גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיבא משיק מרכז חדשנות דיגיטלית: "נקדם כל פתרון ראוי לבעיות כמו תורים וטעויות"

בית החולים שיבא פתח את מרכז ARC כחלק מרשת בינלאומית שהוא מקים מסביב לעולם ● לסטארט-אפים הוא מציע מימון, מקום לעבוד בו ואפשרות לנסות מוצרים חדשים ● סמנכ"ל רפואה וחדשנות איל צימליכמן: "שותפות היא מילת המפתח. לא כל אחד שומר רק על האינטרסים שלו"

מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי
מרכז החדשנות מבפנים / צילום: כדיה לוי

בתחילת החודש השיק בית החולים תל השומר את פרויקט החדשנות השאפתני שלו, רשת ARC, ובכך הצטרף לבתי חולים רבים בארץ ובעולם שמקדמים פרויקטים של חדשנות במטרה לשתף פעולה בתחום המידע ובתחומים נוספים עם בתי חולים אחרים, סטארט-אפים וחברות גדולות. הגישה של כל בית חולים לנושא משתנה בהתאם לתפיסת עולמם של מנהליו, אבל המודל של שיבא בולט במיוחד בפתיחות שלו לשיתופי פעולה בינלאומיים.

גישה וידע תמורת תמלוגים

"כשהתחלנו לתכנן את מרכז החדשנות, הבנו כמה דברים", אומר איל צימליכמן, סמנכ"ל רפואה וחדשנות בבית החולים. "כלומר, אנחנו לא רק מגיבים לצרכים של החברות החיצוניות ולרעיונות שמביאים אלינו הרופאים מתוך המרכז מיוזמתם, אלא מקדמים חדשנות באופן מכוון. כמו כן, הבנו שבתקופה הקרובה הדבר הכי משמעותי הוא לקדם במתכונת הזאת את הבריאות הדיגיטלית.

"החלטנו שבניגוד לתדמית השמרנית שיש לפעמים למערכות בריאות, נקדם באופן מכוון כל פתרון בריאות דיגיטלית שנמצא כראוי, כדי להיות חלק משינוי הרפואה בעשור הקרוב, כדי לפתור בעיות כמו תורים בתוך בתי החולים, המתנה לבדיקות, טעויות, ועוד מגוון של צרכים שאנחנו כמערכת מכירים היטב.

סגן מנהל המרכז לחדשנות בשיבא, איל צימליכמן / צילום: תמר מצפי

"הבנו גם שלא ניצור את השינוי בעצמנו, על ידי צוות פיתוח פנימי. ישנם גורמים מתאימים לכך הרבה יותר, אבל הם חייבים שותפות צמודה איתנו. עד כדי כך צמודה, שרצוי שהם יפעלו ממש מתוך הקמפוס שלנו כדי להגיע למקסימום חשיפה למשאבים שלנו - בעיקר מומחים, מידע ואתר ניסוי".

התוכנית קיבלה את השם ARC, (ראשי תיבות של Accelerate Innovation to Redesign Healthcare and Collaborate With Partners). שותפות היא מילת המפתח, אומר צימליכמן. "כל אחד שומר לא רק על האינטרסים שלו. אנחנו נותנים לסטארט-אפים מה שצריך, וכך הם ייענו לצרכים שלי ושל החולים".

חברות שנבחרו על ידי שיבא או חברות שנולדו בבית החולים יוכלו להתמקם בקמפוס של ARC במקום - שטח של 35 אלף מ"ר הכולל חמישה בניינים (שניים כבר מוכנים לפעולה). "אנחנו חוסכים להם שכירות ב-Wework בתל אביב", אומר צימליכמן, "ומציעים להם לשבת כאן, קרוב לכל מה שהם צריכים".

כבר היום פועלים 20 סטארט-אפים ב-ARC, רובם ממוקמים במתחם, והם יפעלו לצד פרויקטים של חדשנות מטעם בית החולים, או באופן עצמאי או בשיתוף עם חברות בינלאומיות. "אנחנו שומעים מהסטארט-אפים שתהליכי הפיתוח שלהם הואצו משמעותית מאז המעבר. מה שלקח בעבר חודשים רבים, לוקח כעת חודש חודשיים".

בתמורה לגישה לידע ולתשתיות של בית החולים, באמצעות מנגנונים שהוקמו במיוחד ומטרתם לוודא שצוות בית החולים אכן משתף פעולה עם המיזם, מקבל בית החולים תמלוגים ממכירת המוצר. "זה מודל שהסטארט-אפים אוהבים, כי אם הם לא מכרו, הם לא משלמים".

כמו כן, שיבא מטמיעה את המערכות אצלה ראשונה וללא תשלום.

המשרדים של קרן הון הסיכון שהקימה שיבא עם קרן Triventures, שזכתה לא במקרה לשם Triventures ARC, נמצאים גם הם בקמפוס בשיבא. הקרן מקבלת זכות הסתכלות ראשונה על הפרויקטים שמוקמים או נכנסים לרשת. "בכירי הקרן מעורבים עוד לפני שהפרויקטים האלה ממש הופכים לחברות", אומר צימליכמן. כתוצאה מכך, בנוסף לחשיפה לידע של בית החולים, גם הניסיון של הקרן יכול לכוון אותם ליישום הכי אטרקטיבי עבור הטכנולוגיה שלהם".

זה אומר שסטארט־אפ יגיע אליכם בשלב ראשוני ממש?

"יש לנו שני מסלולים: האחד הוא פיתוח בתוך הקמפוס של רעיונות שמגיעים בשלב ראשוני ומקבלים מימון פיתוח מקרן פילנתרופית. הרעיונות מגיעים מבית החולים ומהשותפים שלנו - אוניברסיטת תל אביב, שהיא השותפה האקדמית שלנו, או קופות החולים לאומית ומאוחדת השותפות ב-ARC, כמו גם חיל הרפואה בצה"ל ומשרד הבריאות. במסלול השני, מגיעים אלינו סטארט-אפים בוגרים".

השותפויות שנוצרות הן מקומיות ובינלאומיות, אומר צימליכמן, וזה כבר קורה בפועל. בשבועות האחרונים שמענו מכמה גורמים בינלאומיים משמעותיים, חברות תרופות בינלאומיות ומערכות בריאות, שהם החלו לבחון שיתוף פעולה או שכבר החלו בשיתוף פעולה עם ARC.

"הרשת שיצרנו כוללת גם בתי חולים, כמו בית החולים של אוניברסיטת סטנפורד, מיו קליניק, מאס ג’נרל. יש לנו כ-15 כאלה, וכן חברות תרופות ומכשור רפואי גדולות: בוסטון סיינטיפיק, ג’ונסון אנד ג’ונסון, מרק אסטרהזנקה. אנחנו מחליטים באיזה תחום אנחנו רוצים לשתף פעולה, ועושים סיעור מוחות יחד. למשל, אנחנו מפתחים עם מיו קליניק מוצר קרדיולוגי. שיתוף הפעולה נולד כשרופא שלנו היה בהתמחות אצלם, חשב על הרעיון שם, חזר לכאן ואנחנו זיהינו את המוצר כפרויקט משותף, והוא ייצא לשוק בשנה הבאה. גם חברות הטכנולוגיה הן שותפות ברשת, למשל חברת מיקרוסופט שהיא שותף טכנולוגי מוביל".

במקרה הזה, המוצר הוא מכשיר רפואי קלאסי לניתוחי אבלציה (צריבה) ולא מוצר בריאות דיגיטלית, אך המסלול יכול להיות דומה. לפני הקמת ARC, המוצר היה עובר דרך חברת המסחור של שיבא, וגם כעת זו התוכנית, אלא שחברת המסחור גם הפכה חלק מהרשת ותכלול את השם ARC בשמה.

"שיתוף פעולה נוסף עם בתי החולים הבינלאומיים, הוא הטמעת מוצר שפיתח סטארט-אפ בפרויקט ARC, אחרי שכבר הוטמע בשיבא. בית החולים יכול ליהנות מהניסיון של הצוות הרפואי של שיבא בעבודה על הפרויקט, וגם לפעמים ממענק של רשות החדשנות להטמעה של טכנולוגיית בריאות דיגיטלית ישראלית בבתי חולים.

לדברי צימליכמן, חברות התרופות נותנות למרכז תקציבי מו"פ כדי לפתור בעיות. "למשל, חברה שפיתחה מוצר אולטרסאונד תוך עורקי, IVUS, נתקלה בבעיה שקרדיולוגים לא יודעים לקרוא אולטרסאונד, אין להם ניסיון בזה. אז החברה ביקשה מצוות הבריאות הדיגיטלית שלנו לבנות שכבת ממשק משתמש על גבי האולטרסאונד, שתפענח אותו באופן שבו קרדיולוגים רגילים לראות מידע".

גם הסטארט-אפים מגיעים מכל העולם. "הגיע אלינו סטארט-אפ גרמני, שמכוון בכלל לשוק האמריקאי, אבל המו"פ יושב בשיבא ומעסיק ישראלים. יש לנו עכשיו גם פרויקט איטלקי, שווייצרי ואולי יהיה גם אמריקאי".

"נהיה בית חולים מבוסס מציאות מדומה"

מעבר לקשר עם הסטארט-אפים והחברות, רשת ARC ממלאת תפקיד פעיל בקשר עם משרד הבריאות והאוצר, כדי ליצור תשתית רגולציות חיובית יותר לחברות הבריאות הדיגיטלית - אחת המשימות שנמצאת על סדר היום גם של ארגון חברות הבריאות הדיגיטלית, שאת בכיריהם ראיינו כאן לאחרונה.

"המידע היום לא נמצא בחוץ בצורה שמאפשרת לנצל אותו באופן חיובי. בינתיים, אנחנו בית החולים הראשון שקיבל אישור לעבוד בענן, ואנחנו מנצלים את זה".

אתם מציעים לסטארט־אפים להשתמש בתשתיות בית החולים ולהיעזר בצוות, וגם מציעים להטמיע את כל החידושים. בזמן אמת, האם יש לצוות מספיק זמן וקשב להתייחס לסטארט־אפ, ולארגון באמת ישנה אפשרות להטמיע כל כך הרבה שינויים בבת אחת?

"נושא ההטמעה הוא משמעותי, ואנחנו משקיעים בתכנון שלה המון מאמץ. אנחנו מוודאים לגבי כל מערכת שהיא לא מוסיפה עבודה לאחות אלא מפחיתה אותה; שהיא לא מקבלת החלטה במקום רופא אלא עוזרת לו. אנחנו משתפים את הקלינאים כבר בתחילת הדרך, ובוחרים לכל פיילוט צ’מפיון אחד שמאוד רוצה להטמיע, ומחלקה אחת שהיא יותר פתוחה לכך, אפילו אם זו לא בהכרח הסביבה שתהווה בעתיד את השוק הכי אטרקטיבי לאותו מוצר. אחר כך, כשההצלחות מוכחות, מתרחבים למחלקות אחרות".

מה ייחשב בעיניכם הצלחה של התוכנית?

"אנחנו מודדים כמה כסף הצלחנו לחסוך לבית החולים באמצעות הטמעת הטכנולוגיות וכמה כסף הצלחנו להכניס למערכת דרך השותפויות שלנו".

לדברי צימליכמן, שיבא שותפה גם למגמה של הכנסת טכנולוגיות של מציאות מדומה ורבודה לבית החולים, שכתבנו עליה כאן לאחרונה.

"ב-2020 נהפוך את שיבא לבית חולים מבוסס מציאות מדומה. מוצרים בתחום הזה ישמשו הן לאימון הצוות, הן להעשרת חדר הניתוח בהדמיה ובגישות חדשות למידע, והן ישירות עבור המטופלים, לצורך טיפול בכאב באופן שחוסך בתרופות משככות כאב, טיפול בדיכאון ובחרדה". 

עוד כתבות

שדה הגז דרום פארס באסלוייה, איראן / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

ישראל תקפה את שדה הגז הגדול בעולם. מה ההשלכות?

התקיפה הישראלית באזור שדה "דרום פארס", המספק כ-70% מהגז של איראן, עשויה להוביל לשיבושים נרחבים באספקת החשמל וכתוצאה לתסיסה אזרחית ● טהרן מאיימת לפגוע בתשתיות אנרגיה במפרץ ומחירי הנפט מטפסים ל-108 דולר לחבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפחות עד מאי: החקיקה מתעכבת, ובעלי העסקים ייאלצו לחכות למתווה הפיצויים

באוצר מתגאים בלוחות זמנים מהירים יותר מבעבר, אבל המחלוקות על מודל החל"ת והיציאה לפגרת הפסח בכנסת מעוררות זעם בקרב המעסיקים ● מבקר המדינה: "לא יכול להיות שאנחנו כמעט שלושה שבועות למלחמה ואין מתווה פיצויים לעסקים"

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: Reuters, Kyodo

השאיפות אסטרונומיות, אך המניה מהססת: מה מטריד את המשקיעים באנבידיה

שורת ההכרזות של אנבידיה באירוע הדגל השנתי שלה הייתה אמורה להזניק את המניה ● הוצב יעד הכנסות שאפתני של טריליון דולר משוק ה־AI, ונחשפו עולמות חדשים שאליהם תיכנס ● אולם השוק כבר לא מתרשם מהבטחות גדולות, אלא מחפש הוכחות לכך שהן אכן יתממשו

חדר מדרגות / צילום: אייל פישר

נפצעתם בדרך למרחב המוגן? כך תוכלו לקבל פיצוי

מה אומר החוק על פיצוי אם נפצעתם בדרך למרחב מוגן, מהם הקריטריונים לזכאות, ואיך לנהוג אם נפגעתם? ● מומחים מסבירים מה צריך לעשות מרגע שנפצעתם ● שאלת השעה

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

תקיפה חריגה: צה"ל הפציץ יעדים של הצי האיראני בים הכספי

גורם ביטחוני: "תקפנו כלי שיט של הצי האיראני, זה אירוע דרמטי" ● הירי מאיראן: דיווחים על הרוגים בכפר פלסטיני ליד חברון ● דיווחים על שני פיצוצים עוצמתיים בריאד שבסעודיה, במקביל למתיחות הגוברת במפרץ ● ענקית האנרגיה "קטאר אנרג'י" בהודעה רשמית: נזק נרחב נגרם למתחם התעשייתי ● ירי מלבנון לגליל המערבי, הגליל העליון, השרון ועוטף עזה ● עשרות מטסי תקיפה הושלמו ביממה האחרונה במערב ובמרכז איראן ● עדכונים שוטפים

שוק המניות האמריקאי בנקודה קריטית / אילוסטרציה: Shutterstock

האנליסט שמעריך: ה-S&P 500 בנקודה קריטית ועלול לרדת בעוד 10%

יונתן קרינסקי, אסטרטג שווקים ראשי בבנק ההשקעות BTIG, אמר למרקטוואץ' כי אם מדד ה-S&P 500 ישבור מתחת לרף ה-6,600 נקודות, ייתכן שתהיה צפויה לו בהמשך ירידה של עוד 10% ● "יש לנו מעט ביטחון בכך שרמת ה-6,600 נקודות תחזיק כתמיכה", כתב קרינסקי

כותרות העיתונים בעולם

ארה״ב יוצאת למבצע מסוכן באיראן. כך היא תפעל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב נדרשת להתמודד עם המוקשים במצר הורמוז אך המשימה תהיה קשה, יצוא הנשק של סרביה לישראל מזנק לשיא והאם חיסול של המנהיגים באיראן יכול להוביל לניצחון • כותרות העיתונים בעולם

הורדת הריבית והשפעתה על המשכנתא / צילום: Shutterstock, jaturonoofer

15% מהישראלים מיחזרו משכנתא בריבית חדשה גבוהה יותר

היקף מיחזורי המשכנתאות זינק בשנה שעברה, כשיותר לווים מבקשים לפרוס את ההלוואה מחדש כדי להקל על ההחזר החודשי ● 69 אלף משכנתאות בהיקף של כ-43.6 מיליארד שקל מוחזרו

בניין בבת ים שנפגע מטיל איראני, יוני 2025 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מאות תושבים עדיין מפונים מבתיהם מאז המבצע הקודם באיראן

בעיצומו של מבצע "שאגת הארי", בדקנו מה קורה עם כמה מזירות ההרס המרכזיות ממבצע "עם כלביא"

WIZ מייסדי / צילום: WIZ

מיליון דולר בחודש ובונוסים של חצי מיליארד: כמה הרוויח אסף רפפורט בוויז, וכמה יקבלו יתר הבכירים?

לגלובס נודע כי מייסדי וויז, סמנכ"לים בחברה ועובדים בכירים נוספים יקבלו בונוסים עד 2.5 מיליארד דולר לבד מהתמורה על האקזיט ● מדובר בהצצה חלקית לכלל התגמולים כולל מענקים, תוכנית להבשלת אופציות ותשלומים סוציאליים ● כמה ירוויח אסף רפפורט, ומי שיאן הבונוסים?

ניר צוק ויצחק תשובה / צילום: ענבל מרמרי, גדעון לוין

ה"מפץ" של ישראכרט: ניר צוק סלל את הדרך, ויצחק תשובה עומד להתחרות בבנקים

ישראכרט שבשליטת תשובה הודיעה על רכישת הבנק הדיגיטלי של צוק "אש" תמורת 400 מיליון שקל ● בכך, תשובה יוכל להגשים יעד שהציב מזמן לקנות בנק בישראל, ויזם ההייטק הסדרתי ניר צוק ירוויח ממשקיע עם כיסים עמוקים לחברת הטכנולוגיה הפיננסית שלו

אייל בן-חיים,  סמנכ''ל בישראכרט / צילום: שלומי יוסף

"בעם כלביא החשש שיתק את המשק. עכשיו הציבור יוצא החוצה וקונה"

המשנה למנכ"ל ישראכרט, אייל בן-חיים, נכנס לתפקידו עם תחילת המערכה באיראן ומזהה שינוי דרמטי בפסיכולוגיה של הצרכן: בניגוד לקיפאון במבצע הקודם, הפעם המשק מסרב לעצור ● בראיון ל"חזית הכלכלית" הוא מסביר למה הצפון נותר מאחור, ומה העצה הכי חשובה שלו לעסק קטן שמנסה לשרוד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בבורסה בתל אביב; מניות הנפט והביטחוניות הובילו את העליות

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.2% ● מחירי הנפט בעולם זינקו, על רקע התקיפה הישראלית במתקן הנפט הגדול באיראן ● אלביט ירדה ב-3%, באיי.בי.איי הורידו את מחיר היעד ב-28% ● מניית ריטיילורס זינקה בקרוב ל-15% ● הפד צפוי להותיר הערב את הריבית על כנה ● ענקיות הטכנולוגיה בדרך לשיא בהנפקות אג"ח ● בבנק אוף אמריקה ממליצים בחום על אנבידיה בפרמיה של 60%, ועל שתיים נוספות

קריית שמונה / צילום: שלומי יוסף

בשיא המלחמה: 4,500 דירות חדשות יתוכננו בקריית שמונה

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה לתכנן רובע עירוני חדש בקריית שמונה; בעיר חיים כיום כ-23 איש בלבד ● ביקנעם אושרה הקמת 835 דירות כקרקע משלימה להתחדשות עירונית ● והוועדה המחוזית דרום אישרה את תוכנית פלוגות שלב א', הממוקמת ממערב לקריית גת ● חדשות השבוע בנדל"ן

יירוטים של טילים מאיראן בשבוע שעבר / צילום: ap, Leo Correa

רצף שיגורים למרכז; צה"ל תקף שדה תעופה במערב איראן

ירי מאיראן לגוש דן, השרון והשומרון ● לילה לא שקט: ירי בלתי פוסק מאיראן לאזור הצפון; עובד זר נהרג במושב בשרון ● טראמפ: לא ידענו על התקיפה הישראלית של שדה הגז באיראן, וזה לא יקרה שוב. אם איראן תגיב - נשמיד אותו ● דיווח: הפנטגון מבקש תקציב של יותר מ-200 מיליארד דולר עבור המלחמה עם איראן ● עדכונים שוטפים

עוברי אורח ברחוב בדובאי בעת המלחמה / צילום: ap, Fatima Shbair

המדינה שתעשה הכול כדי שלא תדעו שאיראן תוקפת אותה

באמירויות חוששים מפגיעה כלכלית גדולה בשל המלחמה, ומנסים לשדר עסקים כרגיל ברשתות ● השלטונות הזהירו מפני תיעוד המצב ומענישים בחומרה את מי ששיתפו תוכן שקשור לתקיפות

ריקי בש ואריה טל בפודקאסט השקעות בתקופת אי־ודאות / צילום: גלובס

חושבים לקנות בזול בזמן הירידות? תקראו את זה קודם

גלובס סוגר שבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" ● סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים ● והפעם: מה עושים עכשיו? אסטרטגיה לניהול תיק ההשקעות

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

ניצחו בערעור: קיבוצי העוטף יקימו סולארי קרקעי שיכניס להם עוד מיליונים בשנה

ארבעה מקיבוצי העוטף ערערו לוועדת הערר הארצית של מינהל התכנון בנוגע להקמת שדות סולאריים קרקעיים ● ועדת הערר החליטה לקבל במלואו את הערעור של הקיבוצים, תוך שהיא מעדיפה את האינטרס לשקם כלכלית את יישובי העוטף - גם על חשבון גריעת שטחים חקלאיים

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

האיום שמרחף מעל פעילות ביג גלילות

ענקית הקניונים נקלעה למאבק משפטי, ביחד עם עיריית רמת השרון, על המשך פתיחתו בשבת של מרכז הקניות ● האם אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של ביג בסכנה?

שברי יירוט על בניין מגורים במזרח ירושלים / צילום: כבאות והצלה לישראל

"תלוי בהיקף הנזק": מתי פגיעה בדירה תאפשר ביטול חוזה שכירות

מה קורה כאשר הבית נפגע מטיל, ובעל הדירה מסרב לשחרר מחוזה השכירות? ● נראה כי התשובה מורכבת: "זה תלוי בין היתר בעוצמת הפגיעה בדירה ובהוראות הסכם השכירות שנחתם לגביה", אומר עו"ד מהתחום ● שאלת השעה