גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה יש סערה דווקא סביב עין חיניה, שבתוך הקו הירוק?

עין חיניה, מעיין בפארק ירושלים שבו שרידים ארכיאולוגיים רבים שעבר באחרונה שיפוץ מקיף, עומד במרכז סערה שמערבת טיולים ופוליטיקה ● על מה כל הרעש?

עין חיניה / צילום: יותם יעקובסון
עין חיניה / צילום: יותם יעקובסון

בשבועות האחרונים עולה לכותרות מעיין תמים בדרום ירושלים שסביבו מריבה: עין אל חיניה, שמימיו הצלולים נשפכים אל אחת מבריכות האיגום הגדולות בהרי יהודה. המעיין נמצא מעל אפיקו של עמק רפאים, לא רחוק מגן החיות התנכ"י ומקניון מלחה ובסמוך לעין יעל.

סביב מקום הנביעה ישנם שרידים ארכיאולוגיים רבים מתקופת בית המקדש הראשון והשני ומהתקופה הרומית והביזנטית, הכוללים מערכות מים קדומות ואתרים פולחניים. לא רחוק מהבריכה נמצאים שרידיה של כנסיית פיליפוס, המנציחה אירוע חשוב לכנסייה האתיופית - הטבלתו לנצרות של הסריס האתיופי, הנחשב למייסד הכנסייה החבשית. עד היום נערכים כאן מדי שנה טקסים צבעוניים להנצחת האירוע.

המעיין, בשיפוליו הצפוניים של רכס גילֹה, שימש את תושבי הכפר וואלג'ה שהוקם בשנות ה-50 לאחר שהועתק ממקומו המקורי. הכפר הראשון היה במרומי רכס לבן (במקומם של המושבים אורה ועמינדב כיום). ב"מבצע ההר" (אוקטובר 1948), לאחר שתושבי הכפר שיתפו פעולה עם צבא מצרים ובעקבות קרב קשה, נכבש הכפר ותושביו ברחו.

בהתאם להסכמי שביתת הנשק בסוף מלחמת העצמאות, התיישבו תושבי וואלג'ה מדרום לנחל רפאים, מעל עין אל חיניה, באדמות שהיו בבעלותם. לאחר מלחמת ששת הימים, כשנקבע לירושלים גבול מוניציפלי חדש, סופחו חלק מאדמות הכפר לירושלים. התושבים לעומת זאת לא קיבלו תושבות קבע. לפני כמה שנים הוקמה גדר ההפרדה, שמונעת כעת פיזית מתושבי הכפר להגיע אל השטחים שעיבדו בתחומי ישראל ומעדריהם לשתות מים במקום.

שרידים ארכיאולוגיים. גם נוצריים־ביזנטיים וגם יהודיים, מבית המקדש הראשון והשני/  צילום:  יותם יעקובסון

ועל מה ולמה סוערות הרוחות כעת? לפני כשנתיים הסתיים באתר שיפוץ ממושך מטעם עיריית ירושלים, רשות שמורות הטבע והגנים, קק"ל וגופים נוספים, שנאמד בכ-14 מיליון שקל. ארבע שנים של עבודות ארכיאולוגיה, שימור ופיתוח. כך הפך המעיין, המרוחק כ-100 מטרים בלבד מהקו הירוק, להיות חלק מפארק ירושלים. זמן קצר אחר כך הוצב מחסום של משמר הגבול.

האתר עדיין אינו פתוח לציבור, אבל בחול המועד סוכות נפתח באופן זמני לשלושה ימים בלבד, באישור מיוחד ובהשתדלות של רשות הטבע והגנים, עיריית ירושלים, המשרד לירושלים ומורשת, הרשות לפיתוח ירושלים ואחרים. בסוף השבוע האחרון שוב התאפשרה גישה זמנית, הפעם במסגרת פסטיבל "בתים מבפנים" בירושלים, שכלל סיורים גם בעין אל חיניה. את הסיורים הובילו אדריכלית הנוף איריס טל-גולדברג האחראית לתכנון הנוף באתר, זאב הכהן מתכנן מחוז ירושלים ברשות הטבע והגנים והארכיאולוג ד"ר יובל ברוך.

כבר לאחר הקמת גדר ההפרדה התחילה מחאה נגד מצב העניינים שבו אנשי הכפר אינם יכולים להיכנס לשטח המעיין. ארגונים שונים לזכויות אדם טענו נגד הפקעת שטחים חקלאיים ומקור מים לטובת אתר פיקניקים לרווחת תושבי ירושלים, שהגישה אליו תהיה מנועה לפלסטינים. הכללת המעיין במסגרת הסיורים בפסטיבל היא בעיניהם הנצחה של עוול.

אל מול זאת טענו אחרים כי תושבי וואלג'ה פעלו נגד ישראל שאך קמה, והפסידו במלחמה. אומנם בין 1948 ל-1967 התאפשר להם לחצות את הקו הירוק ללא הפרעה, לעבד אדמות באגן נחל רפאים ולהשתמש במימי המעיין, אך בפועל הם היו מסיגי גבול. הצעקה קמה מרגע שהחלה האכיפה המוניציפלית שהנציחה את קווי הגבול וההפרדה, אלא שבינה לבין נישול ממשי אין דבר.

בשנתיים האחרונות הפכו מעיינות - בעיקר אלה שבשטחים - לארץ מריבה. לא מעט פיגועים ואירועים ביטחוניים התרחשו סביב מקורות המים בשטחים. הטרי והזכור ביותר הוא הפיגוע שבו נרצחה רנה שנרב ז"ל ונפצעו אביה ואחיה ביולי 2019 במעיין דני, שבעצמו נקרא על-שם דני גונן ז"ל שנרצח במקום בפיגוע ביוני 2015. זכור גם הרצח של אורי אנסבכר ז"ל בעין יעל הסמוך לעין חניה בפברואר 2019, ואירוע נוסף במעיין אברהם ליד חברון.

עם זאת, לא בטוח שנכון לכלול את עין חיניה בכלל זה, שכן עם כל הצער והכאב - בניגוד למעיינות שנמצאים בשטחים, עין חיניה נמצא בתוך שטח ישראל ובגבולות הקו הירוק, ובניגוד למעיינות בשטחים, לא שימש את תושבי הכפר באופן מסורתי מימים ימימה. עוד נטען, כי ממש כשם שתושבי וואלג'ה לא יכולים כיום להשתמש במימי עין אל חיניה הסמוך לכפרם, כך נמנע מיהודים לפקוד מעיינות ואתרים בשטחי הרשות הפלסטינית, כגון בריכות שלמה, עין ערוב, עין ארטס ועוד.

הסיפור העגום והמורכב הזה הוא דוגמה נוספת למצב מתמשך, כשבשם האהבה למולדת כל הצדדים פוצעים עוד ועוד את אדמתה: מחלקים, מבתרים, מפרידים ומונעים. לו רק ניתן היה לטייל בשטחי הארץ כולה בצורה חופשית, שוויונית, מעריכה ומכבדת הן את האדמה והן את כל מי שחי עליה.

עוד כתבות

נופר אנרג'י. ניתוח עסקה / צילום: מצגת החברה

המניה שקפצה 200% בשנה, והיא כבר לא עוד חברת אנרגיה

מניית נופר אנרג'י היא אחת הלוהטות בשוק המקומי עם זינוק של יותר מפי 3 בשווי בפחות משנה – ועדיין, לדעתי יש מקום לאפסייד משמעותי ● אומנם הסגנון הניהולי של עופר ינאי שנוי במחלוקת, אך קשה להתעלם מהמהלך הדרמטי שהפך "עוד חברת אנרגיה" לחברת תשתיות בינלאומית ● ניתוח חברה, מדור חדש

סרן ד''ר אורי יוסף סילבסטר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

שני רחפנים פגעו במשוריין גבעתי, סרן ד"ר אורי יוסף סילבסטר נהרג

6 לוחמים נפצעו בתקרית בדרום לבנון, 3 מהם במצב קשה ● טראמפ מכריז על הפסקת אש חדשה - חיזבאללה יפסיק לירות ● נתניהו מאשר את ההסכמות: "הלחימה תימשך בדרום לבנון" ● יועצו של מנהיג איראן מוחסן רזאאי: מצר הורמוז נמצא תחת ניהולה של איראן, ולא נאפשר את המשך המצור ●  עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

שתי הצעות חדשות לעצירת ההתרסקות של הדולר

הדולר בשפל של 2.8 שקלים, אך באוצר ובבנק ישראל יושבים על הגדר ● ד"ר אדם רויטר מציע מהלך חריג לגידור החוב הלאומי שימתן את הלחץ על המטבע - ואף נפגש בנושא עם אגף החשבת הכללית באוצר ● וגם: לגלובס נודע כי בצעד של ייאוש, בהתאחדות התעשיינים מנסים לגייס ח"כים להצעת חוק שתגביל את עצמאות בנק ישראל

כותרות העיתונים בעולם

"עורק חלופי ובטוח": המדינה המפתיעה שרוצה להחליף את הורמוז

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את השתלטות צה"ל על מבצר הבופור, סוריה רוצה להפוך לחלופה למצר הורמוז, והאנטישמיות בנורבגיה דוחקת יהודים מחוץ למרחב הציבורי • כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי

השותפות ההיסטורית בחוות השרתים הופכת לזירת התגוששות אגרסיבית על ליבו של המחשב האישי הביתי ● כך, אינטל ואנבידיה מציגות אסטרטגיות מנוגדות לכיבוש עידן הבינה המלאכותית ● בכירים בתעשייה מנתחים: מי יקבע את חוקי המשחק ביום שאחרי אימון המודלים?

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המסחר בוול סטריט ננעל בעליות קלות; הנפט זינק, מניית דל קפצה

וול סטריט ננעלה בעליות קלות ● מחירי הנפט זינקו לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● מורגן סטנלי וגולדמן זאקס העלו את המלצתותיהם למניית דל, ויותר מהכפילו את מחיר היעד שלה ● מניית אנבידיה טיפסה במעל 6% ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

המגבלות החריגות שצרפת מטילה על ישראל בתערוכה בינלאומית

ממשלת צרפת הודיעה כי גם השנה לא תאפשר לישראל להשתתף באופן רשמי בתערוכת ביטחון בינלאומית שתתקיים החודש בפריז ● ההחלטה כוללת איסור על הקמת ביתן לאומי והגבלות על הצגת מערכות נשק התקפיות של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● במשרד הביטחון תקפו: "החלטה מבישה המדיפה ניחוח כבד של שיקולים פוליטיים"

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול / אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול

מאי היה חודש חזק עבור החוסכים, והתשואה מתחילת השנה עומדת על כ־12% במסלול המנייתי ● היחלשות הדולר עלתה לחוסכי S&P 500 בתשואה דו־ספרתית ● הנהנים הגדולים מהמגמה הם בתי ההשקעות שרשמו זינוק חד ברווחים. אז למה חלק מהמניות נופלות?

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

איך ייראה העתיד במשרדי עורכי הדין / צילום: יוסי זמיר

"עולם חיובי השעות ילך ויתפייד": איך ייראה העתיד במשרדי עורכי הדין

מהפכת ה-AI מאיימת להכחיד את המדד המקודש ביותר של התמחור במקצוע עריכת הדין: שעות החיוב ● כשהעבודה הטכנית והמחקר הראשוני עוברים לאוטומציה, המשרדים משנים כיוון: מחיתוך דרמטי במספר המתמחים והאצת מיזוגים, ועד מעבר למודלים של תמחור לפי הצלחה וערך

חן ליכטנשטיין

דירקטוריון צים החליט: חן ליכטנשטיין ימונה למנכ"ל

המינוי של ליכטנשטיין מגיע על רקע העסקה למכירת צים לידי הפג-לויד וקרן פימי, עסקה של 4.2 מיליארד דולר שאושרה ברוב גורף של מעל 97% על־ידי בעלי המניות של צים ● הוא צפוי להיכנס לתפקידו ב-1 ביולי 2026

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

בדרך לעסקה נוספת: אסף רפפורט במגעים לרכישת ישראל בידור

בעוד עסקת רכישת רשת 13 עדיין ממתינה לאישור הרגולטורי, אסף רפפורט מקדם מהלך נוסף בתחום המדיה ● לגלובס נודע כי רפפורט מנהל מגעים לרכישת ישראל בידור, קבוצת סושיאל מהגדולות בישראל, שבמקביל בוחנת גם הצעה מצד חברת ההפקות SIPUR של גדעון תדמור והמנכ"ל גלעד אמיליו שנקר

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

ההפגנות - והכאוס התחבורתי: מפגינים חרדים התיישבו על המסילות, תנועת הרכבות במרכז הופסקה

גבר בן 25 ניסה לחסום אופנוע בכביש, ונפגע קשה, אדם נוסף נפגע בינוני ● המפכ"ל דני לוי: אני רואה בחומרה רבה את הפגיעה בשוטרים ובמתקני משטרה ● חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר

השלט של חברת תע''א / צילום: Shutterstock

ניסיון למיזם עם התעשייה האווירית נפל ונחשף בתביעת משקיעים

תביעת הענק נגד עיזבון היזם המנוח רן פוליאקין משרטטת: כך הפך ניסיון הקמת השותפות עם התעשייה האווירית למלכודת למשקיעים בחברת SixAI ● היורשים מצהירים: "התביעה שקרית, הטענות יופרכו" ● ומה הקשר לשרוליק איינהורן, ליו"ר הדואר לשעבר ולחברת הענק היפנית מוסאשי?

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

לראשונה: ישראייר נכנסת לשוק המטוסים הפרטיים

ישראייר נמצאת בשלבים מתקדמים להקמת חטיבה חדשה להפעלת מטוסים פרטיים ● מיצג אמנותי של הצלם זיו קורן ושל היוצר נעם חורב יוצג על גג קניון עזריאלי ● וגם: זה התפקיד החדש של יודפת אפק־ארזי ● אירועים ומינויים

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

מימין - עלא טנוס, מנכ''ל BST קנדה ומבעלי קבוצת BST, אליאס טנוס, מנכ''ל קבוצת BST ומבעלי קבוצת BST, רפי ביסקר, יו''ר קבוצת  BST ו-וסים טנוס, סמנכ''ל נכסים ומבעלי קבוצת BST / צילום: רפי דלויה

חברת הנדל״ן בסט גייסה 400 מיליון שקל לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל

מדובר בהנפקה ראשונה לציבור ● היא זכתה לביקושים של מיליארד שקל פי 2.5 מהיקף הגיוס

דוכן להמרת מטבע / צילום: Shutterstock

הדולר קרס, השטרות נעלמו: בצ'יינג'ים מדווחים על מחסור חריג במטבע זר

בדיקת גלובס מעלה כי בקרב חלפני הכספים קיים מחסור משמעותי במט"ח בשבועות האחרונים ● בין הסיבות: שיבושים בשרשראות האספקה וביקושים גדולים מצד לקוחות שמבקשים ליהנות מהדולר הנמוך ● התוצאה: חלפנים דורשים סכומים גבוהים בהרבה מהשערים היציגים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

AI היא רק תירוץ לפיטורים? השאלה שמסעירה את בכירי הטכנולוגיה

עם פתיחת כנס הטכנולוגיה בטייוואן השבוע, אמר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג שלטעון שמפטרים בגלל AI "זה שטויות" ​● האמירה עוררה סערה בקרב בכירי הטכנולוגיה, מאחר ובינה מלאכותית צוטטה כסיבה ליותר מ־54 אלף פיטורים, רק בשנת 2025