גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרומה קטנה, הכנסה גדולה: מה מאפשר למנהל התיקים לקבל החזרי עמלות מחבר הבורסה

בחוק הייעוץ נאסר על החברות לניהול תיקים לקבל תשלומים בגין ניהול תיק, שאינם שכר והוצאות כפי שנקבע בהסכם ההתקשרות ● לחוק הזה יש חריג אחד - האם הוא בכלל נחוץ? ומה באמת יודעים עליו הלקוחות המנוהלים?

ניהול השקעות
ניהול השקעות

סעיף 17 לחוק ייעוץ ההשקעות הוא אחד הסעיפים השנויים במחלוקת לטעמי, הקיימים ומקבעים את ניגודי העניינים המובנים הקיימים בין יצרן לצרכן בתעשיית ניהול תיקי ההשקעות בישראל. מדובר בסעיף המאפשר למנהל התיקים לקבל החזרי עמלות מחבר הבורסה, אשר דרכו הוא מבצע את פעולות המסחר של קנייה ומכירת ניירות ערך (לרוב הבנק של הלקוח בו מתנהל חשבון התיקים המנוהל). החזר העמלות הוא למעשה פער ההסכמים שיש למנהל התיק עם חבר הבורסה, ובין ההסכם שיש ללקוח עם אותו חבר בורסה.

איך זה פועל? אם לקוח בוחר לנהל תיק השקעות בבנק מסוים (חבר בורסה) ומשלם על כל פעולת קנייה ומכירה של נייר ערך 0.1% לפי ההסכם הקיים, סביר להניח שמנהל התיק שלו שעובד עם אותו בנק גם עם השקעות אחרות (כלומר, עם כסף גדול יותר) יידע לקבל מחבר הבורסה מחיר נמוך יותר על אותה הפעולה - נאמר 0.04%. עד 2018 ההפרש בין שתי העמלות - 0.06% בדוגמה הזו, היה מגיע אוטומטית למנהל התיק. החל משנה זו חייבה רשות ניירות ערך את כלל מנהלי התיקים לקבל הסכמה מפורשת ובכתב מהלקוח, המאשר להם לקבל את החזרי העמלות. אחרת, אותו הפרש חייב להיות מוחזר ללקוח עצמו.

הכנסות החברות בעלות רישיון לניהול תיקי השקעות מהחזרי עמלות כשיעור מעמלות ששולמו על ידי הלקוחות במהלך שנת 2018

העמלה שלכם, למה לתת אותה?

זה המצב, זה הסעיף ועכשיו מדוע הוא שנוי במחלוקת לטעמי: אם בחוק הייעוץ נאסר על בעלי רישיון וביניהם מנהלי תיקים לקבל תשלומים כלשהם בגין מתן שירותים ללקוח שאינם שכר והוצאות מהלקוח כפי שנקבע איתו בהסכם, אותו חריג המאפשר קבלת החזר עמלות קנייה ומכירה מחבר הבורסה, עשוי ליצור מוטיבציה (גם אם למראית העין בלבד) למנהל התיק להגדיל את הכנסותיו באמצעות ביצוע פעולות מסחר וטרנזקציות גבוהות בתיק.

מצד אחד חוק הייעוץ אוסר על קבלת טובות הנאה מלבד שכר והחזר הוצאות ומצד שני הוא יוצר חריג ליהנות ממקור הכנסה נוסף כאשר הוא מתכסה בהסכמת הלקוח מראש ובכתב. מבחינת מנהלי התיקים מדובר בכסף קל כמו לקבל 200 שקל במונופול, רק כי עברת ב"דרך צלחה". רוב הלקוחות לא באמת מבינים את משמעות הסכמתם כשהם חותמים על הסכם הצטרפות בעובי "אנה קארנינה" של לב טולסטוי. מבחינת רובם, המשא ומתן מתחיל ונגמר בדמי הניהול, ולא אכפת להם שמנהל התיק עליו הם סומכים בניהול כספם "יקבל את אותם החזרים מחבר הבורסה". כשזה נשמע כך, כלל לא ברור לרוב הלקוחות שהחזר העמלות במקור שייך להם והם מחליטים לתרום אותו למנהל התיק כתוספת לדמי הניהול. גם לא ברור להם ניגוד העניינים שהתרומה הזו יוצרת במאה פרסנט.

וכשנותנים אז מסתבר שיש גם כאלה שלוקחים. לזכות התעשייה אפשר לומר שהיא הצליחה להתגבר על הירידה בהכנסות החזרי העמלות בצורה מעוררת כבוד, אך בתוכה יש עדיין כאלו המוכנים להגדיל את ההכנסות על חשבון נראות העין. ולמה לא בעצם? החזרי העמלות לא נושכים ולא מבקשים אוכל; לוח 3 מהדוח השנתי שסוקר את חברות ניהול התיקים בישראל שמוציאה רשות ניירות ערך, מראה ש-25.8% (22 חברות לניהול תיקים) זוכות להכנסות מהחזרי עמלות. אל תטעו, זה לא מהכסף הגדול או מתיקי ההשקעות המוסדיים, אלא בעיקר מתוך אלה הקמעונאים. הרוב המכריע של שיעור החזרי העמלות מאותן חברות שכן מקבלות הוא בשיעור נמוך של עד 3% מסך העמלות ששולמו על-ידי הלקוח.

מכאן נשאלת שאלה האם בשביל תוספת עלובה כזו שווה ליצור מלכתחילה את ניגוד העניינים? חישוב פשוט יכול לתת את התשובה. ניקח תיק Retail ממוצע של מיליון שקל המשלם דמי ניהול שנתיים של 0.7%, קרי הכנסה מניהול של 7,000 שקל לשנה. לתוך הדוגמה נכניס גם החזר עמלה מחבר הבורסה נגיד של 0.06%. בהנחה שתיק מנוהל לא מתגלגל יותר מ-30% בשנה, תוספת העמלה השנתית מאותו לקוח היא כ-180 שקל (שיעור של 2.5% בלבד מסך העמלות ששילם הלקוח). באמת כסף קטן ולא בדיוק מצריך השכרת רכב ברינקס כדי לשנע אותו. רק שאם נכפיל את זה ב-5,000 לקוחות, התרומה הקטנטנה הזו של כל אחד מהן תרמה לחברה המנהלת כמעט מיליון שקל להכנסה השנתית ואפס שקל להוצאה השנתית בגין התגמול. והייתי זהיר בהנחות שנתתי בדוגמה.

תניחו שככל שהתיק מנייתי יותר הוא גם מגולגל יותר, וככל שמנהל התיק גדול יותר, הפער בין עמלת הלקוח לחבר הבורסה, ושל עמלת מנהל התיק לחבר הבורסה (להלן החזר העמלה) גם גבוה יותר. גם ההנחה שהחזרי העמלות מצויים בתוך התיקים הקטנים הגיונית בסך הכול. במכולת, אם נקנה ארבעה בקבוקי שמפו חוחובה נקבל אחד במתנה, ואז המחיר לשמפו יהיה נמוך יותר. כך גם בתעשיית ההשקעות, ככל שנרכוש ניהול ליותר כסף, נשלם באחוזים פחות. בדוגמה שלנו לא רק שדמי הניהול יהיו נמוכים יותר, אלא גם לא ניתקל ביותר מדי תאגידים בהיקפים גדולים שנגבים החזרי עמלות בגין פעולות בחשבונם המנוהלים.

היסטוריה של תקלות

לאורך ההיסטוריה היו לא מעט תקלות עם סעיף 17 לחוק הייעוץ. היו פעמים שהתקבלו החזרי עמלות למרות שהלקוחות לא נתנו הסכמתם בהסכם ההתקשרות. היו פעמים שהחברה המנהלת הגדילה את החזרי העמלות שהיא מקבלת, אך שכחה לעדכן את הלקוחות.

גם ברמת השקיפות נתגלו דוחות בהם נמסר גובה העמלה שנשארה בידי הבנק והחברה המנהלת שלחה את הלקוח למצוא מחשבון הקרוב למקום מגוריו כדי לחשב בעצמו את החזר העמלות. ב-2013 נמצאה גם חברה מנהלת שהגדילה ראש, וקיבלה החזר עמלות גם בגין דמי המשמרת, עמלת תשלומי הריבית ועמלת הדיבידנדים.

מעבר לכל אלה, חשוב לציין שגם גביית החזרי עמלות מזירת מסחר בחו"ל שאינה מהווה חבר בורסה, נוגדת את חוק הייעוץ - וגם זה קרה. אני לא מתעלם גם משיקוליו של היצרן. צריך להביא בחשבון שבשנים האחרונות ככל שרמות הריבית והתשואות הנסחרות ירדו, הן גם פגעו בדמי הניהול שהותאמו למטה ככל שפוטנציאל התשואה קטן, והתחרות על כל לקוח גדלה. גם כך חברות ניהול התיקים אף פעם לא היו הדבר הרווחי ביותר בסל חברות הבית של בתי ההשקעות.

יחד עם זאת, לא צריך הרבה כדי לנטרל את ניגוד העניינים הנ"ל ואת התרומות הקטנות. הפתרון יכול להיות הסכמה בין יצרן לצרכן על עלות אפקטיבית אחת לניהול התיק, העמלות המשולמות לחבר הבורסה שאינו קשור למנהל התיק צריכות להיות מחוץ למשחק.

כל מה שעשוי ליצור ניגוד עניינים למראית העין ולהגדיל את עלויות הניהול כמו החזרי עמלות, שימוש בקרנות נאמנות של הבית, או כל קבינט עלויות נלוות אחרות - צריך להיות מסוכם מראש בהסכם ההתקשרות בסעיף עלות אפקטיבית כוללת לניהול התיק. כאשר בית השקעות יתמחר הכל לעלות אחת, וכאשר ללקוחות תהיינה עמלה אחת, הכוללת הכול להתמקח עליה, בלי שזו תהיה מפורקת לתתי סעיפים - נוכל לומר שנעשה צעד גדול לשקיפות מיטבית. ואולי בעצם אנחנו כבר יכולים לומר זאת. אחד היתרונות בהשקת רעיון "ניהול תיקים 2.0" המאפשר ללקוחות לרכוש שירות ניהול תיקים מבתי השקעות תחת האכסנה של קרנות נאמנות, כבר מאגד בתוכו עלות כוללת אחת לכל התענוג. 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק 

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד