גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראמקו ותמר פטרוליום פנו לממונה על התחרות בגלל סירוב שותפותיהן ב"תמר" לאשר עסקה עם חברת החשמל

ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ואוורסט תשתיות, המחזיקות יחדיו ב-53% מהזכויות במאגר, טוענות כי שותפותיהן למאגר, דלק קידוחים ונובל אנרג'י, מונעות תיקון הסכם לאספקת גז בין תמר לחברת החשמל בשל האינטרסים שלהן במאגר המתחרה לוויתן

יצחק תשובה/ צילום: איל יצהר
יצחק תשובה/ צילום: איל יצהר

ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ואוורסט תשתיות, המחזיקות יחדיו ב-53% מהזכויות במאגר תמר, פנו היום בצעד יוצא דופן לממונה על התחרות במשרד הכלכלה עו"ד מיכל הלפרין בדרישה שתתערב כדי למנוע משותפותיהן למאגר, דלק קידוחים ונובל אנרג'י, לסכל לטענתן תחרות בין תמר לבין לוויתן.

לטענת השותפות הפונות, דלק ונובל מונעות תיקון הסכם לאספקת גז בין תמר לבין חברת החשמל מכיוון שתיקון זה נוגד אינטרסים גדולים יותר שיש להן במאגר לוויתן. "פעולות של דלק ונובל, ללא התערבות מיידית של הממונה על התחרות, יביאו לסיכול האפשרות לתחרות במשק הגז מצד מאגר תמר, גזילת חיסכון מיידי של לא פחות מ-70 מיליון דולר מן הציבור הישראלי והאפשרות לחסכונות נוספים באספקת גז טבעי מתמר לחברת החשמל ובחוזים בעתיד". הפונות מבקשות מהלפרין להבהיר לדלק ולנובל כי הן אינן רשאיות למנוע את תיקון ההסכם באופן שיאפשר את מכירת כמות הגז הנוספת לחברת החשמל, גם לא בדרך של גרירת רגליים. בקשה זו באה על רקע טענתן של הפונות כי דלק ונובל אינן משיבות לפניותיהן לכנס את השותפים במאגר כדי לאשר את תיקון ההסכם עם חברת החשמל.

לדלק ונובל יחד 85% מהזכויות במאגר לוויתן ו-47.44% מהזכויות במאגר תמר. על פי מתווה הגז דלק מחויבת למכור את יתרת החזקותיה בתמר בתוך שש שנים ממועד כניסת המתווה לתוקף, היינו בדצמבר 2021. נובל עתידה להמשיך ולהחזיק 25% מתמר ולשמש מפעיל של המאגר.

גם בתמר וגם בלוויתן ? התפלגות המחזיקים בשותפויות הגז

"פנייה דחופה זו נעשתה לאחר שכלו כל הקיצין" כותבות השותפות בתמר להלפרין באמצעות עורכי הדין ד"ר רלי לשם וניבה ברג לבנת ממשרד מיתר ועו"ד אלדד כורש ורוית ארבל ממשרד עמית פולק מטלון.

"עניינה של הפנייה בסיכול האפשרות לתחרות מצד מאגר תמר על ידי דלק ונובל, הפועלות מתוך ניגוד עניינים חריף ובניגוד לאיסורי הווטו הרגולטוריים החלים עליהן, תוך גרימת נזקים כבדים לבעלות הזכויות חסרות ניגודי העניינים בתמר, ציבור הצרכנים ומשק החשמל הישראל", נכתב בפנייה.

הרקע לפניית ישראמקו לתמר פטרוליום לממונה על התחרות הוא סירובם של שותפיהם לאחזקת תמר נובל אנרג'י ודלק קידוחים לדון ולאשר עסקה למכירת גז לחברת החשמל במחיר נמוך יותר מזה שמציע מאגר לוויתן. כפי שנחשף ב"גלובס" ב-23 בספטמבר סגרו ישראמקו ותמר פטרוליום עסקה למכירת גז מהמאגר במחיר מופחת של 4.3 דולר ליחידת חום למשך שנה וחצי. העסקה הזו נועדה להחזיר לידי תמר את כמות הגז שאיבדה למאגר לוויתן במסגרת מכרז מאפריל, שבו הגישו שני המאגרים הצעת מחיר זהה של 4.8 דולרים ליחידת חום - אך חברת החשמל העדיפה את לוויתן בנימוק שיש יתרון בגיוון הספקים.

לאחר פרסום תוצאות המכרז התברר לשותפים ב"תמר" כי כמות הגז שתסופק במסגרתו גדולה ביותר מ-50% מכפי שהעריכו תחילה ועשויה להגיע ל-7 מיליארד מ"ק (BCM). זאת בשל סעיף לא מוכר בהסכם הגז בין חברת החשמל לתמר מ-2012 שמאפשר לחברת החשמל להקטין את כמות הגז שתרכוש עד 2021 מתחת לכמות הבסיסית של 3.5 BCM.

ישראמקו ודלק פטרוליום עתרו לבית המשפט המחוזי בת"א נגד חברת החשמל וביקשו לבטל את תוצאות המכרז בנימוק שלחברת החשמל לא הייתה זכות להעדיף את הצעת לוויתן שהוגשה בתנאי מחיר זהים - אולם בית המשפט סירב להתערב בעסקה.

לאחר הכישלון המשפטי יזמו תמר פטרוליום וישראמקו מו"מ עם חברת החשמל לעסקה חדשה לפי מחיר גז של 4.3 דולרים, כלומר בהנחה של 10% על מחיר הגז מלוויתן. לטענת תמר פטרוליום וישראמקו, העסקה, שפרטיה נחשפו ב"גלובס", לא יצאה אל הפועל משום שנובל ודלק קידוחים אינן מוכנות לאשר אותה במסגרת השותפות ואף התעלמו מכל פניותיהן בנושא. 

לדברי מקורבים לשותפי תמר שהתלוננו: "תשובה מתחמק מחתימה על ההסכם של תמר עם חברת החשמל, ולמעשה כרגע הוא שולט ומווסת את שני ברזי המאגרים על פי האינטרס האישי שלו והרווח שינבע לו מוויסות הזרמת הגז. זה סיכול ממוקד לתחרות שעוד לא נולדה - כמו הפעלת זכות הוטו שלו דה פקטו, בניגוד לרגולציה. במילים פשוטות, השתנה מהמקפצה".

מדלק קידוחים נמסר בתגובה כי "בימים אלה נשלמות ההכנות לתחילת הפקת הגז מלוויתן, אשר יהפוך את ישראל ליצואנית אזורית של גז טבעי ויאפשר במקביל להוריד את מחיר החשמל לצרכנים בישראל. מעבר לכך, איננו נוהגים להתייחס בתקשורת לתהליכים מסחריים או למשאים ומתנים שעדיין מתנהלים. אנו מחויבים לכל ההסכמים עליהם חתמנו הן בתמר והן בלוויתן".

בדלק רואים במהלך עוד ניסיון של השותפות לבטל את תוצאות ההפסד של תמר במכרז לאספקת גז לחברת החשמל ומציינים בהקשר זה את גם את העתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי שנדחתה, ואת הערעור על הדחייה לבית המשפט העליון. "ברור שאף אחד לא מאושר מההתגלגלות הזאת של העניינים", אמר ל"גלובס" גורם המקורב לדלק ונובל, "אבל פעלנו לאורך כל הדרך בליווי משפטי הדוק כדי לוודא שאנחנו פועלים בהתאם להוראות המתווה והחוק". 

מנובל אנרג'י נמסר כי "נובל אנרג'י נמנעת מלהגיב בנושאים מסחריים ונשארת מחוייבת להסכמים שנחתמו עם חברת החשמל בתמר ובלוויתן".

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי