גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

שיבא משיק מרכז חדשנות דיגיטלית: "נקדם כל פתרון ראוי לבעיות כמו תורים וטעויות"

בית החולים שיבא פתח את מרכז ARC כחלק מרשת בינלאומית שהוא מקים מסביב לעולם ● לסטארט-אפים הוא מציע מימון, מקום לעבוד בו ואפשרות לנסות מוצרים חדשים ● סמנכ"ל רפואה וחדשנות איל צימליכמן: "שותפות היא מילת המפתח. לא כל אחד שומר רק על האינטרסים שלו"

מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי
מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי

בתחילת החודש השיק בית החולים תל השומר את פרויקט החדשנות השאפתני שלו, רשת ARC, ובכך הצטרף לבתי חולים רבים בארץ ובעולם שמקדמים פרויקטים של חדשנות במטרה לשתף פעולה בתחום המידע ובתחומים נוספים עם בתי חולים אחרים, סטארט-אפים וחברות גדולות. הגישה של כל בית חולים לנושא משתנה בהתאם לתפיסת עולמם של מנהליו, אבל המודל של שיבא בולט במיוחד בפתיחות שלו לשיתופי פעולה בינלאומיים.

גישה וידע תמורת תמלוגים

"כשהתחלנו לתכנן את מרכז החדשנות, הבנו כמה דברים", אומר איל צימליכמן, סמנכ"ל רפואה וחדשנות בבית החולים. "כלומר, אנחנו לא רק מגיבים לצרכים של החברות החיצוניות ולרעיונות שמביאים אלינו הרופאים מתוך המרכז מיוזמתם, אלא מקדמים חדשנות באופן מכוון. כמו כן, הבנו שבתקופה הקרובה הדבר הכי משמעותי הוא לקדם במתכונת הזאת את הבריאות הדיגיטלית.

"החלטנו שבניגוד לתדמית השמרנית שיש לפעמים למערכות בריאות, נקדם באופן מכוון כל פתרון בריאות דיגיטלית שנמצא כראוי, כדי להיות חלק משינוי הרפואה בעשור הקרוב, כדי לפתור בעיות כמו תורים בתוך בתי החולים, המתנה לבדיקות, טעויות, ועוד מגוון של צרכים שאנחנו כמערכת מכירים היטב.

סגן מנהל המרכז לחדשנות בשיבא, איל צימליכמן / צילום: תמר מצפי

"הבנו גם שלא ניצור את השינוי בעצמנו, על ידי צוות פיתוח פנימי. ישנם גורמים מתאימים לכך הרבה יותר, אבל הם חייבים שותפות צמודה איתנו. עד כדי כך צמודה, שרצוי שהם יפעלו ממש מתוך הקמפוס שלנו כדי להגיע למקסימום חשיפה למשאבים שלנו - בעיקר מומחים, מידע ואתר ניסוי".

התוכנית קיבלה את השם ARC, (ראשי תיבות של Accelerate Innovation to Redesign Healthcare and Collaborate With Partners). שותפות היא מילת המפתח, אומר צימליכמן. "כל אחד שומר לא רק על האינטרסים שלו. אנחנו נותנים לסטארט-אפים מה שצריך, וכך הם ייענו לצרכים שלי ושל החולים".

חברות שנבחרו על ידי שיבא או חברות שנולדו בבית החולים יוכלו להתמקם בקמפוס של ARC במקום - שטח של 35 אלף מ"ר הכולל חמישה בניינים (שניים כבר מוכנים לפעולה). "אנחנו חוסכים להם שכירות ב-Wework בתל אביב", אומר צימליכמן, "ומציעים להם לשבת כאן, קרוב לכל מה שהם צריכים".

כבר היום פועלים 20 סטארט-אפים ב-ARC, רובם ממוקמים במתחם, והם יפעלו לצד פרויקטים של חדשנות מטעם בית החולים, או באופן עצמאי או בשיתוף עם חברות בינלאומיות. "אנחנו שומעים מהסטארט-אפים שתהליכי הפיתוח שלהם הואצו משמעותית מאז המעבר. מה שלקח בעבר חודשים רבים, לוקח כעת חודש חודשיים".

בתמורה לגישה לידע ולתשתיות של בית החולים, באמצעות מנגנונים שהוקמו במיוחד ומטרתם לוודא שצוות בית החולים אכן משתף פעולה עם המיזם, מקבל בית החולים תמלוגים ממכירת המוצר. "זה מודל שהסטארט-אפים אוהבים, כי אם הם לא מכרו, הם לא משלמים".

כמו כן, שיבא מטמיעה את המערכות אצלה ראשונה וללא תשלום.

המשרדים של קרן הון הסיכון שהקימה שיבא עם קרן Triventures, שזכתה לא במקרה לשם Triventures ARC, נמצאים גם הם בקמפוס בשיבא. הקרן מקבלת זכות הסתכלות ראשונה על הפרויקטים שמוקמים או נכנסים לרשת. "בכירי הקרן מעורבים עוד לפני שהפרויקטים האלה ממש הופכים לחברות", אומר צימליכמן. כתוצאה מכך, בנוסף לחשיפה לידע של בית החולים, גם הניסיון של הקרן יכול לכוון אותם ליישום הכי אטרקטיבי עבור הטכנולוגיה שלהם".

זה אומר שסטארט־אפ יגיע אליכם בשלב ראשוני ממש?

"יש לנו שני מסלולים: האחד הוא פיתוח בתוך הקמפוס של רעיונות שמגיעים בשלב ראשוני ומקבלים מימון פיתוח מקרן פילנתרופית. הרעיונות מגיעים מבית החולים ומהשותפים שלנו - אוניברסיטת תל אביב, שהיא השותפה האקדמית שלנו, או קופות החולים לאומית ומאוחדת השותפות ב-ARC, כמו גם חיל הרפואה בצה"ל ומשרד הבריאות. במסלול השני, מגיעים אלינו סטארט-אפים בוגרים".

השותפויות שנוצרות הן מקומיות ובינלאומיות, אומר צימליכמן, וזה כבר קורה בפועל. בשבועות האחרונים שמענו מכמה גורמים בינלאומיים משמעותיים, חברות תרופות בינלאומיות ומערכות בריאות, שהם החלו לבחון שיתוף פעולה או שכבר החלו בשיתוף פעולה עם ARC.

"הרשת שיצרנו כוללת גם בתי חולים, כמו בית החולים של אוניברסיטת סטנפורד, מיו קליניק, מאס ג’נרל. יש לנו כ-15 כאלה, וכן חברות תרופות ומכשור רפואי גדולות: בוסטון סיינטיפיק, ג’ונסון אנד ג’ונסון, מרק אסטרהזנקה. אנחנו מחליטים באיזה תחום אנחנו רוצים לשתף פעולה, ועושים סיעור מוחות יחד. למשל, אנחנו מפתחים עם מיו קליניק מוצר קרדיולוגי. שיתוף הפעולה נולד כשרופא שלנו היה בהתמחות אצלם, חשב על הרעיון שם, חזר לכאן ואנחנו זיהינו את המוצר כפרויקט משותף, והוא ייצא לשוק בשנה הבאה. גם חברות הטכנולוגיה הן שותפות ברשת, למשל חברת מיקרוסופט שהיא שותף טכנולוגי מוביל".

במקרה הזה, המוצר הוא מכשיר רפואי קלאסי לניתוחי אבלציה (צריבה) ולא מוצר בריאות דיגיטלית, אך המסלול יכול להיות דומה. לפני הקמת ARC, המוצר היה עובר דרך חברת המסחור של שיבא, וגם כעת זו התוכנית, אלא שחברת המסחור גם הפכה חלק מהרשת ותכלול את השם ARC בשמה.

"שיתוף פעולה נוסף עם בתי החולים הבינלאומיים, הוא הטמעת מוצר שפיתח סטארט-אפ בפרויקט ARC, אחרי שכבר הוטמע בשיבא. בית החולים יכול ליהנות מהניסיון של הצוות הרפואי של שיבא בעבודה על הפרויקט, וגם לפעמים ממענק של רשות החדשנות להטמעה של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית ישראלית בבתי חולים.

לדברי צימליכמן, חברות התרופות נותנות למרכז תקציבי מו"פ כדי לפתור בעיות. "למשל, חברה שפיתחה מוצר אולטרסאונד תוך עורקי, IVUS, נתקלה בבעיה שקרדיולוגים לא יודעים לקרוא אולטרסאונד, אין להם ניסיון בזה. אז החברה ביקשה מצוות הבריאות הדיגיטלית שלנו לבנות שכבת ממשק משתמש על גבי האולטרסאונד, שתפענח אותו באופן שבו קרדיולוגים רגילים לראות מידע".

גם הסטארט-אפים מגיעים מכל העולם. "הגיע אלינו סטארט-אפ גרמני, שמכוון בכלל לשוק האמריקאי, אבל המו"פ יושב בשיבא ומעסיק ישראלים. יש לנו עכשיו גם פרויקט איטלקי, שווייצרי ואולי יהיה גם אמריקאי".

"נהיה בית חולים מבוסס מציאות מדומה"

מעבר לקשר עם הסטארט-אפים והחברות, רשת ARC ממלאת תפקיד פעיל בקשר עם משרד הבריאות והאוצר, כדי ליצור תשתית רגולציות חיובית יותר לחברות הבריאות הדיגיטלית - אחת המשימות שנמצאת על סדר היום גם של ארגון חברות הבריאות הדיגיטלית, שאת בכיריהם ראיינו כאן לאחרונה.

"המידע היום לא נמצא בחוץ בצורה שמאפשרת לנצל אותו באופן חיובי. בינתיים, אנחנו בית החולים הראשון שקיבל אישור לעבוד בענן, ואנחנו מנצלים את זה".

אתם מציעים לסטארט־אפים להשתמש בתשתיות בית החולים ולהיעזר בצוות, וגם מציעים להטמיע את כל החידושים. בזמן אמת, האם יש לצוות מספיק זמן וקשב להתייחס לסטארט־אפ, ולארגון באמת ישנה אפשרות להטמיע כל כך הרבה שינויים בבת אחת?

"נושא ההטמעה הוא משמעותי, ואנחנו משקיעים בתכנון שלה המון מאמץ. אנחנו מוודאים לגבי כל מערכת שהיא לא מוסיפה עבודה לאחות אלא מפחיתה אותה; שהיא לא מקבלת החלטה במקום רופא אלא עוזרת לו. אנחנו משתפים את הקלינאים כבר בתחילת הדרך, ובוחרים לכל פיילוט צ’מפיון אחד שמאוד רוצה להטמיע, ומחלקה אחת שהיא יותר פתוחה לכך, אפילו אם זו לא בהכרח הסביבה שתהווה בעתיד את השוק הכי אטרקטיבי לאותו מוצר. אחר כך, כשההצלחות מוכחות, מתרחבים למחלקות אחרות".

מה ייחשב בעיניכם הצלחה של התוכנית?

"אנחנו מודדים כמה כסף הצלחנו לחסוך לבית החולים באמצעות הטמעת הטכנולוגיות וכמה כסף הצלחנו להכניס למערכת דרך השותפויות שלנו".

לדברי צימליכמן, שיבא שותפה גם למגמה של הכנסת טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה לבית החולים, שכתבנו עליה כאן לאחרונה.

"ב-2020 נהפוך את שיבא לבית חולים מבוסס מציאות מדומה. מוצרים בתחום הזה ישמשו הן לאימון הצוות, הן להעשרת חדר הניתוח בהדמיה ובגישות חדשות למידע, והן ישירות עבור המטופלים, לצורך טיפול בכאב באופן שחוסך בתרופות משככות כאב, טיפול בדיכאון ובחרדה". 

עוד כתבות

הפגיעה בבת ים במבצע ''עם כלביא'' / צילום: ap, Ariel Schalit

הבניינים בבת ים נפגעו מטיל. ויכוח על הקמת חניון מונע את שיקומם

הקמת חניון תת-קרקעי שדורשת הממשלה מעכבת את שיקום 21 המבנים שנפגעו בבת ים ● אם ההכרזה על מתחמי השיקום לא תאושר עד יום ראשון, העיר תאבד את הזכאות למסלול השיקום המהיר

מפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Jan Woitas

הסקנדל שמאיים על המפעל הגרמני והקשר הישראלי

פיטורים של 50 אלף עובדים נוספים, סגירת מפעלים ומכירת מותגים ● בצעדים אלה הנהלת פולקסווגן תנסה לשכנע את הדירקטוריון לנקוט כדי לאושש את החברה ● העובדים מצידם, שגם מיוצגים בדירקטוריון, יעשו הכל כדי למנוע זאת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בלב נתב"ג: מתחם המשרדים שמוצע באופן חריג להחכרה

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להחכרה של מטה הרשות ההיסטורי בנתב״ג לתקופה של כ-25 שנה ● המתחם מיועד בעיקר לחברות וגופים מענף התעופה, והזוכה יידרש לשפץ ולהתאים אותו לצרכיו ועל חשבונו ● מדובר בחלק מניסיון של רש״ת לממש נכסים ולהגדיל הכנסות, על רקע הקשיים הכספיים של השנים האחרונות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט לאחר רצף של שלושה ימי ירידות; דל זינקה בחדות

ה-S&P 500 טיפס בכ-0.5% ● תשואות האג"ח במדינות המפותחות סביב שיאים של עשרות שנים, התשואה לעשור בארה"ב נגעה בשיא של מעל שנתיים ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● דל זינקה בחדות בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות והעלאת תחזיתה השנתית, פאלו אלטו צנחה ● בורסת דרום קוריאה ירדה ב-4% ● נעילה שלילית באירופה

רפי ביסקר יו''ר קבוצת BST / צילום: סטודיו פלורין

רפי ביסקר מתייחס לאי הסדרים בבסט: "מדובר בטעות - הכספים הושבו בריבית מקסימלית"

ברקע פרסום הדוחות, יו"ר קבוצת הנדל"ן רפי ביסקר מתייחס לראשונה בפומבי לחקירת אי-הסדרים ומודה שבעלי השליטה השתמשו בכספי חברה לעבודות פרטיות ● הכספים הושבו בתוספת ריבית, אך בסט תפרסם מחדש את דוחות 2025 והרבעון הראשון של 2026

רותם סלע בקמפיין בנק דיסקונט

רותם סלע והגפילטע פיש הופכים את הפרסומת של בנק דיסקונט לזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לבנק הפועלים, על אף שכבר כמעט שבועיים היא לא באוויר - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של ישראכרט עוררה ביקורת והתברגה שלישית בזכירות, ומשרד התחבורה בהופעה מפתיעה

חרדים חוסמים כביש במחאה על מעצרי עריקים (ארכיון) / צילום: Reuters

פה אחד: בג"ץ ביטל את החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים

תשעה שופטי בג"ץ הורו פה אחד על ביטול החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים, לאחר שקבעו כי נפל פגם מהותי בהליך חקיקתו ● שמונה מהשופטים קבעו בנוסף כי החוק פוגע קשות בזכות החוקתית לשוויון; השופט דוד מינץ חלק על קביעה זו

צילומים: צילום מסך מתוך הקמפיין של ישראכרט, טלי בוגדנובסקי

משרד האנרגיה ממשיך עם השטות של השוואת מחירי דלק

ההמלצה המגוחכת של משרד האנרגיה ● חברת האשראי שכבר נקנסה חוזרת בעוד פרסומת ● והסיפור המרגיע שסיפרנו לעצמנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תל אביב / צילום: Shutterstock

דוח חדש: חברות הדיפנס-טק הסתערו על שוק המשרדים בת"א, והמחירים קפצו

סקירה של חברת המחקר נת"מ מגלה כי במחצית הראשונה התפוסה במשרדים הפרוסים על הצירים המרכזיים של ת"א טיפסה ל-99% ● סיבה מרכזית: ביקושים מצד חברות הפועלות בתחומי הביטחון

המפעל של החברה הבלגית BATS אחרי שהוצת / צילום: derechadiario אתר

"שייך ב־100% לממשלת ישראל": המפעל שהוצת בבלגיה

כותרות העיתונים בעולם: המפעל בבלגיה של חברת BATS ששייכת לתעשייה האווירית נשרף כליל ויצא משימוש, סוריה רוצה להחליף את מצר הורמוז ומפלגת השמאל בברלין שהסתבכה בפרשה אנטישמית ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

בינה מלאכותית בעולם הרפואה / אילוסטרציה: Shutterstock

הרופאים שמשתכרים מעל 100 אלף שקל, התיקון בפריפריה והאזהרה

דוח השכר במערכת הבריאות מגלה: שכר גבוה אך גם פערים גדולים בתוך המערכת, רופאים בפריפריה מרוויחים יותר, המנהלים מתקרבים ל-83 אלף שקל, והנשים ממשיכות להרוויח פחות ● וגם: האזהרה ממחסור ברופאים

אילן רביב מנכ''ל מיטב, הזמר ליאור נרקיס וקרן דיקמן סמנכ''לית משאבי אנוש / צילום: דנית כהן

לפני ראש השנה: החופשה של אלף עובדי בית ההשקעות מיטב

בית ההשקעות מיטב הוציא השבוע את 1,000 עובדיו לחופשת "גיבוש" בת יומיים באזור הכנרת ● מנכ"לית דלתא ישראל השיקה במתחם ביג פאשן גלילות מתחם המוקדש לחגיגות 100 שנים לפו הדב ● בנק לאומי מרחיב את האפליקציה שלו לחמש שפות ● ונירלט מאריכה בעונה נוספת את החסות למועדון הכדורסל עוטף דרום שהוקם בעקבות ה-7 באוקטובר ● אירועים ומינויים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

סם אלטמן יסיים את השנה עם קצב הכנסות של מיליארד דולר מפרסום. מה הלאה?

השבוע הודיעה OpenAI כי קצב ההכנסות השנתי שלה מפרסום יעמוד על מיליארד דולר - חצי שנה בלבד אחרי השקת המודל ● יונתן אידלסהיים, מנכ"ל חברת הפרסום הדיגיטלי נטורל אינטליג'נס ומהבודדים שנמצאים שם משלב הבטא הסגור, חושף איך זה נראה מבפנים

פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

האנליסט שמעריך: שווי פאלו אלטו בדרך לנפץ את תקרת הטריליון שקל

החברה בעלת השווי הגבוה בת"א פרסמה דוחות חזקים, שעקפו את התחזיות, וצופה המשך צמיחה ● ג'פריס מעניק למניית ענקית אבטחת הסייבר מחיר יעד הגבוה ב־24% ממחיר השוק - אליו הגיעה לאחר שהכפילה את שווייה מתחילת השנה

מרלו''ג מקס סטוק באופקים / הדמיה: רועי מור

מקס סטוק שוכרת מרלו"ג באופקים תמורת כ-21 מיליון שקל בשנה

המרלו"ג, בשטח של כ-45 אלף מ"ר, מוקם בימים אלה ע"י חברה-בת של GT נדל"ן וצפוי להימסר למקס סטוק בדצמבר 2028, לתקופה של 20 שנה

אוניברסיטת בר אילן / צילום: דוברות אוניברסיטת בר אילן

לראשונה בישראל: האוניברסיטה שמוותרת על מניות בסטארט־אפים

פיילוט של חברת המסחור BIRAD של אוניברסיטת בר אילן יוביל לוויתור על אחזקת מניות במיזמים חדשים בתמורה לנתח מוגדר מראש מהצלחות עתידיות ● המנכ"ל: "הון סיכון זה עניין סטטיסטי"

עומרי כספי / צילום:  Ilya Melnikov

עומרי כספי מגייס קרן שלישית של 250 מיליון דולר

הקרן השלישית של Swish Ventures תתמקד בסטארט־אפים בתחומי הבינה המלאכותית, הסייבר והדיפנס, ותשקיע בממוצע כ-20 מיליון דולר בכל חברה ● לפי הקרן, היקף הנכסים שהיא מנהלת מגיע כעת לכ-800 מיליון דולר ● בין השקעותיה של הקרן נמצאת גם חברת Cognition, שנערכת לגיוס לפי שווי של 47 מיליארד דולר

אופיר דהן / צילום: אסתר שכטמן

בגיל 16 קנתה מניות מקדונלד'ס ודיסני ועם הרווחים מימנה חתונה והון עצמי לבית

אופיר דהן החלה להתעניין בשוק ההון בגיל התיכון, והשקעה של 2,500 שקל במניות של המוצרים שאהבה הניבה מאות אחוזים מאז ושימשה לאירועים הגדולים בחייה ● אבל מבחינתה ההשקעה היא לא המטרה אלא כלי "לביטחון ושליטה בעתידי הכלכלי"

כנס החברות המשפחתיות: איך משמרים זהות ומורשת?

הכנס, המתקיים היום זו השנה הרביעית, הוא אירוע מקצועי המיועד לבעלי ולבעלות עסקים משפחתיים ולבני ובנות דור ההמשך • הכנס מתקיים בסימן זהות ומורשת ומביא לבמה את הקייסים המקצועיים והאקטואלים ביותר בענף לצד אנשי מקצוע מהשורה הראשונה

מנכ''ל משרד הביטחון, אלוף (מיל’) אמיר ברעם / צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

הסכם קיבוצי חדש במשרד הביטחון: מודל תגמול שיחליף את שיטת הפרמיות

ההסכם החדש יכלול תוספות שכר קבועות המוכרות לפנסיה, תמריצי אי היעדרות ומענקי מצויינות בדירוגים המזכים, תוך התאמת מבנה השכר למאפייני העבודה ● מנכ"ל משרד הביטחון: "אנחנו מחליפים מנגנוני שכר מיושנים במודל יציב, הוגן, מתקדם ומודרני שמחליף פרמיות שבריריות ברכיבי שכר מוצקים ומוגנים לפנסיה"