גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוק מתחיל להסתכל באופטימיות על היום שאחרי הברקזיט

ההחלטה על היפרדות מהאיחוד האירופי גרמה למשקיעים הגלובליים להקטין את חשיפתם לשוק הבריטי בכ-14 מיליארד ליש"ט ● לאחרונה החלו לבצבץ ניצני אופטימיות זהירה וקולות "שוריים" חלשים בשווקים ● המחנה האופטימי מביט מעבר לאופק ההסכם, והזרקור עובר לאיטו לעיסוק במרוויחים האפשריים

בוריס ג'ונסון ותרזה מי. יש חיים אחרי הברקזיט / צילום: רויטרס, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
בוריס ג'ונסון ותרזה מי. יש חיים אחרי הברקזיט / צילום: רויטרס, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

אין עוררין על כך שהברקזיט הביא עמו קוקטייל מזוקק של אי ודאויות: כלכלית, פיננסית ופוליטית. סיכונים גיאו-פוליטיים הם דרך סלולה לעלייה במפלס התנודתיות, ותנודתיות בתורה היא "סדין אדום" עבור רוב המשקיעים, בעיקר אלו שרואים לטווח הארוך. מאז משאל העם בבריטניה ב-2016, הקטינו המשקיעים הגלובליים את חשיפתם לשוק הבריטי בכ-14 מיליארד ליש"ט ורובם נמצאים היום במשקל "חסר" באפיק המניות. בשלוש וחצי שנים של ציפיות, תהפוכות ומפחי נפש, חרב היציאה הבלתי מסודרת - מה שמכונה "ברקזיט קשה" - עמדה לנגד עיניהם של משקי הבית והעסקים ובשל כך הסנטימנט הכללי נע בין שלילי, לשלילי מאוד. לא בכדי, מרבית התחזיות התמקדו בצד הסיכונים ומעט מאוד ראו בגירושין מהאיחוד האירופי פתח להזדמנויות.

חודש נובמבר הביא עמו ניצני אופטימיות זהירה. באירופה רוצים להאמין כי סיכויי הפרישה ללא הסכם פחתו משמעותית. בריטניה בדרך לבחירות חדשות ועם קצת (או הרבה) מזל מאזן הכוחות בפרלמנט ישתנה לטובת השמרנים ומשם כבר יש סיכוי שההסכם המיוחל יאושר אחר כבוד בפרלמנט. ראש הממשלה, בוריס ג'ונסון, שעמל על העסקה מול האיחוד, סבור ובטוח כי השיג למדינתו את ההסכם "הטוב ביותר שניתן היה לקבל". מפנה חיובי בזירה הפוליטית נתן במה לקולות "שוריים" בשווקים, אם כי הם עדיין מעטים מידי וחלשים מידי.

המחנה האופטימי מתחיל להביט קצת מעבר לאופק של הסכם הברקזיט, יהיה מועדו אשר יהיה, והזרקור עובר לאיטו מעיסוק ב"קורבנות" הברקזיט ל"מרוויחים" ממנו. ברור לכול כי יישום התוכנית לא יהיה מיידי וניתן לסמוך על המעורבים בעסקה כי מהמורות שונות ומשונות עוד יצוצו בהמשך הדרך. עם זאת, השווקים, כידוע, מונעים מציפיות ולכן חשוב להיערך בהתאם גם לתרחיש של שינוי אפשרי לטובה.

כלכלני המכון ללימודים פיסקאליים (IFS) מסדרים את המציאות לארבעה תרחישים אפשריים: "המשך האי ודאות", "ברקזיט רך (הסכם)", "ברקזיט קשה" ו"ללא ברקזיט כלל". הנתונים מראים, כי ברקזיט "מסודר" (עם הסכם) יטיב במיוחד עם ההשקעה הגולמית, "עקב אכילס" של הכלכלה הבריטית היום. גם בבנק המרכזי של אנגליה דואגים להדגיש כי הקיפאון בהשקעות הוא זה שמונע מהכלכלה למצות את פוטנציאל הצמיחה שלה והוא זה שלוחץ את המחירים כלפי מעלה. ענף הרכב, לדוגמה, הקטין את ההשקעות ב-70% במחצית הראשונה של השנה.

הערכות כלכליות לפי תרחישים שונים

מקומי או בינלאומי, גדול או קטן

שוק המניות של בריטניה הפך במרוצת הזמן למד דופק פיננסי של הזירה הפוליטית, כאשר הביצועים היחסיים של מדד פוטסי 100 מול מדד פוטסי 250 משקפים נאמנה את הלך הרוח במעון ראש הממשלה בדאונינג סטריט.

הרכב המדדים בורסת לונדון

סאגת הברקזיט אימנה את המשקיעים לחלק את שוק המניות של בריטניה לשתי קבוצות עיקריות: "המקומיים" ו"היצואנים", תוך נטייה קלה לדיכוטומיה פשטנית. כמחצית מההכנסות של פוטסי 250 מגיעות מהשוק המקומי, לעומת 26% בלבד בפוטסי 100.

מאז 2016, בשווקים ראו את היחלשות הליש"ט כגורם מסייע לרווחיות היצואנים ולא ממש נרתעו מכך, על אף החששות ממכסים שעלולים לבוא מהאיחוד האירופי. מנגד, תעשיות מקומיות, כגון בנקים, נדל"ן, מזון, טקסטיל וטלקום נתפסו כרגישות יותר לעננת הברקזיט - בין אם מדובר בירידה בהשקעות, חולשת הצרכנים או בחששות להאצה באינפלציה.

חתך נוסף לפיו נקבעה "היררכיית הרגישות לברקזיט" הוא גודל החברה. שלל סקרים ועבודות מחקר אקדמיות הראו כי חברות בגודל בינוני וקטן (המהוות יותר מ-95% אחוזים מהכלכלה הבריטית) נפגעו באופן קשה יותר מהאי ודאות ועלולות לסבול יותר מהגדולות מהשלכות הברקזיט. פרופ' רוס בראון מאוניברסיטת סנט אנדרוז הסקוטית ניתח כ-10,000 חברות קטנות-בינוניות ומחקרו העלה כי החשש סביב השלכות הברקזיט פגע בהשקעות בהון, בגישה למקורות המימון, בפיתוח המוצרים החדשים ובתוכניות ההתרחבות של העסקים במדגם. גם מחקרים של איגוד העסקים הקטנים בבריטניה (FSB) הצביעו על קשיי ההסתגלות הרבים שצפויים לעסקים הקטנים בתרחיש של "ברקזיט קשה", זאת בשל דלות המשאבים העומדים לרשותם לעומת העסקים הגדולים.

גודל החברה משפיע

לפי סקר החברות הקטנות והבינוניות שערכה דן אנד ברדסטריט, לברקזיט הייתה השפעה מהותית על פעילותן. כמחצית מהחברות בגודל בינוני נערכות לפגיעה במכירות וכשליש אף שוקלות להעתיק את הפעילות למקום אחר, זאת כדי לשפר את מצבן העסקי.

שילוב של שני הפרמטרים האלו, פיזור גיאוגרפי וגודל החברה, הכתיבו את תהליך קבלת ההחלטות של המשקיעים בשוק המניות. הם נקטו באסטרטגיה הבאה: בעתות של פסימיות לגבי ההסכם, נרשמה העדפה ברורה של פוטסי 100, מדד המניות הגדולות הנותן ייצוג רב יחסית לחברות בינלאומיות. ניצני אופטימיות, מנגד, הובילו אותם לחיקו של פוטסי 250, מדד של 250 חברות בגודל בינוני, שחלק מהותי מהמכירות שלהן מגיע מהכלכלה המקומית.

התפלגות מכירות לפי איזור גיאוגרפי

הסוכריות הפיסקאליות שבדרך

הבחירות הקרובות עשויות להיגמר בהרחבה פיסקאלית רבתי - הכלכלנים צופים שההוצאה הממשלתית תעלה לרמות שלא נראו מאז שנות ה-60. השמרנים מבטיחים לנצל את הריביות הנמוכות לצורכי "המהפכה בתשתיות" להגדרתם. הליברלים מבקשים להגדיל את ההשקעה הציבורית ב-100 מיליארד ליש"ט והלייבור מתכננים ללוות 250 מיליארד ליש"ט ל-10 השנים הקרובות במטרה להשקיע בתחבורה, באנרגיה ובחינוך. בעוד שמהלכים כאלו אינם נטולי מחיר כלכלי - הם עלולים להוביל לעליית תשואות האג"ח וגידול בנטל החוב - מבחינת השוק המקומי, יש כאן הבטחה לזריקת עידוד ממשלתית שצפויה להטיב עם ענפים מקומיים.

לא מעט דברים יכולים להשתבש בחמשת השבועות לפני הבחירות או בחודשים לאחר מכן, אך נראה כי המשקיעים מודעים לכך ומחירי המניות מגלמים את רוב הסיכונים הפוליטיים. השאלה היא היכן טמונות ההזדמנויות, וקרנות פרייבט אקוויטי היו בין הראשונים שהריחו את הפוטנציאל. המשקיעים פוזלים לענפי הפארמה, הסייבר, התעופה, המדיה והמזון - מאז אמצע יולי לא עובר שבוע בלי הצעת רכש ממשקיע זר. החברות צפויות לשלם למחזיקי המניות בשנה הבאה תשואת דיבידנד של 5%, שיא של 20 השנים האחרונות (לפי נותני חברת FactSet) ואולי חלק מהמשקיעים יראה בכך פיצוי הולם על הסיכון. בין אם תהליך הברקזיט קרוב לסיומו או שצפויה לנו עוד דרך הפכפכה, כדאי לשים את שוק המניות הבריטי תחת מעקב צמוד. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים לעיל. המידע האמור הוא למטרות מידע בלבד ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מדדי FTSE הם קניינו הרוחני של FTSE Russell, לרבות סימני המסחר הרשומים

עוד כתבות

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט