיה, למרות הסנקציות, למרות פלישת טורקיה לצפון סוריה, תוך התעלמות בוטה ממכתב מוזר של טראמפ לארדואן שבו הוא קרא לו לא להקצין את העימות עם הכורדים ("אל תהיה בחור קשוח, אל תהיה שוטה"), ביקר אתמול ארדואן לבית הלבן, בילה שם כמעט יום שלם וזכה לשמוע מטראמפ שהוא "אוהד גדול" שלו. יתר על כן, הוא זכה בפרס: במסיבת עיתונאים בבית הלבן הודיע טראמפ, כי הוא מקווה להגיע להסכם עם טורקיה שיביא ליגדול משמעותי בסחר בין שתי המדינות.

באותה מסיבת עיתונאים השמיע טראמפ כמה הצהרות מדהימות. הוא אמר: "יש לנו יחסים מצוינים עם הכורדים. עכשיו אנו ניצבים לצידם; אנחנו מסתדרים עימם". הוא לא הסביר איך הדברים מתיישבים עם בגידת ארה"ב בכורדים בעקבות החלטתה להסיג כמעט את כל כוחותיה מצפון סוריה.

טראמפ הוסיף: "אני חושב שלנשיא ארדואן יש יחסים מצוינים עם הכורדים... כורדים רבים חיים עתה בטורקיה והם מאושרים ויש מי שודאג להם".

אלה, כמובן, אמירות מופרכות. לטורקיה יש יריבות נצחית עם הכורדים והיא גורסת שכל הכורדים בצפון סוריה הם טרוריסטים. פלישת הכוחות הטורקיים לאזור זה חוללה משבר הומניטרי ואילצה אלפים כורדים לנטוש את בתיהם. דברי טראמפ על "היחסים המצוינים" של ארדואן עם הכורדים מספקים לנשיא טורקיה חיפוי להמשך פעולותיו הדורסניות נגד הכורדים. למעשה, טראמפ עצמו השתמש במילון של ארדואן והכריז באחרונה ש"הכורדים אינם מלאכים".

ובהפרה גסה של הפרוטוקול הדיפלומטי, תקף ארדואן מבימת הבית הלבן את הקונגרס בגלל עמדותיו נגד טורקיה, ובעיקר בגלל תמיכתו בכורדים. הוא מתח ביקורת על אלה שתומכים ב"ארגוני טרור" כורדים והגדיר אותם כ"מופרעים", שכל כוונתם "לפגוע ביחסים בין טורקיה לארה"ב".

הוא אף יצא נגד הקונגרס בגין החחלטה שמגנה את פשע השמדת העם שחוללה טורקיה נגד הארמנים. "התפתחויות היסטוריות וטענות מסוימות משמשות לפיצוץ היחסים ההדדיים (בין טורקיה לארה"ב)", קבל ארדואן. הוא הביע תקווה ש"הסנט ישלוף את ארה"ב ממעגל הקסמים הזה".

ואכן, טראמפ הזמין כמה סנטורים רפובליקאים לפגישה עם ארדואן במטרה להביא להפשרת היחסים בין טורקיה לגבעת הקפיטול. האם הפגישה הזו נתיב פרי כלשהו קשה לדעת.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו / צילום: שלומי יוסף, רמי זרנגר

באוצר מכינים תוכנית גיבוי: "קופסאות" של מיליארדים אם התקציב לא יעבור

על רקע המבוי הסתום בקואליציה, באוצר נערכים לניהול המדינה תחת פער של 43 מיליארד שקל מול התקציב ההמשכי ● בעוד שעקיפת המגבלות כנראה תספק למערכת הביטחון את מה שהיא צריכה, במשרדים החברתיים חוששים משיתוק פרויקטים ומפגיעה בשירות לציבור

כמה שווה סל ההטבות שמציעה תדהר בפרויקט בשכונת ביצרון בתל אביב?

המבצע בשכנות ביצרון ששווה מאות אלפי שקלים לרוכשים

החברות תדהר ומבנה השיקו מבצע "חד־פעמי" בפרויקט הסוללים בשכונת ביצרון בתל אביב, הכולל סבסוד משכנתא, הנחות של מאות אלפי שקלים, מחסן במתנה והטבות נוספות ● בדקנו מה באמת שווה סל ההטבות - וכמה כסף הוא חוסך בפועל ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

אכזבה בים השחור: מה הפיל את מניית ניו-מד במסחר?

ירידה חדה נרשמה ביחידת ההשתתפות של ניו מד, הנמצאת בשליטת קבוצת דלק ומקווה לתוצאות טובות יותר בקידוח הבא שמתוכנן בשטח הזיכיון

ערד / צילום: Shutterstock

"הממונה על ההגבלים יצטרך לבדוק": המכרז בערד שמרים גבות בשוק הנדל"ן

מכרז בערד שווק במלואו ליזמים ששמם נקשר בחסידות גור ● כעת, יש הסבורים בענף כי סכומי הזכייה מצביעים על תיאום מחירים - לכאורה בניגוד לכללי חוק התחרות הכלכלית ● האיש החזק בחסידות גור מוטי בבצ'יק: "מופרך לגמרי"

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: רמי זרנגר

משתלם לעבוד אצל ליאורה עופר: כמה יקבל המנכ"ל ב-2026?

חברת הקניונים מליסרון של ליאורה עופר מבקשת להקפיץ את שכרו של המנכ"ל אופיר שריד, לצד מענק בדמות שני סוגי אופציות בהיקף של 17.6 מיליון שקל ● רשת המסעדות נונו מימי ממנה מנכ"ל חדש, וגם לבנק ישראל יש מנכ"ל חדש - שמגיע מעיריית נתניה ● אירועים ומינויים

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף התקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

וורן באפט / צילום: ap, Richard Drew

לפני שפרש: האם ההימור האחרון של וורן באפט משתלם?

בשנים האחרונות, ברקשייר צברה הר של מזומנים, לא רכשה כמעט מניות וביצעה מעט מאוד רכישות עצמיות של מניותיה ● אבל לפני שפרש, וורן באפט השקיע למעלה מ-58 מיליארד דולר בסקטור אחד ●  כעת, ההשקעה הזו מתחילה להוכיח את עצמה

ראמין מוסאבי, מנכ''ל Cathworks / צילום: LSI Lens Magazine

"החוצפה הישראלית כל כך חשובה": אקזיט של 585 מיליון דולר לחברת ביומד

Cathworks, שפיתחה מערכת לא פולשנית לאבחון סיכון למחלות לב, תימכר לענקית המכשור הרפואי מדטרוניק בעסקה שעשויה להגיע למיליארד דולר ● המנכ"ל האיראני־אמריקאי ראמין מוסאבי מספר לגלובס על הקשר עם ישראל ועל התוכניות להרחיב את מרכז המו"פ בארץ

צוות רמיטלי / צילום: אוהד כהן

ענקית הפינטק רמיטלי סוגרת את המרכז בישראל. העובדים פוטרו בשיחת זום

החברה, שרכשה את הסטארט־אפ הישראלי Rewire בשנת 2022, הודיעה לעובדיה בשיחת זום על סגירת פעילות המחקר והפיתוח המקומית ● 110 מתוך 200 עובדי החברה פוטרו

מזמינים פחות חופשות / צילום: Shutterstock

מזמינים פחות חופשות, אבל משלמים יותר: מאחורי המספרים בענף התיירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה במספר העסקאות בענף התיירות - אך על עלייה בגובה עסקה ממוצעת

ועדת הכנסת בראשות ח''כ אופיר כץ. הנושא: חלוקה ופיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל מרפאה אחת בנתיבות: החוק הכלכלי החשוב ביותר בתחום הבריאות פוצל מחוק ההסדרים

חוק ה־CAP, ההסדר הכלכלי המרכזי במערכת הבריאות, פוצל לראשונה מזה 29 שנה לאחר לחץ פוליטי סביב מרכז רפואי שהקים בית חולים הדסה בנתיבות ●  מאז שעות הבוקר פיצלה ועדת הכנסת חוקים רבים, ונראה שחוק ההסדרים כולו מתפורר

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן