גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה שתכריע את גורל הבחירות המקוטבות ביותר בארה"ב

50 מדינות משתתפות בהצבעה, אבל רק מעטות מהוות לשון מאזניים שקובעת בפועל את התוצאות. אחת מהן היא פלורידה ● מה קרה בה במערכות בחירות קודמות, איזה תפקיד היא משחקת עכשיו בפריימריז הדמוקרטיים, ולמה היא עשויה לקבוע לאן הולכת אמריקה מכאן ● כתבה ראשונה בסדרה

הנשיא טראמפ בפלורידה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
הנשיא טראמפ בפלורידה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

בעוד שנה ייערכו הבחירות לנשיאות ארה"ב, ואם לא יהיו הפתעות בלתי צפויות, ב-3 בנובמבר 2020, יתייצב הנשיא טראמפ מול יריבתו או יריבו הדמוקרטיים לבחירת אזרחי ארה"ב.

אלא שכמעט כל המדינות הגדולות בארה"ב, כמו גם מדינות רבות קטנות יותר, אינן תחרותיות זה עשורים רבים, והן מצביעות ברוב גדול למועמד כחול - דמוקרטי, או אדום - רפובליקני. משכך, מתמקד המרוץ בפועל בקבוצה קטנה של מדינות מתנדנדות המכונות "מדינות המערכה" (Battleground States), והן קובעות דה-פקטו, ובדרך כלל בהפרש של אחוזים בודדים, מי יהיה הנשיא הבא של ארה"ב.

עם המדינות האלו נמנות אוהיו, וויסקונסין, מישיגן, פנסילבניה, וירג'יניה, קולורדו, ועוד כמה מדינות בודדות. אך הגדולה המשמעותית מכולם היא פלורידה. לא רק משום שהיא הגדולה ובעלת המספר הגדול ביותר של אלקטורטים מבין המדינות המתנדנדות (ראו מסגרת), אלא שהיא מסורתית גם חצויה לשניים, וההכרעה בה נופלת על חוט השערה.

המנצח בפלורידה ניצח בבחירות

בבחירות בשנת 2000 התרחשה בה דרמה של ממש, והתהליך של הכרעת המנצח ארך יותר מחודש, וכלל דיונים בבית המשפט העליון של ארה"ב. לאחר שבועות של דיונים וויכוחים מרים הוכרז ג'ורג' בוש הבן כנשיא בזכות הפרש של כ-550 קולות מתוך כ-5.8 מיליון קולות כשרים שהצביעו בפלורידה אותה שנה. בשנת 2012 זכה אובמה עם כ-76 אלף קולות מתוך 8.5 מיליון מצביעים, וב-2016 זכה טראמפ ב-29 האלקטורטים בזכות 113 אלף קולות מתוך 9.42 מיליון קולות כשרים. יתר על כן, בכל מערכת בחירות לנשיאות מאז 1964, להוציא 1992, המנצח בפלורידה ניצח בבחירות.

פלורידה היא אפוא לב ליבו של סיפור הבחירות, לא רק מחמת גודלה וחשיבותה, אלא גם בגלל מרקם האוכלוסייה, המהווה שיקוף מדויק למדי של אמריקה כולה.

אם לא די באלו, בפלורידה מתגוררות קהילה יהודית וקהילה ישראלית גדולות. הקהילה היהודית בפלורידה היא השלישית בגודלה בארה"ב, מונה כ-650 אלף איש, והיא מגוונת ביותר. יש בה נוכחות דרום אמריקאית ואף קובנית חזקה, והיא כוללת גם קהילות אורתודוקסיות ואפילו חרדיות. הקהילה הישראלית בפלורידה גם היא בין חמש הגדולות בארה"ב ומונה 60 עד 80 אלף איש. פלורידה היא אפוא כנראה המקום היחיד בארה"ב שלקול היהודי וגם לקול הישראלי בו יש משקל ומשמעות של ממש (ראו מסגרת).

גודל וחשיבות הקהילות היהודיות והישראליות בפלורידה אולי מסבירים את הופעתו של הנשיא טראמפ בפני IAC, ארגון של ישראלים אמריקאים, בתחילת דצמבר. פלורידה היא הבית השני של טראמפ. נכון לעכשיו, אף שסקרי דעת הקהל בפלורידה רובם בני חודשיים, פרק זמן אינסופי בפוליטיקה, הם מצביעים על כמעט תיקו בין המועמדים הדמוקרטים הפוטנציאליים העיקריים לבין הנשיא טראמפ.

מי ינצח בפריימריז הדמוקרטיים?

לפלורידה יהיה גם משקל חשוב בבחירת מועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות.

במפלגה הזו מתנהלים בימים אלה פריימריז לוהטים לקראת ההכרעה מי יהיה מועמד המפלגה בבחירות. שלושת המועמדים המובילים כרגע הם סגן נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ו ביידן, הסנאטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס והסנאטור ברני סנדרס מוורמונט, שאף התחרה בפריימריז הקודמים במפלגה, שבהם זכתה הילארי קלינטון.

המועמד עצמו ייבחר באמצע יולי 2020 בוועידת המפלגה הדמוקרטית, שבה ישתתפו כ-4,500 נציגים מהמדינות השונות. כ-760 מהם, בעיקר פעילי ונבחרי המפלגה, קבועים מראש. היתר ייבחרו בבחירות המקדימות במדינות השונות. הבחירות המקדימות בפלורידה יתקיימו ב-17 במרץ וייבחרו בהם 219 נציגים אשר יתחלקו באופן פרופורציוני בין הזוכים.

הסקרים האחרונים שנעשו בפלורידה ביחס לפריימריז הדמוקרטיים הראו יתרון מובהק לסגן הנשיא ביידן, הרבה מעבר לממוצע הארצי. למשל לפי סקרים בקליפורניה, המדינה בעלת המספר הגדול ביותר של נציגים בוועידה - 416, זוכים הסנאטורים וורן וסנדרס, שניהם מהאגף הפרוגרסיבי של המפלגה, במצורף בכמעט פי שניים משיעור התמיכה שבו זוכה ביידן. לעומת זאת, בממוצע סקרי חודש ספטמבר בפלורידה מוביל ביידן בכ-6%-7% על החיבור של וורן וסנדרס.

אך עד הבחירות לפריימריז יש עדיין זמן רב, והרבה עשוי להשתנות. יתר על כן, סקר מסוף אוקטובר שנערך על ידי האתר 538 השייך לחברת נילסן, מצא כי אליזבת וורן היא הבחירה השנייה המועדפת של כמעט כל בוחרי המועמדים שאינם בשלישייה המובילה. במילים אחרות, לוורן יש הסיכוי הגדול לגרוף את קולותיהם של בוחרים שעדיין תומכים במועמד אחר, כאשר אלו יחלו לנשור מהמרוץ.

בארה"ב, כאשר אזרח נרשם בפנקס הבוחרים של מדינה כבוחר באותה המדינה, יש לו הזכות להירשם כ"רפובליקני", "דמוקרט" או כחבר מפלגה אחרת, או ללא זהות מפלגתית. רישום כזה מקנה לנרשם זכות להשתתף ולהצביע בפריימריז של המפלגה שלה הוא נרשם.

חוקי הפריימריז שונים ממדינה למדינה. יש מדינות, ופלורידה ביניהן, המתירות רק למי שנרשם כ"חבר" לבחור לפריימריז של המפלגה שלה הוא נרשם. כלומר, הנרשם כרפובליקני או דמוקרט יבחר בפריימריז הרפובליקנים או הדמוקרטים בהתאמה, אך מי שנרשם "ללא זיהוי" אינו רשאי להצביע בשום פריימריז. שיטה זו נקראת פריימריז "סגורים".

יש מדינות שבהן נהוגים פריימריז "פתוחים", טקסס למשל. שם מותר לכל בעל זכות בחירה לבחור באיזה מהפריימריז הוא ירצה להצביע, אך עליו למלא טופס התחייבות כי יבחר רק בפריימריז של מפלגה אחת באותה עונת בחירות.

ישנה קבוצת מדינות שבהן נהוגה דרך שלישית. לפיה, מותר למי שנרשם כ"בלתי מפלגתי" לבחור בפריימריז של אחת המפלגות, אך הרשום כדמוקרט אינו יכול לבחור בפריימריז הרפובליקניים, ולהפך.

הכלכלה תתפוס מקום מרכזי

אין ספק כי אם לא יתרחש אירוע דרמטי כמו מתקפת טרור בסגנון 2001, הכלכלה תתפוס מקום מרכזי, אם לא יחיד, בבחירות הבאות. אמריקה נמצאת על פרשת דרכים. משבר 2008 רחוק מלהסתיים, והמנות המרוכזות של "סמי ההרדמה", קרי כסף-מודפס-חוב, יותר מ-21 טריליון דולר מאז שפרץ המשבר, אשר הרדימו את החולה בעשור האחרון לא רק שחדלו מלהשפיע, אלא שתוצאותיהן השליליות החלו להיראות בדמות בועת נכסים ענקית ופערי עושר אדירים בעקבותיה.

להדפסה גם נלוו עליות מחירים דרמטיות של הרפואה והביטוח הרפואי, שכר הלימוד באוניברסיטאות ובגני הילדים, ואף במחירי הדיור. מערכת הבריאות ועלויותיה, חובות הסטודנטים, העוני היחסי של בני דור המילניום שבגרו לתוך המשבר ואף פעם לא זכו לחיות בעולם שאינו בנוי על בועה וחוב, יעמדו במרכז הבמה של בחירות 2020. זו תהיה מערכת קיצונית, לא רק בשפתה ובהתלהטות היצרים, אלא גם בשאלות העומדות להכרעה, לפחות בתפיסתם של המשתתפים בה.

שעה שהדמוקרטים יעשו כל מאמץ להדגיש את תוצאות בועת האשראי בלי לקרוא לה בשמה, הנשיא מצדו יעשה כל מאמץ לתחזק אותה לפחות עד הבחירות. לשם כך לא נופתע אם בחודשים עד הבחירות יושג הסכם "פנטסטי" במלחמת הסחר עם סין. במקביל ימשיך לתפוח הגירעון הממשלתי העומד כיום על טריליון דולר לשנה, אשר בחודשים האחרונים מאיץ בקצב חסר תקדים, 814 מיליארד דולר גירעון בין 1 באוגוסט ל-6 באוקטובר, ואשר חצה בתחילת נובמבר את קו 23 טריליון הדולר.

עם הגירעון התופח יגבר גם מסע הלחצים שמנהל הנשיא בטוויטר נגד הפדרל ריזרב להוריד את הריבית עוד ועוד ולהגדיל את קצב רכישת החוב הממשלתי בכסף שמיוצר מהאוויר, מסע אשר כבר עתה נושא פרי.

אשר לפלורידה, אם היא תנהג ב-2019 וב-2020 כפי שנהגה מאז 1964, תהיה המערכה שתתנהל בה שיקוף מרתק ומאפיין של המרוץ כולו בדרך לבחירות המקוטבות והחשובות ביותר לנשיאות ארה"ב זה שנים, שיכריעו להיכן הולכת אמריקה מכאן. 

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. מחבר הספר "A Brief History of Money" " ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. בטוויטר : chanansteinhart

50 מדינות, 538 נציגים: כך האמריקאים בוחרים

על פי החוקה האמריקאית, כדי להיבחר לנשיא על אחד המועמדים לזכות ברוב קולות בקרב חבר האלקטורים (Electoral College). זוהי קבוצה של 538 נציגים מכל 50 המדינות ומאזור וושינגטון די.סי, שיצביעו ויקבעו מי יהיה הנשיא הבא של ארה"ב. לכל מדינה נציגים בחבר האלקטורים, כמספר חברי הקונגרס ועוד שניים. מספרם של חברי הקונגרס שמייצגים כל מדינה נקבע אחת לעשור לאחר מפקד אוכלוסין, בהתאם למספר התושבים היחסי במדינה.

כך, למדינות מרובות האוכלוסין יש נציגים רבים בבית התחתון, בית הנבחרים, ולקטנות מעט. זאת לעומת הבית העליון, הסנאט, שבו לכל מדינה יש מספר זהה של נציגים, שניים, ללא קשר לגודלה. ברור אפוא כי למדינות הגדולות יש מספר גדול יותר של נציגים בחבר האלקטורים מאשר למדינות הקטנות. בראש הרשימה קליפורניה עם 55 נציגים, אחריה טקסס עם 38 נציגים, ואחריהן ניו יורק ופלורידה עם 29 נציגים כל אחת. לעומת זאת, לאלסקה, לוורמונט ולמונטנה יש רק שלושה נציגים.

שיטת האלקטורטים הזו נקבעה על ידי האבות המייסדים כפשרה בין שתי הצעות, בחירה של הנשיא על ידי הקונגרס ובחירתו על ידי כל האזרחים, שיטה אשר הייתה מאיינת את מעמד המדינות הקטנות ותושביהן.

לאורך השנים נעשו ניסיונות רבים לשנות את השיטה. יותר מ-700 הצעות לשינוי החוקה בעניין הזה הוגשו לקונגרס, יותר מאשר בכל נושא אחר, אך אף אחת מההצעות לא עברה את הקונגרס בדרך לאישורה על ידי שלושת רבעי המדינות, כנדרש בתיקונים לחוקה.

הכללים וההתנהגות הקשורים לחבר האלקטורים נקבעים בכל מדינה על פי חוקיה. באופן כללי הנציגים בחבר האלקטורים נבחרים על ידי המפלגות שבמדינות השונות, והם בדרך כלל מנהיגי, פעילי ונבחרי המפלגה באותה מדינה. רשימה זו הופכת ל"מועמדי המועמד" לחבר האלקטורים.

כאשר נבחר מועמד לנשיאות מסוים במדינה מסוימת, "מועמדי המועמד", קרי האלקטורים של אותה מפלגה, הופכים לנציגי המדינה בחבר האלקטורים הכללי. הנציגים האמורים מצופים להצביע לאותו מועמד שניצח ואשר ברשימתו הם הגיעו לחבר האלקטורים. במילים אחרות, המועמד המנצח במדינה מסוימת, אפילו בקול אחד, שולח את כל הנציגים שברשימת מפלגתו, לחבר האלקטורים הכללי, ושם הוא מקבל את כל קולותיהם. במספר קטן של מדינות השיטה שונה. במיין, למשל, מתחלק חבר האלקטורים בשיטה מעט מסובכת, באופן הדומה יותר לחלוקה פרופורציונית בין הזוכים השונים.

האם האלקטורט מחויב לבחור את המועמד שעל רשימתו ומטעמו נבחר לקולג', כלומר במועמד שזכה ברוב קולות אזרחי אותה מדינה? עד 2019 הדעה הייתה שאכן כך פני הדברים, אך באוגוסט השנה ניתן בדנוור פסק דין תקדימי ומחדש בנושא, אשר זעזע כמה מהיסודות המקובלים באשר לדרך שבה נבחר הנשיא.

בבחירות 2016 זכתה הילארי קלינטון ברוב הקולות במדינת דנוור. חרף זאת, סירב אחד החברים שבמשלחת המדינה להצביע למענה בהצבעה בחבר האלקטורים. הנציג ניסה ביחד עם כמה אחרים לארגן גוף אלקטורים שיצביע למועמד שלישי שאינו טראמפ או קלינטון, וסופו שאכן הצביע למועמד שלישי כזה. בתגובה הרחיק מזכיר המדינה של דנוור את שמו של האלקטור מרשימת נציגי המדינה בחבר האלקטורים, ביטל את הצבעתו, ומינה במקומו נציג אחר מטעם המדינה.

המקרה הגיע לפתחו של בית המשפט הפדרלי לערעורים בדנוור, וזה קבע ברוב של שניים נגד אחד כי מזכיר המדינה הפר את כללי החוקה. לדעת בית המשפט, החוקה מאפשרת לאלקטור להצביע לפי החלטתו ושיקול דעתו, ולכן "למדינה אין סמכות לבטל או להרחיק אלקטור ולבטל את הצבעתו בתגובה לכך שהאלקטור משתמש בזכותו הקונסטיטוציונית" . אף שפסק הדין רלוונטי רק למספר קטן של מדינות הנופלות תחת תחום השיפוט של בית משפט זה, אפשר שתהיה לו השפעה על מקרים במקומות אחרים, אם יתרחשו בעתיד.

רפובליקנים או דמוקרטים: מה חושבים הישראלים בפלורידה?

מה חושבים על הבחירות הישראלים-האמריקאים המתגוררים בפלורידה? עד כמה משפיעה הזהות הישראלית על שיקוליהם? במהלך השנה הקרובה, ועד הבחירות, נביא כאן, מפעם לפעם, את קולותיהם. לשם כך ניפגש במהלך המרוץ עם קבוצות מצביעים שונות, מעין קבוצות מיקוד, שישתפו אותנו במחשבותיהם, בלבטיהם ובחוויותיהם בנושא.

אחת מאלו היא קבוצה של כ-20 ישראלים המתגוררים בדרום פלורידה, מהעיר מיאמי ועד העיירה פורט לודרדייל, כ-50 קילומטר צפונית למיאמי. עם הקבוצה נמנים בני 40 אך גם בני 73. לחלקם זוהי מערכת הבחירות הראשונה בארה"ב, אחרים גרים באמריקה כבר 40 שנה. רבים מהם שירתו בצה"ל במלחמת יום הכיפורים או במלחמת לבנון הראשונה, רבים בתפקידים קרביים. לחלקם ילדים המתגוררים בישראל היום. חברי הקבוצה נפגשים אחת לשבוע לשיח ולהרצאות, ובאדיבותם הסכימו לשתף במחשבותיהם.

ניסיתי לברר עימם את השאלה מהו משקל האלמנט הישראלי, קרי "מה טוב לישראל", בהחלטותיהם למי להצביע בבחירות הבאות בארה"ב. קיבלתי תשובות מעניינות ולעתים מפתיעות.

סיכם את דעת הרוב המוחלט בקבוצה, רפובליקנים, דמוקרטים, ותיקים וחדשים כאחד, יאיר מרמת גן השוהה באמריקה כבר יותר מ-35 שנה: "אם המועמד לנשיאות הוא רע לאמריקה וטוב לישראל - בוחר. אם הוא טוב לאמריקה וטוב לישראל - בוחר. מצוין לאמריקה ורע לישראל - לא בוחר. טוב לאמריקה וסביר לישראל - בוחר".

השאלה מה זה "טוב או רע" לישראל או לאמריקה גם היא כמובן ענין סובייקטיבי ושנוי במחלוקת, ומה שנראה לאחד טוב לישראל עשוי להיראות אחרת לאחר. ועדיין משקל הסוגיה אצל קבוצת מצביעים זו הוא המעניין. אם החלטותיהם של 30-40 אלף המצביעים הישראלים בדרום פלורידה יחקו את המודל של יאיר, ייתכן של"שאלה הישראלית" יהיו משקל והשפעה של ממש על בחירות צמודות כמו שאלו עשויות להיות.

כמה מילים של גילוי נאות: לי עצמי יש זכות בחירה בבחירות הקרובות בארה"ב אך איני רשום באף אחת מהמפלגות. מכיוון שכך איני זכאי להצביע, וממילא לא אצביע, בפריימריז כלשהם. אשר לבחירות הכלליות, בבחירות הקודמות לא הצבעתי לאיש מהמועמדים, גס ליבי בשניהם. בבחירות שקדמו לאלו של 2016, הצבעתי למועמדים שונים דמוקרטים ורפובליקנים לפי העניין. אשר לבחירות הבאות עדיין החלטתי אם בכלל אצביע ואם אצביע -בעד מי.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ