גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שנכשל בניסיון להנפיק בלונדון: שאול שני מוכר את ECI בשליש מהשווי שלפיו נרכשה ב-2007

הרוכשת האמריקאית ריבון תשלם 450 מיליון דולר עבור חברת ציוד התקשורת למודת המשברים ● משקיעי ריבון לא אהבו את העסקה, ומניית הרוכשת איבדה כשליש מערכה בתוך יומיים - גם על רקע עזיבת המנכ"ל וגיוס חוב מתוכנן של חצי מיליארד דולר למימון הרכישה ופרעון חובות ECI ● הערכות: לא צפויים פיטורים מאסיביים ב-ECI בעקבות הרכישה

שאול שני / צילום: איל יצהר
שאול שני / צילום: איל יצהר

ההודעה על עסקת המכירה של חברת ציוד התקשורת הוותיקה ECI לידי ריבון (Ribbon Communications) האמריקאית ביום חמישי הפתיעה את המחזיקים במניות החברה הרוכשת. התגובה לדיווח על הרכישה, וכך גם להודעת מנכ"ל ריבון, פרנקלין (פריץ) הובס, על פרישתו מהחברה הרוכשת - היתה אלימה במיוחד: ירידה חדה במניה, שמחקה כשליש משווי השוק של ריבון ביומיים שלאחר ההודעה.

ECI, שנמצאת בשליטת שאול שני, ניסתה לפני כשנה לחזור ולהפוך לחברה ציבורית, אבל המהלך נכשל. כעת החליט שני למזג אותה עם ריבון תמורת 324 מיליון דולר במזומן ועוד 32.5 מיליון מניות של ריבון, במה ששיקף לעסקה שווי של 485 מיליון דולר במועד הדיווח. נוסף על כך, כחלק מההסכם, בעלי מניותיה של ECI יקבלו עד 31 מיליון דולר עבור נדל"ן שבבעלותה.

המשקיעים של ריבון, הפועלת בתחום תקשורת הענן המאובטח, לא אהבו כאמור את המהלך. מנייתה (סימול: RBBN) צללה בנאסד"ק בתגובה בכ-32% בימים חמישי ושישי, ושווי השוק שלה הצטמק לכ-305 מיליון דולר. בעקבות נפילת המניה התכווצה התמורה בעסקה לכ-444 מיליון דולר, בהינתן כי מנייתה של ריבון נסחרת כעת במחיר של 2.75 דולרים (לעומת 4.05 דולרים בעת ההודעה על העסקה).

בעלי המניות של ECI, שאותה מוביל המנכ"ל דאריל אדוארדס, צפויים להחזיק בכ-23% מהחברה הממוזגת, כשבעל השליטה, שאול שני, יחזיק בקרוב ל-20% מהחברה. מהודעת החברות עולה כי החברה הממוזגת תייצר הכנסות של 900 מיליון דולר, תפעל ביותר מ-140 מדינות ותעסיק כ-4,000 עובדים ברחבי העולם.

השלמת העסקה צפויה בעוד כשלושה חודשים. ריבון הודיעה כי תגייס קרוב ל-500 מיליון דולר, וכחלק מהעסקה תפרע את כל החובות של ECI.

מחזור מכירות שנתי של 400 מיליון דולר

ECI, שהוקמה ב-1961, היא ספקית עולמית של מוצרים ופתרונות כוללים לרשתות תקשורת והעברת נתונים - עבור ספקי שירותים, גופי תשתיות וממשלות, וכן לקוחות הגנה וביטחון. החברה, שנחשבה בעבר ל"ספינת דגל" של ההייטק הישראלי, חוותה כמה משברים בעשור האחרון, ושינתה לפני כמה שנים את האסטרטגיה שלה למיקוד בפתרונות אופטיים ובפתרונות העברת נתונים. מאז הוציאה החברה לשוק מערך חדש של פתרונות ומוצרים מתקדמים, המהווים כיום את מרבית המכירות שלה.

מניות ECI נמחקו מהמסחר בנאסד"ק ב-2007, לאחר 25 שנים כחברה ציבורית שם. זאת, בעקבות מכירתה לקבוצת משקיעים, שכללה את שני (באמצעות Swarth Group) ואת קרן אשמור הבריטית, שביצעה את רוב ההשקעה בחברה, תמורת סכום של 1.24 מיליארד דולר - פי שלושה לערך מהשווי שבו היא נמכרת כעת. ב-2014 רכש שני את חלקה של אשמור (שיצאה מהמהלך בהפסד המוערך במיליארד דולר), ומאז הוא הבעלים היחיד בחברה.

בשנים האחרונות מתמקדת החברה במחקר ופיתוח בתחום הדור החמישי (5G) של התקשורת. ככל הנראה, בחברה הבינו כי כדי להתחרות בחברות סיניות ואחרות בתחום ה-5G יש לאחד כוחות עם חברה נוספת וכך להתמודד עם האיומים וההזדמנויות בשוק. שני, ככל הידוע, קיבל כמה פניות בשנה האחרונה מחברות שהתעניינו ברכישת ECI, והחליט בסוף לקבל את הצעתה של ריבון.

ל-ECI מחזור מכירות של כ-400 מיליון דולר, והחברה רווחית. ריבון אינה מתחרה ישירה של ECI, ובחברה האמריקאית הגיעו ככל הנראה למסקנה שמיזוג ישלים את קווי המוצרים והשירותים שהיא מספקת. שילוב של שתי החברות בשוק התקשורת הגלובלי הענקי יאפשר לחברה הממוזגת להגיע להכנסות של כמיליארד דולר בשנה, עם נוכחות מאסיבית יותר בשוק.

לצד המוצרים של שתי החברות, המשלימים זה את זה, יש גם השלמה גיאוגרפית: ECI מתמקדת באירופה, ברוסיה ובהודו. ריבון, מנגד, מוכרת בעיקר בצפון אמריקה, כך ששתי החברות משלימות זו את זו גם מבחינה זו. כלומר, שילוב של שתי החברות יאפשר לריבון להציע לשני הלקוחות הגדולים שלה, וריזון ו-AT&T, מוצרים ושירותים אטרקטיביים יותר. במקביל, תוכל כמובן ECI לשלב את מוצרי ריבון בהצעות שלה ללקוחותיה.

ECI מעסיקה כ-1,800 עובדים, מתוכם כ-800 עובדים בישראל (בעיקר במתקני החברה בפתח תקוה ובאר שבע). לפי הערכות בשוק, מרבית עובדי ECI יכולים להיות רגועים בקשר להמשך העסקתם, שכן אין לשתי החברות פעילויות חופפות. למעשה, אין כיום אף מוצר של ריבון ש-ECI מפתחת או מוכרת, ולהפך. המשמעות היא שככל הנראה, לא צפויים פיטורי עובדים מאסיביים בשנתיים הקרובות.

כאמור, מיד לאחר ההודעה על המיזוג הודיע הובס, נשיא ומנכ"ל ריבון, על פרישתו. ככל הידוע, הובס תמך בביצוע עסקת המיזוג בין שתי החברות, והחליט לפרוש לאחר החתימה על ההסכם. עם זאת, הודעת הפרישה המיידית של הובס העצימה את האי-ודאות המתלווה לעסקאות מסוג זה - מה שתרם לצניחת המניה.

ניסיון ההנפקה בלונדון לא יצא לפועל

לפני כשנה ניסתה ECI לבצע הנפקה ראשונית בבורסה של לונדון, אבל לבסוף המהלך לא יצא לפועל. דובר החברה מסר אז כי "ההנפקה נדחית בשל תנאי השוק של הבורסות בעולם". 

חברת ציוד התקשורת הוותיקה ביקשה לגייס אז בהנפקת מניות 170-180 מיליון ליש"ט (כ-230 מיליון דולר), לפי שווי של 450-500 מיליון ליש"ט "לפני הכסף" (580-650 מיליון דולר). כחלק ממהלך ההנפקה תכנן הבעלים שני למכור מניות ECI שבידיו באמצעות הצעת מכר.

ואולם, בעקבות הירידות החדות בבורסות בעולם במהלך אוקטובר 2018, ביטלו כמה עשרות חברות הנפקות שתכננו לבצע בלונדון. גם בדירקטוריון ECI החליטו לדחות בינתיים את ההנפקה, ולא להתפשר על מחיר החברה, שכן הנפקה כיום היתה מתבצעת לפי שווי נמוך בהרבה מהמתוכנן. את ההנפקה, שמטרתה לצמצם את חובות החברה, לצד המשך השקעות, היו אמורים להוביל בנקי ההשקעות ברקליס ו-UBS.

מנתונים שפרסמה ECI לקראת ההנפקה לפני כשנה, הכנסותיה במחצית הראשונה של 2018 הסתכמו בכ-198 מיליון דולר - צמיחה של 24% לעומת התקופה המקבילה ב-2017. הרווח התפעולי של החברה הסתכם בכ-11 מיליון דולר, ובשורה התחתונה היא הציגה במחצית הראשונה של 2018 הפסד נקי של כ-19 מיליון דולר. הרווח התפעולי התזרימי (EBITDA) הגיע במחצית הראשונה של 2018 לכ-30 מיליון דולר - קפיצה של 130% לעומת התקופה המקבילה ב-2017. 

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה