גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

החזית הפנימית של סין באסיה: מלחמת הסחר היא לא רק מול ארה"ב

תשומת-הלב במלחמת הסחר ממוקדת בארה"ב ובסין, אולם מלבדן יש שחקנים חשובים אחרים, שהתגובה שלהם תעצב את קווי האספקה של הכלכלה הגלובלית

סין / צילום: shutterstock
סין / צילום: shutterstock

סכסוך הסחר המתמשך בין ארה"ב לסין גרם להפניית רוב תשומת-הלב העולמית לביצועי שתי הכלכלות - קצב הצמיחה בסין, רמת האבטלה בארה"ב ומאזן הסחר בין המדינות. ברור שיש חשיבות רבה לבריאות של שתי הכלכלות הגדולות בעולם, אך התרכזות בהן בלבד מסתירה שחקנים חשובים אחרים בסכסוך הסחר, שהתגובה שלהם תעצב בפועל את קווי האספקה של הכלכלה הגלובלית.

אחד השחקנים הפחות מדוברים בסכסוך הסחר הוא טייוואן, אי בן 23.7 מיליון תושבים שאחראי לייצור רוב השבבים המוכנסים למכשירי האלקטרוניקה המורכבים בסין. הרפובליקה העממית של סין וממשלת טייוואן מנהלות מערכת יחסים מורכבת. רשמית שתי הממשלות אינן מכירות זו בזו - ממשלת טייוואן רואה בעצמה את הנציגה היחידה של האומה הסינית, וכך גם הממשלה הקומוניסטית בבייג'ינג. אולם על אף שהן אינן מכירות רשמית זו בזו, טייוואן וסין מקיימות קשרי מסחר וקשרים כלכלים ענפים, במיוחד בתחום הייצור הטכנולוגי.

סין היבשתית היא שותפת הסחר החשובה ביותר של טאיפיי, עם 41% מהיצוא של טייוואן מופנה לרפובליקה העממית. סין היא גם יעד מרכזי להשקעה מטייוואן, שעמדה בשנת 2017 על כ-8 מיליארד דולר. חברות מטייוואן מעסיקות ביבשת כ-10 מיליון איש, 60% מהם בתעשיית המידע והתקשורת, והייצור בהן מהווה כ-10% מכלל היצוא של סין.

הקשרים הענפים בין טייוואן לסין נולדו מהצימוד של הון וטכנולוגיה מטייוואן עם כוח העבודה הזול בסין. חברות מטייוואן מעדיפות לייצר בסין הודות לשכר העבודה הנמוך שם, והייצור בסין איפשר לטייוואן להתחרות מול תעשיות מתקדמות אחרות כמו יפן ודרום קוריאה.

המכסים שארה"ב מטילה ועלולה עוד להטיל על מוצרים מסין, במיוחד בתחום האלקטרוניקה, מאיימים לשבש לחלוטין את הקשרים שנרקמו בין השתיים ולהביא באופן לא מכוון לא רק יותר עצמאות של טייוואן מול בייג'ינג, אלא גם לחיזוק של מדינות דרום-מזרח אסיה ובמיוחד יריבה אחת של סין באזור - וייטנאם.

דחיפה לייצור בדרום-מזרח אסיה

בשביל להבין את ההשלכות הלא צפויות של סכסוך הסחר בין ארה"ב לסין, צריך קודם לעמוד על הדינמיקה באזור בכל הקשור לקווי ייצור. כבר מספר שנים שחברות ועסקים מוציאים את הייצור שלהם מסין, בגלל עלייה בעלויות העבודה במדינה. דרום-מזרח אסיה הפכה ליעד מועדף לעסקים שחיפשו אלטרנטיבה לסין אך מבלי להוציא את כל קו הייצור שלהם ממזרח אסיה. מדינות דרום-מזרח אסיה עדיין קרובות יחסית ליפן, קוריאה הדרומית וטייוואן ונתיב השינוע של מוצרים לא משתנה בהרבה בהשוואה ליציאה מסין - דרך האוקיינוס השקט אל ארה"ב.

סכסוך הסחר האיץ את התהליך של יציאת חברות מסין ונתן דחיפה לייצור בדרום-מזרח אסיה, במיוחד בווייטנאם ובקמבודיה. היבוא לארה"ב מקמבודיה עלה בכ-20% בחצי הראשון של 2019, והיבוא מוויטנאם עלה באותה תקופה בכ-36%. חלק מהקפיצה ביבוא נובע מחברות סיניות שמפנות את המוצרים שלהן דרך שתי המדינות במטרה לחמוק ממכסים, אך אין ספק שחברות מעדיפות את דרום-מזרח אסיה כאלטרנטיבה לסין, עם חברות כמו אינטל, גוגל, סמסונג ועוד שמקימות מפעלים במדינות או מעתיקות מפעלים לאזור.

מי שלוקחת חלק אקטיבי בהוצאת חברות מסין ומתן עזרה במיקומן החדש היא ממשלת טייוואן, שתומכת בחברות טאיוואניות המחליטות להחזיר חלק מהייצור המתקדם לאי ולהעביר את שאר הייצור אל דרום-מזרח אסיה. ממשלת טייוואן עוזרת לחברות שלה על ידי ניהול שיחות עם ממשלות זרות בדבר סבסוד, הנחות מס ותמיכה במעבר בתמורה להתמקמות המפעלים אצלן.

מה ממשלת טייוואן מבקשת להרוויח בצעדים האלו? ראשית, היא עוזרת ליצרנים שלה להתמודד עם סכסוך הסחר שפוגע ברווחים שלהם. כל ממשלה תרצה לתמוך בבסיס היצרני שלה בזמן משבר. שנית, ממשלת טייוואן מחזיקה בתפיסה אסטרטגית שרואה חשיבות בקידום והעמקת היחסים בינה ובין דרום-מזרח אסיה, מתוך הכרה בחשיבות הגדלה של האזור כמרכז כלכלי ומרכז ייצור.

טייוואן מבינה שדרום-מזרח אסיה עתיד להיות גוש כלכלי חשוב במזרח אסיה ולכן רוצה להשיג דריסת רגל מוקדמת. שלישית, טייוואן בשנים האחרונות סבלה מלחץ גדל והולך מצד סין הקומוניסטית, שמשתמשת בקשרים הכלכליים בין המדינות בשביל לנסות ולהכריח את טייוואן להתחיל (בעיני בייג'ינג להמשיך) שיחות לאיחודה של טייוואן עם היבשת. יציאת חברות מסין והקטנת הקשרים הכלכליים עמה יעזרו לטייוואן להוריד את הלחץ הסיני ממנה.

לא רק סין על הכוונת האמריקאית

סכסוך הסחר של ארה"ב, עם סין בפרט והעולם בכלל, מתקרב לכמה התפתחויות חשובות שיש לשים לב אליהן בחודשים הקרובים. הראשונה היא העלאת מכס של 15% על סחורה סינית בשווי כ-160 מיליארד דולר המתוכננת ל-15 בדצמבר, מכס שיכלול מוצרי אלקטרוניקה רבים המיובאים מסין כמו מחשבים וטלפונים ניידים. אם המכס יוטל, הוא יאיץ את היציאה של חברות טאיוואניות מסין ועלול להביא ל-2 מיליון מובטלים סינים, בעיקר בענפי ההייטק במדינה.

סכסוך הסחר האמריקאי אינו רק עם סין וגם מדינות-דרום מזרח אסיה כמו וייטנאם, מלזיה וסינגפור נמצאות ברשימת החשודות כעוסקות ב"מדיניות לא הוגנת" שפוגעת בכלכלה האמריקאית. בחודשים הקרובים יש חשיבות לשים לב לאן בדיוק נע הממשל - ניסיון להגיע להבנות חדשות עם מדינות דרום-מזרח אסיה בנוגע לסחר ועזרה ליצרנים אמריקאים להקטין את ההפסדים עקב המעבר מסין, או הטלת מכסים גם עליהן במטרה להביא להסכמי סחר חדשים. לאור ההצלחה האמריקאית עם דרום קוריאה, יפן, מקסיקו וקנדה אנחנו עלולים לראות את התרחיש האחרון, אך מוקדם מדי לדעת. 

הכותב  הוא אנליסט גיאופוליטי בכיר בקבוצת אינפיניטי ומייסד אתר "המשחק הגדול" המתמחה בניתוחי עומק של הזירה הבינלאומית. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן 

עוד כתבות

מה שבאמת מסכן את הרווח שלכם ממניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

מה שוק שורי בן 125 שנה יכול ללמד אותנו על קדחת המסחר של ימינו

אפליקציות מסחר החליפו את בתי ההימורים על מניות, אבל בוול סטריט יש הקבלות מצמררות לשנת 1901

נזקי השיטפונות בנפאל

שישה ימים אחרי אסון השיטפונות בנפאל: ישראלית נוספת מוגדרת נעדרת

ישראלי נוסף עדיין נעדר באזור הגבול עם טיבט, לאחר שהקשר עם קבוצת המטיילים שבה שהה נותק בעקבות השיטפון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט, תשואות האג"ח מטפסות

החוזים על הנאסד"ק יורדים בכ-1% ● דיווח על פגיעה במכליות נפט במצר הורמוז הקפיץ את מחירי הנפט ● תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב סביב שיא של כ-20 שנה ● עפר קליין מהראל: "העלאת הריבית באירופה - עובדה מוגמרת; נטל ההוכחה בארה"ב עבר לאינפלציה" ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ל-3.3% ● יצוא השבבים מקוריאה זינק ב-209%

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

בכירים ביטחוניים לשעבר מזהירים: זה האיום שמדאיג יותר מאיראן

כותרות העיתונים בעולם: דיווח שמליציה סודאנית הגיעה לביקורים חסויים בישראל, בכירים במערכת הביטחון מזהירים מהאלימות של המתנחלים ביהודה ושומרון, וג'יי די ואנס מנסה להתקרב מחדש ליהדות ארה"ב ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

איציק עוז, יו''ר הפניקס סוכנויות / צילום: עומר עוז

סוכן הביטוח שהפך למיליארדר נכנס להנפקה של בית ההשקעות

איציק עוז, יו"ר הפניקס סוכנויות, צפוי לרכוש 7% מהמניות של פסטרנק שהם, שמחפשים בעצמם להיכנס לתחום הסוכנויות ● ההנפקה מתוכננת להמשך החודש לפי שווי של 280 מיליון שקל

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

חברת הרובוטיקה מישראל שמגיעה לוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

חברת הרחפנים הישראלית אקסטנד תחל להיסחר ביום שישי בניו יורק תחת הסימול XTND, לאחר מיזוג עם חברה אמריקאית ● החברה, שהחלה כמיזם גיימינג והוסבה למענה ביטחוני, גייסה 152 מיליון דולר - בין המשקיעים גם אריק טראמפ ● המנכ"ל אביב שפירא: "ציון דרך משמעותי במסע שהתחיל בישראל"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

אחרי רצף שערוריות בבורסה: רשות ני"ע פותחת בביקורת על דירקטורים

כשלים פיננסיים התגלו לאחרונה בשורה של חברות חדשות בבורסה - מתחת לאפם של שומרי הסף ● כעת, רשות ניירות ערך פותחת בביקורת נרחבת המתמקדת בעבודת הדירקטוריון ובפרט באופן הסיווג של דירקטורים "בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית" ● גורם בשוק: "כאשר ממנים דירקטור שחסר לו הידע המקצועי, הוא לא יודע 'להרים את השטיח'"

איור: Shutterstock

העליון: היעדר שיתוף בנכס אחד עשוי להשליך על גורלו של נכס אחר בגירושים

דירת המגורים של בני הזוג הייתה רשומה על שם הבעל אולם שני בני הזוג גרו בה והשקיעו בשיפוץ; לאישה הייתה דירה נוספת שירשה מאמה; העליון הבהיר שהתנהלות בני הזוג מלמדת על כוונת שיתוף, ודחה את טענות הבעל לבעלות בלעדית בדירה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

העסקה הושלמה: התקבל האישור הסופי למכירת הוט מובייל

משרד התקשורת נתן אור ירוק למכירת חברת הסלולר הוט מובייל לדלק ישראל, קיסטון ולאומי פרטנרס, לאחר שרשות התחרות אישרה את העסקה בתחילת החודש ● העסקה משקפת להוט מובייל שווי של כ-1.2 מיליארד שקל

רשת חללי העבודה ROOMS מבית פתאל רעננה / צילום: יח''צ

ללא מזומנים: הפניקס משקיעה במשרדים של פתאל לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

רשת המלונות תאחד את פעילויות המשרדים שלה, פתאל וורקספייס (ROOMS) וסוויצ'אפ, לחברה אחת בה תשקיע הפניקס, בתמורה להעברת חלקה בבית הוורד בגבעתיים ● עבור פתאל העסקה מציפה ערך של כ-400 מיליון שקל

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ: "הולכים להכות באיראן חזק"; איראן: "נגיב בעוצמה גדולה פי כמה"

נשיא ארה"ב הבהיר כי וושינגטון תגיב לשיגור הטילים לעבר הכוחות בירדן: "תהיה תגובה" • בכיר איראני: על כל תקיפה אמריקאית באיראן, טהרן תגיב "בעוצמה גדולה פי כמה" • טראמפ טען שהאיראנים "כל-כך רוצים להיפגש" – אך הטיל ספק באפשרות להגיע איתם להסכם ● אזהרה חמורה במערכת הביטחון: חשש מפיגועים על רקע אובדן השליטה ביו"ש ● עדכונים שוטפים

קינן ממן, מנכ''ל קשת טעמים / צילום: יח''צ

מנכ"ל קשת טעמים מכוון לבורסה ועוקץ את המתחרים: "אנחנו לא קורעים את הכיס"

רשת הסופרמרקטים, שמונה 26 סניפים, החלה לבחון את היערכותה להנפקה - אף שאין לה צורך תזרימי לגייס הון ● בראיון לגלובס, אומר המנכ"ל קינן ממן כי החברה שואפת להגיע לשווי של מיליארד שקל וחושף את תוכניות ההתרחבות להמשך

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

ראש הממשלה הספרדי מאשים את ישראל במשבר ההגירה בסאוטה

ראש ממשלת ספרד טען כי "רשתות ישראליות" הפיצו מידע כוזב שתרם להסתערות של רבבות מהגרים על סאוטה בחודש שעבר ● בכך אימץ סנצ'ז טענות שנפוצו קודם לכן בחוגי השמאל הרדיקלי בספרד, שקשרו את ישראל למשבר ההגירה ● הוא לא הציג הוכחות לדבריו, ובמקביל ניקה את מרוקו מאחריות

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

עליות בתל אביב; מדד הבנייה מזנק לקראת החלטת הריבית, הדולר מתחזק

מדד ת"א 35 מטפס בכ-0.2% ● שער הדולר-שקל נע סביב 3.01 שקלים לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל ● משרד הביטחון ירכוש מעשות אשקלון מערכות וחלקי חילוף ב-83 מיליון שקל ● מלם תים מתרחבת בסייבר: קונה את פורטק תמורת עשרות מיליוני שקלים ● וגם: עולה בחדות, אבל הזולה ב-S&P 500 - תעלומת התמחור של מיקרון

מערכת ''קלע דוד'' / צילום: דוברות משרד הביטחון

ארדואן מאיים, ולא רק על ישראל: הסיבה שעסקת הענק נחתמת דווקא עכשיו

נחתם החוזה ההיסטורי בין ישראל ויוון לאספקת שלוש מערכות הגנה אווירית בשווי של 3.6 מיליארד דולר - עסקה גדולה אפילו יותר מעסקת החץ עם גרמניה ● המהלך מגיע בזמן כשהמתיחות בין אנקרה לאתונה ברתיחה ● וגם: האם מדינות נוספות באירופה בדרך לרכוש נשק מישראל?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מימושי סוף אוגוסט: ירידות בוול סטריט ברקע הזינוק בנפט

המתיחות הגאו-פוליטית במפרץ, הנאום הניצי בג'קסון הול ודחיית התוכנית לצמצום החוב האמריקאי שלחו את המדדים למימושים ביומו האחרון של החודש ● סקטור האנרגיה בלט כאי ירוק יחיד לאחר שמחירי הנפט חצו את רף 90 הדולרים; מניות התשתיות בקליפורניה קרסו בעקבות החלטה משפטית ● מדד ה-VIX זינק; ה-S&P 500, הנאסד"ק והדאו ג'ונס ננעלו במגמה חיובית בסיכום החודשי

מה צפוי בשווקים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זה החודש הכי גרוע בוול סטריט, אבל בתל אביב התמונה אחרת לגמרי

חודש ספטמבר ידוע לשמצה בוול סטריט בתור חודש של ירידות ● מחקר מסביר כי יש קשר בין פתיחת שנת הלימודים לתנודתיות הזו ● ובינתיים בתל אביב נראה שלא שמעו על "אפקט ספטמבר", ובכמעט מחצית מהמקרים הוא אף הניב תשואה גבוהה מהממוצע

בלו בירד. 63 טיסות / צילום: Shutterstock

בלו בירד משיקה קו טיסות ישיר לבולוניה

איטליה קוטפת את המקום השלישי ביעדים המועדפים על הישראלים, ובלו בירד מוסיפה קו חדש מנתב"ג: בולוניה ● רשת קפה נאמן משיקה את הסניף ה-69 בהשקעה של יותר מ־2 מיליון שקל ● בכירי המשק התכנסו באירוע של בית איזי שפירא הפועל למען אנשים עם מוגבלויות • וגם: הסכם החסות החדש של מכבי ת"א בכדורסל ● אירועים ומינויים

ד''ר שמעון אקהויז וד''ר דולב רפאלי / צילום: תומר שלום, יחצ

רשות ני"ע הטילה עיצומים כספיים על אפיטומי מדיקל; החברה תערער

אפיטומי מדיקל ובכיריה נקנסו בעקבות קביעת רשות ני"ע כי דיווחי החברה מסוף 2023 כללו פרטים מטעים ברשלנות, הנוגעים להסכם הפצה עם נסטלה ● החברה מתכוונת כעת לשווק את התרופה שלה בארה"ב ובישראל באופן עצמאי

ג'ון טרנוס, מנכ''ל אפל החדש / צילום: צילום מסך אתר אפל

אחרי 15 שנה אפל מחליפה מנכ"ל. זה המבחן הראשון שלו

זהו יומו האחרון של טים קוק כמנכ"ל אפל, וממחר הוא יפנה את הכיסא לג'ון טרנוס, המשמש כיום כסגן נשיא בכיר להנדסת חומרה ● ב-9 בספטמבר יתקיים אירוע השקה במטה אפל בקליפורניה, שיהיה האירוע הראשון שבו טרנוס יעמוד בקדמת הבמה ● עם אילו אתגרים הוא צפוי להתמודד?