גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

החזית הפנימית של סין באסיה: מלחמת הסחר היא לא רק מול ארה"ב

תשומת-הלב במלחמת הסחר ממוקדת בארה"ב ובסין, אולם מלבדן יש שחקנים חשובים אחרים, שהתגובה שלהם תעצב את קווי האספקה של הכלכלה הגלובלית

סין / צילום: shutterstock
סין / צילום: shutterstock

סכסוך הסחר המתמשך בין ארה"ב לסין גרם להפניית רוב תשומת-הלב העולמית לביצועי שתי הכלכלות - קצב הצמיחה בסין, רמת האבטלה בארה"ב ומאזן הסחר בין המדינות. ברור שיש חשיבות רבה לבריאות של שתי הכלכלות הגדולות בעולם, אך התרכזות בהן בלבד מסתירה שחקנים חשובים אחרים בסכסוך הסחר, שהתגובה שלהם תעצב בפועל את קווי האספקה של הכלכלה הגלובלית.

אחד השחקנים הפחות מדוברים בסכסוך הסחר הוא טייוואן, אי בן 23.7 מיליון תושבים שאחראי לייצור רוב השבבים המוכנסים למכשירי האלקטרוניקה המורכבים בסין. הרפובליקה העממית של סין וממשלת טייוואן מנהלות מערכת יחסים מורכבת. רשמית שתי הממשלות אינן מכירות זו בזו - ממשלת טייוואן רואה בעצמה את הנציגה היחידה של האומה הסינית, וכך גם הממשלה הקומוניסטית בבייג'ינג. אולם על אף שהן אינן מכירות רשמית זו בזו, טייוואן וסין מקיימות קשרי מסחר וקשרים כלכלים ענפים, במיוחד בתחום הייצור הטכנולוגי.

סין היבשתית היא שותפת הסחר החשובה ביותר של טאיפיי, עם 41% מהיצוא של טייוואן מופנה לרפובליקה העממית. סין היא גם יעד מרכזי להשקעה מטייוואן, שעמדה בשנת 2017 על כ-8 מיליארד דולר. חברות מטייוואן מעסיקות ביבשת כ-10 מיליון איש, 60% מהם בתעשיית המידע והתקשורת, והייצור בהן מהווה כ-10% מכלל היצוא של סין.

הקשרים הענפים בין טייוואן לסין נולדו מהצימוד של הון וטכנולוגיה מטייוואן עם כוח העבודה הזול בסין. חברות מטייוואן מעדיפות לייצר בסין הודות לשכר העבודה הנמוך שם, והייצור בסין איפשר לטייוואן להתחרות מול תעשיות מתקדמות אחרות כמו יפן ודרום קוריאה.

המכסים שארה"ב מטילה ועלולה עוד להטיל על מוצרים מסין, במיוחד בתחום האלקטרוניקה, מאיימים לשבש לחלוטין את הקשרים שנרקמו בין השתיים ולהביא באופן לא מכוון לא רק יותר עצמאות של טייוואן מול בייג'ינג, אלא גם לחיזוק של מדינות דרום-מזרח אסיה ובמיוחד יריבה אחת של סין באזור - וייטנאם.

דחיפה לייצור בדרום-מזרח אסיה

בשביל להבין את ההשלכות הלא צפויות של סכסוך הסחר בין ארה"ב לסין, צריך קודם לעמוד על הדינמיקה באזור בכל הקשור לקווי ייצור. כבר מספר שנים שחברות ועסקים מוציאים את הייצור שלהם מסין, בגלל עלייה בעלויות העבודה במדינה. דרום-מזרח אסיה הפכה ליעד מועדף לעסקים שחיפשו אלטרנטיבה לסין אך מבלי להוציא את כל קו הייצור שלהם ממזרח אסיה. מדינות דרום-מזרח אסיה עדיין קרובות יחסית ליפן, קוריאה הדרומית וטייוואן ונתיב השינוע של מוצרים לא משתנה בהרבה בהשוואה ליציאה מסין - דרך האוקיינוס השקט אל ארה"ב.

סכסוך הסחר האיץ את התהליך של יציאת חברות מסין ונתן דחיפה לייצור בדרום-מזרח אסיה, במיוחד בווייטנאם ובקמבודיה. היבוא לארה"ב מקמבודיה עלה בכ-20% בחצי הראשון של 2019, והיבוא מוויטנאם עלה באותה תקופה בכ-36%. חלק מהקפיצה ביבוא נובע מחברות סיניות שמפנות את המוצרים שלהן דרך שתי המדינות במטרה לחמוק ממכסים, אך אין ספק שחברות מעדיפות את דרום-מזרח אסיה כאלטרנטיבה לסין, עם חברות כמו אינטל, גוגל, סמסונג ועוד שמקימות מפעלים במדינות או מעתיקות מפעלים לאזור.

מי שלוקחת חלק אקטיבי בהוצאת חברות מסין ומתן עזרה במיקומן החדש היא ממשלת טייוואן, שתומכת בחברות טאיוואניות המחליטות להחזיר חלק מהייצור המתקדם לאי ולהעביר את שאר הייצור אל דרום-מזרח אסיה. ממשלת טייוואן עוזרת לחברות שלה על ידי ניהול שיחות עם ממשלות זרות בדבר סבסוד, הנחות מס ותמיכה במעבר בתמורה להתמקמות המפעלים אצלן.

מה ממשלת טייוואן מבקשת להרוויח בצעדים האלו? ראשית, היא עוזרת ליצרנים שלה להתמודד עם סכסוך הסחר שפוגע ברווחים שלהם. כל ממשלה תרצה לתמוך בבסיס היצרני שלה בזמן משבר. שנית, ממשלת טייוואן מחזיקה בתפיסה אסטרטגית שרואה חשיבות בקידום והעמקת היחסים בינה ובין דרום-מזרח אסיה, מתוך הכרה בחשיבות הגדלה של האזור כמרכז כלכלי ומרכז ייצור.

טייוואן מבינה שדרום-מזרח אסיה עתיד להיות גוש כלכלי חשוב במזרח אסיה ולכן רוצה להשיג דריסת רגל מוקדמת. שלישית, טייוואן בשנים האחרונות סבלה מלחץ גדל והולך מצד סין הקומוניסטית, שמשתמשת בקשרים הכלכליים בין המדינות בשביל לנסות ולהכריח את טייוואן להתחיל (בעיני בייג'ינג להמשיך) שיחות לאיחודה של טייוואן עם היבשת. יציאת חברות מסין והקטנת הקשרים הכלכליים עמה יעזרו לטייוואן להוריד את הלחץ הסיני ממנה.

לא רק סין על הכוונת האמריקאית

סכסוך הסחר של ארה"ב, עם סין בפרט והעולם בכלל, מתקרב לכמה התפתחויות חשובות שיש לשים לב אליהן בחודשים הקרובים. הראשונה היא העלאת מכס של 15% על סחורה סינית בשווי כ-160 מיליארד דולר המתוכננת ל-15 בדצמבר, מכס שיכלול מוצרי אלקטרוניקה רבים המיובאים מסין כמו מחשבים וטלפונים ניידים. אם המכס יוטל, הוא יאיץ את היציאה של חברות טאיוואניות מסין ועלול להביא ל-2 מיליון מובטלים סינים, בעיקר בענפי ההייטק במדינה.

סכסוך הסחר האמריקאי אינו רק עם סין וגם מדינות-דרום מזרח אסיה כמו וייטנאם, מלזיה וסינגפור נמצאות ברשימת החשודות כעוסקות ב"מדיניות לא הוגנת" שפוגעת בכלכלה האמריקאית. בחודשים הקרובים יש חשיבות לשים לב לאן בדיוק נע הממשל - ניסיון להגיע להבנות חדשות עם מדינות דרום-מזרח אסיה בנוגע לסחר ועזרה ליצרנים אמריקאים להקטין את ההפסדים עקב המעבר מסין, או הטלת מכסים גם עליהן במטרה להביא להסכמי סחר חדשים. לאור ההצלחה האמריקאית עם דרום קוריאה, יפן, מקסיקו וקנדה אנחנו עלולים לראות את התרחיש האחרון, אך מוקדם מדי לדעת. 

הכותב  הוא אנליסט גיאופוליטי בכיר בקבוצת אינפיניטי ומייסד אתר "המשחק הגדול" המתמחה בניתוחי עומק של הזירה הבינלאומית. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מפלה היסטורית לטראמפ: הדמוקרטים צפויים לחזור לשליטה מלאה בוושינגטון

התוצאות מציבות את טראמפ בפני מציאות פוליטית חדשה לקראת השנתיים האחרונות לכהונתו ● לאחר שהרפובליקנים החזיקו בשליטה בשני בתי הקונגרס, הם עומדים לאבד את הרוב בשניהם ● טראמפ: "אני לא הייתי על פתק ההצבעה, ואם הייתי, היינו מנצחים בניצחון סוחף!"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

חשיפת גלובס: ישראייר בדרך לרכישת השליטה בארקיע

על רקע הסכסוך בארקיע וההפסדים הגדולים והחובות, לגלובס נודע כי חברת התעופה המתחרה ישראייר מתכננת וכבר מבצעת בימים אלה מהלכים כדי לרכוש את חברת התעופה ארקיע מידי משפחת נקש ● לגלובס נודע כי גם אל על בוחנת את רכישת ארקיע, אך סיכוי נמוך שתקבל אישור רגולטורי למהלך

ישראייר רוכשת השליטה בארקיע / צילום: מוני שפיר, ארקיע

עסקת הענק בתעופה: הדרך של רמי לוי להשתלטות על ארקיע

חשיפת גלובס: ישראייר בוחנת את רכישת המתחרה שלה ברקע ההערכות להפסדים של עשרות מיליוני דולרים, כשגם אל על לוטשת עיניים ● זהו לא הניסיון הראשון של ארקיע לחתום על עסקת מיזוג בשנים האחרונות, וגם הפעם, הדרך למימוש העסקה נראית עדיין מאוד ארוכה

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זנגר

למרות הקמפיין האגרסיבי: חודש חלש לאיילון בתשואות הגמל

לגלובס נודע כי התשואה של איילון בחודש אוקטובר במסלול הכללי צפויה לעמוד על ירידה של 0.35%, למרות הקמפיין שבמסגרתו גייסה כ-3 מיליארד שקל מהמתחרות ● במקביל, מור הוא גוף הגמל היחיד שצפוי לספק תשואה חיובית במסלול הכללי בחודש אוקטובר

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

לידיעת הנהגים: מחיר הדלק יעלה הלילה ב-50 אגורות

המחיר אמור היה לעלות ב-5 בנובמבר בשקל, ל-8.35 שקלים, אלא ששר האוצר חתם על צו לסבסוד הבלו על הדלק ● את הפער תסבסד המדינה מקופתה

אילוסטרציה: Shutterstock

קידומת 2 פתאום נראית רחוקה: הדולר מזנק לרמתו הגבוהה ביותר מסוף מרץ

בחודש מאי האחרון הדולר צלל לשפל של 30 שנה, בשוק כבר דיברו על שער של 2.5 שקלים ובהייטק קיימו פגישות בהולות אצל שר האוצר מחשש לפגיעה חריפה בשורת הרווח ● אלא שמאז התהפכה הקערה - הירידות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט דחפו את קרנות הפנסיה לרכוש מט"ח, פערי הריבית נפתחו לטובת הדולר, והאי־ודאות הפוליטית והביטחונית הוסיפה גם היא שמן למדורה ● האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה?

אילוסטרציה: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות חדות; מדד ת"א 35 מתחת ל-4,000 נקודות לראשונה מינואר

ת"א 90 ירד ב-1.8% ● ישראייר במו"מ לרכישת ארקיע ● מניית דוראל זינקה ברקע הפעלת פרויקט בארה"ב, אפולו פאוור חתמה על הסכם חדש ● בדיסקונט תולים את היחלשות השקל במצב השוק בארה"ב ומעריכים מתי המטבע המקומי יתאושש

מסעדת סושי בזל / צילום: יח''צ ניראור

בהשקעה של 15 מיליון שקל: קבוצת ניראור מרחיבה את פעילותה עם שבעה סניפים

ההתרחבות תתמקד ברשתות צ'וקה, סושי בזל ולאקי צ'יקן, הפועלות בתחום המזון האסייתי והעוף המטוגן ● המהלך נועד לחזק את נוכחות הקבוצה בשוק המסעדנות ולהגדיל את פריסתה באמצעות התרחבות לאזורים ולקהלים חדשים

מבצעי המימון חזרו, והם אגרסיביים בהרבה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"המפץ הגדול" של גינדי הוא המבחן הגדול של בנק ישראל

בניסיון למצוא קונים בשוק הדיור המדשדש, אביב מליסרון וגינדי יצאו השבוע במבצעים אגרסיביים במיוחד ● מומחים מזהירים כי בשוק מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את המגבלות שהטיל בנק ישראל בתחילת 2025 ● בנק ישראל בעקבות הפרסום בגלובס: "בוחנים עדכון ההנחיות ואף נקיטת צעדים נוספים"

חמי פרס ואדם סינגולדה בהנפקת טאבולה בנאסד''ק / צילום: טאבולה

טאבולה אכזבה את המשקיעים ומתרסקת במסחר בוול סטריט

חברת המלצות התוכן הישראלית רשמה ירידה של כ-7% בהכנסות הרבעון השלישי, לצד קפיצה ברווח הנקי שעמד בתחזיות ● עם זאת, הורדת התחזית השנתית להכנסות נטו (Ex-TAC) ולרווח מתואם שולחת את מניית החברה לירידות בטרום המסחר בנאסד"ק ● המנכ"ל אדם סינגולדה: "מתמקדים בצירוף פבלישרים ובתחומי צמיחה משלימים"

אסף זמיר, סגן ראש עיריית ת''א / צילום: אייל נבו

סגן ראש עיריית ת"א: "פרויקט המטרו יבטל חלק גדול משוק בצלאל"

פרויקט המטרו עדיין רחוק משלב החפירות הגדולות, אך מספר אתרי העבודות במרכז צפוי לזנק מ־30 כיום ל־70 בשנה הבאה ● בתל אביב מזהירים כי העבודות יביאו לשינויים משמעותיים במרחב העירוני, כולל פינוי חלקים משוק בצלאל והרחבת חסימות הרחובות לקראת תחילת העבודות הכבדות

משרדי גוגל / צילום: ap, Kena Betancur

גוגל מרחיבה את תוכנית הפרישה מרצון לעובדים בחמש מדינות

ענקית הטכנולוגיה מציעה חבילות פרישה לעובדים באירופה, קנדה ויפן, על רקע ניסיונות לצמצם עלויות בעקבות השקעות הענק בבינה מלאכותית ● בשווייץ הוצעו לעובדים מענקים של עד 12 משכורות, בעוד שחטיבות הבינה המלאכותית והענן נותרות ככל הנראה מחוץ לתוכנית

טורבינת רוח בחוות אנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

מניות האנרגיה זינקו בבורסת ת"א. זו הסיבה

הזינוק במניות חברות האנרגיה המתחדשת בתל אביב הגיע על רקע ניצחון הדמוקרטים בקונגרס האמריקאי, שמפחית את החשש מהחמרה רגולטורית נוספת בארה"ב ומחזק את האופטימיות סביב צבר הפרויקטים של החברות בענף

אילוסטרציה: shutterstock

"כולם כבר בפנים": למה הבורסה בישראל מתקשה להתאושש, ומה צפוי לקרות לריבית?

בעוד שבוול סטריט נרשמות עליות חדות לאחר ניצחון הדמוקרטים בבחירות האמצע, הבורסה בתל אביב ממשיכה לסבול מחולשה ● אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מסביר כיצד אי-הוודאות הפוליטית פוגשת שוק יקר וחשיפה גבוהה במיוחד למניות ישראליות ● אורון בלוטמן, מנכ"ל אנליסט קרנות נאמנות, מצביע על פדיונות והסטת כספים לאפיקים סולידיים ● ומה צפוי לקרות לריבית בנובמבר?

מתחם שורק / צילום: יח''צ

ב-5.6 מיליארד שקל: תחנת הכוח שורק סגרה פיננסית

אדלטק, מנורה וקיסטון השלימו את גיוס המימון להקמת תחנת כוח חדשה סמוך למתקן ההתפלה שורק, שתספק 870 מגה־וואט לגוש דן ● התחנה צפויה להתחיל לפעול ב-2029 והיזמים יקימו אותה בעצמם, בין היתר כדי לצמצם את התלות בקבלנים זרים על רקע המצב הגיאופוליטי

סוחרים בבורסת וול סטריט / צילום: Reuters

כך הפכה ההתנגדות הציבורית להקמת חוות שרתים לכוח פוליטי

החשש מהגבלות על הקמת חוות שרתים במדינה שהפכה למוקד תעשיית הבינה המלאכותית הפיל את מניות הניאו־קלאוד, השבבים וספייס אקס ● מנגד, ענקיות הטכנולוגיה דווקא טיפסו על רקע הערכות כי ירוויחו מצמצום התחרות ● אופטימיות נרשמה גם בסקטור האנרגיה הירוקה

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

אילה חסון הודיעה: לא אשדר הערב. זו הסיבה

הנהלת חטיבת החדשות בתאגיד הציבה לחסון אולטימטום: להקריא בשידור התנצלות והבהרה על התבטאויותיה בנוגע לנשים בחברה הבדואית ולטענות על כשלים בקלפיות במגזר הערבי, או שלא תוכל להמשיך לשדר ● חסון מסרבת להקריא את הנוסח שהוכתב לה וטוענת כי הוא "מייחס לדבריי משמעויות שגויות ומסולפות" ● לדבריה, הצדדים כבר הגיעו להבנה שתוכל להציע נוסח חלופי, אך בהמשך חזרה בה ההנהלה מנכונותה לבחון אותו

רמי לוי מעיד במשפטו של אייל רביד / צילום: גלובס

רמי לוי במשפט אייל רביד: "שיח בתקשורת על עליות מחירים - מייצר לגיטימציה למי שרוצה להעלות"

רמי לוי התייצב בבית המשפט המחוזי בלוד כדי להעיד מטעם רשות התחרות במשפטו של אייל רביד, בעלי רשת ויקטורי, המואשם בניסיון לתיאום מחירים ובהתערבות במחירי המתחרים ● התביעה טוענת כי רביד ניסה להשפיע על ספקים וקמעונאים ואף התנה העלאות מחירים בכך שגם מתחריו יעלו מחירים ● מדובר בהליך תקדימי הכולל גם אישומים מכוח חוק המזון

אילוסטרציה: Shutterstock

פחות הייטקיסטים - ביותר כסף: מה קרה לשכר בענף ההייטק?

השכר הממוצע של העובדים בישראל עלה ב-3.8% מספטמבר שעבר והגיע ל-14,515 שקל ● מנגד, מספר משרות השכיר במשק ובהייטק יורד, כאשר בענף ההייטק נרשמת ירידה במספר המועסקים לצד עלייה בשכר הממוצע ● המגמה עשויה להעיד על העמקת משבר הג'וניורים, על רקע השפעת הבינה המלאכותית

ג'יימס טלריקו, מלאט קירוס,  עבדול אל סייד, ג'ינה הינוחוסה / צילומים: AP-Eric Gay,  AP, Eric Gay רויטרס Jesse Paul,  Brian Snyder,

ההפתעה בטקסס והאיום על חוות השרתים: הסיפורים והתובנות מארבעה ניצחונות

בחירות האמצע בארה"ב לקונגרס האמריקאי ולתפקידי המושלים במדינות הסתיים עם מספר ניצחונות לא צפויים למפלגה הדמוקרטית ● מהמהפך הכפול בטקסס, והניצחון למועמדים האנטי־ישראלים