גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המזון והמשקאות בסטגנציה; הטואלטיקה והניקיון בצמיחה

לפי נתוני סטורנקסט, בניכוי עליית המחירים, הצמיחה בשוק מוצרי הצריכה בעשרת החודשים הראשונים של השנה עומדת על 1.6% בלבד

מוצרי חלב / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב / צילום: תמר מצפי

שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מנתוני סטורנקסט.

עוד עולה מן הנתונים כי מדד המחירים שבוחנת סטורנקסט מציג עלייה של 1.2% ביחס למחירים בחודשים ינואר עד פברואר של 2019. השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי השינוי במדד המחירים מציג גידול של 1.6% בעשרת החודשים הראשונים של השנה. נתונים אלה מבטאים את ההאטה בצריכה, בוודאי כשמשקללים את קצב הצמיחה של האוכלוסייה בישראל, שעומד על כ-2%.

אגב, בחודש אוקטובר 2019 לבדו נרשם גידול של 3.1%, וזאת על אף מיעוט ימי מכירה ביחס לאוקטובר אשתקד שהיה חודש החגים. 

מכירות מוצרי הצריכה בעשרת החודשים הראשונים של 2019

שוק המשקאות לא נהנה מצמיחה ריאלית בעשרת החודשים הראשונים של השנה, והוא גם זה שמציג את ההתייקרות הגבוהה ביותר במחירים - עלייה של 2.4% - לצד גידול במכירות הכספיות של 2.3% מה שמבטא סטגנציה עם ירידה ריאלית של 0.1%.

לעומת המשקאות, מכירות המזון עדיין ממשיכות לצמוח גם מבחינה ריאלית, והן רשמו גידול במכירות של 2.6%, ועליית מחירים של 1.6%. 

לצד הצמיחה בקצבים נמוכים משנראו בשנה וחצי האחרונות בתחום המזון והמשקאות, דווקא קטגוריות הניקיון והטואלטיקה ממשיכות לצמוח. קטגוריית המוצרים לבית רשמה גידול של 4.2% עם עליות מחירים שהסתכמו ב-1%, ואילו קטגוריות טיפוח הפרט התייקרה ב-1.3%.

בהקשר זה נציין כי עליית המחירים בפועל כנראה משמעותית יותר מזו שבאה לידי ביטוי כיום בסטורנקסט, שכן סטורנקסט לא תמיד מקבלת דיווחים בזמן אמת על הקטנות המוצרים שהחברות מבצעות, כך שהמחיר של המוצר אומנם לא משתנה במדדים, אך המחיר הריאלי ל-100 גרם מתייקר.

מכירות החד-פעמי מזנקות באוקטובר

עוד עולה מהנתונים כי האביזרים לאירוח ואביזרי מזון חד-פעמיים הם הצומחים ביותר בחודש אוקטובר מול אוקטובר אשתקד, כשעזרי המזון החד-פעמיים הציגו גידול של 20.5%, ואביזרים לאירוח הציגו גידול במכירות של 22.6%. מדובר בנתונים מרשימים על רקע העיסוק התקשורתי השלילי בצריכת כלי פלסטיק חד-פעמיים.

בסטורנקסט אומנם מציינים כי הצמיחה הזו נרשמת במקביל לירידה של העולמות הללו בחודש הקודם אשר ניתן לייחס אותה לעיתוי חג הסוכות (בדומה לעלייה חדה שנרשמה גם במשקאות אלכוהלים), ואולם הנתונים הללו בולטים בין היתר על רקע העיסוק התקשורתי הרחב בנושא והעובדה שלאחרונה רשתות בתחום ההסעדה ובראשן לנדוור הצהירו כי יפסיקו את השימוש בקשיות חד-פעמיות.

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, מציגה צמיחה של 2.9% במכירות הכספיות בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כשבחודש אוקטובר לבדו היא גדלה ב-2% במכירות הכספיות שלה. בסך-הכול מדובר בתוספת של 130 מיליון שקל למכירות מתחילת השנה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נזכיר כי בקיץ 2018 ביצעה תנובה ייקור של מוצרי החלב שלה שאינם בפיקוח ממשלתי, וכי ביוני 2019 ייקרה בהתאם להכרעת בג"ץ גם את מוצריה המפוקחים שמהווים חלק ניכר מתמהיל חטיבת החלב שלה.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בשוק הישראלי מציגה צמיחה נאה, שעומדת על 4.2% באוקטובר, המתבטאת בצמיחה משמעותית עוד יותר של 5.1% בעשרת החודשים הראשונים של 2019.

לעומתן נראה כי דווקא אסם, חברת המזון השלישית בגודלה, לא נהנתה במיוחד מחגי אוקטובר, כשהיא רושמת סטגנציה עם עלייה קלה של 0.3% במכירות הכספיות ביחס לחודש המקביל אשתקד, שמצטרפות לגידול של 1.9% בעשרת החודשים הראשונים של השנה ביחס לעשרת החודשים הראשונים של 2018.

החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, שמחזיקה בין היתר בקוקה-קולה ישראל ובמחלבת טרה, דווקא נהנתה מתקופת החגים, שהתאפיינה בגידול בקניית משקאות קלים ובראשם משקה הקולה, ועלתה ב-2.9% במכירות חודש אוקטובר. עם זאת, היא ממשיכה להציג שחיקה במכירות הכספיות, שעומדת על ירידה של 2.3% בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הירידה הזו באה לידי ביטוי גם בירידה נתח השוק של החברה המרכזית, שעומד על 5.6%, לעומת 5.9% בתקופה המקבילה אשתקד.

הספקית שממשיכה לצמוח במכירות בקצבי צמיחה יוצאי דופן היא יבואנית המזון וילי פוד, שמציגה צמיחה של 30.5% במכירות הכספיות בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת אשתקד, כשבחודש אוקטובר לבדו מכירותיה צמחו ב-24.4%.

סנו, חברת הטואלטיקה והניקיון הבולטת בשוק המקומי, מציגה חודש חגים מוצלח עם עלייה של 4.2% במכירות הכספיות, שמביאות אותה לסכם עשרה חודשים מוצלחים עם צמיחה במכירות הכספיות של 7.6%. אגב, סנו גם גדלה בנתח השוק שלה בתחום טיפוח הפרט והבית, שבשנה שעברה עמד על 17.1%, וזאת לעומת 17.7% בעשרת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית.

קימברלי קלארק מציגה גידול של 1% בחודש אוקטובר וסטגנציה מתחילת השנה, שמתבטאת בירידה קלה של 0.1% במכירות בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת אשתקד.

לעומתן, שסטוביץ והנקל סוד מציגות תוצאות פושרות בהרבה בתחום טיפוח הפרט והבית: שסטוביץ עם ירידה של 7.4% במכירות חודש אוקטובר לעומת אשתקד וירידה מצטברת של 4.6% מתחילת השנה, ואילו הנקל סוד רשמה ירידה של 7.1% באוקטובר לעומת החודש המקביל אשתקד ושחיקה של 7.7% במכירות בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עוד כתבות

ארוחת בוקר בחאן בארותיים / צילום: באדיבות חאן בארותיים

היקב בקצה המדבר שמייצר 420 אלף בקבוקים בשנה וזכה במדליות

אגם נסתר שמפציע רק בחורף, שקשוקה בטאבון, טקס תה בדואי סביב מדורה, יין ששמו נודע למרחקים וחאן שבו תוכלו לישון תחת שמים זרועי כוכבים ● ביקור בפתחת ניצנה

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

הפגנה בחיפה נגד האלימות בחברה הערבית, אוגוסט 2023 / צילום: Shutterstock

גם חיפה הצטרפה לגביית היטל שמירה: ההפרטה והקריסה של הביטחון האישי

בעוד הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים, הביטחון הבסיסי מופרט ומתגלגל לכיסו של האזרח דרך היטלי שמירה עירוניים ● אלא שמדובר במערכת מפורקת ללא סנכרון או סמכויות, המפקירה את הרשויות החלשות ומותירה את התושבים לשלם פעמיים על הזכות לחיות בביטחון

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● על פי הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

בתעודת הזהות שלכם עומד לפוג התוקף? הממשלה מאריכה אותו בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים? / צילום: Shutterstock

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים?

באיזו מדינה רוקדים מזורקה, שטחה של איזה עיר הוא הגדול בישראל, ועל מצבתו של מי נכתב "סע לשלום. המפתחות בפנים"? ● הטריוויה השבועית

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

אפילו סיטיבנק וג'יי.פי מורגן נפלו: הבנקאי המתחזה שהזרים הון לקים ג'ונג און

בזהות בדויה שימש סים היון סופ דמות מפתח במבצע של קוריאה הצפונית למימון תוכנית הגרעין שלה ● תחת פועלו נמחקו עקבות לעשרות מיליוני דולרים, שהוזרמו לקים ג'ונג און דרך בנקים בארה"ב ● כעת ה-FBI מציע 7 מיליון דולר למי שיספק מידע שיוביל למעצרו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

יואל חשין / צילום: גולי כהן

משקיע האימפקט על ההתעשרות: "אבא הראה לי את חשבון הבנק ושאל - כתוב פה 5 או 50 מיליון?"

"אני עושה פעמיים ביום אמבטיות קרח, שוכב במים קפואים חמש-עשר דקות ברציפות. זה קור שהופך לכאב, אבל מחדש תאים ולא מאפשר להיות בדיכאון" ● שיחה קצרה עם יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

שמש בעשרות אלפי שקלים לשנה: כיצד תהפכו את הגג לאפיק השקעה

מהשנה מי שיבנה בית פרטי מחויב להתקין פאנלים סולאריים ● למעשה ניתן להרוויח מהם לא מעט: רשות החשמל משלמת סכומים משמעותיים על חשמל בגגות ביתיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

רוצים לדעת מה תעשה הבורסה בתל אביב השנה? תקראו את הראיון הזה

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: למה ת״א תעשה ביצועים עודפים על וול סטריט ומי יהיו הנפקות הענק הבאות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פרצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ–70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"הלב של אנבידיה נבנה בישראל": האיש שאחראי על שבבי התקשורת באנבידיה מסביר את הזינוק

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן, ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

"יקר מאוד": בכמה נמכר קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת?

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום שישי הראשון בבורסת תל אביב: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, יתקיים מסחר בימי שישי ● שבוע המסחר בבורסה עבר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב