גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכרז שחושף: משרד החינוך משאיר דלת פתוחה לנאשמים ב"קרטל המסעות לפולין"

כ-40 אלף בני נוער ייצאו ב-2020 לסיור במחנות בפולין • אף שנגד החברות הפועלות בתחום עומדים כתבי אישום בגין "מסחרה" ותיאום מחירים - המכרז מעמיד תנאי סף שמאפשרים בעיקר להן להתמודד • משרד החינוך: מעמידים לעצמנו זכות לפסול מתמודדים

משלחת תלמידים לאושוויץ/ צילום: רויטרס
משלחת תלמידים לאושוויץ/ צילום: רויטרס

למרות כתבי אישום חמורים שהוגשו ביולי 2018, משרד החינוך ממשיך לשמר את כוחם של חברי "קרטל המסעות לפולין". כך עולה מעיון בפרטי המכרז שפרסם המשרד בסוף השבוע האחרון, שכותרתו "ארגון שירותי הטסה ושירות בפולין עבור משלחות תלמידים" לשנת 2020. 

באופן מעשי, תנאי הסף שנקבעו במכרז החדש מאפשרים בעיקר לחברות הנסיעות הנאשמות ביצירת קרטל סביב המסעות לפולין, להוציא את המשלחות של שנת 2020. בכך, ואף שכתבי האישום החמורים ייבחנו החל מהחודש הבא בבית המשפט, פועלת המדינה להזרמת כספים לאותן החברות ולכיסם של אותם נאשמים. 

ההערכה היא כי ב-2020 צפויים כ-40 אלף בני נוער לצאת לפולין. זאת באמצעות חברות המארגנות מסעות אלו, מה שמעמיד את המחזור השנתי שמגלגלות החברות על יותר מ-200 מיליון שקל. 

במערכת החינוך ובציבור בכלל, יש שמתייחסים למשלחות למחנות הריכוז וההשמדה והגטאות בפולין של בני נוער כקודש הקודשים של מערכת החינוך, הן בגלל התוכן ההיסטורי והחינוכי והן בשל היקפו המורכב של המפעל שאחראי ליציאתם לחו"ל של עשרות אלפי תלמידי תיכון מדי שנה. 

על רקע זה, ניתן להבין מדוע סערה המדינה ביולי 2017 כשהתפוצצה הפרשה. הזיקה שנוצרה בין המפעל החינוכי החשוב והרגיש לבין העבירות הפליליות לכאורה, זעזעו רבים במערכת החינוך והחברה בכלל.

תעשיית המשלחות לפולין

מנסיעה של בני קיבוצים לתעשיית "מסחרה"

המסעות הראשונים של המשלחות לפולין יצאו לדרך באמצע שנות השמונים. בתחילה נסעו קבוצות ספורות שמנו עשרות תלמידים בלבד, בעיקר של צעירי התנועה הקיבוצית. עם השנים צמח המפעל, וב-2018 כבר נמנו כ-40 אלף תלמידים עם המשלחות לפולין.

עם הגידול במספר התלמידים היוצאים לסיורים, החלה גם ביקורת. בין היתר נטען שהתלמידים אינם בגיל שמאפשר להם להתמודד עם מאורעות השואה, וכן כי המסעות הפכו לאירוע כלכלי, ממוסחר, שהחברות המפעילות אותו גוזרות קופונים שמנים בעבורו.

על מנת להוזיל ולפקח על המסעות מוציא משרד החינוך מכרזים שבהם קריטריונים ערכיים, חינוכיים, ארגוניים וכספיים להוצאת משלחות לפולין.

ביולי 2017 סערה המדינה, כשהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ורשות ההגבלים העסקיים הודיעו כי נשקלת העמדתם לדין, בכפוף לשימוע, של 14 חשודים ובכלל זה ארבע חברות העוסקות בארגון משלחות לפולין, בגין עבירות בתחום ההגבלים העסקיים, עבירות מירמה והלבנת הון. שנה לאחר מכן, ביולי 2018 הוגשו כתבי אישום נגד המעורבים.

ראשי החברות המארגנות של המשלחות הבית-ספריות לפולין, הואשמו בחשד לקרטל, באמצעות חלוקה של מכרזים ביניהן, שלא כדין. סוכנויות המסעות, כך על פי האישום, גרפו מעל 850 מיליון שקל באמצעות הסדרי אי-תחרות ותיאום מחירים. סכומים אלו נגבו לאורך השנים ממאות אלפי הורים שמימנו את נסיעת ילדיהם.

בין הנאשמים היו מנהלי החברות י. הלל ושות', טיולי הגשר לעולם, אקדמי טרוול ודיזנהאוז, וכן חלק ממנהלי תחום פולין בחברות. על פי כתב האישום, בעלי התפקידים בחברות אלה קשרו קשר ביניהם באמצעות הודעות ששלחו, שיחות טלפון ופגישות. זאת תוך הסתרת תיאומי המחירים ביניהם.

האישום המרכזי נגע לשנים 2010-2016, שבהן, על פי כתב האישום, חולק שוק המשלחות בין החברות. כך הציגו החברות מצג שווא בפני משרד החינוך ובתי הספר כאילו הן מתחרות ביניהן על לקוחות (בתי הספר). בפועל, על פי כתב האישום, פעלו החברות לוודא שהחברה הזוכה בכל אחד מבתי הספר תהיה אותה חברה שהוציאה בעבר את המשלחת.

דיון ראשון בבית המשפט היה אמור להתקיים בתחילת החודש, אולם בינתיים הוא נדחה לחודש הבא.
עם זאת, מעיון בפרטי המכרז שפורסם על ידי משרד החינוך ביום חמישי האחרון, עולה באופן ברור כי התנאים החדשים שקבע המשרד להוצאת משלחות לפולין מאפשר באופן כמעט מוחלט רק לחברות המואשמות בקרטל המסעות לפולין להשתתף במכרז ולבסוף להוציא את המסעות לפולין.

המכרז: תנאי הסף מנציחים את המצב

כך על פי תנאי המכרז, על סוכן הנסיעות להיות "בעל ניסיון בשלוש השנים האחרונות לפחות, בארגון נסיעות של קבוצות ממוסד חינוכי לחו"ל, שכללו שירותי קרקע וטיסות עבור לפחות 90 קבוצות בשלוש השנים האחרונות. מתוך סך הקבוצות, לפחות 45 קבוצות היו של בני נוער בטווח הגילאים 16-18 שנים".

לחלופין, קובע המכרז כי תתאפשר גם זכייה במכרז ל"מציע שהינו בעל ניסיון של שלוש שנים אחרונות לפחות בארגון נסיעות של קבוצות מאורגנות לפולין, ושמתוך סך כל הקבוצות לפחות 20 קבוצות היו של בני נוער בטווח הגילאים 16-18 שנים".

אפשרות נוספת שמעמיד המכרז כתנאי סף, הוא "על המציע להיות בעל ניסיון של שלוש השנים האחרונות לפחות בארגון נסיעות של קבוצות מאורגנות לחו"ל, שכללו שירותי קרקע וטיסות עבור לפחות 90 קבוצות בשלוש השנים האחרונות", ובנוסף לזאת, דורש המכרז כי חברת הנסיעות נדרשת לספק מנהל פרויקט "בעל ניסיון של לפחות שלוש השנים האחרונות בניהול וביצוע של הטסה ושירותי קרקע בחו"ל ל-20 קבוצות של בני נוער ממסגרות חינוכיות בטווח גילאים 16-18 בחו"ל, או בניהול וביצוע של שירותי קרקע והטסת קבוצות לפולין וזאת בהיקף לפחות 20 קבוצות בשלוש השנים האחרונות".

למעשה, תנאים אלו מנציחים כמעט במלואו את המצב הקיים, לפיו רק לסוכני הנסיעות, שחלקם הגדול נאשם בשותפות בקרטל ובהוצאה במרמה של מאות מיליוני שקלים מהציבור, כיחידים שיכולים להוציא גם בשנת 2020 את מסעות בני הנוער לפולין.

"למה להמשיך להאכיל את אלו שחטאו?"

"אני לא מבין מדוע צריך להמשיך להאכיל את אלה שחטאו", אומר גורם בכיר בענף. "אם המשרד היה מוציא מכרז חדש, ניתן היה כבר עכשיו לפתוח דף חדש בתחום המסעות לפולין. במקום זאת, הרושם שנוצר הוא שאת כותבי המכרז לא מעניין החוק ולא מעניינים חטאי העבר של החברות הוותיקות. הם הציבו תנאים לא ריאליים לכניסה של גורמים חדשים לתחום, ועל ידי כך הם משמרים ו'מצ'פרים' את הקרטל".

אותו גורם מוסיף כי "גם אם בית המשפט לא יקבל את כל האישומים, המערכת ממילא תצטרך לעשות איתחול מחדש ולעבוד עם חברות נסיעות חדשות. לא סביר שהמדינה תמשיך לעבוד עם החברות שפשעו. אז למה הם לא מתחילים עכשיו? זה מריח לא טוב".

יש לציין שבמכרז שהוציא, כותב משרד החינוך מפורשות כי הוא "רשאי לפסול הצעה או לבטל זכייה במכרז בכל מקרה שבו קיימת נגד המציע חקירה או הוגש נגדו כתב אישום או שהורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה, ובכלל זה עבירות שעניינן פגיעה בתחרות או תיאום הצעות, המציע אינו ראוי לשמש כקבלן במכרז המספק שירותים המבוקשים במכרז זה".

אולם, כאמור, על בסיס תנאי הסף של המכרז לא קיימות כיום כמעט חברות אחרות שיכולות להוציא מסעות לפולין תחת הקריטוריונים שפורטו לעיל, ואין פתח לחברות חדשות להיכנס לתחום.

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד דוחה את הטענה ביחס לתנאי הסף, ומדגיש כי הבהיר באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי הוא מעמיד לעצמו את הסמכות לפסול מתמודדים, שבין היתר, מצויים בחקירה או הוגש נגדם כתב אישום או שהורשעו בעבירה. המשרד מבהיר כי יש לפחות שישה גופים פוטנציאליים שעומדים בתנאי הסף השונים של המשרד, ואין להם כל קשר להליך המשפטי המתקיים בעניין קרטל המחירים. המשרד יקיים את המכרז על פי כל הכללים והנהלים, ויבחר את הגורמים המתאימים ביותר, שיעניקו שירותים מקצועיים שעולים בקנה אחד עם ערכי המסע.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"