גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שנכשל בניסיון להנפיק בלונדון: שאול שני מוכר את ECI בשליש מהשווי שלפיו נרכשה ב-2007

הרוכשת האמריקאית ריבון תשלם 450 מיליון דולר עבור חברת ציוד התקשורת למודת המשברים ● משקיעי ריבון לא אהבו את העסקה, ומניית הרוכשת איבדה כשליש מערכה בתוך יומיים - גם על רקע עזיבת המנכ"ל וגיוס חוב מתוכנן של חצי מיליארד דולר למימון הרכישה ופרעון חובות ECI ● הערכות: לא צפויים פיטורים מאסיביים ב-ECI בעקבות הרכישה

שאול שני / צילום: איל יצהר
שאול שני / צילום: איל יצהר

ההודעה על עסקת המכירה של חברת ציוד התקשורת הוותיקה ECI לידי ריבון (Ribbon Communications) האמריקאית ביום חמישי הפתיעה את המחזיקים במניות החברה הרוכשת. התגובה לדיווח על הרכישה, וכך גם להודעת מנכ"ל ריבון, פרנקלין (פריץ) הובס, על פרישתו מהחברה הרוכשת - היתה אלימה במיוחד: ירידה חדה במניה, שמחקה כשליש משווי השוק של ריבון ביומיים שלאחר ההודעה.

ECI, שנמצאת בשליטת שאול שני, ניסתה לפני כשנה לחזור ולהפוך לחברה ציבורית, אבל המהלך נכשל. כעת החליט שני למזג אותה עם ריבון תמורת 324 מיליון דולר במזומן ועוד 32.5 מיליון מניות של ריבון, במה ששיקף לעסקה שווי של 485 מיליון דולר במועד הדיווח. נוסף על כך, כחלק מההסכם, בעלי מניותיה של ECI יקבלו עד 31 מיליון דולר עבור נדל"ן שבבעלותה.

המשקיעים של ריבון, הפועלת בתחום תקשורת הענן המאובטח, לא אהבו כאמור את המהלך. מנייתה (סימול: RBBN) צללה בנאסד"ק בתגובה בכ-32% בימים חמישי ושישי, ושווי השוק שלה הצטמק לכ-305 מיליון דולר. בעקבות נפילת המניה התכווצה התמורה בעסקה לכ-444 מיליון דולר, בהינתן כי מנייתה של ריבון נסחרת כעת במחיר של 2.75 דולרים (לעומת 4.05 דולרים בעת ההודעה על העסקה).

בעלי המניות של ECI, שאותה מוביל המנכ"ל דאריל אדוארדס, צפויים להחזיק בכ-23% מהחברה הממוזגת, כשבעל השליטה, שאול שני, יחזיק בקרוב ל-20% מהחברה. מהודעת החברות עולה כי החברה הממוזגת תייצר הכנסות של 900 מיליון דולר, תפעל ביותר מ-140 מדינות ותעסיק כ-4,000 עובדים ברחבי העולם.

השלמת העסקה צפויה בעוד כשלושה חודשים. ריבון הודיעה כי תגייס קרוב ל-500 מיליון דולר, וכחלק מהעסקה תפרע את כל החובות של ECI.

מחזור מכירות שנתי של 400 מיליון דולר

ECI, שהוקמה ב-1961, היא ספקית עולמית של מוצרים ופתרונות כוללים לרשתות תקשורת והעברת נתונים - עבור ספקי שירותים, גופי תשתיות וממשלות, וכן לקוחות הגנה וביטחון. החברה, שנחשבה בעבר ל"ספינת דגל" של ההייטק הישראלי, חוותה כמה משברים בעשור האחרון, ושינתה לפני כמה שנים את האסטרטגיה שלה למיקוד בפתרונות אופטיים ובפתרונות העברת נתונים. מאז הוציאה החברה לשוק מערך חדש של פתרונות ומוצרים מתקדמים, המהווים כיום את מרבית המכירות שלה.

מניות ECI נמחקו מהמסחר בנאסד"ק ב-2007, לאחר 25 שנים כחברה ציבורית שם. זאת, בעקבות מכירתה לקבוצת משקיעים, שכללה את שני (באמצעות Swarth Group) ואת קרן אשמור הבריטית, שביצעה את רוב ההשקעה בחברה, תמורת סכום של 1.24 מיליארד דולר - פי שלושה לערך מהשווי שבו היא נמכרת כעת. ב-2014 רכש שני את חלקה של אשמור (שיצאה מהמהלך בהפסד המוערך במיליארד דולר), ומאז הוא הבעלים היחיד בחברה.

בשנים האחרונות מתמקדת החברה במחקר ופיתוח בתחום הדור החמישי (5G) של התקשורת. ככל הנראה, בחברה הבינו כי כדי להתחרות בחברות סיניות ואחרות בתחום ה-5G יש לאחד כוחות עם חברה נוספת וכך להתמודד עם האיומים וההזדמנויות בשוק. שני, ככל הידוע, קיבל כמה פניות בשנה האחרונה מחברות שהתעניינו ברכישת ECI, והחליט בסוף לקבל את הצעתה של ריבון.

ל-ECI מחזור מכירות של כ-400 מיליון דולר, והחברה רווחית. ריבון אינה מתחרה ישירה של ECI, ובחברה האמריקאית הגיעו ככל הנראה למסקנה שמיזוג ישלים את קווי המוצרים והשירותים שהיא מספקת. שילוב של שתי החברות בשוק התקשורת הגלובלי הענקי יאפשר לחברה הממוזגת להגיע להכנסות של כמיליארד דולר בשנה, עם נוכחות מאסיבית יותר בשוק.

לצד המוצרים של שתי החברות, המשלימים זה את זה, יש גם השלמה גיאוגרפית: ECI מתמקדת באירופה, ברוסיה ובהודו. ריבון, מנגד, מוכרת בעיקר בצפון אמריקה, כך ששתי החברות משלימות זו את זו גם מבחינה זו. כלומר, שילוב של שתי החברות יאפשר לריבון להציע לשני הלקוחות הגדולים שלה, וריזון ו-AT&T, מוצרים ושירותים אטרקטיביים יותר. במקביל, תוכל כמובן ECI לשלב את מוצרי ריבון בהצעות שלה ללקוחותיה.

ECI מעסיקה כ-1,800 עובדים, מתוכם כ-800 עובדים בישראל (בעיקר במתקני החברה בפתח תקוה ובאר שבע). לפי הערכות בשוק, מרבית עובדי ECI יכולים להיות רגועים בקשר להמשך העסקתם, שכן אין לשתי החברות פעילויות חופפות. למעשה, אין כיום אף מוצר של ריבון ש-ECI מפתחת או מוכרת, ולהפך. המשמעות היא שככל הנראה, לא צפויים פיטורי עובדים מאסיביים בשנתיים הקרובות.

כאמור, מיד לאחר ההודעה על המיזוג הודיע הובס, נשיא ומנכ"ל ריבון, על פרישתו. ככל הידוע, הובס תמך בביצוע עסקת המיזוג בין שתי החברות, והחליט לפרוש לאחר החתימה על ההסכם. עם זאת, הודעת הפרישה המיידית של הובס העצימה את האי-ודאות המתלווה לעסקאות מסוג זה - מה שתרם לצניחת המניה.

ניסיון ההנפקה בלונדון לא יצא לפועל

לפני כשנה ניסתה ECI לבצע הנפקה ראשונית בבורסה של לונדון, אבל לבסוף המהלך לא יצא לפועל. דובר החברה מסר אז כי "ההנפקה נדחית בשל תנאי השוק של הבורסות בעולם". 

חברת ציוד התקשורת הוותיקה ביקשה לגייס אז בהנפקת מניות 170-180 מיליון ליש"ט (כ-230 מיליון דולר), לפי שווי של 450-500 מיליון ליש"ט "לפני הכסף" (580-650 מיליון דולר). כחלק ממהלך ההנפקה תכנן הבעלים שני למכור מניות ECI שבידיו באמצעות הצעת מכר.

ואולם, בעקבות הירידות החדות בבורסות בעולם במהלך אוקטובר 2018, ביטלו כמה עשרות חברות הנפקות שתכננו לבצע בלונדון. גם בדירקטוריון ECI החליטו לדחות בינתיים את ההנפקה, ולא להתפשר על מחיר החברה, שכן הנפקה כיום היתה מתבצעת לפי שווי נמוך בהרבה מהמתוכנן. את ההנפקה, שמטרתה לצמצם את חובות החברה, לצד המשך השקעות, היו אמורים להוביל בנקי ההשקעות ברקליס ו-UBS.

מנתונים שפרסמה ECI לקראת ההנפקה לפני כשנה, הכנסותיה במחצית הראשונה של 2018 הסתכמו בכ-198 מיליון דולר - צמיחה של 24% לעומת התקופה המקבילה ב-2017. הרווח התפעולי של החברה הסתכם בכ-11 מיליון דולר, ובשורה התחתונה היא הציגה במחצית הראשונה של 2018 הפסד נקי של כ-19 מיליון דולר. הרווח התפעולי התזרימי (EBITDA) הגיע במחצית הראשונה של 2018 לכ-30 מיליון דולר - קפיצה של 130% לעומת התקופה המקבילה ב-2017. 

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35