גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המזון והמשקאות בסטגנציה; הטואלטיקה והניקיון בצמיחה

לפי נתוני סטורנקסט, בניכוי עליית המחירים, הצמיחה בשוק מוצרי הצריכה בעשרת החודשים הראשונים של השנה עומדת על 1.6% בלבד

מוצרי חלב / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב / צילום: תמר מצפי

שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מנתוני סטורנקסט.

עוד עולה מן הנתונים כי מדד המחירים שבוחנת סטורנקסט מציג עלייה של 1.2% ביחס למחירים בחודשים ינואר עד פברואר של 2019. השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי השינוי במדד המחירים מציג גידול של 1.6% בעשרת החודשים הראשונים של השנה. נתונים אלה מבטאים את ההאטה בצריכה, בוודאי כשמשקללים את קצב הצמיחה של האוכלוסייה בישראל, שעומד על כ-2%.

אגב, בחודש אוקטובר 2019 לבדו נרשם גידול של 3.1%, וזאת על אף מיעוט ימי מכירה ביחס לאוקטובר אשתקד שהיה חודש החגים. 

מכירות מוצרי הצריכה בעשרת החודשים הראשונים של 2019

שוק המשקאות לא נהנה מצמיחה ריאלית בעשרת החודשים הראשונים של השנה, והוא גם זה שמציג את ההתייקרות הגבוהה ביותר במחירים - עלייה של 2.4% - לצד גידול במכירות הכספיות של 2.3% מה שמבטא סטגנציה עם ירידה ריאלית של 0.1%.

לעומת המשקאות, מכירות המזון עדיין ממשיכות לצמוח גם מבחינה ריאלית, והן רשמו גידול במכירות של 2.6%, ועליית מחירים של 1.6%. 

לצד הצמיחה בקצבים נמוכים משנראו בשנה וחצי האחרונות בתחום המזון והמשקאות, דווקא קטגוריות הניקיון והטואלטיקה ממשיכות לצמוח. קטגוריית המוצרים לבית רשמה גידול של 4.2% עם עליות מחירים שהסתכמו ב-1%, ואילו קטגוריות טיפוח הפרט התייקרה ב-1.3%.

בהקשר זה נציין כי עליית המחירים בפועל כנראה משמעותית יותר מזו שבאה לידי ביטוי כיום בסטורנקסט, שכן סטורנקסט לא תמיד מקבלת דיווחים בזמן אמת על הקטנות המוצרים שהחברות מבצעות, כך שהמחיר של המוצר אומנם לא משתנה במדדים, אך המחיר הריאלי ל-100 גרם מתייקר.

מכירות החד-פעמי מזנקות באוקטובר

עוד עולה מהנתונים כי האביזרים לאירוח ואביזרי מזון חד-פעמיים הם הצומחים ביותר בחודש אוקטובר מול אוקטובר אשתקד, כשעזרי המזון החד-פעמיים הציגו גידול של 20.5%, ואביזרים לאירוח הציגו גידול במכירות של 22.6%. מדובר בנתונים מרשימים על רקע העיסוק התקשורתי השלילי בצריכת כלי פלסטיק חד-פעמיים.

בסטורנקסט אומנם מציינים כי הצמיחה הזו נרשמת במקביל לירידה של העולמות הללו בחודש הקודם אשר ניתן לייחס אותה לעיתוי חג הסוכות (בדומה לעלייה חדה שנרשמה גם במשקאות אלכוהלים), ואולם הנתונים הללו בולטים בין היתר על רקע העיסוק התקשורתי הרחב בנושא והעובדה שלאחרונה רשתות בתחום ההסעדה ובראשן לנדוור הצהירו כי יפסיקו את השימוש בקשיות חד-פעמיות.

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, מציגה צמיחה של 2.9% במכירות הכספיות בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כשבחודש אוקטובר לבדו היא גדלה ב-2% במכירות הכספיות שלה. בסך-הכול מדובר בתוספת של 130 מיליון שקל למכירות מתחילת השנה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נזכיר כי בקיץ 2018 ביצעה תנובה ייקור של מוצרי החלב שלה שאינם בפיקוח ממשלתי, וכי ביוני 2019 ייקרה בהתאם להכרעת בג"ץ גם את מוצריה המפוקחים שמהווים חלק ניכר מתמהיל חטיבת החלב שלה.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בשוק הישראלי מציגה צמיחה נאה, שעומדת על 4.2% באוקטובר, המתבטאת בצמיחה משמעותית עוד יותר של 5.1% בעשרת החודשים הראשונים של 2019.

לעומתן נראה כי דווקא אסם, חברת המזון השלישית בגודלה, לא נהנתה במיוחד מחגי אוקטובר, כשהיא רושמת סטגנציה עם עלייה קלה של 0.3% במכירות הכספיות ביחס לחודש המקביל אשתקד, שמצטרפות לגידול של 1.9% בעשרת החודשים הראשונים של השנה ביחס לעשרת החודשים הראשונים של 2018.

החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, שמחזיקה בין היתר בקוקה-קולה ישראל ובמחלבת טרה, דווקא נהנתה מתקופת החגים, שהתאפיינה בגידול בקניית משקאות קלים ובראשם משקה הקולה, ועלתה ב-2.9% במכירות חודש אוקטובר. עם זאת, היא ממשיכה להציג שחיקה במכירות הכספיות, שעומדת על ירידה של 2.3% בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הירידה הזו באה לידי ביטוי גם בירידה נתח השוק של החברה המרכזית, שעומד על 5.6%, לעומת 5.9% בתקופה המקבילה אשתקד.

הספקית שממשיכה לצמוח במכירות בקצבי צמיחה יוצאי דופן היא יבואנית המזון וילי פוד, שמציגה צמיחה של 30.5% במכירות הכספיות בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת אשתקד, כשבחודש אוקטובר לבדו מכירותיה צמחו ב-24.4%.

סנו, חברת הטואלטיקה והניקיון הבולטת בשוק המקומי, מציגה חודש חגים מוצלח עם עלייה של 4.2% במכירות הכספיות, שמביאות אותה לסכם עשרה חודשים מוצלחים עם צמיחה במכירות הכספיות של 7.6%. אגב, סנו גם גדלה בנתח השוק שלה בתחום טיפוח הפרט והבית, שבשנה שעברה עמד על 17.1%, וזאת לעומת 17.7% בעשרת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית.

קימברלי קלארק מציגה גידול של 1% בחודש אוקטובר וסטגנציה מתחילת השנה, שמתבטאת בירידה קלה של 0.1% במכירות בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת אשתקד.

לעומתן, שסטוביץ והנקל סוד מציגות תוצאות פושרות בהרבה בתחום טיפוח הפרט והבית: שסטוביץ עם ירידה של 7.4% במכירות חודש אוקטובר לעומת אשתקד וירידה מצטברת של 4.6% מתחילת השנה, ואילו הנקל סוד רשמה ירידה של 7.1% באוקטובר לעומת החודש המקביל אשתקד ושחיקה של 7.7% במכירות בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עוד כתבות

שבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo

ההנפקה הגדולה של השנה בוול סטריט: מניית השבבים שזינקה ב־100% בתוך דקות

סרבראס מנסה לאתגר את אנבידיה עם מעבד שמתאים במיוחד להפעלת סוכנים ויישומי בינה מלאכותית ● החברה חתמה לאחרונה על עסקת ענק עם OpenAI, אך לא צפוייה להוות איום מיידי על הגדולות ● הזינוק החד מעלה סימני שאלה: האם החתמים השאירו מיליארדי דולרים "על השולחן"

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בחודש אפריל זינקה ב-1.2% - בהתאם לצפי; מחירי הדיור חזרו לעלות

הקצב השנתי של האינפלציה עומד על 1.9% ● עליות בולטות נרשמו בסעיפי פירות טריים ותחבורה ● מדד מחירי הדירות עלה ב-0.3% במרץ אחרי חודשיים של ירידות

גן מאיר בתל אביב. ''בית הקפה שפועל שם, בנקודה הכי חלשה של הפארק, מוסיף מאוד לביטחון של השוהים בו'' / צילום: Shutterstock

"50 אנשים שהולכים ברחוב הם כמו 50 שוטרים": איך נעזרים בתכנון כדי ליצור סביבה עירונית בטוחה יותר?

מקרי הרצח שאירעו בעת האחרונה ברחובות הדגישו את חשיבות הרגשת הביטחון, והביטחון בפועל, בערים בישראל ● הדרך שבה מתכננים בתי מגורים, רחובות ושכונות יכולה לתרום רבות לביטחון האזרחים - וגם להשפיע לשלילה, כשאינה נעשית כראוי ● "תכנון הוא כלי עמוק ליצירת ביטחון אישי וחוסן חברתי"

השבוע בשווקים / צילום: יוסי כהן

כך ניתן לזהות בועה בשוק המניות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהלי קרנות הגידור על הראלי, המניות המועדפות ואלה שכדאי להתרחק מהן ● שבועיים לפני החלטת הנגיד, הבנקים כבר חותכים את הריבית על הפיקדונות ● כך באמת ניתן לזהות בועה בשוק המניות ● המשפחה שמאחורי ההנפקה הביטחונית הגדולה בת"א ● וגם: מדוע הפכו שבבי הזיכרון לטרנד החם בוול סטריט

כך המלחמה באיראן שינתה את המודלים העסקיים / צילום: Shutterstock

השיבוש נכנס לחישוב: כך המלחמה באיראן שינתה את המודלים העסקיים

מנהלים יודעים להתמודד עם תנודתיות וסיכון, אך פחות עם מציאות שבה תנאי השוק עצמם בלתי ניתנים לחיזוי ● הפגיעה בתשתיות אנרגיה במפרץ יצרה תקדים שמחייב ארגונים לקבל החלטות אסטרטגיות ולעבור למודל ניהולי שמתאים לתנאים משתנים

סר דייויד אטינבורו / צילום: Reuters

דיוויד אטנבורו ידע לרתום כל טכנולוגיה כדי לקרב את הציבור אל הטבע

האיש שהפך לסמל של חקר הטבע והגנת הסביבה, וחגג את יום הולדתו ה-100, הוא לא עוד מנחה טלוויזיה ● תרומתו למדע כה משמעותית שמעל ל-40 מיני בעלי חיים וצמחים קרויים על שמו ● העבודה שלו שינתה חוקים ואת דעת הקהל וגרמה לאנשים להבין שבכוחם לתקן

המלך צ'ארלס ומשפחתו מנופפים לשלום ממרפסתם בארמון בקינגהם / צילום: Shutterstock, Michael Tubi

הסוד וניסיונות ההסתרה: מה בית המלוכה הבריטי מבקש למחוק מהעבר שלו?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: משפחת המלוכה עושה רושם אנגלו־סקסי לתפארת, אלא שזהו יח"צ שנועד להסתיר סוד

פרויקט פינוי בינוי בקרית אונו / צילום: תמונה פרטית

"מי שלא יצא בארבע בבוקר כבר לא יצא בכלל": בקעת אונו עולה על גדותיה

100 אלף תושבים צפויים להצטרף ל–150 אלף שכבר חיים היום באזור ● תוכניות הפיתוח מכוונות להכפלת האוכלוסייה, אך התשתיות כבר קורסות והרשויות מזהירות: "האזור הולך ונהיה עני יותר"

בלקברי עדיין קיימת, ואין לכם מושג כמה אתם מסתמכים על הטכנולוגיה שלה

לאחר שרבים כבר הספידו אותה, בלקברי רושמת רבעון רווחי רביעי ברציפות - לראשונה מאז המצאת האייפון ● זאת בזכות תוכנה המסתתרת ב־275 מיליון מכוניות בעולם ואחראית כיום למחצית מהכנסות החברה ● נשיא החטיבה: "אנחנו הבסיס, וכלום לא עובד בלי בסיס חזק"

SAIC MG S9 / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: קשה להתחרות בתמורה שנותן הרכב הזה

במחיר התחלתי של כ–190 אלף שקל SAIC MG S9, הקרוס-אובר הענק של MG, יכול לאכלס עד שבעה מבוגרים בחלל מרווח ומאובזר היטב ● יש בשוק מתחרים עם מערכות הנעה מלוטשות יותר ומתלים מעודנים יותר אך נכון להיום קשה להתחרות בתמורה שנותן הרכב הזה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

תיק הטרדת עד המדינה נגד יועצי נתניהו נעצר; היועמ"שית הודיעה על עיכוב הליכים

שבע שנים לאחר פתיחת החקירה, הודיעה גלי בהרב-מיארה לבית המשפט כי לא ניתן להמשיך בניהול התיק נגד יונתן אוריך, עופר גולן וישראל איינהורן, בשל הקושי להביא את איינהורן לישראל ● אם לא יחול שינוי בתוך שנה וההליך לא יחודש, התיק צפוי להיסגר

מה הייתה התשואה של המניה הכי טובה ב-S&P 500 בשנה האחרונה?

איזו בורסה בעולם עקפה את התשואה של בורסת ת"א? וגם: מאיזה מניות ממליצים מנהלי קרנות גידור ישראלים להתרחק? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

תעלומה ושמה סאטושי / צילום: Shutterstock

שורה של תחקירים ניסו לפצח את החידה הזו, האם דווקא מנכ"ל של חברה ישראלית יעשה זאת?

15 שנה חלפו מאז נתן סאטושי נאקאמוטו אות חיים - וזהותו נותרה באפלה ● שורת תחקירים שפורסמו לאחרונה מציפים שוב את השאלה הגדולה בדבר הדמות המסתורית שמאחורי המטבע, שכבר נסק לשיא של 127 אלף דולר ● האם דווקא מנכ"ל של חברה ישראלית יתקרב לפיצוח התעלומה?

הגיימרים  החדשים / צילום: AI

בגיל 70 הוא משקיע שעות במשחקי אסטרטגיה. האם זה טוב או רע למוח?

דודי (70) מושקע עמוקות במשחקי אסטרטגיה,​ דיטה (75) משחקת בטלפון כדי להירגע, גבי (62) מכור לאקסבוקס ומקווה "להיגמל" עד הפנסיה, ועבור הזמרת גלי עטרי זה אסקפיזם ● יותר ויותר מבוגרים נשאבים לעולם הגיימינג, ופותחים הזדמנויות לתעשייה ● מחקרים חדשים בדקו מה מביא אותם לשם והאם הם מאמנים את המוח או בדיוק ההפך?

צוותי חילוץ במבנה שנפגע מטיל איראני בחיפה. ''האפליקציה תוכננה כך שתהיה נגישה ונוחה לשימוש גם בשטח'' / צילום: ap, Ariel Schalit

חוקרים ישראליים פיתחו כלי AI שמעניק לצוותי חילוץ מידע קריטי על מבנים קורסים

חוקרים מהטכניון ומאוניברסיטת חיפה פיתחו כלי AI שיכול לנתח תוכניות בנייה - ולספק מידע שיכול להציל חיים לצוותי ההצלה • הם התכוונו בכלל לפשט את המידע התכנוני, אבל עם פרוץ המלחמה נמצא לו שימוש חדש

כך הפך ממשל טראמפ למשקיע אקטיביסט / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

עם רווח של מיליארדים: כך הפך טראמפ למשקיע אקטיביסט

הממשל בארה"ב כבר הכריז על אחזקות ישירות בעשר חברות לפחות, בהן 10% מאינטל, מניית זהב ב–U.S Steel ונתחים מחברות מינרלים קריטיים ● התעשייה נסערת סביב המגמה ● לצד המברכים על תשומת לבו של טראמפ, יש מי שמודאגים ומתכוננים לרגע שבו יצטרכו להדוף את חיזוריו

נועם בתן והרקדניות בחצי הגמר / צילום: Reuters, Jens Büttner

לידיעת נועם בתן: שוק הימורי האירוויזיון סוער מתמיד

הגולשים בפולימרקט מעניקים לישראל את המקום החמישי באירוויזיון, אבל עד כמה זה באמת צופה פני עתיד? ● כך פועל המנגנון הכלכלי שמאחורי שוק הימורי השירים וגם: איזה הימור מסעיר יותר את הגולשים - חידוש המלחמה באיראן או האירוויזיון?

מפעל נגב ירוחם / צילום: יח''צ

עם רוח גבית מהדולר: נגב קרמיקה חוזרת לבורסה ורוצה לגייס 100 מיליון שקל באג"ח

14 שנים לאחר שנמחקה מהבורסה נגב קרמיקה חוזרת לשוק ההון ● יבואנית מוצרי הבנייה לבית ולחדרי אמבטיות שבבעלות יריב לרנר וקרן ויולה רוצה לגיוס אג"ח לא מדורגות וללא שיעבודים

ליאור פרנקל בשיחה עם ליאור שכטר ופרופ' ליאור זלמנסון / צילום: DHM Studio, בוריס גילטבורג

הם חסכו לעובדים שלהם בין חמש ל-20 שעות עבודה בשבוע. כך זה קרה

עם מי מדברים? ליאור שכטר, CTO בנטורל אינטלג'נס, ופרופ' ליאור זלמנסון, ראש מעבדת בינה מלאכותית באוניברסיטת ת"א ● על מה מדברים? מה קורה בחברה שבה בזכות AI כמעט כל העובדים הופכים ליזמים, באיזה תחום האימפקט היה נמוך במיוחד, וכמה זמן באמת לוקחת טרנספורמציה כזו ● פופקורן

מנות קפה ביקלס / צילום: גילי גלדן

יין וגבינות משובחים בחצר בית: לקסם שקורה פה ביום שישי אין תחרות

תערוכה של 26 אמנים ישראלים, עסק קולינרי נשי שעבר מהפך, מחלבה משפחתית שמציעה גבינה עם חילבה ופופ-אפ יין משובח ● ארבע תחנות נפלאות בעמק חרוד