גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

שיבא משיק מרכז חדשנות דיגיטלית: "נקדם כל פתרון ראוי לבעיות כמו תורים וטעויות"

בית החולים שיבא פתח את מרכז ARC כחלק מרשת בינלאומית שהוא מקים מסביב לעולם ● לסטארט-אפים הוא מציע מימון, מקום לעבוד בו ואפשרות לנסות מוצרים חדשים ● סמנכ"ל רפואה וחדשנות איל צימליכמן: "שותפות היא מילת המפתח. לא כל אחד שומר רק על האינטרסים שלו"

מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי
מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי

בתחילת החודש השיק בית החולים תל השומר את פרויקט החדשנות השאפתני שלו, רשת ARC, ובכך הצטרף לבתי חולים רבים בארץ ובעולם שמקדמים פרויקטים של חדשנות במטרה לשתף פעולה בתחום המידע ובתחומים נוספים עם בתי חולים אחרים, סטארט-אפים וחברות גדולות. הגישה של כל בית חולים לנושא משתנה בהתאם לתפיסת עולמם של מנהליו, אבל המודל של שיבא בולט במיוחד בפתיחות שלו לשיתופי פעולה בינלאומיים.

גישה וידע תמורת תמלוגים

"כשהתחלנו לתכנן את מרכז החדשנות, הבנו כמה דברים", אומר איל צימליכמן, סמנכ"ל רפואה וחדשנות בבית החולים. "כלומר, אנחנו לא רק מגיבים לצרכים של החברות החיצוניות ולרעיונות שמביאים אלינו הרופאים מתוך המרכז מיוזמתם, אלא מקדמים חדשנות באופן מכוון. כמו כן, הבנו שבתקופה הקרובה הדבר הכי משמעותי הוא לקדם במתכונת הזאת את הבריאות הדיגיטלית.

"החלטנו שבניגוד לתדמית השמרנית שיש לפעמים למערכות בריאות, נקדם באופן מכוון כל פתרון בריאות דיגיטלית שנמצא כראוי, כדי להיות חלק משינוי הרפואה בעשור הקרוב, כדי לפתור בעיות כמו תורים בתוך בתי החולים, המתנה לבדיקות, טעויות, ועוד מגוון של צרכים שאנחנו כמערכת מכירים היטב.

סגן מנהל המרכז לחדשנות בשיבא, איל צימליכמן / צילום: תמר מצפי

"הבנו גם שלא ניצור את השינוי בעצמנו, על ידי צוות פיתוח פנימי. ישנם גורמים מתאימים לכך הרבה יותר, אבל הם חייבים שותפות צמודה איתנו. עד כדי כך צמודה, שרצוי שהם יפעלו ממש מתוך הקמפוס שלנו כדי להגיע למקסימום חשיפה למשאבים שלנו - בעיקר מומחים, מידע ואתר ניסוי".

התוכנית קיבלה את השם ARC, (ראשי תיבות של Accelerate Innovation to Redesign Healthcare and Collaborate With Partners). שותפות היא מילת המפתח, אומר צימליכמן. "כל אחד שומר לא רק על האינטרסים שלו. אנחנו נותנים לסטארט-אפים מה שצריך, וכך הם ייענו לצרכים שלי ושל החולים".

חברות שנבחרו על ידי שיבא או חברות שנולדו בבית החולים יוכלו להתמקם בקמפוס של ARC במקום - שטח של 35 אלף מ"ר הכולל חמישה בניינים (שניים כבר מוכנים לפעולה). "אנחנו חוסכים להם שכירות ב-Wework בתל אביב", אומר צימליכמן, "ומציעים להם לשבת כאן, קרוב לכל מה שהם צריכים".

כבר היום פועלים 20 סטארט-אפים ב-ARC, רובם ממוקמים במתחם, והם יפעלו לצד פרויקטים של חדשנות מטעם בית החולים, או באופן עצמאי או בשיתוף עם חברות בינלאומיות. "אנחנו שומעים מהסטארט-אפים שתהליכי הפיתוח שלהם הואצו משמעותית מאז המעבר. מה שלקח בעבר חודשים רבים, לוקח כעת חודש חודשיים".

בתמורה לגישה לידע ולתשתיות של בית החולים, באמצעות מנגנונים שהוקמו במיוחד ומטרתם לוודא שצוות בית החולים אכן משתף פעולה עם המיזם, מקבל בית החולים תמלוגים ממכירת המוצר. "זה מודל שהסטארט-אפים אוהבים, כי אם הם לא מכרו, הם לא משלמים".

כמו כן, שיבא מטמיעה את המערכות אצלה ראשונה וללא תשלום.

המשרדים של קרן הון הסיכון שהקימה שיבא עם קרן Triventures, שזכתה לא במקרה לשם Triventures ARC, נמצאים גם הם בקמפוס בשיבא. הקרן מקבלת זכות הסתכלות ראשונה על הפרויקטים שמוקמים או נכנסים לרשת. "בכירי הקרן מעורבים עוד לפני שהפרויקטים האלה ממש הופכים לחברות", אומר צימליכמן. כתוצאה מכך, בנוסף לחשיפה לידע של בית החולים, גם הניסיון של הקרן יכול לכוון אותם ליישום הכי אטרקטיבי עבור הטכנולוגיה שלהם".

זה אומר שסטארט־אפ יגיע אליכם בשלב ראשוני ממש?

"יש לנו שני מסלולים: האחד הוא פיתוח בתוך הקמפוס של רעיונות שמגיעים בשלב ראשוני ומקבלים מימון פיתוח מקרן פילנתרופית. הרעיונות מגיעים מבית החולים ומהשותפים שלנו - אוניברסיטת תל אביב, שהיא השותפה האקדמית שלנו, או קופות החולים לאומית ומאוחדת השותפות ב-ARC, כמו גם חיל הרפואה בצה"ל ומשרד הבריאות. במסלול השני, מגיעים אלינו סטארט-אפים בוגרים".

השותפויות שנוצרות הן מקומיות ובינלאומיות, אומר צימליכמן, וזה כבר קורה בפועל. בשבועות האחרונים שמענו מכמה גורמים בינלאומיים משמעותיים, חברות תרופות בינלאומיות ומערכות בריאות, שהם החלו לבחון שיתוף פעולה או שכבר החלו בשיתוף פעולה עם ARC.

"הרשת שיצרנו כוללת גם בתי חולים, כמו בית החולים של אוניברסיטת סטנפורד, מיו קליניק, מאס ג’נרל. יש לנו כ-15 כאלה, וכן חברות תרופות ומכשור רפואי גדולות: בוסטון סיינטיפיק, ג’ונסון אנד ג’ונסון, מרק אסטרהזנקה. אנחנו מחליטים באיזה תחום אנחנו רוצים לשתף פעולה, ועושים סיעור מוחות יחד. למשל, אנחנו מפתחים עם מיו קליניק מוצר קרדיולוגי. שיתוף הפעולה נולד כשרופא שלנו היה בהתמחות אצלם, חשב על הרעיון שם, חזר לכאן ואנחנו זיהינו את המוצר כפרויקט משותף, והוא ייצא לשוק בשנה הבאה. גם חברות הטכנולוגיה הן שותפות ברשת, למשל חברת מיקרוסופט שהיא שותף טכנולוגי מוביל".

במקרה הזה, המוצר הוא מכשיר רפואי קלאסי לניתוחי אבלציה (צריבה) ולא מוצר בריאות דיגיטלית, אך המסלול יכול להיות דומה. לפני הקמת ARC, המוצר היה עובר דרך חברת המסחור של שיבא, וגם כעת זו התוכנית, אלא שחברת המסחור גם הפכה חלק מהרשת ותכלול את השם ARC בשמה.

"שיתוף פעולה נוסף עם בתי החולים הבינלאומיים, הוא הטמעת מוצר שפיתח סטארט-אפ בפרויקט ARC, אחרי שכבר הוטמע בשיבא. בית החולים יכול ליהנות מהניסיון של הצוות הרפואי של שיבא בעבודה על הפרויקט, וגם לפעמים ממענק של רשות החדשנות להטמעה של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית ישראלית בבתי חולים.

לדברי צימליכמן, חברות התרופות נותנות למרכז תקציבי מו"פ כדי לפתור בעיות. "למשל, חברה שפיתחה מוצר אולטרסאונד תוך עורקי, IVUS, נתקלה בבעיה שקרדיולוגים לא יודעים לקרוא אולטרסאונד, אין להם ניסיון בזה. אז החברה ביקשה מצוות הבריאות הדיגיטלית שלנו לבנות שכבת ממשק משתמש על גבי האולטרסאונד, שתפענח אותו באופן שבו קרדיולוגים רגילים לראות מידע".

גם הסטארט-אפים מגיעים מכל העולם. "הגיע אלינו סטארט-אפ גרמני, שמכוון בכלל לשוק האמריקאי, אבל המו"פ יושב בשיבא ומעסיק ישראלים. יש לנו עכשיו גם פרויקט איטלקי, שווייצרי ואולי יהיה גם אמריקאי".

"נהיה בית חולים מבוסס מציאות מדומה"

מעבר לקשר עם הסטארט-אפים והחברות, רשת ARC ממלאת תפקיד פעיל בקשר עם משרד הבריאות והאוצר, כדי ליצור תשתית רגולציות חיובית יותר לחברות הבריאות הדיגיטלית - אחת המשימות שנמצאת על סדר היום גם של ארגון חברות הבריאות הדיגיטלית, שאת בכיריהם ראיינו כאן לאחרונה.

"המידע היום לא נמצא בחוץ בצורה שמאפשרת לנצל אותו באופן חיובי. בינתיים, אנחנו בית החולים הראשון שקיבל אישור לעבוד בענן, ואנחנו מנצלים את זה".

אתם מציעים לסטארט־אפים להשתמש בתשתיות בית החולים ולהיעזר בצוות, וגם מציעים להטמיע את כל החידושים. בזמן אמת, האם יש לצוות מספיק זמן וקשב להתייחס לסטארט־אפ, ולארגון באמת ישנה אפשרות להטמיע כל כך הרבה שינויים בבת אחת?

"נושא ההטמעה הוא משמעותי, ואנחנו משקיעים בתכנון שלה המון מאמץ. אנחנו מוודאים לגבי כל מערכת שהיא לא מוסיפה עבודה לאחות אלא מפחיתה אותה; שהיא לא מקבלת החלטה במקום רופא אלא עוזרת לו. אנחנו משתפים את הקלינאים כבר בתחילת הדרך, ובוחרים לכל פיילוט צ’מפיון אחד שמאוד רוצה להטמיע, ומחלקה אחת שהיא יותר פתוחה לכך, אפילו אם זו לא בהכרח הסביבה שתהווה בעתיד את השוק הכי אטרקטיבי לאותו מוצר. אחר כך, כשההצלחות מוכחות, מתרחבים למחלקות אחרות".

מה ייחשב בעיניכם הצלחה של התוכנית?

"אנחנו מודדים כמה כסף הצלחנו לחסוך לבית החולים באמצעות הטמעת הטכנולוגיות וכמה כסף הצלחנו להכניס למערכת דרך השותפויות שלנו".

לדברי צימליכמן, שיבא שותפה גם למגמה של הכנסת טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה לבית החולים, שכתבנו עליה כאן לאחרונה.

"ב-2020 נהפוך את שיבא לבית חולים מבוסס מציאות מדומה. מוצרים בתחום הזה ישמשו הן לאימון הצוות, הן להעשרת חדר הניתוח בהדמיה ובגישות חדשות למידע, והן ישירות עבור המטופלים, לצורך טיפול בכאב באופן שחוסך בתרופות משככות כאב, טיפול בדיכאון ובחרדה". 

עוד כתבות

ערן גולן, מנכ''ל מימון ישיר / צילום: עופר חג'יוב

תמורת 38 מיליון שקל: האקזיט הפיננסי של נבחרת כוכבי השוק

עזרא עטר, מאיר אוזן, עליזה כהן ושמואל מסנברג מוכרים למימון ישיר את השליטה בחברת מימון הנדל"ן סיגמא סיטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

קללה או הכללה: מה מלמדת ההיסטוריה של חודשי ספטמבר ואוקטובר בשווקים

לקריאה המקובלת בוול סטריט, לצאת משוקי המניות בחודש מאי ולחזור באזור נובמבר, קדמו שנים של תשואות שליליות בחודשי הקיץ, אך גם שורת אירועים גלובליים מטלטלים בעיתוי מדאיג ● האם ניתן לגזור מכך מסקנות למשקיעים, מה התמונה בישראל והאם הרע עוד לפנינו?

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

בעיצומו של המשבר: מיטרוניקס מבצעת ריקול למוצר מחשש לשריפה

יצרנית מוצרי הבריכות קוראת להפסיק מיד את השימוש ואת הטעינה של שואב Niya Aquasweep S10, לאחר שבבדיקת היצרן התברר כי מים עלולים לחדור למכשיר ולגרום לקצר ולשריפה ● הריקול מגיע בתקופה מורכבת עבור מיטרוניקס, שסובלת מהפסדים ומירידה במכירות ומנהלת מגעים להשקעה מצד קרן פימי

גניבות קריפטו / צילום: Shutterstock

החשבון שלו הראה יתרה של 20 מיליון דולר, אבל הוא לא הצליח למשוך אותם

אדם שהשקיע 1.1 מיליון דולר בפלטפורמת קריפטו חשף השבוע את סיפורו המטלטל ב־MarketWatch ● אז לאן נעלם הכסף? ● ההמלצה, התעלומה והתלונה לרשויות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יציבות בתל אביב; מניות השבבים מטפסות, מניות הבנקים יורדות

הבורסה נסחרת בשינויים קלים בלבד ● מניות השבבים הדואליות מטפסות ● הנאסד"ק עלה אמש לשיא חדש נוסף ● כלל בוחנת השקעה בווליו בייס לפי שווי של 600 מיליון שקל לפני הכסף ● אחרי "פגישה טובה מאוד" בין בכירים אמריקאים ואיראניים בשולי עצרת האו"ם, המשקיעים יצפו לפגישת טראמפ-שי מחר ● מחירי הנפט מאבדים גובה ● וגם: בבלומברג מדווחים - התמחור של מניית אנבידיה מסמן איתות אזהרה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם האישה חייבת במחצית מהחוב של בעלה? ביהמ"ש הכריע

בעלי שתי דירות ביקשו להקים ממ"ד למרות התנגדות של שלושה משכניהם, אך המפקח קבע כי לא ניתן לעקוף את הרוב הדרוש כשההתנגדות נובעת מפגיעה בדיירים אחרים • חייבת שקיבלה ירושה של 320 אלף שקל תעביר כ־95 אלף שקל לבנק, אף שקיבלה הפטר מחובותיה • אישה לא תחויב במחצית מהחוב העסקי של בעלה, לאחר שלא הוכח שהייתה מעורבת בעסק ● 3 פסקי דין בשבוע 

צוות RealSense, מימין לשמאל: רועי כהן, גיא הלפרין, נדב אורבך,  מאט מושנר, ויורג קוכן / צילום: באדיבות RealSense

מיליון שקל לכל עובד: הלקח שלמדנו מהחברה שאינטל ניסתה לסגור

עובדים שסירבו להיכנע לאיום הקיצוצים של אינטל ולקחו סיכון על הטכנולוגיה שלהם - הפכו למיליונרים תוך 14 חודשים ● מנגד, אקזיט חצי המיליארד של רילסנס מוכיח שוב כיצד התנהלות קצרת-רואי של ענקית השבבים גרמה לה לפספס מנוע צמיחה אדיר שמבוסס על מהפכת הרובוטיקה

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

אמש נדלקה בשווקים נורת אזהרה שלא נראתה כבר 27 שנה

מדדי המניות זינקו אתמול, הנאסד"ק אף רשם שיא חדש, אבל מספר המניות ב־S&P 500 שהגיעו לשפל שנתי היה גדול פי ארבעה ממספר המניות שרשמו שיא חדש ● מה אומרת ההיסטוריה לגבי הנתון שלא נראה מזה 27 שנה?

מערכת ההגנה האווירית ספיידר / צילום: רפאל

פופולרית יותר מכיפת ברזל: מערכת ההגנה הישראלית שהפכה ללהיט גלובלי

רפאל נמצאת במו״מ מתקדם עם צ׳כיה לעסקת המשך במיליארדי שקלים למכירת מערכת ההגנה האווירית ספיידר, חודשים לאחר עסקת הענק עם רומניה, כך נחשף בגלובס ● מאחורי רצף העסקאות עומדים בין השאר היתרונות המבצעיים והיותה מוצר ישראלי ללא תלות אמריקאית

שר החינוך יואב קיש (הליכוד) / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

כמה התקדמנו תחת יואב קיש במשרד החינוך?

ממצבם של הלימודים הריאליים ועד שילוב החרדים: בדקנו את הביצועים של שר החינוך יואב קיש ● יותר תלמידים לומדים את מקצועות ההייטק, אבל הישגי התלמידים בשפל היסטורי - ואי-אפשר להאשים רק את המגמות הגלובליות ● רמזור הביצועים, מדור מיוחד 

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

נעילה מעורבת בתל אביב; טאואר זינקה, מדד ת"א־נפט וגז נפל ביותר מ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4%, ת"א 90 נחלש בכ-0.3% ● מניות השבבים הדואליות קפצו; מדד ת"א־נפט וגז נפל ביותר מ-2%, לנוכח הירידה במחירי הנפט בעולם ● טבע זינקה אתמול בוול סטריט לשיא של כ-10 שנים ● סוכן ה-AI החדש של מטא הקפיץ את מניות השבבים, נאסד"ק עלה לשיא ● טראמפ ייפגש עם נשיא סין; הצפי הוא להתקדמות מסוימת, אך לא לפריצת דרך

בזמן שענף הקניונים רשם ירידה, קניון אחד דווקא הקפיץ את כמות המבקרים

קניון שבעת הכוכבים רשם זינוק של 13.9% בתנועת המבקרים בקיץ. הסיבה: מתחם האטרקציות החדש ● רשת ICON תפתח סניף חדש במגדל meex בחולון בהשקעה של כ־20 מיליון שקל ● מרכנתיל משיק קמפיין לצעירים חרדים בהשקעה של כמיליון שקל ● אוניברסיטת חיפה תעניק מענקים של עד 15 אלף שקל לכ־120 סטודנטים חדשים ששירתו במילואים ● אירועים ומינויים

טראמפ וממדאני בפגישתם בניו יורק טרם העצרת הכללית באו''ם / צילום: ap

הנאומים יהיו רק חלק מהסיפור: העצרת הכללית השנתית של האו"ם נפתחת

מנהיגי העולם יגיעו השבוע לעצרת האו"ם בניו יורק: נתניהו, טראמפ ופזשכיאן צפויים להשתתף, אבו מאזן ייאלץ לנאום מרחוק ● נתניהו צפוי לנאום בעצרת ולהיפגש עם מזכיר המדינה רוביו ● טראמפ ופזשכיאן יציגו עמדות מנוגדות בנוגע למלחמה ולסוגיית הגרעין האיראני ● גם ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני תופס השנה מקום מרכזי, לאחר שפגש את טראמפ ואח"כ המשיך לתקוף את נתניהו

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

דירקטוריון נת"ע מתרחב: המינויים החדשים, ואלו שעזבו

נת"ע מרעננת את הדירקטוריון לקראת המשך קידום פרויקט המטרו: ארבעה דירקטורים חדשים אושרו לכהונה של שלוש שנים, לאחר שיורם כהן וטל בסכס עזבו בעקבות מינוייהם למנכ"ל בנק ישראל וליו"ר נגה ● יו"ר הדירקטוריון יודפת אפק-ארזי:"ההרכב המקצועי המחוזק ילווה אותנו בעבודה הנחושה להפוך את הפרויקט משנה המציאות לעובדה מוגמרת"

נשיא סוריה אחמד א־שרע / צילום: ap, Stephanie Lecocq

א-שרע בשולי עצרת האו"ם: "הגענו עם ישראל ל-90% הסכמה"

א-שרע סיפר על המו"מ עם ישראל: "כמעט הגענו להסכמה של 90%, אך בנקודה זו ישראל נסוגה" ● הוא הוסיף לגבי רמת הגולן: "היא שטח סורי תחת הכרת האו"ם, אין שום דיון על השטחים האלה ולמי הם שייכים" ● ההתרעה מאיחוד האמירויות לפני ה-7.10 עברה קודם כל לשב"כ, וכמה ימים לאחר מכן עלתה בשיחה בין ראש הממשלה לנשיא האמירויות ● בשיחת הטלפון, בן זאיד רצה לוודא שהמסר נקלט והועבר גם לנתניהו ● ראש ממשלת בריטניה בנאום באו"ם: "אנו עומדים לצד ישראל מול האיומים המתמשכים אך אין בכך כדי להצדיק את פעולותיה של ממשלת ישראל בעזה או בגדה המערבית ● עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

באפט פורש סופית: המספרים שכדאי להכיר והתקווה למשקיעים מעל גיל 50

וורן באפט, 96, הודיע על פרישה גם מתפקיד יו"ר ברקשייר הת'וואיי ● ב־CNBC ציינו כי התשואה הממוצעת שהניב למשקיעי החברה הייתה כמעט כפולה מזו של ה־S&P 500

ויקטור שמריך, מייסד שותף בווליו בייס / צילום: תומר יעקובסון

כלל ביטוח בדרך להשקעה באחד מבנקי ההשקעות הוותיקים בישראל

כלל ביטוח בוחנת השקעה בווליו בייס תמורת 18%-20% ממניות החברה לפי שווי של 600 מיליון שקל לפני הכסף ● ווליו בייס, שהוקמה ב-2013, נשלטת על־ידי ויקטור שמריך ועידו נויברגר, והיתרה מוחזקת בחלקים שווים בידי נתן חץ, דודי ורטהיים ובית ההשקעות מיטב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט: הנאסד"ק קבע שיא תוך-יומי חדש; מחירי הנפט בשפל של שבועיים

מדד הנאסד"ק ננעל בעלייה לאחר שרשם במהלך היום שיא תוך-יומי לראשונה מזה כארבעה חודשים; הדאו ג'ונס נפל בלחץ מניות הפיננסים • מחירי הנפט רשמו יום ירידות חמישי ברציפות ● באופנהיימר העלו את מחיר היעד למיקרוסופט בעקבות ביקושי שיא לשירותי הענן ו-AI ● מדד ה-SOX רושם יום עליות שישי ברציפות ● דריכות בוול סטריט לקראת פסגת טראמפ-שי, שעשויה להכתיב את כיוון השוק בנושאי מכסים, סחר ו-AI

סניף של אורבניקה / צילום: ענת גרוס

אורבניקה נכנסת לקוסמטיקה קוריאנית: חתמה על הסכם עם Silicon2

רשת אורבניקה מקבוצת קסטרו-הודיס חתמה על הסכם עקרונות עם Silicon2 הדרום-קוריאנית להקמת פעילות משותפת בישראל תחת המותג Moida K-Beauty ● ההשקעה הראשונית במיזם תסתכם בכ-60 מיליון שקל, מתוכם כ-42 מיליון שקל מצד אורבניקה ● הפעילות צפויה להתחיל במהלך 2027 ולכלול חנויות פיזיות לצד אתר מסחר מקוון

רכב גנוב / צילום: יח''צ איתוראן

הוזלה של 1,000 שקל: מאחורי הצניחה החדה במחיר ביטוחי הרכב

צניחה של 8% באוגוסט ו-1,000 שקל פחות בביטוח השנתי: התערבות הרגולטור, צמצום הגניבות והתייצבות מחירי החלפים הובילו לירידה החדה ביותר בביטוח הרכב מעל 40 שנה