גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוכי פרס נובל ומעל ל-100 מדענים לשטייניץ: הפסק לבסס את משק האנרגיה על הגז הטבעי

גילוי דעת ציבורי שנשלח הבוקר לשר האנרגיה מבקש להפסיק את הרחבת תחנות הכוח המופעלות בגז טבעי ולעבור לשימוש מסיבי באנרגיות מתחדשות ● "אנו חוששים שהממשלה לא מבצעת ניתוח מעמיק של כלל האפשרויות ובוחרת בפתרון שנראה נח בטווח הקצר, אך יסב נזקים כלכליים וסביבתיים לישראל בטווח הבינוי והארוך"

יובל שטייניץ, ניידת הבחירות של גלובס / צילום: כדיה לוי
יובל שטייניץ, ניידת הבחירות של גלובס / צילום: כדיה לוי

יותר ממאה מדענים, מומחי אנרגיה וקיימות, ביניהם גם זוכי פרס נובל, פנו הבוקר בגילוי דעת ציבורי שנשלח לשר האנרגיה יובל שטייניץ, בבקשה להפסיק את הרחבת תחנות הכוח המופעלות בגז טבעי ולעבור לשימוש מסיבי באנרגיות מתחדשות, לאור היתרונות הכלכליים, האנרגטיים, והסביבתיים הגלומים בכך. "לאור הצהרותיו של שר האנרגיה לאחרונה בדיון בכנסת בדבר מדיניות האנרגיה של מדינת ישראל, אנו אנשי מדע והאקדמיה, מומחים לאנרגיה ולאיכות הסביבה, מבקשים להעמיד כמה דברים על דיוקם", כתבו המדענים.

בין החותמים על הפנייה שנשלחה לשר שטייניץ: זוכי פרס נובל פרופ' דן שכטמן ופרופ' ישראל אומן; אברהם קריבוס לשעבר יו"ר האגודה לתחום האנרגיה המתחדשת; זוכי פרס ישראל בתחום מדעי כדור הארץ, ועוד שורה ארוכה של מומחים מכלל המוסדות האקדמיים בישראל. את גילוי הדעת יזם והוביל פרופ' אלון טל, ראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב ומראשי התנועה הסביבתית בארץ. "לא ציפיתי שאחרי שאסיים לכתוב את המכתב - תוך יום, 100 מדענים ואנשי אקדמיה, לרבות שני זוכי פרס נובל ושני זוכי פרס ישראל בתחום מדעי כדור הארץ יצטרפו", אומר פרופ' טל. "הלב מתרחב על ההתגייסות, אבל פחות מחצי נחמה לאור הביצועים המאכזבים של מדינת ישראל מבחינת אנרגיה מתחדשת במשק החשמל".

לאור החלטת משרד האנרגיה להקים תחנות כוח המבוססות גז ולהסב את תחנות הכוח הפחמיות לתחנות מבוססות גז, אומרים המדענים כי קיים "סיכון כלכלי משמעותי". מחקרים עדכניים מצביעים על כך שבטווח של 5-15 השנים הקרובות, תפעול תחנת גז יהיה יקר הרבה יותר מאשר הקמה של מערכת שוות-ערך סולארית עם אגירה.

"התוצאה תהיה הפסקת השימוש בתחנה בטרם עת, כשהמדינה ממשיכה לשלם ליזמים, על פי ההתחייבות החוזית, עוד שנים רבות", ציינו הכותבים. בנוגע להחלטה להסב את תחנות הכוח הפחמיות לגז, צוין בפנייה לשטייניץ כי אמנם מדובר דלק נקי יותר מפחם, אך מן הראוי שהמעבר האנרגטי יהיה ישירות לאנרגיה מתחדשת ולא לגז. "גז הוא דלק מאובן שהשריפה שלו משחררת פחמן דו חמצני לאטמוספירה. מחקרים עדכניים מצביעים על פליטות רבות הקשורות בשימוש בגז טבעי. בטווח הקצר עוצמתו של מתאן ,הנפלט לאטמוספירה כגז חממה, היא פי 84 (ליחדת מסה) מדו תחמוצת הפחמן - בערך פי ארבע מהערכות קודמות. במהלך ההפקה, הטיפול והולכת הגז, נפלטות כמויות מתאן גבוהות בהרבה מההערכות הקודמות . אותן פליטות מכילות חומרים אורגניים נדיפים, שחלקם מוכרים כמסרטנים ודאיים. שתי תגליות אלו מציבות את הגז הטבעי, מבחינת השפעתו על שינויי האקלים, בקו אחד עם הפחם".

בנוסף, לדבריהם "תחנות כוח המבוססות על גז טבעי מהוות מקור לזיהום תחמוצות חנקן, במיוחד ככל שגילה של התחנה עולה. בזמן התנעת התחנה אחרי הפסקה - תחנות גז פולטות עד פי 7 תחמוצות חנקן בהשוואה למצב הרגיל. ישנן תחנות כוח המבוססות גז טבעי הפולטות 100 טון NOx לשנה - שווה ערך לאוטובוס דיזל הנוסע 20 מיליון ק"מ. תחנות הכוח היא מקור זיהום נייח החושף את תושבים הסמוכים אליהן לזיהום זה באופן שוטף".

החלטת הממשלה להקים רשת חדשה של תחנות כוח פרטיות המבוססות על גז טבעי, אינה עולה בקנה אחד עם המגמות הכלכליות הקיימות בשוק האנרגיה, תטיל סיכון כלכלי גבוה על אזרחי המדינה ואינה תואמת את ההתחייבויות הבינלאומיות של ישראל בתחום שינוי אקלים ויעדי פיתוח בר קיימא. זאת, כאשר ברקע קיימת ההתחייבות של מדינת ישראל משנת 2016, יחד עם מדינות רבות בעולם, לעבור לשימוש של 100% באנרגיה מתחדשת עד 2050, על אחת כמה וכמה כשהיא מדינה שטופת שמש. "מדינת ישראל שטופת השמש נשארת עם יעדים נמוכים של העבר", ציינו החוקרים.

"אנו סבורים כי ממשלת ישראל חייבת לשקול מחדש את החלטתה להרחיב את השימוש בגז טבעי מעבר לתחנות כוח הקיימות, לאור היתרונות הברורים - כלכליים, סביבתיים וחברתיים של מקורות אנרגיה מתחדשים. משק אנרגיה בר קיימא חייב לקחת התפתחויות אלה בחשבון בזמן שהמדינה מעצבת את השלב הבא במדיניות האנרגיה הלאומית", כתבו החוקרים. "אנו חוששים שהממשלה לא מבצעת ניתוח מעמיק של כלל האפשרויות ובוחרת בפתרון שנראה נח בטווח הקצר, אך יסב נזקים כלכליים וסביבתיים לישראל בטווח הבינוי והארוך".

לאורך המכתב פירטו החותמים את היתרונות הרבים של מעבר לייצור מסיבי באמצעות אנרגיות מתחדשות, וכן את היתרונות הכלכליים הגלומים בכך: "היום, אנרגיה מתחדשת היא חלופת אנרגיה זולה יותר מכל סוג אנרגיה אחרת, שכן בסוף שנת 2018, מחיר הממוצע ל- MWh חשמל בעולם היה 151 דולר - אנרגיה גרעינית; 102 - פחם; 59 - גז טבעי; 42 -טורבינות רוח; ו-36 דולר ל- MWh אנרגיה סולארית". במהלך שנת 2018, כ-66% מההתקנות החדשות של חשמל בעולם נבע ממקורות אנרגיה מתחדשים ולא מדלקים פוסיליים, והמגמה הולכת ומתרחבת.

בנוסף, התייחסו המדענים בהרחבה לבעיית אגירת האנרגיה הסולרית, שהיוותה בעבר חסם משמעותי להגדלת היקף השימוש באנרגיה הסולארית. "בשנים האחרונות צנח מחיר האגירה, בעיקר בזכות שדרוג הביצועים של סוללות הליתיום". מחיר הסוללות צפוי להמשיך ולרדת באופן ניכר בשנים הקרובות, כש"כבר היום ניתן במהלך הלילה להשתמש בחשמל מאנרגיה נקייה הנאגרת במהלך שעות היום במחיר סביר".

לדברי חותמי המכתב, משק החשמל אליו צריכה לשאוף מדינת ישראל הנו משק מבוזר ולא ריכוזי, המבוסס על רשתות אזוריות/עירוניות קטנות. בתסריט של מקורות היצור מגוונים, תשתיות ההולכה יכולות להישען זו על זו, ובשילוב ניהול מושכל של ביקושים, שיפור משמעותי בהתייעלות אנרגטית ופריסה רחבה של אמצעי אחסון זולים, הדרישה לאגירה עשויה לרדת משבוע - לשעות בודדות. עבודה של MIT השנה הצביעה על כך שמחיר האחסון צריך לרדת ל-150 דולר לקוט"ש, על מנת לאפשר מעבר של 95% אנרגיה מתחדשת בארה"ב. לפי המגמה' זהו מחיר שנמצא בטווח הנראה לעין.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון