גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אולי הגיע הזמן להפסיק לפחד מהבנקים?

חשיפתו המסורתית לגורמי המאקרו, הרגולציה המחמירה שמאפיינת אותו וכמובן משבר 2008 מרחיקים את ציבור המשקיעים מסקטור הבנקאות בארה"ב ● אבל לאור התוצאות הטובות בשנים האחרונות, המהלכים להורדת הסיכון והתמחור הנמוך, ראוי לשקול את הגדלת ההשקעה בכמה מהבנקים

בריאן מויניהן, מנכ"ל בנק אוף אמריקה / צילום: SHANNON STAPLETON, רויטרס
בריאן מויניהן, מנכ"ל בנק אוף אמריקה / צילום: SHANNON STAPLETON, רויטרס

מגזר הבנקים ממשיך להוות סוגיית השקעה שנויה במחלוקת כבר למעלה מעשור, מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008-2009. למרות שמאז הציגו הבנקים האמריקאיים שיפור ניכר ועקבי בתוצאותיהם, המשקיעים ממשיכים להיזהר מסקטור זה, עקב חשיפתו המסורתית לגורמי המאקרו והרגולציה המחמירה שמאפיינת את הסקטור, שעולה על זרקורי התקשורת באופן מיוחד בשנת הבחירות בארה"ב.

החששות ממגזר הבנקים באים לידי ביטוי במצב החזקת חסר של מניות הבנקים בתיקי המשקיעים, וכתוצאה מכך לתמחור חסר עמוק, הן יחסית והן אבסולוטית. סקטור הפיננסים הכללי, הסקטור השלישי בגודלו במדד ה-S&P 500, נסחר במכפיל הרווח הנמוך מכלל הסקטורים של שוק המניות האמריקאי, כאשר מניות הבנקים הגדולים בארה"ב נסחרות בתמחור נמוך במיוחד, בדיסקאונט של כ-38% למכפיל הרווח של מדד ה-S&P 500, לעומת דיסקאונט היסטורי של כ-25%. תמחור נמוך זה בולט לאור תוצאות הבנקים האמריקאים בשנים האחרונות, שהציגו צמיחה ברווחיות בשיעור דומה לממוצע בשוק המניות בארה"ב, ונקטו בצעדי התייעלות והורדת סיכונים, עם עלייה מתמדת באיכות האשראי וירידה בחובות מסופקים.

המחיר של הפחתת הסיכון

מהלך הורדת הסיכונים במאזני הבנקים גבה מחיר. מדיניות אשראי אחראית ורתיעה מסיכונים הובילה לירידה בשיעורי הצמיחה בהכנסות הבנקים מפעילות בנקאות מסחרית, כאשר הבנקים בארה"ב ויתרו על חלק ניכר מפעילותם לטובת גופים חוץ-בנקאיים, שמוכנים לקחת סיכונים גבוהים יותר בפעילויות כמו הלוואות בכרטיסי אשראי, הלוואות למימון רכב והלוואות סטודנטים.

גם בצד הפעילות בתחומי בנקאות השקעות סובלים הבנקים מחולשה ממושכת, עקב ירידה בהיקף הנפקות חדשות, במחזורי מסחר (במיוחד באיגרות חוב) ובעמלות. לעומת זאת, הבנקים משתמשים בעודפי ההון לצורך רכישת מניותיהם, ובכך מצליחים להציג צמיחה נאה ברווח למניה, גם במצב צמיחה מתונה יחסית בהכנסות וברווח התפעולי.

הריבית ירדה? לא נורא

מגזר הבנקים נהנה במידה ניכרת מבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, לאור ההקלות ברגולציה המחמירה, התייצבות מצב המאקרו הכלכלי עקב השיפור בשוקי העבודה והדיור, וכן הורדת מס חברות שהיטיבה במיוחד עם הבנקים בארה"ב, שפעילותם מתאפיינת בשיעורי מס גבוהים מהממוצע של חברות אמריקאיות. העלאת הריבית בארה"ב בשנתיים האחרונות שימשה גם היא בתור גורם חיובי עבור מניות הבנקים, אך גם לאחר היפוך מגמה זו בסוף 2018 והורדות ריבית הפד הפגינו הבנקים האמריקאיים חסינות מסוימת, וזאת על רקע עליית תשואות איגרות החוב הארוכות שהובילה לעלייה בעקום התשואות, אינדיקציה חיובית עבור פעילות הבנקים.

עונת הדוחות בארה"ב לרבעון השלישי 2019 הסתיימה לאחרונה. בסבב זה הפגינו הבנקים תוצאות בהתאם לצפי, למרות הלחצים על שיעור הרווח מהריבית (Net Interest Margin - NIM), והציגו בממוצע צמיחה של 1.9% בהכנסות (מעל הצפי של 1.8%) ושל 2.1% ברווח לפני הפרשות לחובות מסופקים. במקביל, הגדילו הבנקים את פעילות הרכישה העצמית של מניותיהם, כאשר רכשו במהלך השנה החולפת כ-6% מהון המניות הכולל, ובכך הובילו לצמיחה מואצת ברווח למניה.

צמיחה מתונה בפעילות הבנקים בארה"ב עשויה כמובן להשתפר במידה וכלכלת ארה"ב תאיץ את קצב הצמיחה ותשואות האג"ח הארוכות ימשיכו במגמת עלייה, אך אלה אינן הנחות שמנהלי הבנקים בונים עליהן. במקום זאת, הם שוקדים על מהלכי התייעלות במבנה ההוצאות, עם סגירת סניפים ומעבר לאפיקי בנקאות דיגיטלית, על מנת לשפר את שיעורי הרווחיות ואת תשואה על ההון (ROE), וכן קונסולידציה בקרב הבנקים. נציין כי מספר הבנקים בארה"ב ירד מכ-17 אלף בתחילת שנות ה-90 ל-8,600 בשנת 2007 (בטרם המשבר האחרון), וכעת ירד אל מתחת ל-5000, אך עדיין מדובר במספר גדול מאוד. ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב, ג'יי.פי.מורגן צ'ייז, בנק אוף אמריקה, וולס פארגו וסיטיגרופ, אחראים על כמחצית מסך הנכסים במערכת הפיננסית בארה"ב, ונהנים מיתרונות לגודל בתחרות.

הנכס הסמוי של בנק אוף אמריקה

מתוך ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב, אנו ממליצים במיוחד על שניים - בנק אוף אמריקה (BAC) וסיטיגרופ (C), המדורגים Outperform עם מחירי יעד המשקפים פוטנציאל עלייה משמעותי מהרמה הנוכחית. זאת בשל תמחור אטרקטיבי יחסית של מניותיהם על בסיס מכפילי רווח והון עצמי ופוטנציאל להמשך השיפור ברווחיות שטרם הגיע למיצוי. נציין ששני הבנקים הנ"ל נפגעו במידה המירבית מהמשבר הפיננסי העולמי לפני כעשור, ולאחר מכן סבלו מלחצים רגולטורים חריגים בעוצמתם, שהעיקו על הרוווחיות, הצמיחה והתשואה על ההון, ובכך הגבילו גם את מכפילי הבנקים. אנו סבורים כי הגורמים השליליים הללו מתחילים להיחלש, וצופים עלייה ברמת התמחור של מניות BAC ו-C וסגירת הפערים בתמחור מול הממוצע בענף הבנקאי.

בנק אוף אמריקה (סימול: BAC), המדורג באופנהיימר Outperform עם מחיר יעד של 45 דולר, הינו הבנק השני בגודלו בארה"ב מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, ופעיל באופן בולט ברחבי ארה"ב. בנוסף לפעילות המסחרית הענפה, לבנק בעלות מלאה על בית ההשקעות מריל לינץ', שנרכש בעיצומו של המשבר הפיננסי ומהווה נכס סמוי בשווי הבנק הכולל, עם פוטנציאל להצפת ערך במניית BAC, בשל מעמדו המוביל בתחומי החיתום והברוקראז'.

הבנק סבל במהלך המשבר הפיננסי, אך גם לאחר מכן, כאשר רכישתה הכושלת של חברת הסאבפריים Countrywide הובילה לתביעות רבות בגין הונאת לקוחות הבנק, עם תשלומי עתק של כ-80 מיליארד דולר בקנסות בפועל. מאז שינוי הממשל בבית הלבן, היקף הקנסות צנח באופן משמעותי, וכעת פרשת הלוואות הסאבפריים נשארה מאחור. הבנק שומר כעת על איכות אשראי גבוהה, עם שיעור חובות אבודים של 0.39% בלבד מסך הנכסים, לעומת 0.59% לפני שנה ואחוזים גבוהים בעת המשבר. במקביל, תשואה על ההון המוחשי (ROTCE) עלתה ברבעון האחרון ל-15.6%, משיעור חד-ספרתי נמוך בעיצומו של המשבר, אך הדבר לדעתנו עדיין אינו מקבל ביטוי מלא בתמחור מניית BAC, הנסחרת במכפיל רווח של 10 ומכפיל הון עצמי מוחשי של 1.6 לתחזית 2020.

סיטיגרופ: הנפילה, ההלאמה והנסיקה

סיטיגרופ (סימול: C), המדורג Outperform עם מחיר יעד של 113 דולר, הינו הבנק הקטן מארבעת הבנקים המובילים בארה"ב מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, ונסחר ברמות התמחור הנמוכות ביותר במגזר הבנקים ובסקטור הפיננסי הכללי בארה"ב, עם מכפיל רווח של 8.6 ומכפיל הון עצמי מוחשי של 1.1 לתחזיות 2020.

תמחור חסר זה נובע בראש ובראשונה מזיכרון העבר, כאשר הבנק שעמד בטרם המשבר הפיננסי בראש דירוג הבנקים בעולם, נקלע לקשיים וגרר חילוץ מצד הממשל האמריקאי, שהחזיק בזמנו ברוב מניותיו. הלאמת הבנק הובילה כמעט למחיקת בעלי המניות בו והותירה פצעים פתוחים, שעדיין לא נרפאו. בעקבות מהלך הלאמה, נאלץ סיטי למחוק או למכור בדיסקאונט עמוק מגוון נכסים "רעילים", והתקשה לאורך תקופה ארוכה לעבור מבחני לחץ של הפד. אולם בשנים האחרונות ניתן לראות שיפור עקבי בביצועי הבנק, ששיפר את התשואה על ההון מחד-ספרתית נמוכה ל-11.5% ברבעון האחרון, והיד עוד נטויה.

חשוב לציין כי בניגוד לבנק אוף אמריקה, שפעילותו בתחום בנקאות מסחרית היא ברובה מקומית, פעילות סיטי מתאפיינת בפריסה גלובלית רחבה, בעיקר במדינות אסיה ואמריקה לטינית, אשר מהווה נתח של כ-40% מסך פעילותו בתחום הבנקאות המסחרית. גם בתחום בנקאות השקעות, הנמצא תחת לחץ בכל הבנקים, מציג סיטי שיפור ברבעונים האחרונים. בכך, התאוששות בקצב צמיחה גלובלית שעשויה להגיע בשנה הקרובה, בהתאם לרגיעת הלחץ של מלחמות הסחר, אמורה להיטיב עם פעילות סיטיגרופ ולהוביל לסגירת פערי התמחור של מניותיו.

בבחינת השקעה במגזר הבנקים בארה"ב חשוב תמיד לזכור את הסיכון הפוליטי של קמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב. עלייה בסיכוי ההצלחה של אליזבת וורן, המועמדת המובילה של מפלגה דמוקרטית המוכרת בגישתה הנוקשה נגד הבנקים, עלולה להעיק על סנטימנט המשקיעים ועל מניות הבנקים, ללא קשר לביצועים בפועל. בצד החיובי, התמחור המדוכא של הבנקים, ובמיוחד של מניות BAC ו-C, עשוי לגלם את חששות המשקיעים מתרחישי האימה, ולספק פוטנציאל ניכר לעלייה בתרחיש בחירתו מחדש של הנשיא טראמפ או של מועמד דמוקרטי מתון יותר.

חשוב לציין כי הבנקים בארה"ב מניבים תשואה גבוהה ומשתפרת על ההון העצמי, וממשיכים להשתמש בעודפי הון לצורך רכישה עצמית של מניותיהם, ובכך להציף ערך לבעלי מניות גם במקרה של צמיחה מתונה בפעילות, מצב מאקרו חלש ורגולציה מכבידה. 

הכותב הוא אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל ועשוי להחזיק במניות המומלצות בסקירה 

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"