גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המזון והמשקאות בסטגנציה; הטואלטיקה והניקיון בצמיחה

לפי נתוני סטורנקסט, בניכוי עליית המחירים, הצמיחה בשוק מוצרי הצריכה בעשרת החודשים הראשונים של השנה עומדת על 1.6% בלבד

מוצרי חלב / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב / צילום: תמר מצפי

שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מנתוני סטורנקסט.

עוד עולה מן הנתונים כי מדד המחירים שבוחנת סטורנקסט מציג עלייה של 1.2% ביחס למחירים בחודשים ינואר עד פברואר של 2019. השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי השינוי במדד המחירים מציג גידול של 1.6% בעשרת החודשים הראשונים של השנה. נתונים אלה מבטאים את ההאטה בצריכה, בוודאי כשמשקללים את קצב הצמיחה של האוכלוסייה בישראל, שעומד על כ-2%.

אגב, בחודש אוקטובר 2019 לבדו נרשם גידול של 3.1%, וזאת על אף מיעוט ימי מכירה ביחס לאוקטובר אשתקד שהיה חודש החגים. 

מכירות מוצרי הצריכה בעשרת החודשים הראשונים של 2019

שוק המשקאות לא נהנה מצמיחה ריאלית בעשרת החודשים הראשונים של השנה, והוא גם זה שמציג את ההתייקרות הגבוהה ביותר במחירים - עלייה של 2.4% - לצד גידול במכירות הכספיות של 2.3% מה שמבטא סטגנציה עם ירידה ריאלית של 0.1%.

לעומת המשקאות, מכירות המזון עדיין ממשיכות לצמוח גם מבחינה ריאלית, והן רשמו גידול במכירות של 2.6%, ועליית מחירים של 1.6%. 

לצד הצמיחה בקצבים נמוכים משנראו בשנה וחצי האחרונות בתחום המזון והמשקאות, דווקא קטגוריות הניקיון והטואלטיקה ממשיכות לצמוח. קטגוריית המוצרים לבית רשמה גידול של 4.2% עם עליות מחירים שהסתכמו ב-1%, ואילו קטגוריות טיפוח הפרט התייקרה ב-1.3%.

בהקשר זה נציין כי עליית המחירים בפועל כנראה משמעותית יותר מזו שבאה לידי ביטוי כיום בסטורנקסט, שכן סטורנקסט לא תמיד מקבלת דיווחים בזמן אמת על הקטנות המוצרים שהחברות מבצעות, כך שהמחיר של המוצר אומנם לא משתנה במדדים, אך המחיר הריאלי ל-100 גרם מתייקר.

מכירות החד-פעמי מזנקות באוקטובר

עוד עולה מהנתונים כי האביזרים לאירוח ואביזרי מזון חד-פעמיים הם הצומחים ביותר בחודש אוקטובר מול אוקטובר אשתקד, כשעזרי המזון החד-פעמיים הציגו גידול של 20.5%, ואביזרים לאירוח הציגו גידול במכירות של 22.6%. מדובר בנתונים מרשימים על רקע העיסוק התקשורתי השלילי בצריכת כלי פלסטיק חד-פעמיים.

בסטורנקסט אומנם מציינים כי הצמיחה הזו נרשמת במקביל לירידה של העולמות הללו בחודש הקודם אשר ניתן לייחס אותה לעיתוי חג הסוכות (בדומה לעלייה חדה שנרשמה גם במשקאות אלכוהלים), ואולם הנתונים הללו בולטים בין היתר על רקע העיסוק התקשורתי הרחב בנושא והעובדה שלאחרונה רשתות בתחום ההסעדה ובראשן לנדוור הצהירו כי יפסיקו את השימוש בקשיות חד-פעמיות.

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, מציגה צמיחה של 2.9% במכירות הכספיות בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כשבחודש אוקטובר לבדו היא גדלה ב-2% במכירות הכספיות שלה. בסך-הכול מדובר בתוספת של 130 מיליון שקל למכירות מתחילת השנה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נזכיר כי בקיץ 2018 ביצעה תנובה ייקור של מוצרי החלב שלה שאינם בפיקוח ממשלתי, וכי ביוני 2019 ייקרה בהתאם להכרעת בג"ץ גם את מוצריה המפוקחים שמהווים חלק ניכר מתמהיל חטיבת החלב שלה.

גם שטראוס, חברת המזון השנייה בגודלה בשוק הישראלי מציגה צמיחה נאה, שעומדת על 4.2% באוקטובר, המתבטאת בצמיחה משמעותית עוד יותר של 5.1% בעשרת החודשים הראשונים של 2019.

לעומתן נראה כי דווקא אסם, חברת המזון השלישית בגודלה, לא נהנתה במיוחד מחגי אוקטובר, כשהיא רושמת סטגנציה עם עלייה קלה של 0.3% במכירות הכספיות ביחס לחודש המקביל אשתקד, שמצטרפות לגידול של 1.9% בעשרת החודשים הראשונים של השנה ביחס לעשרת החודשים הראשונים של 2018.

החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, שמחזיקה בין היתר בקוקה-קולה ישראל ובמחלבת טרה, דווקא נהנתה מתקופת החגים, שהתאפיינה בגידול בקניית משקאות קלים ובראשם משקה הקולה, ועלתה ב-2.9% במכירות חודש אוקטובר. עם זאת, היא ממשיכה להציג שחיקה במכירות הכספיות, שעומדת על ירידה של 2.3% בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הירידה הזו באה לידי ביטוי גם בירידה נתח השוק של החברה המרכזית, שעומד על 5.6%, לעומת 5.9% בתקופה המקבילה אשתקד.

הספקית שממשיכה לצמוח במכירות בקצבי צמיחה יוצאי דופן היא יבואנית המזון וילי פוד, שמציגה צמיחה של 30.5% במכירות הכספיות בעשרת החודשים הראשונים של השנה לעומת אשתקד, כשבחודש אוקטובר לבדו מכירותיה צמחו ב-24.4%.

סנו, חברת הטואלטיקה והניקיון הבולטת בשוק המקומי, מציגה חודש חגים מוצלח עם עלייה של 4.2% במכירות הכספיות, שמביאות אותה לסכם עשרה חודשים מוצלחים עם צמיחה במכירות הכספיות של 7.6%. אגב, סנו גם גדלה בנתח השוק שלה בתחום טיפוח הפרט והבית, שבשנה שעברה עמד על 17.1%, וזאת לעומת 17.7% בעשרת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית.

קימברלי קלארק מציגה גידול של 1% בחודש אוקטובר וסטגנציה מתחילת השנה, שמתבטאת בירידה קלה של 0.1% במכירות בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת אשתקד.

לעומתן, שסטוביץ והנקל סוד מציגות תוצאות פושרות בהרבה בתחום טיפוח הפרט והבית: שסטוביץ עם ירידה של 7.4% במכירות חודש אוקטובר לעומת אשתקד וירידה מצטברת של 4.6% מתחילת השנה, ואילו הנקל סוד רשמה ירידה של 7.1% באוקטובר לעומת החודש המקביל אשתקד ושחיקה של 7.7% במכירות בעשרת החודשים הראשונים של 2019 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"