גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיבא משיק מרכז חדשנות דיגיטלית: "נקדם כל פתרון ראוי לבעיות כמו תורים וטעויות"

בית החולים שיבא פתח את מרכז ARC כחלק מרשת בינלאומית שהוא מקים מסביב לעולם ● לסטארט-אפים הוא מציע מימון, מקום לעבוד בו ואפשרות לנסות מוצרים חדשים ● סמנכ"ל רפואה וחדשנות איל צימליכמן: "שותפות היא מילת המפתח. לא כל אחד שומר רק על האינטרסים שלו"

מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי
מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי

בתחילת החודש השיק בית החולים תל השומר את פרויקט החדשנות השאפתני שלו, רשת ARC, ובכך הצטרף לבתי חולים רבים בארץ ובעולם שמקדמים פרויקטים של חדשנות במטרה לשתף פעולה בתחום המידע ובתחומים נוספים עם בתי חולים אחרים, סטארט-אפים וחברות גדולות. הגישה של כל בית חולים לנושא משתנה בהתאם לתפיסת עולמם של מנהליו, אבל המודל של שיבא בולט במיוחד בפתיחות שלו לשיתופי פעולה בינלאומיים.

גישה וידע תמורת תמלוגים

"כשהתחלנו לתכנן את מרכז החדשנות, הבנו כמה דברים", אומר איל צימליכמן, סמנכ"ל רפואה וחדשנות בבית החולים. "כלומר, אנחנו לא רק מגיבים לצרכים של החברות החיצוניות ולרעיונות שמביאים אלינו הרופאים מתוך המרכז מיוזמתם, אלא מקדמים חדשנות באופן מכוון. כמו כן, הבנו שבתקופה הקרובה הדבר הכי משמעותי הוא לקדם במתכונת הזאת את הבריאות הדיגיטלית.

"החלטנו שבניגוד לתדמית השמרנית שיש לפעמים למערכות בריאות, נקדם באופן מכוון כל פתרון בריאות דיגיטלית שנמצא כראוי, כדי להיות חלק משינוי הרפואה בעשור הקרוב, כדי לפתור בעיות כמו תורים בתוך בתי החולים, המתנה לבדיקות, טעויות, ועוד מגוון של צרכים שאנחנו כמערכת מכירים היטב.

סגן מנהל המרכז לחדשנות בשיבא, איל צימליכמן / צילום: תמר מצפי

"הבנו גם שלא ניצור את השינוי בעצמנו, על ידי צוות פיתוח פנימי. ישנם גורמים מתאימים לכך הרבה יותר, אבל הם חייבים שותפות צמודה איתנו. עד כדי כך צמודה, שרצוי שהם יפעלו ממש מתוך הקמפוס שלנו כדי להגיע למקסימום חשיפה למשאבים שלנו - בעיקר מומחים, מידע ואתר ניסוי".

התוכנית קיבלה את השם ARC, (ראשי תיבות של Accelerate Innovation to Redesign Healthcare and Collaborate With Partners). שותפות היא מילת המפתח, אומר צימליכמן. "כל אחד שומר לא רק על האינטרסים שלו. אנחנו נותנים לסטארט-אפים מה שצריך, וכך הם ייענו לצרכים שלי ושל החולים".

חברות שנבחרו על ידי שיבא או חברות שנולדו בבית החולים יוכלו להתמקם בקמפוס של ARC במקום - שטח של 35 אלף מ"ר הכולל חמישה בניינים (שניים כבר מוכנים לפעולה). "אנחנו חוסכים להם שכירות ב-Wework בתל אביב", אומר צימליכמן, "ומציעים להם לשבת כאן, קרוב לכל מה שהם צריכים".

כבר היום פועלים 20 סטארט-אפים ב-ARC, רובם ממוקמים במתחם, והם יפעלו לצד פרויקטים של חדשנות מטעם בית החולים, או באופן עצמאי או בשיתוף עם חברות בינלאומיות. "אנחנו שומעים מהסטארט-אפים שתהליכי הפיתוח שלהם הואצו משמעותית מאז המעבר. מה שלקח בעבר חודשים רבים, לוקח כעת חודש חודשיים".

בתמורה לגישה לידע ולתשתיות של בית החולים, באמצעות מנגנונים שהוקמו במיוחד ומטרתם לוודא שצוות בית החולים אכן משתף פעולה עם המיזם, מקבל בית החולים תמלוגים ממכירת המוצר. "זה מודל שהסטארט-אפים אוהבים, כי אם הם לא מכרו, הם לא משלמים".

כמו כן, שיבא מטמיעה את המערכות אצלה ראשונה וללא תשלום.

המשרדים של קרן הון הסיכון שהקימה שיבא עם קרן Triventures, שזכתה לא במקרה לשם Triventures ARC, נמצאים גם הם בקמפוס בשיבא. הקרן מקבלת זכות הסתכלות ראשונה על הפרויקטים שמוקמים או נכנסים לרשת. "בכירי הקרן מעורבים עוד לפני שהפרויקטים האלה ממש הופכים לחברות", אומר צימליכמן. כתוצאה מכך, בנוסף לחשיפה לידע של בית החולים, גם הניסיון של הקרן יכול לכוון אותם ליישום הכי אטרקטיבי עבור הטכנולוגיה שלהם".

זה אומר שסטארט־אפ יגיע אליכם בשלב ראשוני ממש?

"יש לנו שני מסלולים: האחד הוא פיתוח בתוך הקמפוס של רעיונות שמגיעים בשלב ראשוני ומקבלים מימון פיתוח מקרן פילנתרופית. הרעיונות מגיעים מבית החולים ומהשותפים שלנו - אוניברסיטת תל אביב, שהיא השותפה האקדמית שלנו, או קופות החולים לאומית ומאוחדת השותפות ב-ARC, כמו גם חיל הרפואה בצה"ל ומשרד הבריאות. במסלול השני, מגיעים אלינו סטארט-אפים בוגרים".

השותפויות שנוצרות הן מקומיות ובינלאומיות, אומר צימליכמן, וזה כבר קורה בפועל. בשבועות האחרונים שמענו מכמה גורמים בינלאומיים משמעותיים, חברות תרופות בינלאומיות ומערכות בריאות, שהם החלו לבחון שיתוף פעולה או שכבר החלו בשיתוף פעולה עם ARC.

"הרשת שיצרנו כוללת גם בתי חולים, כמו בית החולים של אוניברסיטת סטנפורד, מיו קליניק, מאס ג’נרל. יש לנו כ-15 כאלה, וכן חברות תרופות ומכשור רפואי גדולות: בוסטון סיינטיפיק, ג’ונסון אנד ג’ונסון, מרק אסטרהזנקה. אנחנו מחליטים באיזה תחום אנחנו רוצים לשתף פעולה, ועושים סיעור מוחות יחד. למשל, אנחנו מפתחים עם מיו קליניק מוצר קרדיולוגי. שיתוף הפעולה נולד כשרופא שלנו היה בהתמחות אצלם, חשב על הרעיון שם, חזר לכאן ואנחנו זיהינו את המוצר כפרויקט משותף, והוא ייצא לשוק בשנה הבאה. גם חברות הטכנולוגיה הן שותפות ברשת, למשל חברת מיקרוסופט שהיא שותף טכנולוגי מוביל".

במקרה הזה, המוצר הוא מכשיר רפואי קלאסי לניתוחי אבלציה (צריבה) ולא מוצר בריאות דיגיטלית, אך המסלול יכול להיות דומה. לפני הקמת ARC, המוצר היה עובר דרך חברת המסחור של שיבא, וגם כעת זו התוכנית, אלא שחברת המסחור גם הפכה חלק מהרשת ותכלול את השם ARC בשמה.

"שיתוף פעולה נוסף עם בתי החולים הבינלאומיים, הוא הטמעת מוצר שפיתח סטארט-אפ בפרויקט ARC, אחרי שכבר הוטמע בשיבא. בית החולים יכול ליהנות מהניסיון של הצוות הרפואי של שיבא בעבודה על הפרויקט, וגם לפעמים ממענק של רשות החדשנות להטמעה של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית ישראלית בבתי חולים.

לדברי צימליכמן, חברות התרופות נותנות למרכז תקציבי מו"פ כדי לפתור בעיות. "למשל, חברה שפיתחה מוצר אולטרסאונד תוך עורקי, IVUS, נתקלה בבעיה שקרדיולוגים לא יודעים לקרוא אולטרסאונד, אין להם ניסיון בזה. אז החברה ביקשה מצוות הבריאות הדיגיטלית שלנו לבנות שכבת ממשק משתמש על גבי האולטרסאונד, שתפענח אותו באופן שבו קרדיולוגים רגילים לראות מידע".

גם הסטארט-אפים מגיעים מכל העולם. "הגיע אלינו סטארט-אפ גרמני, שמכוון בכלל לשוק האמריקאי, אבל המו"פ יושב בשיבא ומעסיק ישראלים. יש לנו עכשיו גם פרויקט איטלקי, שווייצרי ואולי יהיה גם אמריקאי".

"נהיה בית חולים מבוסס מציאות מדומה"

מעבר לקשר עם הסטארט-אפים והחברות, רשת ARC ממלאת תפקיד פעיל בקשר עם משרד הבריאות והאוצר, כדי ליצור תשתית רגולציות חיובית יותר לחברות הבריאות הדיגיטלית - אחת המשימות שנמצאת על סדר היום גם של ארגון חברות הבריאות הדיגיטלית, שאת בכיריהם ראיינו כאן לאחרונה.

"המידע היום לא נמצא בחוץ בצורה שמאפשרת לנצל אותו באופן חיובי. בינתיים, אנחנו בית החולים הראשון שקיבל אישור לעבוד בענן, ואנחנו מנצלים את זה".

אתם מציעים לסטארט־אפים להשתמש בתשתיות בית החולים ולהיעזר בצוות, וגם מציעים להטמיע את כל החידושים. בזמן אמת, האם יש לצוות מספיק זמן וקשב להתייחס לסטארט־אפ, ולארגון באמת ישנה אפשרות להטמיע כל כך הרבה שינויים בבת אחת?

"נושא ההטמעה הוא משמעותי, ואנחנו משקיעים בתכנון שלה המון מאמץ. אנחנו מוודאים לגבי כל מערכת שהיא לא מוסיפה עבודה לאחות אלא מפחיתה אותה; שהיא לא מקבלת החלטה במקום רופא אלא עוזרת לו. אנחנו משתפים את הקלינאים כבר בתחילת הדרך, ובוחרים לכל פיילוט צ’מפיון אחד שמאוד רוצה להטמיע, ומחלקה אחת שהיא יותר פתוחה לכך, אפילו אם זו לא בהכרח הסביבה שתהווה בעתיד את השוק הכי אטרקטיבי לאותו מוצר. אחר כך, כשההצלחות מוכחות, מתרחבים למחלקות אחרות".

מה ייחשב בעיניכם הצלחה של התוכנית?

"אנחנו מודדים כמה כסף הצלחנו לחסוך לבית החולים באמצעות הטמעת הטכנולוגיות וכמה כסף הצלחנו להכניס למערכת דרך השותפויות שלנו".

לדברי צימליכמן, שיבא שותפה גם למגמה של הכנסת טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה לבית החולים, שכתבנו עליה כאן לאחרונה.

"ב-2020 נהפוך את שיבא לבית חולים מבוסס מציאות מדומה. מוצרים בתחום הזה ישמשו הן לאימון הצוות, הן להעשרת חדר הניתוח בהדמיה ובגישות חדשות למידע, והן ישירות עבור המטופלים, לצורך טיפול בכאב באופן שחוסך בתרופות משככות כאב, טיפול בדיכאון ובחרדה". 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

הריבית בארה"ב נותרה ללא שינוי; חברי הפד צופים הורדת ריבית אחת השנה

הריבית בארה"ב נותרה ברמה של 3.75%, בהתאם לצפי ● היו"ר פאוול: "מחירי האנרגיה הגבוהים ידחפו כלפי מעלה את האינפלציה, מוקדם לדעת באיזה קנה מידה" ●  בקרב האנליסטים הייתה הסכמה רחבה שהריבית תישאר ללא שינוי, לנוכח אי־הוודאות הגאופוליטית, והחשש מהתפרצות אינפלציונית עקב הזינוק החד במחירי הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפחות עד מאי: החקיקה מתעכבת, ובעלי העסקים ייאלצו לחכות למתווה הפיצויים

באוצר מתגאים בלוחות זמנים מהירים יותר מבעבר, אבל המחלוקות על מודל החל"ת והיציאה לפגרת הפסח בכנסת מעוררות זעם בקרב המעסיקים ● מבקר המדינה: "לא יכול להיות שאנחנו כמעט שלושה שבועות למלחמה ואין מתווה פיצויים לעסקים"

ליאת חזות, מנכ''לית פועלים אקוויטי / צילום: ענבל מרמרי

הפועלים שם תג שווי של 2.7 מיליארד שקל לאנרגיה של מאיר שמיר

זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק רוכשת 10% מחברת תחנות הכח של מבטח שמיר בהשקעה של 270 מיליון שקל ● ההתמקדות באנרגיה הקפיצו את מניית מבטח שמיר ב-500% תוך שלוש שנים

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

סלקום: הרווח בשיא, תחלק דיבידנד בהיקף 200 מיליון שקל

חברת התקשורת רשמה ב-2025 הכנסות של כ-4.2 מיליארד שקל ורווח נקי של 564 מיליון שקל, שיא של 14 שנה ● סלקום הפחיתה במהלך השנה את החוב נטו ב-582 מיליון שקל ● בעלת השליטה, קרן פורטיסימו שמחזיקה 33.2% מסלקום, תקבל כ-66.4 מיליון שקל מחלוקת הרווחים

קניון רמת אביב / צילום: כדיה לוי

שנת שיא למליסרון וביג: "הדלקנו את השאלטר בכל המרכזים המסחריים"

ענקיות הנדל"ן המניב שנסחרות בשווי כ־20 מיליארד שקל כל אחת, מדווחות על התרחבות בעסקיהן ● מנכ"ל ביג על המלחמה: "מתחילת השבוע אנחנו עם מעל ל־90% מהפדיונות בשגרה"

אילוסטרציה: shutterstock

וול סטריט ננעלה באדום בוהק, בעקבות החששות מאינפלציה עיקשת

מדד הדאו ג'ונס מוטה התעשייה נפל בכ-1.7% ● הפד השאיר את הריבית ללא שינוי ● הירידות בוול סטריט התחזקו לאחר שיו"ר הפד הצהיר כי ההתקדמות בהורדת האינפלציה כנראה תהיה פחות יעילה משקיוו ● נפט מסוג ברנט זינק לרמה של 110 דולר לחבית, בעקבות התקיפה הישראלית במתקן הגז באיראן ● מדד המחירים ליצרן בארה"ב לחודש פברואר הפתיע לרעה והצביע על אינפלציה עיקשת

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

בית ההשקעות שנכנס לאגד לפי שווי של 6 מיליארד שקל

קיסטון מוכרת 10% מאגד למיטב גמל ופנסיה ● העסקה נעשית תוך גילום שווי של 6 מיליארד שקל לאגד, גבוה יותר משוויה בספרי קיסטון

קובי לוי ויניב בר בפודקאסט ''השקעות בתקופת אי-ודאות'' / צילום: גלובס

חוסן תחת אש או אשליה זמנית? הגורמים שדוחפים את השקל

גלובס בשבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" • סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים • והפעם: המאקרו והכיס - מט"ח, אינפלציה וריבית

שדה הגז דרום פארס באסלוייה, איראן / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

ישראל תקפה את שדה הגז הגדול בעולם. מה ההשלכות?

התקיפה הישראלית באזור שדה "דרום פארס", המספק כ-70% מהגז של איראן, עשויה להוביל לשיבושים נרחבים באספקת החשמל וכתוצאה לתסיסה אזרחית ● טהרן מאיימת לפגוע בתשתיות אנרגיה במפרץ ומחירי הנפט מטפסים ל-108 דולר לחבית

טראמפ, סטארמר ומרץ / צילומים: AP-Mark Schiefelbein, Ariel Schalit

באירופה מסרבים לסייע לטראמפ באיראן. חוץ ממדינה מפתיעה אחת

בזה אחר זה דחו מנהיגי אירופה את בקשת טראמפ לסיע באבטחת השיט במצרי הורמוז ● אבל מחיר הסירוב עלול לעלות ביוקר ליבשת: מהתפרקות ברית נאט"ו והפקרת חזית האנרגיה ועד נטישת המחויבות האמריקאית להגנת אירופה ● ורק נשיא פינלנד קרא לחבריו "לקחת ברצינות את הבקשה האמריקאית"

שברי יירוט על בניין מגורים במזרח ירושלים / צילום: כבאות והצלה לישראל

"תלוי בהיקף הנזק": מתי פגיעה בדירה תאפשר ביטול חוזה שכירות

מה קורה כאשר הבית נפגע מטיל ובעל הדירה מסרב לשחרר מחוזה השכירות ● ובכן, נראה שהתשובה מורכבת: "זה תלוי, בין היתר, בעוצמת הפגיעה בדירה ובהוראות הסכם השכירות שנחתם לגביה", אומר עו"ד מהתחום ● שאלת השעה

אילוסטרציה: Shutterstock

הנתונים מגלים: מה שיעור המס שמשלמים בעשירון העליון?

מחצית מהישראלים פטורים מתשלום מס הכנסה, בעוד שהעשירון העליון נושא בכ-77% מהנטל ● אלא שבמאיון העליון, שבו רוב ההכנסות מגיעות מהון ולא מעבודה, שיעור המס נמוך יותר מזה של שכירים בעלי שכר גבוה ● כך עולה מנתוני הכלכלן הראשי באוצר

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

תקיפה חריגה: צה"ל הפציץ יעדים של הצי האיראני בים הכספי

גורם ביטחוני: "תקפנו כלי שיט של הצי האיראני, זה אירוע דרמטי" ● הירי מאיראן: דיווחים על הרוגים בכפר פלסטיני ליד חברון ● דיווחים על שני פיצוצים עוצמתיים בריאד שבסעודיה, במקביל למתיחות הגוברת במפרץ ● ענקית האנרגיה "קטאר אנרג'י" בהודעה רשמית: נזק נרחב נגרם למתחם התעשייתי ● ירי מלבנון לגליל המערבי, הגליל העליון, השרון ועוטף עזה ● עשרות מטסי תקיפה הושלמו ביממה האחרונה במערב ובמרכז איראן ● עדכונים שוטפים

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: שלומי יוסף

"המעורבות של אלביט בלחימה באיראן מהותית": מניית החברה קפצה ב-11%

אלביט הציגה את דוחותיה הכספיים לסיכום 2025 שכללו בין היתר קפיצה משמעותית בצבר ההזמנות ● המנכ"ל בצלאל מיכליס: "השוק עובר שינויים מאוד גדולים. במזרח התיכון יש מלחמה מתמשכת, והאירוע באיראן משליך מאוד על הפעילות של החברה" ● מניית החברה עלתה בחדות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: Reuters, Kyodo

השאיפות אסטרונומיות, אך המניה מהססת: מה מטריד את המשקיעים באנבידיה

שורת ההכרזות של אנבידיה באירוע הדגל השנתי שלה הייתה אמורה להזניק את המניה ● הוצב יעד הכנסות שאפתני של טריליון דולר משוק ה־AI, ונחשפו עולמות חדשים שאליהם תיכנס ● אולם השוק כבר לא מתרשם מהבטחות גדולות, אלא מחפש הוכחות לכך שהן אכן יתממשו

אוטובוס של אגד / צילום: שלומי יוסף

שתי עסקאות ענק בחודש אחד: חברות האוטובוסים הפכו להשקעה לוהטת

מיטב גמל נכנסת לגרעין השליטה באגד לפי שווי של 6 מיליארד שקל לחברת האוטובוסים. חברת הגמל תרכוש 10% מהשותפות מידי קרן התשתיות קיסטון ● העסקה מצטרפת לגל של השקעות בענף בתקופה האחרונה שמשקפות תשואות נאות בתחום

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

הנחות של 30 אלף שקל ויותר: יבואני הרכב יצאו במבצעים אגרסיביים בחסות המלחמה

בצל הלחימה, ענף הרכב הישראלי מציג מבצעים אגרסיביים ותנאי מימון משמעותיים ● החל מהנחות של עד 15% לכלי רכב חדשים ועד הטבות אבזור, עמדות טעינה וטיפולים חינם לכמה שנים ● מה כדאי לדעת לפני שמגיעים לאולמות התצוגה?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

ניצחו בערעור: קיבוצי העוטף יקימו סולארי קרקעי שיכניס להם עוד מיליונים בשנה

ארבעה מקיבוצי העוטף, ערערו לוועדת הערר הארצית של מנהל התכנון בנוגע להקמת שדות סולאריים קרקעיים ● ועדת הערר החליטה לקבל במלואו את הערעור של הקיבוצים, תוך שהיא מעדיפה את האינטרס לשקם כלכלית את יישובי העוטף - גם על חשבון גריעת שטחים חקלאיים

משפחתון / צילום: Shutterstock

האוצר מציע פיצוי למעונות תמורת החזר להורים, ללא מתווה ייעודי

בזמן שהגנים סגורים בעקבות המלחמה וההורים ממשיכים לשלם, באוצר מציעים מענה חלקי בלבד למעונות דרך מתווה הפיצויים הכללי לעסקים ● הפיצוי אינו מלא ואינו מתייחס לייחודיות של גן פרטי, וההורים והמפעילים נמצאים תחת אי-וודאות וחששות כבדים

BlackFish מערכת מיגון צוללות / צילום: DSIT אתר

רווח של 150% בשלושה ימים: האם זו תהיה הבועה החדשה?

מניות הסקטור החם של הבורסה המקומית לא מפסיקות לזנק, ומשקפות לחלקן מכפילי רווח דמיוניים ויותר ● פעילה בשוק: "המשקיעים חושבים שכולן יצליחו, אבל הסיפור בסוף יהיה שיעורי הצמיחה בהכנסות וברווחים שהן יציגו. מכפיל הרווח ההיסטורי לא ממש רלוונטי"