גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי.די.בי ממשיכה לממש ההחזקה בכלל ביטוח: תמכור עוד כ-7.8% מהמניות ותרשום ברבעון הרביעי רווח כלכלי של 80 מיליון שקל

העסקה תתבצע במזומן וכנגד רכישה עצמית של אג"ח ארוכות מסדרות ט' ו-י"ד - דרך המועדפת על אי.די.בי מאחר שהיא מייצרת פרמיה מהותית בעת המכירה ● מהתזרים החזוי שפרסמה לשנתיים הקרובות עולה כי ב-2020 מקווה אי.די.בי להשלים את מכירת ישראייר שתניב תזרים נקי של 186 מיליון שקל

אדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר
אדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר

חברת אי.די.בי שבשליטת אדוארדו אלשטיין ממשיכה לממש את החזקותיה במניות כלל ביטוח. אמש דיווחה החברה כי הסכימה למכור עוד כ-7.8% ממניות כלל ביטוח בעסקה המשלבת תמורה במזומן ובאגרות חוב שהנפיקה אי.די.בי בעבר מסדרות ט' ו-י"ד הארוכות. ביום חמישי בערב קיימה אי.די.בי מכרז-החלף למכירת מניות כלל ביטוח בתמורה למזומן ולאג"ח, אותו הובילו אפסילון חיתום ופועלים אי.בי.אי. לאחר קבלת הצעות החתמים, החליטה כאמור אי.די.בי למכור כ-7.8% מהחזקותיה בחברת הביטוח (4,336,549 מניות).

במסגרת העסקה, תמכור אי.די.בי 2.8% תמורת תשלום של כ-82 מיליון שקל במזומן ולפי מחיר של 52.5 שקל למניה. בנוסף, תמכור אי.די.בי 3.56% ממניות כלל ביטוח בתמורה לאג"ח מסדרה ט' אותן תרכוש במחיר של 75 אגורות לאיגרת, וכן עוד 1.44% ממניות כלל ביטוח יימכרו בתמורה לרכישת אג"ח מסדרה י"ד במחיר של 78 אגורות לאיגרת.

רכישה עצמית זו של אג"ח שהנפיקה בעבר, בוצעה כאמור במחירים הנמו כים משמעותית מערכן המתואם (פארי) של אותן איגרות חוב. כתוצאה מכך, מעריכה אי.די.בי כי תרשום בדוחות הרבעון הרביעי השנה רווח חשבונאי מפדיון מוקדם של כ-73 מיליון שקל, או רווח כלכלי אמיתי של 80 מיליון שקל.

מכירה של מניות כלל ביטוח כנגד רכישה עצמית של אג"ח ארוכות מסדרות ט' ו-י"ד, היא הדרך המועדפת על אי.די.בי למימוש ההחזקה בכלל ביטוח, מאחר שהיא מייצרת פרמיה מהותית בעת המכירה. עם זאת, מכירה כזאת אינה מייצרת נזילות ולכן נאלצת החברה גם לבצע מכירות במזומן. בעסקה הנוכחית, מכרה אי.די.בי למעשה 5% ממניות כלל ביטוח לפי מכפיל הון של 0.88, כאשר החברה עצמה נסחרת כיום בבורסה לפי מכפיל הון נמוך משמעותית של 0.57 בלבד.

טרם השלמת עסקת מכירה זו, החזיקה אי.די.בי באופן ישיר ב-15.3% ממניות כלל ביטוח. לצדה, מושקעת אי.די.בי בכ-15% ממניות כלל ביטוח דרך עסקאות החלף אותן ביצעה במהלך 2018.

בחברה לא דיווחו אמש האם המכירה החדשה תבוצע מתוך ההחזקה הישירה או דרך סיומן של חלק מעסקאות ההחלף, שבוצעו מול הבנקים במהלך 2018. עם זאת, על פי הערכות בשוק תתבצע עסקת המזומן כנגד מניות המוחזקות באופן ישיר, בעוד שעסקת ההחלפה תתבצע כנגד סיומה של עסקת החלף.

בנוסף, דיווחה אי.די.בי כי היא ממשיכה לבחון חלופות שונות למכירתן של עוד 5% ממניות כלל ביטוח בתמורה למזומן ו/או אג"ח מסדרות ט' ו-י"ד, כאשר עד תחילת ינואר היא מחויבת על-פי המתווה למכירת גרעין השליטה בכלל ביטוח, למכור עוד 2.2% מהמניות שמוחזקות באופן ישיר (תחת הנחה כי 2.8% יימכרו כבר כעת).

מגייסת 230 מיליון שקל בהנפקת סדרת אג"ח חדשה 

בינתיים, מקיימת היום אי.די.בי את שלב המכרז המוסדי המקדים של הנפקת איגרות החוב מסדרה ט"ו החדשה. מדובר בסדרה שתובטח בשעבוד ראשון על מניות כלל ביטוח ועל תמורות שיתקבלו ממכירתן. גם את ההנפקה הזו מובילה אפסילון חיתום, שנמצאת בשליטתה של קבוצת אי.די.בי-דסק"ש.

לקראת ההנפקה פרסמה אי.די.בי ביום חמישי חלקים נבחרים מתוך דוחותיה הכספיים לסיכום הרבעון השלישי של 2019 (שיפורסמו בסוף החודש). בין השאר, פרסמה החברה את תזרים המזומנים החזוי לשנתיים הקרובות, ובו ציינה כי היא מצפה לגייס בהנפקת סדרה ט"ו סכום של 230 מיליון שקל, שיובטחו בשעבוד על 10.4% ממניות כלל ביטוח (כל המניות שייוותרו בהחזקה ישירה). הכסף שיגויס יסייע בפירעון הסופי של שתי סדרות הקצרות (י"א ו-י"ג) בעוד כשבועיים.

מהתזרים החזוי עולה, כי סגירת עסקאות ההחלף מול הבנקים צפויה לחייב את אי.די.בי בתשלום של 45 מיליון שקל לבנקים ברבעון הרביעי, וזאת מאחר שמניית כלל ביטוח נסחרת כיום במחיר נמוך יותר מהמחיר שלפיו בוצעו אותן עסקאות. ב-2020 תמשיך אי.די.בי לחסל עסקאות החלף אלו, כאשר הנזק מהן אמור להסתכם בתשלום נוסף של כ-72 מיליון שקל לבנקים.

עוד עולה מהתזרים החזוי, כי ב-2020 מקווה אי.די.בי להשלים את מכירת חברת התעופה ישראייר שבבעלותה, בעסקה שאמורה להניב לאי.די.בי תזרים נקי של 186 מיליון שקל. אם תוכניות אלו אכן יתממשו במלואן, הרי שאת 2019 תסיים אי.די.בי עם 354 מיליון שקל בקופה, בעוד שבסוף 2020 יהיה ברשותה סכום של כ-277 מיליון דולר.

יחד עם זאת, את 2021 צפויה אי.די.בי לסיים עם סכום מצומצם של כ-40 מיליון שקל בלבד בקופה, וזאת כל עוד לא תזכה לתשלומי קרן מחברת דולפין איי.אל (של בעל השליטה אלשטיין), בגין דיבידנדים שתקבל האחרונה מדסק"ש. לחילופין, עשויה עד אז החברה לנסות ולמכור את החזקתה (50%) בחברת הנדל"ן IDBG. נתח זה מוערך כיום בדוחות לפי שווי של 145 מיליון שקל.

מסיבה זו תכלול אי.די.בי בדוחות הרבעון השלישי של 2019 ביאור והפניית תשומת לב רואה החשבון המבקר  (בדומה לגילוי שניתן בדוחות הרבעון השני) בדבר מצבה הכספי של החברה, תחזיותיה, תוכניותיה ויכולתה לפרוע את התחייבויותיה החל מ-2022. לדברי אי.די.בי, היא תמשיך לבחון את נאותות הנחת ה"עסק החי" ואת שאלת קיומם של ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה ככזו עד בסמוך לפרסום דוחות הרבעון השלישי. עם זאת, לפי שעה נראה כי הערת "עסק חי" עלולה להופיע רק בדוחות שיפורסמו במהלך 2020.

את הרבעון השלישי סיימה אי.די.בי עם חוב פיננסי נטו של 1.92 מיליארד שקל, רמת מינוף של 118% ועם שווי נכסי נקי (NAV) שלילי של 300 מיליון שקל. על פי הנתונים שכבר פרסמה, נרשם ברבעון הפסד של 155 מיליון שקל, שנבע ברובו מירידה של 184 מיליון שקל בערך ההשקעה בכלל ביטוח (בין השאר בשל סיומן של עסקאות החלף שהניבו הפסד). בתשעת החודשים הראשונים של 2019 רשמה אי.די.בי הפסד של 407 מיליון שקל, שהוביל את החברה להציג הון עצמי שלילי (גירעון בהון) של 409 מיליון שקל בסוף ספטמבר. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים ל-2 החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא ועמית גל את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

מבצעים לעמיתי חבר ולמילואימניקים: חלק מההטבות אפשר להשיג גם בשוק החופשי

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"