גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעה של 2 מיליארד ש' בשנה בעיר חכמה, בחקלאות ובאקדמיה: כך מתכננת ישראל להפוך למעצמת בינה מלאכותית

"גלובס" מפרסם את המלצות הוועדה לקידום תעשיית הבינה המלאכותית בישראל • בראש הוועדה עומדים הפרופסורים יצחק בן ישראל ואביתר מתניה ● בן ישראל: "תוך חמש שנים תהפוך ישראל לאחת מחמש המדינות המובילות בעולם בבינה מלאכותית"

פרופ' יצחק בין ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
פרופ' יצחק בין ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

השקעה ממשלתית שנתית של 1-2 מיליארד שקל, מתוך סך כל ההשקעה בתחום בישראל של 10 מיליארד שקל - זה הסכום הדרוש כדי להפוך את ישראל למעצמת בינה מלאכותית ואחת מחמש המדינות המובילות בעולם בתחום. כך צפויה להמליץ הוועדה בראשותם של אלוף (מיל') פרופ' יצחק בן ישראל ופרופ' אביתר מתניה. הוועדה הוקמה לפי בקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו.

חלקים מטיוטת דוח הוועדה נחשפו בפני "גלובס", וכן הוצגו הבוקר בקצרה במסגרת שבוע הבינה המלאכותית, שמתקיים באוניברסיטת תל אביב בשיתוף רשות החדשנות ואינטל. הוועדה כוללת 15 תתי-ועדות בהשתתפות כ-300 גורמים בכירים מהממשלה, מהצבא, מהאקדמיה ומתעשיית ההייטק, והמלצותיה צפויות להיות מוגשות לממשלה, אם תקום, בינואר 2020.

טכנולוגיות הבינה המלאכותית נחשבות טכנולוגיות מפתח הן במישור הביטחוני והן במישור הכלכלי. בשנתיים האחרונות כבר החלו עשרות מדינות לפעול להתוויית אסטרטגיה לאומית בתחום. סין, למשל, מפעילה תוכנית לפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית, שיעדה הוא פיתוח תעשיית הליבה בתחום (בניגוד לתעשיות נלוות או משיקות) בהיקף של כ-141 מיליארד דולר עד 2030. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר על הטכנולוגיה - "אומה שתוביל בבינה מלאכותית, תשלוט בעולם".

הציפיות בעולם מהטכנולוגיה ויישומיה מרקיעות שחקים. בחברת הייעוץ מקינזי העריכו באפריל 2018 ש"הערך העסקי" שניתן פוטנציאלית להפיק משימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית נע בין 3.5 ל-5.8 טריליון דולר בשנה. "ערך עסקי" הוא מונח שבו עושות חברות המחקר שימוש, כדי לגלם את מלוא הערך הנוצר מהשימוש בטכנולוגיה, כולל למשל חיסכון בשווי שעות עבודה.

טכנולוגיות בינה מלאכותית נמצאות בבסיס רוב המהפכות הטכנולוגיות שאנו נמצאים בעיצומן או בפתחן. הטכנולוגיה מתבססת על אלגוריתמים שמנתחים כמויות גדולות של מידע ונתונים, מזהים דפוסים חוזרים, מפיקים מהם תובנות, מתאימים את עצמם לשינויים ופועלים בהתאם. כך למשל, חברת מובילאיי שנרכשה על ידי אינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר היא למעשה חברת בינה מלאכותית, מכיוון שהיא פיתחה אלגוריתמים שמאפשרים לרכב אוטונומי להתמודד עם סיטואציות מורכבות. אלגוריתמים כאלו מאומנים באמצעות דאטה שנאסף על סיטואציות אמיתיות, והוא מתפתח ומשתפר ככל שמצטבר עוד דאטה.

טכנולוגיות בינה מלאכותית הן אלה שצפויות לאפשר שימוש בהררי הדאטה שנצברים ולהפוך אותם לידע מעשי שיתרום גם להתייעלות של עסקים, למשל.

ישראל חייבת להשלים פערים בהשקעה

ללמוד מההצלחה של תוכנית הסייבר

בן ישראל ומתניה, שהקימו את הוועדות בישראל ביוזמה ממשלתית ובתמיכה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עמדו בתחילת העשור מאחורי יוזמה דומה לקידום טכנולוגיות סייבר, שמיוחסת לה תרומה גדולה להפיכת ישראל למעצמה בתחום.

מטרת התוכנית הנוכחית היא לשכפל את ההצלחה של תוכנית הסייבר, גם בתחום טכנולוגיות הבינה מלאכותית. אולם, בניגוד לתחום הסייבר, בתחום הבינה המלאכותית ישראל לא התעוררה מספיק מוקדם וכעת קיימת מידה לא מועטה של דחיפות להיכנס למרוץ ביתר שאת.

העלות הצפויה של התוכנית מבוססת על התפיסה שכדי להזניק את ישראל במהירות לעמדת הובלה ולגשר על הפער מול מדינות שכבר החלו לפעול בתחום, נדרשת השקעה ממשלתית ראשונית גבוהה, של כ-10%-20% מסך ההוצאה הממשלתית השנתית על מחקר ופיתוח אזרחי.

בישראל עומדת ההוצאה על מחקר ופיתוח על 4%-4.5% מהתמ"ג, כאשר כ-20% ממנה מופנים למו"פ בתחומים טכנולוגיים. בהנחה שההוצאה השנתית הכוללת במו"פ טכנולוגי היא בסביבות 60 מיליארד שקל בשנה, ומתוכם 10 מיליארד שקל מגיעים מהממשלה, אזי ההשקעה הממשלתית הדרושה לתחום הבינה המלאכותית, על פי התוכנית, צפויה להיות 1-2 מיליארד שקל בשנה. לשם השוואה, בפרויקט הסייבר כולו הושקעו כ-2.5 מיליארד שקל.

על סמך הניסיון בסייבר, בן ישראל צופה שההשקעה הזו צפויה לחזור למשק הישראלי. ההשקעה במו"פ עסקי בתחום הסייבר בישראל עומדת כיום על כ-18% מסך ההשקעה העולמית, ואילו היצוא הישראלי מהווה כבר כ-10% מיצוא הסייבר העולמי. לפיכך, גם אם חלקה של ישראל בשוק הבינה המלאכותית העולמי יעמוד על 1% בלבד - יהיה מדובר בהחזר עצום על ההשקעה.

הקמת רשות מיוחדת ותשתית מחשוב

המלצות הוועדות נוגעות למישורים רבים של הפעילות העסקית והממשלתית, מתוך הבנה שבעתיד לא יהיה תחום שלא יושפע עמוקות ו"ישובש" על ידי טכנולוגיות בינה מלאכותית. אחד התחומים שבהם המליצו בוועדות להתמקד הוא נושא הדיגיטציה של השירותים הממשלתיים - הן במישור שבין משרדי הממשלה לבין עצמם, והן בקשר שלהם עם האזרח.

הוועדות גילו שחלק מהבעיות שבעטיין פרויקטים של ממשל זמין נכשלים - בינה מלאכותית יכולה לפתור. הוועדות ממליצות על פרויקטים לאומיים שעל ישראל לקחת על עצמה ואחד מהם הוא פרויקט לאומי לקיצור תורים במערכת הבריאות.

הוועדה ממליצה על הקמת גוף מתאם ליישום התוכנית, שיפעל במסגרת משרד ראש הממשלה, בדומה למערך הסייבר הלאומי, שפועל כיום תחת משרד ראש הממשלה, והוא תוצר של התוכנית הלאומית לסייבר של בן ישראל ומתניה.

הצורך בגוף מתאם נובע מהמספר הרב של הרשויות שיש להן נגיעה להייטק המקומי - רשות החדשנות, משרד התקשורת, משרד המדע והטכנולוגיה, ישראל דיגיטלית (במסגרת המשרד לשוויון חברתי), הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) שבמועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) וכמובן הגופים הביטחוניים ובראשם המינהל למחקר פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) במשרד הביטחון.

כדי לאפשר את האצת המחקר והפיתוח תידרש ישראל להקים תשתית החישוב המתאימה בתחומי ישראל. על פי המלצות הוועדות, לצורך כך יפורסם מכרז להקמת ענן בינה מלאכותית, בו צפויות להיות מעורבות חברות כמו אמזון, גוגל, אנבידיה ואינטל. גורמים בכירים בתעשייה העריכו לפני כמה חודשים את ההוצאה על תשתית החישוב בלבד, ללא אחסון ותקשורת - בסדר גודל של כחצי מיליארד שקל, לחמש שנים.

תחום הערים החכמות זכה גם הוא לתשומת לב מיוחדת עם הכוונה להמליץ על הגדרתה של עיר בישראל כ"עיר ניסויים" לתחבורה חכמה ורכב אוטונומי - ככל הנראה תל אביב. על פי המלצות הוועדות, יינתן דגש מיוחד על "מרכזי בקרת תנועה מטרופוליניים" ורמזורים חכמים.

הוועדות ממליצות על הקמת 4-6 מרכזי מחקר רלוונטיים באוניברסיטאות שיגדילו את מספר החוקרים בתחום החל מתלמידי תואר ראשון ועד החוקרים המובילים. הוועדות מציעות את "מודל הפרופסור" - כדי להתמודד עם "קטיפת" המומחים על ידי הענקיות. כיום רוב הקניין הרוחני (IP) נמצא בידי החוקרים והוועדות ממליצות לשנות את המצב הזה. המלצות נוספות הן הוספת בחינת בגרות בבינה מלאכותית וחובת קורס בשיטות מחקר באמצעות בינה מלאכותית.

במקביל, הוועדות ממליצות על הגדלת מספר תלמידי המחקר הזרים, כדי להעלות משמעותית את מספר הפרסומים בתחום, שבשנת 2017 הציב את ישראל במקום ה-18 בלבד בשיעור פרסומים לנפש בעולם.

כמו כן מומלץ לבצע רפורמה, שתאפשר לחוקרים בכירים להגדיל משמעותית את נתח הזמן שהם רשאים להקדיש לעבודה בתעשייה, על חשבון האוניברסיטה. צעד זה נועד, בין השאר, לתת מענה לעובדה שלא המוסדות האקדמיים ולא התעשייה המקומית מסוגלים להתחרות במשכורות העתק המוצעות למומחים בתחום על ידי ענקיות הטכנולוגיה. 

התחום המבטיח ביותר שבו הוועדות ממליצות לטפח את הבינה המלאכותית הוא החקלאות. לפי טיוטת דוח הוועדות, לישראל יש פוטנציאל להפוך למובילה עולמית בתחום בזכות הידע שכבר הצטבר בה. הידע הישראלי יוכל לסייע לניצול אופטימלי של משאבי טבע ומזעור נזקים סביבתיים. בכך, נטען, תוכל ישראל להתמודד טוב יוצר עם האתגרים הסביבתיים שנכונו לה ובמקביל לתרום לעולם כולו.

ההתמקדות של המלצות הוועדות בחקלאות בולטת לנוכח המגבלות והקשיים הרגולטוריים הכרוכים בתחום המחקר הרפואי, בין היתר בשל סוגיות פרטיות. העיסוק בחקלאות מוגבל פחות בהיבטים אלה, ולכן יכול להיות כר פורה למחקר, בפרט בתחום מחלות צמחים.

הנחת המוצא היא שככל שיתווספו יכולות בינה מלאכותית, כך תגדל התלות שלנו במחשבים. לכן, המערכות שיפותחו יצטרכו להיות מאוד מאובטחות. בן ישראל מבקש לכנות את המיזם "מערכות נבונות מאובטחות" (Secured Intelligent systems).

לבסוף, הוועדות לא התעלמו גם מנושאי האתיקה. אין המלצות הוועדה אינן מספקות לחוקרים את אמות המידה האתיות עצמן, אבל מעניקות להם "סרגל" שבאמצעותו הם יוכלו לוודא שהם עברו את כל התהליכים המתאימים לשקילת שיקולים אתיים.

ההשקעות הפרטיות זורמות לענף

כבר כיום ישראל היא מובילה עולמית במספר הסטארט-אפים בתחום, עם קרוב ל-400 חברות, המציבות אותה במקום השלישי בעולם אחרי ארה"ב וסין על פי נתוני קרן הון הסיכון ASGARD. על פי נתוני סטארטאפ ניישן סנטרל (SNC), סך הגופים הישראליים כולל מרכזי מחקר המפתחים טכנולוגיות בינה מלאכותית או שעושים בה שימוש מהותי הוערך בסוף השנה שעברה בכ-1,150. סך ההשקעות בחברות בתחום בשנה שעברה היווה כ-37% מההשקעות בהייטק, אף על פי שמספר החברות בתחום היה מוערך ב-17% והגיע לכ-2.25 מיליארד דולר.

בישראל מתקיימת פעילות משמעותית גם מצידן של חברות בינלאומיות. כך למשל, חברת אינטל העולמית מפעילה מישראל מרכז פיתוח לטכנולוגיות בינה מלאכותית, שנועד לשמש אותה לצרכיה הפנימיים. בראש המרכז בראשו עומד איתי יוגב, שהקים את היחידה לפי כעשר שנים וכיום כבר עובדים בה קרוב ל-200 איש, מרביתם מישראל. דוגמה נוספת היא הסטארטאפ הישראלי Walk.me שעושה שימוש בבינה מלאכותית על מנת לייעל את העבודה שמבצעים עובדים בתוכנות הארגוניות במקומות העבודה שלהם.

לאינטל פעילות ענפה בבינה מלאכותית גם בתחום החומרה. היא מפתחת מישראל מאיצי בינה מלאכותית שמשולבים בליבת המעבד ה"רגיל", היא מפתחת מעבדי בינה מלאכותית למרכזי נתונים שבהם משתמשת חברת פייסבוק ולאינטל יש כמובן גם את מובילאיי, שמפתחת טכנולוגיות בינה מלאכותית לרכב האוטונומי.

בישראל פועלים גם כמה סטארטאפים שמפתחים שבבי בינה מלאכותית שמבקשים להתחרות בענקיות הגלובליות כמו היילו ונורובלייד, ועוד המון סטארטאפים שפועלים בתחום. רק ברבעון הראשון של 2019 גייסו סטארטאפים בתחום כ-600 מיליון דולר ב-51 עסקאות, שהיוו למעלה משליש מכלל ההון שגויס באותו רבעון.

ואולם, אף על פי שנתוני ההשקעות מרשימים למדי, השקעות המגזר העסקי בסטארטאפים ובמיזוגים ורכישות אינם חזות הכל. מטרת הוועדות היא לנסח את האופן שבו מערכת החינוך והאקדמיה יספקו את כמות המהנדסים הנדרשת כדי שגם הממשלה, גם הצבא וגם התעשייה יוכלו לקבל את מספר ואיכות העובדים הדרושים להן לא רק כדי להצליח, אלא לשגשג בטווח הארוך.

עוד כתבות

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

כמעט ארבעים שנה של דיכוי וטרור: מי הוא עלי חמינאי?

לפי הערכות, המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר